Legea Pensiilor Militare –altă păcăleală, aceiaşi păcăliţi

Categoria Actualitate, Despre Armata

DOGARU SI PRICINA

CITIŢI ŞI VEDEŢI CINE VĂ MINTE:
1. Pe 30 Ianuarie 2013 Ministrul Duşa venea la Craiova. Cu acea ocazie am participat la o întâlnire cu domnia sa pentru a discuta problema legii pensiilor. Spunea dânsul atunci că are în vedere un pachet de legi, nu doar legea pensiilor, pachet care va cuprinde şi statutul cadrelor militare şi legea salarizării personalului din armată, CĂ NU VREA SĂ FACĂ O LEGE CÂRPITĂ  Mai spune domnia sa atunci că asta se va întâmpla în sesiunea parlamentară 2013. Au trecut doi ani, între timp domnul Duşa a cârpit o lege,  241/2013 din care pensionarul furat prin legea 263 a primit dreptul să reprimească pensia căştigată prin vechile legi, dar blocată, fără dreptul de a beneficia de indexări şi fără a primi înapoi banii furaţi prin legile lui Boc. Întrebat atunci dacă va continua legea începută de domnul general Dobriţoiu prin Comisia Sîrbu, domnul Duşa a strâmbat din nas şi a răspuns evaziv că are în vedere acel proiect se va concentra pe un proiect la care va coopera cu ministerul muncii.

2. Pe data de 8 Ianuarie 2015 acelaşi domn Duşa spunea: „El (n.r. Proiectul) a fost supus dezbaterii publice, conceput împreună cu militarii, nu doar de MApN, că nu vizează legea numai militarii de la apărare, ci și de la Interne, și cei de la servicii, și toate sistemele militare. Documentul și proiectul de lege este finalizat, sunt obținute și avizele de la ministerele care trebuie să le avizeze. Marți o să se organizeze o ultimă întâlnire cu structurile care sunt interesate de acest proiect de lege, inclusiv cu sindicatele și cu rezerviștii pentru că nu doresc să ajungem încă o dată în situația din 2010 când a fost bulversat sistemul militar de pensii și au fot plimbați militari pe la tot felul de instituții să își caute documene pentru a li se putea stabili pensia.Chiar ieri am discutat cu prim-ministrul. Săptămâna viitoare avem această întâlnire și eu doresc ca până la începerea sesiunii parlamentare, la 1 feruarie, să trimit proiectul de lege în Parlament, pentru a crea odată un sistem juridic stabil referitor la pensiile militare” Orice român înţelege de aici că proiectul a fost dezbătut public déjà, că a fost agreat de pensionari, are şi avizele ministerelor de rigoare, urmând ca acuma să se discute doar probleme mărunte, finale.
3. Vineri, 31 octombrie 2014 într-un articol numit “Legea pensiilor militare de stat si prezenta la urne” domnul Mircea Dogaru, preşedintele neales al SCMD, spunea:”Stimati camarazi, Intrucat ne intrebati insistent cu cine votam, am datoria sa va raspund ca SCMD are un candidat propriu care se numeste… “Proiectul Legii pensiilor militare de stat”.Luni, 27 octombrie a.c., cu ocazia plenului Camerei Deputatilor, intrunit pentru discutarea ridicarii imunitatii unor deputati in culpa, domnul Zgonea a inserat pe ordinea de zi si dezbaterea celor 4 proiecte legislative restante din perioada 01-07 octombrie a.c., in frunte cu proiectul care ne intereseaza. Din pacate, s-a inceput cu discutarea ridicarii imunitatii, moment in care deputatii ACL au parasit sala, adunarea ramanand fara cvorum. Speram ca marti, 04 noiembrie a.c., sa se procedeze invers, adica sa se inceapa cu legile, pentru ca domnii deputati trebuie sa inteleaga faptul ca au de ales intre DNA si milioanele de voturi pe care le reprezinta beneficiarii celor patru legi.Negociem, asadar, si noi, voturile candidatului nostru, “Proiectul Legii pensiilor militare de stat” in turul II.”

Deşi ştia că legea nu a fost nici măcar avizată de ministere, Dogaru îşi minţea cu bună ştiinţă colegii de sindicat ca să îi facă să voteze candidatul lui Oprea şi Duşa cu care bătuse palma.
4. Marţi, , 13 ianuarie 2015, acelaşi domn Dogaru Mircea dă o informare a întâlnirii avute cu domnul Duşa şi alţi miniştri şi reprezentanţi ai sindicatelor poliţiştilor , prin care ne spune:

“Astazi, 13.01.2015, intre orele 10.30-12.30, s-au purtat discutiile la Guvern pe tema uniformizarii legislatiei militare privind situatia militarilor activi, in rezerva si in retragere.
Au fost prezenti dl. Viceprim-ministru, 3 ministri, 10 secretari de stat din ministerele de resort, reprezentantii structurilor juridice din ministerele si structurile militare, presedintii sindicatelor din MAI, SCMD, iar din partea ONG-urilor presedintele ANCMRR.
S-a cazut de acord asupra necesitatii uniformizarii legislative cu privire la pensiile militare de stat, pe proiectul din 2012, in comun elaborat, avandu-se in vedere principiul pastrarii drepturilor patrimoniale legal dobandite, dar si eliminarea tuturor discrepantelor si discriminarilor din sistem.
SCMD a sustinut necesitatea eliminarii discrepantelor in privinta aplicarii hotararilor de Guvern pe grupele de munca, abrogarea intregii legislatii, inclusiv a Legii 241/2013, pentru acordarea echitabila a indexarilor, drepturilor legitime la pensie militara pentru militarii angajati pe baza de contract si pentru categoriile cu misiuni speciale, detasati in economie (ex. „SOIMII”), ale celor care au fost in teatrele de operatii, etc.
S-a solicitat introducerea in preambulul legii, ca argument, a Directivei 41/2003 a CE a UE si explicarea faptului ca rezervistii, avand obligatii militare pana la varsta trecerii in retragere nu primesc practic pensie ci solda de rezervist. Prin urmare, obligatiile militare continuand, acesta este argumentul forte al introducerii ACTUALIZARII tuturor pensiilor (sa nu se mai sperie unii ca ii privim cu alti ochi pe cei care au implinit 65 de ani) cu cresterile salariale ale activilor, pe functiile echivalente celor avute. Tot SCMD, sustinut de toate sindicatele din MAI, a propus si obtinut urgentarea procesului, astfel ca proiectul sa-si urmeze cursul legislativ firesc in Parlament, odata cu deschiderea noii sesiuni.
La discutia finala, care va avea loc la inceputul saptamanii viitoare, va fi prezentat punctul de vedere al Departamentului Juridic al SCMD privind propunerile legislative de mai sus. Rugamintea pe care v-o transmitem tuturor, in conditiile in care toti cei prezenti au cazut de acord sa se elimine orice discriminare in interiorul sistemului – Guvernul manifestand, de data aceasta, o disponibilitate reala in acest sens, este sa incetam orice dat cu parerea in necunostinta de cauza sau dupa interes propriu, in spatiul public, daca dorim uniformizarea legislativa in ceea ce priveste natura juridica si specificul pensiilor militare de stat.”

Când ne minţeau cei doi? Unii o să spună că prima oară. Alţii o să spună că a doua oară. Eu spun că mereu şi o să vedeţi de ce.

a. Imediat după interviul domnului Duşa de miercuri, bănuind că e ceva murdar la mijloc am încercat să aflu dacă întâlnirea va avea loc sau este doar gulgută şi nu a fost chip să aflu ceva, „NIMENI NU ŞTIA NIMIC”. Acelaşi lucru l-au încercat şi alte persoane, preşedinţi de asociaţii ale rezerviştilor şi nu au primit nici măcar confirmarea că această întâlnire va avea loc. Marţi după apariţia comunicatului cu privire la întâlnire am înroşit iarăşi telefonul încercând să aflu pe ce proiect s-a discutat şi când vor avea acces la el şi cei interesaţi, nu doar “aleşii” dar de la minister mi s-a spus că proiectul a fost dat la sindicate să îl cer acolo. Am reuşit să aflu totuşi că punctul de pensie este legat tot de salariul mediu şi inflaţie, deci va fi o lege a pensiilor militare doar cu numele. L-am sunat pe domnul Pricină, participant la întrunire şi mi-a spus următoarele:
– Nu poate posta proiectul pe blogul sindicatului deoarece “au fost rugaţi” să nu facă asta ca să nu le sară presa în cap.( ca şi cum legea ar avea ceva de ascuns sau ilegal). I-am răspuns că politicienilor nu le e frică de presă, ei se tem doar de DNA aşa că nu înghit găluşca;
– Proiectul este avantajos şi cuprinde tot ce am cerut noi, rezerviştii iar dacă nu cuprinde, va cuprinde după ce îşi bagă departamentul juridic pixul în el. I-am mai spus că acelaşi department şi-a mai băgat pixul şi în L241 şi a ieşit aşa cum a ieşit;
– Punctul de pensie este legat de salariul activilor. I-am spus că după informaţiile mele nu este aşa, suntem legaţi tot de salariul mediu, dar a spus că nu ştiu eu, că cel care mi-a spus nu a fost atent;
– Departamentul Juridic este compus din oameni competenţi iar ei, reprezentanţii noştri nu îşi vor da girul dacă noul proiect nu rezolvă toate problemele, inclusiv cele conţinute în L-24 nu vor “accepta” proiectul” dacă nu sunt rezolvate toate problemele.
b. Nu m-am lăsat îmbrobodit şi am făcut tot posibilul să fac rost de proiect şi am făcut.
c. Nu am studiat în profunzime proiectul,  trebuie comparat şi cu legea veche şi cu proiectul iniţiat de domnul general Dobriţoiu, proiect în care- aşa cum spunea reprezentantul SRI în comisia care a lucrat la el- domnul Dogaru a făcut tot posibilul să îl amâne şi să îl încurce prin scandalul pe care îl declanşa de fiecare dată cu celălalt “mare reprezentant” al rezerviştilor, domnul Iliescu. Asta au făcut cei doi cât a funcţionat acea comisie, s-au certat şi au blocat mersul comisiei.
d. La prima vedere pot spune că:
o Proiectul acesta, este luat cu copy-paste din proiectul iniţiat de doamna Sărbu şi cârpit pe ici pe colo prin punctele esenţiale şi din ce am văzut eu în defavoarea pensionarului, aşa cum este art 110.
o Actualizarea pensiilor de face după salariul mediu şi inflaţie, nu după creşterea pensiilor militarilor. Deci domnul Pricină a minţit, sparând că nu voi putea pune mâna pe proiect într-un timp aşa scurt.
o Cei care au fost furaţi şi minţiţi odată, sunt minţiţi şi furaţi în contiunare, pentru că la articolele 110 şi 111, se spune că cei  cărora li se acordă pensie în baza legii 119, deci cei care şi-au recâştigat drepturile în instanţă şi cei care şi-au recuperate cuantumul din 2010, NU BENEFICIAZĂ DE EFECTELE ACTUALEI LEGI, doar se consideră că au pensie militară în condiţiile actualei legi. Cu alte cuvinte li se va spune că au pensii militare, dar nu li se vor recalcula în condiţiile actualei legi, ca celorlalţi care beneficiază de prevederile legii 263. Culmea este că NICI NU SE ANULEAZĂ EFECTELE LEGII 241 în speţă art.1(4) ÎN CEEA CE PRIVEŞTE BLOCAREA PENSIILOR.Cei cărora le-au crescut pensiile prin L263 beneficiază de recalculare şi dacă prin recalculare pensiile li se micşorează, vor păstra cuantumul cel mai favorabil dar CEI CARE AU PIERDUT PRIN OG 1/ 2011,VOR RĂMÂNE CU PENSIILE BLOCATE ŞI NU LI SE VOR RECALCULA. Asta este dreptatea până la capăt a lui Duşa, sau la asta se referee când spunea “nu doresc să ajungem încă o dată în situația din 2010”.
Pun la dispoziţia tuturor celor interesaţi legea, pentru a o studia şi a vedea cine minte şi cine manipulează. Aşa se explică de ce domnul Pricină nu voia să pună la dispoziţia sindicaliştilor legea, ca să nu vadă rezerviştii ce conţine şi să spună apoi că aceste lucruri au fost introduse după ce domniile lor au văzut şi avizat legea. Din nou pensionarii militari sunt manipulaţi, minţiţi, li se ascunde adevărul, ca să poată fi ţinuţi în sindicat “pentru a duce lupta cu sistemul ticăloşit” Cu acest scop cerea domnul Dogaru să lăsăm ciocul mic, să ne lăsăm –pentru a câta oară-  în baza lui, ” să incetam orice dat cu parerea in necunostinta de cauza sau dupa interes propriu, in spatiul public, daca dorim uniformizarea legislativa in ceea ce priveste natura juridica si specificul pensiilor militare de stat.” Gogoşi. Suntem minţiţi şi manipulaţi cu ştiinţa şi în interesul celor care pretend că ne apără drepturile. Citiţi proiectul şi convingeţi-vă!
Mai este ceva ce duce la aceeaşi concluzie.
Prima minciună :Domnul Duşa spunea că proiectul a fost supus dezbaterii publice, dar nu a apărut pe site-ul MApN la proiecte în dezbatere publică, iar sindicatelor le-a fost dat doar marţi şi li s-a dat o săptămână să vină cu precizări, iar aceştia, mă refer la SCMD au tăcut şi aveau de gând să ţină totul pentru ei . S-a folosit însă de faptul că primul proiect a fost făcut într-un context mai larg, pentru a afirma că a fost supusă dezbaterii publice, fără însă a spune că de fapt fostul proiect fusese  văduvit de punctele care erau avantajoase pentru militari.
A doua minciună: domnul Duşa a spus că proiectul a fost avizat de ministere urmând ca pe 1 Februarie să fie depus spre dezbaterea parlamentului. Păi dacă a obţinut avizele de la ministere, cum să mai facă modificări primite de la sindicate, pentru că dacă se operează modificări, proiectul va trebui trimis iarăşi la ministere pentru avize, şi iarăşi va sta 3 ani.Deci ori proiectul nu a fost avizat şi va fi trimis la avizat abia după ce va primi şi propunerile sindicatelor( dar nu va avea cum să primească avizele în doar o săptămână), ori le are şi a fost dat de ochii lumii la sindicate ca să nu spună lumea că nu a fost dezbătut, iar unii fac jocul guvernanţilor, ori se intenţionează retrimiterea la ministere iar tot circul cu introducerea în Parlament a fost făcut acuma pentru că se pune problema armatei şi au vrut să arate că chiar fac ceva. Orice ar fi, proiectul pute şi voi veni în altă zi cu alte aspecte privind proiectul, acuma vreau să îl pun mai repede la dispoziţia pensionarilor.
CE PUTEM FACE ACUMA?
Trebuie să cerem conducerilor sindicatelor să solicite un timp mai mare pentru studierea si completarea legii, un timp real în care proiectul să fie postat atât de minister pe pagina proiectelor în dezbatere cât şi pe blogurile sindicatelor pensionarilorşi asociaţiilor  militarilor, în special cei care vor urma să iasă la pensie,  iar variantele să fie stabilite de către cei interesaţi, specialişti, nu doar de şefii care fac jocurile politicului şi cad la pace făcând propagandă în timpul campaniei, cum făcea domnul Dogaru care spunea că în nici un caz nu trebuie votat johannis. Cu riscul ca proiectul să fie dat parlamentului în Martie, şi nu în februarie, cum ar vrea domnul Duşa Cârpaciul,   acesta trebuie să intre în Parlament, chiar dacă mai târziu,  în forma corectă, nu să sperăm că vor fi aduse amendamente cum am fost minţiţi pe L241, CÂND APOI DOMNUL DOGARU CEREA DOAMNEI ANGHEL SĂ RENUNŢE LA AMENDAMENTE. Şi atunci, ca şi acuma, domnul Dogaru face jocul politicienilor şi apără interesele lor, nu ale rezerviştilor. Dacă nici acuma nu se vor convinge rezerviştii, atunci îşi merită soarta.
TREBUIE SĂ AIBĂ MULT TUPEU DOMNUL DUŞA, SĂ IA LEGEA LUI DOBRIŢOIU, SĂ O DECIMEZE, LUCRU PE CARE ÎL POATE VEDEA ORICINE LE COMPARĂ, APOI SĂ IASĂ CU EA ÎN FAŢĂ ŞI SĂ SPUNĂ CĂ NE DĂ O LEGE NOUĂ, IREPROŞABILĂ CARE ÎNLĂTURĂ TOATE INEGALITĂŢILE. Iar domnul Dogaru are şi mai mult tupeu pentru că vine şi cere anularea L-241 în loc să ceara numai anularea punctului 4 al articolului 1, deşi ştie că noua lege loveşte în acei oameni şi îi lasă cu pensia ciuntită dacă se aplică legea lui Duşa care nu recalculează pensiile celor care au beneficiat de această lege, şi astfel să le ia şi banii reprimiţi şi îi lasă şi să se supună noii legi care nu le recalculează pensiile, fiind şi ea discriminatorie pentru aceeaşi categorie de oameni, cei cărora le-au scăzut pensiile prin recalculare. Citiţi Legea Duşa, comparaţi-o cu legea Dobriţoiu şi vedeţi care este mai bună.

PROIECT LEGE PRIVIND PENSIILE MILITARE
PARLAMENTUL ROMÂNIEI
SENATUL ROMÂNIEI CAMERA DEPUTAŢILOR

LEGE
privind pensiile militare de stat

Parlamentul României adoptă prezenta lege.
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. – Dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru militari, poliţişti şi funcţionari publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile prezentei legi, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, denumit în continuare sistemul pensiilor militare de stat.
Art. 2. – Principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat, sunt următoarele:
a) principiul unicităţii, potrivit căruia statul organizează şi garantează sistemul de pensii militare de stat bazat pe aceleaşi norme de drept, pentru toţi participanţii la acesta;
b) principiul egalităţii, prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat, un tratament nediscriminatoriu, între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;
c) principiul imprescriptibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu se prescrie;
d) principiul incesibilităţii, potrivit căruia dreptul la pensie nu poate fi cedat, total sau parţial;
e) principiul autonomiei, bazat pe organizarea, conducerea şi administrarea, de sine stătătoare a sistemului pensiilor militare de stat de către instituţiile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Art. 3. – În înţelesul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarea semnificaţie:
a) militar – este cadrul militar, astfel cum este definit la art. 1 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, soldatul şi gradatul profesionist, aşa cum sunt definiţi la art. 1 din Legea nr. 384/2006 privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, cu modificările şi completările ulterioare, militarul angajat pe bază de contract, jandarmul angajat cu contract;
b) poliţist – este funcţionarul public cu statut special, astfel cum este definit la art. 1 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare, poliţistul de frontieră angajat cu contract;
c) funcţionar public cu statut special – este funcţionarul public cu statut special, astfel cum este definit la art. 3 din Legea nr. 293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
d) pensionar militar – este persoana definită la lit. a) – c), care beneficiază de pensie militară de stat în condiţiile prezentei legi;
e)vechimea în serviciu este perioada în care o persoană din sistemul de apărare naţională, ordine publică si siguranţă naţională s–a aflat în una dintre următoarele situaţii:
1. a avut calitatea de cadru militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, în activitate;
2. a avut calitatea de militar angajat pe bază de contract/jandarm angajat cu contract/poliţist de frontieră angajat cu contract/soldat şi gradat voluntar/soldat şi gradat profesionist;
3. a îndeplinit serviciul militar ca militar în termen, militar cu termen redus, elev sau student al unei instituţii militare de învăţământ din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare/poliţiştilor/funcţionarilor publici cu statut special, cu excepţia învăţământului liceal;
4. a fost concentrată sau mobilizată ca rezervist;
5. a fost în captivitate.
f) vechime – perioadele de timp recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă sau stagiu de cotizare în vederea obţinerii unei pensii în condiţiile legii;
g) vechime efectivă – vechimea prevăzută la lit. f), care nu cuprinde sporurile acordate pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, respectiv grupa II si I de muncă;
h) stagiu potenţial – perioada de timp prevăzută de prezenta lege acordată la calculul pensiei de invaliditate, ca o creditare pentru vechimea nerealizată din cauza afecţiunilor invalidante;
i) stagiu de cotizare – perioada în care persoanele prevăzute la art. 3 lit. a), b), şi c) au datorat/plătit contribuţii de asigurări sociale de stat în sistemul public de pensii.
j) vârstă standard de pensionare – vârsta stabilită de prezenta lege, la care se poate obţine pensie pentru limită de vârstă, în condiţiile legii, precum şi vârsta din care se operează reducerile prevăzute de lege;
k) case de pensii sectoriale – casele de pensii care funcţionează în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, cu respectarea legislaţiei în vigoare privind protecţia informaţiilor clasificate în instituţiile din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională;
Art. 4. – Sistemul pensiilor militare de stat acoperă riscurile activităţii specifice sistemului de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, interzicerea sau restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi din Constituţia României, precum şi pierderile de venituri datorate invalidităţii, bătrâneţii sau decesului.
Art. 5. – (1) Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii asigură aplicarea reglementărilor referitoare la pensiile militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, exercită controlul aplicării acestora şi pot iniţia propuneri de acte normative în domeniu, în condiţiile legii.
(2) Fondurile necesare pentru plata pensiilor militare de stat şi a altor drepturi de asigurări sociale cuvenite pensionarilor militari se asigură de la bugetul de stat prin bugetele instituţiilor prevăzute la alin. (1).
Art. 6. – Administrarea sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin case de pensii sectoriale constituite la nivelul instituţiilor prevăzute la art. 5 alin. (1) şi care funcţionează şi îndeplinesc atribuţiile prevăzute de prezenta lege.
Art. 7. – (1) În sistemul pensiilor militare de stat evidenţa drepturilor de pensii militare de stat şi a drepturilor de asigurări sociale se realizează pe baza codului numeric personal, dacă legea nu prevede altfel.
(2) Datele cu caracter personal actualizate pentru toţi cetăţenii români, cetăţenii Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spaţiului Economic European, ai Elveţiei şi pentru străinii care au înregistrat rezidenţa/şederea în România, pentru care casele de pensii sectoriale stabilesc drepturile de pensie şi întocmesc documentaţii de plată şi/sau efectuează plata pensiilor şi a altor drepturi de asigurări sociale, sunt furnizate acestora, gratuit, de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
(3) Datele prevăzute la alin. (2) sunt furnizate gratuit, la cererea caselor de pensii sectoriale, şi de oricare altă autoritate, instituţie publică sau altă instituţie care deţine astfel de informaţii.
Art. 8. – Cheltuielile, în sistemul pensiilor militare de stat, acoperă contravaloarea pensiilor militare de stat şi a altor drepturi de asigurări sociale, cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea sistemului pensiilor militare de stat şi alte cheltuieli prevăzute de lege.
Art. 9. – Condiţiile de muncă în care se desfăşoară activitatea militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special pot fi:
a) normale;
b) deosebite;
c) speciale;
d) alte condiţii.
Art. 10. – Reglementările privind locurile de muncă şi activităţile cu condiţii deosebite şi speciale stabilite pentru sistemul unitar de pensii publice se aplică şi militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special detaşaţi în afara instituţiei din care fac parte şi care îşi desfăşoară activitatea în condiţii similare.
Art. 11. – Încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se realizează pe baza criteriilor şi metodologiei de încadrare prevăzute de Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările şi completările ulterioare, şi
de Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii, specifice pentru poliţişti, cu modificările ulterioare.
Art. 12. – În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele drepturi:
a) pensii militare de stat;
b) alte drepturi de asigurări sociale.
Art. 13. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special pot beneficia de o singură pensie militară de stat.

CAPITOLUL II
Sistemul pensiilor militare de stat
Art. 14. – În sistemul pensiilor militare de stat se acordă următoarele categorii de pensii:
a) pensia de serviciu;
b) pensia de invaliditate;
c) pensia de urmaş.
SECŢIUNEA 1
Pensia de serviciu
Art. 15. – Pensia de serviciu poate fi:
a) pentru limită de vârstă;
b) anticipată;
c) anticipată parţială.
Art. 16. – (1) Au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă;
b) vechimea efectivă minimă de 25 de ani, din care cel puţin 15 ani vechime efectivă în serviciu.
(2) Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă, prevăzută la alin. (1) lit. a), este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege.
Art. 17. – (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care îndeplinesc cumulativ condiţiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă diminuată cu 5 ani şi se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecuţi în rezervă ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(2) La acordarea pensiei anticipate, diminuarea vârstei standard de pensionare cu 5 ani prevăzută la alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
Art. 18. – (1) Au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, indiferent de vârstă, care au o vechime efectivă de minimum 20 de ani, dintre care cel puţin 10 ani vechime efectivă în serviciu şi care se află în una dintre următoarele situaţii:
a) sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din statele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;
b) sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de către comisiile de expertiză medico-militară.
(2) Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate prevăzuţi la alin. (1) se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e).
(3) La împlinirea vârstei standard de pensionare, prevăzută de prezenta lege, pensia de serviciu anticipată parţială devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă, iar cuantumul pensiei militare se recalculează prin luarea în calcul a vechimii realizate până la data trecerii în rezervă.
Art. 19. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă ori a încetării raporturilor de serviciu nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii de serviciu, dar au o vechime în serviciu efectivă de cel puţin 15 ani, beneficiază de pensie de serviciu la împlinirea vârstei standard de pensionare pentru limită de vârstă prevăzută de prezenta lege, pentru numărul anilor de vechime în serviciu, stabiliţi în condiţiile art. 3 lit. e).
Art. 20. – La împlinirea vârstelor prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei militare de serviciu pentru limită de vârstă, pensia de serviciu anticipată devine pensie de serviciu pentru limită de vârstă.
Art. 21. – (1) Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, care la data trecerii în rezervă/retragere sau încetării raporturilor de serviciu îndeplinesc condiţiile de vechime prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b) au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dar nu mai puţin de 45 ani, astfel:

a) pentru activitate realizată în condiţii de muncă deosebite:
Vechime realizată în condiţii deosebite
(ani împliniţi) Reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2):
AICI URMEAZĂ TABEL CARE NU A FOST LUAT DE PAGINA Cei care doresc legea cu tabele si anexa sa ma apeleze pe mail.
b) pentru activitate realizată în condiţii de muncă speciale şi alte condiţii:
Vechime realizată în condiţii speciale şi alte condiţii
(ani împliniţi) Reducerea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2):
TABEL
(2) Reducerile vârstelor standard de pensionare prevăzute la alin. (1) precum şi cele prevăzute de alte acte normative pot fi cumulate fără ca reducerea totală să fie mai mare de 13 ani.
(3) Vârstele de pensionare reduse potrivit alin. (2) nu pot fi mai mici de 45 de ani.
Art. 22. – (1) Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în activitate, care au o vechime efectivă de 20 de ani în calitate de personal în unităţi de intervenţie antiteroristă, personal navigant pe elicoptere, aeronave de vânătoare, vânătoare-bombardament şi cercetare, supersonice, precum şi scafandrii beneficiază la cerere de pensie de serviciu anticipată sau anticipată parţială, indiferent de vârstă, dacă au o vechime efectivă ca militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, în activitate, de cel puţin 10 ani.
(2) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de pensie de serviciu pentru limită de vârstă în condiţiile prevăzute de art. 18 alin. (3) sau, după caz, de art. 20.
Art. 23. – (1) Vechimea în serviciu care se ia în considerare la stabilirea pensiei de serviciu este perioada în care o persoană s-a aflat în una sau mai multe din situaţiile prevăzute la art. 3 lit. e).
(2) Vechimea în serviciu pentru deschiderea dreptului la pensia de serviciu nu cuprinde şi sporul acordat pentru activitatea desfăşurată în condiţiile de muncă prevăzute de Hotărârea Guvernului nr.1294/2001, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr.1822/2004, cu modificările ulterioare.
Art. 24. – La stabilirea pensiei, se ia în calcul, pentru fiecare an lucrat efectiv, astfel:
a) 1 an şi 3 luni în cazul celor care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii deosebite;
b) 1 an şi 6 luni în cazul celor care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii speciale;
c) 2 ani în situaţie de război, participare la misiuni în afara teritoriului statului român sau în alte condiţii prevăzute prin Hotărârea Guvernului nr. 1294/2001, cu modificările şi completările ulterioare şi Hotărârea Guvernului nr. 1.822/2004, cu modificările ulterioare.
Art. 25. – (1) Constituie vechime pentru stabilirea pensiei militare de stat în condiţiile art. 16, 17, 18, 22 şi art. 40, perioadele prevăzute la art. 3 lit. e), precum şi perioadele recunoscute ca vechime în serviciu, vechime în muncă, stagiu de cotizare sau perioade asimilate în condiţiile legii, până la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) Vechimea valorificată pentru stabilirea pensiei militare de stat conform alin. (1) nu se poate valorifica şi în sistemul public de pensii.
(3) În cazul în care din însumarea perioadelor de vechime rezultă fracţiuni de cel puţin 6 luni, acestea se întregesc la un an în favoarea beneficiarului, iar cele mai mici se neglijează.
Art. 26. – (1) Pentru cadrele militare/poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care la data trecerii în rezervă nu îndeplinesc condiţiile de acordare a unei pensii prevăzute la art. 14 lit. a) si b), deschiderea dreptului la pensie se efectuează mai întâi de către sistemul în care îndeplineşte condiţiile cumulative de pensionare, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 19.
(2) Între sistemul pensiilor militare de stat şi sistemele de asigurări sociale se recunosc reciproc perioadele de vechime în serviciu, respectiv stagiile de cotizare, în vederea deschiderii dreptului la pensie în condiţiile alin. (1).
(3) În situaţia prevăzută la alin. (1) pensia militară de stat se stabileşte doar pentru perioadele de vechime în serviciu, iar la calculul pensiei de invaliditate stagiul potenţial se acordă doar de către ultimul sistem în care persoana a fost asigurată.
Art. 27 – Perioadele de vechime în serviciu prevăzute la art. 3 lit. e) pct. 3-5, care sunt recunoscute ca perioade asimilate în sistemul public de pensii, se au în vedere la stabilirea pensiei, opţional, în unul din sisteme.
Art. 28. – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, avut în ultima lună de activitate care include solda de grad/salariul gradului profesional corespunzător la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
(2) În cazul în care au avut loc modificări ale soldelor de funcţie în ultimii 5 ani de activitate, baza de calcul o constituie media soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază corespunzătoare funcţiilor îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c), mai puţin solda de grad/salariul gradului profesional. La media obţinută se adaugă solda de grad/salariul gradului profesional prevăzută la alin. (1).
(3) În cazul în care modificările prevăzute la alin. (2) au fost determinate ca urmare a modificărilor actelor normative incidente, se aplică prevederile alin. (1).
(4) Pentru cadrele militare pensionate în condiţiile art. 19, 27 şi art. 39, baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este cea prevăzută la alin. (1), actualizată la data deschiderii dreptului la pensie.
(5) Actualizarea prevăzută la alin. (4) se face la deschiderea drepturilor de pensii ca urmare a majorării soldei de funcţie/salariului de funcţie şi soldei de grad/salariului gradului profesional, deţinute la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu.
(6) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat pentru personalul trimis în misiune permanentă în străinătate, care îndeplineşte, în această perioadă, condiţiile de trecere în rezervă/încetare a raporturilor de serviciu cu drept la pensie, o reprezintă solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază, avută în luna anterioară plecării la misiune permanentă în străinătate, actualizată la data deschiderii dreptului la pensie, care include solda de grad/salariul gradului profesional corespunzător la data trecerii în rezervă. În situaţia în care nu a exercitat funcţia respectivă 6 luni consecutiv, baza de calcul o constituie media soldelor funcţiilor de bază/salariilor funcţiilor de bază îndeplinite în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate anteriori trimiterii în misiune permanentă în străinătate, actualizate la data deschiderii dreptului la pensie.
(7) Pentru personalul militar, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special detaşaţi în afara instituţiilor publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, pensia militară de stat se stabileşte în raport cu solda funcţiei de bază, respectiv salariul funcţiei de bază, cuvenit în calitate de militar, poliţist sau funcţionar public cu statut special.
Art. 29. – Pensia de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel:
a) pentru activitatea desfăşurată în condiţii normale, 70%
b) pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, respectiv grupa II de munca, 72%
c) pentru activitatea desfăşurată în condiţii speciale şi alte condiţii, respectiv grupa I de munca, 74%.
Art. 30. – (1) Procentele corespunzătoare pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii, respectiv în grupele II sau I de muncă, prevăzute la art. 29 lit. b) şi c), se acordă militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special care au lucrat efectiv cel puţin 20 de ani în condiţii deosebite sau 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii.
(2) În situaţia în care persoanele prevăzute la alin. (1) au lucrat mai puţin de 20 ani în condiţii deosebite respectiv 15 ani în condiţii speciale sau alte condiţii, la procentul corespunzător activităţii desfăşurate în condiţii normale se acordă un spor proporţional cu timpul efectiv lucrat în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii, respectiv în grupele II sau I de muncă, fără a depăşi procentul prevăzut la art. 29 lit. c).
Art. 31. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au o vechime mai mare de 25 de ani beneficiază, pentru fiecare an în plus, de un spor la pensie de 2% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei.
Art. 32. – Persoanele care beneficiază de pensie militară de serviciu pot fi încadrate în muncă, inclusiv în sectorul public, cumulând pensia cu drepturile salariale în condiţiile legii.
SECŢIUNEA a 2-a
Pensia de invaliditate
Art. 33. – Au dreptul la pensie de invaliditate militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă datorită:
a) producerii unor accidente în timpul şi din cauza serviciului, accidentelor asimilate acestora conform legii, bolilor contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului militar/serviciului, tuberculozei, neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
b) accidentelor sau bolilor care nu au legătură cu îndeplinirea serviciului militar/serviciului.
Art. 34. – Beneficiază de pensie de invaliditate, în condiţiile prevăzute la art. 33 lit. a) şi elevii şi studenţii instituţiilor de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională care şi-au pierdut cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau a bolilor profesionale, survenite în timpul şi din cauza activităţii în aceste instituţii.
Art. 35. – Pensia de invaliditate se determină în raport cu gradul de pierdere a capacităţii de muncă, astfel:
a) invaliditatea de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire, necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane;
b) invaliditatea de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu posibilitatea invalidului de a se autoîngriji fără ajutorul altei persoane;
c) invaliditatea de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională după trecerea sa în rezervă/încetarea raporturilor de serviciu, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.
Art. 36. – (1) Criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate sunt prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 56/2012 pentru aprobarea criteriilor şi normelor de diagnostic clinic, diagnostic funcţional şi de evaluare a capacităţii de muncă pe baza cărora se stabileşte aptitudinea şi încadrarea în grade de invaliditate pentru cadrele militare, soldaţii şi gradaţii profesionişti, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu modificările ulterioare.
(2) Comisiile centrale de expertiză medico–militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, organizează, îndrumă şi controlează activitatea de expertiză medicală.
Art. 37. – (1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, de către comisiile de expertiză medico–militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la comisiile de expertiză medico–militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, comisiile de expertiză medico–militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într–un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico–militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, comisiile de expertiză medico–militară propun, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4) termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile centrale de expertiză medico–militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(8) Deciziile comisiilor centrale de expertiză medico–militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, prevăzute la alin. (7), date în soluţionarea contestaţiilor pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(9) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (7) necontestate în termen rămân definitive şi executorii.
Art. 38. – Constituirea, organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiilor de expertiză medico–militară se stabilesc prin regulament comun, aprobat de ministrul apărării naţionale, ministrul afacerilor interne, ministrul justiţiei şi directorul Serviciului Român de Informaţii.
Art. 39. – Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care şi–au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor accidente sau a unor boli, beneficiază de pensia de invaliditate dacă au realizat, în condiţiile legii, vechime în serviciu.
Art. 40. – (1) Cuantumul pensiei de invaliditate se stabileşte conform prevederilor art. 29-31.
(2) Vechimea utilizată pentru calculul pensiei de invaliditate se stabileşte potrivit prevederilor art. 25 si 26.
(3) La suma procentelor cuvenite pentru vechimea efectiv realizată se adaugă, pentru fiecare an potenţial, până la realizarea vechimii prevăzute la art. 16 alin. (1) lit. b), următoarele procente:
a) 1% pentru invaliditate de gradul I;
b) 0,8% pentru invaliditate de gradul II;
c) 0,6% pentru invaliditate de gradul III.
(4) Numărul anilor potenţiali nu poate fi mai mare decât vechimea pe care persoana ar fi putut să o realizeze de la data acordării pensiei de invaliditate până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
(5) Cuantumul pensiei de invaliditate stabilit în condiţiile alin. (1), pentru cazurile prevăzute la art. 39, va fi diminuat după cum urmează:
a) cu 10% pentru gradul I de invaliditate;
b) cu 15% pentru gradul II de invaliditate;
c) cu 20% pentru gradul III de invaliditate.
Art. 41. – Pensia pentru invaliditatea survenită ca urmare a unor acţiuni specifice, din cauza unor accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român, este egală cu solda funcţiei de bază/salariului funcţie de bază avută la data respectivă. Militarul, poliţistul ori funcţionarul public cu statut special, în rezervă sau în retragere, poate opta pentru pensia din sistemul public de pensii.
Art. 42.– (1) Pensionarii încadraţi în gradul I de invaliditate au dreptul la o indemnizaţie pentru însoţitor, în afara pensiei, în cuantumul stabilit pentru această categorie în sistemul public de pensii.
(2) Indemnizaţia pentru însoţitor se suportă de la bugetul de stat.
(3) În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi.
Art. 43.– (1) Pensionarii de invaliditate sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi 3 ani, pană la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), la termenele stabilite de comisiile centrale de expertiză medico–militară.
(2) După fiecare revizuire medicală, comisiile centrale de expertiză medico-militară emit o nouă decizie medicală asupra capacităţii de muncă, prin care se stabileşte, după caz:
a) menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;
b) încadrarea în alt grad de invaliditate;
c) redobândirea capacităţii de muncă.
(3) Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.
(4) Neprezentarea, din motive imputabile pensionarului, la revizuirea medicală atrage suspendarea plătii pensiei începând cu luna următoare celei în care era prevăzută revizuirea medicală, sau după caz, încetarea plătii pensiei, în condiţiile legii.
(5) Revizuirea medicală se poate efectua şi la cererea pensionarilor, dacă starea sănătăţii lor s–a îmbunătăţit sau, după caz, s-a agravat.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă emisă la revizuirea medicală urmează aceleaşi proceduri de contestare şi soluţionare, conform prevederilor art. 37.
Art. 44. – (1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:
a) prezintă invalidităţi care afectează ireversibil capacitatea de munca;
b) au împlinit vârsta prevăzută la art. 16 alin. (2);
c) au dreptul la pensia de serviciu în condiţiile art. 17 lit. b) şi ale art. 18 lit. b).
(2) Constatarea situaţiilor prevăzute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul comisiilor centrale de expertiză medico–militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
Art. 45. – (1) Comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii pot convoca pentru expertizare pensionarul de invaliditate.
(2) Concluziile expertizării sunt obligatorii şi definitive până la următoarea revizuire medicală
(3) Neprezentarea la comisiile centrale de expertiză medico–militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, din motive imputabile pensionarului, atrage suspendarea plătii pensiei.
Art. 46. – La împlinirea vârstelor prevăzute de prezenta lege pentru obţinerea pensiei militare de serviciu pentru limita de vârsta, beneficiarii pensiei de invaliditate pot opta pentru pensia care îi avantajează.
Art. 47. – (1) Beneficiarii pensiei de invaliditate de gradul I îşi menţin dreptul la indemnizaţia de însoţitor, indiferent de pensia pentru care optează.
(2) Casa de pensii sectorială comunică, lunar, comisiei centrale de expertiză medico-militară, pensionarii încadraţi în grad de invaliditate care au împlinit vârsta standard de pensionare sau, după caz, condiţiile prevăzute de lege pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă.
SECŢIUNEA a 3–a
Pensia de urmaş
Art. 48. – Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul, la data decesului, era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii militare de stat.
Art. 49. – Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la împlinirea vârstei de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s–a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).
Art. 50. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş pe tot timpul vieţii, la împlinirea vârstei prevăzută la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puţin 15 ani şi nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar cel puţin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaş cuvenit soţului supravieţuitor se diminuează cu 0,5 % pentru fiecare lună, respectiv 6,0 % pentru fiecare an de căsătorie în minus.
Art. 51. – (1) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puţin un an.
(2) Soţul supravieţuitor are dreptul la pensie de urmaş, indiferent de vârsta şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s–a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli contractate în timpul şi din cauza îndeplinirii serviciului militar/serviciului, asimilată unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35 % din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Art. 52. – Soţul supravieţuitor care nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 50 sau la art. 51 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaş pe o perioadă de 6 luni de la data decesului soţului susţinător, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35 % din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Art. 53. – Soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaş până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Art. 54. – (1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia de serviciu pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate de gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei de serviciu pentru limită de vârstă.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din pensia susţinătorului prevăzută la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% – pentru un singur urmaş;
b) 75% – pentru 2 urmaşi;
c) 100% – pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
Art. 55. – Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş calculate după fiecare părinte.
Art. 56. – (1) Urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate şi ai celor în rezervă, mobilizaţi sau concentraţi în unităţi militare, decedaţi ca urmare a unor acţiuni specifice, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului român, beneficiază de o pensie de urmaş egală cu solda funcţiei de bază/salariului funcţiei de bază avut la data decesului.
(2) În cazul în care nu există urmaşi, dacă cel decedat era singurul susţinător al părinţilor săi, aceştia vor beneficia de jumătate din pensia de urmaş stabilită potrivit prevederilor alin. (1).
(3) Urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în rezervă, aflaţi în situaţiile prevăzute la alin. (1), pot opta între pensia stabilită potrivit prezentei legi şi pensia proprie din sistemul public de pensii.
Art. 57. – În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în conformitate cu dispoziţiile art. 54 alin. (2).
Art. 58. – Soţul supravieţuitor care are dreptul la o pensie proprie şi îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru obţinerea pensiei de urmaş după soţul decedat poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.
Art. 59. – Opţiunea prevăzută la art. 58 poate fi făcută atât în cadrul sistemului pensiilor militare de stat, cât şi faţă de celelalte sisteme de pensii.
SECŢIUNEA a 4–a
Indexarea pensiilor
Art. 60. – (1) Cuantumul pensiilor militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
(2) Indicatorii prevăzuţi la alin. (1) sunt cei definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
(3) În situaţia în care unul dintre indicatorii prevăzuţi la alin. (1) are valoare negativă, la actualizarea cuantumului pensiilor militare de stat se utilizează indicatorul cu valoare pozitivă.
(4) În situaţia în care indicatorii prevăzuţi la alin. (1) au valori negative, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.
Art. 61. – (1) Începând cu anul 2021, cuantumul pensiilor militare de stat se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 45% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut, realizate pe anul precedent. Procentul din creşterea reală a câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, luat în considerare la majorarea pensiilor militare de stat, se reduce gradual cu câte 5% în fiecare an.
(2) Începând cu anul 2030, cuantumul pensiilor militare de stat se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei realizată pe anul precedent.
SECŢIUNEA a 5–a
Stabilirea şi plata pensiilor
Art. 62. – (1) Pensiile militare de stat se acordă la cererea persoanei îndreptăţite, a tutorelui sau curatorului acesteia, a persoanei căreia i s–a încredinţat sau i s–a dat în plasament copilul minor, după caz, depusă personal ori prin mandatar desemnat prin procură specială.
(2) Cererea de pensionare, depusă conform prevederilor alin. (1), poate fi retrasă la cererea persoanei îndreptăţite, până la emiterea deciziei de pensionare.
(3) Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special depun cererea de pensionare împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, astfel:
a) la unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii/ instituţia sau unitatea, după caz, din care a făcut parte persoana la data trecerii în rezervă sau direct în retragere/încetării raporturilor de serviciu odată cu îndeplinirea condiţiilor de acordare a unei pensii;
b) la centrul militar zonal/judeţean/de sector sau la unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii/instituţia sau unitatea din care a făcut parte, după caz, în situaţia celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare după data trecerii în rezervă sau încetarea raporturilor de serviciu.
c) la centrul militar zonal/judeţean/de sector, unitatea militară/inspectoratul judeţean/structura sau direcţia judeţeană de informaţii/instituţia sau unitatea, după caz, din raza de domiciliu a urmaşilor pensionarilor militari decedaţi. Urmaşii pot depune cererea şi documentele necesare şi la casele de pensii sectoriale în a căror evidenţă s–au aflat susţinătorii.
(4) Pentru persoanele prevăzute la alin. (3), cererea de pensionare, însoţită de actele doveditoare, se transmite de către structurile prevăzute la alin. (3), în termen de 30 zile de la data depunerii, la casa de pensii sectorială, în funcţie de ultimul loc de muncă.
(5) Pentru militarii şi funcţionarii publici cu statut special care aparţin Ministerului Justiţiei, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, dosarele de pensionare se transmit la casa de pensii sectorială aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Român de Informaţii, după caz, potrivit protocoalelor încheiate între acestea.
(6) Casele de pensii sectoriale aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Român de Informaţii stabilesc şi plătesc pensiile militarilor şi funcţionarilor publici cu statut special care aparţin Ministerului Justiţiei, Serviciului de Protecţie şi Pază, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, potrivit protocoalelor încheiate.
Art. 63. – (1) În vederea stabilirii pensiei militare de stat organele prevăzute la art. 62 alin. (3) sunt obligate să întocmească dosarul de pensionare, acestea purtând întreaga răspundere pentru respectarea termenelor de depunere şi exactitatea datelor înscrise.
(2) Dosarul de pensionare pentru invaliditate trebuie să conţină în mod obligatoriu şi decizia medicală de încadrare în grad de invaliditate.
(3) Metodologia de întocmire a dosarului de pensionare se stabileşte prin ordin al ministrului apărării naţionale, ministrului afacerilor interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii.
Art. 64. – (1) Drepturile de pensie se stabilesc şi se plătesc astfel:
a) de la data încetării plăţii soldelor/salariilor lunare ale militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, după caz, a soldei/salariului sau pensiei susţinătorului decedat dacă cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială în cel mult 90 de zile de la data ivirii acestor situaţii.
b) din prima zi a lunii următoare celei in care cererea, împreună cu actele necesare, a fost depusă la casa de pensii sectorială peste termenul prevăzut la lit. a).
(2) Pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare ulterior datei ieşirii din rândul militarilor în activitate/încetării raporturilor de serviciu sau ulterior decesului susţinătorului, pensia se stabileşte şi se plăteşte cu începere din prima zi a lunii următoare celei în care s–a depus cererea, împreună cu actele necesare, la casele de pensii sectoriale.
Art. 65. – (1) Admiterea sau respingerea cererii de pensionare se face prin decizie emisă de casa de pensii sectorială, în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii la casa de pensii sectorială.
(2) Decizia prevăzută la alin. (1) cuprinde temeiurile de fapt şi de drept în baza cărora se admite sau se respinge cererea de pensionare, precum şi termenul în care poate fi introdusă contestaţia.
(3) Decizia casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 10 zile lucrătoare de la data emiterii.
Art. 66. – (1) În situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plătii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire.
(2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor.
Art. 67. – (1) În sistemul pensiilor militare de stat, plata pensiei se face lunar.
(2) Pensia se plăteşte personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s–a încredinţat ori i s–a dat în plasament copilul urmaş sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială.
Art. 68. – (1) Plata pensiei se face, în funcţiei de opţiunea pensionarului, prin mandat poştal, în cont curent sau în cont de card, în condiţiile stabilite prin convenţiile încheiate între casele de pensii sectoriale şi Compania Naţională „Poşta Română” – S.A. sau, după caz, între casele de pensii sectoriale şi bănci.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia celorlalte drepturi băneşti pentru stabilirea şi plata cărora competenţa revine, potrivit legii, caselor de pensii sectoriale.
(3) Casele de pensii sectoriale transmit lunar, la domiciliul beneficiarilor din România, prin Compania Naţională „Poşta Română” – S.A., taloanele de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) şi (2), indiferent de modalitatea de plată pentru care au optat beneficiarii acestora.
Art. 69. – (1) Cheltuielile cu transmiterea către beneficiari a drepturilor prevăzute la art. 68 alin. (1) şi (2), precum şi cele cu transmiterea taloanelor de plată la domiciliul beneficiarilor din România se suportă din bugetul de stat, prin stabilirea unor procente şi tarife conform legilor bugetare anuale.
(2) Procentul prevăzut în situaţia în care achitarea drepturilor se face la domiciliul beneficiarilor se stabileşte astfel încât cheltuielile totale de transmitere să nu depăşească 1% din valoarea totală a sumelor plătite.
(3) Comisionul bancar prevăzut în situaţia în care plata drepturilor se face în cont curent sau în cont de card se stabileşte astfel încât cheltuielile totale de transmitere să nu depăşească 0,15% din valoarea totală a sumelor plătite.
Art. 70. – (1) Beneficiarii drepturilor băneşti stabilite de casele de pensii sectoriale, care nu au domiciliul în România, pot opta pentru transferul în străinătate al acestor drepturi, în condiţiile legii.
(2) Pensiile militare de stat sau alte drepturi de asigurări sociale cuvenite beneficiarilor stabiliţi în străinătate, pot fi transferate în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte, în moneda ţărilor respective sau într-o altă monedă asupra căreia s–a convenit.
(3) Cheltuielile generate de transferul în străinătate al pensiilor militare de stat sau altor drepturi de asigurări sociale, inclusiv comisioanele de schimb valutar, se suportă de beneficiar, cu excepţia plăţilor care intră sub incidenţa Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 113/2009 privind serviciile de plată, aprobată cu modificări prin Legea nr. 197/2010, în cazul acestora din urmă comisioanele fiind suportate, proporţional, de către beneficiar şi de către casele de pensii sectoriale.
Art. 71. – Procedurile referitoare la efectuarea operaţiunilor de plată a drepturilor băneşti se aprobă prin ordine ale conducătorilor caselor de pensii sectoriale.
Art. 72. – (1) În sistemul pensiilor militare de stat, plata pensiei încetează începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
a) pensionarul a decedat;
b) pensionarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale în temeiul cărora i–a fost acordată pensia;
c) pensionarul de invaliditate, pensionarul urmaş prevăzut la art. 49 lit. c), precum şi cel prevăzut la art. 52 şi–au redobândit capacitatea de muncă, potrivit legii;
d) au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul de urmaş prevăzut la art. 49 lit. c) sau cel prevăzut la art. 51 alin. (1) nu s–a prezentat, din motive imputabile lui, la revizuirea medicală obligatorie;
e) au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul urmaş prevăzut la art. 49 lit. c) sau cel prevăzut la art. 51 alin. (1) nu s–a prezentat, din motive imputabile lui, la convocarea prevăzută la art. 45;
f) au expirat 12 luni de la data la care pensionarul de invaliditate, pensionarul urmaş prevăzut la art. 49 lit. c) sau cel prevăzut la art. 51 alin. (1) nu a mai urmat programele recuperatorii prevăzute la art. 46 alin. (1);
g) copilul, beneficiar al unei pensii de urmaş, a împlinit vârsta de 26 de ani, cu excepţia situaţiei prevăzute la art. 49 lit. c);
h) pensionarul urmaş a fost condamnat, printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiunea de omor sau tentativă de omor, comisă asupra susţinătorului.
(2) Modificările intervenite în starea civilă a persoanei, de natură să conducă la încetarea plătii pensiei, în conformitate cu prevederile alin. (1) lit. a), se comunică de Ministerul Afacerilor Interne, prin Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date.
(3) Instanţele judecătoreşti au obligaţia să comunice, în scris, informaţiile de natură să conducă la încetarea plăţii pensiei, în termen de 10 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunţate în situaţia prevăzută la alin. (1) lit. h), casei de pensii sectoriale în evidenţele căreia se află pensionarul condamnat.
Art. 73. – (1) În sistemul pensiilor militare de stat, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care a intervenit una dintre următoarele cauze:
a) pensionarul şi–a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat, cu care România a încheiat convenţie de reciprocitate în domeniul asigurărilor sociale, dacă, potrivit prevederilor acesteia, pensia se plăteşte de către celălalt stat;
b) pensionarul de invaliditate sau pensionarul urmaş prevăzut la art. 49 lit. c) ori cel prevăzut la art. 51 alin. (1) nu se prezintă la revizuirea medicală obligatorie sau la convocarea comisiilor centrale de expertiză medico–militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne sau Serviciului Român de Informaţii;
c) pensionarul urmaş, prevăzut la art. 49 lit. a), a împlinit vârsta de 16 ani şi nu face dovada continuării studiilor;
d) soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, realizează venituri brute lunare pentru care, potrivit legii, asigurarea este obligatorie, dacă acestea sunt mai mari de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;
e) soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, s-a recăsătorit;
f) soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii militare de stat, optează pentru o altă pensie, potrivit legii, din sistemul public de pensii, sau dintr-un alt sistem de asigurări sociale, neintegrat sistemului public de pensii;
g) pensionarul de invaliditate, încadrat în gradul I sau II, se încadrează în muncă, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni;
h) pensionarul de invaliditate, gradul III, se încadrează în muncă depăşind jumătate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv, cu excepţia consilierilor locali sau judeţeni.
(2) În situaţia copilului, beneficiar al unei pensii de urmaş, în condiţiile prevăzute la art. 49 lit. b), care nu face dovada continuării studiilor, plata pensiei se suspendă începând cu data de 1 octombrie a anului în curs.
(3) Plata indemnizaţiei pentru însoţitor prevăzute la art. 42 alin. (1) se suspendă pe perioada în care pensionarul este internat într-o instituţie de asistenţă socială sau într-o unitate medicală specializată, în care se asigură supraveghere şi îngrijire permanente, cu excepţia situaţiilor în care pensionarul este nevăzător.
(4) Suspendarea plăţii pensiei şi/sau a indemnizaţiei pentru însoţitor se poate face şi la cererea pensionarului, situaţie în care suspendarea plăţii se face începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea.
Art. 74. – În sistemul pensiilor militare de stat, reluarea plăţii pensiei se face, la cerere, după cum urmează:
a) începând cu luna următoare celei în care a fost înlăturată cauza care, potrivit legii, a dus la suspendarea plăţii pensiei, dacă cererea a fost depusă în termen de 30 de zile de la data la care cauza suspendării a fost înlăturată;
b) începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, dacă depunerea acesteia s–a făcut după expirarea termenului prevăzut la lit. a);
c) de la data începerii anului şcolar, în situaţia în care suspendarea plăţii pensiei s–a făcut în temeiul prevederilor art. 73 alin. (1) lit. c).
d) începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea de reluare a plăţii pensiei în cazul prevăzut la art. 73 alin. (4).
Art. 75. – Încetarea, suspendarea sau reluarea plăţii pensiei, precum şi orice modificare a drepturilor de pensie se fac prin decizie emisă de casele de pensii sectoriale, în condiţiile respectării regimului juridic al deciziei de înscriere la pensie.
Art. 76. – Prevederile prezentei legi, referitoare la stabilirea şi modificarea drepturilor, la încetarea, suspendarea şi reluarea plăţii acestora, se aplică şi indemnizaţiilor acordate prin legi speciale, ale căror stabilire şi plată se află, potrivit legii, în competenţa materială a caselor de pensii sectoriale, cu excepţia situaţiilor în care legea specială de reglementare dispune altfel.
Art. 77. – (1) În sistemul pensiilor militare de stat, pot cumula pensia cu venituri provenite din situaţii pentru care asigurarea este obligatorie, în condiţiile legii, următoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii militari care beneficiază de pensie de serviciu;
b) nevăzătorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum şi copiii, pensionari de urmaş, încadraţi în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmaş, prevăzuţi la art. 49 lit. a) şi b).
(2) Soţul supravieţuitor, beneficiar al unei pensii de urmaş, poate cumula pensia cu venituri din activităţi profesionale pentru care asigurarea este obligatorie, potrivit legii, dacă acestea nu depăşesc 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Art. 78. – Pensionarii militari care realizează stagii de cotizare, nevalorificate la stabilirea pensiei militare de stat, pot solicita stabilirea drepturilor de pensie în condiţiile prevăzute de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 79. – (1) Deciziile de pensii pentru limită de vârstă şi anticipate ale pensionarilor militari rechemaţi în activitate sau care au redobândit calitatea de poliţişti sau funcţionari publici cu statut special în instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională se revocă.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică din ziua în care militarul, poliţistul sau funcţionarul public cu statut special a fost rechemat în activitate sau a redobândit calitatea de poliţist sau funcţionar public cu statut special.
(3) Instituţiile prevăzute la alin. (1) au obligaţia de a comunica caselor de pensii sectoriale în termen de 15 zile persoanele care beneficiază de pensie militară şi au fost rechemate în activitate sau au redobândit calitatea de poliţist sau funcţionar public cu statut special.
(4) La o nouă trecere în rezervă/încetare a raporturilor de muncă, vechimea care se ia în considerare la stabilirea pensiei militare de stat este cea stabilită la pensionarea anterioară, la care se adaugă timpul servit după rechemarea în activitate, respectiv, timpul lucrat în calitate de poliţist şi funcţionar public cu statut special.
(5) În baza de calcul a pensiei se iau soldele/salariile prevăzute la art. 28.
Art. 80. – Beneficiarii drepturilor prevăzute de prezenta lege sunt obligaţi să comunice casei de pensii sectoriale, în evidenţele căreia se află, orice schimbare în situaţia proprie, de natură să conducă la modificarea condiţiilor în funcţie de care i–a fost stabilită sau i se plăteşte pensia, în termen de 15 zile de la data apariţiei acesteia.
Art. 81. – (1) Sumele neîncasate de către pensionar, reprezentând pensia pe luna în care a avut loc decesul şi/sau, după caz, drepturi restante de pensie, cuvenite şi neîncasate până la deces, se plătesc soţului supravieţuitor, copiilor, părinţilor sau, în lipsa acestora, celorlalţi moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(2) Sumele prevăzute la alin. (1) pot fi solicitate în cadrul termenului general de prescripţie.
CAPITOLUL II
Alte drepturi de asigurări sociale
Art. 82. – (1) În sistemul pensiilor militare de stat, în afara pensiilor, se mai pot acorda, în condiţiile prezentei legi, următoarele drepturi de asigurări sociale:
a) tratament balnear care se suportă de la bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru asiguraţi şi pensionari;
b) bilete de odihnă şi tratament, acordate conform prevederilor legale;
c) ajutor de deces, conform prevederilor legale, în cazul decesului militarului, poliţistului sau funcţionarului public cu statut special, pensionarului militar sau a unui membru al familiei acestuia.
(2) Ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
(3) În cazul decesului unui membru de familie, ajutorul de deces se acordă dacă acesta nu era asigurat sau pensionar la data decesului.
(4) Se consideră membru de familie, în sensul alin. (3):
a) soţul/soţia;
b) copiii proprii, copiii adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate.
Art. 83. – (1) Ajutorul de deces se suportă din bugetul de stat şi se acordă, la cerere, pe baza certificatului de deces.
(2) Acordarea ajutorului de deces nu este condiţionată de realizarea unei anumite vechimi în serviciu.
Art. 84. – Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului militarului, poliţistului sau funcţionarului public cu statut special, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) casa de pensii sectorială sau centrul militar zonal/judeţean/sector în cazul decesului pensionarului, respectiv al unui membru de familie al acestuia.
Art. 85. – (1) Ajutorul de deces se achită persoanei îndreptăţite sau mandatarului desemnat, prin procură specială, de către aceasta.
(2) Ajutorul de deces poate fi solicitat, pe baza actelor justificative, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data decesului.
(3) Cuantumul ajutorului de deces solicitat potrivit alin. (2) se achită la nivelul cuvenit la data decesului stabilit conform legii.
CAPITOLUL III
Casele de pensii sectoriale
Art. 86. – (1) Casele de pensii sectoriale se înfiinţează în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz, ca structuri cu personalitate juridică şi cu sediul în municipiul Bucureşti.
(2) Casele de pensii sectoriale prevăzute la alin. (1) sunt succesoare de drept ale caselor de pensii sectoriale din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii.
Art. 87. – Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale se stabilesc prin hotărâre a Guvernului la propunerea Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Art. 88. – Cheltuielile privind organizarea şi funcţionarea caselor de pensii sectoriale se suportă din bugetul de stat, prin bugetele instituţiilor publice în subordinea cărora funcţionează.
Art. 89. – În aplicarea prevederilor prezentei legi, casele de pensii sectoriale îndeplinesc, în principal, următoarele atribuţii:
a) asigură evidenţa la nivel naţional a tuturor beneficiarilor dispoziţiilor prezentei legi;
b) stabilesc cuantumul pensiilor din sistemul pensiilor militare de stat prin decizii, conform prezentei legi;
c) asigură evidenţa drepturilor şi obligaţiilor stabilite în sistemul pensiilor militare de stat, pe baza codului numeric personal, în condiţiile legii;
d) aplică prevederile convenţiilor internaţionale de asigurări sociale, la care România este parte, precum şi ansamblul reglementărilor comunitare şi dezvoltă relaţii cu organisme similare în domeniul pensiilor militare şi asigurărilor sociale din alte ţări, în limita competenţelor prevăzute de lege;
e) organizează selecţia, pregătirea şi perfecţionarea profesională a personalului din domeniul pensiilor militare, în condiţiile legii;
f) asigură introducerea, extinderea, întreţinerea şi protecţia sistemelor automate de calcul şi de evidenţă;
g) asigură reprezentarea în faţa instanţelor judecătoreşti în litigiile în care sunt parte ca urmare a aplicării dispoziţiilor prezentei legi;
h) asigură exportul în străinătate al prestaţiilor stabilite potrivit reglementărilor legale în domeniu;
i) îndeplinesc orice alte atribuţii stabilite prin dispoziţii legale.
Art. 90. – Realizarea atribuţiilor ce revin caselor de pensii sectoriale, potrivit legii, este supusă controlului Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
CAPITOLUL IV
Răspunderea juridică
Art. 91. – Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage răspunderea materială, civilă, contravenţională sau penală, după caz.
SECŢIUNEA 1
Infracţiuni
Art. 92. – Completarea cu intenţie a formularelor–tip referitoare la stabilirea şi plata pensiilor cu date nereale, având ca efect denaturarea evidenţelor privind pensionarii militari, vechimea în muncă sau efectuarea de plăţi nejustificate din bugetul de stat, constituie infracţiune de fals intelectual şi se pedepseşte potrivit Codului penal.
SECŢIUNEA a 2–a
Contravenţii
Art. 93. – Constituie contravenţie următoarele fapte dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să constituie infracţiuni:
a) nerespectarea metodologiei şi a criteriilor de încadrare în condiţii deosebite şi speciale de muncă;
b) nerespectarea prevederilor art. 28 privind baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat;
c) nerespectarea prevederilor art. 80 privind obligaţia comunicării casei de pensii sectorială a modificărilor intervenite referitoare la condiţiile de acordare a pensiei;
d) nerespectarea eliberării la cerere a actelor prevăzute de lege, prin care se face dovada vechimii, necesare stabilirii drepturilor de pensie, care sunt scutite de orice fel de taxe şi comisioane.
Art. 94. – (1) Contravenţiile prevăzute la art. 93 se sancţionează după cum urmează:
a) cele de la lit. c) şi d) cu amendă de la 500 lei la 1000 lei;
b) cele de la lit. a) şi b) cu amendă de la 1500 lei la 5000 lei.
(2) Nivelul amenzilor prevăzut la alin. (1) poate fi actualizat prin hotărâre a Guvernului.
Art. 95. – Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 93 şi aplicarea sancţiunilor prevăzute la art. 94 se fac de către organele de control ale caselor de pensii sectoriale.
Art. 96. – Amenzile contravenţionale aplicate potrivit prevederilor art. 94 şi 95 constituie venituri la bugetul de stat.
Art. 97. – Dispoziţiile referitoare la contravenţii prevăzute la art. 94–96 se completează cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.
CAPITOLUL V
Jurisdicţia în sistemului pensiilor militare de stat
Art. 98. – (1) Deciziile de pensie emise de casele de pensie sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.
(2) Procedura de examinare a deciziilor supuse contestării reprezintă procedură administrativă prealabilă, obligatorie,fără caracter jurisdicţional.
(3) Deciziile de pensie necontestate în termenul prevăzut la alin. (1) sunt definitive.
Art. 99. – (1) Comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii sunt organisme de verificare, care examinează şi hotărăsc asupra deciziilor de pensie emise de casele de pensii sectoriale şi urmăresc aplicarea corectă a legislaţiei referitoare la pensiile militare de stat.
(2) Organizarea, funcţionarea şi structura comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii se stabilesc prin ordin comun al ministrului apărării naţionale, ministrului afacerilor interne şi directorului Serviciului Român de Informaţii, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(3) În soluţionarea contestaţiilor, comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii adoptă hotărâri.
(4) Termenul de soluţionare a contestaţiei este de 45 de zile de la data înregistrării acesteia
(5) În situaţia în care contestaţia nu este soluţionată de comisiile de contestaţii în termenul de 45 de zile, deciziile de pensie pot fi atacate la instanţa în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul ori sediul reclamantul.
Art. 100. – (1) Hotărârile comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii se comunică persoanelor în cauză şi caselor de pensii sectoriale interesate, în termen de 5 zile de la adoptare.
(2) Hotărârile comisiilor de contestaţii pot fi atacate la instanţa judecătorească în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul reclamantul, în termen de 30 de zile de la comunicare.
(3) Hotărârile comisiilor de contestaţii, care nu au fost atacate la instanţele judecătoreşti în termenul prevăzut la alin. (2), sunt definitive.
Art. 101. – Jurisdicţia în sistemului pensiilor militare de stat se realizează prin tribunale şi curţi de apel.
Art. 102. – Tribunalele soluţionează în primă instanţă litigiile privind:
a) hotărârile comisiilor de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii privind deciziile de pensie;
b) deciziile comisiilor centrale de expertiză medico–militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor privind deciziile medicale asupra capacităţii de muncă;
c) refuzul nejustificat de rezolvare a unei cereri privind drepturile de pensie militară de stat sau de asigurări sociale;
d) plata pensiilor militare de stat şi a altor drepturi de asigurări sociale;
e) plângerile împotriva proceselor–verbale de contravenţie încheiate în baza prezentei legi;
f) contestaţiile împotriva măsurilor de executare silită, dispuse în baza prezentei legi;
g) alte drepturi şi obligaţii din sistemul pensiilor militare de stat născute în temeiul prezentei legi.
Art. 103. – (1) Cererile îndreptate împotriva caselor de pensii sectoriale se adresează instanţei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul ori sediul reclamantul.
(2) Celelalte cereri se adresează instanţei în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul pârâtul.
Art. 104. – (1) Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face recurs la curtea de apel competentă.
(2) Hotărârile curţilor de apel, precum şi hotărârile tribunalelor, neatacate cu recurs în termen, sunt definitive.
Art. 105. – Prevederile prezentei legi, referitoare la jurisdicţia în sistemului pensiilor militare de stat, se completează cu dispoziţiile Codului de procedură civilă şi ale Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 106. – Cererile în faţa oricăror organe sau instanţe, precum şi toate actele procedurale în legătură cu litigiile, având ca obiect drepturi sau obligaţii de pensii militare de stat sau de asigurări sociale, sunt scutite de taxă de timbru.
CAPITOLUL VI
Dispoziţii tranzitorii
Art. 107. – (1) Dovada vechimii pentru stabilirea pensiei militare de stat, pentru perioadele anterioare datei intrării în vigoare a prezentei legi, se face cu actele prevăzute de legislaţia în vigoare la data emiterii acestora.
(2) Perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 263/2010, sunt încadrate în condiţii speciale.
(3) Constituie vechime şi perioada suplimentară la vechimea în muncă acordată în baza legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001 pentru perioadele realizate în grupa I, a II-a de muncă.
(4) Adeverinţele care atestă încadrarea persoanelor în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă sunt valorificate, numai în situaţia în care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile întocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.
CAPITOLUL VII
Dispoziţii finale
Art. 108. – (1) Cererile în legătură cu eliberarea actelor prevăzute de lege, prin care se face dovada vechimii necesare stabilirii drepturilor de pensie sunt scutite de orice fel de taxe şi comisioane.
(2) Cererile prevăzute la alin. (1) se soluţionează în termen de 30 de zile de la data înregistrării.
Art. 109. – (1) Militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special care au plătit contribuţia individuală la bugetul de stat/bugetul asigurărilor sociale, contribuţie la Fondul pentru pensia suplimentară, respectiv contribuţia individuală de asigurări sociale de stat, beneficiază de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilit in condiţiile art. 29–31 şi ale art. 60 astfel:
a) 3% pentru o vechime a contribuţiei între 5 – 15 ani;
b) 6% pentru o vechime a contribuţiei între 15 – 25 ani;
c) 9% pentru o vechime a contribuţiei peste 25 de ani.
(2) Cota de contribuţie individuală la bugetul de stat este de 5%. Baza lunară de calcul pentru care se va determina contribuţia individuală o reprezintă solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază.
Art. 110. – Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special recalculate şi revizuite în baza Legii nr. 119/2010 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor, Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi Legii nr. 241/2013 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională devin pensii militare de stat în înţelesul prezentei legi.
Art. 111. – (1) Pensiile militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special stabilite în baza Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, devin pensii militare de stat şi se recalculează potrivit prevederilor prezentei legi, în raport cu vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.
(2) Recalcularea pensiilor prevăzută la alin. (1) se realizează în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
(3) Stagiile de cotizare nevalorificate la recalcularea pensiei conform alin. (1), precum şi cele realizate ulterior intrării în vigoare a prezentei legi se valorifică în sistemul public de pensii.
(4) Pensiile recalculate potrivit alin. (1) se cuvin începând cu luna următoare intrării în vigoare a prezentei legi şi se plătesc începând cu luna următoare celei în care se împlineşte termenul prevăzut la alin. (2).
(5) Persoanele care au realizat stagiu de cotizare în specialitate şi ale căror drepturi de pensie au fost stabilite de către casele teritoriale de pensii conform Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru recalcularea pensiei, în condiţiile prezentei legi, la casele de pensii sectoriale în funcţie de ultimul loc de muncă din care au trecut în rezervă/retragere sau le-au încetat raporturile de serviciu.
(6) Prevederile alin. (3) şi (4) se aplică şi în cazul persoanelor de la alin. (5) dacă cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale în termenul prevăzut la alin. (2).
(7) În situaţia în care cererea a fost depusă la casele de pensii sectoriale cu depăşirea termenului prevăzut la alin. (2) drepturile de pensie recalculate se cuvin şi se plătesc începând cu luna următoare depunerii cererii.
Art. 112. – În situaţia în care se constată diferenţe între cuantumul pensiilor stabilit potrivit prevederilor art. 111 şi cuantumul pensiilor aflate în plată, se păstrează în plată cuantumul avantajos.
Art. 113. – (1) În cazul modificării numărului de urmaşi după intrarea în vigoare a prezentei legi, pentru o pensie stabilită pe baza legislaţiei anterioare, pensia de urmaş cuvenită soţului supravieţuitor se recalculează potrivit prezentei legi, cu păstrarea condiţiilor existente la data deciziei iniţiale.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul pensiilor de invaliditate stabilite pe baza legislaţiei anterioare, la modificarea încadrării într-un alt grad de invaliditate.
(3) Drepturile pentru urmaşii militarilor, poliţiştilor ori funcţionarilor publici cu statut special în activitate şi ai celor în rezervă, mobilizate sau concentrate în unităţi militare, decedate ca urmare a unor acţiuni militare, prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente intervenite în timpul şi din cauza serviciului militar sau a unor misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, se actualizează, anual conform prevederilor art. 60.
(4) Prevederile alin. (3) se aplică în mod corespunzător pensiilor prevăzute la art. 41.
Art. 114. – (1) În perioada de aplicare etapizată a prevederilor Legii–cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările ulterioare, prin legi speciale anuale de aplicare, înţelesul sintagmei „solda funcţiei de bază/salariul funcţiei de bază” prevăzută la art. 28 este cel cuprins în Anexa nr. VII la Legea–cadru nr. 284/2010, cu modificările ulterioare, la care solda de funcţie/salariul de funcţie cuprinde elementele prevăzute de legislaţia privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2010.
(2) În perioada prevăzută la alin. (1), pentru militari, la baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat determinată în condiţiile art. 28 se aplică un indice de corecţie de 1,18.
Art. 115. – Litigiile care se referă la drepturile ce fac obiectul prezentei legi, aflate pe rolul instanţelor la data intrării în vigoare a acesteia, se vor judeca potrivit legii în baza căreia a fost stabilit dreptul.
Art. 116. – (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie se recuperează de la beneficiari în termenul general de prescripţie de 3 ani.
(2) Sumele plătite necuvenit prin intermediul caselor de pensii sectoriale se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei de pensii sectoriale respective, care constituie titlu executoriu.
(3) Debitele reprezentând pensii şi alte drepturi de asigurări sociale mai mici de 10 lei nu se urmăresc.
(4) Sumele rămase nerecuperate de pe urma beneficiarilor decedaţi nu se mai urmăresc.
Art. 117. – (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie militară de stat, ca urmare a unei infracţiuni săvârşite de beneficiar, se recuperează de la acesta, de la data primei plăţi a sumelor necuvenite, plus dobânzile aferente, până la recuperarea integrală a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite în conformitate cu prevederile alin. (1), rămase nerecuperate de la pensionarii decedaţi, nu se mai urmăresc.
Art. 118. – (1) Debitele provenite din drepturile de pensie din sistemul pensiilor militare de stat se recuperează potrivit legii şi se fac venit la bugetul de stat.
(2) La recuperarea debitelor în conformitate cu dispoziţiile alin. (1) se aplică prevederile Codului de procedură fiscală în materie.
Art. 119. – Bazele de date privind beneficiarii dispoziţiilor prezentei legi sunt proprietatea caselor de pensii sectoriale şi au caracter confidenţial.
Art. 120. – Cererile adresate casei de pensii sectoriale constituite la nivelul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii se soluţionează în termenul prevăzut de lege şi sunt scutite de orice fel de taxă.
Art. 121. – Cererile înregistrate şi nesoluţionate până la data intrării în vigoare a prezentei legi se soluţionează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii şi asigurări sociale.
Art. 122. – La stabilire, pensiile se rotunjesc din leu în leu în favoarea beneficiarului.
Art. 123. – În termen de 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii emit norme metodologice de aplicare a prezentei legi aprobate prin ordin comun al conducătorilor acestor instituţii.
Art. 124. – Prezenta lege intră în vigoare la data de …….
Art. 125. – Pe data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă:
a) art. 1 lit. a) şi b), art. 4 alin. (1) lit. a), art. 5 alin. (1), (2) şi (3), art. 8, art. 9 lit. b) şi art. 11 din Legea nr. 119/2010 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 441 din 30 iunie 2010;
b) Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 1/2011 privind stabilirea unor masuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 81 din 31 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare;
c) art. II şi III din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 98/2011 pentru modificarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor administrate privat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 827 din 22 noiembrie 2011, cu modificările ulterioare;
d) art. 89 alin. (1) din Anexa nr. VII la Legea–cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 877 din 28decembrie 2010, cu modificările ulterioare;
e) dispoziţiile contrare din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, publicata în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 852 din 20 decembrie 2010, cu modificările şi completările ulterioare;
f) orice alte dispoziţii contrare prezentei legi.
Nr. din
http://www.in-cuiul-catarii.info/2012/09/26/proiect-de-lege-privind-pensiile-militare-de-stat-1019
http://www.in-cuiul-catarii.info/2013/01/31/la-craiova-se-limpezesc-apele-2864
http://www.dcnews.ro/mircea-duprc-c8prc-99a-despre-pensiile-militare–nou-proiect-de-lege-care-schimba-legea-pensiilor-exclusiv_464215.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

155 Raspunsuri la Legea Pensiilor Militare –altă păcăleală, aceiaşi păcăliţi

  1. marian tudor

    Ii voi solicita lui Dragos sa o posteze pe pagina filialei pentru ca este un punct de vedere sustinut cu probe. Trebuie insa completat pentru ca actiunile celor implicati in elaborarea proiectului de lege uita, ca legea este legata de alte trei legi din domeniul militar si niciun Dusa sau Dogaru nu spun nimic. Se vede clar implicarea lor politica numai prin incercarea de a ascunde adevaratul proiect.

  2. Mariane, in primul rand trebuie amanata triomiterea in Parlament, pana ce isi spun parerea oamenii, filialele. Nu trebuie lasata la mana lui Dogaru, Pricina si Cailoanu care uite cum ne mint. Trebuie mers ci toti sindicalistii la Dogaru,si prin celelalte asociatii sa cerem amanad’rea introducerii pana ce este pusa in discutie publica mai ales pe pagina Ministerului Apărari, pentru militarii activi care habar nu au ce contine.

  3. ilie

    CU MARE PARERE DE RAU O SPUN SI O VOI SPUNE MEREU,ARMATA ROMANA IN ULTIMII 25 DE ANI A FOST,ESTE SI VA FI CEA MAI PROASTA INSTITUTIE A STATULUI,IAR PLEIADA DE REZERVISTI SE LASA MINTITA PE BANII LOR DE DOI COPII DE SUFLET AI RAPOSATULUI ilie ceausescu.VA MERITATI SOARTA!

  4. ilie

    CU MARE PARERE DE RAU O SPUN SI O VOI SPUNE MEREU,ARMATA ROMANA IN ULTIMII 25 DE ANI A FOST,ESTE SI VA FI CEA MAI PROASTA INSTITUTIE A STATULUI,IAR PLEIADA DE REZERVISTI SE LASA MINTITA PE BANII LOR DE DOI COPII DE SUFLET AI RAPOSATULUI ilie ceausescu.VA MERITATI SOARTA!

  5. Foaie verde micsubea,
    Chiar asteptati altceva?

    Armata e pe ultimul plan pentru politicieni. Niciun primar, presedinte de consiliu judetean, ce mai vreti domniile voastre, nu a avut salariu mai mare ca un colonel sau un general. Ce are un colonel? Ce are un general? Ce au ei? 6 sau 7 case, masini de firma, pile si alte cele! Vile de lux, copii tolomaci cu unoversitati particulare de 2 bani si unii cu studii in strainatate, tot pe bani, sa nu credeti altfel! Sa fiti iubiti!
    http://geo.unibuc.ro/cv_nitu_c.html

  6. Gafton

    Cred ca art.28 al 1 si art 110 trebuie modificate.

  7. Dan Dumitrescu

    Voi ce nu intelegeti ? Dogaru va iesi si va clama „ce v-am spus ” ? Veniti si plătiti cotizatia că vă rezolv eu !
    Art.9 grupe de muncă:4 ,normală ,deosebită ,specială ,alte conditii!
    Art.19,recunoaşte doar 3 ,contopind speciala cu alte conditii. De ce ?

  8. CIORA EMIL

    Sunt dispus sa cred, inca,faptul ca nu e vorba de rea credinta ci de dorinta de a promova legea cat mai repede Parlamentului .Graba , insa, strica treaba ! Proiectul legii are prevederi care trebuie analizate cu atentie ,art.110 sarind de departe in ochi .
    Cautand prin toate ungherele internetului proiectul legii discutat (dezbatut ?!), potrivit comunicatului SCMD din 13.01.a.c. , am fost chiar contrariat constatand ca nu dau de el.

  9. gerula

    Aceasta mizerie,o strutocamila negociata de Gabita,pricina,dogaru si iliescu este inca o dovada ca Noi nu contam iar ticalosii de mai sus ne-au tradat inca odata.Cei loviti de guv boc sunt iar loviti dupa ce pensiile lor nu au fost indexate timp de trei ani si nu si-au recuperat sumele abuziv retinute,in timp ce clientiilui Gabita raman cu pensiile marite pe contributivitate.Ei raman cu dreptul castigat,iar noi iarasi cu buza umflata.TREZITI_VA GHIOCEII LUI DOGARU SI CEI AI LU ILIESCU.

  10. gerula

    Daca nici acum nu ne trezim si mai acceptam manipularea lui Dogaru,ne meritam soarta.Daca ne lasam ca cei trei politruci(dogaru,Pricina,si iliescu)sa ne reprezinte interesele vom culege ce au semanat ei,adica o lege a rusinii.Maine ar trebui sa ii dam jos si sa alegem i locul lor lideri adevarati devotati interesului general al militarilor.Intoate filialele SCMD siANCMRR ar trebui sa fie ALARMA,si sa se ia pozitie publica fata de aceasta tradare mizerabila.

  11. gerula

    Da s-a realizat o lege pentru viitor care recunoaste si pensiile noastre ca fiind pensii militare chiar daca unele au fost calculate dupa alte principii decat cele cuprinse in L164,178 sau actuala lege.Contributivitatea care a bulversat sistemul ,RAMANE,cei cu pensii marite care au beneficiet si de toate indexariile se bucura,in timp ce aceia care au revenit la pensia din dec2010 raman cu gaura in buget prin ne recuperarea sumelor retinute,si ne indexarea pensiei timp de trei ani.Asta da dreptate pana la capat si LUCRU BINE FACUT.

  12. gerula

    La toate aceste mizerii se adauga si faptul ca cei carora li s-a aplicat si prev HGS 1019 si au grupele de munca crescute raman cu ele si culmea DISCRIMINARII mai beneficiaza si de RECALCULARE in conditiile noii legi ,iarasi culmea DREPTATII,pentru ca s-au pensionat dupa legea lui OPREA 263.Vicepremierul e tare si-a impus iar mizeriile mentinand discriminariile si adancind decalajele dintre cei loviti si cei protejati. Cat despre actualizare,adica indexare Gabita si-a impus iar pv mentinant prev din L263.Daca nu se mai pastreaza corelarea cu soldele activilor despre ce pensie militara mai poate fi vorba?Poate conteaza numai bugetul din care se plateste si nici un alt principiu.Daca asta e rezultatul negocierilor pe sub masa ai liderilor asociatiilor militare atunci avem deaface cu o mare TICALOSIE SI TRADARE.

  13. gerula

    Felicitari Marine ,ai reusit sa ii dmasti pe tradatori si sa tragi un semnal de alarma,ramane acum sa vedem ce face MAREA MUTA.In ceea ce ma priveste pe mine si camarazii mei din SCMD ANCMRRsi ROMILL,nu vom inceta lupta decat atunci cand vom obtine ce NE_AU PROMIS adica DREPTATE PANA LA CAPAT,si LUCRU BINE FACUT.Astept reactiile GHIOCEILOR care la CNR al SCMD ou pus botul la manipulariile lui Dogaru si specialistei lui CALOIAN.Poate se trezesc si enoriasii acestor LINGAI si ii intreaba ,,NOI DE CE VA PLATIM COTIZATIA,,Te asteptam la asociatie sa facem ceea ce TREBUIE.

  14. Iulian

    Cum ramane cu ajutoarele prevazute odata cu pensionarea, de toate legile in vigoare, precum si de proiectele legislative, dar care prin OUG, gen cea nr. 83/2014, care se repeta anual din 2010 incoace, nu se platesc, dar ….
    Care este forma de atac legal, intrucat sunt drepturi legale?

  15. Gogu de la manutanta

    Lingai au fost,lingai sunt inca….Si la Dogaru si la Iliescu.La orice lege vor fi nemultumiti,chiar daca nu e de dorit.Cel mai mult deranjeaza ca nici acum nu gasesti proiectul legii, asa ca discutiile sunt pe banuieli…

  16. Gogule, ce nu gasesti? Ceea ce vezi aici este proiectul de lege al lui Dusa. Ce vrei mai mult? TU NU AI INTELES CA ASTA ESTE PROIECTUL? Dae de ce ma mir? Tu de regula nu intelegi ..

  17. Calinescovici

    Bun!Sa va cred d-le Neacsu.Da`de ce pe dvs? Argumente?Si ce interese ar avea Dogaru, Pricina si Caloianu sa ne minta? Ce castiga? Functii? Bani?

  18. Dom,nule Calinescovici, intrebati-i pe ei ce interese au. Eu doar am aratat ca au mintit si au ascuns adevarul. Dumnevoastra faceti ce vreti, ce va duce mintea sau ce va e mai comod.

  19. Buzescu Dan

    Mai ieri, fusei la ANCMRR si ma interesai de noul proiect al legii pensiilor militare de stat, ocazie cu care aflai ca Iliescu si Alexandru (juristul asociatiei) au sustinut ca actualele pensii aflate in plata conf. OUG 1/2011 si Legii 241/2013 sa nu mai fie supuse recalcularii, adica ele, in cuantumurile actuale, sa devina pensii militare de stat.
    Si asta chiar daca s-a precizat ca eventuala diminuare rezultata din recalculare nu va produce efecte, pastrandu-se cuantumul avantajos ca drept castigat.
    Astea fiind datele problemei, ma intreb care a fost motivatia respingerii recalcularii!
    Iata ca a aparut la 15.01.2015 si comunicatul cu pricina, din care rezulta clar tembelismul lui Alexandru (ce dracu’ s-o intampla cu juristii militari de sunt ori naimiti, ori prosti de-a binelea?), potrivit caruia doua pensii, stabilite metodologic in mod diferit, pot fi asimilate aceleiasi categorii de pensii.
    Iar cum Dusa si-a insusit pct de vedere exprimat de imbuibatii din conducerea centrala a ANCMRR (nu le-ar muri multi inainte!), si nici nu ne vom mai bucura de sprijinul parlamentarilor ca in 2013 (stopati de Dogaru in sustinerea amendamentelor), se pare ca Ponta+Oprea+Dusa+Sava nu se vor invrednici nici macar sa adauge un fir in jerba saracacioasa, destinata iesirii noastre abrupte din sistem.
    Sa-mi fie iertat blestemul, insa, chiar daca am argumentat cretinitatea celor care voiau sa ma „lumineze” cum ca ar trebui sa ma bucur pentru ca actualul meu cuantum (L241/2013) va fi pastrat, nu cel revizuit, putirinta de pricepere le-a jucat feste, motiv care ma indrituieste sa afirm ca si cei doi participanti la sedinta lui Dusa pot fi banuiti ca nu i-ar duce mintea!
    Oare cu cine, dintre subiectii Legii 241/2013, s-or fi consultat Iliescu si Alexandru, de le-a „fatat” mintea o asemenea tampenie?

  20. D.Ober.Man

    Un proiect ”chinuit” de autorii lui mai bine de 2 ani. Da chinuit, nu gluma! Ce a iesit? Ceva care, asa cum este acum in ianuarie 2015, cu siguranta, va chinui, la randu-i, beneficiarii. Spre exemplu, RECURS sau APEL ?
    Prevederi ale proiectului:
    Art. 104. – (1) Împotriva hotărârilor tribunalelor se poate face RECURS la curtea de apel competentă.

    Art. 105. – Prevederile prezentei legi, referitoare la jurisdicţia în sistemului pensiilor militare de stat, se completează cu dispoziţiile Codului de procedură civilă şi ale Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

    Extras din L. nr. 134/2010 privind Cod de procedura civila:
    ART. 483
    Obiectul si scopul recursului. Instanta competenta
    (1) Hotararile date in apel, cele date, potrivit legii, fara drept de apel, precum si alte hotarari in cazurile expres prevazute de lege sunt supuse recursului.
    (2) NU SUNT SUPUSE RECURSULUI HOTARARILE PRONUNTATE IN CERERILE prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i), in cele PRIVIND navigatia civila si activitatea in porturi, CONFLICTELE DE MUNCA SI DE ASIGURARI SOCIALE, in materie de expropriere, in cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum si in alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 500.000 lei inclusiv. De asemenea, nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului*).

    Iar potrivit Art. XVIII, Sectiunea a-2-a, Cap. II din LEGEA nr. 2 din 1 februarie 2013:
    (1) Dispozitiile art. 483 alin. (2) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, se aplica proceselor pornite incepand cu data de 1 ianuarie 2016.
    (2) In procesele pornite incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei legi si pana la data de 31 decembrie 2015 nu sunt supuse recursului hotararile pronuntate in cererile prevazute la art. 94 pct. 1 lit. a)-i) din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, in cele privind navigatia civila si activitatea in porturi, conflictele de munca si de asigurari sociale, in materie de expropriere, in cererile privind repararea prejudiciilor cauzate prin erori judiciare, precum si in alte cereri evaluabile in bani in valoare de pana la 1.000.000 lei inclusiv. De asemenea, in aceste procese nu sunt supuse recursului hotararile date de instantele de apel in cazurile in care legea prevede ca hotararile de prima instanta sunt supuse numai apelului.”

    Cum tot patitu-i intelept, mai zic: Activule, “chinul” de azi iti va fi supliciul de maine !

  21. diclor-difenil-tricloretan

    mos alecu15 ianuarie 2015, 16:22
    Deoarece nu avem nici un proiect de lege pe baza caruia sa ne spunem parerile !

    Hai sa incercam sa ne spunem parerile despre ceea ce ar trebui sa cuprinda o lege a PENSIILOR DE STAT pentru militari …
    Folosind atit multele variante de proiecte de lege a pensiilor de stat … cit si alte pareri …
    Fara sa ne legam de pensiile de invaliditate si pensiile de urmas … care „decurg” din pensiile de serviciu .

    Problema ar consta in :
    – a) – vechimea in serviciu si virsta de pensionare
    – b) – baza de calcul pentru stabilirea pensiei
    – c) – modul de actualizare (crestere sau scadere) a pensiei in viitor
    – d) – modul de „preluare” a celor care sint , deja , la pensie
    ——————
    a) – vechimea in serviciu si virsta de pensionare
    Se vehiculeaza , in proiectele de lege aparute , virsta de 60 de ani si vechimea in serviciu de 25 ani .
    – virsta de 60 de ani nu este cumva cam prea mare pentru indeplinirea atributiunilor de catre un militar ?
    – poate ca virsta de 55 de ani ar fi mai „acceptabila” …
    —— aceasta fiind si virsta pina la care pot fi „in activitate” soldatii si gradatii profesionisti (conform unui recent proiect de lege initiat de Dusa si Oprea)
    —— aceasta fiind si virsta „utilizata” in alte armate ale NATO
    —— aceasta fiind o virsta „mai acceptabila” pentru posibilitatile indivizilor de a indeplini sarcini militare …
    —— aceasta virsta ne-trebuind sa aiba nici o legatura (pentru militari) cu tendinta de marire a virstelor de pensionare aplicabila in sistemele publice de pensii
    RăspundeţiȘtergere

  22. diclor-difenil-tricloretan

    • mos alecu15 ianuarie 2015, 16:54
    Pareri , propuneri …
    Continuare….

    – b) – baza de calcul pentru stabilirea pensiei
    Aici ar fi doua probleme :
    – b1) – „continutul” soldei care se ia in considerare
    – b2) – care solda (din intreaga cariera) se ia in considerare

    b1) „Continutul” soldei care se ia in considerare
    – daca se doreste ca pensia de stat a militarilor sa reflecte pozitia atinsa de un militar in ierarhie … atunci se va folosi „solda functiei de baza” (un fel de „solda tarifara”) . Adica : solda de grad , de functie , vechimea , solda de comanda (fosta indemnizatie de comanda) .
    —– pentru cei care , in anumite perioade , au avut si solda de merit si indemnizatie de dispozitiv … trebuie avute , si acestea , in vedere … deoarece , ulterior , acestea au fost acordate „pentru toti” , fiind incluse in solda functiei de baza …
    – includerea in baza de calcul a unor sporuri „nepermanente” va conduce la distorsionarea realitatii privind pozitia atinsa de un militar in ierarhie
    —— pentru specialitati militare de genul : piloti , scafandri , vinatori de munte , genisti … trebuie gasita modalitatea de includere in baza de calcul a unor sporuri definitorii pentru activitatea lor ; sporuri care le erau acordate numai in anumite conditii …

    b2) – care solda (din intreaga cariera) se ia in considerare
    In proiectele de lege aflate in discutie se propune luarea in considerare a soldelor din diferite perioade … Perioade avute in vedere de la ultima luna de activitate pina la media a 12 luni din ultimii 10 ani de activitate .
    – media a 12 luni din ultimii 10 ani de activitate este corecta si pentru actualii „in activitate” … si in activitatea acestora intervenind destule fluctuatii de incadrare
    —– fluctuatii de incadrare care nu sint datorate activitatii lor proprii , ci sint datorate „sistemului”
    – media a 12 luni din ultimii 10 ani de activitate ar fi corecta si pentru cei care au „suportat” procesul de restructurare
    —– ei fiind cei care au fost nevoiti sa accepte mutarea pe functii mult mai mici fara „a fi vinovati” de acest „regres” in pozitionarea lor in cadrul ierarhiei militare
    RăspundeţiȘtergere

  23. diclor-difenil-tricloretan

    mos alecu15 ianuarie 2015, 17:19
    Pareri , propuneri …
    Continuare….

    – c) – modul de actualizare (crestere sau scadere) a pensiei in viitor
    Deoarece (in toate proiectele) este prevazut modul CORECT de stabilire a pensiilor de stat , pentru militari , ca fiind cel STRICT in functie de solda avuta intr-o luna de activitate …
    Acest mod reflectind cel mai bine pozitia atinsa in ierarhie de catre militarul respectiv …
    Este strict necesar ca ACTUALIZAREA pensiilor sa se faca folosind aceleasi elemente care au condus la STABILIREA acestora … In esenta fiind vorba despre solda de grad si solda de functie a celor care sint in activitate la momentul actualizarii pensiilor .
    – actualizarea pensiilor folosind inflatia si/sau salariul mediu pe economie conduce la „alterarea” raportului intre pensii si soldele celor in activitate .
    —– actualizarea pensiilor folosind inflatia si/sau salariul mediu pe economie va conduce la cresterea pensiilor in timpul in care soldele celor in activitate „stagneaza” . Ca urmare se (poate) ajunge la situatia in care pensiile sa fie mai mari decit soldele celor in activiate … In conditiile in care pensiile fusesera stabilite intr-un alt raport fata de soldele celor in activitate …
    —– in acelasi context … pensiile celor pensionati in perioadele de „stagnare” a soldelor vor fi mai mici decit pensiile (marite prin inflatie) ale celor pensionati anterior
    RăspundeţiȘtergere

  24. diclor-difenil-tricloretan


    mos alecu15 ianuarie 2015, 17:37
    Pareri , propuneri …
    Continuare….

    – d) – modul de „preluare” a celor care sint , deja , la pensie
    Deoarece sistemul de pensii de stat trebuie sa fie un sistem prin care statul isi manifesta grija si recunostinta fata de cei care si-au pus „viata” la dispozitia statului … Statul trebuie sa-i trateze cu aceeasi unitate de masura atit pe cei din prezent cit si pe cei din trecut … Altfel … cei din prezent „se vor retrage din contract” neavind nici o garantie „pentru viitor” …
    – toate pensiile aflate in plata TREBUIE RECALCULATE in noul sistem .
    —– nu asa cum doreste ANCMRR … ca pensiile din L.119 sa nu fie recalculate (pentru a ramine asa cum au fost „umflate” , si sa intre si la urmatoarele , eventuale , mariri …
    – toate pensiile (inclusiv cele stabilite anterior) trebuie sa reflecte acelasi raport fata de soldele celor in activitate
    —– nu se poate admite ca unele pensii (stabilite anterior) sa fie mai mari decit soldele militarilor aflati in activitate
    —– existenta de pensii anterioare mai mari decit soldele militarilor in activitate se poate admite NUMAI in contextul aplicarii principiului cuantumului avantajos … Aceste pensii , prin stoparea maririlor ulterioare , vor ajunge sa reflecte tot pozitia atinsa in ierarhie
    RăspundeţiȘtergere

  25. diclor-difenil-tricloretan

    Pareri , propuneri …
    Continuare….

    In toate parerile si propunerile anterioare am vorbit despre „raportul dintre pensie si solda celor in activitate” , si despre pericolul ca unele pensii sa fie mai mari decit soldele celor in activitate …

    Pensia NU TREBUIE SA FIE MAI MARE decit solda militarului omolog aflat in activitate !

    Nu se poate admite ca un comandant de batalion (in activitate) sa aiba solda mai mica decit pensia unui fost comandant de batalion !
    Comandant de batalion (in activitate) cu toate raspunderile si eforturile zilnice , fata de fostul comandant de batalion cu grijile lui !

    Sa nu mi se spuna despre posibilitatea ca militarul pensionar americanesc sa aiba pensia peste 100% fata de (fosta lui) solda … deci pensie mai mare decit a omologului sau in activitate …
    Sint (si acolo) conditii ca unii sa primeasca pensii umflate … Au si ei „baietii” lor din diferite arme si specialitati care „pot activa” pina la sicriu … „Baieti” carora li se permite (pe ochi frumosi) acest lucru !

    Nu cred ca exista , in armata americaneasca , comandant de batalion infanterie marina care sa poata sa activeze peste 30 ani (pensie … 75% din solda) … Dupa cum nu cred ca , in armata americaneasca , exista comandant de batalion infanterie marina (pensionar) cu pensie mai mare decit solda comandantului de batalion de infanterie marina in activitate …
    RăspundeţiȘtergere

  26. diclor-difenil-tricloretan

    mos alecu16 ianuarie 2015, 07:28
    Legat de problema ca ANCMRR propune ca pensiile „din L.119” sa nu fie recalculate dupa principiile de calculare a pensiilor de stat …
    Apare si un efect pervers …
    Conform proiectelor de lege a pensiilor de stat calculele se fac ast fel :
    – pentru un numar X de ani reali ca vechime in serviciu se acorda Y procente din baza de calcul
    – pentru un numar Z de ani „virtuali” (rezultati din conditiile de munca) se acorda IN PLUS inca W procente din baza de calcul
    – ….
    La pensiile care se vor recalcula se va respecta algoritmul de mai sus …
    La pensiile care NU se vor recalcula … nu se va respecta acel algoritm … Se va inscrie in documente ca „pensia este in cuantum de …lei” asa cum a provenit ea din L.119 .

    Ca urmare , pentru pensiile NE-RECALCULATE nu se mai poate aplica HG S-1019 … deoarecxe :
    – in documentele pensiilor ne-recalculate (preluate numai in cuantumul din L.119) nu apar datele referitoare la anii rezultati din conditiile de munca pe HG 1294/2001
    —– in l.119 conditiile de munca „au fost folosite” dupa alte principii fata de principiile din proiectele de legi ale pensiilor de stat
    – nu se pot „transforma” anii din conditiile de munca pe hg 1294 in ani din conditiile de munca pe hg s-1019…

    Aceasta fiind o alta „bucurie” a propunerilor calexandrului … de a nu se racalcula pensiile din l.119…
    RăspundeţiȘtergere

    mos alecu16 ianuarie 2015, 10:54
    Iar cind soldele vor fi aduse la nivelul cerut de l.284/2010 (odata si odata trebuie sa se aplice si aceasta lege) cresterile de solde vor fi undeva pe la +75% …
    Cresteri care nu se vor putea reflecta in pensiile clexandriste care nu au fost recalculate conform cerintelor legii pensiilor de stat … Nu se vor putea reflecta deoarece acestea nu au fost recalculate pe baza soldelor celor in activitate …
    De altfel acele cresteri de solde nu se vor putea reflecta in nici o pensie de-a militarilor … deoarece calexandrul vrea ca pensiile sa se actualizeze cu inflatia si salariul mediu pe economie …

    http://r-26500.blogspot.ro/2015/01/mesajul-unui-rezervist-charlie-roman.html?showComment=1421386091231#c2018049494850376036

  27. Gheorghe Deresu

    Da, de mult de tot, cand te conduc nepriceputii, neispravitii circula pe toate ulitele.

  28. Preda Eugen

    Observ ca toti cei care scriu aici, sunt suparati si… ofiteri. Legea pensiilor militare trebuie sa protejeze toate categorile de personal militar. Pana una – alta vad ca cei mai multi sunt preocupati sa reliefeze inaltimea functiei si a gradului. Acestea au fost dobandite (fara sa jignesc), de cei mai multi dintre cei care striga „Vrem pensii”, doar asteptand trecerea timpului fara prea multe eforturi, fara sa faca ceva in mod deosebit. Cei mici, M.m., Sof. au muncit si au creat conform fisei postului pt. ca seful lor sa mai ia o decoratie un grad sau o functie pt. ca apoi acestia sa fie uitati sau tradati de propriile interese ale sefului . Acum. cand acelasi lucru se intampla celor care mai ieri erau mari prin curtea unitatii se simt neglijati. In unire sta puterea .Armata e formata din toate categoriile de militari! Dar domniile lor nu au vrut sa stie asta si au ramas singuri, cei mici (si multi, dar nu prosti) care-i pot ajuta au fost uitati si tradati. Dar si ei au dreptul sa traiasca decent la pensie. Vad ca Dusa e ingrijorat ca au unii pensie mai mari decat altii : la fel si Dogaru si alti lingai. Mi-e mila de mine cand vad cine s-a autopropus sa ma reprezinte.

  29. Domnule Preda,
    Sunteti singurul care pune problema gradelor, care practic face o discriminare si incearca sa laude o categorie sau alta. Sa vedem de interesele noastre ca militari si sa avem grija ca nimeni sa nu fie nedreptatit. Daca incepem sa facem fiecare aprecieri de genul , subofiterii sunt coloana vertebrala a armatei, sau ofiterii au stat la birou si subofiterii la crasma, infanteristii au strigat ura ura la boscheti iar aaviatorii au fost cu capul in nori, nu o sa mai facem niciodata nimic. Sa nu uitam un lucru: fiecare grad si functie, arma sau spcialittate a avut atributiunile stabilite prin regulamente si lege, fiecare a facut mai mult sau mai putin ceea ce trebuia sa faca. Asta nu intra in discutie nici acuma si nici in legea pensiilor. Legea pensiilor trebuie sa stabileasca drepturile de pensie, nu atriburiunile functionale si nici statutul cadrelor militare. Daca aveti probleme cu fisa postului faceti propuneri la statut.

  30. Calinescovici

    Va zbateti (intelectual) degeaba.Treaba-i ca si rezolvata.Este Proiectul din 2012,amendat in cateva din partile care ne privesc (eliminate aspectele discriminatorii).Nu stim insa cat de dispusi sunt cei care trebuie sa le introduca sa le accepte integral(amendamentele).Si cat de repede.

  31. Poate ma zbat degeaba dar cel putin ma zbat nu ca altii care asteapta streangul cu gatul plecat. Dumnevoastra mergeti si mai turnati-i un pahar lui Dogaru.

  32. Păcală

    Măi baieti ,ce atita tura- vura cu legea asta . Ia fiti voi hotariti si bine organizati si propuneti la domnul ministru ce va spun eu in continuare;
    1.deoarece in sistem in momentul de fata isi duc existenta pensii calculate /rezultate in urma promovarii mai multor legi (119,263,241-164) ,in ideea promovarii unei noi legi cu adevarat a pensiilor militare de stat care sa multumeasca pe toata lumea , beneficiarului pensiei sa i se ofere posibilitatea de a opta pentru;
    a)-pensie calculata prin recalculare conform noii legi care urmeaza a fi promovata,denumita in continuare pensie militara de stat
    b) – pensie calculata pe L119 (fara recalculare) ,demumita in continuare pensie militara de stat

    Astfel celor care beneficiaza de calcul pe L241 li s-ar face dreptate,cei calculati pe 263 ar urma cursul firesc al legii noi, iar cei care doresc sa-si pastreze cuantumul avantajos obtinut pe L119 nu se recalculeaza ramîn cu acest cuantum ca si pensie militara de stat. Si gata ,rezolvat problema.
    Ce-ar fi sa incercam?

  33. Costi

    Sincer, nu cred ca sa va face vreodata ceva care sa fie in avantajul pensionarului. Toate aceste acte legislative au ceva care dezavantajeaza un oarecare segment. Una din cele mai mari prostii a fost L 241. Am fosti subordonati, bineinteles mai mici in grad decat mine si cu vechime asemanatoare, care deja m-au ajuns in ceea ce priveste cuantumul pensiei. Asta nu este problema lor, dar cu mine cum ramane? S-ar parea ca nu a ajutat cu nimic legea respectiva si nu am inteles, din textul noii legi, ca vom scapa de prevederile ei.

  34. Da Costi, culmea este ca L 241 ramane in vigoare, si dramatic este ca ramnane art 1(4) care ingheata pensiile.

  35. Calinescovici

    Impardonabil.Incalificabil pentru un om de valoarea dvs.Sincer!Nu numai limbajul.Dar si atitudinea.In general.

  36. Gogu de la manutanta

    Sunt consternat de limbajul Dumneavoastra din ultimele zile , in care treceti de la jigniri ascunse -chipurile-sub o ironie fina. Am crezut ca mi se pare dar vad ca deja aveti expresii consacrate gen ” atat intelegi dumneata”, ” poate vrei dovezi ca te-ai nascut” , „atat te duce capul”. Ca sa clarificam, sa va spun ca sunt si eu pensionar si nu sunt nici in sindicatul lui Dogaru, nici la ANCMRR , la nici o astfel de asociatie si nu tin partea nimanui.La o postare mai veche sugeram ca nu prea spuneti noutati si ca aproape tot ce prezentati erau chestii deja fumate,preluate din alte comentarii pe aceeasi tema.Si acolo ati considerat ca va atac in vreun fel si m-ati jignit. La prezentul articol nedumerirea era legata de autenticitatea acestui „proiect”, pentru ca discutii se pot face la nesfarsit, sunt mai multi specialisti ca la fotbal. Ma dezamagiti profund, nu credeam ca puteti ajunge la un asemenea limbaj.Pe masura ce blogul capata vechime si o audienta buna , incepeti sa va considerati atoatestiutor, cu solutie la absolut orice chestiune. Sa nu credeti ca daca aveti vreo 2-3 lingusitori de profesie, care in 2-3 propozitii va „aduleaza” la fiecare postare chiar sunteti sublim! Treptat-treptat ati inceput sa nu mai fiti cel care ati fost. Si daca uiti de unde ai plecat , e o mare problema. Pacat!( Chiar si daca ati avea eventuale probleme personale deosebite. Una-i una, alta-i alta ! Sa fiti sanatos ! )

  37. Domnule Gogu ,
    Daca dumnevoastra aveti indoieli privind autenticitatea acestui proiect, cand eu specific clar ca este cel dat d ecatre Dusa celor care au participat la intalnire, atunci dati-mi voie sa ma simt jignit si sa va raspund pe masura. Daca nu aveti incredere in ceea ce postez sau vi se pare invechir, nu va mai obositi sa cititi. Cand am spus ca atat va duce capul nu am spus-o jignitor, nu am spus daca este mult sau putin, am spus ca atat va duce capul. Si pe mine atat ma duce, cat s evede, Niciodata nu am afirmat ca m-ar duce mai mult.

  38. Domnule Gogu,
    Eu nu am lingusitori, nu ar avea cine sa ma linguseasca si nici de ce pentru ca nu primeste nimic de la mine. Faptul ca unora le pare ca scriu bine, sau ca ” le zic bine” nu este o linguseala, este parerea lor, sau ca sa fiti multumit, „atat ii duce capul” in sensul ca fiecare, ca si dumnevoastra, ca si mine, judeca, apreciaza si gandeste atat cat il duce capoul, nici mai mult, nici mai putin. Eu am ramas acelasi, stati linistit, nu am de ce sa ma impaunez, nu mi-am schimbat nici conceptual, nici caracterul nu a suferit modificari. Dar cand cineva ma ia peste picior, se indoieste de onestitatea mea sau cinstea mea sa nu aiba pretentii sa ii ofer flori. La ironii si neincredere raspund la fel, dar mult mai civilizat si mai fair play.

  39. Domnule Calinescovici,puteti citi raspunsul dat lui Gogu. Si hai sa nu vorbim de funie in casa spanzuratului. Adica nu cereti ceea ce nu oferiti. Intrati la mine in casa si ma luati peste picior asteptand ca eu sa va pup? Asreptati degeaba. Ca sa nu mai vorbesc de faptul ca atat numele dumnevoastra cat si al lui Gogu sunt tot in batatie de joc pentru ca probabil va e rusine sa semnati cu numele adevarat. De ce oare? Cand dati lectii de comportament, aveti macar curajul sa va asumati identitatea adevarata, nu una ascunsa sub un nick la misto.

  40. Domnilor Calinesciovici si Gogu,
    Eu am postat aceasta lege pentru a fi stuidiata si eventual cei care comenteaza sa posteze pe marginea ei si sa incercam sa vedem cum o putem imbunatati. Dumnevoastra va multumiti sa faceti baza…. ramane cum am mai spus.. fiecare face ce poate.

  41. Păcală

    Fiecare -nu face nici macar ce poate !

  42. Păcală

    Eu spre exemplu i-as cere lui Dogaru si Iliescu sa se aseze la negocieri sa dezbata varianta propusa de mine mai sus ,sa mai stabileasca de comun acord modul de actualizare a pensiilor si sa mearga cu o propunere comuna la ministru.

    Propunerea de mai sus;
    ”1.deoarece in sistem in momentul de fata isi duc existenta pensii calculate /rezultate in urma promovarii mai multor legi (119,263,241-164- ) ,in ideea promovarii unei noi legi cu adevarat a pensiilor militare de stat care sa multumeasca pe toata lumea , beneficiarului pensiei sa i se ofere posibilitatea de a opta pentru;
    a)-pensie calculata prin recalculare conform noii legi care urmeaza a fi promovata,denumita in continuare pensie militara de stat
    b) – pensie calculata pe L119 (fara recalculare) ,demumita in continuare pensie militara de stat

    Astfel celor care beneficiaza de calcul pe L241 li s-ar face dreptate,cei calculati pe 263 ar urma cursul firesc al legii noi, iar cei care doresc sa-si pastreze cuantumul avantajos obtinut pe L119, nu se recalculeaza, ramîn cu acest cuantum ca si pensie militara de stat. Si gata ,rezolvat problema.”

  43. toxic

    Cel care a scris acest proiect nu are habar ce se intampla in armatala Art 29. a) nu exista in armata conditii normale de munca, deci cui sa ii stabileasca 70% din baza de calcul? Sau poate vor sa modifice iar HG 1294 modificata prin HG 1019.
    Prea multa vrajeala si ambiguitate in stabilirea celor care au dreptul la pensie. Trebuia un singur articol care sa sune ceva de genul:
    Art nr# Beneficiaza de dreptul la pensie militara(sau cum s-o numi) cadrele militare care au o vechime de 20(sau alta vechime) de ani ca militari activi. S-ar elimina un sfert de text de din lege de vrajeala ieftina care de fapt are ca scop acela de a ascunde pe cei care au intrat pe usa din dos si anume ma refer la articolele care vorbesc despre cei care au 15 ani nu stiu de care 10 ani din alta parte, etc. In celelalte state NATO nu exista asa ceva, acolo exista un singur criteriu, vechimea minima care iti da dreptul la pensie, nu aiureli cu varsta standard, nestandard, crescatoare, anticipata, neanticipata si tot felul de tabele si inepti. Dar ar fi prea simplu si corect, nu ar mai lasa loc de manevra pentru tot felul de parveniti.

  44. velicu zaharia

    Din punctul meu de vedere, noul proiect aduce mai multe necazuri decat bine.
    Astfel cred ca ar fi bine ca la calculul pensiei, sa se aiba in vedere perioada de cotizare de la primul salariu la ultimul, nicidecum sa fie luati in calcul doar anumiti ani. Spun aceasta deoarece in situatia calcularii in functie de ultimii ani, cei cu grade mari vor avea de castigat iar cei cu grade mici bineinteles vor avea grav de suferit. Asa ca ometoda buna ar fi cea care ia in calcul intreaga perioada de contributie. Ce credeti?

  45. ifrim

    Bine calule cand se-ntoarce roata va fi invers esti multumit?

  46. Gogu de la manutanta

    Multumesc pentru raspuns, voi ramane un cititor fidel al blogului.Nu am vrut in nici un fel sa va minimalizez munca si nici sa va jignesc.Sunt convins ca de multe ori ati fi indreptatit la reactii mult mai directe si acide. Asta e insa riscul unui administrator de blog! Sa aveti o saptamana buna si sa speram ca va iesi o lege care sa multumeasca cat mai multa lume. Am onoarea sa va salut!

  47. gerula

    DOMNILOR,nu constientizati ca aceasta Lege nu este pentru noi,cititi art 110 si 111 si va luminati.In afara faptylui ca de ,,maine,, toti avem pensii ,,militare,, platite din BUG DE STAT, noi ,,beneficiarii L119,OG1 si L241,, NU AVEM NIMIC DE CASTIGAT,ba mai mult pacaliti suntem toti ca nu vom beneficia de cresterea niv grupelor de munca prev de HGS-1019,si nici de noile procente aplicate la ultimul salariu.Nu se mai vorbeste NIMIC de ,,ORDINUL MERITUL MILITAR<<si beneficiile sale….OARE DE CE NIMENI NU A SESIZAT SI NU SPUNE CEVA?Cei mai pacaliti sunt beneficiarii L241 care ATENTIE..nu isi vor recupera sumele abuziv retinute ,si VOR RAMANE CU PENSIILE NE INDEXATE SI NE ACTUALIZATE DACA NU SE ABROGA PREV RESPECTIVA DIN L 241.ATENTIE NU TOATA l241 trebuie abrogata ci numai acel alineat.IN CONCLUZIE trebuie ca toti sa sustinem ca toate pansiile sa fie recalculate conf noii legi si sa se pastreze in plata cuantomul cel mai avantajos. In ceeace priveste ACTUALIZAREA pensiei in plata ACEASTA TREBUIE SA SE FACA FUNCTIE DE CRESTERILE SOLDELOR ACTIVILOR,pentru a se respecta principiul EGALITATIIsi a nuse crea DISCRIMINARI INTRE GENERATII,si nu ca la civili cu 50% din cresterea salariului mediu .Index cu 100%rata inflatiei sa se aplice si la pensiile milit, ca omasura de protectie soc,pentru a nu scadea puterea de cumparare. Ascutiti-va creioanele SI LA LUPTA CAMARAZI.

  48. gerula

    Pentru cei care se mai indoiesc, ca aceasta este legea va asigur ca ,DA ACEASTA E LEGEA,si nu a fost facuta publica PENTRU CA ASA S_A CERUT DE CATRE REPREZ GUV.DUREROS E CA REPREZ SCMDSI ANCMRR NU S_AU CONSULTATcu filialele si au sustinut prosti la sedinta de guv.Cel mai dureros insa e faptul ca NU AU FOST SI NU SUNT CONSULTATE SI ALTE ASOCIATII ALE MILIT.

  49. ifrim

    Si d-stra aveti dreptate,am cautat prin hambarul din ogada ceva creioane si nu am gasit decat coasa,furca si topor acum eu ce ascut?

  50. ANONIM

    Sunt pentru introducerea cat mai repede a legii in proiect, cu excluderea inghetarii.Motivele.1.In timp ce pensia unora creste anual subsemnatul trebuie sa astepte pana la calendele grecesti.2.Se coreleaza cu soldele activilor.Stie cineva care este solda de grad si functie a celor din activitate?Va propun sa cautati pe internet declaratiile de avere si va veti edifica.3.Se aplica tuturor principiul cuantumul cel mai avantajos.Asta este parerea mea.Nu-mi doresc sa ma confrunt cu-nemultumitului,i se ia darul.Pa,

  51. Anonim, daca ati citit toata legea si v-a sarit in ochi numai problema neindexarii pensiilor celor care beneficiaza de L241, aveti un ochi fff mic. Dar, felicitari, este mai mare decat cel al Juristilor de la SCMD care nu au observat acest aspect.

  52. gerula

    Pentru Anonim 16.59.Fie cum o fi dar sa-mi dea si mie ceva.Asa candesc multi dintre noi care s-au saturat sa mai astepte,sau NU MAI AU ACEST TIMP,sau care nu mai vor sa-si puna mintea la treaba si sa lupte cu acesti golani care si-au batut joc de NOI,si continua sa ne umileasca.Asta a fost si e JOCUL LOR MURDAR pecare mizeaza,si iata ca da rezultate.Sa nu cumva sa-l suparam pe GABITA, ca ne lasa iar cu buza umflata.Asta da atitudine de CETATEAN ONEST SI DOCIL.Sa nu uiti sa-ti platesti cotizatia la SCMD si la ANCMDR.

  53. gerula

    Domnilor, va aduc in atentie o stare de fapt asupra careia va rog sa meditati si sa va spuneti parerea.Se propune ca pensiile calculate in baza L119,OG1,SAFIE PRELUATE CA PENSII MILITARE DE STAT,desi cuantumul acastora include si anii lucrati in viata civila,aceasta pensie fiind platita da asta data de la BUG DE STAT.Ofi cotect sa incurcam merele cu perele?…Ani aia lucrati in civilie seamana cu cei lucrati in armata? De ce sa suporte Bug de stat o povara, cand omul si-a achitat cinstit obligatiile fata de Bug asigurarilor sociale?Eu cunosc un caz in care cetateanul avea o pensie militara calculata pe L164 de 4000lei, iar dupa recalculare cf OG1,cand s-a tinut cont si de anii lucrati ca in viata civila ,,ca PROF UNIV,, la o UNIVERSITATE PARTICULARA,are in prezent 8900lei, indexabili in fiecare an.Acest personaj nici nu vrea sa auda de actualizarea pensiei cu cresterea soldei militarilor acrovi ,pentri ca index lui Ponta de 5%pe an il avantajeaza.E corecr ca pensia acestui cetatean sa CAPUSEZE BUG ARMATEI? Nu ofi mai corect sa ise recalculeze si lui pensia dupa noua lege si sa primeasca de la ARMATA pensia cea mai avantajoasa care i se cuvine pentru activitatea din ARMATA,iar pensia care i se cuvine pentru aniilucrati in civilie sa-i primeasca di n BUG ASIG Sociale ca pensie civila? Acest personaj are un cuvant greu de spus la NOUA LEGE,avand o functie intr-un partidDE SUFLET si ca el din pacate sunt multi care VOR SA-si pastreze privilegile si nu au interes sa faca olege dreapta in interesul celor multi.Meditati,aprofundati si HOTARATI CE AVETI DE FACUT IN CUNOSTIINTA DE CAUZA.

  54. Păcală

    Gerula, acel prof.univ a lucrat in aceasta calitate după trecerea in rezerva deci nu are nicio tangenta cu ce spui tu.
    Mai bine reflectati la faptul ca d-na plumb pe Ant3 habar nu avea de ce nu s-au indexat pensiile pe L 241 intrebata fiind.
    Si sa mai luam la cunostiinta ca inca mai sunt rezerviti care habar nu au de legislatie.

  55. gerula

    Draga Pacala,eu stiu ce spun pensia IMPRICINATULUI stabilita de legea lui boc pe contributivitate se raporteaza atat la perioada cat a fost militar cat si la anii lucrati in civilie si asa i-a iesit o pensie atat de mare.Acum omul vrea ca aceasta pensie sa devina PENSIE MILITARA si sa fie platita din Bug de Stat.Pensiile rev la val din DEC2010 CF l241 AU FOST CONSIDERATE DREPT CASTIGAT ,DAR UN FOLOS NECUVENIT,SI PENTRU ASTA IN MINTEA LOR NU TRBUIAU FI INDEXATE,CONSIDERAND CA NUMAI PENSIILE STABILITE DE DE PE CONTRIBUTIVITATE SUNT CELE CUVENITE.mAI DOCUMENTEAZA-TE DRAGA PACALA.

  56. Păcală

    Corect.Scuze.

  57. Ion V

    Am citit si eu acest proiect de lege. Nu am vazut nicaieri daca se mai acorda acei 20% (max) pentru semnul/ordinul onorific 25 ani. Nu am fost eu atent sau chiar s-a omis acest lucru? Multumesc.

  58. Ion V, CONFORM NOII LEGI, NU SE MAI ACORDA SI NICI GRADATIILE, SPORURILE SI PRIMELE NU SE BAGA IN CALCULA… ASTA ESTE DREPTATEA LUI OPREA IAR SPECIALISTII LUI DOGARU NU AU NIMIC IMPOTRIVA.

  59. Maxim

    Cum puteti vorbi despre departamentul juridic dl Neacsu, cand acesta lipseste cu desavarsire sau , daca nu lipseste, prin cei care incadreaza acest comp, MIMEAZA activitatea juridica. Ia aduceti-va aminte de inceputuri, nu solicitati adeverinte de venit, ba solicitati-le dar nu le folositi, procese pierdute pe linie, castigate in inchipuirea el lider maximo, neimplicarea in amendamente la L241, si multe, multe alte. Presupun ca nu doar Caloianu e acolo, mai sunt si altii care au facut scoala de mimi in exterior, altfel nu ar fi atat de eficienti in jocul/mimarea de-a apararea drepturilor si intereselor membrilor scmd.

  60. CEPARU

    Chiar nu stie nimeni solda de grad si de functie la activi?Am in fata un buletin de calcul al pensiei dupa legea 164 a unui colonel indisciplinat
    solda bruta la nivel 2007=3428 in care intra solda de grad,solda de functie,solda de merit,indemnizatia de comanda,gradatie,indemnizatie de dispozitv
    procentul de calcul al pensiei=92,8% rezultat din- pentru vechime in serviciu=82%,pentru conditii de munca=1,8%,pentru pensie suplimentara 9%.
    Spor pentru semnul onorific 20%
    Rezulta pensie=(3428×92,8%)x120%=3818
    Legea 164 prevedea la articolul 25,ca procentul de calcul al pensiei nu poate fi mai mare de 100%.
    Actuala lege in proiect prevede procent de 70% din solda unui activ.Pai dupa capul meu daca se aplica algoritmul de calcul dupa modelul legii 164 cei ce opteaza pentru legea in proiect nu pot sa fie decat multumiti.In concluzie ma asociez parerii ca fiecare sa opteze odata pentru totdeauna,dupa cum il avantajaza .Legi civile sau militare.Privind nivelul pensiei dupa contributie am parerea ca pensiile,in principal la subofiteri si maistri militar sunt mai mari decat solda activilor.Acesta este si motivul pentru ca multi subofiteri si maistri militari din cei ce se incadreaza in conditii speciale, se cer la pensie.Asta este parerea mea.

  61. Maxim

    Parca mai e unul prin departament, vasile sau mihai, care semneaza pe post de secretara, dar mai mult baga capul in poza, scriind nimic si semnand mai nimic. o mai fi vreun angajat in dep juridic? Daca sunt doar doi-trei nu au cum sa se ocupe pentru membrii, de abia se ocupa pentru ei si cativa sefutzi din sindicat. Si asa e mult, obositor…cand sa descifreze intortochelile unei legi care se doreste din start incalcita, ca asa e in Ro…?Mai mult , cand iesi in rezerva cu gradul de ltcol, si dupa lupte indarjite la tv sau prin manifestatii,prin schimburi de replici acide (de ochiii lumii) esti avansat, ce mai e de inteles, cui ai adus merite? Sindicatului sau celui care te avanseaza?

  62. Pingback: Propuneri privind noua lege a pensiilor | In Cuiul Catarii

  63. gerula

    Dl Mihai , e jurist cu numele ca si Caloian. Stiti ce a facut dl Mihai cand a primit proiectul de lege de la Dogaru ca sa pregateasca prop?…l-a trimis pe ascuns lui State fostul angajat de la juridic care nu are studii juridice dar care ii baga in buzunar pe toti juristii parati ai lu Dogaru.Cititi ce prop a facut SCMD si va apuca rasu plansu.

  64. dodo

    Am si eu o intrebare pt cine se incumeta sa-mi dea un sfat. Am 45 de ani varsta si 27 de ani de vechime cu tot cu scoala militara. Sincer nu mai vreau sa raman. Ce sfat imi dati..pensie anticipata partiala sau sa ies medical. Multumesc anticipat pt orice sugestie.

  65. mos alecu

    @dodo 20 ianuarie 2015 – 15:29 :
    Virsta de 45 de ani inseamna … nascut in 1970 .
    Pentru cei nascuti in 1970 virsta standard de pensionare este de 60 de ani .
    Pensie anticipata partiala se poate obtine cu max.5 ani inainte de implinirea virstei standard de pensionare …
    Pentru pensia de invaliditate … vedeti ca aceasta „iese al dracului de mica” … Si aveti dreptul sa munciti (legal) dupa pensionare numai daca sinteti incadrat in gradul 3 de invaliditate …

  66. s

    @ ifrim
    Eu as sugera ca pe toate trei. Daca nu aveti cute, merge si o ghioaga, asa, ca rezerva . ;))

  67. Dodo, Asta numai tu trebuie sa decizi. Sfatuitori pot fi multi, dar nici unul nu este in situatia ta. Sa iti spun o anecdota> Un tip se plangea de dureri de masea, dar ii era frica sa mearga la dentist. Un amic ii da un sfat> Eu daca as fi in locul tau as scoate-0. SSi eu… daca as fi in locul tau, ii raspunde… cel cu problema. Cam asa si cu problema dumitale. Eu daca as fi in locul tau as iesi, dar daca as fi in locul meu nu stiu ce as face. Calculeaza, roaga un finantist sa iti faca socotelile, vezi ce sanse ai sa iti iei eventual un alt serviciu si cum te-ai rotunji dar ia in calcul si varianta ca nu ai gasi nimic sa iti convina sau nu te-ar angaja nimeni. Sunt mai multi factori pe care trebuie sa ii ai in vedere.

  68. mos alecu

    @Marin Neacsu 20 ianuarie 2015 – 19:26 :
    Numai sa nu dea peste un finantist ca cel care umbla pe bloguri (sub numele sau real) , cerind sfaturi despre cum sa-si calculeze pensia (proprie) …
    Cit despre @dodo … nu prea are ce alege : la pensie enticipata partiala poate iesi abia la virsta de 55 de ani …

  69. Pingback: Legea pensiilor militare – jocuri, manevre şi interese | In Cuiul Catarii

  70. echo

    @Ceparu
    Un subofiter/maistru militar cu vechime de 30 ani are o solda neta intre 1500-1700 RON. Legea salarizarii si modul de calcul al soldelor sunt publice pe internet, poti sa faci tu un calcul sa te convingi. Cam cat ai vrea tu sa aiba pensia un militar cu o vechime de 30 de ani? Spui ca ” multi subofiteri si maistri militari din cei ce se incadreaza in conditii speciale, se cer la pensie”, daca nu se iau masuri rapide nu va mai avea cine sa ajunga sa se ceara la pensie. Tu cum ai proceda? Acestor oameni le este greu si fara unii ca tine care le poarta sambetele. Cu ce o duci tu mai bine daca un subofiter cu 30 ani vechime are pensia de 1000 RON?

  71. echo

    @Ceparu
    Alt aspect al propunerii de genul celei amintite de tine si nu numai, ar fi acela ca cei tineri care mai au cale lunga pana la pensie isi vor pune intrebarea daca mai are rost sa continue activitatea ca dupa 30 de ani de munca sa primeasca o pensie ca a unei femei de serviciu. Tinanad cont ca acum au o solda de mizerie, cei tineri castiga in jur de 1000 RON solda neta, raspunsul este limpede ca apa de izvor. Sper ca Dusa sa cantareasca foarte bine situatia altfel risca sa conduca o armata de colonei. Sunt convins ca el cunoaste foarte bine situatia, acum ramane la latitudinea lui sa ia decizia si ma tem ca nu va fi una care sa te bucure foarte tare.

  72. nicolae

    Disputa Gerula-Pacala ramane la jumatate. E ca L 119 a favorizat unele categorii.Exemplul cu proful universitar fiind unul limitat. Sunt o multime de cadre militare disponibilizate la 45 ani care au mai lucrat catva ani prin firme de paza, sau de alt tip pentru catva lei. Amaratii astia au mai facut un an doi vechime. Merita sa fie atacati? Nu cred ca sporul de stagiu realizat este semificativ. Semificativ este intregul sistem bazat pe L119 prin care sunt avantajate anumite categorii, in special cei din vechiul DSS care au primit grupe …”grupa mare”, li s-au luat in considerare diverse sporuri (cel cu documente secrete, cand fiecare CI-st avea cel putin un asemenea document in evidenta). Revenirea la un sistem de pensii militare nu are legatura cu L119. Si nu creste pensia domnului profesor pentru ca nu mai e pe puncte ci pe criterii militare (continute in baza de calcul). De aceia cred ca art 110 din proiect e special introdus sa mentina unele aberatii de genul celor prezentate.

  73. dodo

    Am citit parerile dvs. si multumesc pt ele. La varsta standard de pensionare nu se scade grupa de munca? EU luvcrez de 11 ani in alte conditii, mai exqact 2 ani la 1 an lucrat. Tot 55 de ani e pt cea anticipata partial?

  74. Bârzu Gheorghe

    Daca este pensie militara atunci trebuie sa fie cu adevarat militara,adica numai pentru perioada lucrata efectiv ca militar. Consider ca pentru perioada lucrata in civilie sa se adauge punctajul adecvat pentru aceasta perioada ,exact ca la civili.
    Legea 263/2010 este cea mai mare porcarie. Cum e posibil ca un subofiter sau un maistru militar sa aibă pensie mai mare decat a comandantului unitații in care au lucrat. Cunosc cazuri concrete. Impartirea punctajului total la 20 trebuia sa se faca numai pentru cei care au fost nevoiti sa se pensioneze datorita restructurarii unitatilor ,nu si pentru cei care au iesit la pensie inainte de 1998.

  75. mos alecu

    @dodo 21 ianuarie 2015 – 15:27 :
    La : „La varsta standard de pensionare nu se scade grupa de munca?” .
    Nu !
    L.263/2010 Art. 66. – La acordarea pensiei anticipate partiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.
    ————————————–
    Deci virsta de 55 de ani o impliniti (?) prin 2025 …
    Fara nici o limita de virsta puteti iesi la pensie anticipata partiala si atunci cind veti „acumula” 38 de ani de contributie … adica tot prin 2025 …
    —————————————-
    Pensia de invaliditate este „riscant de mica” …
    Daca mai este de actualitate : „Sincer nu mai vreau sa raman…” , singura varianta „viabila” este DEMISIA.

  76. dodo

    DUpa atita ani de armata demisia nu e o solutie. cel putin cea de boala care e mica dar nu demisie. AM colegi cu 19 ani vechime au 1100 pensia de invaliditate. Dar nu nimic!

  77. dodo

    eu intreb care din cele doua variante e mai biuna si raspuns..demisia. Asta o spune un militar! halal

  78. mos alecu

    @dodo 21 ianuarie 2015 – 16:50 :
    N-ai inteles nimic !
    Si esti si magar !

    Cind ti-am spus ca pensia de invaliditate este mica … stiu ce spun !
    Vezi ca_colegul de care vorbesti o fi fiind pensionar de dinainte de 01.01.2011 !
    Pe-atunci altele erau modurile de calcul a pensiilor de invaliditate .
    Si exista si riscul sa nu fii pensionat cu gradul 3 de invaliditate ; situatie in care nu ai voie sa muncesti legal … deci sa mai aduni ceva la pensie pentru viitor …

    Du-te baiete-n „invaliditate” !… Dar sa nu te aud plingind pe aici ca ti-au facut pensie de 5-600 de lei …

  79. dodo

    sunt magar pt ca intreb ceva si mi se raspunde la bascalie sa-mi dau demisia? COlegul a iesit in 2012!!!!! AM pus aceasta intrebare pt ca consider ca sunt si oameni ce chiar se pricep, nu doar chibiti ce-si umple timpul cu comentarii aiurea. Si ne mai miram ca nu apar legi cum trebuie!

  80. dodo

    SI ca o paranteza ma duc in invaliditate pt ca am probleme serioase cu inima si tensiunea! Dar ma gandeam sa uit de asta si sa ies anticipat daca pot!

  81. @Dodo, de regula pensiile pe caz de boala sau de invaliditate sunt mai mici decat pensia normala, pentru ca statul nu da doi bani pe cei care sunt boolnavi, dimpoytriva, ii ajuta” sa scape de suferinta” iar daca sunt si militari, le mai dau si branci.

  82. dodo

    stiu asta dar ma gandeam sa intreb pt ca cunoasteti f bine legislatia nu ca si mine, doar din auzite, si ma sfatuiti cum sa fac sa ies mai bine. NU cu demisii si mistocareli ieftine!

  83. Dodo, am dubii ca s-ar iesi cu pensie de invaliditate pentru tensiune si probleme cu inima. Oricum pensia anticipata este mai convenabila, dar inca odata, nu e rau sa faci o simulare, cauta un prieten care se pricepe si claxuleaza singur, asa la aproximatie macar. Apoi vezi ce perspective de marire ai in viitor pentru fiecare varianta.

  84. dodo

    am incercat si varianta cu calcule dar din cate stiu e nevoie de toate soldele de la inceput pina azi, iar eu trecand din MAN la MI statele sunt la pitesti. deci nu se poate calcula!

  85. dodo

    oricum multumesc pt sfaturi!

  86. Eu nu am spus nimic de demisie, nici nu am facut misto, am spus o anecdota, pentru a arata ca numai cel care trece prin situatie stie mai bine ce are de facut. Eu nu stiu ce probleme ai cu adevarat si nici mai documentat nu sunt. Ceea ce pot face eu, poti face si dumneata, respectiv sa citesc legea. Legea este deocamdata 263. Nu stiu ce va cuprinde cealalta in forma finala si promulgata, deci nu pot spune iesi acuma sau asteapta, si nici iesi cu pensie anticipata sau ia pensia de invalididate pentru ca nu stiu ce va cuprinde pana la urmaa. Dumneata vrei acuma sa iti spuna cineva @” fa asta ca e mai bine?” Cine se aventureaza? Sa dai acatiste dupa publicarea noii legi?

  87. Oriunde ar fi statele puteti cere documentele la arhiva, sunt obligati de lege sa va trimita copii dupa baya de calcul, asa cum am primit noi pentru recalculare in baYa legii 119.

  88. dodo

    Nu la dvs. ma refeream cu mistocareala. LA arhive am apelat telefonic pt procedura si se pare ca doar la cei ce se pensioneaza li se face copie. Nu si la cei activi. O sa astept aparitia legii, daca va aparea si poate atunci o sa stim mai multe. Multumesc inca o data si o seara frumoasa.

  89. fiducius55

    articolul 3
    COMPLETARE DEOARECE SA OMIS
    ((2) Constituie vechime în serviciu, care se are în vedere la calculul pensiei militare, şi perioada în care militarul, poliţistul ori funcţionarul public cu statut special a urmat cursurile de zi ale învăţământului superior, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă, iar în caz de absolvire a mai multor instituţii de învăţământ superior cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă, beneficiază, de o singura perioada de studii, la alegere.
    (3) În cazul în care militarul, poliţistul ori funcţionarul public cu statut special a urmat cursurile de zi a unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare ori funcţionarilor publici cu statut special dar şi cursurile de zi ale uneia sau mai multe instituţii de învăţământ superior, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă, beneficiază, de o singura perioada de studii, la alegere.

  90. Denim

    @Dodo – sunt in aceeasi situatie, MApN+MAI. Pentru anii de la MApN nu ai treaba cu Pitestiul, trebuie sa mergi la RU unitatii unde ai dosarul de personal si sa faca ei o adresa catre CMJ-ul unde ai actualul domiciliu pentru comunicarea veniturilor realizate in perioada …-… la unitatile si functiile conform anexei (scoase din Fisa personala), plus conditiile de munca din respectivele unitati, cu motivul „pentru completarea dosarului personal”. Nu are importanta ca esti activ sau in curs de pensionare, totul este sa ii convingi pe cei de la RU sa faca treaba asta. CMJ-urile au acces la o baza de date cu toate veniturile identificate in arhivele MApN si digitalizate. Doar daca ai ceva resturi de documente (care spun altceva) sau perioade neidentificate poti sa mai insisti. Daca vrei sa te convingi, mergi la CMJ-ul de care apartii si convinge-te ca este adevarat.

  91. Denim

    @Dodo – in vechimea de cadru militar activ nu se include si scoala, aia se adauga la calcularea vechimii si a punctajului dupa Legii nr. 263/2010. Dupa varsta esti nascut in 1970, iar potrivit Anexei nr. 6 la Legea nr. 263/2010 varsta standard de pensionare este in 2030, la 60 ani, cu stagiul minim de munca de 20 ani. Potrivit art. 60, alin. (1) din lege, scaderea varstei standard de pensionare este de cel mult 13 ani (rezultati din grupele de munca). Asa ca te poti pensiona normal in ianuarie 2017, pensia fiind calculata dupa sistemul contributiv potrivit soldelor identificate + in anii de scoala punctaj=1 (din cate retin, sper sa nu gresesc). Daca nu faci cei 13 ani din grupe de munca, varsta de pensionare creste la 60 – X, unde X este cati ani+luni (lunile din 6 in 6) aduni din grupe de munca. La militari nu am auzit de pensie anticipata partiala, iar cea medicala te penalizeaza mult. Oricum, nu demisiona, ar fi cea mai mare greseala din viata ta, ca civil vei varsta normala de pensie la 65 de ani, plus pensie civila, calculata dupa alt algoritm (muuult mai defavorabil). Daca nu mai poti pe actuala functie, cauta ceva mai putin solicitant, gen RU, gestionar, DS, sofer, dar nu renunta la pensia militara, rezista pana la varsta de 60 – X ani.

  92. mos alecu

    @Denim 27 ianuarie 2015 – 00:06 :
    Vorbiti despre l.263/2010 …

    La : „La militari nu am auzit de pensie anticipata partiala,…” .
    L.263/2010
    Art. 6. – (1) în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
    I. …
    c) cadrele militare în activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apărării nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

    Art. 65. – (1) Pensia ANTICIPATA PARTIALA se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depăsit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

    (2) în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), pentru obtinerea pensiei anticipate partiale, pe lângă conditiile prevăzute la alin. (1), este necesară si realizarea stagiului minim de cotizare în specialitate, prevăzut în anexa nr. 6, si care se află în una dintre următoarele situatii:…
    —————————————-
    La : „…pensie civila, calculata dupa alt algoritm (muuult mai defavorabil)…”

    Art. 95
    ….
    (3) în cazul persoanelor care realizează stagii de cotizare în mai multe situatii, pentru care legea prevede stagii complete de cotizare diferite, punctajul mediu anual se determină prin însumarea punctajelor medii anuale calculate corespunzător stagiilor complete de cotizare prevăzute de prezenta lege, pentru fiecare dintre situatiile respective

    ******* „Mai multe situatii” inseamna : ca civil , ca militar , ca…
    In final … algoritmul este identic si la fel … Difera elementele de calcul folosite in aplicarea algoritmului .
    Pentru perioada „ca militar” are punctaje calculate cu stagiul din an.6 (militari) ; punctajele din perioada „civila” (numai acelea !) sint calculate cu stagiul din an.5 (civili) …

  93. Denim

    @mos alecu – nu ma indoiesc ca stiti prevederea cum ca nu se cumuleaza reducerile, nu mai stau sa caut in lege articolul. La militarii de cariera nu se pune problema de pensie anticipata, pentru ca aia ultimii 5 ani sunt acoperiti, practic, de reducerea de stagiu rezultata din conditiile de munca. @Dodo avand 27 ani de cadru militar (din care se scad 2 – subofiter, 3 sau 4 – ofiter, 5 – inginer sau 6 – medic militar, in functie ce a absolvit), rezulta ca are 22 ani de vechime ca si militar. Conform art. 55, alin. (1), pentru astia 22 de ani poate scade varsta de pensionare standard cu 5 ani pentru conditii deosebite (din 2011 TOATE cadrele militare au cel putin deosebite), daca a avut si ceva conditii speciale sau alte conditii ii scade si mai mult. Atunci de ce sa mai vorbim de pensionare anticipata la @Dodo, ca nu se cumuleaza 5 ani de anticipata cu reducerea de la conditii de munca. Si da, la algoritm m-am referit exact la impartitorul din formula, care este stagiul minim de munca, in cazul lui de 30.
    Oricum, pentru un fost militar dezamgitor indemnul la demisie. Desigur ca are varianta demisiei cand vrea, dar sa nu mai munceasca nicaieri pana la indeplinirea varstei de 60 – X ani, dupa care sa solicite de la ultima unitate intocmirea dosarului de pensie ca militar. Daca are o singura zi muncita ca civil (cu CAS platit) dupa ce si-a dat demisia intra automat la calculul pensiei ca civil, cu raportarea la 65 de ani, si nu la 60, ca militar.
    Asta a fost sfatul meu ca militar, ramanerea in sistem pana la indeplinirea varstei minime de pensionare dupa aplicarea reducerilor varstei de 60 ani cu perioadele rezultate din conditii de munca, potrivit art. 55 din Legea nr. 263/2010.

    Restul sunt discutii, sa nu zic speculatii, iar omul in loc sa primeasca sfaturi pertinente, vad ca este luat peste picior.
    Cat despre un calcul aproximativ, avand soldele si perioadele cu conditii de munca punctajul mediu anual, pensia buta si neta se pot calcula cu o aproximatie de +/- 5% pe baza unui tabel in Excel. La nevoie pot trimite prin E-mail ce am eu.

    Iesirea dupa actuala lege zic eu ca este o optiune, oricum daca intra noua lege in aplicare pensiile calculate dupa Legea nr. 263/2010 se recalculeaza si ramane in plata cea mai avantajoasa. Mirajul cu soldele compensatorii, alea 20, sunt doar trecute in lege, in fiecare an se da derogare, cum ca nu se platesc. Multi au asteptat ca se vor da, dar uite ca a inceput 2015, al 5-lea an in care nu se dau.

  94. mos alecu

    @Denim 27 ianuarie 2015 – 21:11 :
    Este meritorie atitudinea dvs. de a sari in ajutorul colegului dvs.de jandarmerie !

    Numai ca metodele folosite sint oarecum stranii ! Probabil ca asa trebuie sa procedeze „negociatorii” de la dvs. : vorba lunga ; amestecarea de sferturi de adevar cu interpretari personale cit cuprinde ; totul pentru zapacirea interlocutorului si indepartarea lui de la ideile proprii …

    Nu l-am „indemnat” , nu i-am dat sfaturi (cum faceti dvs.) , nu i-am propus nimic colegului dvs .!
    El a spus ca „iesirea din sistem” are (pentru el) un caracter de urgenta . In aceasta idee cerea pareri despre cele doua posibile variante pe care le avea el in vedere !
    I-am prezentat „dezavantajele” celor doua variante !
    A insistat ca doreste o rezolvare favorabila in una din cele doua variante !
    I-am repetat dezavantajele celor doua variante si i-am SEMNALAT existenta unei alte variante (demisia)… subliniind ca aceasta este „viabila” doar daca el considera , in continuare , ca iesirea din sistem este urgenta !
    I-am SEMNALAT existenta acelei variante (demisia)… nu i-am propus-o , nu l-am sfatuit sa o accepte , nu l-am sfatuit nimic … I-am semnalat existenta acelei variante !
    El a raspuns cu formulari „bizare” la adresa militarilor … si si-a mentinut afirmatiile …

    Pe el l-am inteles (in iritarea pe care o afisa) : ca un bun jandarm , el , mai intii loveste , si-abia dupa aceea … loveste iar !

    Pe dvs. nu va inteleg de ce ma acuzati de „indemnuri” date acelui coleg al dvs. !

  95. mos alecu

    @Denim 27 ianuarie 2015 – 21:11 :
    Legat de unele consideratii ale dvs. privind aplicarea l.263 …
    – reducerile de virsta standard nu se cumuleaza la stabilirea dreptului de iesire la pensie anticipata (anticipata partiala)
    —— reducerile de virsta standard datorate conditiilor de munca , pentru stabilirea dreptului de iesire la pensie pentru limita de virsta SE CUMULEAZA si cu alte reduceri
    – algoritm inseamna o insiruire de reguli dupa care se efectueaza unele calcule . Algoritmul nu cuprinde elementele concrete ale acelor calcule .
    —— nu este vorba despre „stagiul minim in munca” (sintagma folosita de dvs.) . La calcularea punctajelor medii anuale (alea finale) se foloseste „stagiul COMPLET de cotizare” … Stagiul minim de cotizare este altceva …
    —— in situatia muncii in „mai multe situatii” : pentru perioadele muncite in armata se foloseste „stagiul complet de cotizare” pentru militari – 30 ani(rezultind un punctaj mediu anual pentru acea perioada); pentru perioada mincita in civilie se foloseste „stagiul complet de cotizare” pentru civili – 35 ani (rezultind un al doilea punctaj mediu anual) . In final se aduna cele doua punctaje medii anuale si rezulta „punctajul mediu anual” care va genera pensia impricinatului …
    – daca „dosarul personal” se gaseste la unitate … ca sa mai caute la CMJ pentru primirea de „elemente” ?
    – daca dosarul se alfa la CMJ … cum sa ceara unitatea date „pentru completarea dosarului” ?
    – dodo este inca in activitate … ce sa caute la CMJ ?
    – la chestia cu „reducerea virstei standard” cu cei 13 ani … A se vedea ca dodo nu are decit 11 ani in AC (reducere de 5,5 ani) . Restul de vreo 14 ani sint (?) in CD (reducere de 3 ani)

  96. Denim

    @mos alecu – este problema dumneavoastra daca il considerati pe @Dodo paria ca acum este jandarm (sau ce o fi), dar conform Legii nr. 80/1995 are statut de militar.
    Reducerea varstei de pensionare din conditii de munca nu se cumuleaza la cei max. 5 ani de pensie anticipata, mai informati-va. Eu asta incercam sa-i explic lui @Dodo (si nu dumneavoastra), ca are reducere din conditii de munca mai mult decat de la pensie anticipata, asa ca nu renteaza sa iasa anticipat. @Dodo nu poate scade varsta de pensionare cu 5 ani de anticipare (cu reducere de 45% pensie, 9% pentru fiecare an), plus reducerea de 5,5 ani din conditii de munca. 13 ani se refera la maxim cat se poate face reducerea, nu este cazul lui @Dodo, nu are minim 26 ani de conditii speciale sau alte conditii – art. 55, alin. (1), lit. b) din Legea nr. 263/2010.
    Da, aveti dreptate, in loc de „stagiul minim in munca” trebuia sa scriu „stagiul minim de cotizare”, mea culpa, sunteti multumit?
    In ce priveste situatia dosarului personal, constat ca sunteti depasit de evenimente si vremuri. Am fost in MApN, sunt in MAI, iar dosarul personal a fost preluat la MAI odata cu trecerea in celalalt sistem tot militar, ca va place sau nu. Situatiile cu soldele pe toti anii de MApN nu se gasesc nicicum in dosarul personal, ca fost militar trebuie sa stiti asta. Astea se pot obtine numai de la CMJ-ul „de domiciliu”, prin adresa, asa cum am mentionat mai sus. La mine a durat o luna si jumatate sa obtin adeverinta asta. Iar conditiile de munca sunt diferite de ce este in acelasi dosar (probabil neactualizat), din 2011 se aplica acel MS 132 (sper sa retin bine numarul), care a ridicat cu o treapta nivelul, fostele conditii normale devenind conditii deosebite, cum este si cazul meu pentru perioadele cat am lucrat in SMTU si SMG. Pentru adeverinta asta am asteptat 3 luni. Oricum, ma amuza ca imi explicati ca nu se poate ceva ce eu am facut, respectiv ca am obtinut de la CMJ desfasuratorul cu soldele pentru anii de MApN si conditiile de munca dupa noile reglementari. Oi fi visat eu? Acum am dosarul personal de la RU (al unitatii din MAI) blindat cu desfasuratorul cu soldele pentru anii de MApN si situatia actualizata cu conditiile de munca din cele 5 unitati MApN pe la care am fost, oricand fiind in masura sa inaintez raportul de trecere in rezerva cu drept de pensie beneficiind de reducerea fata de varsta standard rezultata din conditii de munca.
    Oricum, astept sa fiu catalogat (si eu) drept „magar”, no problem! Cateodata trebuie sa acceptati si dreptul la opinie diferita atata timp cat scrieti intr-un spatiu virtual deschis dialogului.
    Ce scriu aici nu este pentru dumneavoastra, ci pentru alti militari aflati in situatia mea si a lui @Dodo, si care poate ca nu neaparat din placere au trecut in alt minister, tot ca militari sau, de ce nu, politisti (cunosc si astfel de cazuri).

  97. iftime vasile

    Noua lege a pensiilor militare este impotriva cadrelor militare active si mai ales a maistilor militari si a subofiterilor.RUSINE!

  98. Inca nu e lege, e doar un proiect si e impotriva militarilor indiferent de grad si functie.

  99. dodo

    DL.Mos Alecu, am fost plecat cateva zile si nu am mai putut citi comentariile. Faptul ca prin logica dvs ma vedeti angajat la jandarmi, spune totul despre inteligenta dvs. DUpa sfatul cu demisia, o alta perla o scoateti ca o adevarata scoica ce sunteti. Ii multumesc la Denim pt sfaturi, sunt f bune si linistitoare. Ca o completare adaug ca vechimea mea ca militar este de 25 de ani plus 2 ani scoala militara. Deci as mai avea un an si kumate…sau ceva de genul..

  100. dan

    Va da plagiatorul perciunat pensii militare la pastele cailor .Ponta e multumit ca militarii sunt batjocuriti si accepta pensiile mizerabile actuale pe legea lui Boc

  101. NIK

    Art 110 protejeaza pe liderii sindicatelor si alti profitori. Prin L 119 au aparut trei categorii:
    -1 cei care au pierdut la pensie;
    -2 cei care au obtinut pensii apropiate;
    -3 cei care au castigat sume considerabile.
    Art 110 ii avantajeaza pe cei de la pct 3 ei, nu numai ca isi pastreaza megapensiile dar aceste se vor indexa. Cei de la pct 1 au pierdut, L241 ii adduce in 2015 la pensia din 2010, iar noul proiect ii amendeaza si mai rau nepermitand aducerea la zi a pensiei prin recalculare.

  102. unbarbat

    salut, am 34 de ani de serviciu cu tot cu scoala militara si 54 ani si 8 luni sunt penalizat daca vreau sa ies la pensie cu martie 2015???(4 luni pana la 55)multumesc

  103. @Un barbat,
    Sunteti penalizat daca nu cititi legea.

  104. unbarbat

    Penalizat dar cu un raspuns in ajutor?

  105. Vali

    d-nul ponta sa acorde pensii speciale pentru militari cum este in fiecare tara din NATO si bineinteles cum a promis.Altfel intra in categoria Basescu- Boc.La militari nu credem ca pot exista lucruri pe care d-nul Ponta a mentionat referitor la acele pensii speciale pentru alte categorii profesionale.Daca actualii guvernanti nu i-si vor tine promisiunea fata de militari atunci o sa aiba soarta regimului Basescu.Nu mai putem fi prostiti la nesfarsit si cum tot ce inseamna militari si familiile lor, care voteaza, indiferent de ce ajutoare da guvernul actual si nu acorda principalele drepturi ale militarilor cum sunt in celelalte tari NATO atunci credem ca o sa aveti soarta celorlalti dinaintea voastra adica Basescu -Boc.

  106. Andreea Muscalu

    Am activat ca ofiter timp de 9 ani si apoi am solicitat demisia. Conform Statutului cadrelor militare pot solicita rechemarea in activitate, insa mi se raspunde negativ desi este deficit de personal in acea institutie deoarece multi au parasit sistemul. puteti sa ma consiliati cum as putea obtine rechemarea in randul ofiterilor dupa sapte ani de absenta?

  107. popa carmen - plt.adj.

    Am onoarea sa va salut! Am citit cu mare atentie toate comentariile. As fi fost multumita daca va-ti fi prezentat ca la armata, adica cu grad, nume si prenume.

  108. MATEI FLORIN

    Bună ziua, aș vrea să stiu cam cînd pot ieșii la pensie conform următoarelor date:

    Ani de activitate:

    – 08.03-01.09.1990 am lucrat ca lăcătuș la Tunătoria de Oțel;
    – 23.09.1990-01.01.10.1991 am satisfăcut stagiul militar la arma jandarmi;
    – 10.10.1991-01.10.2002 am activat ca militar angajat pe bază de contract arma jandarmi;
    – 01.10.2002 am fost trecut în rîndul subofițerilor și pînă în prezent am lucrat ca subofițer operativ principal.
    Mențioez că vîrsta mea este de 47 ani

  109. @ Matei Florin
    Cand veti avea varsta de pensionare.

  110. Denim

    @ Matei Florin – avand acum 47 ani inseamna sunteti nascut in 1968, depinde si luna, in calcul iau ca exemplu martie. Potrivit Anexei nr. 6 la Legea nr. 263/2010 aveti dreptul la pensie de serviciu in aprilie 2024, la varsta de 59 ani si o luna. Dar trebuie sa aveti si Stagiul minim de cotizare, care este de 19 ani si o luna avand calitatea de cadru militar, deci ca subofiter, nu MABC sau MT.
    Din varsta de 59 ani si o luna se mai pot scade ceva ani si luni daca aveti perioade de conditii deosebite si/sau speciale, inclusiv ca si lacatus mecanic. Daca presupun (tot de dragul exemplului) ca aveti 12 ani cu conditii speciale pana acum, in 2015, atunci se scad 6 ani, deci ati putea iesi la pensie in anul 2018, luna aprilie. Daca mai stati 2 ani in conditii speciale vi se vor scade 7 ani, adica pensia poate veni in 2017. Problema este ca nu indepliniti conditia de Stagiu minim de cotizare (ca militar), care este de 19 ani si o luna, dumneavoastra avand in 2017 numai 15 ani. Asa ca se merge pe criteriul Stagiului minim de cotizare, adica veti putea iesi la pensie adaugand la octombrie 2002 (cand ati devenit subofiter) cei 19 ani si o luna, ajungeti in noiembrie 2021. Retineti – luna de iesire si anul (2021 sau 2022) depinde de luna de nastere, eu am presupus luna martie. Daca sunteti nascut in decembrie 1968 atunci puteti iesi la pensie in iunie 2022.

    Daca va bate gandul sa renuntati la statutul de cadru militar, veti iesi la pensie la 65 ani ca civil, adica in 2035.

    Asa ca spor la munca pana in 2021-2022!

    Daca vreti, puteti s-o dati „cotita”, iesind la pensie pe motive medicale. Dar atunci pensia va fi mult mai mica. Depinde de dumneavoastra ce si cat vreti, plus cum stati cu sanatatea.

  111. dodo

    Domnule Denim va multumesc mult de tot pt toate precizarile dvs. As dori sa va mai adresez o intrebare pe aceeasi tema, dar as vrea pe adresa de email daca se poate.(a_dodo2000@yahoo.com)

  112. ADDAN

    Domnului DENIM:
    Am citit comentariile dvs. anterioare, consider ca sunteti suficient de documentat, si v-as ruga, daca aveti amabilitatea, sa imi precizati cand as putea sa ma pensionez, avand in vedere ca:
    -sunt nascut in decembrie 1970;
    -in perioada 20.09.1989-20.09.1990 am satisfacut stagiul militar;
    -intre 01.09.1991-31.07.1993 am urmat cursurile scolii de subofiteri;
    -din 01.08.1993 pana in prezent am fost angajat ca subofiter, lucrand in toata aceasta perioada in conditii speciale.
    Apelez la aceasta modalitate pentru a elimina orice alte interpretari subiective sau partinitoare.
    Va multumesc anticipat

  113. Vali

    Dupa Legea nr. 263/2010, Anexa nr. 6, cei nascuti in decembrie 1970 ies la pensie la implinirea varstei de 60 ani, respectiv in decembrie 2030. Potrivit art. 55, alin. (1), lit. b) din legea mentionata, varsta standard de pensionare se poate reduce cu cel mult 13 ani pentru anii de munca in conditii speciale NUMAI DACA este indeplinit Stagiul complet de cotizare de 30 ani (de cadru militar), adica 1993 + 30 = 2023. Deci (de) la 53 de ani, din decembrie 2023, puteti iesi la pensie.
    Stagiul militar si scoala nu intra la calculul vechimii ca si cadru militar (de 30 ani), in schimb intra in algoritmul de calcul a pensiei ca vechime, cu punctaj mediu anual de 1,00000 (sau sub).
    Acum, azi, se aplica legislatiei in vigoare, respectiv Legea nr. 263/2010, ce va fi pana in 2023 om trai si om vedea.

  114. marina Iresuc

    Dar de ce trebuie voi, militarii, sa aveti lege speciala si nu va incadrati in aceeasi lege ca toata lumea, mai ales ca nu platit CAS? Adica noi va tinem din banii nostri si in activitate si la pensie?

  115. Doamna Marina, pai de aia vrem si noi o pensie militara, pentru ca noi nu am contribuit si nu vrem sa mancam banii din fondul de pensie in care ati contribuit dumneavoastra. Este clar nu? Noi dorim pensii platite din bugetul ministerului apararii, nu din fondul de pensii. In al doilea rand, dorim o pensie miliatara si pentru ca noi nu beheficiem de aceleasi drepturi ca dumnevoastra, de exemplu noi nu putem fi membri de partid, deci nu putem desfasura activitati colaterale de „familie” care sa capuseze bugetele locale . Noi nu avem dreptul sa candidam ca toti cetatenii romaniei, noi nu suntem platiti la ora, ci la zi, adica 24 din 24, noi nu suntem platiti pentru orele state peste program si in fine, noi murim si ne pierdem pricioarele, mainile si sangele prin ASfganistanm, ca s ava puteti lauda dumnevoastra ca suntem egali cu partenerii din NATO. MAI AVETI NEVOIE DE ALTE ARGUMENTE?

  116. ela

    pt. DODO:
    citeste inca o data art. 21 coroborat cu art. 16!!!
    selecteaza informatia. eventual cere opinia unui jurist/avocat, pt linistea ta. nu toti cei de aici interpreteaza corect o lege. si asta nu neaparat din rea vointa ci din nestiinta.

  117. ianos doru

    Dacă e posibil aş dori să-mi trimiteţi pe e-mail tabelele de la art. 21 punctul 1 şi 2, respectiv diminuarea vârstei de pensionare pentru cei ce lucrează în condiţii speciale sau condiţii deosebite
    Cu stimă şi respect .. Ianos D.

  118. Preda

    D-le Neacsu,
    se pare ca nu va uitati/ ascultati atent in jur (si nici nu sunteti dispus sa o faceti ): nu sunt singurul care striga faptul ca aceasta lege impreuna ca legile salarizarii nu aduc niciun fel de dreptate/avantaj gradelor mici desi, vedeti ce scrie pe acest site de ex. Velicu Zaharia ; la absolvire, in cazul meu nu ma asteptam sa ajung atat de jos impins chiar de cei care trebuia sa-mi protejeze interesele . Se pare ca acestia, nenominalizati de mine acum, dar vesnic pusi pe capatuiala sau obtinerea de avantaje, au spus pas in ton cu jocul pokerisitc (!) pe care il practica. Din pacate sau din fericire nici dvs. nu ma reprezentati ! Eu stiu ca 27 de ani mi-am facut treaba la nivel F.B. fara exceptie am fost decorat si acum, la apusul carierei, cineva imi spune ca nu merit mai mult si trebuia sa consult fisa postului. M-ati umilit si cred ca trebuie sa va fie rusine domnule ! Doresc sa transmit acelasi lucru si celor care pt. o promisa functie politica au uitat pe cine reprezinta si conduc !. Cei doi pe care i-am nominalizat in commentul anterior nu fac exceptie. Ganditi-va ca in conditiile acestei legi ofiteri, care au iesit la pensie in conditile prevazute in anii 2001, au obtinut pe langa cei 10-15000 euro bani cash si pensie care va fi mai mare ca a mea dupa inca 10 ani stati in Armata dupa ce ei au plecat (e adevarat multi fara voia lor dar si fara o pregatire care sa le permita sa ramana !. Unde e dreptatea si nediscriminarea prevazuta de lege? Nu ma mira ca aceasta nedreptate se propaga in toata societatea: procesele penale in care sunt implicati generali si ofiteri superiori impreuna cu ministrul caruia ne-a vandut, nu fac altceva dacat sa dea tinerilor civili dreptul sa spuna ca nu vor sa moara pentru un guvern corupt in eventualitatea unui conflict.

  119. Domnule Preda, Nu stiu cu ce v-am suparat, dar constat ca sunteti suparat tare. Ce vina am eu ca legiuitorii isi bat joc de noi, nu stiu. Ce vina am eu ca reprezentantii unor asociatii si sindicate bat palma cu guvernantii si le fac jocurile iarasi nu stiu. Spuneti ca nici eu nu va reprezint. Sa fiu sincer, nici nu am cum eu sunt o persoana fizica, abia ma pot reprezenta pe mine insumi si nu mereu asa cum as vrea. Va asigur insa de un lucru, nu fac jocul nimanui, nu urmaresc decat interesele mele si ale celor ca mine. Este posibil sa nu avem aceleasi interese si atunci e normal sa nu va reprezint. Dar asta nu inseamna ca nu va dsoresc numai bine.
    Sanatate
    Neacsu Marin

  120. luminita

    dle neacsu , a aparut aprobarea guvernulu a consiliului legislativ ,cu precizari dar s-a aprobat proectul ca sa se rectifice pe ici pe colo si apoi sa fie trimis in senat dar dece nu se spune nimic care proect ce ese intampla daca ii dadeau un numar ,il afisau pe acela aprobat de guvern , nu vse vede ce discutii se fac?pe un proect fantoma ? daca aveti cum ,va rugam furatil-l si publicati-l asa cum a fost avizat de guvern si dupa aceea vom vedea ce iese ca are cale lunga pana la aplicare …

  121. ifrim

    Alooo, cum adicatelea futati-l ? Da’ ce d- ul Neacsu e hot,talhar,bandit,haiduc? E ofiter militar si nu al starii civile. Se zbate si dansul cat poate, ce sa faca mai mult!

  122. ifrim

    erata: furati-l.

  123. Ion Ion

    Dupa cat se stie pensiile militare se calculeaza functie de vechime,deci cati ani are cadrul militar vechime efectiva,fiind cadru,si nu salariat civil etc,ori bag seama ca unii,care au doar vre-o max 10 ani vechime,ajunsi la grade diferite,mai mari s-au mai mici functie de cine i-a propulsat in erarhia militara,recte,ce domni generali au avut in spatele lor,acum sar stacheta,dorind pensii militare egale cu cei care au vechimea completa,nu se poate nu este echitabil,nu este normal,eu ca roman asa cred.

  124. Oprea Ion

    Se scapa din vedere de catre toti mai sus participantii la dezbatere, faptul ca HG1019/2919 nu se aplica decat celor iesiti la pensie dupa 05.01.2011 asa cum prevede si Ordinul M.Ap.N. nr. 1032/2010. Daca se modifica HG1294/2001 prin HG1019/2010 de ce nu se aplica si pensionarilor in plata inainte de 05.01.2011. Cred ca acest subiect este de o mai mare importanta decat altele puse in discutie. In legea ce urmeaza a fi aprobata(?) nu se face referire si la HG1019/2010. Nu cumva HG1019/2010 care are caracter secret de serviciu a fost elaborata cu dedicatie pentru unii cu grade mai mari(stele) ce urmau sa iasa la pensie! Juristii armatei spun ca nu poate fi aplicata si pensionarilor de dinainte de 05.01.2011 . Ma intreb de ce la M.A.I. si celelalte structuri din sistemul de aparare se poate iar la armata nu? Poate pentru ca la armata cei cu decizia in varful pixului isi fac legi aplicabile numai pentru ei!Domnule ministru Dusa daca nu va pricepeti la „cele” militare de ce nu plecati in alte domenii mai accesibile care nu va solicita asa de mult !Audiente nu tineti poate mai aflati cate ceva ?

  125. Oprea Ion

    Se scapa din vedere de catre toti mai sus participantii la dezbatere, faptul ca HG1019/2919 nu se aplica decat celor iesiti la pensie dupa 05.01.2011 asa cum prevede si Ordinul M.Ap.N. nr. 1032/2010. Daca se modifica HG1294/2001 prin HG1019/2010 de ce nu se aplica si pensionarilor in plata inainte de 05.01.2011. Cred ca acest subiect este de o mai mare importanta decat altele puse in discutie. In legea ce urmeaza a fi aprobata(?) nu se face referire si la HG1019/2010. Nu cumva HG1019/2010 care are caracter secret de serviciu a fost elaborata cu dedicatie pentru unii cu grade mai mari(stele) ce urmau sa iasa la pensie! Juristii armatei spun ca nu poate fi aplicata si pensionarilor de dinainte de 05.01.2011 . Ma intreb de ce la M.A.I. si celelalte structuri din sistemul de aparare se poate iar la armata nu? Poate pentru ca la armata cei cu decizia in varful pixului isi fac legi aplicabile numai pentru ei!Domnule ministru Dusa daca nu va pricepeti la „cele” militare de ce nu plecati in alte domenii mai accesibile care nu va solicita asa de mult! Audiente nu tineti poate mai aflati cate ceva ?

  126. RBS

    Se pare ca orice lucru bun care este pe cale a se savarsi trebuie intanat de cei care s-au scaldat in rahat (si aici nu ma refer la sensul de „norocos”) si carora le este frica de nelegiuirile anterioare.

    Vom vedea cat de „rea” va fi aceasta Lege!

  127. CivilInArmataOBRAZNIC

    Domnule general Neacsu, apropo de comentariul dvs. de mai sus(13 aprilie, 16:55) sunt curios cum aratati fara organele pe care pretindeti ca le-ati pierdut in luptele din Afganistan…. Fara suparare!

  128. CivilInArmataOBRAZNIC

    Folositi domnilor ca argumente pentru o lege a pensiilor militare urmatoarele(si, poate, pentru o lege a salarizarii militarilor):
    1.Sa fie atractiva haina militara si pentru barbati descuiati la minte(si a fost).
    2.Sa imbrace haina militara cei mai harnici barbati(nu a fost niciodata).
    3.Sa se angajeze cei care au vocatia profesiei militare(pe care sa nu o trateze cu scarba)(a fost, nu mai este dar trebuie sa devina in continuare)

    Apropo, am auzit discutii precum ca pensiile calculate ar fi mai mari ca salariile militarilor. Pe bune! Ce mai doriti?

  129. CivilInArmataOBRAZNIC

    Daca imi spuneti ca exagerez cu expresia „scarba” precizez ca ma refer la purtarea hainei militare in afara programului de 8 ore

  130. CivilInArmata(cred)OBRAZNIC

    Mă adresez militarilor disponibilizați(voluntar sau nu) sau in rezervă: Există o grămadă de site-uri (sau bloguri) în care va plângeți de pensiile voastre (calculate, recalculate, indexate, mărite, micșorate…). Nu vi se pare curios că pe tema pensiilor civile nu există site-uri sau bloguri dedicate?

    Explicația mea: Aveți impresia greșită că vi se cuvin toate drepturile și onorurile în țara asta.

    Dar cu onoarea militară cum mai stați?

  131. CivilInArmata

    A fost ultima postare!
    Nu o să mai pierd timpul cu postări inutile.

  132. @Civil in armata
    No kidding? Nu ai tu inima asta ..

  133. CivilInArmata

    Ati avut dreptate:
    @dodo: Stimate domn, daca ai probleme cu inima si cu tensiunea raspunde-mi la urmatoarele intrebari:
    1.Ce fel de munca prestezi de ai vechimea 2 ani la 1 an(banuiesc ca ai conditii grele de munca)
    2. Cine te tine pe functie in aceste conditii?
    Inteleg ca toti militarii au conditii grele de munca, asa ca pensionarea dumitale la 45 de ani este o gluma proasta sau este imperios necesara.
    Intelegi rationamentul meu?
    Imi permit sa presupun ca mai ai si alte treburi de rezolvat pe langa casa asa ca te-ai gandit ca o pensie anticipata(de invidiat) nu ti-ar strica!!!

  134. @Civil in armata
    Deci nu te-a lasat inima.. stiam eu ca nu te poti dezlipi… Incepi sa semeni cu Ponta…si Basescu. si Antonescu si multi altii, numai ei promit ca isi dau demisia si apoi spun ca au glumit…sau ca au fost interpretati gresit, ca de fapt au spus altceva, etc..

  135. x

    xxxxxxxxx<BR>yyyyyyyyyyyyyyyy

  136. x

          ./       ;ヽ
          l  _,,,,,,,,_,;;;;i
          l l”|~___;;、_y__ lミ;l
          ゙l;| | `’",;_,i`’"|;i |
         ,r”i ヽ, ‘~rーj`c=/  <HaHaHa
       ,/  ヽ  ヽ`ー"/:: `ヽ
      /     ゙ヽ   ̄、:::::  ゙l,
     |;/"⌒ヽ,  \  ヽ:   _l_        ri                   ri
     l l    ヽr‐─ヽ_|_⊂////;`ゞ–―─-r| |                   / |
     ゙l゙l,     l,|`゙゙゙”―ll___l,,l,|,iノ二二二二│`""""""""""""|二;;二二;;二二二i≡二三三l
     | ヽ     ヽ   _|_  _       "l ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ |二;;二二;;二=”””””’ ̄ノ
     /"ヽ     ‘j_/ヽヽ, ̄ ,,,/"””””””⊃r‐l’二二二T ̄ ̄ ̄  [i゙””””””””"゙゙゙ ̄`"
    /  ヽ    ー──”””""(;;)   `゙,j"  |  | |

  137. Civil

          ./       ;ヽ
          l  _,,,,,,,,_,;;;;i
          l l”|~___;;、_y__ lミ;l
          ゙l;| | `’",;_,i`’"|;i |
         ,r”i ヽ, ‘~rーj`c=/  <HaHaHa
       ,/  ヽ  ヽ`ー"/:: `ヽ
      /     ゙ヽ   ̄、:::::  ゙l,
     |;/"⌒ヽ,  \  ヽ:   _l_        ri                   ri
     l l    ヽr‐─ヽ_|_⊂////;`ゞ–―─-r| |                   / |
     ゙l゙l,     l,|`゙゙゙”―ll___l,,l,|,iノ二二二二│`""""""""""""|二;;二二;;二二二i≡二三三l
     | ヽ     ヽ   _|_  _       "l ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ |二;;二二;;二=”””””’ ̄ノ
     /"ヽ     ‘j_/ヽヽ, ̄ ,,,/"””””””⊃r‐l’二二二T ̄ ̄ ̄  [i゙””””””””"゙゙゙ ̄`"
    /  ヽ    ー──”””""(;;)   `゙,j"  |  | |

  138. Civil

          ./       ;ヽ
          l  _,,,,,,,,_,;;;;i
          l l”|~___;;、_y__ lミ;l
          ゙l;| | `’",;_,i`’"|;i |
         ,r”i ヽ, ‘~rーj`c=/  <HaHaHa
       ,/  ヽ  ヽ`ー"/:: `ヽ
      /     ゙ヽ   ̄、:::::  ゙l,
     |;/"⌒ヽ,  \  ヽ:   _l_        ri                   ri
     l l    ヽr‐─ヽ_|_⊂////;`ゞ–―─-r| |                   / |
     ゙l゙l,     l,|`゙゙゙”―ll___l,,l,|,iノ二二二二│`""""""""""""|二;;二二;;二二二i≡二三三l
     | ヽ     ヽ   _|_  _       "l ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ |二;;二二;;二=”””””’ ̄ノ
     /"ヽ     ‘j_/ヽヽ, ̄ ,,,/"””””””⊃r‐l’二二二T ̄ ̄ ̄  [i゙””””””””"゙゙゙ ̄`"
    /  ヽ    ー──”””""(;;)   `゙,j"  |  | |.

  139. Civil

    ,;;;;;;,
    ,;;;'””`;;\
    ,;;;/ .’`’,;\
    ,;;;;/ | \|_
    /;;;;; \ / .\
    ,;;;;;;| ‘. \/_/
    /;;;;;;;| \
    _,.—._ /;;;;;;;;| ; _.—.,_
    .;;/ `.;;;;;;;;;| ;’ \;;,
    .;;;/ `;;;;;;;;;.._ .’ \;;;.
    /;;;;| _;-„` `”-;_ |;;;;\
    |;;;;;|.—. .’ __.-„„`”-.__ ‘. .—.|;;;;;|
    |;;;;;| `\/ .’/__\ /__\’. \/` |;;;;;|
    |;;;;;| |_/ // \\ // \\ \_| |;;;;;|
    |;;;;;| |/ |/ || || \| \| |;;;;;|
    \;;;;| __ || _ .-.\| |/.-. _ || __ |;;;;/
    \jgs| / _\|/ = /_o_\ /_o_\ = \|/_ \ |;;;/
    \;;/ |`.- ` ` ` ` -.`| \;;/
    _|;’ \ | _ _ _ _ | / ‘;|_
    / .\ \\_ ( ‘–‘( )’–‘ ) _// /. \
    \/_/ \_/| /_ | | _\ |\_/ \_\/
    | /|\\ \ / //|\ |
    | | \’._’-‘_.’/ | |
    | ; ‘-.„`.-‘ ; |
    | \ „` / |
    __ ; ‘.-„””””-.’ ; __
    /\ \_ __..–\ `—–‘ /–..__ _/ /\
    \_’/\`”—”`..;;;;.’.__, ,__.’,;;;;..`”—”`/\’_/
    ‘-.__”;;;;;;;;;;;,,’._ _.’,,;;;;;;;;;;;”__.-‘
    „”–; ;;;;;;;;..`”`..;;;;;;;; ;–”„ _
    .-. /,;;;;;;;’;;;;;;;;;’;;;;;;;,\ _.-‘ `\
    .’ /_ /,;;;;;;’/| ;;;;;;; |\’;;;;;;,\ `\ ‘-‘|
    / ) /,;;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;;,\ \ .’-./
    `’-..-‘ /,;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;,\ `”`
    | ;;;’,’ | ;;;;;;; | , ‘, ;;;’|
    _\__.-‘ .-. ; ;;;;;;; ; |’-. ‘-.__/_
    / .\ ( ) \’;;;;;’/ | | /. \
    \/_/ (` `) \’;;;’/ ‘-._| \_\/
    ‘-/ \-‘ ‘._.’ `
    „”” /.`\
    \|_/

  140. Civil

    ,;;;;;;,
    ,;;;'””`;;\
    ,;;;/ .’`’,;\
    ,;;;;/ | \|_
    /;;;;; \ / .\
    ,;;;;;;| ‘. \/_/
    /;;;;;;;| \
    _,.—._ /;;;;;;;;| ; _.—.,_
    .;;/ `.;;;;;;;;;| ;’ \;;,
    .;;;/ `;;;;;;;;;.._ .’ \;;;.
    /;;;;| _;-„` `”-;_ |;;;;\
    |;;;;;|.—. .’ __.-„„`”-.__ ‘. .—.|;;;;;|
    |;;;;;| `\/ .’/__\ /__\’. \/` |;;;;;|
    |;;;;;| |_/ // \\ // \\ \_| |;;;;;|
    |;;;;;| |/ |/ || || \| \| |;;;;;|
    \;;;;| __ || _ .-.\| |/.-. _ || __ |;;;;/
    \jgs| / _\|/ = /_o_\ /_o_\ = \|/_ \ |;;;/
    \;;/ |`.- ` ` ` ` -.`| \;;/
    _|;’ \ | _ _ _ _ | / ‘;|_
    / .\ \\_ ( ‘–‘( )’–‘ ) _// /. \
    \/_/ \_/| /_ | | _\ |\_/ \_\/
    | /|\\ \ / //|\ |
    | | \’._’-‘_.’/ | |
    | ; ‘-.„`.-‘ ; |
    | \ „` / |
    __ ; ‘.-„””””-.’ ; __
    /\ \_ __..–\ `—–‘ /–..__ _/ /\
    \_’/\`”—”`..;;;;.’.__, ,__.’,;;;;..`”—”`/\’_/
    ‘-.__”;;;;;;;;;;;,,’._ _.’,,;;;;;;;;;;;”__.-‘
    „”–; ;;;;;;;;..`”`..;;;;;;;; ;–”„ _
    .-. /,;;;;;;;’;;;;;;;;;’;;;;;;;,\ _.-‘ `\
    .’ /_ /,;;;;;;’/| ;;;;;;; |\’;;;;;;,\ `\ ‘-‘|
    / ) /,;;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;;,\ \ .’-./
    `’-..-‘ /,;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;,\ `”`
    | ;;;’,’ | ;;;;;;; | , ‘, ;;;’|
    _\__.-‘ .-. ; ;;;;;;; ; |’-. ‘-.__/_
    / .\ ( ) \’;;;;;’/ | | /. \
    \/_/ (` `) \’;;;’/ ‘-._| \_\/
    ‘-/ \-‘ ‘._.’ `
    „”” /.`\
    \|_/

  141. Civil

    <pre>

    ,;;;;;;,
    ,;;;'””`;;\
    ,;;;/ .’`’,;\
    ,;;;;/ | \|_
    /;;;;; \ / .\
    ,;;;;;;| ‘. \/_/
    /;;;;;;;| \
    _,.—._ /;;;;;;;;| ; _.—.,_
    .;;/ `.;;;;;;;;;| ;’ \;;,
    .;;;/ `;;;;;;;;;.._ .’ \;;;.
    /;;;;| _;-„` `”-;_ |;;;;\
    |;;;;;|.—. .’ __.-„„`”-.__ ‘. .—.|;;;;;|
    |;;;;;| `\/ .’/__\ /__\’. \/` |;;;;;|
    |;;;;;| |_/ // \\ // \\ \_| |;;;;;|
    |;;;;;| |/ |/ || || \| \| |;;;;;|
    \;;;;| __ || _ .-.\| |/.-. _ || __ |;;;;/
    \jgs| / _\|/ = /_o_\ /_o_\ = \|/_ \ |;;;/
    \;;/ |`.- ` ` ` ` -.`| \;;/
    _|;’ \ | _ _ _ _ | / ‘;|_
    / .\ \\_ ( ‘–‘( )’–‘ ) _// /. \
    \/_/ \_/| /_ | | _\ |\_/ \_\/
    | /|\\ \ / //|\ |
    | | \’._’-‘_.’/ | |
    | ; ‘-.„`.-‘ ; |
    | \ „` / |
    __ ; ‘.-„””””-.’ ; __
    /\ \_ __..–\ `—–‘ /–..__ _/ /\
    \_’/\`”—”`..;;;;.’.__, ,__.’,;;;;..`”—”`/\’_/
    ‘-.__”;;;;;;;;;;;,,’._ _.’,,;;;;;;;;;;;”__.-‘
    „”–; ;;;;;;;;..`”`..;;;;;;;; ;–”„ _
    .-. /,;;;;;;;’;;;;;;;;;’;;;;;;;,\ _.-‘ `\
    .’ /_ /,;;;;;;’/| ;;;;;;; |\’;;;;;;,\ `\ ‘-‘|
    / ) /,;;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;;,\ \ .’-./
    `’-..-‘ /,;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;,\ `”`
    | ;;;’,’ | ;;;;;;; | , ‘, ;;;’|
    _\__.-‘ .-. ; ;;;;;;; ; |’-. ‘-.__/_
    / .\ ( ) \’;;;;;’/ | | /. \
    \/_/ (` `) \’;;;’/ ‘-._| \_\/
    ‘-/ \-‘ ‘._.’ `
    „”” /.`\
    \|_/

    </pre>

  142. Civil

    Se pare ca din configurarea comment-urilor WordPress nu se face afisarea caracterelor proportionat asa ca ultima imagine nu apare corect!

  143. Civil


    ,;;;;;;,
    ,;;;'""`;;\
    ,;;;/ .'`',;\
    ,;;;;/ | \|_
    /;;;;; \ / .\
    ,;;;;;;| '. \/_/
    /;;;;;;;| \
    _,.---._ /;;;;;;;;| ; _.---.,_
    .;;/ `.;;;;;;;;;| ;' \;;,
    .;;;/ `;;;;;;;;;.._ .' \;;;.
    /;;;;| _;-"` `"-;_ |;;;;\
    |;;;;;|.---. .' __.-"```"-.__ '. .---.|;;;;;|
    |;;;;;| `\/ .'/__\ /__\'. \/` |;;;;;|
    |;;;;;| |_/ // \\ // \\ \_| |;;;;;|
    |;;;;;| |/ |/ || || \| \| |;;;;;|
    \;;;;| __ || _ .-.\| |/.-. _ || __ |;;;;/
    \jgs| / _\|/ = /_o_\ /_o_\ = \|/_ \ |;;;/
    \;;/ |`.- ` ` ` ` -.`| \;;/
    _|;' \ | _ _ _ _ | / ';|_
    / .\ \\_ ( '--'( )'--' ) _// /. \
    \/_/ \_/| /_ | | _\ |\_/ \_\/
    | /|\\ \ / //|\ |
    | | \'._'-'_.'/ | |
    | ; '-.```.-' ; |
    | \ ``` / |
    __ ; '.-"""""-.' ; __
    /\ \_ __..--\ `-----' /--..__ _/ /\
    \_'/\`''---''`..;;;;.'.__, ,__.',;;;;..`''---''`/\'_/
    '-.__'';;;;;;;;;;;,,'._ _.',,;;;;;;;;;;;''__.-'
    ``''--; ;;;;;;;;..`"`..;;;;;;;; ;--''`` _
    .-. /,;;;;;;;';;;;;;;;;';;;;;;;,\ _.-' `\
    .' /_ /,;;;;;;'/| ;;;;;;; |\';;;;;;,\ `\ '-'|
    / ) /,;;;;;',' | ;;;;;;; | ',';;;;;,\ \ .'-./
    `'-..-' /,;;;;',' | ;;;;;;; | ',';;;;,\ `"`
    | ;;;',' | ;;;;;;; | , ', ;;;'|
    _\__.-' .-. ; ;;;;;;; ; |'-. '-.__/_
    / .\ ( ) \';;;;;'/ | | /. \
    \/_/ (` `) \';;;'/ '-._| \_\/
    '-/ \-' '._.' `
    """ /.`\
    \|_/

  144. Civil

    <pre>
    ,;;;;;;,
    ,;;;'””`;;\
    ,;;;/ .’`’,;\
    ,;;;;/ | \|_
    /;;;;; \ / .\
    ,;;;;;;| ‘. \/_/
    /;;;;;;;| \
    _,.—._ /;;;;;;;;| ; _.—.,_
    .;;/ `.;;;;;;;;;| ;’ \;;,
    .;;;/ `;;;;;;;;;.._ .’ \;;;.
    /;;;;| _;-„` `”-;_ |;;;;\
    |;;;;;|.—. .’ __.-„„`”-.__ ‘. .—.|;;;;;|
    |;;;;;| `\/ .’/__\ /__\’. \/` |;;;;;|
    |;;;;;| |_/ // \\ // \\ \_| |;;;;;|
    |;;;;;| |/ |/ || || \| \| |;;;;;|
    \;;;;| __ || _ .-.\| |/.-. _ || __ |;;;;/
    \jgs| / _\|/ = /_o_\ /_o_\ = \|/_ \ |;;;/
    \;;/ |`.- ` ` ` ` -.`| \;;/
    _|;’ \ | _ _ _ _ | / ‘;|_
    / .\ \\_ ( ‘–‘( )’–‘ ) _// /. \
    \/_/ \_/| /_ | | _\ |\_/ \_\/
    | /|\\ \ / //|\ |
    | | \’._’-‘_.’/ | |
    | ; ‘-.„`.-‘ ; |
    | \ „` / |
    __ ; ‘.-„””””-.’ ; __
    /\ \_ __..–\ `—–‘ /–..__ _/ /\
    \_’/\`”—”`..;;;;.’.__, ,__.’,;;;;..`”—”`/\’_/
    ‘-.__”;;;;;;;;;;;,,’._ _.’,,;;;;;;;;;;;”__.-‘
    „”–; ;;;;;;;;..`”`..;;;;;;;; ;–”„ _
    .-. /,;;;;;;;’;;;;;;;;;’;;;;;;;,\ _.-‘ `\
    .’ /_ /,;;;;;;’/| ;;;;;;; |\’;;;;;;,\ `\ ‘-‘|
    / ) /,;;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;;,\ \ .’-./
    `’-..-‘ /,;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;,\ `”`
    | ;;;’,’ | ;;;;;;; | , ‘, ;;;’|
    _\__.-‘ .-. ; ;;;;;;; ; |’-. ‘-.__/_
    / .\ ( ) \’;;;;;’/ | | /. \
    \/_/ (` `) \’;;;’/ ‘-._| \_\/
    ‘-/ \-‘ ‘._.’ `
    „”” /.`\
    \|_/

    </pre>

  145. Civil

    ULTIMA INCERCARE:

    [code language=”text”]

    ,;;;;;;,
    ,;;;'””`;;\
    ,;;;/ .’`’,;\
    ,;;;;/ | \|_
    /;;;;; \ / .\
    ,;;;;;;| ‘. \/_/
    /;;;;;;;| \
    _,.—._ /;;;;;;;;| ; _.—.,_
    .;;/ `.;;;;;;;;;| ;’ \;;,
    .;;;/ `;;;;;;;;;.._ .’ \;;;.
    /;;;;| _;-„` `”-;_ |;;;;\
    |;;;;;|.—. .’ __.-„„`”-.__ ‘. .—.|;;;;;|
    |;;;;;| `\/ .’/__\ /__\’. \/` |;;;;;|
    |;;;;;| |_/ // \\ // \\ \_| |;;;;;|
    |;;;;;| |/ |/ || || \| \| |;;;;;|
    \;;;;| __ || _ .-.\| |/.-. _ || __ |;;;;/
    \jgs| / _\|/ = /_o_\ /_o_\ = \|/_ \ |;;;/
    \;;/ |`.- ` ` ` ` -.`| \;;/
    _|;’ \ | _ _ _ _ | / ‘;|_
    / .\ \\_ ( ‘–‘( )’–‘ ) _// /. \
    \/_/ \_/| /_ | | _\ |\_/ \_\/
    | /|\\ \ / //|\ |
    | | \’._’-‘_.’/ | |
    | ; ‘-.„`.-‘ ; |
    | \ „` / |
    __ ; ‘.-„””””-.’ ; __
    /\ \_ __..–\ `—–‘ /–..__ _/ /\
    \_’/\`”—”`..;;;;.’.__, ,__.’,;;;;..`”—”`/\’_/
    ‘-.__”;;;;;;;;;;;,,’._ _.’,,;;;;;;;;;;;”__.-‘
    „”–; ;;;;;;;;..`”`..;;;;;;;; ;–”„ _
    .-. /,;;;;;;;’;;;;;;;;;’;;;;;;;,\ _.-‘ `\
    .’ /_ /,;;;;;;’/| ;;;;;;; |\’;;;;;;,\ `\ ‘-‘|
    / ) /,;;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;;,\ \ .’-./
    `’-..-‘ /,;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;,\ `”`
    | ;;;’,’ | ;;;;;;; | , ‘, ;;;’|
    _\__.-‘ .-. ; ;;;;;;; ; |’-. ‘-.__/_
    / .\ ( ) \’;;;;;’/ | | /. \
    \/_/ (` `) \’;;;’/ ‘-._| \_\/
    ‘-/ \-‘ ‘._.’ `
    „”” /.`\
    \|_/

    [/code]

  146. Civil

    Gata.Gata.Gata.
    La munca…

  147. Civil

    ,;;;;;;,
    ,;;;'””`;;\
    ,;;;/ .’`’,;\
    ,;;;;/ | \|_
    /;;;;; \ / .\
    ,;;;;;;| ‘. \/_/
    /;;;;;;;| \
    _,.—._ /;;;;;;;;| ; _.—.,_
    .;;/ `.;;;;;;;;;| ;’ \;;,
    .;;;/ `;;;;;;;;;.._ .’ \;;;.
    /;;;;| _;-„` `”-;_ |;;;;\
    |;;;;;|.—. .’ __.-„„`”-.__ ‘. .—.|;;;;;|
    |;;;;;| `\/ .’/__\ /__\’. \/` |;;;;;|
    |;;;;;| |_/ // \\ // \\ \_| |;;;;;|
    |;;;;;| |/ |/ || || \| \| |;;;;;|
    \;;;;| __ || _ .-.\| |/.-. _ || __ |;;;;/
    \jgs| / _\|/ = /_o_\ /_o_\ = \|/_ \ |;;;/
    \;;/ |`.- ` ` ` ` -.`| \;;/
    _|;’ \ | _ _ _ _ | / ‘;|_
    / .\ \\_ ( ‘–‘( )’–‘ ) _// /. \
    \/_/ \_/| /_ | | _\ |\_/ \_\/
    | /|\\ \ / //|\ |
    | | \’._’-‘_.’/ | |
    | ; ‘-.„`.-‘ ; |
    | \ „` / |
    __ ; ‘.-„””””-.’ ; __
    /\ \_ __..–\ `—–‘ /–..__ _/ /\
    \_’/\`”—”`..;;;;.’.__, ,__.’,;;;;..`”—”`/\’_/
    ‘-.__”;;;;;;;;;;;,,’._ _.’,,;;;;;;;;;;;”__.-‘
    „”–; ;;;;;;;;..`”`..;;;;;;;; ;–”„ _
    .-. /,;;;;;;;’;;;;;;;;;’;;;;;;;,\ _.-‘ `\
    .’ /_ /,;;;;;;’/| ;;;;;;; |\’;;;;;;,\ `\ ‘-‘|
    / ) /,;;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;;,\ \ .’-./
    `’-..-‘ /,;;;;’,’ | ;;;;;;; | ‘,’;;;;,\ `”`
    | ;;;’,’ | ;;;;;;; | , ‘, ;;;’|
    _\__.-‘ .-. ; ;;;;;;; ; |’-. ‘-.__/_
    / .\ ( ) \’;;;;;’/ | | /. \
    \/_/ (` `) \’;;;’/ ‘-._| \_\/
    ‘-/ \-‘ ‘._.’ `
    „”” /.`\
    \|_/.

  148. Civil

    Imaginea corecta se vede cu clik dreapta mouse: view page source
    Search comment-30742(Chrome)!
    Buna ziua!

  149. @Civil,
    Esti bolnav nene, ma vad nevoit sa te blochez pentru sanatatea mentala a cititorilor.

  150. dodo

    Domnului ” civil in armata’, imi permit sa raspund la magariile pe care le scrii pt ca tu jignesti pe toata lumea din dorinta nebuna de a refula. probabil ai probleme grave cu capul si nu ai unde refula. daca esti curios despre trecutul meu si rationamentul pt care am pus intrebarile de mai sus, iti voi rapsunde personal pe adresa mea de email, pe care o vezi mai sus afisata, fara a ascunde nimic. pt ca am demnitatea sa spun adevarul despre ce ma doare si pot si argumenta. nu doar sa jignesc si sa arat ce cocos sunt!!!

  151. Vasile

    Pensii adevarate au politistii, exemplu ofiter la criminalistica de la o politie de municipiu cu 60.000 de locuitori are 9700 lei brut si 7700 lei net iar un adjunct de logistica de la jdm. are 8900 lei brut si 7200 lei net.

  152. iorga

    Se pare ca *militarii* au primit noile decizii de pensii *ciuntite si cu peste *1000 de lei ***, afaceristul Dogaru insa *tace malc*, pe SCMD apar articole inflacarate despre * marea re-unire cu Basarabia si … alte lietratura aiutistica*, despre *mega-smecheria noi legi a pensiilor militare* aranjament pentru care *au luptata-ra pana la unul Dogaru si acolitii lui … pentru ei* … NIMIC, tacere totala. Pacalitii, cei care au contribuit la *smecheria lui Dogaru, acum o incaseaza, la fel ca dupa legea 263 …/2010, tot prostii o primesc… si tot in MINUS .