Ziarul “Adevărul” acuză armata de omucidere

Categoria Actualitate, Despre Armata, Opinii, Politica

adevarul ro

În ziarul Adevărul, un ziar care se vrea respectabil şi  la care de curând a fost schimbată conducerea după ce domnul Cartianu l-a băgat în porumb, a apărut pe 3 februarie  un articol interviu  cu doamna Cristiana Anghel. Trec peste interpretările, tendinţele, insinuările şi  reaua credinţă care mustesc  din interviul respectiv vizavi de doamna senator,  e treaba domniei sale să sancţioneze cum doreşte măgăria celor doi pseudojurnalişti sau poate chiar a ziarului, dacă cumva interviul a fost “la pont”,  am să trec direct la subiect pe un aspect care mă priveşte direct şi ar trebui să privească pe toţi cei ce poartă sau au purtat haină militară. La un moment dat doamna învăţătoare este întrebată de ce a luat partea pensionarilor militari în revendicările acestora, şi pentru că doamna spune că unul din motive este faptul că soţul dânsei este pensionar militar, jurnaliştii lu “Adevărul” decretează:

“Dar ştim ce a făcut Armata Română la cel mai important eveniment în care a fost implicată în ultimii 50 de ani: a omorât sute de oameni nevinovaţi la Revoluţie pentru că era total nepregătită, cu ofiţerii ei cu tot. Deci e discutabil cât de mari ar trebui să fie pensiile ofiţerilor.”

Foarte interesant.  Domniile lor, cei doi autori ai articoluluui (de ce or fi doi nu ştiu, probabil că la “Adevărul” interviurile şi articolele se fac în doi, unul ştie să scrie, altul să citească) nu le dau numele, ca să nu îi fac celebri, ştiu ceea ce nici anchetele Parlamentului, nici comisiile şi nici procurorii nu au reuşit să găsească,  ei doi ştiu ce a făcut armata în 89 , “a omorât sute de oameni nevinovaţi pentru că era total nepregătită, cu ofiţerii ei cu tot” . Din câte se poate observa, cei doi jurnalişti nu spun nici că au auzit, nici că au citit undeva, nici că există zvonuri, nici că ar fi fost făcută o anchetă care a ajuns la această concluzie, EI ŞTIU ASTA, DECI AU DOVEZI. De asemena, cei doi jurnalişti nu au spus nici că anumite fapte de omor ar fi fost comise de unii militari în cazuri particulare, ei spun că ARMATA  A OMORÂT SUTE DE OAMENI NEVINOVAŢI. Şi mai spun cei doi jurnalişti care nici măcar nu au făcut armata, deci habar nu au ce îmnseamnă pregătirea militară, că armata şi  ofiţerii ei ( fără excepţie) erau total nepregătiţi. De unde au domniile lor expertiza să spună care era nivelul de pregătire al armatei în 89? Pe ce se bazează, cum îşi justifică afirmaţiile? Vom vedea în instanţă.

Aruncată în context, afirmaţia sau mai bine spus calomnia poate trece neobservată dar cine ştie ce înseamnă haina militară nu poate trece peste ea aşa cum ai trece peste afirmaţia că administraţiile locale nu au curăţat zăpada şi au aşteptat să vină soarele. Afirmaţiile celor doi, pentru că sunt două, una care priveşte pregătirea profesională şi alta care pur şi simplu transformă  întreaga armată în bandă de  criminali, nu sunt doar simple jocuri de cuvinte sunt învinuiri grave, pentru că cei doi dau şi pedepasa: militarii nu îşi merită pensiile. Verdictul lor este nu numai o aberaţie şi morală şi juridică, pentru că pensia este un drept pe care nu ţi-l ia nimeni, pentru că ţi-ar lua dreptul la existenţă, la viaţă, Curtea Constituţională s-a pronunţat când guvernul Boc a încercat să micşoreze pensiile  verdictul lor nu este  numai calomnios dar este şi instigator, încearcă să inducă idea că toţi  militarii trebuiesc  pedepsiţi pentru ceea ce unii comandanţi au făcut poate la Revoluţie (iar justiţia şi-a spus cuvântul, cei vinovaţi sunt sau au fost trimişi în puşcărie) şi nu merită să îşi primească pensiile. 

Acesta este adevărul ? Da, acesta este “ADEVĂRUL”,asta este politica ziarului probabil.  De curiozitate am  intrat să aflu mei multe despre ziar şi am aflat că are un întreg cod al “onoarei” expus la “despre noi” un aşa numit cod de etică. Frumoase cuvinte şi principii sunt expuse acolo, ca într-un galantar  la un bâlci, numai că dacă te apropii, vezi cum roiesc muştele şi mirosul îţi mută nasul. Cu astfel de jurnalişti păstraţi sau poate chiar promovaţi după atâtea schimbări, se poate concluziona că la “Adevărul” se promovează exact ceea ce spun că nu trebuie să facă jurnaliştii, sau că afară e vopsit gardul iar înăuntru e leopardul.

Iată câteva din principiile codului etic al jurnalistului de la “Adevarul “ pe care cei doi ( să le mai spun jurnalişti?) le-au încălcat cu bună ştiinţă:

“ Drepturile jurnalistului potrivit Convenţiei Organizaţiilor de Media

Înainte de orice deziderat profesional, jurnalistul Adevărul are obligaţia de a relata în materialele sale adevărul, indiferent de consecinţele ulterioare. În acest sens, profesioniştii pot da publicităţii informaţii de a căror veridicitate sunt siguri, după verificarea din sursele avute la îndemână sau citează sursa exterioară corect, menţionându-i cititorului posibilitatea ca ştirea să nu se confirme.

Jurnalistul Adevărul nu are dreptul de a prezenta opiniile sale sau ale altor persoane drept fapte. Opiniile altor persoane vor fi ilustrate în textele sale prin citat exact, fără scoterea afirmaţiilor din context sau printr-o parafrazare care menţionează sursa opiniei. Dacă jurnalistul are o opinie personală în care crede sincer, el trebuie să o confirme înainte din surse cu expertiză înainte de a publica orice fel de text.

Jurnalistul trebuie să respecte prezumţia de nevinovăţie, dar şi să prezinte faptele şi acuzaţiile obiectiv.

Cum tratăm sursele

Jurnalistul trebuie să identifice sursele în permanenţă. Publicul are dreptul la cât mai multă informaţie posibil, bazată pe surse.

Ziaristul Adevărul va da publicităţii punctele de vedere ale tuturor părţilor implicate în cazul unor păreri divergente. Nu se vor aduce acuzaţii fără să se ofere posibilitatea celui învinuit să-şi exprime punctul de vedere. Se va avea în vedere respectarea principiului prezumţiei de nevinovăţie, astfel încât nici un individ nu va fi catalogat drept infractor, până când o instanţă juridică nu se va pronunţa.

Cum redactăm

Jurnalistul Adevărul trebuie să se asigure că titlurile, textele şi imaginile foto nu induc cititorul în eroare. Nu vom face promisiuni în titlu pe care nu le vom putea respecta şi nici nu vom publica citate parţiale scoase din context.

Nu folosim stereotipuri de rasă, gen, vârstă, religie, etnie, geografie, orientare sexuală, handicap, aspect fizic sau statut social.

Nu se iartă

dezinformarea cu rea intenţie

calomnia, defăimarea şi acuzaţiile nefondate. Nu este calomnie o informaţie provenită din documente oficiale sau provenită de la o sursă exterioară. Contactăm acuzatul pentru a-l confrunta cu acuzaţiile.”

TOATE ACESTE PRINCIPII, TOATE ACESTE PERCEPTE , TOATE ACESTE CERINŢE AU FOST ÎNCĂLCATE DE  JURNALIŞTII DE LA ADEVĂRUL ÎNTR-O SINGURĂ FRAZĂ.

Acuma vreau să ştiu ce părere au despre afirmaţia celor doi ziarişti de la “Adevărul”  zecile de mii de cadre ale armatei române, sau familiile militarilor morţi la Revoluţie, ce părere au asociaţiile militarilor şi ce punct de vedere are MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE” DESPRE ACEASTĂ AFIRMAŢIE A ZIARULUI ADEVĂRUL.

Sper să existe suficientă demnitate şi onoare în conducerea Ministerului pentru a lua atitudine şi a cere satisfacţie chiar în instanţă pentru grava acuzaţie a ziarului care afirmă nici mai mult nici mai puţin decât că ARMATA  CA INSTITUŢIE, ÎN ÎNTREGUL EI ŞI CU INTENŢIE A UCIS SUTE DE OAMENI. Mă mir că nu au spus 60000. Nu ştiu ce vor face asociaţiile, nu ştiu ce va face domnul ministru Duşa ca ministru al armatei, dar eu ca militar  consider că acuzaţia ziarului vizavi de pregătirea mea profesională  în calitatea de ofiţer al Armatei în 89, ca şi acuzaţia că alături de ceilalţi colegi din armată am ucis sute de oameni, nu pot fi trecute cu vederea şi  cer ziarului să facă dovada celor afirmate în instanţă, pentru că afirmaţia celor doi ziarişti nu se referă la o parte din militari ci la armată în ansamblul ei. Lansez pe această cale un apel tuturor militarilor care îşi respectă blazonul şi onoarea să se alăture acţiunii mele în instanţă iar conducerii Ministerului Apărării Naţionale să îşi exprime punctul de vedere vizavi de această OFENSĂ GRAVĂ ADUSĂ ARMATEI ROMÂNE.

De asemenea în conformitate cu propriul cod etic cer  conducerii ziarului Adevărul  să specifice dacă cele scrise de cei doi ziarişti reprezintă punctul de vedere al ziarului, dacă le împărtăşeşte opinia şi de asemenea să publice acest articol ca drept la replică faţă de afirmaţia calomnioasă a celor doi ziarişi.

Col. ( r) Neacşu Marin

 http://adevarul.ro/news/politica/cristiana-anghel-1_52ee7615c7b855ff56036584/index.html#

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

29 Raspunsuri la Ziarul “Adevărul” acuză armata de omucidere

 1. Ardeleanu

  Domnule Neacsu Ziarul Adevarul in totalitate lui este pupinc(#)urist basist si acum a gasit ocazia sa deturneze atentia de la afacerile odiosului.

 2. voicu ion

  D-le col (r) Neacșu știți bine că noi doi am avut un mic „război” politic care s-a terminat cu jigniri din ambele părți mai puțin elegant din partea dvs.vis-a -vis de starea mea medicală.Atunci printre discuții pe fb.politice,multe contradictorii au avut loc și discuții despre implicarea armatei în revoluția din ’89.și am spus fără să generalizez că ea,armata a tras și v-am spus-o ca om care am trăit și am participat la acele evenimente.Desigur,nu poate fi implicată armata în întregul ei dar cei vinovați spuneți că au plătit și plătesc cu libertatea….dar câți oare? Am spus,am văzut cu ochii mei cum un tanc (al cui oare ?) executa foc cu mitralira aferentă asupra unei biserici aflată intrun cartier inconjurată de locuințe civile.Am văzut cu ochii mei cum din turla bisericii săreau bucăți de tencuială iar gloanțele prin bâzâitul lor specific (am facut armata) ricoșau în toate direcțiile iar oamenii fugeau îngroziți în toate direcțiile.Întreb,de ce se trăgea în lăcașul sfânt,din ordinul cui? Era 26 dec.Pe b-dul Ghencea între cimit.militar și una din unitãțile militare în mașina de serviciu pe 23 dec.s-a tras eu fiind la volan,de ce? Tot pe 26 dec.pe șos.Antiaeriană unde erau și sunt mai multe unități militare am văzut cu ochii mei cum un Aro de Giurgiu era ciuruit de gloanțe cu un mort pe scaunul șoferului iar un altul mort împușcat în cap căzut pe trotuar.Cine și de ce i-au impușcat? Nepotul meu ce locuia la Favorit vis a vis de fostul sediu al M.Ap.N.a murit împușcat ciuruit fiind de o rafală de pistol/pușcã mitralieră…oare cine a tras și de unde? Din data de 16 dec.până în data de 22 ( când Ceaușescu a fugit) de partea cui era armata? Baricada de la Universitate ridicată de revoluționari în seara de 21 dec.a fost spulberatã cu motorizate blindate….ale cui oare? Ce spun eu sunt fragmente văzute și trăite de mine,fragmente decupate dintro imagine mai amplă la nivel național în care armata fără să generalizez a fost implicată activ în evenimentele din dec.’89! Întreb,dacă Ceaușescu nu ar fi fugit armata ce ar fi făcut fiind la ordinul cmd.suprem…..ar fi continuat să demoleze baricade?

 3. neacsum

  Domnule Voicu,
  In primul rand eu nu v-am jignit. Nu am facut niciodata asa ceva cu nimeni. Poate am facurt aprecieri neplacute vizavi de unele cuvinte sau fapte ale dumneavoastra, dar eu nu jignesc din principiu nici cand sunt jognit.
  In al doilea rand , nu contesc ceea ce sustineti dumnevoastra, am spus si eu ca au fost destui tembeli si in armnata ca peste tot, care au executat ordine orbeste , s-au lasat manipulati, nu au gandit sau efectiv au facut cu buna stiinta jocul altora. Dupa noartea lui Stanculescu o sa apara multe date si informatii despre revolutie si atunci veti vedea si de ce unele ELEMENTE DIN ARMATA, INTERNE, SECURITATE AU TRAS, CINE ANUME AU FOST TERORISTII SI CINE I-A CONTROLAT. Mai sunt inca destui oameni care stiu cine si cum a condus mascarada, daca cei care au trait si participat atunci la evenimente ar povesti si ar pune cap la cap toate informatiile s-ar putea afla 80% din adevar.Cert este ca Ceausescu a avut dreptate cand a spus ca elemente „strine” au initiat misscarile in timisoara si ca apoi o gasca de tradatori au preluat conducerea. Pe cine au tradat? Uitati-va in ce stadiu se gaseste tara si spuneti dumneavoastra daca l-au tradat doar pe Ceausescu sau si-au tradat si tara.

 4. voicu ion

  D-le colonel’mă bucur că recunoașteti…armata,a tras manipulată sau nu,cât despre cei de la Adevarul,vă doresc succes în justiția liberă!

 5. neacsum

  Domnule Voicu, dumnevoastra ati citit ce am spus eu, sau doar v-ati prefacut ca cititi? Unde am spus eu ca Armata a tras? Am spus ca unele elemente , militari, comandanti, au ordonat, unii au executat, nu Armata. Nu a fost un ordin dat pe Armata sa se traga asupra populatiei, nici pe vremea cat a fost Ceausescu in functie. Ceasusescu a dat ordin sa se traga asupra celor care ataca militarii, institutiile publice si devasteaza magazinele, dar in conditiile legii, cu avetizment, cu foc de avertizment, apoi la picioare. Dar cei mai multi morti si raniti au aparut dupa ce Ceausescu a plecat si dupa ce a fost omorat, dupa ce s-a dat armamaent si munitie la garzile nationale si toti descreieratii umblau pe strazi cu arme si munitie in mana. Sunt multi factori care au condus la aparitia acestor victime inclusiv oboseala, teama, panica, manipularea, lipsa informatiilor, dezinformarea. Dar Armata in anasamblul ei in special dupa plecarea lui Ceausescu nu a tras asupra populatiei ci in cei care ii atacau sau li se spunea prin diverse surse ca ii atacau. Asa au avut loc masacretele de la Optopeni, de la Ministerul apararii unde au fost omoprati militari de catre alti militari, dar nu pentru ca au avut ceva unii cu altii ci pentru ca si unii si altii fusesera ” informati” ca lupta impotriva teroristilor. In cazul celor de la Brigada antitero de la MApN, din Drumul Taberei, se stie cine a dat ordin si a chemat ” in sprijin” Brigada antitero si cine a dat ordin celor din minister sa traga asupra lor, spunand ca sunt teroristi. Din pacate nu mai e in viata sa plateasca. Asa ca sa nu spunem ca Armata a tras in populatie, sa spunem ca in unele locuri, localitati, situatii, au avut loc incidente regretabile datorita manipularii si dezinformnarii, in altele unii oameni au actionat fara discernamant, altii au executat sau dat ordine in cunostiinta de cauza, dar ARMATA ca instiotutie nu poate fi invinuita. Daca armata tragea in populatie, in cateva ore, nu mai era demonstrant pe nici o strada. Eu am avut 100 de militari in centrul Craiovei si puteam curata tot centrul in doua ore daca as fi vrut sa fac acest lucru.Nu am primit acest ordin si nici nu il executam daca il primeam, cu orice risc, pentru ca printre oamenii de pe strada erau cunoscuti ai mei care nu aveau nici o vina si pentru ca nimeni nu m-a atacat. Ca mine au fost mii de ofiteri , as putea spune intreaga armata, cu mici exceptii. De aceea nu o sa accep[t sa se spuna ca Armata a tras in populatie. Doar cretinii au tras intentionat in populatie.

 6. voicu ion

  Ok,nu m-ați convins și nici nu o să convingeți niciodată dvs.sau alți foști militari pe mine sau pe alții ca mine care au VĂZUT cum militari (armata) au tras…cel puțin după 22 dec.’89 să nu mai zic de morții de la Timișoara înainte de 22! Indiferent ce a fost atunci,cred până o să mor că armata ( nu în întregul ei) are partea ei de vină,care trebuie asumată fară să așteptăm moartea gen.Stănculescu! Probabil istoria va consemna ADEVĂRUL dar nu în timpul vieții noastre…așa,cred eu! p.s.Nu m-ați jignit? Când am încercat în dec.2013 să vă spun ce a ce am spus în comentariul de ieri dvs.m-ați trimis la medic să-mi fac un control la cap….acum îmi dovediți că un rãspuns decent era firesc atunci cum la fel este acum,dar probabil obișnuința de militar/ofițer de carieră de a da comanda și a nu fi contrazis încă vă stăpânește!

 7. Daca v-am recomandat cumva un medic, a fost pentru ca nu ati stiut sa faci diferenta intre general si paerticular si urati o categorie sociala pentru ceea ce facusera un numar mic de oameni. Si acuma as face la fel, daca nu ati putea sa sesizati diferenta. E o problema nu doar de logica elementara ci de adaptare care necesaita ajutor de spaecialitate.

 8. voicu ion

  D-le colonel (r) rămâne ca înainte…eu merg la doctor să văd de ce nu pot vedea diferența intre „general” și „particular” iar dvs.rămâneți pe baricadă (atenție nu cea din 21 dec ’89 demolată de motorizatele armatei) să-i apărați pe ucigașii în haina militară tot din dec.’89….care observ că-i încadrați la cazuri….” izolate,manipulate și…particulare”!!!!! Dintrun SINGUR motiv vă urez succes în justiția independentă împotriva ziarului Adevărul ( fosta Scânteie,organ al CC al PCR.)…este un ziar băsist,dar atenție…C.Burci este f.potent financiar și probabil și cu relații.Am speranța că din pensia/pensiile dvs.veti putea acoperi costul unui avocat bun sau sit-ul „în-cuiul-cătării.info” are potență financiară! Baftă!

 9. voicu ion

  Încă ceva ce mi-a scăpat,scuze….Eu,nu urăsc armata Doamne ferește! Armata a fost cea mai mare și frumoasã aventură din viața mea,a fost rampa ce m-a propulsat zic eu cu succes în viața civilă,a fost momentul meu de maturitate,armata este cea mai dragă amintire din viața mea,după căsătorie,aparițiile copiilor mei și nepoților.Daia mă doare sufletul că una din amintirile mele dragi,poate cea mai prețioasă „fotografie” din viața mea (armata) are un colț rupt din cauza evenimentelor din dec.’89,asta simt eu…..

 10. neacsum

  Domnule Voicu, Eu nu apar criminalii, eu ii apar pe cei ca mine, care nu pot fi bagati in aceeasi oala cu cei care au tras sau au dat ordin sa se traga. Punct. In ceea ce priveste banii nu stiu cui, nu ma intereseaza,eu nu pentru banio fac scandal si nici nu ma intereseaza ce bani au altii. Sunt in masura sa ma reprezint singur.

 11. anonim

  Ce nu stie domnul Voicu.Un pistol mitraliera 7,62mm ucide 7 persoane care se afla una inapoia celeilalte.La Timisoara indivizi au aruncat cu geam in militarii,copii si fratii lor, care defilau pe strazi neinarmati.Tot indivizi au intrat in zona de responsabilitate a militarilor aflati in postul de santinela.Santinela este obligata sa faca uz de arma in cazul in care un individ nu se supune dupa somatie si foc de avertisment.Fiecare ofiter ,comandant ,era supravegeat de cadre din Departamentul securitatii statului.Daca armata era fidela pana la fanatism regimului Ceausescu acesta ramanea la putere pana deceda din cauze naturale.Cei care au facut uz de arma inainte de fuga lui Ceausescu au fost pur si simplu provocati.Comandantii si in principal cei de la esaloane mici au fost primii care au fraternizat cu adevaratii demonstranti.In toamna lui 1989 fiindca se astepta la revolte in masa,s-a facut o asa zisa rotatie a cadrelor de conducere din armata.Asa se face ca Badalan a fost mutat in Banat,Zeca in Ardeal,Cioara in Moldova etc.Tot odata studentii au primit vacanta anticipat.Secretari ai CC ai PCR au primit zone de responsabilitate in zonele cotate ca centre studentesti.Cadrele si militarii in termen au fost incazarmati ,si li s-a interzis orice legatura cu populatia inclusiv cu familiile.Au fost organizate sedinte adhoc de partid in care li s-a spus ca agenturi straine si bande de derbedei inclusiv iredentisti maghiari, organizeaza demonstratii provocatoare folosind copii nevinovati.Militarii in termen ,majoritatea fiind incorporati in luna septembrie ,dupa 2 saptamani de instructie sumara au fost trimisi la munci agricole iar in dececembrie cand au venit in cazarmi erau total nestiutori.Un foc involuntar determina o ploaie de gloante.In randul cadrelor militare dupa fuga lui Ceausescu se instaurase teama teribila ca unii ar dorii reinstalarea acestuia ceeace a dus la neincredere intre noi.Pe fondul oboselii,stresului,neincrederii etc. unii comandanti fie nu au mai exercitat actul de comanda fie nu au fost ascultati de subordonati.In concluzie fiti multumit domnule Voicu ca armata nu s-a comportat asa cum conducerea de partid si de stat de la acea vreme ar fi vrut.O spune eu,un ofiter care pana la impuscarea lui Ceausescu imi tot trageam vestonul la spate sa nu mi se vada morcovul.Tot eu sunt un ofiter care am baut cu dumneavoastra cafea cu naut,care am mancat salam cu soia atunci cand il gaseam,care am impins odata cu dumneata Dacia la PECO pentru 10 litri benzina,un ofiter care trebuia sa fiu avansat la gradul urmator si care nu am fost avansat fiindca Milea nu a vrut ca Nicu Ceausescu sa fie facut general.Eu un ofiter a carui parinti urma sa li se demoleze amarata de casa de la tara si care nu aveau dreptul sa cumpere o paine.Eu care pentru a cumpara 2 baterii de 3,5 volti a trebuit sa dau oua luate de la parinti.Probabil ,domnule Voicu si dumneavoastra plangeti alaturi de altii dupa Ceausescu.Stiti ca unii afirma ca era mai bine pe vremea lui.Cum e bine domnule?Hotarati-va.Trebuia sa trag si sa ramana Ceausescu sau nu?

 12. voicu ion

  D-le ofițer anonim,vorbiți (scrieți) frumos….se vede și pt.un neavizat că ați fost/sunteți un bun propagandist.Cum vă plângeți de milă că…”vai doamne ce greu mi-a fost în regimul ceaușist”! Stați iniștit că dvs.ofițerilor nu va plâns și nu vă plânge nimeni de milă…masă (și ce masă) la popotă,haine,casă etc.,acum pensii frumușele…cel care mânca salam cu soia eram eu,cel care i-a fost demolată casa eram eu,cel ce bea cafea cu năut eram eu,cel ce venea acasă la copii după 14 ore de muncă eram eu,cel care vroia să se spele și nu-i curgea apa caldă eram eu,cel care-și dezbrăca haina sa-și imbrace copii tremurând de frig în casă eram eu,cel ce în cursele lungi prin țară cumpăra pâine cu buletinul eram eu,cel ce stătea cu familia la rând sa-și i-a rația lunară de ulei,orez,zahăr eram eu,eu cel ce în ’89 am ieșit să protestez iar d-ta cmd-ul (armata) ai fost scos din cazarmă la ordin desigur (16-22) cu misiunea nu să mă aperi (cum ai jurat) ci să tragi în mine alături de alte structuri ale puterii ceaușiste.Diferența dintre noi era grija….a d-tale a fost că din cauza prințișorului nu ai fost avansat în grad,a mea a fost să trãiesc liber.După 22 ( fuga dictatorului) ai intors armele,bătându-te cu „teroriștii” și întro nebunie totală ( am vazut cu ochii mei) trăgeați unii în alți spre ex.: din curtea M Ap.N se trăgea în cimitirele Ghencea militar și civil în așa ziși teroriști goanțele multe ajungeau în unitatea militară aflată vis a vis de cimitir ( așa au murit atunci sportivi precum R.Durbac,F.Murariu) iar cei de acolo ripostau crezând că sunt atacați de teroriști,și exemplele pot cotinua.”Ghinionul” dvs.este că evenimentele de atunci v-au prins în funcție și fară vreo vină (așa cred acum) dea valma ați fost prinși in „malaxorul” manipulărilor, dezinformărilor,intoxicărilor lucru ce a condus la morți și răniți! Repet,armata a fost un reper important al vieți mele,o amintire dragă a,adolescenței!

 13. voicu ion

  D-le ofițer anonim,poate vă surprinde dar în armată (șc.de gradați) am invățat multe,și asta ptr.că locotenentul cmd.de pluton și căpitanul cmd.de companie erau ofițeri capabili și bine pregătiți încât să ne explice,balistica tragerii,forța de penetrație a unui glonte calibrul 7,62,a unei grenade de tip AG 7,sau cum să determinăm un azimut….dar înainte de orice mi-a plăcut să învăț atât cât am putut și reușit ptr.că repet,ce am scris ieri….Armata mi-a plăcut și chiar am cochetat cu ideia să urmez o șc.de maiștrii militari auto (absolvisem în civilie un Grup Școlar Auto) dar…..

 14. anonim

  Nene hotaraste-te.50% plang dupa Ceausescu si implicit dupa comunism.(locuinta,loc de munca,posibilitati de furt din avutul obstesc etc).Alti 50% se bucura de inlaturarea lui Ceausescu si implicit scaparea de comunism.(autoturisme la greu si numai de fite,proprietari de locuinte,fermieri si conturi babane in banci,patroni etc)Eu militar la mijloc.Unii ma acuza ca nu am tras altii ca am tras.

 15. voicu ion

  „Nene” ofițer anonim (sic) eu fac parte din cei 50 % care se bucurã de libertatea ptr.care în dec.89 am ieșit să protestez,iar d-ta (generic) ca militar profesionist ai fost scos din cazarmă (16-22 dec) să mă împiedici,să mă calci cu Tabul,să mă lovești cu țeava tunului ( citire gen. Gușă) să mă impuști,să mă rănești,să mă omori,să execuți un ordin criminal dat de cmd.suprem uitând jurământul……”Nene” ofițer anonim ( sic) am „îndrăzneala” să spun fărâ să vă cunosc că experiența mea de viață este mai bogată,mai colorată și mai….utilă decât a dvs numai prin faptul că în timp ce dvs.instruiați „pufoșii” eu călcam cu roțile mașinilor Europa,apoi când probabil stăteați la comanda unei arme intrun birou eu,trimiteam pe șosele peste 1500 de cond.auto profesioniști și nu purtam haine din tergal ca dvs.,ci purtam blugi și tricouri de la „second hand”! „Nene „ofițer anonim ( sic) diferența dintre noi a fost că dvs.purtați hainele date de stat și aveați un salariu la care contribuiam și eu iar eu câștigam salariul din ce produceam în miile și sutele de mii de km.parcurși cu trudă și osteneală! Armata,a fost un „vis” frumos ce l-am trăit…..și din care m-a trezit „așa zisa revoluție” un film „horor” din distribuția căruia am făcut parte amândoi dar pe,părti diferite ale baricadei,cu roluri diferite,eu strigând Libertate iar dvs.(generic) răspunzându-mi cu arma! O zi bună nene ofițer anonim (sic).Sefini!

 16. OLTEANU

  Nene Oane,ce bine este cu mintea odihnita!?

 17. ceparu

  Voicu Ion@ia zi pe cati ai turnat la securitate inainte de 1989 ca sa-ti aprobe plecatul din tara?Ia zi Ion Voicu cati bani ai castigat din bisnita?Inainte de 1989 asi fi vrut sa port si eu blugi si tricouri de la SH dar eu nu primeam aprobare sa plec din tara iar pentru un dolar intram la puscarie.Ia zi ,Ion Voicu cati parai aveai si pe unde erau dositi inainte de 1989?Sa mori tu ,Ion Voicu ca inainte de 1989 beai cafea cu naut?Daca taceai ,filosof ramaneai.Nu ne lua de prosti,fiindca nu am fost impreuna in bordelurile din Europa.

 18. voicu ion

  D-le Ceparu (pff..ce nume puturos) dacă nu te-ai fi băgat în discuție ca musca-n rahat nu aș mai fi continuat….Ce am avut de spus ( scris) am consumat deja și cine mi- a înțeles mesajul este ok.D-ta insinuezi că eu ca sã plec în curse afară trebuia musai sã fiu turnător la secu..oribil,argument și neadevărat….Întreprinderea mea CCMB de pe lângă CGMB (cea mai mare din Buc. în perioada ceaușistă) cea care a construit cartierele Bucureștiului,cu mii și mii de apartamente,avea multe f.multe secții care aveau contracte afară și pe lângă transport,asigura și forțã de lucru umană…zeci,sute de salariați,șoferi,mecanici,fierari betoniști,zidari,faianțari,zugravi,instalatori,etc.Oare toți după mizerabilul dvs.raționament turnau la organe? Fii omule rezonabil și nu mai insinua ziua ce visezi noaptea,sau în evenimentele din dec.’89 (dacă erai militar) ți-ai pierdut onoarea?

 19. OLTEANU

  Nene iOane, matale confunzi BORDul cu BOARDul!
  Dai inainte!
  D’a te’ntreb eu pe matale , ce dracu cautam noi militarii pe santierele patriei pina in 1989?Eu am intrat in santier dupa 1998, si dupa numai trei saptamani fierarii si ceilalti specialisti
  pregatiti de matale au intrat in greva ?
  De ce?, pentru ca erau obisnuiti cu furatul si indisciplina in munca (hoti,pungasi si mincinosi).I’am inteles, nu Ei ca individ erau de vina ci formatorii lor ,matale si altii ca tine.
  Acum dupa 15 ani ma suna sa’mi multumeasca pentru educatia morala si profesionala pe care au primito de la mine (ofiterul ,omul si inginerul) .
  Ai grija de bord ca de board avem noi!

 20. OLTEANU

  Si apropos de numele respondentului, fac pariu ca pe al meu tu nu sti sa-l pronunti nici pe silabe, cu CI in maina .
  Sa’ ti fie rusine.

 21. OLTEANU

  Amice, MAESTRUL Ion Voicu, sa prapadit de mult ,matale la ce trimbita cinti !?

 22. OLTEANU

  Ne panimaete! haraso! dasvidenie! kakava vaprosa?

 23. OLTEANU

  eta vsio?

 24. OLTEANU

  ms. Marine

 25. Nu admit jignirile si expresiile de maidan pe pagina mea, indiferent din partea cui ar veni si impotriva cui ar fi. Domnule Voicu, daca aveti probleme cu prostata inscrieti-va in Missa,sau mergeti la un medic. Nu e prima oara cand cred ca e necesar dar acuma se extinde deja aria.

 26. ANONIM

  Ce spune Ion Voicu este o abureala.Inainte de 1989 functiona in Romania o societate de stat numita ARCOM ce executa lucrari de regula in URSS si Ungaria.Oamenii trebuiau sa fie cunoscuti ca fideli ai regimului Ceausescu,sa primeasca avizul organului de securitate,si bine inteles sa semneze angajament de colaborator.
  Poate da Dumnezeu cel sfant sa se desecretizeze si arhivele CI-ului .In cazul nostru turnatorii au fost cei din mediul civil,pleava societatii, si nu militari.

 27. voicu ion

  D-le anonim (sic) Arcom era o secție a fostei CCMB-CGMB- cu peste 250.000 de angajați,de care mai aparțineau și Grupurile A.C.M (antreprize) în nr.de 8, I.I.M.I (instalații și izolații), I.C.E.D-ul, Prefabricate, I.C.M.C.C-urile, I.UT-ul, Arcada,Cesarom,Urbis,Policolor,I.C.P.B-urile.La rândul lor fiecare aveau secții. După revoluțiie toate s-au „spart” devenind S.C.-uri autonome rând pe rând parte din ele,intrând în faliment pe noua piață capitalistă altele fiind și astăzi prin privatizare.

 28. ANONIM

  Nu ati lamurit un lucru.Cand v-au verificat cei de la securitate si ati primit aviz pentru eliberare de pasaport ati semnat angajament de colaborator al organelor de securitate?Da sau nu?Domnule va fac o confidenta.Un ofiter superior,comandant de unitate s-a intamplat sa calce pe bec si a fost trecut in rezerva fiind repartizat la o intreprindere .Fiindca omul in activitatea lui fusese si atasat militar,securitatea nu i-a dat aviz pentru a fi incadrat sef birou documente secrete.Mata ce fapte de eroism ai facut in apararea regimului comunist?Fa bine si nu mai critica armata,las-o asa cum a cazut.

 29. voicu ion

  D-le anonim,pașapoartele se eliberau la cererea conducerii CCMB (centrala de c-ții a municipiului București)-CGMB (consiliul general al municipiului București),iar selecția muncitorilor care lucrau în țări precum Irak,Maroc,Tunisia,Polonia,RDG,Cehoslovacia etc.se făcea strict pe criterii și categorii de inaltă calificare profesională,de ex.zidarii,zugravii,instalatorii,sudorii,mecanicii obligatoriu trebuiau să aibă cat.4-6, iar șoferii cat.a 2-a sau specială.Nimeni nu cerea să fii membru de partid ci doar să ai familie și cazierul curat.Atât,și nu vă contrazic că probabil eram verificați și supravegheați de către vreun securist ascuns în haine de lucru sau ascuns întun birou.Am copii și nepoți și sunt mândru de acest lucru…imi este penibil ce spun acum, da am scris,mult,multe rânduri pagini întregi am scris dar ce puteam sã fac..AM SCRIS,familiei,soției,copiilor….

Statistici T5