Ponta-primul pas

Categoria Actualitate, Opinii, Politica

demisia
”Uite-al dracu că nu moare, tot mai mișcă din picioare!”

Spirala
Tot mai mulți istorici, sociologi, filosofi, analiști, savanți, etc aderă la ideea că evoluția umană, a Terrei, a universului, are o dezvoltare ciclică, se dezvoltă cumva în spirală și anumite evenimente fenomene se repetă undeva în aceleași linii verticale ridicate imaginar pe spirală. Războaiele, revoluțiile sociale, industriale, filosofice, crizele financiare, cutremurele, schimbarea polilor magnetici, distrugerea civilizațiilor, apocalipsele, toate se întâmplă undeva pe aceeași latură a spiralei destinată fiecărui tip de evenimente în parte, după un număr definit de evoluții sau revoluții în graficul spiralei. Poate există spirale mai mari sau mai mici, mai comprimate sau mai largi pentru fiecare tip de evenimente, dar este clar că istoria se repetă ciclic.

Înaintașii
Numai așa se explică ciclul de greșeli fatale ale lui VV Ponta. Acum 26 de ani Ceaușescu intrase în colimatorul marilor puteri și se punea la cale înlăturarea lui. Încercări mai avuseseră loc, dar nu întruniseră sufragiul intern și extern necesar schimbării. FSN nu a apărut în Decembrie 89, este știut că o parte din membrii de partid, din servicii, din armată, din linia a doua, lucrau intens la planul înlocuirii lui Ceaușescu încă înainte de ”spontana revoluție populară din Decembrie 89”. Dar nu este frumos să se spună asta cu glas tare pentru că atunci ar trebui să admitem că ceea ce s-a întâmplat în 89 a fost o lovitură de stat, nu o revoluție și nu dă frumos nici la cei care de atunci încoace ne conduc, nici la imaginea României care nu ar mai fi atât de mângâiată pe cap pentru suferințele ei, nici la cei care s-au culcat cu sticla în brațe și s-au trezit cu capul spart devenind eroi ai revoluției. Revenind la Ceaușescu, exact atunci când prezența lui în țară era mai necesară, deși aparent izgonirea unui pastor maghiar nu părea periculoasă, acesta a plecat din țară. După ani de zile s-a aflat că el pusese problema amânării vizitei, fiind informat că se pune ceva la cale dar cineva din apropierea lui l-a asigurat că nu e nici o problemă și l-a sfătuit să plece. Un Victoraș de atunci, un general cu multe stele, l-a asigurat că nu e nici un pericol. Apoi a început zavera, scandal intern cu interes și fitil extern și arestarea. Nici atunci Ceaușescu nu a crezut că a pierdut totul, era convins că generalul îl va scăpa. ”Să ai grijă de copii Victoraș” îi spunea Elena. Și generalul a avut… a avut dar mai întâi grijă de ei.

Repetitio în integrum
După 26 de ani, un alt secretar de partid, Victor Ponta este înghesuit de forțe interne și externe(de partid). Datorită faptului că nu mai știa în cine să aibă încredere, pentru că își mazilise toți vechii colaboratori, s-a sfătuit și el cu un general, singurul om care credea el că îi e fidel și pleacă și el din țară exact când trebuia să rămână, sfătuit și el și asigurat tot de un general, că totul va fi ok. Poate problema de la picior era urgentă, dar putea fi rezolvată și în țară, că doar așa ne învață pe noi reclamele la Polysano și altele care spun să ne operăm în țară. Pentru Ponta însă reclamele sunt ca promisiunile electorale, bune doar pentru urechile proștilor. Odată plecat a crezut că a scăpat de probleme și cele de sănătate și cele de dosar. Numai că problemele, și unele și altele, abia începeau. Generalul de acum, ca și celălalt acum 26 de ani, și-a pus ”piciorul în ghips” și coada pe spinare și a schimbat macazul în interes ”național”.  Buni generalii ăștia, de pus la rană și alta nu.
De data asta chiar și oamenii fideli încep să cârâie atât împotriva șefului de partid cât și împotriva generalului așa că secretarul de partid se întoarce mai repede decât ar fi dorit. În partid lucrurile se precipitaseră și șeful de partid a realizat că dacă mai rămâne afară nu mai are unde să se întoarcă. Toată lumea se aștepta să dea de pământ cu generalul, mai ales că acesta , la cererea lui Băsescu mărise salariile demnitarilor. Urmează circul de rigoare cu pisici aruncate de colo colo, dar generalul e păstrat în scaun pentru că dacă renunța la el asta însemna să piardă majoritatea parlamentară înainte de vreme. Atunci se revoltă oamenii din interior și i se cere demisia din partid. Un alt binevoitor, apropiat al secretarului de partid îl sfătuiește să renunțe la funcțiile de partid ca să scape cu cele de stat. Ceva de genul ”dă-te Radule legat ca să scapi nevătămat”, dar și de data asta socoteala a fost proastă, sfatul dar cu vicleșug. Cum poți spune că îți dai demisia din funcțiile de partid, ca să nu întinezi imaginea partidului din cauza dosarelor la DNA, dar rămâi în funcție la guvern, ca și cum la guvern este ok dacă ai dosar la DNA, nu faci pe nimeni de râs, dar la partid da.

Primul pas în cârje

Prin această explicație Ponta s-a făcut de râs definitiv arătând că pentru premier este ok dacă este urmărit de justiție nu e nici un bai, dar vezi Doamne, la partid nu se poate, e rușine, deci ține ma i mult la imaginea partidului decât la  a guvernului României. Din nou multiplele personalități și funcții ale domnului Ponta, ca și în cazul Roșia Montana, ne arată că onoarea este negociabilă în funcție de funcție. Ponta și-a semnat condamnarea, ca și Ceaușescu și oricâți lei va mai da pe ici pe colo, soarta îi este pecetluită. Ce își face omul cu mâna lui, nici Klaus nu a visat. Chiar dacă nu va sfârși ca Ceaușescu, chiar dacă poate nu va fi nici judecat și nici condamnat, cariera lui s-a terminat, nu pentru că și-a dat demisia ci pentru modul în care a făcut-o, pentru lașitatea sa la plecarea din țară dar și la întoarcere când nu a avut sânge să dea cu generalul de pământ. Unii spun că totul ar fi un joc între ei, că nașul va prelua șefia PSD și va uni PSD cu UNPR făcând un partid mamut fără frică de nimic, dar eu nu cred așa ceva. Oprea nu vrea bătăi de cap, el promite marea cu sarea, a mai promis odată că va fuziona cu PSD-ul, pe la începuturile USL și până la urmă a bătut în retragere în interes național. Oprea știe că forța și puterea lui constau tocmai în faptul că nu este destul de puternic pentru a deveni un pericol pentru marile partide, dar este suficient de puternic pentru a schimba majoritatea parlamentară și a fi invitat la guvernare de oricine câștigă alegerile. Deci cine speră sau vede aici un joc Ponta-Oprea, să se oprească la Oprea.
Ponta a cam ieșit din joc, este incredibil cât de ușor. Este posibil ca până la urmă să i se fi pus în față perspective și schelete mai grave decât glumele cu numirea lui Șova și banii încasați de la Turceni, dacă ne uităm pe lista lui Valer Marian ne dăm seama că astea erau cele mai mici păcate. Deci nu este exclus ca până la urmă Koco să fi câștigat și Ponta să fi cedat, iar acesta să fie primul pas, care să facă ieșirea mai teatrală și drama mai lacrimogenă, să arate lumii că este un lider de partid cu onoare. Care onoare? Asta este drama președinților, să se înconjoare de trădători și să piară de mâna lor. Când îți place să ți se susure la urechi numai imnuri și ode și îi mazilești pe toți cei care îți spun adevărul, sfârșitul nu poate fi altul .

Anunț pe stâlpul din parcare

Modul în care s-a anunțat și produs așa zisa demisie care practic este o încercare de cosmetizare a imaginii și de schimbare a subiectului zilei, ne arată că demisia este o simplă mutare de distragere a atenției. În orice partid din orice țară o asemenea decizie se discută în conducerea partidului, se stabilește o cale de urmat, o strategie, o stabilizare, un curs de acțiune, pentru că demisia președintelui nu este o schimbare de vănzător la băcănia de la parterul blocului. Dar domnul Ponta a tratat subiectul și partidul ca pe o problemă de cartier, anunțându-și colegii de partid printr-o scrisoare de adio și un anunț lipit pe stâlpul din fața blocului ”angajăm vânzător” pretinzând că are onoare. Asta e onoare, un anunț dat pe facebook? Să fim serioși, ăsta este dispreț la adresa partidului pe care tot el îl va conduce in fapt, dar și la adresa cetățenilor pentru că demonstrează -așa cum am mai spus- că  el consideră guvernul undeva sub linia partidului atâta timp cât demisionează din partid pentru a nu-i șifona imaginea cu dosarele sale dar rămâne în fruntea guvernului de a cărui imagine nu îi pasă. Ca de obicei însă, Ponta se retrage dar nu își dă demisia, un fel de adio dar rămân cu tine, jonglând cu termenii, cu partidul, cu guvernul, cu țara, după cum vrea el. Nu vi se pare că e ceva cu curul în sus aici? Așa ceva numai în România e posibil.

Reacții firești într-o țară de doi bani

Acuma pesediștii fideli vor vorbi despre onoarea președintelui de partid, opoziția despre lipsa de onoare a premierului, prostimea despre piciorul lui Ponta, opoziția din partid despre trădarea lui Oprea, media despre Zăvoranca și Leo sau despre deturnarea avionului prezidențial la Sibiu, iar lucrurile vor merge mai departe în dulcele stil românesc. Până la urmă istoria României va deveni o lungă înșiruire de abuzuri, lovituri de ”imagine” numite revoluții, reforme, suspendări, coabitări, care nu sunt altceva decât ciolaniade.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

17 Raspunsuri la Ponta-primul pas

 1. E totul corect! Cei care TREBUIE SA STIE, STIU! Pana si eu, simpatizant al PSD, stiam! Nu avem ce face in fata celor care, inclusiv prin procurorul Uncheselu vor schimbarea guvernului si accederea la butoane tot a PDL! Amin! https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1442227259419728&set=gm.1003097796419704&type=1&theater

 2. Vladi Mir

  Domnule Col.Marin Neacsu,
  ma intreb si va intreb, de ce dupa atatea ore de la aparitia acestui articol, este doar o singura postare, in timp ce, la cele despre pensiile militare, in cateva zeci de minute, forumul este inundat de postari, care mai de care mai combative si mai docte, iar pana seara se aduna atatea, incat iti trebuie vreo doua, trei zile sa le citesti si sa le intelegi sensul.
  Ma intreb, cum in mod sigur va intrebati si dumneavoastra, DE CE? Si mi-e groaza sa-mi dau raspunsul.
  Si asa se intampla cu mai toate scrierile dumneavoastra, care se refera la altceva decat la pensiile militare.
  Cum de a ajuns aramata Romaniei la 40% din capacitate, cine se face vinovat si cand va raspunde, cum se „indreapta” aceasta situatie cand masurile de resuscitare se vor lua, dupa glorioasele demersuri politice ale destoinicului presdinte Punct-si-de-la-capat, incepand cu anul de gratie 2017, cum un pseudogeneral care a provocat atata rau armatei, a ajuns sa tina in cumpana balanta politicii nationale, nu-i prea intereseaza nici pe pensionarii militari, cat despre cei activi …
  Oare vom avea curajul sa ne dam raspunsul?
  Cu respect,
  Col.(r)Vladimir Nussem

 3. @Vladi Mir,
  Sunt mai multe raspunsuri:
  1. O mare parte din cititorii mei sunt militari activi sau ]n rezerva. De aici aplecarea spre problematioca militara.
  2. 99,99% din cititori sunt romani, deci ii intereseaza numai camasa, nu si haina, daca nu le crapa buza, nu se implica.
  3. Si unii si altii sunt satui de ceea ce se intampla in viata politica, s-au convins ca orice ar face sau ce ar spune nu se schimba nimic, au obosit si ei sa si comenteze.

  Dar daca te uiti, cei care comenteaza, indiferent de subiect sunt cam aceiasi, unii o fac din convingere, altii pentru ca asta le e meseria, au primit saricina sa ma decredibilizeze si vin cand cu laude inutile, si propuneri sa trec la alte subiecte ca pe astea le-am lamurit, fie critica orice, pentru ca asa e ordin. Ma sunt si unii care o fac asa, pentru ca nu le place basca mea indiferent ce culoare ar avea. Sunt si din cei care chiar sunt interesati si ar vrea sa schimbe ceva dar nu cred ca depasesc 5%. Am colegi cu care ma intalnesc cu diferite ocazii prin oras si imi spun : „Marine, imi place cum scerii, da-i inainte!” dar nu scriu un cuvant aici pentru ca ii depaseste… Asa ca eu fac ce stiu eu, ei ce stiu ei, fiecare cat poate.

 4. ION BALTOC

  D.le Neacsu poti sa scrii despre orice, si despre oricine.Nu ma intereseaza.Nu stiu d.le colonel cum esti dumneata , pe ce ” filiera ” ai ajuns in randurile unei institutii care era de o moralitate -unicat-, ce-i drept pana in anii 1980.Poate ai facut parte din cei care au fost avansati in lotul TURCESCU, ONTANU .”BALMACEANU” OLTEANU …,NU STIU , NU MA INTERESEAZA. Dar nu pot sa-mi imaginez ca cineva care in mod constient, si-a asumat niste privatiuni, riscuri ,ingradiri cetatenesti etc., pe care „VITEJII DIN VIATA CIVILA NICI IN VISE NU LE-AR FI ACCEPTAT „, consider ca din vocatie si nu pe baza de ” PILE”, poate sa denigreze institutia care i-a asigurat subzistenta, si pe membri ei de buna credinta,care au indurat multe nedreptati din partea unora ca dumneata,indiferent de caile prin care vin aceste denigrari, DIRECT sau INDIRECT. RUSINE.

 5. IonLucaCaragiale

  Si d-l Neacsu si eu si multi dintre cei care scriu aici au ajuns in institutia armatei pe o ”filiera” care a insemnat un sir lung de privatiuni, de eforturi (insuportabile uneori), de transpiratii (cat Marea Neagra), de camaraderii minunate(pe viata) si nu in ultimul rand de renuntari (unele dureroase)la viata personala…

  Poetul ca şi soldatul
  nu are viaţă personală.
  Viaţa lui personală este praf
  şi pulbere.
  (Nichita Stanescu)

  De aceea ne doare cand vedem cum soarta noastra si a altora ca noi depinde de deciziile unor impostori (sa nu zic infractori)ajunsi prin vechiul sistem PCR sa conduca o tara, un guvern, o armata…

  Din Craiova pana la Iasi
  Se cam simte lipsa sarii,
  Fiindca cei mai multi ocnasi
  Au ajuns la carma tarii!
  (Pastorel Teodereanu)

 6. Domnule Baltoc, cand nu stii ceva, ai trei variante: 1 sa intrebi, 2 sa te informezi , adica sa studiezi, 3 sa taci. Dumneata ai ales-o pe cea de-a patra, sa vorbesti prostii. Proasta alegere.

 7. Dar daca tot ati intrat in hora domnule Blatoc, poate spuneti unde si cum am denigrat eu institutia care mi-a asigurat subzistenta si pe membrii ei de buna credinta. Care sunt acei mabri de buna credinta pe care i-am denigrat? Puteti da ezemple sau ati vorbit ca la sedinta de partid asa la modul general ca sa va remarcati pentru spiritul critic la adresa dusmanilor de clasa?

 8. ifrim

  Eu cand am jurat credinta patriei statul s,a angajat sa-mi asigure subzistenta in activitate dar si dupa pensionare prin pensie militara de stat nu cu magariile basiste 263,OG1,241 , acum daca el statul a reziliat coabitarea cu mine golind,u,mi subzistenta (frigideru’) eu trebuie sa sed linistit la locul meu? Ma n-auzi!

 9. Vladi Mir

  D.le (sic)Ion Baltoc, va rog dovediti-va inca o data intransigenta, infierand fara menajamente ignobilul gest al numitului Mircea Dinescu, care si-a permis si el sa denigreze unul dintre cei mai bravi patrioti, nascut si crescut in GAZ-urile armatei,atentand astfel in mod grav la siguranta nationala !!!
  http://www.catavencii.ro/editorial/arsch/

 10. CivilInArmata

  @ifrim: Trebuia să comentez „articolul” domnului Neacșu(care de fapt bagă sula în coasta guvernului…), dar ma vad nevoit să-ți atrag atenția asupra înțelesului cuvântului coabitare – matale coabitezi cu statul român? Ești tare bre! Și pune draacului semnele de punctuație ca lumea…. (Eu unul mă căznesc)

 11. s

  Trei articole despre un individ care nu cunoaste cel putin semnificatia termenilor de onoare si responsabilitate … Cred ca este prea multa atentie acordata pentru ce face pentru tara asta.
  Iar in ceea ce il priveste pe dl. baltoc, cred ca priveste din partea care nu trebuie; eu as spune ca institutia la care vrea sa faca referire (presupun ca este Armata nu guvernul) traieste, exista prin oamenii ei si faptele lor, modesta solda alaturi de pensia militara fiind doar o oarecare compensatie pentru efortul depus. Asta pentru ca nu este o societate filantropica ce ne asigura subzistenta pentru ca-i place de freza noastra.
  Iar daca domnia sa il confunda pe pontica cu vreo institutie, oricare ar fi ea, greseste inpardonabil.

 12. ifrim

  @ armata…in civil .Crezi ca intereseaza pe cineva cum pune virgula un pensionar? Articolele gazdei vizeaza fondul nu forma.Pt. a dribla un examen la romana am preferat o arma tehnica,iar in alta ordine de idei nu toti putem tinde spre perfectiune ca d-stra!

 13. Vladi Mir

  Scuze !
  Teo Peter

 14. Vladi Mir,
  Deja avem un nou cazTeo Peter si eu am spus ca asa se va intampla inca de cand bazele militare americane in Romania erau la faza de zvon. Cine vrei sa ia atitudine, generalii care si-au castigat stelele semnand adeziuni de partid, sau carand masini de palinca sefilor din Ministere, coloneii care au dat spaga ca sa prinda si ei un post NATO, absolventii care termina scoala militara si nu stiu ce este aia linie de mira dar isi dau doctoratul dupa primul an de activitate? De societate ce sa mai spun, de aia nu mai pot ei ce se intampla in Romania. Multi se bucura ca au venit americanii, au fi fetele lor de lucru, piata neagra merge inainte, ce mare lucru ca se mai imbata cate un brav soldat american si mai omoara cate un roman? Sunt victime colaterale, sacrificii planificate pe calea integrarii euroatlantice. Imi povestea bunica,prin anii 40 in orasele unde erau garnizoane germane, daca un soldat german lovea sau brusca un cetatean si era reclamat, si dovedit vinovat cu martori, era scos in piata si impuscat pe loc. Americanii ar fi in stare sa ii imșpuste pe cei care ii reclama…

 15. s

  @ Marin Neacsu 15 iulie 2015 – 22:37
  Cu prmisiunea dvs. as face o completare: dupa Sc.Mil. / Academie, pana termina Sc.Aplic. fac si vreo doua mastere, deci au dosarul pentru doctorat, beton. Iar doctoratul se da, evident, in Stiinta Militara.

 16. @S da, s-a umplut armata de doctori care care nu stiu cum arata culoarea kaki.

Statistici T5