Loading

Votul electronic

Politicienii şi steagul UE
De câte ori vor politicienii noştri câte ceva, pun mâna pe steagul UE şi îl flutură prin posturile de televiziune, ne arată ce se poartă prin UE şi după aia ne dau şi nouă.
Când au vrut imunitate, ne-au spus că aşa e în toată ţările europene şi trebuie să se imunizeze şi ei.
Când au vrut maşini bengoase ne-au spus că nu ne pot reprezenta cu Dacia, că aia nu e maşină europeană.
Când au vrut avion să se plimbe cu el ne-au spus că Romavia sau Tarom nu le pot asigura confortul de care au nevoie şi nici nu pot sta la mila lor, că sunt singurii parlamentari care nu pot pleca cu avionul acasă la sfârşitul programului aşa că au comandat un avion special cu care să se plimbe ei şi preşedintele.
Când au vrut mărirea pensiilor şi pensiilor au spus că sunt ultimii milogi din Europa, că nici nu pot să spună când merg la un „schimb de experienţă” cu alţi parlamentari europeni, ce pensii şi salarii au ca să nu se facă de râs.
Când merg săracii de ei în concedii prin insule exotice, nici nu spun că sunt români să nu îi întrebe cineva ce caută pe acolo dacă au salarii aşa mici sau cum îşi permit hoteluri de 5 stele.

Şi de fiecare dată, trucul a mers. După ce au fluturat steagul UE ori de câte ori au dorit câte ceva, aşa cum serviciile secrete au fluturat steagul ISIS pentru a ne băga pe gât legea Big Brother, acum o parte din politicieni, anume cei care încă nu deţin pârghiile numărării voturilor, deci cei care nu sunt la guvernare, flutură tot steagul UE ca să introducă votul electronic. De ce? Păi de liberali ce sunt. Dacă ei ar fi fost la guvernare şi ar fi organizat alegerile, ar fi stat pe coadă ca şi până acum pentru că nu aveau nevoie de altă modalitate de furt, le ajungea cea clasică. Dar cum până acum, cu toate încercările lor, Ponta încă nu a fost răpus iar ei nu au şanse să pună mâna pe cuţit, încearcă să se lipească măcar de posibilitatea obţinerii a un milion de „Like” uri cu care să câştige alegerile. Păi dacă Iohannis a reuşit în 2014 să câştige într-o săptămână 20% din sufragii, ei nu pot face la fel? În motivarea proiectului de lege se specifică faptul că acest sistem de vot ar elimina suspiciunea de manipulare a votului de către puterea executivă. De acord, dar iniţiatorii au uitat să menţioneze în motivare cine va juca rolul puterii executive în acest caz, pentru că este absurd să credem că va fi lăsat votul aşa de capul cetăţeanului, fără să îl manipuleze nimeni.
Bineînţeles că vor flutura – aşa cum am spus- steagul UE şi vor spune că suntem ultima ţară din lume care încă nu a introdus votul electronic, că în Norvegia, Finlanda, Suedia, Danemarca şi alte ţări civilizate se votează aşa încă din Comuna Primitivă, iar prin Franţa încă din „Comuna din Paris”, sau măcar de la alegerile din 2004 când la Ambasada României se vota la foc încrucişat. Da, numai că acelea sunt ŢĂRI CIVILIZATE şi sunt conduse de politicieni responsabili, nu de hoţi, şmenari, şpăgari, iar serviciile secrete la ei se ocupă de lucruri serioase, nu de sprijinirea unui candidat sau a altuia. Vă mai amintiţi scandalul cu domnul Coldea şi notiţele de birou de la referendum?
Votul şi Big Brother
Realizaţi ce mină de aur va fi votul electronic pentru şmenarii noştri? Realizaţi ce înseamnă Legea Big Brother pentru manevrarea voturilor în sistem informaţional? Este adevărat, nici până acum nu ne puteam plânge că nu am fi ascultaţi, interceptaţi, văzuţi, filmaţi, monitorizaţi, în cele mai intime activităţi acasă, în pat, pe computer sau oriunde am merge, dar măcar aveam impresia că dacă facem scandal şi se descoperă că am fost spionaţi ilegal, obţinem ceva. Acum însă lucrurile sunt clare, orice profesor ajuns judecător şi promovat pe criterii de colaborare cu serviciile secrete ca informator sau ofiţer acoperit, va pune la dispoziţia serviciilor oricâte mandate vor cere acestea, şi activ şi retroactiv, în aşa fel încât nici măcar iluzia asta nu ne-a mai rămas.
În aceste condiţii cine îmi garantează mie că în ziua votului, până să mă scol eu să merg la vot, un băiat de la supraveghere, cu ordin sau pe cont propriu, nu va intra pe computerul meu, sau telefonul meu mobil şi nu va vota în locul meu având toate datele necesare la îndemână, iar când eu mă voi decide să votez, mă voi trezi cu băieţii cu biblia în mână la uşi să mă întrebe de ce am votat de două ori? Cum voi putea eu un cetăţean amărât să demonstrez că sunt nevinovat, că eu am votat o singură dată şi că poate altcineva a votat în locul meu, un hacker sau meseriaş de la STS, atâta vreme cât există posibilitatea tehnică ca cineva să voteze de pe IP-ul meu sau de pe IP-uri diferite, folosind CNP-ul meu când vrea, de câte ori vrea el, în câte oraşe vrea el? Până să apuc eu să deschid gura, sunt deja condamnat şi apoi arestat preventiv.
Fenomenul GIGO
Nu, în mod cert societatea românească, România, conducerea politică, serviciile, justiţia, internele nu sunt încă pregătite pentru votul electronic, ne lipsesc conştiinţa, cinstea, responsabilitatea, cultura politică, onestitatea, simţul civic, dar în primul rând ne lipsesc oamenii care să supravegheze acest proces, pentru că cei care o vor face vor fi cumpăraţi/cumpărabili, şantajaţi/şantajabili, condamnaţi/condamnabili şi vor face ce li se spune, nu ce trebuie să facă. Vă amintiţi imparţialitatea lui Turcescu şi a lui Rareş Bogdan în 2009, respectiv 2014, când fuseseră aleşi să conducă duelul ca arbitri fiind ”recunoscuţi” pentru „profesionalismul si imparţialitatea” lor? Vă amintiţi ce au făcut fiecare şi mai ales cum îşi frângea mâinile a doua zi domnul Rareş, că a făcut tot posibilul să îi salte mingea la fileu lui Iohannis dar el nimic? Exact la fel se va întâmpla şi cu votul electronic, procesul va ajunge pe mâna unor astfel de oameni şi urmarea va fi clară. De data asta însă problema va fi mult mai periculoasă, pentru că nu se poate da o lege a votului electronic numai pentru Diaspora asta ar însemna discriminare. Iar dacă se va da liber la votul electronic, se va da practic liber la furtul votului a 16 milioane de oameni, pentru că practic nu îţi trebuie decât nişte hackeri pricepuţi şi o cameră de 4/4 ca să fabrici milioane de voturi în 24 de ore. Cine îmi garantează mie că programul respectiv nu conţine o mică goangă care să citească „noxele” aşa cum vrea „Firma VW”? Cine îmi garantează mie că chiar cel care va asigura securitatea parolelor nu va introduce el un gândac cu care să întoarcă voturile cum vrea el? În materie de computere încă mai este valabil principiul lui Murphy care spune că întotdeauna când lucrezi pe computere trebuie să fii atent la fenomenul GIGO, adică Gunoi Introduci, Gunoi Obţii.
Votul electronic „ca cartea” de sănătate
Un alt aspect, la fel de important este cel al dotării tehnice şi măsurilor de securitate informatică ce trebuie luate, de luarea tuturor măsurilor ca serverele să nu cadă, să nu cadă curentul nu ştiu pe unde, să nu existe viruşi, sau alte bazaconii în sistem în program, asigurarea securizării parolelor, o conexiune sigură şi servere puternice. Ca să nu spun că datorită numărului mare de „ accesări” ca să nu ne trezim cu problemele apărute cu carnetele de sănătate. Este România pregătită tehnic, uman şi moral pentru aşa ceva? Categoric nu, mai ales moral. Se va fura la greu şi de fapt asta speră şi cei care insistă acum să se introducă votul electronic tocmai pentru că nu au fost în stare nici cu Iohannis, nici cu Koco, nici cu cel refuzat de Madame Nuland, nici cu Dragnea, să îl dea jos pe Ponta. Am auzit că Bruce Willis este curtat să mai toarne un film din seria „Greu de ucis”. Eu zic să îl ia pe Ponta, e şi mai tânăr şi mult mai greu de ucis. Revenind la sistemul votului electronic, eu aş propune ca acest sistem să fie mai întâi verificat, testat, pe un referendum oarecare, pentru a se vedea cum merge, căci vom avea multe surprize. La cât de leneş şi lipsit de simţ civic a devenit românul, ne vom trezi că nu va mai merge nimeni la vot, că s-au tipărit buletinele de vot degeaba şi vor vota toţi în vârful patului cu ochii la mica mireasă sau la Aspirina. Sau, şi mai grav, cei mai puţin pricepuţi în ale calculatorului, îşi vor pune nepoţii să dea un clic din partea lor, spunând: „Dorele, ia tu băiatule buletinele noastre, intră pe adresa aia cu votul şi bagă şi tu nişte voturi acolo, că noi avem treabă şi oricum ne prindem urechile în calculator. Pune şi tu ceva acolo nu contează ce şi nici unde, că oricum iese tot cine vor ei. Şi după aia comandă şi o pizza să sărbătorim victoria. Mihaelaaa, tu cu cine votezi dragostea mea? ”
De aia zic eu că cine flutură acum steagul UE cerând votul  electronic, de fapt cere furtul  electronic. România, va putea introduce acest sistem – dacă va mai exista- cam peste 200 de ani, dar nici atunci nu sunt sigur, pentru că urmaşii şefilor noştri vor fi atunci şefii urmaşilor noştri deci practic nu se va schimba nimic.

NU LĂSAŢI  VOTUL VOSTRU PE MÂNA INSTITUŢIILOR CORUPTE ALE STATULUI, ESTE CA ŞI CUM AŢI PUNE VALIZA NUCLEARĂ ÎN MÂNA UNEI MAIMUŢE!

14 comentarii la „Furtul electronic”
  1. Bani cheltuiti aiurea, secretul votului mu mai exista, iese cine trebuie, mimam si noi democratia, Romania te iubesc!

  2. Hai sa nu fim ipocriti, orice intrare/iesire din mediul virtual lasa urme, orice incalcare a regulilor poate fi demonstrata si probata. Singura problema sunt soft-urile suficient de sigure si facute de profesionisti. Daca in alte tari se poate cred ca si la noi se poate, trebuie sa incercam odata. Asa tot amanam la calendele grecesti o chestiune simpla si cu care va trebui sa ne obisnuim. Oricum, sunt preferabile chiar niste experiente negative cu votul electronic, decat experientele inimaginabile din nov. 2014. Toata Europa a vazut cum un stat isi bate joc de cetatenii sai in vazul lumii, o umilinta prin care nimeni n-ar vrea sa mai treaca.

  3. @gghas,
    Asa cum spuneam , Romania nu este inca pregatita pentru asa ceva, chiar daca am admite ca softul este bunm, tot ar fi problema celor care vor umbla cu el, sau celor care vor avea „grija” de securitatea informatiei, de parole, conturi, etc. Luati in calcul nu doar problemele tehnice ci toate aspectele si imi veti da dreptate. Ganditi-va si la aspectul ca la ora asta , dupa 25 de ani de „democratie” sau capiltalism multilateral dezvoltat, noi suntem mai rau ca dupa 25 de ani de comunism, economic politic si moral si asta nu din cauza softurilor. Am distrus in 25 de ani ce era bine facut de altii in 50 de ani cu toata tehnologia avansata. La asta a dus aplicarea principiilor economiei de piata de catre clasa politica romaneasca. Orice ati da pe mana acestor oameni va merge prost, chiar daca merge perfect in alta parte.

  4. @gghas,
    Sa nu uit, vizavi de urmele lasate in mediu virtual, banuiesc ca ai glumit. Pai daca” sistemul” intra in mediul meu virtual si imi ia votul, se pune intrebarea cum imi dau eu seama, eu fiind un utilizator mediu, fara pregatire de specialitate si mai ales, cui ma plang , cine verifica si cine face constatarea? Nu cumva tot sistemul? Si atunci cine va pierde si va mai plati si cheltuieli de judecata? Telefonul meu e asculta 24 din 24 de cel putin 5 ani de zile. Ce s afac, sa fac plangere la procuratura ca serviciile imi asculta telefonul? PROCURATURA SA PRESUPUNEM CA VA DA CURS CERERII MELE. CINE VA VERIFCA ACEST LUCRU ? EXACT CEI CARE MA ASCULTA.

  5. DLE NEACSU m, suvves maine la congres , ne santeti de folos , fiindca santeti un patriot

  6. repet , vad ca nu s-a inregistrat corect ,,,,SUCCES MAINE LA CONGRES PSD SA VA VEDEM LA LOCUL PE CARE IL MERITATI ,fiinca avem nevoie acolo de dvs

  7. in legatura cu ascultatul telefoanelor……..pai , acum i-au intrecut pe cei din vecgea securitate , care erau vai de capul lor cu tehnica pe care o aveau , stiu asta fiindca aveam o ruda care a lucrat din 1983 si pana in 1995 la sts , si pe urma l-au zburat de acolo ….va dati seama.. au venit acolo niste neica nimeni in lpocul ha ha securistilor .asa ca astia de acum sant FFF HARNICI

  8. Bani pierduti, timp pierdut si nervi cat incap… lasati-i pe cei plecati sa-si vada de rostul lor, mai bine perfectionati sistemul de vot din tara… asupra noastra, a celor ramasi in tara, se repercuteaza rezultatele votului… nu inteleg de ce sunt bagati in ecuatie cei din diaspora! Ce se astepta de la ei? Cu alegerea presedintelui m-am lamurit ce mare branza au facut cei de-afara, sa se spele cu el pe cap… dar credeti ca-i mai intereseaza? Mai urmareste cineva activitatea „mutului”?
    Ganditi-va un pic, cei ce aveti copiii plecati, cum ar fi sa stabileasca ei, de acolo, ce prioritati trebuie sa aveti in vedere aici, in familia din Romania! Nu va inteleg, oameni buni, voi nu mai ganditi logic… cred ca niciodata nu ati gandit, dar macar pe timpul comunistilor gandeau altii pentru voi si de multe ori gandeau mai bine…

  9. Marine draga e un cetatean (prieten de-al tau) @gghas. Cica …”decat experientele inimaginabile din nov. 2014. Toata Europa a vazut cum un stat isi bate joc…” Da’ de experientele din 2009 a uitat!? Atunci nu a vazut toata Europa inimaginabilul de la Paris (de ex.)? Acum si aia din clasa a VIII-a stiu ca alegerile din 2009 au fost furate masiv… dar toti vorbesc doar de 2014. Oare de ce? Daca eu as fi seful BEC sau al ministerului de externe … ceva pe acolo pe sus, (dar nu sunt) numai asa, „in ciuda”, la alegerile din 2016 as organiza exact acelasi numar de sectii de votare ca in 2014. Sa vedem ce se intampla… Ba mai mult, as face o lege cum se spune ..pe surse … ca ar fi in Grecia … nu am verificat dar imi place cum suna! Cica daca stai in Diaspora (sic) si vrei sa votezi … mergi in Grecia. Elegant! Am auzit de prea multe ori cretinismul acela … „cei din diaspora trebuie sa voteze pentru ca mai au in tara parinti, bunici…”! Asa si!? Parintii si bunicii nu voteaza? Si atunci? Oricum, daca se va adopta legea votului prin corespondenta, vom fi f.f. multi care vom vrea sa se aplice si in tara. Adica noi de ce nu? Sa fim discriminati? Ii dam in judecata!

  10. Asa este/ eu nu am nimic cu cei din diaspora dar, atata timp cat se fura si acest vot va fi furat- spun un nu -doresc sa voteza sa vina in tara

Comentariile sunt închise.