De ce apelează Putin la Merkel

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

Merkel - Putin

Alles klar, Herr Kommissar?

Impresionant, emoţionant şi inutil, dar mai ales parşivel apelul lui Putin adresat doamnei Merkel de a găsi o soluţie la criza ucraineeană“înainte  de a se declanşa un război civil”. Discuţiile dintre cei doi au loc aşa ca să vadă lumea că sunt preocupaţi de soarta Europei, dar amândoi ştiu că nici doamna Merkel nici UE nu au nici un cuvânt de spus aici. Soarta lor în acest conflict, criză sau joc de şah este cel al chibiţului care trebuie să aibă grijă să îi tacă gura şi să nu îi pută picioarele. Acest rol impresionant a fost clarificat şi trasat de doamna Nuland cu acel déjà celebru Fuck the UE. Şi atunci de ce mai vorbeşte Putin cu Merkel şi de ce îi mai cere să intervină fluturând spectrul unui război civil în Ucraina? El nu ştie că aceasta  nu poate face nimic ? Ba ştie şi tocmai de aia face publice aceste apeluri, pentru a arăta lumii că el doreşte pacea, el face apeluri disperate, iar UE, cea care a aprins bricheta euromaidanului, nu e în stare să facă altceva decât să dea foc, nu să îl şi stingă, revenindu-i lui şi Rusiei, rolul de pompier. Apelul lui Putin este un pic pervers, un pic batjocoritor, un pic persiflant. Pe de altă parte, Putin încearcă astfel să mai facă o gaură între UE şi SUA, pentru că bineînţeles Germaniei şi Europei nu le place rolul de out-sideri sau “iepuraşi” într-o cursă europeană. Dar a cere Europei acuma să opreasca avalanşa este ca şi cum ai pune un croitor să coasă o ţeavă de calorifer în plină iarnă cu apa fierbinte pe ţeavă.

Putin este bland când spune că există riscul unui război civil în Ucraina, războiul déjà a fost planificat când au început primele strigăte ale euromaidanezilor în Kiev şi început din momentul în care Turcinov a declarat că va trata drept terorişti pe toţi cei care vor ocupa un sediu oficial al administraţiei. Păi în această situaţie eu zic că ar trebui să înceapă cu cei care au dat tonul unor astfel de acţiuni, adică cei care l-au adus la putere, dacă vrea să fie credibil, dacă nu, este şi el o simplă unealtă un simplu pion pe tabla de şah a Ucrainei.

Nimic nu e întâmplător, nimeni nu este surprins

Fără îndoială că atât UE, cât şi SUA dar mai ales Putin, ştiu şi ştiau de la bun început ce va atrage după sine încercarea de a muta cu forţa, altfel decât printr-un referendum, Ucraina în tabăra NATO şi UE. Nu există nici un dubiu că cei care au aprins chibritul ştiau că Rusia nu va sta cu mâinile în sân şi nu va accepta granită deschisă cu NATO, că are nevoie de un tampon între ea şi NATO. Rusia ar fi acceptat ca Ucraina să stea cu fundul în două luntre, să depindă economic de Rusia dar să cocheteze cu UE şi NATO într-un parteneriat din care şi Rusia şi UE ar fi avut de câştigat, dar uite că SUA a vrut mai mult, a împins lucrurile peste ceea ce era tacit acceptat. Drept urmare Rusia îşi ia măsurile de prevedere şi formează o nouă buffer-zone între ea şi NATO, dar nu cu pământ din trupul mamei Rusia ci cu pământ din fostele ţări satelit rusificate temeinic. Bineînţeles că pe Putin îl interesează prea puţin independenţa noilor “regiuni independente”, a cetăţenilor din Transnistria, sau mai ştiu eu ce sătuc care vrea să se lipească strategic de Rusia, ca cocoşatul de gard, dar la ora asta evenimentele pe nivel imagine îl avantajează, cu toată propaganda occidentală potrivnică. Dar în mod clar, Crimeea va rămâne rusească. Celelalte mici regiuni care îşi vor declara autonomia din fosta Ucraină, vor folosi drept teatru de război, ca şi Ucraina care astfel va învăţa ce înseamnă să stai cu privirea în Vest şi cu picioarele în Est.

Viitor de aur şi Ucraina are

Putin nu este Ponta să îşi mute biroul în Siberia sau într-o unitate militară, el iese la bătaie ştiind bine că practic SUA nu va face nimic împotriva Rusiei iar Ucraina a fost déjà sacrificată de UE dar şi de SUA încă dinainte de a fi declarată oficial ca aspirantă la UE. Toate promisiunile de ajutoare sunt de fapt împrumuturi prin care Ucraina va deveni ceea ce este la ora asta Roomânia, o ţară fără conducere, cu mafioţi aflaţi la conducerea ţării, aşa cum spun atât domnul Ponta cât şi domnul Băsescu şi nu o să îi contrazic tocmai eu. Ucraina va deveni mai întâi teatru de război, ucrainienii se vor hăcui împinşi şi de o parte şi de alta, iar până la urmă se vor trezi în curul gol, fără economie, fără armată, fără resurse, datori vânduţi şi ruşilor şi americanilor şi FMI şi vor trebui să cumpere şi ei avioane la mâna a doua, să vândă gaze de şist sau mai bine zis să îşi cumpere gaze de şist exploatate de alţii de pe propriul lor teritoriu, ca să devină şi ei “independenţi energetic”. Una peste alta, totul decurge conform planului, ucraineeni îşi dau în cap, FMI a mai găsit o ţară pe care să o fericească cu împrumuturile ei, Germania schimbă direcţia gazelor primite de la ruşi, ruşii scot preţ dublu pe gaze, americanii îi vor pune pe Ucrainieni să arunce la gunoi tehnica militară sovietică şi să cumpere de la ei second-handuri la preţ de trufandale şi toată lumea e mulţumită, Turcinov va trona şi el câteva mandate şi va fi un fel de Iliescu-Băsescu adică un “revoluţionar” vândut intereselor europene, un alt vânzător de suveranitate.

La campanie ca la campanie

Bineînţeles că în tot circul ăsta se vor remarca prin declaraţii bravii noştri conducători care printre procese şi steaguri secuieşti moşii şi sticle de whisky, buncăre şi baroni nu vor pregeta să îşi exprime dezacordul faţă de politica “expansionistă” a Rusiei care îndrăzneşte să îşi ţină trupele la graniţa de vest, tocmai acuma când distrugătoarele şi portavioanele americane păzesc atât de bine pescuitul calcanilor şi democraţia în Marea Neagră, îngrijoraţi de soarta câte unui sătuc transnistrean, dar indiferenţi la soarta românilor pe care îi conduc către dezastru în pasodoble.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la De ce apelează Putin la Merkel

  1. ionel

    Un punct de vedere onest,asa cum dealtfel ne-a obisnuit dl Neacsu.Felicitari dle Neacsu.

  2. s

    Cat mi-as dori sa gresiti … Mi-e teama insa ca aveti dreptate si chiar, asa cum spunea Ionel, sunteti destul de bland in aprecieri.

  3. ifrim

    felicitari!

  4. Pannduru Lunetistu'

    neică Marine,
    avusăși dreptate și acu la fel ca altădată. Bag seamă că am ajuns (dacă nu eram demult), cu partea dorsală în vreo trei luntri, iar alea sunt găurite rău de tot, cam ca steagul României din decembrie 89, steag (gaură, adică) prin care s-au scurs toate cele…
    Și-acuma, vorba lu nentu Iancu… noi cu cine votăm? Că matale ne dai mereu probleme… dă-ne și o soluție ! Care e ăla mare și tare, cetățean onest și modest, cu destul tupeu să pună mâna pe putere și să dea cu ei de pământ ??? Și cu destui susținători înlăuntrul și , mai ales, în afara țării … care țară nu prea se mai simte bine – dovadă că și conducătorii ei sunt olecuță cam duși cu pluta, iar cei care ar trebui să-i tragă de mânecă, îi cam trag pe sfoară !

  5. Pingback: De ce apelează Putin la Merkel | Blogosfera

  6. ionescu

    Cineva spunea(cred O.Paler) ca atunci cind fura un muncitor se numeste hot cind fura un intelectual se cheama ca face afaceri.Sa ne fereasca D-zeu de intelectuali….Ceausescu nu a fost intectual dar a avut dragoste de tara cum nu o sa aiba astia toti o suta de ani de acum incolo…E o generatie care au fost rasfatati au in cap numai fite de printi,regi,credinta o practica ca da bine la imagine…ca a devenit si ea,de un fel de fandoseala la epoca care o traim.Poporul adevarat,nu l-au omorit pe Ceausescu,abia acum isi dau seama de cosmarul in care au intrat dar e prea tirziu….ca orice lucru,de care iti dai seama ca e prea tirziu,am lasat strainii sa isi rida de noi.