Alegeri 2014 rezultate commentate

Categoria Actualitate, Electorale, Opinii

vot 2014
Date tehnice:
Iată datele raportate de BEC Luni, 03.10.2014, ora 10.30
Cetăţeni înscrişi pe listele de vot: 18027821. Dar lista de alegători conform recensământului din 2011, care este valabilă, arată că avem un număr de 18313 698 de alegători. Deci unde este diferenţa şi de ce nu se respectă lista oficială?
Au ieşit la vot : 9583590 adică 53,16%
Ponta a primit până la ora actuală 3.771.422 de voturi, adică 40,33%
Johannis a primit 2.846.227 voturi adică 98,30%
Călin Popescu-Tăriceanu, a obținut 504.880 voturi, 5,40%
Elena Udrea- 484.397 voturi, 5,18%
Monica Macovei- 417.865 voturi, 4,46%
Dan Diaconescu – 373.944 voturi — 3,99%
Domnul Meleşcanu, cel care în două zile de la anunţarea candidaturii a reuşit să vină cu 400000 de semnături, a obţinut doar 1,10% , adică 102.936 voturi. Cine dă un răspuns, cine verifică listele?

 
Analiza voturilor
Rezultatul era previzibil, la această oră în România există doar două… coaliţii care contează, dar acestea sunt schimbătoare, mai schimbătoare ca moda. Aparent Ponta este marele câştigător. Doar aparent.

 
Dar Ponta nu este de loc mare şi nici câştigător, dacă luăm în calcul faptul că cele 40,33% voturi din cei 53,16% votanţi, provin din 3 partide. Practic PSD este în scădere de formă şi chiar supremaţia lui Ponta devine şubredă. Nu degeaba a făcut scandalul pe care l-a făcut în partid imediat după închiderea urnelor, când exit poll -ul îi dădea sub 40%. Supărarea lui era motivată şi a explicat de ce nu a ieşit imediat după vot la tv şi l-a lăsat pe Dragnea să iasă primul la microfon. Premierul era prea supărat ca să joace rolul omului fericit. Nu este posibil ca un candidat care are în spate 3 partide, o întreagă administraţie, ministere, prefecturi,primari, şefi de comisii de votare, să obţină sub 40%, căci să fie clar, rezultatul real este sub 40% oricât au încercat prietenii şi partidul să îl ridice din rapoarte.

 
Johannis poate fi numit marele câştigător pentru că la cum s-a prezentat şi cât are personal de oferit, ar fi trebuit să aibă mai puţin decât Meleşcanu. Norocul lui s-a numit prostia sau lăcomia lui Antonescu, organizarea lui Blaga şi orientarea de dreapta a majorităţii românilor. Pe lângă astea Johannis nu a adus nimic decât impotenţă, incompetenţă şi fălci încleştate a neputinţă. Nimic altceva.  Până şi Brânză avea ceva mai mult de oferit decât Klauss. Johannis este nimic altceva decât un om pus să candideze.

 
Tăriceanu cu ale sale 5.40% voturi este marele vânzător pentru că a furat din voturile celor de dreapta care nu vor nici cu liberalii lui Johannis nici cu Ponta, sperând că Tăriceanu este un candidat de dreapta. Păcăleală, Tăriceanu nu are un partid de dreapta ci un partid de alba-neagra. Întrebarea care se pune este dacă şi alegătorii săi sunt la fel de lipsiţi de scrupul ca şi parlamentarii care i s-au alăturat şi care se dau de dreapta dar vor vota în turul 2 cu stânga. Eu cred că nu, aşa că pe voturile lui nu se poate conta. Voturile sale se vor repartiza deci în mod egal lui Ponta şi Johannis, indiferent ce va spune el şi cui va declara că îi va acorda sprijin, pentru că la el în partid e un amalgam de ambidextri.

 
Udrea este marea perdantă, a pierdut nu numai şansa de a ajunge preşedinte, ci şi încrederea propriului electorat că poate fi bună de ceva sau pentru cineva. Probabil şi Băsescu s-a convins că Elena lui nu este în stare să convingă pe nimeni aşa că după ce va părăsi Cotroceniul îi va lua şefia partidului iar rolul ei se va limita la acela de favorită sau fostă favorită a sultanului. Simpatizanţii PMP şi ai lui Băsescu vor vota probabil în mare parte aşa cum va spune Băsescu, dacă va spune, dar eu cred că mai degrabă nu vor merge la vot pentru că aceştia merg pe politica piţigoiului care dacă nu are ce vrea îşi bagă gheara în gât, dacă nu îşi pot vota propriul candidat, nu vor vota cu nimeni. Deci cine ar face aranjamente cu Udrea pentru sprijin în turul 2, joacă leapşa pe furate. Doar jumătate din voturile ei vor merge cel mai probabil în dreapta către Johannis. Dar Udrea are şi de câştigat de aici. Ieşind din cursa pentru Cotroceni iese şi din vizorul procurorilor, acuma nu mai reprezintă nici un pericol pentru nimeni,  “dosarul” ei va prinde praf şi nu se va mai vorbi despre ea decât atunci când va mai prezenta pericol pentru cineva.

 
Monica Macovei este marea surpriză pentru că a obţinut mai mult decât ar fi crezut cineva, dacă o compari cu ceilalţi competitori de la locurile 3 în jos. Este o mare performanţă pentru ea să ocupe locul 5 dar să fim serioşi, 4.46% adică 417.865 de voturi nu este o cifră cu care să te lauzi,  Cum  însă în ţara orbului chioru e împărat şi ea este o surpriză. Oricum măcar şi-a scos numărul de semnături, nu poate fi învinuită de matrapazlâcuri. Votanţii ei vor merge la vot în turul 2 şi vor vota probabil cu dreapta, deci cu Johannis, pentru că sunt din cei talibani care se bucură pentru fiecare dosar deschis marilor baroni şi au impresia că aceştia, baronii se găsesc numai în sectorul din stânga. Deci cei 4.46%% vor merge la Johannis.

 
Kelemen Hunor. Cine cumpără voturile UDMR cumpără blana ursului din pădure, pentru că maghiarii or fi ei disciplinaţi şi uniţi, dar numai când e vorba de interesele lor, în rest îi doare în buda ce se întâmplă cu ceilalţi şi nu vor ieşi ei pe ploaie la vot de dragul lui Ponta sau Iohannis, ştiind că cu ei sau fără ei, liderul lor déjà a negociat blana aşa că prezenţa lor nu va schimba sau nu le va aduce nimic. De fapt dacă ne uităm la locul ocupat de Covasna ca prezenţă la vot, avem răspunsul la activitatea din turul 2. Deci pe 16, nimeni nu poate conta pe un vot în bloc al maghiarimii, fiecare va face ce i se va părea mai important pentru el în acea zi.

 
Corneliu Vadim Tudor este “marele furat”. El este veşnicul furat la alegeri veşnicul neînţeles dar şi neînţelegător, pentru că nu înţelege că steaua lui a apus de mult. Partidul lui este poate unul din cele mai disciplinate, chiar şi cu schizma Funar, pentru că e format din pensionari, foştii comunişti cu vederi de stânga cu nostalgii şi vise eroice despre marele cârmaci, adevăraţii comunişti, nu cei ai lui Iliescu, care au trădat partidul şi au construit un comunism cu faţă occidentală în care nu se mai fură doar de la stat, ci de peste tot. Alegătorii lui Vadim cu adevărat vor merge la vot şi vor vota cu cine le spune acesta, pentru că la ei datoria este mai presus de orice altă opţiune. Deci voturile lui vor merge unde va spune el sau nicăieri. Cine vrea să cumpere, are în Vadim omul potrivit.

 
Dan Diaconescu. Alegătorii lui sunt foarte aproape de cei ai lui Vadim, dar condimentaţi şi cu frustraţi care nici pe vremea lui Ceauşescu nu au fost băgaţi în seamă, telenovelişti dar şi fripturişti care încă mai cred că le va da DD ceva euroi dacă îl votează. Şi electoratul lui este fidel şi ascultător, deci cine bate palma cu el va primi cel putin 60% din voturile negociate. Unii ar fi tentaţi să spună că ăsta este şi motivul pentru care a candidat ştirbul şi nu cred că greşesc. DD ar face orice pentru un ghişeft, oricât cât de mic ar fi.

 
Teodor Meleşcanu. Apărut pe listele de candidaţi “printr-o minune” fără să bănuiască nimeni, nici chiar SIE, – am închis ghilimelele- nu rugat ci aproape împins de o “societate civilă” care vezi Doamne a fost impresionată de onestitatea lui, Mele este cel mai mare pierzător pentru că a pierdut un post de şef  SIE de dragul unei iluzii de care sunt sigur că Ponta nu este străin. Crezând că dacă dă în vileag “rugămintea lui Băsescu” de a da lista cu agenţi acoperiţi, va rupe inima târgului şi va prinde podiumul, Mele a făcut cea mai mare greşeală a vieţii. De acuma încolo nici Băse şi nici Ponta nu mai au nevoie de el, nu mai poate nici măcar influenţa cu ceva alegerile şi nici deveni varianta de rezervă a dreptei în caz că Johannis îşi pune piciorul în ghips. Poate după alegeri va îngroşa rândurile noului partid al lui Blaga care mai târziu va deveni al lui Băsescu. Dacă Johannis pierde alegerile în turul 2, oamenii lui Boc vor declaşa revolta în PDL şi nu ştiu ce se va întâmpla cu ACL.

 
Are you kidding?
Grupul sub 1%. Nu le mai scriu numele, ei sunt cei ale căror voturi nu mai contează, sau mai bine zis pe care nu poate conta nimeni. Mă miră prezenţa aici a lui Funar, el este marea dezamăgire pentru că are totuşi ceva dintr-un partid în spate, dar asta e.,poate şi costumul în care s-a prezentat la vot l-a “ajutat”. În acest grup intră “adevăraţii câşigători” dar şi posibilii candidaţi la un dosar penal. De ce câştigători? Pentru că au primit nişte bani de la buget pentru campanie, din care nu au cumpărat cadouri electorale pentru că erau insuficienţi, nici calendare, nici pixuri, nu au avut un staff prea mare de campanie. Poate şi-au luat ceva geci personalizate şi în rest, banii la ciorap. De ce penabili? Pentru că o simplă aritmetică ne spune că 1% din 18000000 înseamnă 180000, deci mai puţin de 200000 cât era necesar pentru înscriere pe listele de candidaţi. Cum se explică faptul că nu au reuşit să fie votaţi nici de cei care au dat cu subsemnatul că îi vor vota? Mister. De aici se pot trage orice concluzii, că au cumpărat semnături, că le-au murit brusc”lăudătorii”, că au fost”lucraţi” că Dumnezeu ştie ce s-a mai întâmplat. Aşa cum am mai spus, eu aş propune o comisie care să verifice listele de semnături ale acestor candidaţi cu procente sub lista de alegători căci s-ar putea să găsim mari surprize şi să ne trezim că ne trăiesc neamuri pe care le-am îngropat de mult sau că avem, clone. Domnul Mircea Amariţei de exemplu, de la PRODEMO a reuşit o performanţă incredibilă, doar 0,08% Nici nu pot să calculez cât înseamnă, calculatorul îmi răspunde ”are you kidding?” Dar cine să piardă timpul cu astfel de verificări când noi nu vrem să verificăm, nici cum a obţinul RMGC licenţa de exploatare nici unde a dispărut contractul cu guvernul?

 
Concluzii şi perspective
Văzând rezultatele obţinute de candidaţi de la locul 2 în jos realizez că rolul lor a fost acela de a se mai cheltui nişte bani cu turul doi, sau de a lua nişte bani de la buget pentru campanie. În ambele variante tot noi pierdem.
Vor mai veni oamenii la vot în turul 2? Eu cred că mai puţini decât acuma, dacă ţinem cont de variantele care le-au rămas. Cum se vor împărţi voturile? E prea devreme să ne exprimăm, să vedem pe cine se va concentra DNA-ul în continuare. Aşa vom afla pe cine sprijină Băsescu. Încă se mai fac jocuri. La datele de azi normal ar fi ca tot ce nu a votat cu Ponta să voteze cu Johannis, pentru că altfel ar fi votat cu Ponta de la început. Deci pur matematic, fără jocuri de culise şi fără dosare, electoratul de dreapta ar trebui să meargă spre Johannis, deci Ponta va pierde. Numai că la noi nimic nu este nici logic nici normal.
Interesantă întoarcerea la 180 de  grade a procesului de vot în diaspora faţă de 2009. Dacă acum 5 ani la Paris aveam un vot la 13 secunde, acuma în acelaşi oraş, cu mai multe urne, la ora 21 erau cozi şi oamenii nu au reuşit să voteze. Asta e România, nu este aşa că MAE şi-a făcut datoria? Şi în 2009 şi acuma.
Constat cu o senzaţie de care domnul Ponta nu e străin- conform propriilor declaraţii – că în turul doi avem de ales între un preşedinte care va face doar ce vrea el,  surd la tot ceea ce vor cere cetăţenii, şi un altul mut care nu va şti niciodată ce vrea dacă nu i se va spune de către cei care îl manevrează. Poftiţi la vot!
Ce mă enervează este că timp de două săptămâni va trebui să văd şi ascult zilnic prefăcătoriile şi cameleonismul celor doi care se vor întrece care să pară mai uman, mai preocupat de coşul meu zilnic, de problemele mele, de sănătatea mea, de drepturile mele. Vom avea de ales între un constipat şi unul cu diaree verbală. Bleah! Când vom avea şi noi de ales între doi oameni normali? Ponta chiar spunea că va prelua toate lucrurile “bune” din programele celorlalţi candidaţi scoşi din cursă. Cu alte cuvinte, nu sunt suficiente minciunile lui, acuma ne va arunca în faţă şi minciuni preluate pe care le va adapta şi prezenta drept folclor propriu. E prea mult.

A, să nu uit, nu uitaţi de Băsescu.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 Raspunsuri la Alegeri 2014 rezultate commentate

  1. ifrim

    Dezlegare de mister: Eu pt. a avea acasa 14 ligheane am fost de acord pe baza C.N.P. sa paticipe 14 prezidentiabili la scrutin,dar in ziua votarii am fost la pescuit de guvizi sa umplu ligheanele,stiind ca turul 1 este doar de antrenament.Din aceasta cauza nu bat listele de semnaturi cu nr. voturilor!

  2. Ce sa mai spun godpodin Ifrim, guvizii sunt mai smecherasi asa, nu ca carașii….

  3. pedro

    Nea Marine fii atent la lege,numai partidele parlamentare primesc anual o suma in functie de cati alesi au sau cam asa ceva si nu special pentru alegeri iar ceilalti nimic,pe banii lor sau sponsorizari!

  4. O sa cat.Eu stiu ca se dau bani la alegeri pentru campanie. Dar daca se da bani numai la partidele parlamentare din buget, anual, e si mai gtav, Vem doua probleme, una de sponnsorizare de catre populatie a partidelor politice fara a fi simpatizanti deci impotriva vointei lor si doi discriminare intre partidele parlamentare si cele neparlamentare.

  5. STOPS

    Pentru „A, să nu uit, nu uitaţi de Băsescu.” ai vere un LIKE CU MAJUSCULE și de la mine (grafician – epigramist șef la CLUB PȘT.Caracal),căci e „BINE BINE” să te ai bine … cu viitorul PRIM MINISTRU !!

  6. pedro

    Nea Marine auzii ca iar s-au facut avansari pe banda rulanta la gradul de gheneral in rez.si retr.Stii ceva?Daca afli publica lista din mapn.MULTUMESC ANTICIPAT!

  7. Pedro, daca era ceva aparea la decrete la presedintie. Probabil a fost inaintata lista, dar nu a fost semnat sau publicat decretul. Sa mai asteptam..