Soarta Aurei şi României sau de ce nu a intervenit armata?

Categoria Actualitate, Despre Armata, Opinii, Politica, Social

aurelia ion

 

Mulţi istorici sunt de acord că Debarcarea în Normandia ar fi avut poate altă soartă dacă Rommel nu s-ar fi găsit la Paris în momentul invaziei, Hitler nu dormea şi dacă ar fi fost introduse în luptă cele două divizii de tancuri pe care nu le putea disponibiliza decât Hitler sau Rommel. Aşa se scrie istoria.

Multe s-au spus, se spun şi se vor spune despre cauzele accidentului aviatic din data de 20.01.2014 dar mai ales cauzele pierderii celor două vieţi omeneşti. Iniţial s-a dat vina pe incompetenţa celor aflaţi pe diferite posturi cheie. Cei vizaţi au scos repede alt motiv, imposibilitatea tehnică. Ministrul demis care zâmbea şarmant cu gura până la urechi în timp ce se învinuia că este contemporan cu accidentul avea răspunsul salvator, „ localizarea” care credea el, nu i se putea imputa. Apoi a găsit repede doi iepuri din subordine care au recunoscut că sunt mistreţi. Domnul Ponta, primul ministru care se ascunde de fiecare dată când se ia o decizie importantă în Parlament, când se votează legi mătrăşite şi neconstituţionale la 11 noaptea şi când îl caută partenerii strategici, a găsit şi el vinovaţii lui, şeful ROMATSA şi şeful STS, pentru că nu făceau parte din guvern şi din PSD. Nici Stroe nu face parte din PSD aşa că l-a „maurit” şi pe el. Şeful ROMATSA la început, ca şi şeful STS au dat vina pe sistemul de telefonie sau pe doctorul Zamfir care nu ar fi dat coordonatele corecte sau complete şi aşa mai încolo. Toţi cei implicaţi şi cu atribuţiuni în genul acesta de incidente au găsit pe cineva pe care să dea vina. Unii au început să dea vina chiar şi pe cei care nu erau prezenţi, în ţară pentru că dacă ar fi fost ei, alta ar fi fost situaţia, dar aşa nimeni nu a avut boaşele lui să ia o decizie. Nu au scăpat de vină nici condiţiile meteo, nici avionul, procurorii investighează acum condiţiile în care s-au dat aprobările de zbor, cine a stabilit componenţa echipajului şi a membrilor echipei medicale, nu m-ar mira să fie găsită vinovata biata studentă pentru că a ţinut să facă parte din echipă pentru a învăţa meserie şi astfel a contribuit la creşterea greutăţii sau sarcinii avionului. Nu este imposibil ca mâine să auzim că de fapt era vorba de o mafie a traficului de organe deci atât cei morţi cât şi cei rămaşi în viaţă (dar nu datorită autorităţilor) sunt vinovaţi.

Nimic nu mă mai miră cu această conducere politica gata să dea vina pe oricine numai pe jocurile lor politice nu. Culmea culmilor, primul ministru l-a numit pe domnul Oprea să cerceteze cazul , un caz în care el, Oprea trebuia să fi fost vioara 1 pentru faptul că toate structurile care au participat sau trebuiau să participe şi nu au participat îi sunt oarecum subordonate pe linie guvernamentală el fiind „expertul” desemnat de premier să coordoneze din partea sa aspectele care ţin de apărare şi siguranţă naţională, inclusiv cooperarea dintre ele. A făcut domnul Oprea aşa ceva ? Nu ! Dar a fost numit să investigheze de ce nu a făcut asta. Bineînţeles că nu era prost să se raporteze singur şi nici pe PSD-istul Duşa care şi el a stat să îşi facă freza în timp ce un subordonat de-al domniei sale studenta la medicină militară, murea de hipotermie. Şi ca o ironie a sorţii, după demisia ultimului PNL-ist rămas în guvernul instalat în Decembrie 2012 exceptându-l pe cel de la finanţe care nu mai este de mult PNL-ist decât cu numele, acum domnul Oprea este numit interimar la interne ca să ascundă şi ultimele greşeli sau incompetenţe care ar mai fi putut fi constatate de o eventuală comisie sau ziar ostil.

Între timp unele posturi de televiziune făcând şi ele investigaţii şi anchete cu adresă scot la iveală vinovaţi peste vinovaţi dar nici unul din grădina PSD. Deşi s-a amintit tangenţial, nimeni nu încearcă să afle mai multe despre contractele şi rapoartele firmelor lui Ghiţă, specialistul în softuri şi echipamente de interceptare, captare, etc ,etc cu care au fost dotate structurile guvernamentale sau private care colaborau cu guvernul, nici despre contractele şi promisiunile companiilor de telefonie fixă sau mobilă şi nici despre contractele şi afilierile pe care guvernul le-a semnat sau nu a dat voie sau bani să se semneze dec către autorităţile naţionale. Se spune despre un contract care trebuia semnat cu ruşii pentru depistarea avioanelor dispărute dar nimeni nu spune cine se face vinovat de nesemnarea acelei afilieri care depăşeşte competenţa ROMATSA.

Se vorbeşte despre lipsa de coordonare a acţiunii de salvare dar nimeni nu spune dacă exista un plan de acţiune comun, dacă exista cu adevărat stabilită la nivel naţional o echipă de criză pentru astfel de cazuri, iar dacă exista un ordin în acest sens, CINE NU L-A PUS ÎN APLICARE , PENTRU CĂ DACĂ EXISTA ŞI NU S-A APLICAT NU MAI VORBIM DE NEGLIJENŢĂ CI DE ÎNCĂLCAREA PREVEDERILOR LEGALE ŞI AŞA CUM MAI SPUNEAM, MANAGEMENT CAUZATOR DE MOARTE , CHIAR DACĂ TERMENUL NU EXISTĂ. Dacă acest plan cu responsabilităţi şi mod de coordonare a existat, cel care nu l-a pus în aplicare este pasibil de puşcărie pentru că cele două morţi îi sunt imputabile. Şi dacă un astfel de plan nu exista, de ce nu  există, cine se face vinovat, cine trebuia sa dea ordin , să se îngrijească, să prevadă şi cine să îl întocmească? Ei nu sunt vinovaţi? Ei nu îşi dau demisia? Ei sunt adevăraţii vinovaţi căci se îngrijesc să îşi facă legi prin care să scape de puşcărie dar nu întocmesc un plan de căutare salvare pentru astfel de incidente. Ce spuneţi domnule prim ministru? Dumneavoastră nu sunteţi contemporan cu incompetenţa ?

Ei bine, nici asta nu e de ajuns, situaţia pare să fie mult mai gravă, pentru că nu e vorba numai de incompetenţă ci de lipsă de interes şi delăsare, sau mai bine spus de abandon. Aceşti oameni au fost abandonaţi efectiv.

– În primul rând au fost abandonaţi pentru că auzind din informaţiile tv că toţi membrii echipajului şi echipei medicale sunt în viaţă după accident, toţi factorii de răspundere şi-au spus: „ a, dacă nu a murit nimeni, e ok, să meargă nişte salvări acolo”. Dar nimeni nu s-a întrebat unde;

– Şi aici intervine al doilea abandon, pentru că auzind tot din presă că au fost transmise şi coordonatele prin telefon şi că avionul are sistem de detecţie automat şi GPS, toţi au spus, gata, îî localizează în 15 secunde şi pleacă cineva după ei;

– În al treilea rând au fost abandonaţi pentru că STS ştia că avionul are sistem propriu de detectare şi este totul ok, ISU ştia că există poliţie locală şi SRI, STS cu aparatură de detectare pe cm/p a infractorilor, dar nu ştia că pentru aia e nevoie de aprobarea unui judecător şi nimeni nu a vrut să fie judecător în acest caz, ROMATSA ştia că în astfel de cazuri acţionează armata şi jandarmii, ca la inundaţii, cutremure şi înzăpeziri aşa că s-a mulţumit să anunţe incidentul şi basta. Toţi au contat pe ceilalţi convinşi fiind că treaba e simplă, se descurcă ăia şi fără ei;

– În al patrulea rând, au fost abandonaţi pentru că la conducerea acestor structuri se găseau oameni din partide diferite care chiar dacă sunt la conducerea ţării, răspund doar în faţa conducerii de partid aşa că au urmărit interesele de partid, nu cele ale cetăţenilor, aşa cum se întâmplă şi când se votează sau când se fac legile. Aşa se face că dacă cineva de la apărare să zicem, nu spun cine, a auzit că cei de la interne sau STS sau ISU au făcut-o lată şi nu se descurcă cu localizarea sau trimiterea echipelor, nu s-au obosit să dea o mână de ajutor, au spus” lasă-i să-şi rupă gâtul, sunt de la PNL, o să le frece şeful ridichea şi poate le luăm portofoliul”.

Nici unul din aceste exemplare, şefi, şefuţi sau şefuleţi nu au luat în calcul că nişte oameni îngheaţă aşteptând ca cineva, oameni cu orgoliu de partid să dea mână cu mână să îi salveze. Dar cei cu atribuţiuni nu au luat nici unul în calcul faptul că oamenii aceia, răniţi, unii cu sângele şiroind, pot fi în 15 minute victimele animalelor sălbatice care pe o astfel de iarnă simt sângele de la km, fără telefoane celulare sau sisteme electronice de detectare. Măcar de ar fi dat cuiva prin cap să urmărească urşii sau mistreţii poate ar fi dat de epava avionului. Spre norocul celor în cauză, nu au ajuns animalele primele la locul accidentului, poate au avut şi ele GPS-ul defect sau nu şi-au introdus corect datele , căci altfel am fi asistat la un carnagiu. Dar sunt convins că s-ar fi găsit câţiva experţi să declare că „oricum victimele au fost moarte când au fost găsite de animale, era imposibil să supravieţuiască accidentului” şi nu s-ar mai fi spus că totuşi victimele au telefonat după accident. Acest gen de conduită este caracteristic conducerii politice.

Dar nici unuia din şefii ăştia cu gulere scrobite şi degrabă zâmbitori la televiziuni nu le-a dat prin cap să anunţe din primele minute ale accidentului primăriile din zonele apropiate accidentului care să trimită localnici călare sau pe jos să cerceteze zona. Nici măcar echipele de salvamontişti nu au fost înştiinţate decât târziu iar acestea nu sunt incluse în planurile de căutare salvare de parcă ar fi duşmani. Doar Sibiul are acest lucru şi sunt convins că este din cauză că şeful salvamontiştilor sau cineva din grup este membru de partid în partidul celui care a inclus salvamontiştii în echipa de intervenţie pentru că până şi aici locurile se dau pe bază de simpatii, nu din necesitate. Poate apartenenţa aduce ceva finanţe grupului şi nu e aşa, dacă nu fac parte din partid, nu merită.

Ei bine despre toate astea s-a mai amintit ceva. Mai rămâne un subiect neatins şi Antenele se fac că nu îl ştiu, la fel şi România lui Ghiţă. Armata. Ce a făcut armata şi de ce ? Nr lăudăm că avem o armata NATO, care este gata să îndeplinească orice misiune la fel ca şi partenerii noştri nord atlantici. Pară aşa spune domnul Duşa la cu toate ocaziile. Nu e unul să nu fi văzut cel puţin un film cu Rambo. Îmi amintesc de unul în care a fost trimis sau a plecat singur să scoată din captivitate un grup de militari. Trec peste scenariul fantastic şi valenţele super-eroului, ce era de reţinut de acolo era ce fac militarii respectiv armata americană pentru salvarea vieţii unui militar. Nu contează faptul că prin acţiunea respectivă pot muri 2 sau 3, important este că un om, un camarad, un coleg aşteaptă şi ştie că cineva vine să îl salveze pentru că aşa spune codul onoarei militarilor. În cazul nostru, un militar, o studentă la medicină militară a aşteptat zadarnic ca armata să vină să îl salveze şi a murit cu lacrimi pe obraz, sunt convins nu de durere sau de frig, ci pentru că S-A SIMŢIT ABANDONATĂ de colegii săi, pentru că a văzut şi simţit că armata nu a făcut nimic pentru ea, nu a trimis pe nimeni să o caute, armata aia în care ea credea şi de al cărui drag îi îmbrăcase uniforma, deşi se putea face un medic civil acolo cu un cabinet particular şi cu bani în buzunar. ARMATA NOASTRĂ SAU ARMATA DOMNULUI DUŞA A ABANDONAT ACEASTĂ FATĂ EXTRAORDINARĂ CARE ŞI-A ABANDONAT LA RÎNDUL EI FAMILIA CA SĂ SLUJEASCĂ UN CREZ, O HAINĂ, O ONOARE. Ce a făcut domnul Duşa ? S-a dus la înmormântare, a lăcrimat Băseşte şi a mai bifat o activitate de succes ca şi de ziua subofiţerului mutilat în Afganistan. Atâta ştie, atâta face. DE CE NU A TRIMIS ARMATA NICI UN OM, NICI UN UTILAJ, NICI UN ELICOPTER, NICI UN SCHIOR SĂ CAUTE MĂCAR, DACĂ NU SĂ SALVEZE? SĂ VĂ SPUN EU DE CE:

1. Pentru că ministrul Duşa nu este militar, el este civil şi nu ştie ce este aia camaraderie, tovarăş de luptă, onoarea militară, omul de lângă el, decât dacă primeşte ordin de la partid;

2. Pentru că nu se ştie cine conduce armata, Duşa e ministru cu numele şi e civil, Oprea o coordonează dar se bagă numai la numiri în funcţii şi avansări, vânzări de terenuri şi locaţii militare, contracte, dar nu şi la muncă, nu la semnat hârtii, iar Dănilă e motan, el face doar ce spune unchiu, în rest nu se bagă;

3. Pentru că au fost desfiinţate unităţile de vânători de munte . Ceea ce nu au reuşit dar au încercat ruşii după „eliberare” pentru că fuseseră bătuţi măr de vânătorii de munte, au reuşit ai noştri după „revoluţie”, pentru că partenerii noştri strategici se speriau şi ei de luptătorii munţilor. Din 6 brigăzi de VM au mai rămas două, ambele masate în Braşov – Covasna. Pe vremuri era una şi la Alba Iulia dar a fost desfiinţată, aşa că acum prin zonă fluieră vântul. Dacă ar mai fi fost ceva unităţi de VM prin zonă, la cât îi cunosc eu, aceştia ar fi plecat în căutarea epavei şi a colegei cu sau fără aprobare sau ordin, pentru că vemiştii ştiu ce înseamnă un om abandonat pe munte. Duşa nu ştie şi nici Oprea. Poate dacă s-ar fi rătăcit un ospătar prin Mariot, Oprea ar fi trimis Poliţia Militară să îl caute să îi aducă cafeaua, dar aşa, nu s-a băgat. Îmi amintesc că întrebat pe vremea când era ministru dacă a fost în Afganistan, acesta a replicat: „ Eu sunt ofiţer de justiţie , dacă sunt probleme de justiţie militară mă duc, dar aşa..” Aşa îi place lui să spună că este ofiţer de justiţie, sună mai bine decât intendenţă, sau „manutanţă”.

4. Pentru că armata la ora actuală este operativă 40% aşa cum spune şi Carta Albă a Apărării şi chiar dacă să zicem că ar fi fost unităţi prin zonă, poate nu ar fi avut resursele moto să plece în căutare, dar ar fi avut dacă erau vânători , măcar schiuri şi poate cai. Ce să faci cu unităţile militare dacă tehnica are funcţională o roată din 4, dacă din 10 maşini, 6 nu sunt operative? Ce să faci domnule Duşa? Eu zic să îţi dai demisia şi ia-l şi pe Gabriel cu tine;

5. Pentru că armata este condusă la vârf de beizadele de partid, ajunse secretari de stat, în faţa cărora generalii bat din călcâie şi nu îndrăznesc să ridice ochii pentru că îşi pierd gradele şi scaunele obţinute cu „sudoare”;

6. Pentru că militarii de carieră cu onoare şi demnitate care au mai rămas rătăciţi prin armată nu se mai văd din grămada de militari introduşi prin metode semilegale, abuzive, la limita sau sub limita legilor, legi făcute de civili şi oameni de partid pentru favoriţii lor. Aşa a ajuns un caporal neinstruit general cu 3 stele, primar de sector, un neica nimeni care nu scapă nici o ocazie să se îmbrace cu uniforma făcută cadou de şeful de partid, fost ministru, „ospătar” care nici el nu ştie pentru ce a primit ce de-a patra stea de general în rezervă. Aşa a ajuns şi domnul Zisu general, servind şi aducând cafele coloneilor şi generalilor pe vremea când era şef de hotel militar la Cap Aurora.

7. Pentru că în fostele şcoli militare ajunse „academii” nu se mai face şcoală militară, se fac studii „ioropene”, acestea nu mai scot militari, scot manageri care vin la unităţi fără linia de miră şi o caută câte 5 ani până se pun pe direcţie.

8. Pentru că până şi în unităţile militare au început să se facă simţite racilele societăţii şi militarii, cei care mai ştiu meserie şi ţin la onoarea şi demnitatea lor, văzându-se marginalizaţi şi depăşiţi „pe turnantă” de ageamii şi pupilele susţinute politic au început să spună „ dar de ce să mai trag eu, dacă tot pe limbiştii ăia îi promovează? Să se ducă ei, că ei sunt avansaţi şi promovaţi”. Şi uite aşa din cauza politicii de partid se duce pe râpă şi spiritul de corp, şi respectul pentru haina militară şi demnitatea militară şi iată şi vieţile militarilor.

9. Pentru că armata a ajuns cenuşăreasa societăţii, pusă şi trimisă să salveze cururile şi averile companiilor şi firmelor de deszăpezire ale acoliţilor politici şi s-a săturat şi ea să tot tragă fălcelele de la tunurile altora;

10. Pentru că toţi politicienii şi pilele sunt îngropate cu onoruri militare, în cimitire militare iar pentru militarii de carieră nu se găsesc cartuşe de manevră pentru 3 salve;

11. Pentru că aşa cum spuneam regulamentele şi legile militare sunt făcute de civili, iar militarii sunt invitaţi în bătaie de joc ca în 10 zile, din care 5 libere să îşi dea cu părerea cu privire la proiectul Statutului Cadrelor Militare. Nici nu putea găsi o perioadă mai bună şeful DLAJ pentru a pune în discuţie noul statut, decât perioada 18-28 Decembrie. Să nu îţi vină să îl abandonezi în pădure la – 45 grade Celsius cu sângele şiroind? De ce nu a fost trimis proiectul în teritoriu pentru dezbateri şi completare? Pentru că unii şefi de direcţii, numiţi de ministrul civil, care la rândul său este numit politic, execută ordinele secretarilor de stat şi miniştrilor civili şi apără interesele civililor nu ale militarilor. Pentru că armata nu mai este condusă de militari, ci de fanfaroni cu 4 clase care îşi câştigă funcţiile de secretari de stat cu sponsorizări de partid. Cineva a înţeles greşit sau a răsturnat sintagma” controlul armatei de către societate”. S-a interpretat greşit atât termenul control cât şi cel de societate. Controlul a fost tradus prin conducere, iar societate cu partid.

Pentru că … am obosind tot aducând argumente. Cred că sunt de ajuns. Toate astea s-au întâmplat şi se întâmplă în România şi fac parte din ceea ce se numeşte sistem, sistem condus nu de un ministru, nu de un şef de serviciu, nici de un şef de post, ci de un prim ministru, un şef al Senatului, unul al Camerei deputaţilor, un preşedinte. Aceşti 4 oameni conduc sistemul şi abia aşteaptă câte un eveniment ca să îşi arunce în cârcă unul altuia câte un mort, câte o catastrofă. Catastrofe sunt ei, iar românii ar trebui să îi demită pe toţi pentru că ei ne omoară prin management cauzator de moarte pe toţi, unul câte unul, avion cu avion, autobuz cu autobuz. Credeţi că se va schimba câte ceva acum ? Da de unde. Doar câte un om acolo, un uselist în locul unui pedelist, un pesedist în locul unui penelist un Pontist în locul unui Băsist, pentru că acum Ponta îşi freacă mâinile sperând să scape de Opriş şi să pună acolo un om de-al lui. Iarăşi vor începe ghionţii între Ponta şi Băse, iarăşi vom asista la jigniri şi bălăcăreli de doi lei şi până la urmă vine primăvara şi uite aşa va creşte iarba pe mormântul bieţilor nevinovaţi şi uite aşa se sapă groapa României.

Am revăzut zilele astea filmul Mihai Viteazu cu nemuritorul Amza Pelea. Ştiu că nici Mihai Viteazu nu a fost domnitorul ideal, ştiu că şi el a cam umblat după averi şi putere, dar în film are o replică pe care românii trebuie să nu o uite:

„Dar ce ai crezut măicuţă? Aşa m-ai crezut pe mine, că îmi vând ţara străinilor? Şi voi? Ce aţi crezut , că eu, Mihai Voievod voi înghiţii paharul ruşinii până la capăt? De azi înainte mă liberez înaintea lui Dumnezeu şi a voastră de orice îndatoriri şi închinăciuni. Şi tot aşa îi voi libera pe acei supuşi ai mei care mă vor urma. O viaţă avem români, şi o cinste. DEŞTEPTAŢI-VĂ, CĂ AM DORMIT DESTUL! Vreau ca acest popor să ştie din ce în ce mai mult ce vrea şi să îşi dea sama ce poate!”

Poate nu a spus el aşa, doar scenaristul, poate nici nu a gândit aşa, dar noi cam aşa trebuie să gândim.

Pe lângă toate astea, se adaugă televiziunile care fac fiecare jocul câte unui partid sau şef de partid prezentând numai ceea ce convine conducătorului iubit. în plus, toate vin cu amănunte „ senzaţionale despre” sau cu „primele imagini şi fotografii ale” sau „dezvăluiri în exclusivitate din partea” sau cu „martori” la. Şi tot acest circ numai pentru a câştiga un ban şi a arăta concurenţei că ei au jupuit mai bine subiectul. Îmi este aşa o greaţă încât aş sparge televizorul, dar nu am bani să iau altul. Dar la ce să mă uit?

Duşa a făcut-o pe Aurelia  locotenent în rezervă şi cu asta şi-a adormit conştiinţa. A mai pus nişte poze la albumul de familie : „eu la întoarcerea trupurilor fără viaţă ale cadavrelor celor morţi” „eu la ziua lui Florinel” „eu la felicitarea lui Ana Maria Brânză”, „eu la avansarea lui Aura” . Pe 24 ianuarie va mai pune o poză, „eu la fasolea lui Onţanu”. Şi apoi va aranja locul încrezător pentru poza pe care o visează deja în album „ eu în Parlamentul European”. Hai că merge. Antena 3 luând exemplul şefului ei de suflet, a dat şi ea diplome de merit fără valoare ţăranilor care au salvat viaţa a 5 oameni, încercând astfel să liniştească oamenii, gata, totul s-a rezolvat, Stroe a fost demis, şeful STS urmează să fie înlocuit, Aurelia a fost avansată post mortem, ţăranii au fost „recompensaţi” cu nişte bucăţi de hârtie pentru ratingul adus postului, se poate trece la pregătirea alegerilor, Ponta a rămas în picioare, Băsescu este neatins de incident, ura ura la boscheţi.

Soarta Aureliei şi a colegilor ei este împărtăşită de întreaga Românie abandonată de conducătorii ei, lăsată să plângă în frig şi aşteptând în zadar să vină cineva şi să o salveze. Degeaba. Feţi Frumoşii României călare pe maşini de curse, vapor sau tronuri parlamentare nu văd, nu aud, nu recepţionează, nu localizează mesajele României, au sistemul GPS închis, urechile le sunt deranjate de semnalul de avarie al României şi au dat ordin să fie închis.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

39 Raspunsuri la Soarta Aurei şi României sau de ce nu a intervenit armata?

 1. Aromânesei Radu

  Din păcate, oamenii de valoare fug de politică de parcă ar fi o mlaştină rău mirositoare; cred că asta s-a şi dorit, să se bălăcească în voie „târâturile”! Am mai spus-o, cred că ar trebui ca cei cărora le pasă de ce se întâmplă în jurul nostru să-şi calce pe conştiinţă (sau pe instinctul de conservare)şi, poate ţinându-se de nas, să se arunce în hazna şi să încerce să îndrepte un sistem strâmb din interior. A face politică (inteligentă) în România nu a fost întotdeauna ceva blamabil, ba dimpotrivă, şi mărturie stau cărţile de istorie.

 2. SE VEDE TREABA CA NU STITI POVESTEA CU INSPECTIA IN IAD A LUI DUMNEZEU SI CAZANELE.

 3. Aromânesei Radu

  Ba da, dar încerc să nu fiu fatalist; speranţa moare ultima, nu-i aşa ?

 4. Dl. Marin Neacsu … frumos articol ,cu toti stiam ceea ce ati relatat Dvs. in linii mari, dar rezolvarea care ar fi ? O noua revolutie? Pe cine impuscam? si mai important cu cine daca intradevar armata este pesedisto-pnlista ??? Noi cui cerem demisia de fapt ? Pe cine aducem in loc? Toata societatea este bolnava, si nu de dupa ’90! In ani ’50 a inceput politizarea sistemului daca cercetati atent in analele istoriei noastre! Un articol care sa raspunda la intrebarile astea ar fi viral si de o importanta majora !!!! Multumesc !

 5. Dl. Aromanesei , va rog frumos, care istorie ??? Cea „scrisa” de comunisti sau cea „introdusa” de noul sistem! Va multumesc ca mi ati adus aminte de aceasta problema majora care ne face pe noi romanii sa fin asa subordonati unui sistem bolnav! si pe aceasta cale rog autorul articolului sa faca cercetari si poate sa publice niste cereri care vor ajunge la urechile din afara … Va rog sa ne redati istoria inapoi! Eu, frati mei, cei de varsta mea, fetita mea, copii mei, nepotii mei vor trai intr-o minciuna continuua! Nu aceasta este istoria noastra !!! Nu avem idee de ceea ce a fost romanul odata! Adevarul nu a vazut lumina zilei! Inafara pierdute prin arhive de stat care se pot cerceta (ex. Viena) este adevarata noastra istorie!

 6. Aromânesei Radu

  Nu cred că tot ce ştim despre istoria noastră este o mistificare comunistă sau o denaturare a epigonilor respectivei perioade. Accesul la arhive este oarecum facil în zilele noastre şi mulţi cecercetători le-au studiat. Desigur, nu am fost noi, românii, „buricul pământului”în Europa, dar am avut momente de intuiţie sau analiză şi acţiune corectă, plus ceva şansă. Ce-ar fi fost dacă în 1914 intram îm război de partea Puterilor Centrale ? Nu că ni s-au recunoscut toate solicitările din Tratatul de alianţă cu Antanta (pacea separată cu Centralii ne-a dăunat mult, dar şi noi şi ei eram epuizaţi), dar, orişicât, am fost în tabăra învingătorilor (sau pe acolo)! În caz contrar…

 7. Domnule Iancu,
  Întrebarea dumnevoastra cu cine ii inlocuim este simpla . Este imposibil ca din 20 de milioane sau 16, sa nu se gaseasca 300 de oameni capabili si cinstiti,. Iar daca lumea ar da de pamant cu actualii politicieni şi justitia nu ar mai fi controlată de acestia, cine ar mai indrayni sa faca ce fac ei acuma ? Dar daca spunem ca nu avem ce face, nici nu vom face ceva.

 8. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

  Cu ce sa intervina o armata de mercenari cu gandul la actiuni in teatre de operatiumi din strainatate?Pentru reusita actiunii de recuperare din Muntii Apuseni era suficient un pluton de vanatori de munte cu dotarile necesare,o simpla determinare goniometrica cu cele mai obisnuite metode,pe baza unei harti topo 1 : 25ooo .Totul nu ar fi durat mai mult de doua ore,daca armata ar fi folosit aceste metode rudimentare pentru sec XXI.Dar ma intrb eu,unde sunt unitatile de VM ?

 9. plt.adj.

  Domnule Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE
  Spre deosebire de orice alta structura a statului, armata nu se autosesizeaza ci asteapta ORDIN. Probabil ati sesizat ca acest lucru a lipsit, dar etichetati intraga armata ” mercenari” care nu a intervenit pentru ca……. Esti penibil man….

 10. Nene George, pana acum cativa ani, cei care plecau in teatrele de operatiuni o faceau pe baya de voluntariat. Când militarii au vayut cu ce se confrunta acolo si ca idealurile pentru care credeau ca pleaca nu sunt pe masura declaratiilor iar pericolelel sunt nu numai imense dar si nejustificare, armata s-a confruntat probleme grave in sesnsul ca nu mai aveau pe cine trimite. Au fost cazuri in care au apelat la militari din Timisoara de ex ca sa completeze o strcutura de la Craiova . Si atunci au dat o modificare de lege un ordin prin care militarii sunt obligaţi sa plece la misiuni peste hotare acolo unde ii trimit parlamentarii si CSAT-ul. In aceste conditii este impropriu sa spui ca sunt mercenari. In plus, Juramantul militar nu prevede obligativitatea de executa misiuni in afara granitelor. În acest cau vinovaţi sunt cei care au dat acel ordin si ii obligă pe militari sa lupte pentru alte cauye decat cele nationale.

 11. sergentu reangajat

  Pentru o corecta informare a cititorilor blogului,chiar daca personajul genereaza destule antipatii,rog a se retine ca Spusu nu a fost niciodata sef de hotel la Cap Aurora.E o confuzie probabil cu Aprodu,Almasan si cine a mai fost pe acolo! Il vom critica destul si de acum incolo,o minima deontologie cred insa ca este necesara.

 12. Bun , nu a fost sef de hotel la cap aurora, a lucrat acolo la unul din hotelurile militare de pe litoral . Nu conteaza ce functie a avut.

 13. Domnule Neacsu,
  Solutia este simpla, doar ca trebuie pusa in practica
  Tine de modificarea legii partidelor.
  Acum legea spune ca daca motii din Horea ar dori sa porneasca o miscare a lor de le firul ierbii, atunci ar avea nevoie de 25000 de semnaturi din 18 judete.

  Ginditi-va dvs. daca ar fi trebuit sa aveti 25000 de semnaturi din 18 judete, atunci cind va mai citeam?
  Cind mai aveam sute de opinii si analize la dispozitie?
  Cum aflam de privatii, care au aratat solidaritate fara nici un fel de juramint depus?

  Aici aveti un studiu comparativ si propunerea de schimbare a legii:
  http://sociollogica.blogspot.fr/2013/12/o-propunere-de-schimbare-legii.html?m=1
  Veti vedea ca in occident intre 1-3 oameni pot orini noi miscari politice si asta duce
  La mai buna reprezentare si competitia duce la mai multe proievte si dezbateri si selectie dintr-o baza mai mare
  de cetateni cu drept de vot.
  Am realizat si un prim video :
  http://www.youtube.com/watch?v=SP1ywWypWa8

  Si acest proiect de civism va continua.
  Este fundamentul democratiei libertate si usurinta de a te asocia
  si de a putea sa intri in piata politica asa cum intram in zona ong urilor
  Sau SRL urilor

 14. suciu nicu

  varule ,a venit iarna adevarata. Acum (nu stiu parca dracu ii ajuta de fiecare data)MARII CONDUCATORI VOR UITA EVENIMENTUL iar noi vom ramane cu durerea in suflet ca unul de al nostru NU A FOST SALAVAT DE ARMATA. Pe moment ce sti si ai informatii ca cei de al Muntele Mare au vazut avionul si au dat date precise cu eroare de aprox. 100 de metri, TE INTREBI CINE A „STRANGULAT” CONDUCEREA SI S-AU DAT ORDINE IN CONSECINTA. Nu mai departe sti ce ti-am spus despre o unitate care se afla in tabara in zona. Varule, daca se lasa probema sa fie rezolvata de Oprea…..ASA RAMANE….CA IN TREN.

 15. Pingback: Soarta Aurei si Romaniei. De ce nu a intervenit armata ? | Gandul

 16. ANONIM

  Uiti ca mai exista si o procuratura.Ca in orice accident soldat cu morti procuratura are datoria sa cerceteze.Sunt convins ca o va face.Nu cunosc reglementarile privind comportamentul ofiterilor-studenti pe timpul cat se afla in practica dar ma intreb si eu ca novicele.Tanara nu ar fi trebuit sa ceara aprobarea celui care raspundea de ea din partea Institutului medico-militar?Intreb si eu.Nu dau cu bata.Nu am uita ca acelui locotenent,Alexandru printre altele i se reprosa si parasirea garnizoanei fara aprobare.Am facut-o si eu dar am fost constient ca imi asumam un risc.Demult ,pe timpul raposatului Milea un militar aflat la munci agricole in Balta Ialomitei a primit invoire ca avea mama bolnava.Necazul lui a fost ca mergand la ia-ma nene ,soferul a facut accident ,soldatul murind.Trimis sa fac cercetari in final comandantul detasamentului a fost pedepsit pentru ca militarul nu a semnat un instructaj din care sa reiasa ca trebuie sa se deplaseze cu mijloace de deplasare in comun.

 17. Dpmnule Aromanesei , cateva aspecte:
  1. Nu mai traim pe vremea cand trebuie sa ceri voie sa mergi la WC;
  2. Medicina ilitara nu mai e ca pe vremuri decat cu numele, din cate stiu eu nu mai este regim ce cazarma, nu mai are statuit de unitate militara, programul e ca la orice studenti , doar materia de studiu mai incarcata, si pentru externi camin „militar”, 4 in camera, etc.
  3. Chiar daca ar fi asa, si ea ar fi de vina, ca nu a raportat (daca nu a raportat sau nu a avut aprobare) asta nu scuza balbele si lipsa de implicare a MApN. Dimpotriva, era un motiv in plus sa fie cautata si exista chiar o baza legala sa se intervine fara alte ordine in plus, pentru ca era considerata parasire de garniyoana fara aprobare si era obligatia Politiei Militare si a tuturor structurilor specifice sa o caute. Asa ca va rog, hai sa discutam ce este important aici ; DE CE NU S-A IMPLICAT MApN? Ce faceam cu ea dupa ce o gaseam si ce pedeapsa i se dadea era altceva , inainte de toate trebuia gasita , salvata. Indiferenta si moartea nu pot fi acceptate ca pedeapsa. Dar daca astfel vedeti dumnevoastra lucrurile, nu ma mira ca ati pedepsit comandantul pentru ca soldatul a facut autostopul. Stiu ca trebuia sa gasiti un vinovat , am trait si eu vremurile alea, dar nu va mai laudati cu asta . Oricum daca ati fost trimis sa cercetati ati fost ori CI-ist, ori procuror , ori secretar de partid, ca altii nu primeau astfel de sarcini. Nu a fost rau .

 18. jorj gurita

  Tara lui Papura Voda. Adica studentii de la Medicina Militara, nu sunt si ei organizati pe niste grupe si fiecare grupa sa aiba un bagator de seama, care sa cunoasca situatia fiecarui membru din grupa…….
  Pe vremuri era o definitie a regimentului, la sto. I se spune regiment fiindca arte armament. Altfel putea sa fie orice, chiar si C.A.P.
  De ce nu s-a implicat MApN!!!! Deoarece este condus de niste glugi de coceni. Halal de ministru la aparare, sat fara ciini(consilieri). Numai combinatori.
  Sa ne fereasca Bunul Dumnezeu de un razboi. Dar atunci vom cinta:
  „..Cind inamicul ataca al nostru steag
  Lasam lopata si luptam cu drag…”

 19. OLTEANU

  Marine, , asa numarati si voi basculantele(rablele) , tractoarele , caii , magariidin gospodari , care trebe sa participe la RIP!?

 20. OLTEANU

  Ps.’miadu’sei aminte , citintd mai sus ,,,,pai neica , ghici cini fusa bre cdt. plt. la Studintii medicinisti si in TRECERE ministru di aparare!? GHICI?

 21. ANONIM

  In armata romana exista Ofiter cu cercetarea penala speciala,care era imputernicit al procuraturii militare sa faca cercetari preliminare si sa propuna inceperea urmaririi penale.Deci nu ceist,nu procuror,nu activist de partid.Un ofiter care pe langa pregatirea lui de specialitate avea si ceva studii de drept si nu numai de drepti.Nene Neacsule,am crezut ca ,cunosti mai amanuntit sistemul cazon,bre.In principu sunt de acord ca MAPN trebuia sa se implice dar va intrebati daca a stiut ca in randul accidentatilor exista si un militar?Pai daca,eu soldatul Tilica,plec din cazarma fara sa stie seful meu de unde naiba sa stie MAPN ca printre accidentatii de la Cucuietii din Deal este si un militar.E la mintea cocosului zi eu.

 22. Nene Anonimule:
  Ofiterii cu primele cercetari penale din unitati prin anii 80 erau ceisti cu jumatate de norma, iar competentele si atributiunile s=lor erau limitate la micile fusarii din unitate la nivel soldat, gainarii cu carne luata din popota, sarirea garduri, intarzieri din invoire. Ei nu erau trimisi sa cerceteze in afara unitatii, ei strangeau primele date pana interveneau specialistii. Am avut si noi in unitate un taratie brau de genul asta care nu reusea sa sperie nici recrutii desi ameninta de fiexcare data ” daca intri la mine in birou, cat ai fuma o tigare esti in haine vargate” Asa ca las-o jos.
  In al doilea rand, este irelevant daca studenta a plecat cu sau fara aprobare, nu discutam aici legalitatea plecarii ci interventia de salvare .
  In al treilea rand, cum poti spune ca pleaca cineva dintr-o structura militara si .. nu se stie? Dar numele celor cazuti cu avionul il stia toata tara dupa primele 30 de minute, Nu se stia unde sunt , dar se stia clar cine plecase cu aviomnul si totusi nu s-a miscat nici o pereche de bocanci. Daca aeara plecata fara aprobare, comandantul de subunitate, de la cel de grupa la cel de companie, trebuiau sa raporteze eveniment desoebit, ofiterul de serviciu era obligat sa informeze pe cale ierarhica pana la SMG. In orice caz, cu plecare legala sau ilegala, ea trebuia cautata. Si atunci de ce va invartiti in jurul cozii si va legati de aspecte care nu au nici o relevanta cu culpa celor care au stat cu mainile in san ? Pe cine rerezentati, ale cui interese sau pacate le acoperitio ? Daca copilul vostru era in avion ati fi pus problema la fel ? Nu ma faceti sa va doresc sa treceti personal prin asta ca sa vedem daca prima intreare pe care v-o puneti este daca a plecat cu aprobare sau nu si cat de mult va intereseaza aspectul asta. Reveniti-va lasati vechile ocupatii in spate si incercati sa vedeti omul, nu tampenii si morti vinovati.

 23. anonim

  Esti dus cu pluta.Degeaba ai fost subordonat lui Ilie Marin.Nu degeaba te-au ejaculat cei din SCMD.

 24. OLTEANU

  Marine, Marine,[ mindrule , frumosule ,dragule ,.(D.O.Matei)!],
  tu crezi ca ,,, Politia aeriana!, nu a determinat traiectul(vectorul), coordonatele polare si rectangulare acelui „cosciug(tractor, chirov, buldozer)zburator ” !?
  Ps. Matale draga , unde esti?

 25. Unul care a facut armata

  Lasa-l domnule.Asta ce viseaza noaptea pune pe hartie ziua.Mintea lui e dusa cu sorcova.Unde nu e nici d-zeu nu da.Spitalul 9 il asteapta.Are mintea subofiterului din regimentul lui Pastae,ala care a aruncat mitraliera de pe tanc in fantana.Vai de mama lui .

 26. OLTEANU

  Adica , ……….-L, …….ca nu stie ce spune?

 27. @Unul care a facut armata .. de ras
  Singura hartie pe care esti in stare sa o folosesti ru este cea higienica. Mare noroc cu internetul ca nu mai e cerneala sa o bei.

 28. gen. 4stele Patton

  Intrebati de CE a zburat avionul ……

 29. Pe mine ma intereseaza la ora asta de ce nu au fost saklvati doi oameni. De ce a plecat avionul este relativ simplu de aflat.

 30. Plenita sau Vanju Mare

  Se pare ca tu te dai atotstiutor Nu degeaba ai servit Plenita si Vanju Mare.Scoate-ti slemafonul de pe cap.

 31. @Plenita sau Vanju Mare
  Esti inghesuit. Cat de prost sa fii sa sustii niste aberatii pe care nu numai ca nu le poti dovedi dar toti cei care au un pic de habar le pot demonta ? Mai cap sec nu am fost in Plenita sau Vanju nici in vizita macar.Dar tu, ai gargauni in cap si neavand altceva ce spune, vorbesti prostii. Oricum si daca as fi fost, nu ar fi insemnat nimic rau, asa cum spuneai chiar tu mai sus, Ilie Marin a fost la Vanju si asta nu inseamna ca a fost un tip fara valoare. Doar in capul tau se pun etichete din astea.

 32. anonim

  Partial iti dau dreptate.Ilie Marin dupa terminarea AMG,facultatea de comanda si stat major ca sef de promotie in 1974 a fost repartizat in regimentul de garda.Dupa ceva timp si-a cerut mutarea la Vanju fiind numit sef de stat major.Dupa 1990,intamplator am vorbit cu el la telefon in timp ce se afla la SMG. Ca de obicei m-a ametit de cap prin abordarea unor teme de istore a Romaniei.Avea el un fix cu asta.

 33. @ Plenita sau Vanju Mare la mintea ta te ameteste si comanda „drepti”. Tu nu poti gandi nici in repasu macar desi ai mintea odihnita. Ia spune cand am fost eu la Plenita si Vanju Mare, sa imi completez si eu doarul de pensie. Hai, fa-te de adu date ca vad ca stii sa cauti pe internet pron biografii si sa pretinzi ca ai cunoscut oameni carora nu le ajungi nici la fluierul piciorului.

 34. Plenita sau Vanju Mare

  Esti prea lipsit de importanta ca tu sa ai biografie pe internet .

 35. Esti prea prost ca sa ai alta replica sau sa poti macar sa iti argumentezi aberatiile.

 36. corleone

  Asa cum exista colonei de infanterie , colonei de artilerie , colonei de tancuri … tot asa exista colonei de vorbe si colonei de pix . Pricina de Hari Bucur-Marcu sau Ion Petrescu de Marin Neacsu …
  Nu le mai cereti coloneilor de vorbe sau coloneilor de pix sa stie cu ce se maninca armata adevarata … Ei se cred niste dumnezei care trebuie sa-i indrume pe ceilalti … ei , care in toata viata lor , nu au mers pe drumurile pe care au mers coloneii militari …

 37. Mai Corleone, ia spune tu care le stii pe toate cum am amjuns eu colonel. Hai vorbeste tu documentat la fel ca si amicul Plenita sau Vanju Mare care la fel ca tine arunca fumigene si fuge. Deci, cum trebuia sa ajung colonel si cum am ajuns, spune tu pe ce drumuri am mers si si care sunt alea pe care trebuia s amerg si nu am mers .. ca vad ca dai cu batul prin gard.

 38. anca

  colonelule, lasa-neeeeee!

 39. Anca, eu sunt la mine acasa aici, tu cu ce ocazie?

Statistici T5