De ce se ceartă Antonescu cu Daniel Constantin?

Categoria Actualitate, Opinii

antonescu si daniel constantin

A auzit cineva de Partidul Social Liberal ? Nu cel din Moldova, cel din România. Prin Decembrie 2013 ziarul Financiarul.ro ne amintea că un domn conservator pe numele său Scutaru Teodor Costin, secretar de stat pe la Ministerul Muncii, a înregistrat la OSIM marca “ Partidul Social Liberal”. Cronologic vorbind, încă din Decembrie 2010 deci înainte de înfiinţarea USL, pe internet se înregistrase domeniul “partidulsocialliberal.ro. Apoi, în Martie 2012 a fost deschis un cont şi pe Facebook, cu aceeaşi denumire, pagină care conţine şi o platformă–program.  Deci practic nu e nimic nou, nimeni nu poate vorbi de o conspiraţie. De ce devine însă acest subiect de actualitate şi ce treabă are cu cearta dintre Antonescu şi Daniel Constantin ?

Dacă luăm în calcul noua formaţiune apărută, USD, formaţiune formată din PSD, PC şi UNPR   şi care poate fi confundată cu USL, vedem cam pe unde bat gândurile lui Ponta şi faptul că practic alegerile parlamentare Europene vor fi folosite  de Ponta pentru a vedea pe ce electorat poate conta la prezidenţiale dacă va candida fără PNL, dacă USL se va sparge, sau dacă va decide să sprijine din umbră un alt candidat împotriva lui Antonescu. Cine va fi candidatul USD? Ar putea fi Ponta,  sau  Isărescu, sau Oprescu. Nu întâmplător Oprescu a participat ca “invitat” la înfiinţarea noii alianţe şi şi-a mărturisit pe faţă interesul. Nu degeabă s-a adus în discuţie o eventuală candidatură a lui Oprescu şi tot la fel nu degeabă Dragnea tot încearcă să îl determine pe Antonescu să iasă din USL, dând ultimatumuri pasămite pentru stabilitatea guvernului.Tot aşa, nu întîmplător Băsescu îl atacă pe Isărescu şi îi cere să nu mai sprijine un guvern corupt.  Ponta îşi pune apropiaţii să îl întărâte şi să îl enerveze pe Antonescu doar-doar se va decide odată să rupă pisica. Întrearea este cât va mai suporta Antonescu umilinţele şi cât de mare este setea de putere, cât poate înghiţi de dragul unui vis care oricum nu i se va împlini ? Sau este vorba de teama liberalilor de a ieşi de la ciolan şi de dragul acestui ciolan, sunt gata toţi să se facă preş ca partid în faţa lui Ponta ? Cred că ambele variante se completează reciproc făcând din PNL şi idea de liberalism o cârpă de şters picioarele pesediştlor.

Şi ce treabă are asta cu Daniel Constantin ? S-ar putea să aibă. Pe surse se aude că PC déjà s-a transformat şi s-a înscris ca PSL  dar ştirea nu este dată pe sticlă pentru că nu e momentul. De ce l-ar supăra asta pe Antonescu ? Păi în varianta în care PNL ar ieşi de la guvernare sau  ar ieşi din USL, PSD nu ar mai putea folosi sigla USL la alegerile prezidenţiale pentru că sintagma “liberal” ar fi lipsă din coaliţie. Da, dar dacă PC se transformă sau s-a transormat déjà în PSL, nu ar mai fi nici o problemă  pentru Ponta să folosească sigla USL la alegeri pentru că sintagma liberal ar fi inclusă în partidul lui Daniel Constantin. Ar fi ăsta un motiv suficient de mare pentru Antonescu să îi scoată ochii lui Daniel Constantin pe lângă faptul că a ieşit din coaliţia de centru – dreapta şi a trecut în centru – stânga? Da, e mai mult decât suficient. Ponta ştie că USL ca siglă îi mai poate aduce voturi, mai ales că la ţară, lumea se ia după desene şi litere, nu după principii, dogme, doctrine şi personalităţi. Mulţi vor vota USL chiar dacă acesta nu va mai fi întreg, doar pentru că vor vedea sigla celor pe care i-au votat şi  în decembrie 2012. Aşa se face că noua denumire a PC ar putea fura nişte voturi PNL în caz că acesta va rămâne singur sau va ieşi din coaliţie şi asta nu îi convine lui Antonescu.

 Acest raţionament este valabil dacă electoratul român a rămas acelaşi ca acum 24 de ani. Pe asta contează Voiculescu dacă schimbă sau a schimbat denumirea partidului, mai ales că nu ar fi prima oară. Să ne amintim că PC-ul s-a născut PUR. Aşa că Antonescu are toate motivele să îi caute nod în papură lui Daniel Constantin  pentru că de Voiculescu nu se poate lua.  Vin vremuri grele pentru PNL fie că va rămâne la guvernare fie că nu. Dacă liberalii sau Antonescu vor decide să rămână în USL până la prezidenţiale vor primi la şuturi în partea dorsală cât pentru toată istoria liberalismului mondial şi vor fi atât de cocoşaţi încât nu ştiu câte zeci de ani le vor trebui să se îndrepte. Oricum părerea mea personală este că oficial sau nu, pe faţă sau pe la  spate, Ponta şi PSD-ul nu vor susţine candidatura lui Antonescu la prezidenţiale. Doar Antonescu mai crede sau mai speră asta. Dar ciolanul guvernării şi visul lui Antonescu pot depăşi raţiunea şi mândria şi păstra PNL-ul într-o alianţă din care va ieşi ciuruit. Dacă PNL decide să iasă de la guvernare sau din USL, şi va candida singur, cu cât o face mai târziu, cu atât va avea mai puţine voturi, pentru că lumea nu va avea suficient timp să observe ieşirea mă refer la masa de votanţi care nu “face politică” şi merge la vot ca să îşi facă datoria. Iar dacă PC va deveni PSL, Ponta nu va mai trebui să schimba sintagma USL pe care contează la vot.Varianta PSL va fi probabil  folosită în  cazul în n care PNL va ieşi din USL în ultim moment şi Ponta nu va mai avea timp să schimbe afişele, bannerele, pliantele, sau chiar sigla, mai ales că asta ar însemna şi bani.  Deci Antonescu are toate motivele să fie supărat pe Daniel Constantin şi să nu îl accepte ca vicepremier. Cu toate astea, visul şi ciolanul îi vor ţine pe liberali în coaliţie. Nu vor ieşi de acolo decât daţi afară sau dacă Ponta va rupe înţelegerea. Dar nici Ponta nu o va face, ca şi în cazul coabitării cu Băsescu, acesta preferă să se înjunghie pe la spate decât să se despartă pe faţă. Aşa înţelege el să îşi protejeze”imaginea”. El e om “de cuvânt” nu rupe o înţelegere chiar dacă o faultează la fiecare pas.  

Să ne amintim că acum trei ani, chiar sigla USL fusese înscrisă la OSIM de un membru al PC şi atunci după un moment de panică, s-a declarat că nu e nici o problemă USL are totul sub control.

http://www.financiarul.ro/2013/12/09/partidul-conservator-se-va-numi-partidul-social-liberal/

http://www.realitatea.net/marca-usl-inregistrata-la-osim-de-un-tanar-conservator-prieten-cu-bogdan-diaconu_891216.html

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

4 Raspunsuri la De ce se ceartă Antonescu cu Daniel Constantin?

  1. OLTEANU

    Smecheria cu Ghita Nitescu si Nita Ghitescu au practicato cu succes la Primaria Sectorul 3 .Eeee na, Liviu Negoita sau Robert Negoita , ” tot aia este „. USLul sau USDul! „Alegatorul turmentat”, nu observa smecheria !

  2. Lt .Col.r SLAVEANU GEORGE

    Mi-ar face trebuinta o PSL cal.7,62 cu luneta si cu glont lung miez otel…PSLul lui Voiculescu este decalibrata,prezinta fenomenul de inelare si nu mai corespunde datelor tehnice.Oricum s-ar numi,numai a partid nu arata.Te rog Marine sa-mi demonstrezi ca nu am dreptate.In orice caz,atata timp cat Basescu vrea sa arate ca este ceeace nu mai este,USL va rezista si vrand nevrand,cu injuraturi si ochi vineti,vor cauta sa -si tina promisiunile.Scorul obtinut este prea mare pentru a-si bate joc de el…

  3. George, Ponta vrea sa guverneze fara Crin, asta e clara. In momentul in care va avea certitudinea ca poate avea majoritate clara in parlament fara PNL va forta ruperea. Deja asta se incearca acuma.

  4. jorj gurita

    Intarita-i drace, sa se aleaga praful. Boala lunga moarte sigura. Cacarau ar face un gest de noblete daca s-ar retrage din cursa prezidentiala (ca tot n-o sa ajunga pres)si chiar din fruntea partidului.
    Acum liberalii au demonstrat cit de divizati sunt si nu au nicio ideologie adevarata, au primit in partid toate scursurile si penalii. Pacat de Iohanis, ca a nimerit in cloaca asta. Acum ori niciodata. Oare ce ar fi facut Seniorul? S-a dus si ultima umbra de partid istoric.