Legea pensiilor militare ultimul pas

Categoria Actualitate, Despre Armata, Opinii

Iohannis si armata
Se pare că se apropie sfârșitul procesului tehnologic al nașterii legii pensiilor militare și odată cu el și ultimele speranțe că se mai poate repara ceva. Nu mai amintesc chinurile nașterii, legea a ieșit cu forcepsul dar din păcate copilul nu este un copil normal are multe organe lipsă, sau bolnave și cei care au contribuit la aducerea ei pe lume au urmărit fiecare câte ceva câte un ”organ” nimeni nu a vrut un copil perfect sau nu s-a zbătut suficient pentru a-l obține, probabil din ancestrala teamă că ar putea avea un copil care să le depășească performanțele. Pe cei care au inițiat legea îî înțeleg, nu au avut nici un moment intenția de a scoate o lege pentru militari, o lege corectă și cu adevărat occidentală, ei au vrut doar sa facă ceva cu care să închidă gura militarilor, poate și cererilor NATO-dacă au existat- dar mai ales să pozeze în marii salvatori ai națiunii.

 

Conflictul din Ucraina și apropierea unor acțiuni militare deschise în zona Mării Negre a jucat un rol esențial, fără îndoială în apariția acestei legi pentru că nu puteai cere militarilor să lupte pentru interesele partenerului strategic câtă vreme legile făceau din ei asistați social, nu cătane. Și uite așa, scremută, cu amendamente la lege și amendamente la amendamente a apărut până la urmă o lege care își spune a pensiilor militare dar se ocupă de fapt și de segmente care nu sunt militare ceea ce face ca denumirea să fie oarecum forțată. Interesant este că în fapt cei care s-au zbătut cel mai mult pentru ea și obținerea unor condiții mai umane au fost tocmai funcționarii publici cu statut special ( prin sindicaliștii Coarnă și Surugiu) pentru că segmentul activ al armatei a avut contribuția sau inițiativa aproape de zero, iar cel din rezervă a fost atât de divizat și lipsit de unitate încât mai mult s-a carotat singur  decât să contribuie la ceva bun. Cei care au ieșit la pensie după 2011 strigă fericiți că au reușit să obțină o bază de calcul avantajoasă și se fac că nu văd că aceasta nu ajută cu nimic pe cei ieșiți la pensie până în 2011 deși ar trebui să beneficieze de același condiții ca și ei. Numai că așa a fost armata cam de când o știu eu.. dezbinată și stăpânită,  cu mulți șefi și puțini meseriași.
Acuma presa ne anunță că președintele va promulga legea ”creșterii pensiilor” și include aici pensiile magistraților, ale diplomaților, ale ”aleșilor” politici și,  ironic, și ale militarilor, deși vorbim de legi separate și culmea, din toate, numai cele ale militarilor nu vor crește pentru că legea lor conține frâne la creștere.

 

Încă din start, legea dă dovadă de lipsă de respect față de propriile principii enunțate drept ”literă de lege”.
Astfel, dacă citim cu atenție Expunerea de motive care ar trebui sa conțină condensat esența legii și intențiile inițiatorului legii aflăm că:

1. Legea nu își propune să mărească pensiile militarilor. De aici se ridică câteva întrebări :
a)de ce vorbește presa de mărirea pensiilor militarilor la un loc cu cele ale magistraților si parlamentarilor?
b) Este posibil ca prin recalculare să nu crească nici măcar un segment de pensii sau o pensie? Ar fi absurd să spunem că nu și atunci rezultă ca ori inițiatorul, respectiv guvernul nu a făcut un calcul real al impactului financiar, ori a mințit cu bună știință pentru a nu fi nevoit să caute resurse bugetare, ori chiar nu are de gând să crească nici o pensie aplicând din nou sistemul Oprea sau Lupu, manevrând cu dibăcie printre articole de lege și făcând în așa fel încât prin ordinul de aplicare să nu crească nici o pensie aflată în plată.
c) Secțiunea a patra, ”impactul financiar” este o cacealma? Pe cine minte inițiatorul, pe pensionari sau opinia publică?
2. Legea este discriminatorie din start, bătându-și joc de art. 2 .b) încă din motivare. Art 2 b) al legii instituie principiul egalității ”prin care se asigură tuturor participanţilor la sistemul de pensii militare de stat un tratament nediscriminatoriu între persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică, în ceea ce priveşte drepturile şi obligaţiile prevăzute de lege;” , dar în motivare aflăm că de fapt mecanismul prin care se revine la pensiile militare de stat presupune –printre altele- ”recalcularea pensiilor aflate în plată, stabilite în baza legii 263/2011 pentru cadrele militare trecute în rezervă în perioada 01.01.2011 până la data intrării în vigoare a prezentei legi.”
Cine poate să explice de ce numai această categorie de pensionari și cum respectă această intenție, principiul egalității din art 2 al legii? Poate domnul Oprea,  sau domnul Dușa?
3. Tot la motivarea legii aflăm ceva ce noi știam, acum vedem că și politicienii știau, numai judecătorii ”nu au știut”,  dând câștig de cauză MApN în procesele intentate de pensionarii furați de OG1/2011și anume faptul că nu au fost respectate prevederile art 180(7)din legea 19/2000 privind păstrarea cuantumului celui mai avantajos în urma recalculării sau revizuirii pensiei articol care se aplica celor aflați sub incidența legii 119. Asta da bătaie de joc. Mai lipsește să ni se spună că am fost proști că nu le-am dat în cap pentru nerespectarea legii.
Dar nu numai motivarea legii este sfidătoare. Legea întreagă abundă în discriminări și abuzuri la adresa celor pensionați înainte de 2011 și nu numai. Cei care primesc pensii de urmaș sau invaliditate nu sunt nici ei uitați, sunt batjocoriți și discriminați pentru că nu mai are nimeni nevoie de ei. Nu mai trec acum prin toate abuzurile legii, am mai făcut-o odată au mai făcut-o și alții, cine e interesat, să urmărească linkurile de mai jos, dar mai ales să le citească cei care mai pot face ceva.

 

Pe pagina R-2650 este trecut un apel către președintele Iohannis prin care se cere să trimită legea înapoi la Parlament având trecute și motivele, suficiente pentru a lămuri orice om de bună credință că se face o greșeală promulgă legea în varianta trimisă. Să fiu sincer mă îndoiesc că domnul Iohannis va ține cont de apel, deși sunt convins că va fi informat. Nu are nici un interes să dea militarilor, pensionarilor o lege corectă pe el îl interesează să dea Germaniei și germanilor tot ce își doresc, eventual să îi scutească de plata datoriilor către România. După numirea lui MRU, cel care a cerut cedarea moștenirii Gojdu Ungariei, la SIE îmi este clar cât de mult ține domnul președinte la valorile naționale printre care se numără și armata.
Același respect reiese și din faptul că legea creșterii pensiilor Parlamentarilor este prevăzută să intre în vigoare imediat după publicarea în MO în timp ce legea pensiilor militare, deși nu are nici un impact financiar-cel puțin așa rezultă din motivare- este lăsată pentru primăvara lui 2016. De ce oare? Dacă nu presupune eforturi financiare de ce nu intră în vigoare odată cu apariția în Monitorul Oficial? Ce spuneți domnule președinte Iohannis?
M-a surprins oarecum abandonarea luptei de către cei care au spus că au luptat pentru o lege corectă. Cum a fost votată în Parlament cum au depus armele, unii mulțumiți, alții obosiți. Cei ieșiți la pensie după 2011 au măcar de ce să nu se mai zbată dar ceilalți, cei care au fost și vor fi umiliți în continuare de ce tac? Ar fi trebuit ca toate asociațiile pensionarilor să își trimită reprezentanți la Cotroceni cu jalba în proțap, cerând retrimiterea legii în parlament și îndreptarea nedreptăților punct cu punct, articol cu articol. Nu am auzit să fi făcut cineva așa ceva . Este adevărat cei ce vor ieși la pensie sub incidența legii, deocamdată au de ce să fie bucuroși, dar să așteptăm să vedem și metodologiile de aplicare. Dar cei care au ieșit la pensie până în 2011 sunt din nou discriminați. Urmează probabil promulgarea, pentru că domnul Iohannis respinge  legi numai  de dragul jocului politic, nu de dragul dreptății. Aveți ocazia domnule Iohannis să împușcați doi iepuri: să dați și peste nas actualului guvern pentru o lege discriminatorie și să comiteți un act reparatoriu câștigând măcar sprijinul pensionarilor militari, dacă nu și respectul. Veți profita sau vă veți face că nu ați văzut nimic?
Dacă veți promulga legea, veți da iarăși de lucru judecătorilor pentru că va urma din nou ceea ce s-a întâmplat în 2011 și chiar legea în motivarea ei, condamnă. Studiați și linkurile, sunt instructive.
Dacă o veți promulga, pentru pensionarii batjocoriți mai rămân două șanse: justiția sau un grup de parlamentari care să propună o lege de modificare a acestei legi, pentru că L263 a fost modificată în 3 ani de zeci de ori încât nu mai știe nimeni cum arată.
Apropo de modul în care prezintă media promulgarea legii, la grămadă cu cele care privesc diplomații și parlamentarii, nimic nu este întâmplător, se face la ordin, cu interes ascuns: opinia publică va confunda sau va primi la grămadă știrea, în felul acesta parlamentarii, magistrații și diplomații vor fi tratați sau văzuți ca și militarii iar aceștia băgați în aceeași oală cu cei care s-au folosit de imaginea și privațiunile lor ca să se considere și ei … bătuți de soartă. Din nou militarii pierd. În felul acesta lumea va reține că militarii vor iarăși să li se mărească pensiile, că vor pensii speciale și ei vor fi cei mai înjurați pentru că nimeni nu va binevoi să citească ce presupune implementarea acestei legi în concepția legiuitorului.
Vai de ea armată cu cai de lemn, soldați de plumb și ofițeri de paie.

PS: Domnule președinte Iohannis, vă mai dau un motiv de returnare a legii. Dacă veți citi motivarea legii veți constata că în la Secțiunea a 7-a punctul 3, se menționează că: ”Au fost respectate prevederile legii 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.” Dacă nu aveți timp din cauza vizitelor, sau consilieri suficienți pentru că vă tot pleacă, rugați pe unul din cei ce au dat like-uri acum un an să caute pe site-urile oficiale ale ministerelor apărării și internelor și să vă spună unde a fost prezentată spre dezbatere publică legea aceasta, sau eventual  în ce departament sau structură a MApN a fost înaintată spre studiu. Dacă vor găsi vă mai produc și eu un milion de Like ca să faceți două. Vă informez că discutarea legii cu șefii de sindicate și asociații subordonați miniștrilor nu se pune. Eu vorbeam despre punerea legii la dispoziție pe pagina oficială a ministerelor.
Dați un buzz dacă găsiți ceva vă rog!

PS2: La mulți ani aviatorilor României. Nu pot spune că e Ziua Aviației PENTRU CĂ AVIAȚIA MILITARĂ ROMÂNA A FOST ÎNMORMÂNTATĂ. Vom mai vedea avioane de vânătoare românești ( ca apartenență) zburând și să sperăm că nu și căzând abia prin Septembrie 2016, până atunci nu știu despre ce aviație vorbim, cea care asigură transportul cadavrelor trupurilor celor decedați?

UPDATE 23.07.2015:

Astăzi președintele Iohannis a promulgat legea  pensiilor militare fără să se uite măcar pe ea. Era ocupat cu  alegerile din PSD probabil și la formarea noului guvern. Nu îl interesează decât doborârea lui Ponta, nimic altceva. Culmea, posturile de televiziune au început să vorbească dacă este corect să li se mărească pensiile militarilor. Ce glumă sinistră. Shitzen!
http://www.cdep.ro/proiecte/2015/500/20/9/em671.pdf
http://www.huhurez.com/2015/07/presedintele-trebuie-sa-trimita-legea.html
http://www.huhurez.com/2015/07/promulgare-versus-trimitere-spre.html
http://www.in-cuiul-catarii.info/2015/07/03/d-o-d-noua-anm-a-armatei-romane-partea-a-doua-teapa-tepelor-9343
http://scmdfiliala1iasi.blogspot.ro/2015/07/legea-pensiilor-militare-de-stat-puncte.html
http://r-26500.blogspot.ro/2015/07/va-sesiza-presedintele-klaus-iohannis.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

59 Raspunsuri la Legea pensiilor militare ultimul pas

  1. Burlacu

    „Legea nu își propune să mărească pensiile militarilor.”
    De unde si pina unde, de unde ati dedus asta?

  2. Burlacu

    „(Iohannis)Nu are nici un interes să dea militarilor, pensionarilor o lege corectă pe el îl interesează să dea Germaniei și germanilor tot ce își doresc, eventual să îi scutească de plata datoriilor către România. ”

    Calomnie, de unde si pina unde?

  3. Burlacu

    „Conflictul din Ucraina și apropierea unor acțiuni militare deschise în zona Mării Negre a jucat un rol esențial, fără îndoială în apariția acestei legi pentru că nu puteai cere militarilor să lupte pentru interesele partenerului strategic câtă vreme legile făceau din ei asistați social, nu cătane”
    Iar povestea cu „vine rasbelu, datine si noua rezervistilor ceva „…
    Mai curge multa apa pe Nstru pina sa va vina rindul….
    NU MAI ESTE VIZIBIL CV DOMNIEI VOASTRE PE INTERNET! POATE IL POSTATI DIN NOU SA VEDEM CATANA ADEVARATA!!!

  4. Claudiu

    Ba Burlacu, cine te-a pus sa postezi AICI nemernicule!

  5. Burlacu

    Di ci ti iei di mini bre Claudiu? Ci, n-am voie sa postiez aici? Duti bre șî ti plimbî!!!

  6. Burlacu

    Am gasit totusi la:
    http://www.ziare.com/colaboratori/marin-neacsu
    Cariera:
    Diferite functii specifice, de la comandant de subunitate, ofiter de stat major, Ofiter cu relatiile cu presa, pana la Director de curs la UNAp Bucuresti
    Trei ani de misiuni ONU in Irak, Angola,Albania si Eritreea, cu diferite atributiuni, ca ofiter de legatura, ofiter cu relatiile cu publicul, observator militar, translator si comandant de regiune.
    Pedagog cu 7 ani de experienta in predare la Universitatea Nationala de Aparare Bucuresti, in cadrul CRP NATO/PfP
    Bravo domne.. Dar catana tot nu sunteti!
    Sper ca va mentineti afirmatia: „Consider ca simtul umorului, toleranta si capacitatea de adaptare sunt trasaturi ale inteligentei”

  7. @ Burlacu,
    Vezi cum te reopezi matale ca gaina in mislocul gunoiului? Mai intai ca nu mai gasesti CV-ul,de parca era vina mea ca nu stii sa cauti. Apoi ma intrebi unde scrie ca legea nu isi propune sa creasca pensiile militarilor. Scrie in articol dar s epare ca dumneata citesti pe sarite. Apoi strambi din nas la CV-ul meu. Este treaba dumitale , probabil ai fi dorit sa ies la pensie comandant de companie ca sa fiu ofiter adevarat.Nici nu merita comentat iar opinia dumitale privind cariera militara chiar nu ma pasioneaza. In concluzie, mai intai documenteaza-te si apoi vorbeste.

  8. Burlacu

    „despre ce aviație vorbim, cea care asigură transportul cadavrelor trupurilor celor decedați?” Perla asta a lui DUSA chiar mi-a placut!
    Hai bre nea Neacsu, mai glumim si noi ca purceaua e moarta in hangar!!!

  9. Burlacu

    AM VRUT SA VA LAUD,N_AM STRIMBAT DIN NAS! Cariera militara e una de toata cinstea dar catana e aia din transee, de la turela etc…
    Si apoi ce vreti, sa va laudati ca sunteti catana sau ca aveti o cariera bogata in invatamant si ca ofiter de legatura, cu relatiile publice etc…

  10. Burlacu

    Am impresia ca nu vreti sa va mentineti afirmatia: „Consider ca simtul umorului, toleranta si capacitatea de adaptare sunt trasaturi ale inteligentei”

  11. Burlacu

    Mi se pare ca te adresezi presedintelui Romaniei direct la Post Scriptum.
    Ofiter in rezerva, bata-te vina! Fa o scrisoare deschisa, dar se pune problema daca numele Neacsu are vreo rezonanta!

  12. Dana

    Termina bre Burlacule neghiobule!

  13. @Burlacu,
    In primul rnd ca nu m-am laudat, ci am scris un CV pentru ca mi s-a cerut. In al doilea rand, dupa o anumita varsta, ca ofiter nu poti ramane la ”trupa” decat daca te cheama mos Teaca.Daca doresti sa discutam despre cariera mea, iti stau la dispozitie in particular, nu tin sa dau detalii in public, sunt lipsite de importanta.In ceea ce priveste cele spuse acolo sunt valabile. Daca atacul la persoana ti se pare insa o gluma, atunci sa te astepti la glume de acelasi fel Observ ca unii care probabil te cunosc, deja au inceput sa glumeasca pe seama ta. Legat de scrisoarea deschisa catre domnul presedinte, iti pot spune ca nu este nevoie,cine trebuie sa afle afla.Daca as sti ca vorbesc degeaba, nu as vorbi, ca altii.Nu importa daca numele meu este sau nu cunoscut, important este ca mesajul sa ajunga si stiu ca ajunge.

  14. Trebuia să existe si posibilitatea de a opta intre legea pensiilor militare de stat sau calculul pe punctaj (l.263),poate nu toți isi doresc să revină.

  15. Ghici

    Domnule Neacsu, ce v-am tot scris eu? Iata ca a aparut si un comentariu care lumineaza multe!!!

  16. Ghici

    Ma refer la comentariul lui Enastescu!!!

  17. Domnule Enastescu,
    Intrebarea dvs puncteaza o alta discriminare din cadrul legii, intre cei care vor iesi la pensie in conditiile legii si au posibilitataea sa aleaga intre celedoua sisteme de pensii si cei pensionati deja, care nu au aceasta varianta. Dar sa fiu sincer, nu stiu de ce va impacientati, pentru ca dumnevoastra, ca iesit lapensie inainte de 2011 oricum nu vi se va recalcula pensia, deci daca doriti sa optati pentru sistemul contributiv, sunteti deja in el. Iar daca prin absurd cineva va va recalcula pensia se va pastra cuantumul cel mai avantajos.

  18. Ghici

    Domnilor, apelul de la pagina R-2650 se termina cu:

    G. Olescu, un oarecare ofiter roman, in rezerva. El precizeaza: Nu detin legitimatie de membru de partid, incat sa ma prefac ca nu observ erorile si ororile legii. Le observ insa „nemteste”, cel mai probabil „defectul” fiindu-mi cauzat de faptul ca detin un banal certificat cu nr. 90 acordat de Gebirgs- und Winterkampfschule (o scoala de lupta si supravietuire in teren montan si pe timp de iarna), Germania.

    TOTI LUPTATORII CU HARTIILE(ACUM CU EMAILURI,EFAXURI) DIN BIROURI S-AU ASCUNS IN SPATELE LUI OLCICA ASTA!!! Aia au scoala de supravietuire la Sommerschlafschule!!!

  19. Ghici

    Poate nu a aparut comentariul meu pentru ca am gresit emailul…
    Domnilor, apelul de la pagina R-2650 se termina cu:

    G. Olescu, un oarecare ofiter roman, in rezerva. El precizeaza: Nu detin legitimatie de membru de partid, incat sa ma prefac ca nu observ erorile si ororile legii. Le observ insa „nemteste”, cel mai probabil „defectul” fiindu-mi cauzat de faptul ca detin un banal certificat cu nr. 90 acordat de Gebirgs- und Winterkampfschule (o scoala de lupta si supravietuire in teren montan si pe timp de iarna), Germania.

    TOTI LUPTATORII CU HARTIILE(ACUM CU EMAILURI,EFAXURI) DIN BIROURI S-AU ASCUNS IN SPATELE LUI OLCICA ASTA!!! Aia au scoala de supravietuire la Sommerschlafschule!!!

  20. @Ghici,
    Sa fiu sincer nu am cunoscut acest amanunt, personal nu am citit apelul, am considerat intentia binevenita si asa ar fi trebuit sa actionee toate asociatiile militarilor, asa cum am spus si in articol. Daca ceea ce spuneti este adevarat -si nu voi verifica pentru ca nu cred ca mintiti- parerea mea este ca este o incercare nedemna de a impresiona.. Nu conteaza ce cursuri sau unde le-a absolvit autorul apelului, apelul trebuia sa cuprinda doar problemele care intereseaza cu adevarat, nu ”autorecomadari” insinuante si cel putin dubioase.

  21. Gigel

    Domnule Neacsu, imi pare rau dar va contrazic. Nu exista nicio discrinimare intre pensionarii militari iesiti pana in 2010 si cei iesiti din 2011, din punctul meu de vedere (desi am studii juridice nu ma consider un specialist in domeniu).La art.109 alin.1 se precizeaza clar ca se recalculeaza pentru cei iesiti pana in 2010,iar la art.110, urmatorul, se precizeaza acelasi lucru pt cei iesiti dupa 2011. Singura diferenta se refera la termenul in care se face, 24 de luni pentru primii si 12 luni pentru ceilalti (probabil s-a avut in vedere numarul mai mare al celor iesiti inainte de 2010, iar drepturile se acorda oricum incepand cu aceiasi data pentru toti.Au fost stipulate 2 articole diferite pentru ca baza legala de calcul a pensiei difera pentru cele 2 categorii, in rest alineatele sunt aproape identice.Va trebui sa asteptam promulgarea si apoi normele metodologice, abia apoi vom vedea ce si cum cu adevarat. Oricum este ceva mai bine fata de ce exista acum, in sensul ca se pastreaza cuantumul mai avantajos si se „dezgheata pensiile”. Evident ca sunt mai multe neclaritati. De exemplu , ce nu inteleg eu este in legatura cu vechimea care se valorifica, cea existenta la momentul iesirii din sistem sau cea care este acum in ultima decizie eliberata de casele sectoriale, prin valorificarea vechimii realizate ulterior pensionarii in sistemul civil, in baza actualei legii 263 !!! ? Cu respect,

  22. @Gigel
    Citesti numai ce iti sustine ideea. Ce spui despre mentiunea din motivarea legii in care se spune ca se vor calcula doar pensiile stabilite in baza legii 263? Dar despre punctul3 al art 109 care spune ca cei iesiti la pensie inainte de 2011 vor avea pensiile recalculate numai daca aduca documente noi neluate in calcul la calcularea pensiei? De unde sa ia ei aceste acte, cine le va da sau mai bine spus cine si cum le va identifica, apoi cine le va admite? Practic acest lucru s eva intampla numai pentru cei care vrea Opreaa. Va recalcula numai colegilor de partid, sustinanD ca lor le-au fost gasite noi documente, iar ceilalti vor ramane asa.

  23. Raspuns

    @Gigel: Te citez „De exemplu , ce nu inteleg eu este in legatura cu vechimea care se valorifica, cea existenta la momentul iesirii din sistem sau cea care este acum in ultima decizie eliberata de casele sectoriale, prin valorificarea vechimii realizate ulterior pensionarii in sistemul civil, in baza actualei legii 263”.
    Am inteles din textul legii ca se considera vechime in serviciu(valorificabila la pensia militara) numai vechimea cat desfasori activitate misionara/pastorala ca preot civil in Armata. Bineinteles la enumerarea la care te referi mai este un punct: vechimea in captivitate, dar nu e cazul tau. ATENTIE, am comentat serios.
    In plus baga de seama cum a fost strecurata in lege o prevedere avantajoasa pentru preotii din Armata…

  24. Karadeniz

    @ Burlacu
    Dacă ai fi citit expunerea de motive la proiectul de lege depus de guvern în parlament ai fi înțeles. Dar și în acest caz lipsa bunului simț ar fi prelevat.
    @ Gigel
    E important să citiți legea in ansamblul ei și veți înțelege, cu sau fără studii juridice, că în forma actuală cel ce va aplica legea are suficiente posibilități, în textul alambicat al legii, să amâne aplicarea acesteia suficient de mult timp astfel că prin ieșirile naturale din sistem efectul acesteia asupra celor pensionați înainte de 2011 să se aplice doar unui număr mic de supraviețuitori.
    Experiența legii 164 a arătat că la peste 20 de mii de militari, pensionați anterior apariției legii și excluși inițial din aceasta, abia după 10 ani, când legea era deja a abrogată, au fost repuși în drepturi.

  25. @karadeniz
    Nu legea ar fi fost abrogata dupa 10 ani ci pensionarii afectati…

  26. emil

    Deci , acum odata Legea fiind promulgata, se va publica in MO desigur si ce se va mai intampla? Ce trebuie sa facem? Care este urmatorul pas????!!!

  27. neacsum

    @Emil,
    Dormi in pace, ce sa faci ? Asteapta para malaiata.

  28. ifrim

    Tare nedumurit sunt! Fiind pensionat inainte de 2011 am termen de asteptare 24 luni de la o teoretica marire a soldelor dar musai dupa 2 ian.2016 plus 5 luni pana la sf. anului cca.2 ani juma minim. Neclaritati: a) Daca intre timp plec sa tund perpetuu gazonul in locurile cu verdeata vesnica nu ma incadrez intransa daca nu acesta e chiar scopul marsav? b) Ce termen de garantie are prezenta lege adica pana cand are termen de valabilitate ca asa pana la prima modificare stiu si eu?

  29. Gicu

    Ifime, ai inceput deja cu vaicareala? Stai oleaca sa vezi poate ti se mareste frate….

  30. dabija

    Pt. Gicu : la varsta asta ce sa i se mai mareasca? Poate tensiunea si diabetul, caci in rest…

  31. pedro

    Dar trebuie sa intelegem
    intai cum se face recalcularea si actualizarea pensiilor,ce se ia de baza?Atentie ca si
    in cazul L164 observ ca nu se stie ca fiecare a fost incadrat pe o functie cu un grad si
    niste trepte sau indici de salarizare.Nu ultimul salariu se ia de baza ,se porneste de la ultima
    incadrare:ex.lt.col-12 devine ulterior lt.col.-3,00 si dupa legea salarizarii cresc indicii care se
    inmultesc cu o valoare de ex.600 lei,care da solda de functie de baza, la care se adauga
    gradatiile avute la trecerea in rezerva;solda de merit(daca a avut);spor de dispozitiv;
    indemnizatia de conducere,etc.Din totalul acesta se calculeaza 80% pentru
    25 ani vechime si se aduga cate 1% pentru fiecare an ce depaseste 25 ani,la care se adauga
    3;6;9% contributia la pensia suplimentara.La total se adauga valoarea integrala a soldei de grad.
    Suma rezultata se inmulteste cu 10;15;20% in functie de Ordinul pe care il detine.

    Pentru cei mai pesimisti,ieri legea a fost promulgata:
    Comunicat de presă
    (23 iulie 2015)

    Ref.: Decrete semnate de Președintele României, domnul Klaus Iohannis
    Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 23 iulie a.c., următoarele decrete:

    • Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 6/2014 pentru modificarea şi completarea Art. 10 din Legea nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe;
    • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social;
    • Decret pentru promulgarea Legii privind pensiile militare de stat.
    Departamentul de Comunicare Publică
    23 Iulie 2015

  32. Burlacu

    Stimate domnule col(r) Neacsu, imi permiteti sa comentez?
    Observ ca iar cenzurati.
    @ifrim: Vrei termen de valabilitate pentru o lege? Mai bine cereai instructiuni de folosire. Dar legea de aderare a Romaniei la NATO pana cand e valabila? Halal!
    @ifrim: Dar dacă tot ești pensionar, cred ca ai timp măcar sa tastezi ca lumea…

  33. Burlacu

    @padro: Mai urma să adaugi că suma finală se înmulțește cu doi!
    E momentul să fac o propunere: Publicați legea promulgată și apoi publicați exemple de aplicare. Ar fi bine să apelați la un jurist cu experiență. De asemenea inițiați un nou forum cu întrebari puse de militari(pensionari) la care să raspundă numai juristul cu experiență.
    Se pot prezenta datele concrete fară nume de persoane, indicative unități.

  34. Burlacu

    Domnule Neacsu,
    Am citit abia acum UPDATE din articol. Observ ca nu dispuneti decat de un dictionar alternativ al limbii germane. Asta e tot ce stiti sa spuneti pe nemteste?
    Sa nu uit: Va rog sa publicati pe prima pagina termenii si conditiile de inserare articole si comentarii. Asta ca sa nu mai existe dubii.
    Precizati ce se poate publica si ce nu se poate publica.
    Si daca va supara ca unii comentatori sunt impotriva legii pensiilor militare precizati ca administratorul site-ului poate cenzura opiniile care nu corespund cu orientarea site-ului.
    Accesul persoanei de care pomeniti a fost blocat pentru ca a indraznit sa riposteze(intr-un fel atipic) la atacul dvs(va amintiti comparatia cu Ponta,Iohannis, sau aluzia la sanatate – poate s-ar cuveni niste scuze).

  35. Domnule Burlacu, Bulacu, Traian Basescu, Andrei Manu, sau ce nume ti-oi mai lua, insistenta dumitale de a posta sub diferite adrese de mail sau pseudonime si de a te dedubla incercand sa iti iei apararea singur si sa te autivictimizezi dovedeste ca chiar ai nevoie de un medic de specialitate.Asa cum am spus, din dorinta de a proteja pe cei care mai citesc o sa imi tin promisiunea INDIFERENT SUB CATE ID-URI VEI INCERCA SA POSTEZI .

  36. Apropo domnule Bulacu civil in armata, am scormonit prin memorie si am mai gasit 3 cuvinte nemtesti: foraibăr, laibăr şi zaibăr.Sper să fiţi mulţumit.

  37. Dana

    Va rog frumusel, sotul mieu o ieșît la piensie inainti di lejea lui Bocuț, poati cieri recalculari dupî lejea nouă? Mersî!

  38. Dana

    Pi matali domnu’ colinel dacî nu bunghiești ti rog sî uzitezi cartea di tradușieri di pisti prut!

  39. ion

    Deci pana la urma care pensionari sunt avantajati: cei intrati in sistem pana in 2011 sau cei dupa 2011? multumesc

  40. @Ion
    Asta va stabili Oprea, la ora asta nu știe nimeni ce e în capul lui. M-ar mira să stiechiar si el…

  41. csej

    BURLACU@ce ar fi sa nu te mai uiti in curtea altuia?Cainele moare de batran si prostul de grija altuia.Se pare ca ai un dinte impotriva sefului tau,ofiter.Ar trebuii sa intelegi ca orice sut in fund inseamna un pas inainte.Din acest pdv seful tau,ofiter primeste felicitari.

  42. Dana

    @csej: Da ci numi ai bree? O sa replichiez eu in locul lu’ ghietu Burlacu pi cari l-ati priponit șî nu poati zîci nica la saitu ista.
    Șitat: Șeful meu este un colonel, oltean de toata isprava. Despre ce șut în pardon e vorba? Despre ce curte a altuia e vorba? De curtea unității în care lucrăm cot la cot militari și civili? Cred că tu ai probleme de grija mea!!!

  43. Dana

    Bre nepricopsîților, Burlacu reitereazî(na că mă înglodai în noua exprimare) că așteaptă scuze pentru comparația cu Basescu și Ponta și pentru aluzia la sănătate! Alivoar!

  44. Dana

    Burlacu o zîs că e mari greșalî să fie pus alături de ăia doi, pentru că iel e om dișient șî nu umblă cu șoalda…

  45. un coleg mai novice

    Imi cer scuze ca ma amestec in discutie! Am studii de marina si economice! Eu am inteles cam asa pentru cei pensionati inainte de 2011! Ma refer strict la ei! Baza de calcul sunt veniturile de baza individuale din ultimele 6 luni (colegii activi in prezent vor putea cere la alegere 6 luni consecutive din ultimii 5 ani).La coeficientul de pornire de 0,80 se adauga grupele de munca actualizate (I si II) plus cate un procent pentru fiecare an peste armata pentru care s-a lucrat si s-a platit CAS! Nu se depaseste baza 1 indiferent de cate procente suplimentare se aduna! Se adauga Ordinul Meritul Militar si contributia pentru pensie suplimentara/cota individuala platita la buget! Deci peste 40 de ani vechime din care minim 25 de cascheta se ajunge la 1,29 din baza de calcul! Probabil insa ca se va recalcula in termen de 24 luni! Sporul de 15% e valabil pentru cei care ies de acum incolo! Cu respect

  46. un coleg mai novice

    Imi cer scuze! Trebuia sa spun veniturile brute individuale din ultimele 6 luni de activitate! Sunt deja trecute in deciziile de pensionare pe legea unitara a pensiilor!Nu implica prin urmare date noi de la pensionari!

  47. Gigel

    Sunt de parere ca trebuie sa asteptam normele metodologice de punere in aplicare a legii. Abia apoi putem comenta ce si cum. Sigur ca nicio lege nu va multumi pe toata lumea. Mai ales la noi in tara.Normal, ar fi sa se respecte ierarhia militara, este vorba de functiile de pe care ne-am pensionat si de gradele avute la trecerea in rezerva. Nu este posibil sa se ajunga la situatia in care un subofiter sa aiba pensia mai mare decat seful lui !!! Dar, mai ales, nu este posibil ca un pensionar sa obtina la 45-47 de ani o pensie mai mare decat un ofiter activ pe aceeasi functie de pe care s-a pensionat.

  48. @ GIGEL,
    SUNT DE ACORD CA TREBUIE SA ASTEPTAM SA NE IA CAPUL SI ABIA DUPA AIA PUTEM CERE SA NI SE FACA DREPTATE SAU SA FIM TRATATI CA OAMENI.

  49. un coleg mai novice

    Imi cer scuze pentru revenire! Cu o posibila erata! Totul se plafoneaza la 1! Inclusiv pensia suplimetara/contributia individuala! La ea se adauga ordinul Meritul Militar. Deci pentru un ofiter cu peste 40 de ani vechime incluzand si viata civila si 25 ani vechime in serviciu este baza de calcul inmultita cu 1,2! Baza de calcul este media veniturilor brute individuale din 6 luni consecutive din ultimii 5 ani! Vom asista asadar la apropierea -egalizarea pensiilor pe grade. Ca e bine sau rau e alta problema!DEci recalcularea este extrem de simplu de facut! O zi placuta domnilor colegi!

  50. mos alecu

    @un coleg mai novice 27 iulie 2015 – 11:37 :
    Totusi mai cititi macar o data legea !…
    Baza de calcul poate fi marita cu 15% … Deci o „noua” baza de calcul . Care face 1,15 din cea initiala .
    Aceasta este „baza de calcul care nu poate fi depasita …
    Deci pensia va fi (max) 1,15 din baza de calcul initiala .
    Iar aceasta pensie se majoreaza cu 3 – 6 – 9% (pentru contributia la bla , bla , bla …) .
    Ceea ce inseamna pensie de (la max.) 1,2535 din acea baza de calcul „initiala”.
    Impreuna cu majorarea pentru OMM (SOSP) (la max.) pensia se face 1,5042 …
    Chestie absolut imorala ! Pensie „imensa” pentru unul care „sta cu burta la soare” ,fata de solda celui care este „pe coclauri” !

    Despre apropierea-egalizarea pensiilor pe grade … Da ! Daca au muncit in situatii absolut asemanatoare . Daca nu , nu !
    Limitarea la acel 100% va „defavoriza” pe cei predispusi la obtine vechimi „matusalemice” … vechimi , de altfel , improprii indeplinirii atributiunilor ca militar …

  51. un coleg mai novice

    Stimate @coleg mos alecu! Eu nu vreau sa judec moralitatea sau imoralitatea legii! Sa o luam usor! Cei 15% nu sunt pentru cei pensionati anterior intrarii legii in vigoare! Se aplica celor care vor iesi de la 1 ian la pensie! Celelate procente sunt valabile! Nu stiu care varianta se va aplica! Baza este plafonata la 1! Ca se adauga Ordinul Meritul Militar este sigur! Deci 1,20 pentru cei care au 25 ani de vechime in serviciu! Nu este sigur de adaugarea contributiei suplimentare la pensie sau incorporarea ei in plafonul de maxim 1! Deci va fi intre 1,20 si maxim 1,29 inmultit cu baza de calcul!Asta e! Cu respect in dialog!

  52. mos alecu

    @un coleg mai novice 27 iulie 2015 – 22:42 :
    Nu este vorba despre „moralitatea-imoralitatea” legii ! Este vorba despre imoralitatea situatiei ca pensia sa fi (mult) mai mare decit veniturile celui in activitate !

    Cei 15% sint pentru toti !
    V-am rugat sa mai cititi (macar) o data legea !
    Ati fi vazut ca (art.109-110) pensiile „se recalculeaza potrivit prevederilor prezentei legi” .
    Iar „prevederile prezentei legi” sint si art.28 care spune ca „la media astfel obtinuta se adauga un spor de pina la 15%…” .
    Este foarte probabil ca acel spor sa fie pentru conditiile de munca . Conditii de munca_care nu mai sint „recompensate” in nici un fel , ca urmare a procentajului unic de calcul … Dar asta-i alta poveste !
    Esenta este ca acel spor de 15% este aplicabil tuturor … nu numai celor in activitate .

    Daca citeati legea (macar o data , cu atentie) observati ca „plafonarea” este prevazut a se aplica dupa calculul pensiei prin aplicarea procentajului de calcul (art.29) .
    Ulterior , si dupa aceea , art.108 spune foarte clar : impricinatii „beneficiaza de un spor procentual la cuantumul pensiei stabilite în condiţiile art. 29,…” .
    Deci pensia aia stabilita de art.29 sa majoreaza cu 3 – 6 – 9 % .
    Adica este „foarte sigur” cum si unde sa adauga contributia la fondul pentru pensia suplimentara …

    Cu aplicarea si a prevederilor art.108 s-a terminat calcularea/recalcularea pensiei militare de stat de catre l.223/2015 .
    Acum intra in actiune l.80/1995 care adauga (la cuantumul pensiei) acel spor de 10 – 15 – 20 % .

    Deci nu va fi „intre 1,20 si maxim 1,29 inmultit cu baza de calcul!” .
    Va fi „intre ??? si maxim(um) 1,5042 !
    Asta este „asta e !” . Nu acel „asta e!” al dvs !
    Sper ca nu v-ati indoit vreodata de deosebitul respect pe care vi-l port !

  53. Gigel

    Cu tot respectul pentru comentariile facute, insa a ne apuca acum sa facem calcule cu procente si sporuri, inainte de aparitia normelor de punere in aplicare a legii, mi se pare a nu fi normal. Legea are prea multe neclaritati si poate fi interpretata in fel si chip. Sper ca normele sa puna cat de cat ordine in domeniul pensiilor militare, astfel incat sa fie respectate gradele si functiile avute la iesirea din sistem, respectiv cariera militara.

  54. Gogu Palamida

    În baza acordurilor de aderare a României la Tratatul Atlanticului de Nord, din 15 aprilie 2008, Guvernul s-a obligat să asigure militarilor următoarele plafoane medii de soldă şi pensie brută, calculată lunar în euro:

    1. Sld – MAC, la arme terestre: 1.750 – 2.450 euro la care se adaugă 25 – 45 % în funcţie de vechime, iar la UM speciale (Av, Ma, Tc, Aa) 1.750 – 2.450 euro plus 25 – 45 % în funcţie de vechime

    2. Sg. Maj. – Plt. Adj la arme terestre primeşte 2.450 – 3.450 euro plus 22 – 38% în funcţie de vechime, iar la UM speciale 2.450 – 3.450 plus 22 – 38% vechime.
    3. 03 MM Cl IV- MM Principal primeşte 2.750 – 3.750 euro şi încă 28 – 38% pentru vechime, iar la UM speciale 2.750 – 3.750 euro plus 28 – 38% vechime
    4. Slt – Căpitan venit cuprins între 3.650 – 4.950 euro şi încă 24 – 48% pentru vechime, iar pentru UM speciale 3.650 – 4.950 euro plus provcentele de vechime de la 24 la 48% .
    5. Mr – Col are un venit sigur dce 5.050 – 7.750 euro şi 24 – 48% vechime, ai la UM Speciale 5.050 – 7.750 plus vechimea în procent de 24 – 48%.
    6. Gen1*- Gen 4* are venitul de 7.550 – 11.750 euro plus 15 – 25% vechime, iar la UM speciale 7.550 – 11.750 euro şi încă 15 – 25% vechime.
    7. PMC Gr. 1 – PMC Gr. 6 venitul este de 2.250 – 3.750 euro la care se adaugă vechime de 20 – 35%, iar la UM speciale2 250 – 3.750 euro plus vechime de 20 – 35%.

    La aceste valori se adaugă sporul de vechime, sporul de funcţie, sporul de risc în teatrele de operaţiuni, gradaţii, ordine, medalii, indemnizaţia de instalare, indemnizaţia de re-inserţie în economia civilă, norma de hrană de campanie, banii pentru uniformă şi furnituri, alocaţii pentru copii şi pentru soţiile fără serviciu, costuri cu chiria, transportul, comunicatiile, etc. Vechimea în serviciul militar activ, se stabileşte în funcţie de grade astfel: corpul generalilor – max. 40 de ani, ofiţeri superiori – max. 35 de ani, ofiţeri inferiori – max. 30 de ani, subofiţeri şi maiştri militari – 35 de ani, soldaţi şi gradaţi – max. 25 de ani, personal civil conform codului muncii.
    Ministrul Apărării Naţionale poate acorda dispensă de la 1-5 ani, pentru depăşirea duratei de serviciu în cazuri motivate, pentru generali şi ofiţeri superiori, iar pentru celelalte categorii de cadre militare, comandanţii de mari unităţi sau unităţi independente, în funcţie de necesarul de încadrare pe stat. Pentru cadrele decedate în misiuni de luptă, familiilor li se acordă un ajutor egal cu 150 de solde lunare brute, pentru invalizi şi clasaţi inapt pace şi război, ca urmare a unor accidente sau răniri în timpul şi din cauza îndeplinirii obligaţiilor de serviciu în slujba patriei, militarii primesc un ajutor egal cu 125 de solde lunare, la care se adaugă o pensie de invaliditate egală cu solda de grad şi funcţie a colegilor din activitate.
    Pensia de urmaş pentru văduve şi orfani este de 0,5 X ultima soldă ridicată.
    Pensiile rezerviştilor se vor actualiza trimestrial şi vor fi egale cu solda de grad şi funcţie minus sporurile, care se plătesc militarilor din activitate, la care se adaugă un spor de ore suplimentare, efectuate pe timpul serviciului

  55. Gigel

    Domnu Gogu Palamida, traim in Romania !!!!! Aveti un document oficial cu aceste obligatii ale guvernului sau sunt pe surse !!! Si legea asta noua a pensiilor militare se apropie de prevederile acestu acord, nu credeti ???!!!!

  56. Traian Minca

    Poate sa-mi spuna cineva daca in media veniturilor brute realizate 6 luni consecutiv, din ultimii 5 ani de activitate, intra si diurnele daca s-au realizat deplasari de scurta durata (1-3 luni) in strainatate pe baza unui ordin de misiune?

  57. Traian Minca

    De asemenea, pentru OMM se iau in considerare ca ani de activitate numai anii in care am slujit patria ca si cadru activ sau si cei in care am slujit in scolile/academiile militare, ca militar in termen??
    Multumesc pentru raspuns, rog numai din partea celor care cunosc cu adevarat problematica respectiva.

Statistici T5