Probleme de marketing politic

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

dacia de caruta

Nimic nu este veşnic pe pământ, deci nici în România, nici ura faţă de Băsescu, nici  „dragostea” faţă de USL, nici menajul (era să spun manejul) Ponta-Anronescu, nici majoritatea confortabilă din parlament. Spuneam acum aproape doi ani ( nici nu îmi vine să cred că au trecut doi ani de când românii au decis să termine cu PDL-ul) că din acel moment de punct maxim pentru USL şi minim pentru Băsescu şi PDL, lucrurile vor evolua spre o creştere a voturilor pro Băsescu şi anti Ponta. Nu era o premoniţie era o analiză la rece a situaţiei, urmare a unei realităţi istorice: în foarte rare cazuri regimurile aflate la putere au acumulat simpatie pe timpul guvernării, pentru că ele au fost nevoite să facă faţă crizelor, condiţiilor apărute pe timpul guvernării şi problemelor sociale  de tot felul, condiţiilor meteo, economice, politice interne şi internaţionale, în timp ce opoziţia făcea doar gargară pe margine şi propunea măsuri populiste  care bineînţeles rămâneau la stadiul de promisiuni şi proiecte dar îi făceau pe cei cu memoria scurtă să creadă că dintr-o dată, printr-o minune Dumnezeiască, cei care până mai ieri fuseseră la putere, s-au deşteptat au revenit la sentimente mai bune faţă de cetăţeni, de aici schimbarea orientării simpatiilor. Acest fenomen se manifestă peste tot, în toată ţările într-o măsură mai mică sau mai mare, dar la noi fenomenul este mai amplu, mai rapid şi mai dureros pentru că la noi,  fără excepţie, cei care ajung la putere nu se gândesc decât la propria bunăstare, propriul buzunar, fără nici cea mai mică intenţie de a îşi respecta promisiunile electorale sau de a face ceva pentru plătitorii de taxe, în afară de a le lua banii.

 În felul ăsta, nu e de mirare că din Decembrie 2012 până în prezent deci doar într-un an şi câteva luni marele succes USL s-a transformat într-o cloacă în care nici chiar partenerii între ei nu se mai iubesc şi nu se mai respectă, ( nici nu cred eu că s-au respectat sau iubit prea mult, dar măcar se ţineau de mână) iar Băsescu urcă în sondaje. Politician abil, pervers şi fără scrupule aceasta se foloseşte de orice ocazie pentru a câştiga imagine şi a lovi în adversari, ştiind că nu numai timpul, dar şi timpurile lucrează în favoarea sa. Spre norocul său nu numai timpul sau timpurile dar chiar şi adversarii să politici lucrează tot în favoarea sa  pentru că Ponta nu s-a mulţumit cu 70% voturi în Parlament, el ar fi vrut 55% dar ale lui, fără PNL ca să poată conduce doar cu o mână, stânga. În sensul acesta a făcut antrenamente serioase în conducerea prin ordonanţe şi asumarea răspunderii, deşi avea sprijin parlamentar. Antonescu nu a văzut nimic rău în asta, el nu ar fi văzut nimic rău nici dacă Ponta îl tăia în bucăţele şi îl punea în congelator, dacă acesta îi spunea că o face ca să îl păstreze fresh  pentru campania prezidenţială pe care nu o poate câştiga altfel. Cine a spus că Antonescu doarme mult  a ştiut ce spune, el şi acum visează, se visează preşedinte cu sprijin PSD. Cine îi dă cu odicolon pe la nas, că riscă să rămână aşa toată viaţa. Dacă nici formarea USD nu l-a deşteptat, nu se va mai deştepta niciodată, peste ani, basmele populare se vor îmbogăţi cu o nouă poveste, „Adormitul din pădurea frumoasă”.

Recent domnul Băsescu a ieşit pe sticlă şi a mai tras câteva semnale de alarmă pentru români. După 4 ani  în care o lege votată de partidul de suflet al domniei sale a vegetat în sertarele Parlamentului aşteptând să treacă timpul, domnul Băsescu iese pe post parşiv să ne anunţe pericolul noilor coduri  ca şi cum acestea ar fi apărut acum brusc pe cerul justiţiei româneşti iar el cum a sesizat, cum ne-a anunţat. Nu contest  că avea dreptate, dar nici nu pot să nu observ cât de parşiv, pervers şi cinic îşi maschează jocul şi intenţiile. Îl doare pe el în dudă de implicaţiile noile prevederi sau faptul că ies din puşcărie toţi infractorii periculoşi, el vrea doar să arate lumii cât de rău e Ponta. Cu aceleaşi intenţii ne mai anunţă domnia sa şi faptul că Dacia este pe care să plece din ţară cu una sau mai multe din secţiile sale, din raţiuni pur comerciale şi că Ponta în loc să le facă autostrada promisă, vrea să îi facă autostradă lui Dragnea, să poată ajunge acasă mai repede. Dacă tot e să vorbim drept, şi Ford este gata să plece nici ei nu i s-a făcut autostrada promisă deşi se spune că proiectul ar fi aprobat, dar eheheheeeeei, câte nu s-au aprobat şi dezaprobat la noi. Ca să fie mai eficient şi ca lumea să fie şi mai şocată şi mai pornită împotriva lui Ponta, Băsescu anunţă plecarea Dacia ca iminentă, deşi nu e chiar aşa. Este adevărat că există această variantă, că unele calcule tehnice arată că mutarea unor secţii în Maroc ar fi mai economicoase pentru Uzină dacă nu se realizează autostrada Piteşti – Sibiu, dar decizia nu este încă luată, mai este timp pentru a se anula această variantă. DAR BĂSESCU SPECULEAZĂ MOMENTUL ŞI IMPACTUL PSIHOLOGIC. Ponta la rândul său vine şi el cu jumătatea lui de adevăr şi spune că nu e adevărat ce spune Băsescu, nu se pune problema acum a plecării Daciei din România, dar nu spune că totuşi această varianta este posibilă dacă nu face autostrada. Amândoi se joacă cu cuvintele, sensurile , dar şi cu soarta lucrătorilor de la Dacia, cu voturile cetăţenilor, cu viitorul unei fabrici româneşti  a unui Brand care nu îi interesează decât propagandistic. După ce ţi-ai bătut joc de Dacia ca ţară, de istoria ei, de vestigiile ei, de tradiţiile ei, de siturile ei, de minele ei, de pământurile ei, de ce te-ar mai interesa o simplă fabrică cu numele ei ?Dacia a ajuns „de căruţă”, ca să folosesc un termen popular.

Băsescu, cum spuneam , nu iartă nimic, speculează tot şi va lovi în Ponta fără milă, dar cu toate astea, nu renunţă la pactul de coabitare deşi îl face pe partenerul său în toate felurile, de la cel mai corupt la cel mai mare mincinos. De ce ? De dragul Românie şi stabilităţii ? Aiurea, de dragul promisiunilor făcute Europenilor cărora le-au promis ambii că nu îl vor  anula. Şi vor ţine de el cu dinţii chiar dacă între timp îşi vor înfige cuţite unul altuia în fiecare organ vital, pentru că acel pact cu diavolul îi ţine pe scaun pe amândoi  şi scaunul este mai presus de orice. Şi cum doar scaunul contează, fiecare face tot ce poate să îl păstreze, să îşi lipească fundul mai tare pe el. Băsescu a intrat în campanie, şi-a tras un nou partid, iese pe posturile fidele şi îşi întinde marfa pe tarabă, folosind orice subiect ca să îşi atace adversarii. Se ştie că de regulă interviurile sunt pregătite, subiectul interviului sau unei emisiuni televizate anunţate din timp, dar oamenii care „se respectă” merg mult mai departe de atât, ei regizează totul, pregătesc  şi construiesc fiecare replică, fiecare pauză de publicitate, fiecare întrebare. Aşa s-a întâmplat marţi seara la Turcescu cu un Băsescu venit „ la plezneală”. După cum decurgea emisiunea ai fi crezut că e spontană, domnul Turcescu atingând aşa în treacăt subiectele, sau legându-se fără un plan prealabil de anumite subiecte. Ei aş! Chiar credeţi? Uite aşa întâmplător, domnul Turcescu aduce aminte spre finalul emisiunii de cazul Becali şi declaraţia lui Ponta vizavi de eliberarea acestuia. Fără nici un plan fără nici o intenţie, subiectul Becali este pus pe tapet. Tot fără nici un plan, nici o intenţie, fără nici o pregătire, domnul Băsescu scoate pe masă şi arată către cameră, un document primit de la ministrul justiţiei, vărul lui Ponta, care îl anunţă că nu este de acord  cu eliberarea lui Becali. Nu că m-ar interesa soarta acestuia, nici nu îi plâng de milă, nici nu îl cred, dar nu e aşa că domnul Băsescu nu ştia că va fi întrebat de Becali, întrebarea a venit aşa, ad-hoc, fără a fi pregătită iar domnul Băsescu umbla din „întâmplare” cu acel document în mapă? Asta înseamnă propagandă şi tot ce fac cei doi în bătălia pentru putere este propagandă, nimic altceva.

Despre crearea USD ce să mai spun, este de necomentat, dacă mai sunt adormiţi care să creadă că acesta va duce la întărirea USL şi că nu există nici un pericol de spargere a USL iar Ponta nu urmăreşte asta, înseamnă că Antonescu are pui. Alegerile pentru Parlamentul European şi crearea USD nu sunt altceva decât o ocazie pentru Ponta să vadă cum stă în faţa electoratului  şi ce şanse are fără PNL, ca să ştie ce face în Noiembrie. Se testează piaţa, astea sunt simple măsuri de marketing politic.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

Un Raspuns la Probleme de marketing politic

  1. OLTEANU

    Marine , pitestenii nici nu stiu ce’i asteapta !? Va fi jale mare neica, Arpechimul(mindria pitestenilor) l’a ingropat Nastase, CATC’ul nu mai exista, Textila este istorie, Alpromul este pustiu, si’a mai ramas doar unul adica , UAP(Dacia)!
    Si din informatiile colegilor mei de facultate (civila) , unii cu fonctii de conducere pe acolo……se duce!Raman pensionarii din SNAOPJ dar si din ei o mare parte neam retras la casele parintesti, si’n rest lucratori comerciali .
    Basescu stie ce spune , n’am fost in stare sa asfaltam 5 KM de sosea in 15 ani (MIOVENI -PITESTI )!?