Tăriceanu şi virajul la stânga

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

tariceanu accident

Marţi, trei ceasuri rele

Ziua de marţi 18.02.2013 a fost şi este o zi mare pentru ţară şi pentru conducerea ţării dar mai ales pentru PNLşi USL. Toate posturile tv ne prezintă frământările din interiorul USL ceva mai vechi dar şi altele ceva mai recente din interiorul PNL unde se pare că încep discuţii serioase privind ieşirea de la guvernare sau continuarea alături de Ponta şi noua lui uniune.

Deşi declaraţiile”oficiale „chiar şi din partea celor neîntrebaţi, cum ar fi Sîrbu sau Voiculescu sunt că USL nu se sparge, faptele şi semnele din limbajul „ corpului” ne arată că Ponta se pregăteşte de schismă. Ieşirea sa pe sticlă cu Pambuccian care brusc a redevenit vedetă ( aşa cum se întâmplă la fiecare moţiune de guvern mai serioasă sau reorganizare a majorităţii parlamentare), revenirea asupra aducerii noului guvern în parlament şi remanierii guvernului, declaraţiile „lu ăla micu”, care îi tot dă la gioale lui Crin, dar şi întărâtarea lui Stroe, Chiţoiu, Mănescu, Ilieşiu şi Tăriceanu ne arată că Ponta se pregăteşte de schimbare, dar încearcă totodată să umble cu joarda prin partidul „prietenului” Crin de care afirmă cu lacrimi în loc că nu se poate despărţi. Adevărul este ca întotdeauna exact în partea cealaltă, adică Ponta ar vrea să scape în primul rând de Antonescu şi pretenţiile lui şi ar fi foarte mulţumit să păstreze în guvern penelişti care nu ţin cont de doctrina de partid ci doar de doctrina ciolanului. Cum Doctrina ciolanului este singura doctrină care a fost aplicată de toate guvernele care au condus România din 89 încoace, este normal ca aceasta să aibă adepţi în toate partidele şi că aceştia vor da mână cu mână pentru păstrarea locului la masă.

Deşteptarea

Antonescu a realizat sau măcar a recunoscut în sfârşit că Ponta nu are nici un gând să îl ajute să ajungă preşedinte aşa că a spus-o clar şi practic a recunoscut că ar putea să nu mai fie el reprezentantul USL la alegerile din toamnă – iarnă. Din cauza asta a decis să fie mai dur şi să nu mai meargă orbeşte doar pe ideea preşedinţiei ca până acum, ideal căruia i-a sacrificat nu doar miniştrii şi parlamentarii PNL în favoarea celor din USL, ci chiar poziţia PNL faţă de PSD, care tot abia acum recunoaşte că a fost o relaţie de cal-călăreţ. Antonescu este gata să renunţe la visul său personal de a fi preşedinte dar se pune întrebarea, dacă este gata să accepte totuşi un compromis, pentru a păstra PNL-ul la guvernare, sau merge pe principiu, „după mine potopul” şi trage şi PNL-ul şi guvernarea după el? Unii ar fi înclinaţi să spună că face foarte bine dacă iese de la guvernare că s-a compromis destul mergând pe stânga, dar se pun două întrebări:

1. Dacă scoate PNL de la guvernare o face din principiu şi să spunem orgoliu de partid, sau pentru că dacă nu mai poate fi el preşedinte atunci să nu mai fie nimeni din PNL la ciolan?

2. Cum reacţionează colegii de partid? Aceştia se vor împărţi în mai multe grupuri :

– cei care nu vor să rămână la guvernare dar aici sunt motivaţii diferite, unii din orgoliu, alţii pentru că respectă „disciplina de partid” a şefului, alţii pentru că nu au văzut de la început cu ochi buni relaţia contra naturii;

– cei care vor să rămână la guvernare care şi ei sunt de mai multe feluri, cei care vor la ciolan în orice condiţii cu oricine, cei care au prins ciolanul acum şi nu vor să îl piardă pentru că au făcut „împrumuturi” şi dacă ies din căruţă e vai de mama lor, cei care vor să cadă Antonescu şi atâta tot, sau cei care sunt întărâtaţi şi sunt „conserve” ale altor partide sau lideri şi practic urmăresc slăbirea PNL;

– cei care ar vrea şi o altă poziţie a PNL în cadrul USL dar nu atât de radicală, doar mai decentă şi vor practic să se facă concesii faţă de Ponta dar în stil pur caragealian, „trădare să fie, dar să o ştim şi noi”, sau „să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic sau să nu se revizuiască primesc, dar să se schimbe pe ici pe acolo prin puncte esenţiale”

Din această dilemă PNL nu poate ieşi. Nu ştiu Antonescu ce va face. Nu ştiu PNL ce va face, în cadrul acestor grupuri se vor face presiuni, vor avea loc negocieri, cert este că nu este numai dilema PNL ci şi a USL. Prezenţa lui Antonescu pe postul B1TV atât de „drag” uslaşilor, a arătat cât de departe poate merge acesta şi că e gata să intre în vizuina duşmanului, să se pună la dispoziţia acestuia şi să dea din el tot ce ştie. Cam parşivel. Eu cred că va învinge „doctrina ciolanului”pentru că susţinătorii săi formează majoritatea.

Majoritate să fie, nu contează cu cine  

Ponta la rândul lui este şi el în criză. De ce nu mai vrea el să vină cu guvernul în faţa Parlamentului? Păi pentru că nu vrea să îi dea satisfacţie lui Crin şi pentru că nu vrea să îi dea lui Johannis poziţia de vice pe interne, poziţie de care Oprea ţine cu dinţii el având încă multe lucruri de şters şi de făcut la apărare fapt ce nu îl lasă să piardă controlul asupra sistemului de apărare şi interne. De ce nu vrea Ponta să îi dea satisfacţie lui Crin, este clar :

– în primul rând pentru că Ponta vrea să aibă el controlul internelor la alegeri atât cele europene cât mai ales cele prezidenţiale. Practic Ponta, ca şi Băsescu, nu îl vrea de loc pe Johannis la interne pentru că nu poate fi manevrat dar se fac amândoi că îl vor şi îl apreciază, punând însă beţe în roate pretenţiilor acestuia. Ei se joacă cu Johannis cum se joacă şi cu graţierea lui Becali, fiecare declară că teoretic l-ar elibera, dar practic nu îl lasă .. celălalt. Şi uite aşa Johannis, ca şi Becali, este pe post de minge de ping-pong;

– în al doilea rând pentru că Ponta vrea să scape de Antonescu şi încă dinainte de formarea USL el bătuse palma cu UNPR şi UDMR pentru o majoritate în Parlament fără Antonescu. Lui îi este mult mai uşor să guverneze cu mai multe partide mici care nu pot ridica individual pretenţii prea mari decât cu un partid mai mare dar care să aibă criză de orgoliu. Deci Ponta încă de la început a făcut tot posibilul să îşi formeze o majoritate alta decât cu PNL şi este aproape convins că o are, dar cine pune bază pe UNPR sau UDMR,va păţi ce a păţit şi Boc. Când Ponta a acceptat cele 100 de locuri în plus în Parlament a făcut-u nu pentru că îi iubea pe cei intraţi pe uşa din dos ci pentru că ştia că va veni momentul când va avea nevoie de voturile lor împotriva lui Antonescu. Parşivel şi Ponta;

Prea riscant pentru o spargere

Şi totuşi Ponta nu îşi poate permite să spargă USL-ul şi de asta îi este lui frică. De ce? Simplu, dacă se sparge USL-ul, atunci alianţa care a câştigat alegerile este declarată desfiinţată şi Băsescu are dreptul să ceară nu remaniere guvernamentală ci formarea altui guvern şi cred că se ştie că de data asta Ponta nu va mai fi acceptat ca premier. Ponta mai are un mic atu în mână, pentru a păstra denumirea de USL, şi acesta se numeşte transformarea PC în PSL adică Partidul Social Liberal deja înregistrat la OSIM de câţiva ani, dar e greu de crezut că Băsescu sau CCR vor înghiţi păstrarea USL după plecarea PNL chiar dacă PC va prelua particula de liberal. Practic nici Ponta nu crede că ar mai putea emite pretenţii cu tot acordul lor de coabitare cu tot şi atunci va pierde mai mult decât Antonescu, pentru că Antonescu pierde un vis, dar Ponta pierde ceva palpabil. Dacă Ponta pierde guvernul este clar că pierde şi posibilitatea de a controla internele sau STS-ul. Din cauza asta s-a reorientat şi s-a gândit să treacă până la urmă STS-ul sub controlul Parlamentului, pentru că de bine de rău parlamentarii nu pot fi schimbaţi până în 2016, aşa că tot mai are ceva şanse să obţină dacă nu o majoritate măcar un control asupra Parlamentului. Dacă STS-ul intra sub controlul Internelor, controlul acestuia se putea modifica la fiecare cădere de guvern, ceea ce nu convenea lui Ponta. De ce nu s-o fi gândit el la asta de la început? Ete aşa, pentru că nu gândeşte. El mai întâi se dă cu capul de pragul de sus şi abia apoi se uită la cel de jos.

Simplu accident sau se lasă cu victime?

Ce Treabă are Tăriceanu cu toate astea? Păi astăzi Tăriceanu a vrut să facă la stânga, nu s-a asigurat şi a făcut un accident cu unul care mergea pe aceeaşi direcţie şi sens de mers cu el. Aşa se întâmplă când nu semnalizezi schimbarea direcţiei de mers sau treci de pe o parte pe alta fără să te asiguri. Poliţia acum încearcă să o scalde, că vezi doamne ar fi de vină cel care venea din spate, că nu a păstrat distanţa că nu a condus preventiv. Aiurea, să ne arate unde a fost lovită maşina lui Tăriceanu. Dacă a fost lovită în spate, da, e de vină cel care venea din spate dar dacă e lovită în lateral, şi maşina a fost întoarsă în trafic, atunci de vină este cel care a încercat să schimbe direcţia de mers fără să se asigure. Sau mai clar iată cum s-a întâmplat accidentul, din spusele unor martori oculari: „ Autoturismul domnului Tăriceanu circula pe Aleea Industriilor îndreptându-se către şoseaua Spătarului. La un moment dat domnul Tăriceanu a vrut să facă stânga, către Aleea Premierului iar un alt conducător care venea din spate l-a lovit şi astfel domnul Tăriceanu a fost pus cu botul înspre Şoseaua Liberalului. Este vorba despre o tamponare între două autoturisme, fără a fi înregistrate victime.”

Cam asta s-a întâmplat astăzi, dar nu exclus să existe unele leziuni interne care să fie descoperite sau să îşi facă simţit efectul mai târziu. Ambii conducători ar trebui să îşi facă analizele. Eu cred că Stroe Ilieşiu şi Chiţoiu au fost şi ei în maşina lui Tăriceanu, pentru că ei au ieşit cei mai şifonaţi azi.

În mod cert, zilele astea, poate chiar marţi seara se va stabili nu doar soarta PNL sau a lui Antonescu ci chiar soarta guvernării pentru că ieşirea PNL de la guvernare ar putea aduce daune mult mai mari decât un simplu accident sau avarierea unor „vehicule” iar urmările se vor vedea nu numai în structura guvernului sau formarea acestuia ci chiar şi în dosarele multor parlamentari şi activitatea parchetelor. Asta înseamnă probleme mari de sănătate, de imunitate şi afectarea unor „organe” vitale. Doamne ce primăvară vom avea.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

8 Raspunsuri la Tăriceanu şi virajul la stânga

  1. voicu ion

    Cu scuzele că vă comentez articolul „Tăriceanu și virajul la stânga” (ajunge comentariul dvs.politic) aș dori să exprimați o părere cu privire la evenimentul actual cara „arde” și anume situația din țara vecină,Ucraina.Nu vi se pare că ce se întâmplă acum acolo de săptămâni bune seamănă izbitor cu evenimentele din România ’89? Ianucovici amenință că va scoate armata ( la noi în ’89 armata a fost scoasă din prima zi)….Întrebare: Cu cine va merge armata,cu Ianucovici sau poporul care privește spre vest? Ghici,ghicitoarea mea…

  2. voicu ion

    erata…”cu scuzele că NU vă comentez”……

  3. Ce mai e de discutat dupa ce doamna Nuland a fost inregistrata discutanad cu ambasadorul american despre cine ar trebui sa ajunga premier in Ucraina? Nu va e clar cine incearca sa faca jocurile in Ucraina si cine sprijina protestele si violentele acolo? In acest caz , ce mai e de comentat ?

  4. voicu ion

    Acum,e rândul meu să observ că vă prefaceți că nu ați înțeles sau cine știe….V-am întrebat,Armata în cazul cã un inconștient ar scoate-o din cazărmi pe străzile Kievului cu cine ar merge…cu Ianukovici (actuala putere) sau cu poporul? Știți bine de ce vă întreb și părerea dvs.nicidecum nu o așez în antiteză cu ce s-a întâmplat la noi în ’89,când armata a fost scoasă din din cazărmi (16-22 dec.) fiind alături de omologul lui Ianukovici ca,mai apoi să treacă alături de popor….vă întreb atât!

  5. Domnule Voicu, dumnevoastra ma credeti oracol sau mama Omida. De unde vreti sa stiu eu ce va face armata daca ar fi chemata sa intervina( pe strazile Kievului???????)?Banuiesc ca ati vrut sa spuneti ale Romaniei.Ei bine , nu am de unde sa stiu eu ce va face armata sau ce vor face ofiterii sau soldatii, asa cum nici in 89 nu au reactionat toti la fel. .

  6. voicu ion

    Sunteți,abil…. driblați rãspunsul….nu este un compliment Doamne ferește.p.s.Șeful statului major al armatei ucrainiene a fost demis….de ce oare?

  7. Nu sunt abil, am raspuns foarte clar la intrebarea dumnevoastra. Daca nu am raspuns cum voiati dumnevoastra este altceva.

  8. jorj gurita

    Asa se intimpla cind migratia politica este permisa. Ce mai conteaza daca se rupe sau nu USL-ul? Baietii destepti din politica sunt pregatiti sa se agate de ciolan, mai ales ca de la o vreme nu au fost deranjati de miscari de protest organizate de sindicate. Miscarea sindicala este inexistenta, totul este bine in Romania, economia sbterana duduie, evaziunea fiscala este in floare, invatamintul scoate someri pe banda rulanta, economia(fara industrie si agricultura) este pe plus…… Nu avem ce comenta. Asteptam cu mare interes noi provocari prin cresteri de preturi la carburanti, energie electrica, gaze naturale, noi taxe pe viata de zi cu zi. Afara ploua.