Alt accident, alte victime, aceleaşi cauze, aceiaşi vinovaţi

Categoria Actualitate, Opinii, Social

Întrebări la Radio Erevan:
– Când va cadea Guvernul Ponta?
– Când se va sui într-un elicopter …

-De ce a renunţat Ponta la titlul de doctor?
-Să nu îl angajeze la SMURD ..

 

Dumnezeu să îi odihnească pe membrii echipajului SMURD decedaţi pe lacul Sutghiol pe cei decedaţi în munţii Apuseni pe cei decedaţi în drum spre Cincu, şi să îi(ne) aibă în pază pe cei rămaşi sub cârmuirea celor care declanşează anchete, găsesc vinovaţi, rămân în continuare pe scaune şi nu schimbă nimic nici în organizarea intervenţiilor, nici în dotarea celor ce trebuie să intervină, nici în atitudinea lor faţă de noi, muritorii de rând cei care ne îngropăm părinţii, copii, fraţii, soţii în timp ce ei rămân nesimţitori şi nesimţiţi în fotoliile lor.

elicopterul sutghiol
Un alt accident
Personal nu mă miră modul în care s-a acţionat şi la acest incident, ştiam că fiecare caz de acest gen va fi un nou eşec, o nouă dovadă a neputinţei, lipsei de interes şi proastei organizări şi dotări dar şi încadrări a comandamentelor ISU şi a tuturor ministerelor şi structurilor cu sarcini în acest sens. În fruntea acestor instituţii, a prefecturilor, a primăriilor, sunt numiţi pe criterii politice oameni obedienţi care ori nu ştiu ori nu pot face nimic, principala lor sarcină este ca atunci când se întâmplă ceva, să spună ce vor cei ce i-au angajat să spună, să îşi asume eventual răspunderea şi să se lase demişi cu „demnitate” fără să facă scandal, fără să conteste demiterea „de onoare”. Iar ei, cei care se lasă numiţi în aceste funcţii, ştiu că în caz de ceva ei vor plăti,dar acceptă pentru că toţi speră să nu li se întâmple tocmai lor, să nu aibă „ghinion” sau să nu fie tocmai ei „contemporani cu nenorocirea”.

 

ponta si centrul operational
Aceleaşi proceduri
Pentru unii ar părea ciudat faptul că ministrul de interne Oprea anunţa imediat după căderea elicopterului că nu are ce să reproşeze celor care au acţionat şi oficialilor, că aceştia au acţionat conform procedurilor şi planului de intervenţie. Sunt nevoit să îi dezamăgesc pe cei care l-ar contrazice, a avut dreptate, aceştia au acţionat conform planului, cu tehnica şi personalul prevăzut a interveni, deci sub acest aspect nu poate să le găsească nimeni nici o vină. Şi în cazul avionului din Apuseni s-a spus şi a fost la fel, s-a acţionat conform planului. Durerea este că planurile au fost făcute în dorul lelii, dotarea fost sub orice critică, cooperarea cu alte structuri dezastruoasă, conducerea criminală.

 

Ponta oprea dusa
Dacă incompetenţa ar fi penală, am rămâne fără şefi
Multă lume se aştepta ca după accidentul din Apuseni să se pună la punct în toată ţara, în toate judeţele, în toate primăriile, toate aspectele legate de organizarea, dotarea, cooperarea şi încadrarea celor ce ar urma să intervină în caz de criză. Pentru asta însă era nevoie de un cap limpede, care să:
– evalueze cele mai posibile incidente care pot avea loc şi locurile unde ar putea să apară cel mai probabil;
– stabilească cu ce ar trebui să se intervină la ele;
– decidă apoi ce materiale sau tehnică este necesară pentru acele intervenţii;
– ce oameni sunt cei mai nimeriţi profesional să le deservească;
– ce unităţi sau structuri cu care ar putea coopera sunt cele mai aproape, cine le conduce, ce au în dotare, şi care sunt persoanele de legătură şi cum menţin contactul cu ele;
– cu ce intervin eşaloanele superioare în sprijinul său;
– ce incidente sau accidente pot apărea în imediata apropiere a zonei sale de responsabilitate şi cu ce poate ajuta şi interveni;
– cine este persoana sau structura căreia i se subordonează, cine şi ce responsabilităţi clare are;
– Cine conduce operaţiunile, pe faze ale intervenţiei, până la sfârşit;
După ce au fost stabilite toate acestea, trebuie făcut un plan de organizare, de finanţare, de dotare şi încadrare, trimis pe cale ierarhică la cei care trebuie să acorde dezlegare de fonduri şi încadrare şi trecut la :
– întocmirea planului de intervenţie propriu-zis;
– verificarea legăturilor;
– instruirea celor care participă;
– verificarea şi întreţinerea tehnicii periodic;
– asigurarea continuiţăţii;
– actualizarea permanentă a planului;
Toate aceste activităţi au nevoie de minţi organizate, responsabile la toate eşaloanele, de la Ministrul de Interne, la ultimul nea Ilie de la sculărie, sau ultimul Dorel. Dar când în fruntea ministerului de interne se află un comandant care toată viaţa lui a comandat doar bere şi mititei, şi a organizat doar mese festive, care oriunde ar fi numit nu ştie decât să îşi privească freza, să ia mina aia de om preocupat şi să anunţe că a luat măsuri ca toată lumea să fie prezentă la lucru 24 de ore din 24, că se lucrează cu ghilimelele de rigoare la foc continuu, rezultatele nu vor fi niciodată altele decât cele pe care le vedem. Sau când şeful structurii de intervenţie de la judeţ este ocupat mai mult cu activitatea avocaţilor şi strategia apărării în faţa DNA, cine să se mai ocupe şi de ISU?

 

pompa
Nu e de râs totuşi
Suntem de râsul lumii, să avem un incident pe apă într-un judeţ înconjurat de apă, iar noi să nu avem nici elicoptere dotate cu flotoare şi nici bărci sau vase de intervenţie rapidă, să fim nevoiţi să umflăm bărcile cu pompa de picior, ca pe plajă. Numai că nu este de râs, 4 oameni au murit din cauza acestei nesimţiri, ca şi a aceleia de a avea pe lac o barcă disponibilă a unei structuri de la ministerul transporturilor fără a şti de ea şi fără a o avea inclusă în plan. La fel de criminală este neincluderea celor de la ARSVOM în planul de intervenţie. Vai ce frumos acţionau băieţii ăia care coborau în rapel din elicopter şi îşi salvau colegii din mare la Ziua Marinei. Dar asta se întâmplă numai la zile festive, e doar pentru ochii şefilor, sper că nu a crezut cineva că se va şi întâmpla în caz real, Doamne fereşte!  Probabil pentru cei care au întocmit planul, intervenţia pe mare nu este la fel cu cea pe lac, pentru că marea este sărată, iar lacul are apă dulce, deci tehnica folositpă pe mare nu este bună pentru Sutghiol. Asta dovedeşte că cel care a întocmit planul sau „procedurile” ca şi cel care l-a aprobat, a fost fie un ageamiu fie un iresponsabil om cu pile care a făcut planul în dorul lelii, ca să fie făcut, ştiind că orice ar face tot va fi aprobat că doar cel care îl aprobă e la fel ca el sau chiar pila care l-a angajat. Aceşti oameni, sunt vinovaţi de moartea celor 4 oameni care s-au încadrat la SMURD crezând că măcar SMURDUL va fi dotat la cele mai înalte standarde şi vor avea astfel satisfacţia unor echipamente pe măsura pregătirii şi dăruirii lor. Nu ştiau însă că în capul trebii stau oameni strâmbi care toată viaţa şi-au făcut freza şi preşedinţi de consilii judeţene penali acre au grija afacerilor şi proceselor, nu a salvării oamenilor care i-au votat. Sau or fi auzit ei că cei care au murit votaseră cu alt candidat şi s-au gândit că în felul ăsta scapă de câteva voturi contra?

controale si inspectii

Controale şi inspecţii
Domnul Ponta a declanşat pe model pompieristic, o anchetă internaţională care va mânca mulţi bani şi va necesita mult timp ca să poată ajunge la o concluzie, va fi carotată, şi împiedicată să ajungă la adevăraţii vinovaţi în dulcele stil românesc. Îmi amintesc de domnul Jeffrey Franks, fostul şef al misiunii FMI pentru România care era trimis să inspecteze modul în care guvernele Boc se achită de angajamente şi de atâta jucat la agapele PDL cu dame indigene avea pantofii găuriţi.Până la urmă şefii FMI au realizar că Jeffrez nu era omul FMI la Bucureşti, ci omul PDL la FMI. Aşa vor păţi oare şi cei care vor face audit pe marginea evenimentului?

oprea conducatorul

Oprea, conducătorul şi organizatorul
Domnul Oprea, marele artizan al distrugerii armatei şi conducătorul suprem al acestor activităţi, cel care cu sau fără treabă apare şi el nu ca să facă ceva, nu că l-ar durea inima de soarta bieţilor oameni, ci pentru a nu i se reproşa că nu a fost acolo,când a văzut că e groasă, că se cer capete a găsit Moţocii, a demis pe şeful ISU Constanţa şi a propus primului ministru destituirea prefectului de Constanţa. Cu asta, gata, a dat poporului sânge, au ce ronţăi şi cei din media, el stă la suprafaţă, cine să îl de ape el jos, doar a făcut tot ce se putea face, a şi găsit şi a demis vinovaţii. Ce căuta Oprea acolo, să îi încurce, streseze sau oprească pe cei care voiau să facă ceva sau să bulverseze de aşa natură operaţiile de salvare încât să nu se mai ştie cine conduce şi cine execută? El nu ştie că datorită stilului său de lucru şi “conducere”, când ajunge acolo paralizează toţi şi nu mai îndrăzneşte nici unul să ia o decizie? Stai domnule acasă, că şi aşa nici să calci apa nu ştii. Lasă-i pe profesionişti să îşi facă treba, sarcina ta e să îi întrebi ce au nevoie şi să le asiguri suportul financiar şi tehnic ca şi cel operaţional, nu să îţi plimbi fizicul printre ei şi să îi întrebi cum se numeşte chestia aia de lemn care întră în apă şi face barca să meargă. El însă nu, el vine acolo, ca să vadă lumea că e acolo, deci a făcut tot ce ţinea de el şi pentru a găsi omul pe care să îl taie dacă iese ceva rău. Când aud că vine Oprea, nu mai face nimieni nimic, pentru că le e teamă că nu o să îi placă lu şefu, aşteaptă toţi să vină el să dea din mâini şi în timpul ăsta copilul moare cu buricul netăiat. Pe mine nu mă miră acest mod de acţiune, este specific celui care se ştie vinovat şi de teamă să nu fie el cel vizat de o eventual destituire, arată el cu degetul spre alţii şi aşa mai domoleşte valul creat de o nouă tragedie. Bineînţeles că finu Ponta nu se va atinge de el, mai degrabă va fi demis alogenul Arafat că şi aşa i s-a cam “urcat la cap” de când i-a dat cu tifla lui Băsescu.

acarul-paun
Acarul
Nu ştiu cine îşi mai aminteşte dar guvernul Ponta s-a urcat la putere pe umerii lui Arafat, valul nemulţumirilor şi antipatiei faţă de Băsescu a început datorită încercării acestuia de a-l mazili pe doctor. Speriaţi de valul de simpatie al acestuia, unii au încercat să îl îngroape, alţii să îl cumpere fiind la un moment dat propus ca ministru, dar acesta a refuzat. Ştia el ce ştia, Nu a putut însă refuza să se ocupe de noua structură înfiinţată pentru salvarea vieţilor omeneşti, sperând că odată cu însărcinarea i se vor pune la dispoziţie şi mijloacele financiare şi materiale. Nu a primit decât firimituri maşini şi elicoptere seconda hand, pentru că brand new primeau doar afaceriştii din Jilava sau Poarta Albă şi în plus, un şef la interne care vrea să conducă tot, nu suportă comentarii, dar fuge de răspundere şi dă vina pe alţii când iese prost. Cu un asemenea om pe post de şef, soarta lui Arafat era pecetuită, mai ales că în toate structurile de sub el, responsabilii erau numiţi sau selecţionaţi pe criterii politice şi mulţi au acţionat ca să îl dea jos, că era prea cinstit şi nu era din gaşcă.

 

Ponta Oprea
Vinovaţii fără vină
Nu mă va surprinde dacă Arafat va fi demis, iar Oprea va rămâne, că doar guvernul Ponta respiră datorită voturilor UNPR. Şi atunci de ce cer oamenii să fie pedepsiţi vinovaţii, când adevăraţii vinovaţi de incompetenţa celor numiţi, de slaba dotare a structurilor, de incapacitatea şefilor de a întocmi un plan viabil, de lipsa fondurilor pentru dotarea ISU cu tehnică modernă capabilă să opereze în orice condiţii, şi, în unele cazuri chiar de lipsa de instruire a celor care fac parte din aceste comandamente de intervenţie şi ISU sunt încă în picioare şi nu îi mişcă nimeni şi nimic nici chiar moartea unor oameni nevinovaţi? Aud că Comisiile pentru buget finanţe ale Parlamentului au decis mărirea de 8 ori a bugetului cultelor pe noul an. Bun aşa! Asta ne spune în ce direcţie ne îndreptăm. Probabil la următoarele accidente, incidente aviatice, maritime, terestre incendii, se va intervene numai cu dricul şi lumânări că altceva oricum nu suntem în stare organizăm. Pentru intervenţii, bărci, elicoptere performante, ambulanţe nu avem bani, iar primarii oraşelor nu au atrinbuţiuni, ei au însă bani pentru care alegorice. Cum este posibil ca primăria să nu fie implicată să nu aibă sarcini în astfel de situaţii iar primarii să doarmă în timp ce le ia oraşul foc, pe motiv că nu fac parte don celula de criză care este coordonată de preşedintele Consiliului sau prefect?  Întrebarea este suntem chiar atât de înghesuiţi la minte încât să nu vedem că orice am face, până nu schimbăm modul de conducere şi organizare a întregului proces de conducere legislativ, executiv, politic, electoral nu vom realiza nimic? Ce schimbăm sau demitem acuma, un barcagiu care nu avea pompă de umflat barca, un şef de echipaj care nu avea cheia de la barcă, rămasă poate la o beizadea de partid care s-a plimbat cu gaşca pe lac la o aniversare, sau pe cei care au îndrăznit să filmeze strigătele disperate ale celor căzuţi în apă scotând astfel din calcul varianta “au murit în momentul în care au căzut în apă, orice s-ar fi încercat era prea târziu”?

stefan marincea

Martori incomozi

Nu m-ar mira să fie găsiţi chiar vinovaţi cei care au filmat, că filmau fără aprobarea celor de la ISU iar filmul să nu fie admis, pe motiv că nu a fost făcut cu mijloace omologate. Să nu uităm că după accidentul din Apuseni moţii care au găsit avionul şi au salvat astfel două vieţi, au fost apoi trimişi în judecată pentru că “ tăiau lemne”, probabil pentru că tăiau fărăsă îi facă parte lui Atilla. De ce li s-a aaruncat în cârcă asta? Pentru că datorită lor nu au mai putut spune că pasagerii avionului au murit din cauza rănilor provocate de căderea avionului, punând în felul ăsta în discuţie incompetenţa autorităţilor. La accidentul din Apuseni, ministrul Duşa nu a aprobat plecarea elicopterului  pentru căutarea avionului, deşi aveau coordonatele locului şi Puma Socat era singurul dotat cu aparatura necesaraă pentru acele condiţii. Şi totuşi nimeni nu l-a luat la întrebări, este încă în funcţie merci bine. Pot pune pariu pe ce vreţi că în curând va fi găsit vinovat de ceva şi domnul Iulian Creţu cel care a spus că putea interveni dar nu a fost inclus în plan şi nu a fost anunţat. Aşa păţesc cei care declară ce nu trebuie, cum a păţit şi Ştefan Marincea, şeful IGR când a spus că cutremurele din Izvoarele pot avea drept cauză explorările prin metoda fracturării hidraulice ale OMV, din zonă. Imediat i s-a găsit ceva conflict de interese  în urină şi a fost zburat din funcţie. Păi ce se pune el cu sistemul? Aşa că atenţie domnule Creţu, mare atenţie, mi se pare că…

oprea ponta si dusa
Aceiaşi vinovaţi
Aşa că cine se aşteaptă să fie pedepsiţi adevăraţii vinovaţi de incidentul din Sutghiol şi din Apuseni, şi din toate locutile unde au murit români nevinovaţi, să se înarmeze cu răbdare şi tutun, chiar dacă Ponta, Oprea, şi toţi cei ca ei vor fi cândva dar nu din cauza asta demişi, schimbaţi, asta nu e pedeapsă, vor lua doar o pauză, apoi după un an sau doi vor reveni în forţă, călare pe un nou val de nemulţumiri faţă de cei care îi vor înlocui. Va apărea un nou Doctor Arafat care va fi folosit -fără să vrea, şi el – drept măr al discordiei şi gata, totul va reveni la normal. Şi toate astea se întâmplă ciclic, pentru că aşa suntem noi românii, nu avem pe cine să alegem, de fiecare dată alegem din ceea ce este pe listă, iar listele le fac alţii. Nu mai cereţi dreptate stimaţi confraţi, nu vă va da nimeni degeaba, dreptatea, ca şi libertatea se câştigă, nu se milogeşte, nu se dă de pomană, nici măcar de Crăciun.
http://www.in-cuiul-catarii.info/2014/02/05/repetabila-nesimtire-aurelia-si-adrian-au-murit-degeaba-6316

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS