Scuipatul la români

Categoria Actualitate, Divertisment, Magazin, Stiri Interne

Base s

Scuipatul la romani este un gest cu multiple întrebuinţări, sensuri, semnificații sau încărcături emoționale si scopuri.

Scuipatul pe stradă

Este un gest obișnuit, se spune că cantitatea de scuipați întâlniți pe stradă este invers proporțional cu gradul de civilizație și educație dintr-un oras, loc, țară. Sub acest aspect, deși avem cei mai mulți profesori, doctori, masteri, titrati, din toată Europa, dacă nu chiar din lume, raportat la numărul de locuitori, grație univesităților particulare care dau diplome pe bandă rulantă, deținem un loc fruntaș și la cantitatea de flegme pe metru pătrat. Îmi amintesc că prin anii 80, un comandant de unitate din Craiova, sătul să vadă în drumul său de la birou spre platoul unde ținea raportul regimentului, scuipatul tuturor soldaților a avut ideea de a instala un fel de scuipătoare ceva în genul scrumierelor, unde militarii sa scuipe, gândind dânsul că astfel nu va mai vedea peste tot scuipați. Ideea în sine a făcut obiectul unui Raport al Regimentului” într-o dimineață , apoi măsura a fost pusă în aplicare. Scuipătoarele erau destul de des puse pe traseul respectiv și prin alte locuri din unitate și mulți au râs de această inițiativă, crezând că nu îi va convinge nimeni pe soldați să scuipe numai acolo. Rezultatul a fost însă peste așteptări. Soldații în primele zile deși pe cutiile respectiva instalate pe marginile aleilor scria loc pentru scuipat, nu știau la ce sunt puse acolo și nu vedeau cum adică, de ce să vină să scuipe acolo, când aveau toată curtea la dispoziție. După câteva zile însă, s-a observat că locul de lângă scuipătoare era plin de … urmele eforturilor soldaților de a scuipa în scuipătoare. Efectul a fost exact invers. Dacă până atunci vedeai scuipați răzleți și numai dacă priveai pe jos, după instalarea scuipătoarelor puteai admira pe lângă fiecare scuipătoare o multitudine de produse de toate mărimile și culorile, care îți întorceau stomacul pe dos și nu le puteai evita. Comandantul s-a luat cu mâinile de cap și aținut o altă teorie acum, a non-scuipatului. Într-o seară, fiind de serviciu pe unitate am văzut și de ce erau locurile de lângă scuipătoare pline de scuipați. Soldații efectiv făceau concursuri care scuipa de mai departe şi mai precis. Se făceau concursuri neoficiale pe grupe, plutoane. Nu s-a mai ajuns la faza pe regiment, au fost scoase pentru că … nu aveam bani de diplome.

Scuipatul pe stadion 

Este mai rar, dar are totuși o explicație. Activitatea atât în teren cât și în tribune naște pasiuni, crește adrenalina, unii aleargă, alții strigă unii mănâncă sau beau ce apucă, sau vin gata băuți și gura se usucă, este nevoie de salivă sau de eliminare a unor gusturi sau resturi și atunci ce faci, unde să scuipe românul? Pe teren dacă e fotbalist, sau în tribună dacă este spectator. Se mai foloseşte şi pe marginea terenului, dacă te cheamă Hagi şi ai în faţa ta un arbitru, dar trebuie să ai neapărat în buzunar 7000 de auro ca să poţi face asta, deci este mai dificil.

Scuipatul în palmă

Este un gest atât de popular și atât de normal și uneori chiar atât de necesar încât nu cred că se scandalizează cineva văzând cum cineva scuipă în palme, destul este necesar la muncile fizice sau sporturile cu priză la mână, până să apară talcul sau alte produse specifice. Gestul este ilustrat și de Coșbuc în celebra sa poezie Lordul John, în care țăranul ” scuipă’n palme și se-ntinde și pe lord de brâu mi-l prinde”. Interesant este că odată cu intrarea în Europa acest obicei se poate pierde, deoarece Dorel va fi obligat să poarte mănuşi sau palmare la munca de jos şi nu am văzut încă pe nimeni să scuipe în mănuşă..

Scuipatul semințelor

Ar putea fi considerată ocupaţia de bază a unei mari părţi a populaţiei, o activitate care alături de tăiatul frunzei la câini a intrat în topul activităţilor naţionale, iar obiceiul este întreţinut cu succes de mici întreprinzători, sau societăţile cu răspundere foarte limitată şi beneficii nelimitate care „vând de floare, de soare, de dovleac” , de orice numai bani să iasă. Nu este mai puţin adevărat că activitatea a fost puternic popularizată de „dragii mei, să vă spun ceva fenomenal” în Mărgelatu,Trandafirul Galben, sau drumul Oaselor, ajungând până în China, unde scuipatul seminţelor a fost pus pe sonor, fiecare scuipat fiind însoţit de o împuşcătură. Aşa au interpretat chinezii eliminatul seminţelor lui Piersic, pentru că în timp ce el mânca seminţe, duşmanii cădeau ca seceraţi pe lângă el. Slavă Domnului că nu le-a dat prin cap să inventeze sau să producă şi ei gloanţe ascunde în seminţe de dovleac, pe care să le poţi trage cu scuipat, că la cât sunt de dornici să reproducă orice noutate, şi să o vândă made in China, ar fi fost în stare să o facă şi pe asta. Probabil cineva încă lucrează la un prototip. Vă daţi seama ce e pe faţa chinezilor care vor apuca să vadă pe You Tube filmul cu scuipatul din Constanţa văzând că cineva „a tras un scuipat” şi nu a căzut nimeni jos?

Scuipatul în sân

În ciuda denumirii nu este io activitate pur feminină, este un obicei străvechi, probabil de pe timpuri precreştine, când încă nu apăruse Dumnezeu pe aceste meleaguri iar marele Deceneu neavând cu ce să sperie oamenii, sau ce să le dea de port- bonheur le-a spus că dacă văd ceva ce nu le place sau nu le face bine, ceva ce este de nedorit, să scuipe în sân. De aici obiceiul portului iilor răscroite legate la şto cu un şnur degrabă deslegătoriu, ca muierile să poată să scuipe imediat ce le apărea ucigă-l toaca sau ispita în cale. Probabil până să se descopere scuipatul în sân şi la bărbaţi, aceştia când se speriau, căutau o vădană sau o muiere mai rea de muscă şi desfăceau la repezeală şnurul iei.

Scuipatul de deochi

Ca şi scuipatul în sân, vine din timpuri imemoriale, probabil un obicei precreştin cam de pe vremea Babei Dochia. Deochiul deşi privit ca o superstiţie, se pare că este totuşi o problemă destul de serioasă, i s-a găsit şi o explicaţie în ton cu ştiinţa, ar fi vorba de energie negativă şi dacă medicina acceptă existenţa unor astfel de energii atunci deochiul este o realitate. Dacă acesta există ,atunci este posibil ca şi sfaturile şi descântecele sau remediile şi talismanele care ne-au venit odată cu simptomele, să ajute la ceva. Una peste alta scuipatul de deochi este ceva de bine sau un obicei de loc blamat.

Scuipatul dispreţuitor

S-ar putea spune că este opus scuipatului de deochi, fiind folosit de români pentru a exprima obida, dezaprobarea, dispreţul, nemulţumirea, uneori ura, neputinţa, un fel de descărcare de energie negativă, în lipsă de alte posibilităţi sau mijloace. În astfel de cazuri oamenii pot scuipa simbolic cu un „ptiu” aruncat într-o parte, dar fără salivă, însoţit uneori de o înjurătură, dar fără ca adresantul sau „beneficiarul” să fie prezent. Alteori, când obida sau nemulţumirea este foarte mare iar beneficiarul prezent, oamenii scuipatul „agresiv” cum mai este cunoscut, este trimis spre persoana care îl merită, în opinia „trăgătorului”. Acest tip de scuipat este folosit de cele mai mult ori simbolic, este folosit mai mult verbal, peiorativ şi mai rar, foarte rar pus în practică pentru că poate duce la reacţii sau urmări care se pot sfârşi în cel mai fericit caz cu o amendă, plângere pe4nală, sau măsură punitivă mai mult sau mai puţin legală.

Scuipatul politic

A intrat relativ recent în tradiţiile poporului român dar încă nu se ştie dacă e o categorie aparte sau doar o variantă sau ramură mai tânără a celorlalte familii de scuipaci. Este un scuipat select, permis numai aleşilor neamului, care se spurcă, se scuipă şi se spală în toate  lichidele sub protecţia imunităţii parlamentare şi a dreptului la exprimare divin. Dacă însă un om de rând face acelaşi lucru, legea nu iară, pentru că „nimeni nu e mai presus de lege în România”. Recent marele cârmaci aflat în campanie prin locurile natale a fost interpelat de un tânăr probabil necunoscător în ale tradiţiilor populare care văzându-l atât de aproape de el pe domnul preşedinte, a scuipat. Televiziunile au prezentat pe larg evenimentul, persoana a fost pe loc ridicată de „preoţii” SPP şi dus la secţie pentru a se cerceta cazul. Am înţeles că i s-a luat şi probă de sânge pentru a vedea ce a băut , dacă a băut ceva în ultimele decenii, pentru că dacă a băut votcă şi nu whisky, atunci este clar că este vorba de un atentat iar individul a fost instruit şi trimis de Tupolev sau cum îl cheamă pe rusul ăla care e duşmanul de moarte al lui Băsescu. Până una alta, nu ştiu dacă se va lăsa cu măsuri punitive, dar înainte de a fi amendat, sau pedepsit va trebui să se probeze cu ce intenţie a scuipat omul şi unde se încadrează fapta lui.

Dacă la controlul salivei se vor găsi urme de seminţe de floare de soare sau de dovleac, va fi clar că omul tocmai mânca şi este ghinionul domnului preşedinte că s-a nimerit în faţa lui exact când omul elimina cojile.

Dacă omul avea ceva în mână, un par, o cazma, sau orice instrument sau chiar un bagaj, este clar că omul tocmai se pregătea să scuipe în palmă iar domnul preşedinte a intrat nefericit între gura şi palma omului.

Dacă vederea domnului preşedinte a fost o surpriză pentru persoana în cauză, atunci este posibil să se fi speriat şi să fi dorit să scuipe în sân, dar având cămaşa închisă la piept a scuipat şi el la pieptul celui mai aproape de el care s-a nimerit să fie exact cel a cărui vedere i+a provocat sperietura.

Dacă persoana era un simpatizant PMP, ca femeia aceea de la Nana care o căuta pe doamna Udrea prin ţărână, atunci a vrut să îl scuipe de deochi pe domnul preşedinte, dar nu a mai apucat să şi spună „ ptiu bată-te să te bată de frumuşel” că l-au săltat băieţii cu ochi albaştri.

Penultima variantă este exclusă, nu cred că ar fi cineva în ţara asta care să dorească să îl scuipe dispreţuitor pe domnul preşedinte, cel care de 9 ani ne poartă din priză în criză,omul căruia toată naţiunea îi este recunoscătoare că a adus pe lume două fete cucuiete şi a scos din circuit o flotă, un partid, o ţară. Dar dacă prin absurd s-ar lua în calcul această variantă, atunci răspunsul nu poate fi decât cel dat de chiar domnul preşedinte atunci când copilul acela s-a aflat nefericit în faţa dosului palmei preşedintelui :„Nu ştiu dacă acel copil nu a vorbit urât femeii. Poate m-a înjurat” sau ca în cazul Nikitei care şi ea a lovit un copil după modelul prezidenţial : „Poate a spus copilul ceva, poate a vorbit urât, o fi înjurat, sigur a făcut el ceva. Ştiu cum e să fi condamnat pentru că ai lovit un copil care şi-o merită şi tocmai de aceea vreau să o asigur pe Nikita că va avea parte de tot sprijinul meu în acest proces” Domnul Băsescu s-a oferit să îi asigure avocaţii săi Nikitei.

Trebuie ţinut cont şi de precedente. S-a spus în cazul copilului lovit de o mână, probabil a lui Maradona, că nu a fost mâna preşedintelui cea care l-a lovit, ci pixelul albastru. Aşa cred că s-a întâmplat şi aici. Practic  ar trebui să se ceară expertiză, ca şi în cazul deja cunoscut şi să se facă dovada faptului că eventual domnul preşedinte a fost scuipat, şi cui aparţinea scuipatul. Dacăde fapt a fost de vină pixelul albastru şi nu omul ? Sunt convins că preşedintele nostru, cel care a trecut printr-o asemenea manipulare, cel care a sărit în sprijinul Nikitei care şi ea a lovit un copil, va cere înainte de orice verificarea înregistrării ca să se stabilească dacă fapta există, dacă se vede clar fapta şi apoi care a fost intenţia, că iată sunt atâtea variante. Şi sunt la fel de sigur că îi va oferi şi acestui om avocaţii săi ca să îl apere.

http://www.mediafax.ro/social/basescu-despre-lovirea-copilului-nu-mi-amintesc-incidentul-nu-stiu-daca-nu-i-a-vorbit-urat-femeii-5135871

http://www.timesnewroman.ro/monden/3610-basescu-o-apara-pe-nikita-pentru-ca-si-a-lovit-copilul

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la Scuipatul la români

 1. rãspopitu

  O flegmă între ochiî prezidențiali,este desigur un gest condamnabil,dar un ” șut în fundul prezidențial” (adică o suspendare) chiar înainte de alegerile din noiembrie a.c.ar fi un gest lăudabil….Este doar o opinie personală!

 2. Raspopitule, este depasit de evnimente. Conform Constitutiei presedintele nu poate fi demis in ultimele 6 luni de mandat. Asta stie si Basescu, care si-a batut si isi bate joc in continuare cu campania electorala, si Ponta care ajita ideea suspendarii d epomana, ca sa mai castige niste voturi.

 3. s

  Apreciind clasificarea prezentata, cred ca gestul a fost expresia supremului dispret pe un fond de neputinta in a trage la raspundere vinovatul moral identificat. N-ar fi exclus sa apreciem ca gestul este o consecinta logica a faptului ca nu se vand arme la liber. Acest aspect are si o parte buna pentru ca la gradul de educatie al romanilor populatia ar scadea vertiginos.
  Dar cum sunt convins ca nu prea intereseaza si pe altii parerea mea, parere strict personala, sa incercam sa identificam o consecinta a gestului; acesta ar fi incalcarea, cu o insolenta de nedescris a legilor si a regulamentelor de catre politie, jandarmerie si spp. Cand fac aceasta afirmatie ma refer la actiunile sub acoperire.
  Astfel, aceste institutii scot personal in strada, fara elementele distinctive, personal care se implica in conflicte, in general cu protestatari. Si daca un astfel de protestatar ar reactiona la actiunea lor ca la una a unor huligani, aspect perfect indreptatit, ce ar iesi?
  Concluzia este o intrebare adresata acestor institutii: cine isi asuma raspunderea incalcarii legii prin aceasta atitudine, prin aceste ordine si, dece executantii nu au taria sa se prevaleze de prevederea ca participarea astfel la diverse actiuni este perfect ILEGALA si deci, sa o refuze?
  Aspectul vizat il reprezinta umplerea curtii institutiei unde a votat presedintele cu astfel de slujbaji, dintre care nici 10% nu aveau elemente distinctive si deci, in caz de violente puteau fi acuzati, legal de huliganism.

 4. S
  Eu nu cred, nu cred ca ar fi cineva in tara asta care sa il dispretuiasca pe domnul presedinte. Exclus. Eu cred ca omul( daca se va dpvedi ca l-a scuipat si nu e vorba de pixeli) a vut sa il scuipe sa nu il deoache, dar a gresit doza.

 5. Pingback: Scuipatul la romani | FrontPress

 6. rãspopitu

  În constituție NU se spune că președintele nu poate fi suspendat în ultimile 6 luni de mandat ci se face vorbire doar ca,parlamentul NU poate fi dizolvat in ultimile 6 luni de functionare.Chiar intro recenta emisiune la un post tv.premierul a fost intrebat de moderator,daca se ia in calcul ca Basescu sa fie suspendat aproape de finisul mandatului dupa modelul presedintelui ceh (care a fost suspendat chiar in ultima zi de mandat),iar premierul a spus ca nu este exclusa aceasta oportunitate dar,in conditii legale!

 7. Pingback: Scuipatul la romani

 8. s

  @ Marin Neacsu 26 mai 2014 – 11:31

  Stimate domn, este posibil sa aveti dreptate. Ma gandesc totusi ca va avea parte de o represiune, nu pedeapsa, de parca as fi avut eu dreptate si as fi fost si indulgent. Sa nu uitam ca astfel de incidente au dus, in trecut, la pensionari la varful sts-ului. De-om trai, om vedea …

 9. s

  CORECTIE: spp nu sts. Scuze.

 10. Pingback: Scuipatul la romani | Lupul Dacic

 11. rãspopitu

  Îndrăznezc o previziune..D-nul Băsescu,dacã va continua amestecul neconstituțional în viața unui anumit partid,s-au se va implica la fel de nelegal în viitoarea campanie electoralã-prezidențială-atunci el va fi suspendat în interiorul celor 30 de zile fără să mai aibă posibilitatea de a merge la referendumul de,demitere…veți vedea!

 12. IonLucaCaragiale

  Sunteti niste naivi, ca sa folosesc un termen elegant! TB nu este suspendat inainte de terminarea mandatului, pentru ca se va considera atunci ca are doar un mandat de presedinte (al doilea fiind incomplet in cazul suspendarii, vezi cazul Ion Ilici Iliescu). Ca urmare, va putea sa candideze linistit la alegerile prezidentiale si e posibil orice…Insusi marele copylot homosexual VVPonta zis si ”testiculul lui Titulescu” a spus ca TB nu poate fi suspendat decat dupa terminarea mandatului…

 13. TB nu va fi suspendat pentru ca nimeni nu a vrut si nu vrea asta, nici macar Ponta.

 14. Vladi Mir

  Prietene,din surse confidentiale, am aflat de ce SPP-istii nu au observat ca Zglobiu se pregatea sa scuipe: conform ordinelor primite de la superiori,erau atenti ca sliturile pantalonilor celor din apropierea „sefului statului” sa fie bine inchise.

 15. Vladi Mir

  Din aceleasi surse am aflat ca Daniel Funeriu se consulta cu Petre Roman, profesor doctor in mecanica fluidelor, pentru a putea calcula cu cea mai mare exactitate viteza scuipatului care a atins fata prezidentiala, pentru a se putea cere in justitie despagubiri corespunzatoare.

 16. @Vladi Mir,
  Interesant, înseamnă că cei despre care vorbiti, aveau informații că i se pregătea o altfel de primire, mult mai consistenta. Bine zicea DD, tineti aproape , nici nu stiti ce pierdeti.

 17. Vladi Mir

  Am inteles!Tin aproape!
  Din aceleasi surse, am aflat ca plangerea penala facuta de Traian Basescu impotriva numitului Adrian Zglobiu prin care sustine ca acesta l-ar fi scuipat in obraz,nu are nici un temei, deoarece este indeobste cunoscut ca reclamantul nu are asa ceva.

 18. s

  Stimate domnule Neacsu,
  Observam in data de 27 ca s-ar putea ca scuipatul sa fie de deochi, dar mi-e teama ca il vor linsa pe flacau pentru asta.
  Cred ca articolele de la adresele de mai jos sunt edificatoare.

  http://www.luju.ro/magistrati/instante/expertiza-disparuta-judecatorul-cristian-lungu-de-la-judecatoria-constanta-a-dispus-internarea-fortata-la-psihiatrie-a-lui-adrian-zglobiu-tanarul-care-l-a-scuipat-pe-basescu-incredibil-din-dosar-lipseste-expertiza-medicolegala-psihiatrica-facuta-in-data-d

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/judecatorul-care-l-a-bagat-la-balamuc-pe-zglobiu-e-fan-macovei-cristian-lungu-de-la-judecatoria-constanta-se-numara-printre-admiratorii-fostei-ministrese-a-justitiei-monica-macovei-care-a-pus-umarul-la-construirea-si-perpetuarea-regimului-de-forta-al-lui-

  http://www.luju.ro/magistrati/parchete/torturat-de-anchetatori-adrian-zglobiu-a-fost-supus-unui-lung-sir-de-abuzuri-procurorul-nita-de-la-pt-constanta-si-politistii-din-acest-caz-sunt-acuzati-ca-au-urmarit-distrugerea-psihica-a-lui-zglobiu-tanarul-a-fost-retinut-fara-sa-existe-o-plangere-preal

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/flegma-a-orbit-parchetul-anchetatorii-sunt-incapabili-sa-incadreze-scuipatul-lui-zglobiu-faptuitorul-a-fost-retinut-pentru-lovire-si-pentru-tulburarea-ordinii-si-linistii-publice-infractiuni-ce-nu-au-nimic-in-comun-urmarirea-penala-a-fost-inceputa-in-rem-

  http://www.luju.ro/dezvaluiri/anchete/il-vor-la-balamuc-cu-orice-pret-iata-cum-l-a-constrans-procurorul-teodor-nita-de-la-pt-constanta-pe-adrian-zglobiu-barbatul-care-l-a-scuipat-pe-traian-basescu-sa-semneze-internare-la-psihiatrie-in-caz-ca-nu-si-da-acordul-va-fi-sesizat-judecatorul-cu-propu

 19. Pingback: Noutati 2014 | CE-I CU NOI? – un blog educativ despre comportamentul uman

 20. Cristi

  „…persoana a fost pe loc ridicată de „preoţii” SPP şi dus la secţie pentru a se cerceta cazul.”
  Din tonul sarcastic al articolului se pare ca de fapt domnul Zglobiu ar fi trebuit lasat liber. Ori daca aceasta ipoteza se dovedeste a fi reala, si consideram ca a scuipa pe cineva (indiferent de motiv) este o chestiune ce nu trebuie sanctionata legal, atunci as dori sa repet si eu gestul domnului Zglobiu, cu deosebirea ca tinta scuipatului meu ar fi cei care cautioneaza acest gest; si as incepe cu domnul Marin Neacsu.

 21. Domnule Cristi,
  Unde ati inteles ca eu as fi de acord cu astfel de gesturi? Va rog sa spuneti unde am scris asa ceva, nu ce ati interpretat dumnevoastra, ca asa si eu pot interpreta ca sunteti unul dintre cei care obisnuieste sa scuipe , ati spus-o foarte clat ca ati face-o, deci nu e nici o deosebire intre dumnevoastra si cel pe care il blamati. Cand am spus ca a fost ridicat de preoti, ma refeream la acea categosrie de procurori care executa ordine politice, nu la fapta domnului Yglobiu. De fapt cred ca sunteti la curent cu abuzurile facute de autoritati cu aceasta ocazie. Daca sunteti de acoerd cu ele atunci eu nu pot decat sa va doresc sa aveti parte numai de astfel de tratamente. Vedeti eu nu va scuip, eu va doresc ceea ce dumnevoastra apreciati. Asa sa va ajute Dumnezeu!

 22. s

  @ Cristi 30 mai 2014 – 10:33

  A citi e una, a pricepe e alta …
  Daca observati, gestul poate fi sanctionat doar contraventional. Daca sunt de acord cu verificarea discernamantului, nu inseamna ca pot fi de acord cu urmarea.
  Gestul nu este de admirat, dar dispretul poate imbraca multe forme si cine alege suporta consecintele LEGALE, nu mofturile idiotilor/slugilor.

  P.S. Pentru bisul din postare puteti folosi, eventual, o oglinda.

 23. Cristi

  @Marin Neacsu
  In primul rand, tot ce am scris, se rezuma la niste ipoteze de lucru. „Daca…atunci…”. Scuipatul este conditionat de cautionarea gestului. In conditiile in care am cazut de acord ca atitudinea domnului Zglobiu este condamnabila, si trebuie supusa sanctiunilor legale, deci ipoteza initiala este invalida, nu mai are sens sa mergem mai departe cu aceasta ipoteza.
  In ceea ce priveste abuzurile…nu, nu sunt la curent. Si nu sustin niciun abuz de nicio forma. O spun ca un om care a umblat multi ani prin tribunale si parchete si sectii de politie si inteleg cate ceva (mult mai mult decat cetateanul obisnuit) din ceea ce inseamna sistemul de justitie din Romania, cu bune si rele. Astept sa numiti concret in ce constau aceste abuzuri ale celor ce ar trebui sa aplice legea si sa-l sanctioneze pe Zglobiu, si apoi ma voi pronunta. Ca si linie generala, este bine de stiut ca daca au existat abuzuri, pt. domnul Zglobiu este relativ usor sa ajunga la CEDO, avand un caz de o imensa notorietate si un avocat excelent. Ori la CEDO nenumarati romani au castigat impotriva abuzurilor Justitiei romane, ori de cate ori a fost cazul. Hint: am avut un Becali, sau un Chiuariu care au amenintat cu CEDO si chiar au incercat (Becali) si au pierdut; pe cale de consecinta, reiese ca acesti romani (Becali si Chiuariu si altii asemenea lor) nu se afla in clasa celor abuzati de catre Justitie ci dimpotriva a celor ce au facut „abuz de drept”. Ramane sa vedem unde se incadreaza cazul domnului Zglobiu.

 24. Domnule Cristi,
  Ca om care ati umbla ceva timp -dup[ cum sustineti- prin tribunale sectii de politie, etc, nu e nevoie sa va mai explic cum poate fi abuzat un arestat fie el si preventivsau ce presiuni se pot face asupra lui, fara ca persoana sa aiba macar o sansa cat de mica sa probeze in instanta asa ceva. Dupa cum stiti exista si metode de bataie care nu lasa urmme vizibile si nu pot fi dovedite. Dar in cazul lui, exista abuzuri care pot fi dovedite si au fost chiar aratate in media, nu aveti decat sa cautati pe lumea justitiei un site in care banuiesc ca cei care il tin au ceva cunostinte de drept. http://www.luju.ro/magistrati/parchete/torturat-de-anchetatori-adrian-zglobiu-a-fost-supus-unui-lung-sir-de-abuzuri-procurorul-nita-de-la-pt-constanta-si-politistii-din-acest-caz-sunt-acuzati-ca-au-urmarit-distrugerea-psihica-a-lui-zglobiu-tanarul-a-fost-retinut-fara-sa-existe-o-plangere-preal
  Spor la lectura!

Statistici T5