De ce ne mirăm ?

Categoria Actualitate, Electorale, Opinii

Ponta si Johannis

Cum a scăpat Johannis de Antonescu? Cică se întorceau de la un chef, si au vrut să treacă strada, Antonescu a luat-o înainte, adormit ca de obicei. Klauss a observat o mașină venind și a strigat la Crin :” Ccccc… Crrrrr… Criiiii … aîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîîî, asta e! România lucrului bine făcut!”

A reînceput circul. Deocamdată cel declarativ. Suntem la faza promisiuni în cadrul și între partide și coaliții. După definitivarea numărării voturilor, cei doi rămași în funcție și cei din staful lor au trecut la trompețit. Ca și când nimeni nu ar ști cine pe cine și ce a reprezentat, presa, sau mai bine spus televiziunile de casă ale celor două orientări, au început să se mire și să se pretindă surprinși de anumite declarații, orientări sau mișcări după primul tur. Eu nu înțeleg de ce poate să constituie o surpriză ceea ce se întâmplă.
De ce ne mirăm că PRM prin Corneliu Vadim Tudor a bătut palma cu UNPR și va susține candidatura lui Ponta? Se aștepta cineva ca Vadim să susțină candidatura unui etnic german care pe deasupra mai și moștenește fizic și cine știe, poate și ideologic o mișcare nazistă din cel de-al doilea război mondial? Hai să fim serioși, Vadim e naționalist convins. Ponta e de stânga, Vadim e de stânga și asta se știe nu de azi de ieri. Ceea ce ar trebui discutat aici este de ce înțelegerea este între PRM și UNPR și nu PSD? Întrebarea ar trebui să și-o pună Vadim. Răspunsul este simplu, Ponta nu vrea să îi promită nimic personal lui Vadim, ca să nu se compromită singur sau ca partid așa că scoate castanele cu mâna nașului. După alegeri, dacă Ponta va ieși președinte și Vadim va veni la el să ceară ceva, Ponta îl va trimite la Oprea, ca și pe Cioabă. Avantaj Ponta.
De ce să ne mirăm că Ponta a declarat că are trei variante de premieri? Păi în felul acesta nu a promis concret oficial nici unuia din ei nimic și astfel nu va putea să îl tragă nici unul de mână dacă nu va fi ales premier, chiar dacă între patru ochi fiecare este asigurat că el e alesul. Pe de altă parte alegătorii care nu îl vor pe Tăriceanu premier, vor vota poate cu gândul la Florin Georgescu, cei care nu îl înghit pe Maior îl vor vota pe Ponta cu gândul la Tăriceanu și așa mai încolo. Din nou Ponta arată geanta cu bani, dar nu știe nimeni ce e în geantă și fiecare speră că e pentru el și e plină cu euro.
De ce ne mirăm că Ponta declară că este onorat de fiecare vot primit inclusiv ale alegătorilor lui Udrea și nu o contestă, lăsând liber oricărei ”negocieri”? Păi este simplu, a bătut palma cu Băsescu de dragul postului de premier de ce nu ar bate palma cu Udrea pentru tronul de la Cotroceni? Hai să fim serioși, Ponta este în stare să bată palma cu oricine îi poate da orice, atâta timp cât el nu dă nimic, doar promite. Antonescu știe cum vine chestia asta. Unul care a bătut palma cu partidul opus al eșichierului politic și apoi cu dușmanul său personal cel mai mare, de dragul fotoliului de la Victoria, va face orice, va mânca orice, ca să ajungă la Cotroceni. Să nu uităm că actul de coabitare nu a fost denunțat oficial de cele două structuri administrative, oricât s-au făcut că se omoară Ponta și Băsescu, de fapt cei care au avut de suferit au fost cei de pe lângă ei care deveniseră incomozi, Hrebe pentru Ponta, Cocoș pentru Băse și alții. Așa zisa bătălie dintre ei i-a ajutat să își anihileze pericolele interne cu mâna celuilalt. Bine jucat! Pentru Ponta a negocia înseamnă a promite că dă ceva dacă va primi ceva înainte. Asta a făcut de la crearea USL sau mai bine spus de la accederea la conducerea PSD. Năstase,Geoană, Hrebenciuc, Antonescu știu foarte bine ce înseamnă asta și în curând va ști și Tăriceanu. Ce oferă el după ce se vede cu sacii în căruță și cum se achită de obligații, este cu totul altceva. Să ne amintim că Ponta negociase cu UDMR încă de la alegerile din mai 2012 și le promisese că îi va lua la guvernare, deși știa că PNL-ul nu va accepta așa ceva și nu putea trece de voința lor. Dar el știe că nici PNL nu va sta la guvernare până la sfârșitul mandatului său. După alegerile din iarnă, a încercat să îi bage pe UDMR-isti în guvern, dar a fost doar de ochii .. UDMR-ului, știind că nu va putea. A vrut însă să ”arate” că el săracu a vrut dar nu a putut. Între timp a modificat alianțe și după ce a avut majoritatea fără PNL a forțat ieșirea PNL de la guvernare pentru că nu voia să își țină cuvântul nici față de Antonescu. Abia după asta a adus UDMR la guvernare, pentru că avea nevoie de voturile lor în Parlament, ca să fie sigur că nu este lovit de o moțiune de cenzură. Ăsta este Ponta, De ce ne mirăm?
De ce ne mirăm că Tokeș și Szilagyi vor vota cu Johannis? Se aștepta cineva să voteze cu Ponta? Păi cu Ponta nu puteau mișca în front, dar Johannis, să fim serioși, dacă strigă cineva la el mai tare, începe să plângă și dă din buze ca peștele pe uscat. În plus. Johannis este și el minoritar și mai și moștenește o mișcare nazistă, cum am mai spus, așa că este normal ca doi oameni care susțin dezintegrarea țării și revenirea la Diktatul de la Viena al naziștilor, să își pună speranța în el.
De ce ne mirăm că Tăriceanu, cel care se lăuda că vrea să renască liberalismul în România și că el este singurul reprezentant al adevăraților liberali vinde blana ursului din pădure, adică voturile sale, lui Ponta, reprezentantul stângii celei mai de stânga? Păi el și cei care l-au însoțit nu sunt liberali, sunt fripturiști iar fripturiștii nu sunt nici de stânga nici de dreapta ei sunt ambidextri, primesc din orice direcție, important e să primească. Să nu uităm că atunci când Antonescu a inițiat acel anus contra naturii politice numit USL cu Ponta, Tăriceanu a sărit în sus declarând că nu se poate o uniune între PNL și PSD, două partide dușmane istoric. Ca să vezi. De fapt pe el îl deranja faptul că fusese scos din ecuație. Cum a avut însă ocazia să îi ia locul lui Antonescu la Senat, a și făcut jocul lui Ponta și a creat breșa în PNL dând semnalul destrămării PNL. Un adevărat liberal și gentleman. Să fiu sincer, abia aștept să se termine și turul doi și să îl văd pe Ponta, dacă va câștiga, cum va striga printre lacrimi : ”Tăriiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!”
De ce ne mirăm că UDMR sau mai bine spus Hunor nu va da nici un răspuns concret vizavi de susținerea lor în turul doi? Păi este normal, conducerea UDMR-ul a fost întotdeauna pragmatică, niciodată nu a spus nu sau da până nu a văzut sacii în căruță și căruța pornită. În nici un caz nu îl pot sprijini deschis pe Johannis, pentru că ei consideră că are șanse mai mici decât Ponta și în nici un caz nu vor declara că îl sprijină pe Johannis, chiar dacă nu e exclus să o facă pe ascuns. Apoi, dacă Johannis va fi președinte, tot Ponta va fi premier pentru că are majoritate parlamentară, deci tot el va face guvernul, și Hunor vrea miere și păduri pentru fii lui Attila. De la Johannis nu poate primi nimic, căci până să apuce chiar și să promită ăsta ceva, se termină borcanul, cade frunza. Deci UDMR nu va promite nimic sau va spune ceva despre onoare, angajamente sau liberă alegere a electoratului. Onoarea borcanului cu miere.
De ce ne mirăm că Johannis nu vrea să participe la confruntare directă cu Ponta? Nici nevasta lui Klauss, sau cu atât mai puțin ea, care îl știe cel mai bine, nu l-ar îndemna să se sinucidă, și nu ar putea să creadă fie și o secundă că acesta ar avea 0.0001% șanse în fața lui Ponta. Și despre fotbal dacă ar discuta, nu despre buget, și despre femei, nu despre FMI dacă s-ar discuta la o eventuală confruntare, Klauss nu ar avea nici o șansă. Păi până să răspundă Klauss la o întrebare ar începe turul doi. Trebuie să fim realiști și să admitem că este plopist, dar plopist plopist, nu doar așa de ochii lumii. Poate la Antena 3 ar avea șanse să spună ceva sau să scape basma curată dacă confruntarea ar fi moderată de Gâdea care îi este aproape egal ca viteză de reacție și orientare. Mi-ar place să văd o confruntare între Gâdea și Johannis, să îi văd cum se privesc unul pe altul dând din buze cu privirea aceea inconfundabilă. Așa că să fim serioși, eu zic să îl lăsăm acolo unde este, că dacă am asista la o emisiune în care el va trebui să răspundă la întrebări s-ar putea să ne spargem televizoarele. De unde nu e nici Dumnezeu nu cere.
De ce ne mirăm că Ponta i-a promis lui Meleșcanu că îl va face consilier pe probleme de securitate dacă va ajunge președinte? Este normal, că doar a fărâmițat și bulversat dreapta, ca și Tăriceanu, furând din voturile care ar fi mers la Udrea sau Johannis. Fără Meleșcanu și Tăriceanu, nu se știe care era soarta primului tur, chiar dacă Mele nu a spart avioane cu procentul lui. Dacă nu intra Mele în joc, Udrea ar fi avut mai multe procente și… ar fi ajuns pe locul 3. În plus, să nu uităm că Mele nu a vrut să confirme varianta lui Băse cu Ponta agent secret, jucând rolul omului cinstit. Hai să fim serioși. A fost penelist, apoi Băsist iar acum se întoarce la prima dragoste, socialismul multilateral dezvoltat. Curat murdar coane Mele.
De ce ne mirăm că între turul 1 și 2 au loc renegocieri și discuții de acest gen? În toată lumea se întâmplă la fel, numai că acolo negocierile au limite, fiecare vinde sau negociază ceea ce are și promisiunile sunt respectate. La noi toți joacă la cacealma, toți știu că vor pierde dar sper să piardă cât mai puțin și să dea de loc. A vinde voturile cetățenilor pe care nu îi poți controla și al căror vot nu îl poți garanta mi se pare cea mai mare dovadă că suntem proști negociatori sau, că de fapt se negociază cu totul altceva, interese personale, pe sprijin personal, căci toți știu că electoratul nu este în totalitate atât de imbecil încât să voteze cum spune șeful de partid. Nici un șef de partid nu are membri de partid imbecili sau îndoctrinați 100% nici ca număr nici ca … intelect. Și atunci ei de fapt negociază cu bună știință doar gargara unuia sau altuia, contra … interese personale… funcții, bani, poziții, sau contracte, sedii, etc. Fiecare știe că celălalt nu îi va da ce i-a promis dar își râde în barbă știind că nici el nu va da ce promite și fiecare se bucură crezând că celălalt este cel păcălit. De fapt păcăliții suntem tot noi, ăștia care votăm. Asta face din aceste negocieri de la noi, – care ca activitate politică nu au nimic anormal- ceva abject și urât mirositor. Dar în România nici asta nu miră.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

21 Raspunsuri la De ce ne mirăm ?

  1. viola

    diasporei nu i-a promis nimeni nimic..psd-istii sunt in corzi..la pariu ca iese iohanis?altfel va fi cu un,,nazist”(ce nazist visezi?) decat cu o holograma!

  2. Viola, ca Johannis va castiga in diaspora se stie, nu contest. Ce nu stiu eu este daca dumneavoastra cunoasteti cu adevarat povestea lui Johannis sau doar va prefaceti ca nu stiti. Oare sa nu cunoasteti nimic despre GEG si Johannis?Uite, va dau de citit ceva apoi daca mai puneti aceeasi intrebare nu mai asteptati raspuns, stiu de ce intrebati.Retineti eu nu am afirmat ca este nazist, doar ca mosteneste o organizatie nazista si asta este cat se poate de adevarat. http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/06/06/iohannis-uber-alles-7084

  3. răspopitu

    Foarte bun articolul…Mi-a plăcut cum s-a punctat precum că negocieri asemănătoare sunt în toată lumea…Atât cât cunosc,până și Barak Obama ca democrat a negociat la primul mandat cu rebublicana Hilary Clinton oferindu-i acesteia postul de secretar de stat…Negocierea este arta compromisului spunea un clasic dus demult…Felicitări!

    „De aceia către Tine,Doamne,îmi îndrept ochii,la Tine caut adăpost sufletului…
    Păzește-mă de cursa,și piedicile puse de cei ce-mi vor răul,pierzania…
    Să cadă cei răi în lanțurile lor iar eu prin arta compromisului,să scap”!

  4. a negocia functii nu-i echivalent cu a negocia voturi. din punctul meu de vedere indiferent de castigator romania va avea de pierdut

  5. răspopitu

    @allenatore…păi înaintea turului doi la prezidențiale ce poți negocia în afară de funcții și voturi? Prețul la grâu,la porumb?

  6. Hai sa lamurim… Negocieri pentru sprijin electoral se poarta peste tot. Bineinteles ca in alta parti, in tarile occidentale, cu adevarat democrate sau cu o constiinta civica si politica evoluata, daca un fost candidat recomanda alegatorilor sai sa il sprijine pe x pentru ca astfel vor avea si ei un punct sau zece din programul politic preluate de acel candidat sau o functie reprezentativa si influenta in viitoarea administratie, este de asteptat ca cel putin 80% din alectoratul celui invins vor vota cum le recomanda candidatulș lor, pentru ca stiu ca nu sunt mintiti.
    La noi, candidatii care au pierdut oin primul tur promit ceea ce nu au, pentru ca la noi foarte rar exista un electorat fidel si disciplinat. Ai nostri daca nu le-a iesit din prima, sunt gata sa nici nu mai mearga la vot in turul doi. In al doilea rand, cei care negociaza asta stiu si ei ca vand doar vorbe, dar o fac ca sa se dea si ei mari, ca sa prinda si ei macar un contract cu administratia in cine stie ce afacere sau o retrocedare. Ii doare in cur si pe vanzatori si pe cumparatori de electorat. Aici e mizeria.

  7. Marine, om fi noi promotie dar cred ca la ETP ala am lipsit! Oi fi fost „grupa de servici”? Ma luasi tare si ma incurcai! Adica Tariceanu si aia din PLR sunt fripturisti? Inseamna ca liberalii adevarati sunt ailalti, care se lipira de Blaga, Videanu, Roberta si ala de la Bistrita cu fata de tamplar … ca tot uit cum il cheama! Bine ca acuma stiu!

  8. Tavi, cunosc doar doi liberali adevarati in viata, Qiuntus si Ghise. Or mai fi si altii, nu zic nu, dar daca tu imi spui ca Tariceanu ala care a iesit de doua ori din PNL si s-a intors inapoi, care a facut scandal cand s-a infiintat USL-ul iar acuma il pupa in cur pe Ponta si care a spus ca dupa ce a fost premier el nu mai poate fi decat presedinte, dar acuma se gudura sa fie iar premier, este liberal , atunci draga Tavi, eu nu mai sunt promotie 89. Spune tu ce sunt. Cat despre cateii care se gudura pe langa el, gen Chitoiu si alti fosti ministri dati afara din guvern, te rog, nu imi spune ca sunt liberali. Lasa-ma sa traiesc cu visul meu ca liberalii sunt altfel. Nu imi ucide visul…

  9. Decat sa nu mai fiu promotie cu tine mai bine tac din gura! Da vad ca nu te tii prea bine! Mai cauta-te si tu! Desii esti promotie 89 (cum zisesi mai sus) te-au si pensionat astia?

  10. ifrim

    Votul in RO. nu este obligatoriu,deci nu suntem fortati sa facem ceva impotriva vointei noastre!

  11. Inca, nene Ifrim, inca. Sa ne bucuram cat inca nu este obligatoriu.

  12. Pannduru Lunetistu'

    să ne bucurăm că multe lucruri nu sunt, încă, obligatorii … să ne amintim că înainte vreme, relațiile contra naturii, adică alea pidosnice, cum ar fi zis muica, erau interzise ! acum sunt permise, ba se pot și căsătorii, mai pot naște și copii (la eprubetă) sau pot înfia, pentru înmulțirea speciei (care se numește homo… și mai cum?) . Dacă mîine-poimâine va fi obligatoriu, pe unde mai scoateți cămașa (ea, cămașa, fiind proptită, mă rog, proțăpită, zdravăn în partea dorsală) ?!?

  13. repet, sa ne bucuram ca nu este obligatoriu…

  14. pedro

    Iohanis e in galeata,va fi vandut de penelistii locali.Nici in Ardeal nu va lua voturile din turul I.SCORUL va fi aprox.55-57% pentru ponta.

  15. ifrim

    Mitraliorule daca va fi obligatoriu , nu scoatem camesa ci pitulam un brici ascutit in manseta!

  16. neacsum

    Tavi, poti spune orice doresti, esti prietenul meu si chiar daca nu ai fi, nu te-ar opri nimeni sa spui ce gandesti si nici sa votezi cu cine vrei. In ceea ce priveste cautatul, prefer sa o iau ca pe o gluma si iti raspund tot in gluma:m-am cautat de cateva ori dar nu m-am gasit acasa. Ghinion, cum ar spune un clasic in viata.Da, desi sunt promotie 79, imi cer scuze acum pentru greseala, da ne-au pensionat astia.

  17. Cecilia

    N-am putut sa ma abțin sa nu comentez”otzara”…in ciuda umorului Exceptional care abundă din toate comentariile…sa nu uitam de lucruri serioase…eu ma mai mir de un lucru…am urmărit prin „livestream”știri de la posturi de radio din alte tari zis „Vest-europene”…nici nu au pomenit înainte si nici după alegeri ca sant alegeri PREZIDENȚIALE in Ro dar se vorbește in permanenta de UCRAINA …

    Oare sa fie aceștia „puțin Bătuți in cap”…sau ne scapă noua ceva?

    Dar o preocupare si mai mare o acorda ISLAMULUI…cotele de transfugi sirieni care se iau/tara.

    Sper sa nu ne trezim cu alta pleașcă.

    Va trimit si un banc:

    Doi pensionari vorbesc despre bolile bătrâneții.
    „Tu,daca ai putea ce boala ți-ai alege Parkinson sau Allzheimer?”
    „Parkinson .”
    „Pai de ce?”
    „Mai bine vars paharul decât sa uit unde am pus sticla.”

  18. Doamna Cecilia, nu inteleg de ce va mirati, Europa stie cine va castiga alegerile in Romania, dar nu stie cine va castiga batalia pentru Ucraina.
    Vizavi de bancul cu pensionarii hai sa vedem si reversul:
    Doua pensionare discutau despre aceleasi boli si una alegea si ea tot Parkinsonul, justificand: Mai bine sa imi tremure mana cand il ating, decat sa uit de ce m-am suit in pat.

  19. Cecilia

    Bancu-i bun…sper sa nu-l uit pana la pensie…ca mai am drum lung pana acolo…sper de fapt sa mai fie pensie…sa nu ne spună atunci sa trăim din ce-am agonisit…poate de aceea se „captusesc”unii de timpuriu…

    Oricum bine ne-am învârtit in istorie.

    Dar il pomeneati pe Orwell!!

    Dar poate ne deșteptam cândva…

    Dar eu cred ca oricum nu stam chiar atat de rau…dar ne scapa ceva si si lor.(„marilor”).

    Pana o dau pe versuri…numai bine

  20. ifrim

    Nici eu nu ma pot abtine! 1.Cei din tarile vest-europene nu sunt deloc batuti in cap, deoarece nu noua ne scapa ceva ci ei au scapat in RO. tidula cu numele celui agreat, atunci de ce s-ar impacienta? Parerea mea vorba gazdei noastre! 2.Daca incercati sa intepati subliminal bantuitorii acestui site cu bancul slabut si vechi,va recomand sa nu iesiti la o cafea cu un pensionar ce a iesit din sistem la venerabila varsta de 38(treizecisiopt) de ani deoarece exista riscul sa faceti precum tiganca la ginecolog: ” Domn doctor sunt putin gravida”.Ce proprietati miraculoase si la cofeina asta!

  21. Cecilia

    O sa ma feresc de cofeina asta ca aghiuta de aghiazma..destul ce-a patit tiganca…dar apropos de cofeina…consumul moderat al cafelei ajuta la imbunatatirea memoriei împiedicând cu 65% apariția acestei boli numita Alzheimer…dar dvs.Ifrim oricum n-o sa aveți probleme de astea.

    In rest…sa nu fi încurcat tidulele…si sa aibă si ei o surpriza…poate iese „viceversa”

    Acum mai trebuie sa lucrez…sa nu ma „suteze”si pe mine…pardon,pensioneze.