“Colectivul” din Craiova

Categoria Magazin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Joi 05.11.2015, ora 21, Craiova, Piaţa Mihai Viteazu. Împreună cu colegul meu de proteste şi manifestări civice, Nerro, merg şi eu să văd marele spirit civic al oltenilor. Auzisem la tv că, cu o seară înainte fuseseră cam 5000 de oameni să se manifeste împotriva sistemului, aşa că înciudat că am ratat marele eveniment, am plecat şi eu să mă integrez. Ajuns în piaţă, unde speram să îmi regăsesc vechii colegi de proteste de acum câţiva ani, pe când noi protestam împotriva eutanasierii semenilor lui Nerro, împotriva tăierii salariilor şi pensiilor, împotriva gazelor de şist, a proiectului RMGC sau a asupririi şi hegemoniei sistemului bancar, am constat că de fapt este posibil să asist la un meci al Universităţii Craiova, varianta Olguţa, nu Mititelu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Piaţa era populată de aproximativ 2-3 sute de persoane, majoritatea tinere, aşa cum probabil s-a înţeles în care cei vocali erau de fapt cei obisnuiţi să strige şi pe ploaie şi pe soare, puştii din galeria Craiovei. Ei erau cei care strigau şi întreţineau atmosfera. Scandările erau cele pe care le auzisem şi la televizor şi deja aşteptam cu nerăbdare îndemnul „Cine nu sare, nu vrea schimbare” ca să mă încălzesc puţin că se pusese un pic frigul. Aş fi sărit şi aşa dar îmi era teamă să nu fiu ridicol fiind singurul care sare fără să strige ceva.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProteste cu mâinile în buzunar
Şi totuşi la proteste nu participau numai „sportivii”, mai erau şi alţi tineri de ambele sexe destul de serioşi, oameni care aveau ceva de spus dar nu spuneau, cel mult ţineau un mesaj în mâini şi atât.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Aceştia erau undeva mai spre marginea grupului central, nu ştiu din ce cauză, probabil nu se identificau cu cei care practic doar făceau zgomot cu vuvuzele şi se băgau în seamă.
Da, sunt şi în Craiova tineri care au ceva de spus, dar nu o spun din trompete ci din suflet. Chiar dacă centrul manifestaţiei era dominat de cei din galerie dirijaţi de tineretul Liberal, probabil simpatizanţii lui Pavel Badea fost fotbalist, spuma se afla pe margini, dacă cineva voia să discute cu adevăraţii craioveni cu simţ civic.
Printre oameni umbla cineva cu nişte foi tipărite care conţineau 10 cereri ale „protestanţilor”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Trecând peste faptul că era ciudat că aceste „cereri” nu erau rodul discuţiilor dinăuntrul mişcării ci indicaţii venite „de la cineva” probabil din „gaşca” celor care dirijau activitatea, am citit materialul şi am constatat că totuşi cererile, indiferent cine le-a conceput, nu sunt rele dar lipsesc multe lucruri importante pe care cei din Bucureşti le-au cuprins. Oricum, propunerile sunt ok, nu par şopârle generate de interese politice.

Revendicari Craiova
Am citit pe facebook pe o pagină „revoluţionară” că cineva spunea „fără boşorogi”. Nu ştiu la cine se referea „tinerelul”, probabil la cei care participaseră la protestele din 89, sau cele din 90 dar sper să prind încă 25 de ani de viaţă, să văd următoarele proteste stradale de amploare şi atunci când actualul tinerel va dori să se implice, cineva să îi spună „fără boşorogi”, probabil fără să ştie că el acum e în stradă ca să poată face acelaşi lucru cel de peste 25 de ani. Oricum, la Craiova la proteste au participat şi oameni mai în etate, peste 30 de ani, fără a fi goniţi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Văzând cine dirijează „sufletul” protestelor, nu mă mai mir că cu o seară înainte se ceruse demisia primarului Craiovei, care -părerea mea obiectivă- nu are de ce să fie demis chiar dacă este pesedistă, pentru că, ne place sau nu de Ponta, Zgonea, Fifor, sau alţii, totuşi Olguţa Vasilescu a făcut în 3 ani în Craiova cât nu au făcut toţi ceilalţi primari în 23 de ani.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Este mai puţin important faptul că a beneficiat de simpatia şi sprijinul financiar al guvernului şi partidului, relevant este faptul că acum Centrul Craiovei arată ca al  unui oraş European, se simte ochiul unei femei, în decoruri, oraşul e mai curat, câinii au dispărut aproape total, oraşul este asfaltat aproape în totalitate. Repet, nu sunt nici fan Olguţa nici membru PSD, spun doar ce văd toţi craiovenii şi dacă sunt oneşti şi cinstiţi, trebuie să şi recunoască, aşa că cererea de demisie a fost fără îndoială opera dirijorilor din PNL care se pare că au confiscat protestele din  la Craiova.  Bineînţeles câţiva puştani au încercat şi în seara asta să împingă mulţimea către Primărie, acolo unde de fapt nu era nimeni, şi după trei încercări, au plecat cam vre-o 20 dar au fost întorşi înapoi de la jandarmi pentru că asta ar fi însemnat blocarea părţii carosabile. După câteva HUOOOOO ca la stadion s-au întors înapoi cunoscând probabil efectul bastoanelor din alte confruntări sportive.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Altfel a fost o demonstraţie paşnică, jandarmii au stat pe margine aşteptând să se termine activitatea, ca să ajungă şi ei la familii. Văzând Nerro cum stau lucrurile m-a luat deoparte şi mi-a spus între patru ochi :

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la “Colectivul” din Craiova

  1. Nu mă miră, a fost propusă la justitie Monica Macovei. Aşa e când promiti ca asculti vocea strazii fara sa te intrebi cine tipa mai tare. Nu ar fi exclus ca oferta lui Iohannis sa plece dintr-o minte diabolica, una care sa fi prevazut sau chiar regizat o astfel de reactie si astfel Iohannis poate propune orice tembel, pe motiv ca asa a cerut strada. Abia de acuma vom intelege ce inseamna caderea lui Ponta, nu ca il iubeam, dar ce va fi de acuma va depasi cele mai negre gauri din univers.