PSD încotro?

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

Ghita ciobanul
Ghiță: Liviule, ce facem măi că a câștigat Johannis?
Dragnea: Taci si sapă!
Fără îndoială dacă nu întregul partid, cel puțin conducerea PSD se află la cotitură. Nimeni nu ar fi bănuit măcar acum 2-3 ani că valul care a purtat PSD-ul prin USL până la cucerirea puterii politice, se va transforma într-un tsunami care lovind și lovindu-se de Traian Băsescu se va întoarce atât de repede și atât de puternic și distrugător înapoi. Așa se întâmplă când te joci cu puterea, când nu te mai saturi și când îți bați joc de cei de care te-ai folosit pentru a lua puterea, convins fiind ca nimeni nu te mai poate da jos.
Dacă dragoste nu e, nici vot nu e
Nimeni nu vrea să învețe nici din istorie, nici din greșelile altora și nici măcar din propriile greșeli și asta se plătește. Ponta nu a vrut să învețe din greșelile pe care le-a făcut PDL-ul când a pierdut puterea și era convins că PDL-ul a pierdut pe fondul ”dragostei” pe care românii o poartă partidului său. Greșit. Odată puterea luată în Mai 2012 a crezut că ura sau antipatia față de Băsescu a unei mari părți a populației sunt suficiente și își poate permite orice. Greșit din nou. Pe același calcul a mers și la referendum iar faptul că totuși la referendum nu au ieșit 50%+1 din românii votanți nu i-a dat de gândit. Trebuia să știe sau să înțeleagă de atunci că ceilalți care nu au ieșit, au stat acasă pentru că nu îl vor nici pe el sau pe Antonescu. Dar el a preferat să se laude cu cele 7,4 milioane de care apoi și-a bătut joc prin acceptarea condițiilor lui Barosso, semnarea actului de colaborare cu Băsescu și împingerea lui Antonescu la retragere. Toate aceste lucruri trebuiau decontate, și numai înfumurarea, aroganța și limbile băgate în ureche de apropiații săi a făcut ca acest decont să se manifeste așa de repede și așa de categoric în fața unui candidat care în mod normal nu ar fi avut nici o șansă. Culmea este că admite faptul că acest vot a fost mai degrabă un vot anti-Ponta decât pro-Johannis și totuși consideră că nu trebuie să își dea demisia. Ilogic și absurd.

 

 

Nimeni nu renunță la ciolan de bunăvoie
În ultima săptămână atât Dragnea cât și contestatarul său Șova, au declarat că Ponta nu are de ce să își dea demisia din guvern, pentru că el reprezintă opțiunea sau votul românilor din 2012. Dar de votul din 2014 nu ține nimeni seama? Pe de altă parte mergând pe acest raționament, de ce au cerut căderea guvernului Boc și apoi Ungureanu, pentru că doar și ei se bazau pe votul din 2008 nu? Cum de văd acești politicieni numai ce vor ei și tratează situații identice în mod diferit? La fel se pune problema și în ceea ce privește demisia din partid. În 2009 după ce Geoană a pierdut –așa cum a pierdut- alegerile, la câteva zeci de mii de voturi și alea furate, Ponta, Dragnea și gașca, au cerut demisia lui Geoană considerând că pierderea alegerilor i se datorează, deși Ponta fusese membru important în staful de campanie al lui Geoană iar Sârbu, socrul lui îl trimisese la Vântu în noaptea dinaintea confruntării fapt ce a dus la pierderea câtorva zeci de mii de voturi. De ce acum Ponta nu își dă demisia, că doar a pierdut mult mai rușinos și mai categoric decât Geoană? Ciudat totuși Ponta a promis românilor schimbare până la capăt, dar în partid, nimic nimic? Păi numai noi să schimbăm Victore? Pă hai, până la capăt!

 

 

Se sapă și dinăuntru și din afară
În PSD a intra dihonia. Ponta a plecat după alegeri ”să se refacă” emoțional. La plecare spunea că se retrage în familie, dar se pare că mai nou familia lui este Ghiță, acest Johannis al PSD, care va face cu el ce a făcut Johannis cu Antonescu. Nici de data asta Ponta nu vrea să învețe din greșelile altora. L-a luat pe Ghiță în brațe cum îl luase și Antonescu pe Johannis, din motive de imagine, unul ca să și-o lustruiască, altul ca să și-o mențină prin televiziunea celui luat în brațe. Antonescu a reușit să își sape groapa singur, cu cazmaua germană, Ponta lucrează la asta încă dar cu o cazma autohtonă. În timp ce el se consolează în brațele lui Ghiță prin Dubai, noua Vrâncioaie a domnitorilor români, în țară s-a declanșat războiul intern în PSD. Șova, Marean, Geoană, vor capul lui Dragnea, acest Moțoc de lume nouă. Dragnea nu stă nici el degeaba îl învinuiește pe Geoană că se sprijină pe gunoaie, numindu-le în persoana celor doi mai sus pomeniți. Televizuina lui Ghiță, după ce a terminat în doliu campania împotriva lui Johannis, a început campania împotriva lui Marean și a celor ce se leagă de Cluburile din Dubai. Nici mazărea parcă nu mai e bună acum de când play-boyul este tentat să își facă concediile în Germania. Să nu mire pe nimeni dacă Șova, Mazăre și Marean se vor întâlni la poarta DNA. Se vorbește de remanieri guvernamentale, ocazie pentru UNPR și UDMR să supraliciteze pentru ”stabilitatea actualei coaliții”cerând noi fotolii. Poate vor bate palma sau nu, dar asta nu înseamnă că dacă vor primi propuneri mai grase peste câteva luni de la PNL nu vom vedea o nouă majoritate parlamentară. Deocamdată se fac săpături.
Pay-day
Nici Năstase nu stă degeaba, din postura sa de scriitor de renume mondial, cu volume publicate de dincolo de zăbrele este vocea cea mai autorizată să vorbească, pentru că nu e așa, el a fost ce sunt tinerii capi din PSD azi, dar ei încă nu au fost ceea ce este el acum dar au toate șansele. Domnul Năstase spune că ar fi necesar un vot de încredere în Parlament pentru guvernul Ponta. Foarte interesantă și să fim obiectivi, necesară această propunere. De ce ar cere însă Năstase asta? Pentru că este un politician – pușcăriaș cu experiență ? Oricine poate cere asta, nu trebuie să ai studii la Rahova ca să vezi că este necesar. Eu înclin să cred că pentru Năstase a venit pay-day, pentru că el știe cine l-a ajutat să își completeze studiile și lista de cărți publicate și acum îi mulțumește. Aparent s-ar crede că această propunere se bazează pe un calcul care matematic i-ar da câștig de cauză lui Ponta. Matematic da și cu cât votul s-ar realiza mai repede cu atât mai multe șanse ar avea Ponta să primească un răspuns.. favorabil. Cu cât s-ar pune mai târziu în aplicare acest vot, cu atât imaginea și puterea lui Ponta s-ar eroda, luptele din partid s-ar ascuți, nemulțumiții se vor înmulți, ceea ce ar duce și la schimbarea sa de la conducerea partidului. UDMR-ul deja a stabilit un cap de pod la Oradea, UNPR-ul va rămâne fidel principiului său de ”menținere a stabilității” politice, adică saltului dintr-o barcă în alta, după cum cer interesele partidului. Mai devreme sau mai târziu, asta se va realiza, Ponta trebuie să fie conștient, să lase ambițiile, iar dacă vrea să rămână cât mai mult la conducerea guvernului și a partidului, ar trebui să inițieze imediat acest vot în Parlament, cât încă mai are sprijin. Sub acest aspect, propunerea lui Năstase ar părea salvatoare de moment, lungind boala și la guvern și la partid pentru că un vot pozitiv în Parlament ar atrage după sine o putere mai mare în partid acolo unde se ascut săbiile. De ce a făcut Năstase propunerea? Ca să îl salveze pe Ponta? Tocmai el? Eu cred că de fapt mizează pe teama și încăpățânarea lui Ponta, pe ”sfatul” apropiaților și pe refuzul acestuia de a pune în practică această propunere, ceea ce ar continua bătălia în cadrul partidului și ar scurta perioada de supremație a lui Ponta.

 

 

Nu mai plânge Jano..
Unii vorbesc deja despre scindarea PSD, spargerea unității de monolit și moartea marelui partid. Eu mă îndoiesc. Câtă vreme va trăi Iliescu, va exista Năstase și va mai activa Geoană, deci trei oameni care să își convingă colegii că forța partidului stă în număr, nu în valoarea membrilor, că stânga în România merge din inerție și că numărul simpatizanților va scădea direct proporțional cu ”ieșirea din sistem ” pe cale naturală a acestora, că nu există un bazin demografic cu ”puieți” și că singura lor posibilitate de a supraviețui este de a rămâne împreună, indiferent cine îi conduce. De aceea cred eu că partidul va supraviețui chiar dacă se vor sparge câteva capete. Pentru clasa politică românească nu contează cine va fi la conducerea PSD, contează doar că acesta există, ca o sperietoare sau variantă la conducerea de dreapta care nici ea nu e prea de dreapta, dar măcar așa se laudă. Mai devreme sau mai târziu, dar nu prea târziu, PSD va pierde majoritatea în Parlament și conducerea guvernului fie prin moțiune de cenzură, fie prin vot de neîncredere, fie prin metoda Arafat, adică mișcări de stradă dar să nu se uite că ienicerii din ”sindicate” nu prea luptă iarna, iar generalul Iarnă se pare că va fi nemilos anul acesta. Cel mai convenabil pentru Ponta și PSD ar fi să ceara alegeri anticipate, să lase poporul să decidă, sau să se dea la o parte, să lase noua coaliție să își rupă gâtul până în 2016 și atunci să revină pe fondul nemulțumirilor față de noul guvern pentru că vor fi mari nemulțumiri dacă ne gândim la ce urmează, la datoriile față de FMI, conflictele dintre ruși și americani, gazele rusești, bătăliile care vor fi pe ciolan între vechii noi aliați.

 

 

Titularii pleacă, chiriașii rămân
Partea proastă pentru viața politică românească este că nici dreapta nici stânga nu sunt adevărate, nu sunt puternice, nu au lideri de valoare și nici măcar un nucleu pur, deși la PSD mai există un Iliescu iar la PNL un Quintus, dar cine mai ascultă de ei? Partea și mai proastă este că nici unul din aceste partide nu are posibilitatea, forța de a conduce singur și ambele trebuie să facă compromisuri cu partide de teapa UDMR, UNPR care practic nu urmăresc decât ciolan, pe ele nu le interesează politica și doctrinele, pe ele le interesează cașcavalul, ele niciodată nu vor fi trase la răspundere, pentru că nu ele formează guvernele, ele doar intră în guverne nu ele formează majoritățile în parlament, ele doar le manipulează, deci nu pot fi învinuite când ceva merge prost, de vină vor fi titularii de contract, nu chiriașii. Dar nu știu cum se face că titularii de contract se schimbă, iar chiriașii rămân. Ca la noi, la nimeni.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la PSD încotro?

  1. ifrim

    Pai poate cei 45% votanti de stanga nu doresc ca Ponta sa-si dea demisia ci vor ca el sa devina pavaza acestora impotriva pdl-ului ce se aciuiaza sub diferite sigle(acl,noul pnl).

  2. Pai sa stabeleasca ce vor, sa stie lumea..

  3. ionescu

    In vremi de cumpana marii nostri domnitori aveau un sfetnic,un duhovnic,un om foarte in virsta si mai ales intelept,cum foarte,foarte putini exista astazi,la care veneau si cereau diferite raspunsuri la problemele tarii.Batrinii trebuie cumparati nu vinduti,nu scuipati,nu injositi.Un conducator adevarat va sti sa tina batrinii aproape,chiar cu riscul ca in drumul spre putere sa ramina singur.Cel de valoare nu poate merge cu gloata,el va merge pe un drum anevoios,dar mai putin circulat.Cel care vrea binele Tarii nu poate fi decit singur.

  4. Pingback: Ce spun Dăbulenii? | In Cuiul Catarii

  5. Pingback: Ce spun Dăbulenii? | Lupul Dacic