Ciolos si Iohannis
Declaraţii de principiu
Nici nu a fost anunţat bine noul guvern de „tehnocraţi” al lui Cioloş că au şi apărut problemele. Dacian Cioloş,”surpriza”, asul din mâneca preşedintelui Iohannis, secretul lui Polichinelli pe care Băsescu îl cunoştea încă dinainte ca UNPR- iştii Piedone şi Oprea să dea cu Ponta jos, s-a poticnit la primul pas. Primul pas nu este numirea guvernului ci alegerea miniştrilor.
Iată ce declara domnul Cioloş, acum 6 zile:
1. „Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a mă ridica la nivelul încrederii care mi-a fost acordată”
Având în vedere că cel care l-a numit este Iohannis, nu există nici un dubiu la ale cui standarde şi pretenţii se va ridica domnul prim ministru şi pe cine va sluji, pentru că la această oră nu este nici investit de Parlament şi nici nu a fost aclamat de popor. Pe mine ca simplu cetăţean nu mă încălzeşte cu nimic acestă afirmaţie, îmi arată doar că domnul Cioloş nu vrea să îl dezamăgescă pe cel sau cei care l-au ales. Să fie sanitar, cu ei cu tot.
2. „Trecem printr-o perioadă cheie pentru societate, în care societatea a ajuns la un grad de maturitate care necesită o prezenţă publică a Guvernului în aşa fel încăt să asigure puntea de legătura între diferitele instituţii, între politic şi societate”
Domnule Cioloş, societatea a ajuns de mult la maturitate, nu ştiu dumneavoastră dacă aţi ajuns, că nu prea se vede. Iar Guvernul nu trebuie să fie o punte de legătură între diferite instituţii, pentru că guvernul este format din diverse instituţii pe care ar trebui să le coordonaţi. 

Guvernul este un organ executiv, nu consultativ şi nici de interfaţă între alte instituţii ale statului. Doar domnul Cioloş crede altceva.   Dacă însă se  referă la serviciile secrete autohtone şi străine, nu trebuia să ne mai spună, putea să asigure în continuare liantul necesar şi fără să se  demaşte.
După ce a „căutat” timp de o săptămână cei mai mari experţi, purtând discuţii cu partidele, domnul Cioloş a găsit „formula ideală” pentru ca guvernul să aibă sprijin parlamentar. Cu alte cuvinte, guvernul nu este nicidecum un guvern format numai din specialişti în domeniu, este format din „specialişti” în diferite domenii numiţi însă în funcţiile pe care le-au solicitat partidele fiecare având pretenţiile lor. Cu alte cuvinte specialiştii or fi ei „experţi” în ceva,  dar nu toţi au expertiză în funcţia sau domeniul în care sunt puşi. Să luăm un exemplu, cel de la apărare unde domnul Motoc poate fi numit expert în orice, numai în apărare nu, pentru că domnia sa a absolvit dreptul în 89, a fost procuror stagiar pe la Bolintin apoi, pentru că nu prea mergea cu procuratura şi având susţinere de la băieţii cu ochi albaştri a fost trimis la Externe să „procure” date şi informaţii. Şi uite aşa fostul procuror a devenit procurator şi cam asta este vasta sa experienţă, pentru că indiferent de funcţiile îndeplinite el a procurat. Iar acum este considerat cel mai nimerit pentru apărare. De ce? Care este expertiza domniei sale în armată nu ştie nimeni,  dar este considerat tehnocrat. Este adevărat, a fost şeful Departamentului pentru Afaceri Europene şi Euro-atlantice, la Externe, având ca atribuţii monitorizarea relaţiilor României cu UE, NATO, OSCE, dar munca acolo au făcut-o alţii, domnia sa doar a semnat.
Revenim la Declaraţiile domnului Cioloş. După ce ne-a spus pe cine vrea să mulţumească pe timpul mandatului său, ne spune şi cum şi-a ales subordonaţii. Primele criterii avute în vedere a fost să mulţumească şi femeile şi tinerii şi bătrânii, şi organizaţiile lui Soroş şi bineînţeles şi pe şefii de partide, aşa cum susţine chiar domnia sa: ”O treime din membri propuşi sunt femei. Avem şi oameni cu experienţă cu zeci de ani experienţă, dar şi tineri cu practică şi idei in domeniul lor.”

Deci a făcut şi domnul Cioloş cum fac elveţienii caşcavalul, sau cum se fac planificările, adică a pus mai întâi fixurile, apoi a împănat cu ce a mai rămas. Bun principiul, numai că fixurile nu au fost competenţele şi calificarea în domeniul acordat, ci condiţiile puse de cei care l-au numit şi cei care au promis să îl susţină. Domnul Cioloş a urmărit în fapt să aibă un guvern eterogen prin care să mulţumească pe toţi, ca să îi fie validat, nu să aibă oameni competenţi pe domeniile pe care sunt numiţi. Ce caută doamna Cristina Guseth la justiţie, nu voi înţelege nici picat cu ceară. Care e expertiza domniei sale în justiţie? Ce, dacă conduce un ONG care se laudă că apără drepturile românilor cu banii lui Soroş şi “pregăteşte tinerii jurnalişti” să facă jocurile sponsorilor, gata este bună la justiţie? Sau a fost numită acolo pentru că este femeie şi trebuia să facă numărul?
Primele minciuni
Duminică, 15.11.2015, domnul Cioloş a participat la şedinţa conducerii PNL într-o rundă de consultări care în mod normal nu ar fi trebuit să aibă loc. De ce? Pentru că fiind un guvern de tehnocraţi, idee la care PNL-ul a subscris din prima, deşi să bătuseră cu cărămida în piep un an de zile că au premier, au guvern, au program de guvernare, consultarea sau trocul erau inutile. De fapt însă domnul Cioloş s-a întâlnit cu conducerile partidelor nu pentru a le expune proiectul său de guvernare – pe care în paranteze fie spus ar fi trebuit să îl prezinte parlamentului- ci pentru a afla care sunt pretenţiile cerinţele, oamenii şi posturile pe care le doresc ei ca să treacă guvernul. Înainte de a discuta cu PNL-ul, domnul Cioloş negociase acelaşi lucru şi cu PSD-ul. De la PSD cererile au fost clare: nu faceţi schimbări majore la nivelul eşalonului 2 în ministere, direcţii, deconcentrate, prefecturi şi îl acceptaţi pe Dâncu vicepremier. Cioloş a promis că le va îndeplini dorinţele dar mă îndoiesc că o va face în totalitate.După investire vom vedea cum justiţia, DNA-ul, vor scoate pe piaţă noi dosare care întâmplător vor viza exact oamenii pe care PSD-ul nu ar vrea să îi vadă schimbaţi.
Bun, s-a bătut palma, toate partidele mari vor vota guvernul, Cioloş poate sta liniştit. Dar de aici au început primele minciuni.
Neîntrebat de nimeni, premierul desemnat, cum îi place lui Iohannis să spună, îşi trage preşul de sub picioare şi declară că nu a bătut palma cu nimeni, că nu a fost condiţionat, nu a fost presat, nu a făcut pe plac nimănui în desemnarea membrilor guvernului. „N-am negociat cu niciun partid componenţa cabinetului. Toţi au fost alegerea mea personală. Nu mi-au fost impuse nume de miniştri. Aveam de gând să păstrez câţiva miniştri din vechiul cabinet, dar am renunţat pentru a nu se crea controverse“
Aunci cum se face că în prima variantă de guvern apăreau foşti miniştri dar s-a renunţat la ei când unii din cei care au promis să susţină guvernul, au făcut scandal. Este cazul lui Bogdan Aurescu, contestat de UDMR. Deci decizia de a renunţa la cei pe care iniţial i-ar fi dorit în guvern a fost luată la presiunea celor care au spus că nu vor mai susţine guvernul dacă anumite persoane vor fi numite. Asta nu se numeşte alegere personală domnule Cioloş, asta se numeşte şantaj şi la Bucureşti şi la Bruxelles. E rău că aţi acceptat condiţiile impuse pe care le numiţi eufemistic consultări şi expuneri de programe.
A mai spus domnul Cioloş că a ales cei mai buni oameni, că sunt toţi fără pată, conduita lor ireproşabilă. Nici nu a cântat cocoşul de trei ori că a şi făcut prima remaniere, deci prima minciună demascată.
Domnule Cioloş, aţi început cu minciuni, ca orice premier politic sau nepolitic, pentru că nici nu aţi numit experţi sau tehnocraţi pe posturi, unii dintre ei neavând ce căuta acolo unde sunt puşi, nici nu aţi ales oameni fără pată, cărora nimeni nu are ce să le reproşeze. Aşa o fi teoretic dar practic, numirea domnului Tobă lasă multe semne de întrebare dacă e să luăm în considerare numai ultimul scandal cu renumitul telefon din cabinetul lui Ponta, telefon datorită căruia Ponta îşi mutase biroul la apărare. Duicu ştie de ce. Aşadar iată fie o alegere proastă, fie o minciună la fel de neinspirată. Culma culmilor, domnul Tobă a fost audiat în comisiile de apărare ale Parlamentului  şi votat în unanimitate, preşedintele comisiei declarând că activitatea acestuia nu a avut “tangenţe vizibile” cu politicul. Probabil are dreptate, trocul făcut în cabinetul primului ministru pentru susţinerea unui protejat PSD nu a fost vizibil deşi iată ce scrie în referatul DNA:

La data de 13 iunie 2013, Duicu s-a deplasat la Bucureşti, fără a fi însoţit însă de şeful de atunci al IPJ Mehedinti. Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe numitul Ponea Constantin Ştefan, transmiţându-i că la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, numitul Duicu Ioan-Adrian i-a transmis lui Ponea Constantin Ştefan un SMS, transmiţându-i că prim-ministrul l-a chemat pe Tobă Petre la Guvern. La solicitarea prim-ministrului, numitul Tobă Petre s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a întâlnit cu numitul Duicu Ioan-Adrian, care i-a solicitat menţinerea temporară a numitului Ponea Constantin Ştefan în funcţia deţinută şi promovarea sa ulterioară în funcţia de director adjunct al Direcţiei Ordine Publică, solicitare cu care numitul Tobă Petre s-a arătat de acord”
Nu e aşa că nu a avut tangenţe vizibile cu politicul ?
Iar bomboana pe colivă o pune schimbarea ministrului sănătăţii, în persoana lui Andrei Baciu, un tânăr rezident care la 28 de ani nu ştiu ce mare experienţă în manageriat poată să aibă. Poate în manageriatul problemelor femeilor, sau,  cum spunea amicul Dorel, ”reglatul punctului G” că altfel nu cred că ar fi fost el cel mai nimerit ca ministru. Vi l-a propus cumva un grup de admiratoare? Nu mă interesează cariera lui de model sau play-boy, e treaba lui nu e o ruşine nici un păcat iar dacă l-aţi determinat să plece din acest motiv aţi dat dovadă nu numai de proastă inspiraţie la alegere ci şi de slăbiciune şi lipsă de principialitate. Dacă domnul Baciu ar fi fost o somitate şi un foarte bun manager aşa cum susţineţi, ar fi trebuit să vă asumaţi orice risc şi să îl menţineţi în guvern pentru că faptul a fost model nu este nici ilegal nici imoral, deci nu aveaţi de ce să îl înlocuiţi. Se vorbeşte prin târg că tânărul rezident ar fi slăbiciunea şi partenerul de afaceri al domnului Cristian Buşoi iar PSD-ul nu a fost de acord cu el şi a scos pe piaţă pozele.

 

Aşadar aţi greşit de două ori, odată numind pupila unui penelist pe o funcţie pe care nu avea ce căuta, apoi cedând unui scandal iniţiat de un alt partid. Şi aţi mai minţit odată, pentru că iniţial aţi spus că ati acceptat refuzul domnului Baciu de a mai face parte din guvern iar după 24 de ore ne anunţaţi că l-aţi retras în urma unor discuţii avute cu reprezentanţii unor partide ;i pentru că v-ar fi ascuns anumite date personale.  Nu e bine domnule Cioloş, zău că nu e bine.   Nici nu aţi intrat în pâine domnule Cioloş şi aţi şi dat dovadă că nu rezistaţi la presiuni, sau nu vă cunoaşteţi oamenii, sau sunteţi manipulat, sau executaţi ordine, dar oricare din aceste variante ar fi valabilă, concluzia este că faceţi alegeri proaste, influenţat sau şantajat de oameni şi situaţii pentru care nu sunteţi pregătit. La aşa ceva sunt mult mai buni oamenii politici, pe cuvânt dacă nu.
Având în vedere toate aceste lucruri eu nu înţeleg de ce vă mai numiţi technocrat, de ce se spune că avem un guvern de tehnocraţi dacă miniştrii sunt aleşi şi înlocuiţi după cum cântă partidele politice, dacă înainte de a vă decide la formula de guvernare aţi cerut acordul partidelor, în loc să vă vedeţi cu ele în Parlament. Orice aţi spune, guvernul, indiferent cum s-ar numi, nu poate fi numit şi nici rezista fără jocuri politice, aşa că hai să fim serioşi, renunţaţi la sintagma “technocrat” din faţa guvernului. O să vă urmăresc făcând sluj şi echilibristică, prins între interesele partidelor şi trădat tocmai de cei pe care i-aţi luat lângă dumneavoastră, pentru că nici unul nu ar fi fost aceptat, aşa cum nu a fost acceptat Baciu, dacă partidele nu ar fi vrut. Nu uitaţi, Iohannis nu vă sprijină, vă foloseşte, la fel ca Băsescu.

PS: Cum mai stăm cu Codex Alimentarius domnule Ciolos, suntem în grafic? Mai otrăvim ceva sau luăm o pauză? Vedeţi că de acuma mâncaţi alimente din magazilele româneşti, nu de la Bruxelles. Sau vă aprovizionaţi tot de acolo?

http://www.codexalimentarius.org/standards/list-of-standards/

http://www.antena3.ro/actualitate/declaratii-dacian-ciolos-premier-desemnat-323605.html
http://www.evz.ro/ciolos-guvern-lista-ministri.html
http://adevarul.ro/news/politica/dacian-ciolos-intalnirea-liderii-liberali-primit-asigurarea-pnl-sustine-guvern-nu-mi-au-fost-impuse-nume-ministri-1_5648af8b7d919ed50e40399d/index.html
http://www.mediafax.ro/politic/niciun-ministru-din-cabinetul-ponta-nu-se-va-mai-regasi-in-lista-lui-ciolos-surse-14886549
http://anticoruptie.hotnews.ro/stiri-anticoruptie-17573793-referat-dna-petre-toba-prezentat-guvern-solicitarea-premierului-discute-duicu.htm

De

5 comentarii la „Cioloş, primul pas, prima „remaniere”, primele minciuni”
  1. Eu m-am mirat ca l-a propus la sanatate pe rezidentu’ … ala de o fost coleg de podium cu Roberta Anastase (cand era mai faina nu ca acum)! Putea sa puna un student din anu’ II … ca ala era mai de perspectiva! Si de ce te miri ca o pus „o inginera” la justitie? Daca eram in locu’ lui (da’ io nu-s birocrat) il puneam pe Vasilica Danilet! Numa’ ase, sa te vad ce mai zici!!! Aia lovitura!

  2. Tavi, sa iti spui sincer, ma asteptam la Danilet. Dupa fotografia aia a lui cu busta goala, era cel mai potrivit pentru un guvern de tehnocrati. Sau Monica Macovei, mama de adoptie.

  3. La aparare trebuia propus Tibi Fratila,d-le!Om cu esperenta in sforarii televizate!Iar la mister.muncii:dl(nu pot sa-i spun d-na)LUPU,generaleasa cu 3 stele si coc a la Lina Ciobanu!!!

Comentariile sunt închise.