Epopeea lui Arafat, fără patimă

Categoria Actualitate, Opinii, Social

oprea si arafat

Primii paşi
Cum a început doctorul Raed Arafat să lucreze în România se ştie. Cum a evoluat situaţia lui ca specialist în salvare se ştie. Cum a iniţiat şi dezvoltat sistemul SMURD se ştie. Cum a ajuns să conducă acest sistem la nivel naţional iarăşi se ştie.
Ce nu se ştie sau se ştie mai puţin este de ce a acceptat să se amestece în cloaca politicienilor, cum s-a lăsat convins să spele faţa unui partid prin intrarea sa în rândul „specialiştilor” din guvernul politicienilor şi cum s-a lăsat folosit, pentru că imaginea şi numele său erau curate. Arafat începuse frumos, deşi sunt voci care spun că şi primii paşi în găselniţa SMURD la Târgu Mureş au ceva miros de afaceri mai puţin curate. Dacă este aşa, atunci totul este explicat şi explicabil, nu mai contează ce soartă va avea, merită să tragă singur, împreună sau pentru cei cu care a lucrat. Dar eu înclin să cred şi merg pe varianta că totuşi activitatea şi intenţiile sale cel puţin până la intrarea în guvernul Tăriceanu, erau dacă nu imaculate, cel puţin fără pete vizibile.
După ce strada l-a salvat de pedeapsa lui Băsescu şi PSD-ul l-a racolat pentru a da impresia că vrea reforme aşa cum şi actualii guvernanţi se laudă, ori Arafat s-a schimbat, ori a fost nevoit să accepte compromisuri pentru că odată intrat în barcă, prin conformaţia sa genetică, nu dă înapoi. Astăzi, la 3 ani de când masele îl adulau şi pe internet apăreau zeci de pagini cu numele său, aparent aceiaşi oameni îi cer capul, poate mai puţini, poate mai mulţi, îi cer capul, deşi avem un Motoc adevărat în guvern.
Prima greşeală
Cum a ajuns Arafat într-un termen aşa de scurt la această contraperformanţă şi cât de vinovat este pentru această schimbare?
Părerea mea este că Arafat, un individ capabil, cu o putere de muncă imensă, cu iniţiative bune, un simţ organizatoric dezvoltat, un lider cu şarm şi lipici la oameni, a greşit când a acceptat să facă jocul unui partid, indiferent care ar fi, ştiind că politica în România sugrumă orice tendinţă de izolare, doboară orice voinţă, murdăreşte tot ce intră în contact cu ea. Să nu fi cunoscut el că deşi i s-a promis, nu avea cum să facă ceea ce voia el şi va fi prins între ciocan şi nicovală? Nu avea cum să nu cunoască, avea deja prima experienţă cu guvernul Boc şi reforma sănătăţii care i-au adus o demisie. A crezut că PSD-ul îl va trata altfel decât l-a tratat BOC? A fost naiv dacă a crezut asta, cu atât mai mult cu cât îl avea ca direcţional pe marele ZERO pe plan profesional şi „Fac Totum” în plan mafiot, Gabriel Oprea. În plus, ca să parafrazez un fost ministru, a avut şi ghinionul să fie contemporan cu o grămadă de accidente şi nenorociri în care organizaţia condusă de el, alături de altele la nivel naţional nu au putut gestiona situaţia. Asta nu ar fi fost nimic, era la început de drum, nu avea toate dotările necesare, tehnica şi experienţa lipseau, avea scuze obiective, dar pe lângă astea a fost nevoit sau a acceptat să mintă sau să închidă ochii la greşeli umane, la culpe ale unor potentaţi ai zilei, ale unor structuri cu sprijin politic. Cazurile Apuseni şi Siutghiol trebuiau să fie suficiente ca să înţeleagă unde a intrat. ACEASTA ESTE PRIMA MARE VINĂ A LUI ARAFAT. Nu ştiu dacă a făcut-o pentru că a fost cooptat sau prins în hora politică, pentru că a crezut că faptele sunt izolate şi va avea puterea să le remedieze şi evite pe viitor, sau pentru că i s-a cerut să rămână pentru că nu mai avea cum să dea înapoi, fiind deja legat prin atâtea acoperiri de sistemul care l-a folosit, dar a rămas în sistem iar sistemul nu iartă.
A doua
Oricare ar fi fost motivul, din momentul în care Oprea l-a chemat să îi fie alături la locul incendiului, aparent fără sens dar în fapt cu scopuri mascate, la nici o jumătate de oră de la incident,  Arafat trebuia să realizeze că este din nou băgat într-un joc murdar şi că numele, renumele şi imaginea sa sunt folosite pentru a spăla faţa unor vinovaţi şi a-i scăpa, prin prestanţa şi profesionalismul său. ATUNCI, ÎN ACEL MOMENT ARAFAT AR FI TREBUIT SĂ ÎŞI DEA DEMISIA. Dar probabil i-a fost teamă că dacă o face, Oprea va face totul să îl scoată pe el vinovat de tot ce s-a întâmplat de toate faptele de corupţie din sistem şi din serviciul pe care l-a coordonat, dar nu condus, pentru că eu încă cred că el nu a luat nimic, nu e mânjit cu fapte murdare, murdăria de pe el este luată de pe hainele celor lângă care a stat timp de 3 ani.

A fost nevoit sau a acceptat senin,  să se facă că nu ştie că există în ţară mii de locaţii, instituţii, şcoli, spitale care funcţionează fără aviz ISSU, pentru că dacă ar fi încercat să le închidă nu ar fi putut,  asta ar fi însemnat să închidă mii de şcoli, zeci de spitale, stadioane, săli de spectacole iar viaţa socială în România ar fi fost paralizată. În mod cert, decizia nu era a lui, problema era la nivel naţional şi da, aici sunt de acord, pentru asta premierul trebuia să îşi dea demisia pentru că problemele ţin de guvernare şi de autorităţile administrative şi politice din teritorii. Toţi, inclusiv doctorul Arafat au crezut şi încă cred, că merge şi aşa. Şi au dreptate, va merge aşa şi în continuare. În ciuda scandalului, lucrurile vor evolua în continuare pe aceeaşi direcţie. Se vor schimba nişte directori, se vor închide câteva localuri private ale căror patroni nu au sprijin politic şi nici suficienţi bani şi influenţă să evite lovitura, se vor face uşi suplimentare la câteva şcoli , biserici şi spitale, tot din banii românilor, nu din al celor care au mers pe burtă până acum primind sau dând şpagă la controale sau „sponsorizări” şi cu asta basta, trece şi asta. Oricât va striga strada, sistemul va face ce vrea el, iar la nevoie va fi schimbată strada, va fi deturnată, Blocată, învăţată ce să ceară, dacă nu de vorbă bună, atunci cu bastoanele că doar sistemul a pompat la capitolul dotare în jandarmi cât n-a pompat în toate unităţile care au plecat în Afganistan. Deci nu vă fie frică, sistemul nu pică nici nu îşi schimbă năravul.
Dramă de cartier
Dar Arafat ar trebui să îşi dea demisia, nu pentru că ar fi vinovat pentru incendiul de la Colectiv ci pentru a-şi mai păstra ce a mai rămas din reputaţia mânjită de cei pe care i-a slujit. Domnule Arafat, dacă mai aveţi mândrie, dacă mai ţineţi la numele dumneavoastră şi dacă vreţi să îmbătrâniţi frumos şi să ieşiţi la pensie cu fruntea sus, lăsaţi funcţiile politice, retrăgeţi-vă undeva pe o funcţie în care să nu fiţi nevoit să faceţi compromisuri şi vedeţi-vă de meserie.
Chiar dacă campania începută acum împotriva lui Arafat nu este străină de Băsescu, cel care a fost nevoit să-şi muşte pumnii şi care acum îşi plăteşte poliţele, chiar dacă nu se simte vinovat faţă de morţii de la Colectiv, Arafat trebuie să îşi dea demisia pentru a se extrage din mocirla în care este băgat, pentru a se delimita de porcăriile făcute de înstelaţii şi galonaţii din sistemul pe care l-a condus Oprea şi care l-a stropit şi pe el, Arafat, din cap până în picioare pentru că dacă nu ştia, acum a aflat că a fost minţit de foştii săi colegi sau subordonaţi şi nici un om cu scaun la cap nu ar mai continua să lucreze în acest mediu. Dacă crede că situaţia de la ISSU Bucureşti este izolată şi că doar acolo se întâmpla ce s-a întâmplat, atunci merită să îşi frângă gâtul, pentru că ei vor rămâne în picioare, iar el va trebui să plece şi va pleca poate chiar până la sfârşitul anului. Oricum, chiar şi necunoaşterea faptelor penale care se întâmplau sub pulpana sa nu îl scutesc de responsabilitate şi cel puţin pentru incompetenţă, în acest caz tot trebuie să demisioneze, mai ales că a supărat prea mulţi oameni din sistem. Mai bine să plece el decât să fie dat afară, e şi mai onorabil şi mai corect. Iar dacă pleacă, să nu se mai uite nici măcar o clipă peste umăr, să lase Sodoma şi Gomora să ardă iar el să îşi vadă de drumul lui. „Cum a zis şi procurorul, care-i om întreg la fire: realmente, Arafat, nu avea nici o ieşire”

Arafat conectat la aparat
Nu înţeleg, că tot am vorbit despre incendiul de la colectiv şi de procurori, de ce sunt închişi patronii de la Colectiv, care erau şi ei trei printre alte mii de patroni sau administratori de locaţii publice fără aviz ISSU şi nu sunt lângă ei şi cei care au dat aviz de funcţionare, căci fără acest aviz, localul nu ar fi funcţionat. În definitiv respectivii patroni au amenajat un spaţiu aşa cum au putut ei, dar cei care i-au controlat şi trebuiau să le dea sau să le retragă avizele sunt cei care au înlesnit activitate şi tragedia, poate contra unei şpăgi, poate la intervenţii de sus, poate din afinităţi politice, poate din alte interese, dar să fie clar, fără un câştig, fără un interes, fără un ordin, nu ar fi dat nimeni acest aviz. Dacă aceşti oameni nu ar fi avut aviz de funcţionare şi ar fi activat fără el, da, erau singurii vinovaţi, dar au avut avizul de funcţionare, deci legal localul putea funcţiona. Aici Piedone a avut dreptate în prima sa declaraţie, localul, din punctul de vedere al patronilor, funcţiona legal, având aviz de funcţionare, ilegal însă era avizul dat de primărie. Acum am văzut că au fost arestaţi sau sunt învinuiţi şi cei care au vândut artificiile. Păi atunci să fie trimis în judecată şi cel care a livrat curentul electric, că dacă nu ar fi fost curent, nu s-ar fi ţinut spectacolul şi chiar şi cel care a fabricat buretele care a luat foc, că dacă nu era buretele acolo, nu avea ce să ia foc. Numai justiţia română cea zugrăvită de Zegrean poate să fie atât de absurdă şi oarbă, văzând sau astupând culpe după cum bate vântul politic.
Eu nu doresc plecarea lui Arafat din sistem, eu doresc plecarea sistemului din România, dar asta nu se poate, Arafat este doar o victimă a lui Procust. Aşa că singura soluţie posibilă în România noastră este scurtarea sau lungirea pacientului. Interesantă, sau mai bine spus parşivă,  dar nu surprinzătoare este tăcerea domnului Iohannis cel care este acuma cu toate pânzele sus, având vânt din pupa. Deocamdată tace, reacţia „străzii” şi a internetului este împărţită,  aşa că nu riscă să se exprime până nu se va decide sau se va afla ce vrea „vox populi”. Deşi Arafat este şi el un român cosmetizat, sau împrumutat ca aproape toţi mai marii de la conducerea sistemului, dar mai român decât ,mulţi  români get beget,  Iohannis nu are nici o afecţiune personală faţă de el, l-ar arunca fără regrete  la lei   pentru colaborarea sa cu Ponta, dar a colaborat şi cu Oprea, de care el are nevoie,  iar Oprea se teme că Arafat supărat poate spune multe, inclusiv despre Colectiv. Deocamdată Arafat este ţinut „în viaţă” artificial.Uite că acuma simte şi el cum e să respiri prin aparatul  ..  de stat.Dar după ce l-am văzut pe Arafat la tv am înţeles că acesta nu vrea să demisioneze,  pentru că vrea să dea un şah sistemului, mai ales celor care ar trebui să ia o decizie, confruntaţi cu un alt val de proteste pe măsură ce ies afară matrapazlâcurile din ISSU. Aşa că pentru cei trei ani de găluşte înghiţite, Arafat se răzbună rămânând pe post, pentru a vedea cine e cel care va ridica piatra. În nici un caz Iohannis, acesta o va pasa lui Cioloş, care iarăşi va fi nevoit să scoată castane.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

14 Raspunsuri la Epopeea lui Arafat, fără patimă

  1. calin

    Complicat de trait in Romania! Dar sa mai si faci ceva pentru tara asta sfasiata de proprii copii ! Suntem bolnavi !!! Invocam mereu institutia demisiei… in special a celei de onoare. Ce ne facem daca, pentru o perioada, asa, prin absurd, ar ajunge la parghii numai oameni de onoare ? Pai, s-ar schimba garniturile guvernamentale zilnic. Cancerul societatii vrea sa dea in metastaza…Legea nu mai este cunoscuta sau, daca este cunoscuta, e fentata. Justitia „joaca” fals, pentru ca este lasata…in independenta ei, care, nu-i asa, naste monstri cu armele pe care le are la indemana – legile „daruite” de popor, cu mare nonsalanta. Si de aici porneste totul…Unde dreptate nu e, nimic nu e ! Apoi vin si celelalte: …educatie. Am ezitat…am vrut sa insir multe, mai multe nevoi…ma tem ca e suficient. Pentru ca asta acopere tot. E tare trist!

  2. @Calin,
    Din pacate ai dreptate.Romania este o camera cu multe intrari dar nici o iesire.

  3. Sau, cum spun cei de la Eagles in Hotel California, „you can check-out any time you like, but you can never leave”

  4. calin

    Si totusi, mai trebuie sa fie o iesire. Orice labirint are o iesire. Poate nu e momentul…noi, nu stiu daca il vom mai prinde…Mi-e sufletul tare greu gandindu-ma la viitorul copiilor si nepotilor. Parca ma simt vinovat ca am avut o copilarie si tinerete plina de bucurii si sperante. Ei nu au siguranta zilei de maine…

  5. Vladi MIr

    Sa ploua, sa ninga, numai VANTU sa nu bata ….
    „Un sistem de salvare de vieți, pe numele său SMURD. Omul nu era român. A obținut cetățenia și a înțeles să ofere la schimb patriei adoptive întreaga sa energie și expertiză. Când Băsescu a vrut să-l descăpățâneze, patria adoptivă a scos mii de români în stradă în apărarea lui. În urma acestor proteste, guvernul lui Băsescu a căzut, iar el a fost numit secretar de stat în MAI, cu responsabilități în situații de urgență. Zeci de cadavre și sute de răniți într-un club din București, zeci de mașini de pompieri și de salvare, sute de pompieri și cadre medicale se înghesuie pe străduțele din zonă. Unii stingeau focul, alții cărau morții, alții răniții, iar alții încercau să resusciteze acolo pe loc ce se putea resuscita.
    Omul nostru era acolo, dând zeci de telefoane în căutare de paturi de spital, de medici, încercând să consoleze vreo rudă a unui decedat sau să caute un copil al vreunui părinte disperat. Zile întregi, omul nostru încerca să salveze ce se mai poate salva. Lipsa de dotări și de cadre specializate necesare unui număr atât de mare de victime cu răni provocate de arsuri atât pe dinafară, cât și pe dinăuntru face ca lupta lui să pară inutilă. În afara spitalelor, presa și strada cer explicații, cer vinovați, cer capete. În haosul, emoțiile, presiunea presei, a străzii, a morților și a răniților, omul nostru încerca să dea răspuns unor întrebări. Ieri s-a aflat că unul dintre răspunsuri fusese greșit. În loc să caute printre hârțoage, să facă anchete interne, să se acopere cu hârtii de toate felurile, nefericitul a încercat să salveze niște vieți, s-a lăsat purtat de emoții în loc să-și păstreze luciditatea unui animal politic și, uite așa, creatorul de sistem, omul care a încercat și pe alocuri a reușit să salveze niște vieți a ajuns piroman și criminal în serie, în conformitate cu principiul: “Geaba ai bulan mișto / Dacă n-ai pantofi maro”.
    Dragă Tolo, începând de ieri mi-ai devenit brusc profund antipatic. Încercarea ta de a poza în personajul lui Camil Petrescu din “Patul lui Procust” este lipsită de puritatea și profunda înțelegere a firii umane pe care o avea Ladima. Ești un tip rece, gol, însetat de faimă și fără niciun pic de nuanță”, a încheiat afaceristul.

    http://www.stiripesurse.ro/sorin-ovidiu-vantu-s-a-dezlantuit-ce-spune-despre-raed-arafat-sau-vladimir-putin_974685.html

  6. Ne lipsesc detaliile, maestre! Arafat e de vina ca militarii nu au controlat daca barca de la mare e buna? Arafat a avut mult de lucru cu chestorii si comisarii doctori in stinte militare! Pompierii de rand il iubesc! Prostia e mare. Va amintiti de proasta de la 112 sau cea de la ROMATSA, care intrebau cine stie sa transforme gradele, minutele si secundele sexagesimale in grade si fractiuni de grad sau invers? Sau pilotul de pe planor, care la 58 de ani, a plecat la plimbare? Aici trebuia in planor un receptor GPS, pe care il gasiti in orice mobil. Cantareste 2 grame si costa 5 $! Orice pilot american sau rus are sun piele un astfel de receptor. Si cand s-a catapultat elicopterul mege exact in acel loc. Vedeti ca si pe locomotive ar trebui asa ceva. Dar aplicatia vanduta catre CFR arata cum merg trenurile dupa mersul trenurilor, nu real, intarziate, pentru ca pe locomotive nu sunt montate receptoare GPS de doua grame, care cista 5 dolari! http://www.editurauniversitara.ro/…/geodezia_si…/11222

  7. Avem doctori in stiinte militare sau, chipurile, de securitate, in numar mai mare ca numarul maiorilor din MApN si NAI! Eu, conducator la doctorat in stinte tehnice, aqm condus si conduc vreo 40, dar doctoratul l-au luat 5. Un coleg de liceu militar, se lauda ca a scos 36 de doctori in stiinte militare! Se numeste R.J. si a fost director al muzeului militar! Asa ca, maestre, studiati detaliile! Un amiral american, actualmente la Okinawa, m-a intrebat de ce avem atatia sefi doctori in stiinte militare. E si el doctor, dar in electronica! Si mi-a spus ca din comandantii actuali americani sunt doar trei doctori, dar doi in stiinte tehnice si unul in stiinte economice! Asa ca „lucrul bine facut” e lozinca buna, dar lansata de cine nu trebuie! Cand vor fi Eba si Nuty Udrea in stare sa rezolve transformarile de grade sexagesimale, probleme de clasa a opta, atunci va fi bine in Romania!

  8. Domnule Vladi Mir, respectul meu! Sanatate! Arafat e OM! E mai roman ca multi romani ce se bat cu pumnii in pioept! Lui i se daroreaza SMURD!

  9. @Nitu Constantin
    Domnule Doctor,nu cred ca mai e nevoie sa reiau ceea ce deja am spus dar hai sa incerc sa sintetizez , pentru ca mi se pare ca nu am fost inteles. Cand am spus despre accidentele din Apuseni si Siutghiol, nici o secunda nu am spus ca e vina lui Arafat, eu am subliniat faptul ca inca de atunci trebuia sa realizeze ca locul lui nu este intre galonatii si politicienii care in fapt erau responsabili dar s-au folosit de el ca sa scape basma curata. Sper ca macar acuma m-am facut inteles.

  10. Vladi Mir

    Domnule Constantin Nitu,va multumesc mult pentru urarile de sanatate. Va multumesc la fel si pentru respectul acordat, dar trebuie sa subliniez faptul ca nu-mi apartine continutul postarii, scesta fiind al mult hulitului Sorin Ovidiu Vantu, de unde si titlul pus de mine: „Sa ploua, sa ninga, numai VANTU sa nu bata …!” Am crezut ca-i suficient sa dau pentru identificarea autorului adresa de web. Mie mi-a placut ce si cum a scris si m-am gandit ca prin popularizarea celor consemnate de cel supranumit si SOV,voi putea da, ca si dumneavoastra un ajutor cat de mic, DOCTORULUI RAED ARAFAT, cel care si-a facut din acordarea primului ajutor dat romanilor, nu numai o profesie ci si o credinta.In incheiere, va intorc insutite urarile de sanatate facute si va asigur de respectul meu, pentru adevarul si dorinta de dreptate izvorate din postarie dumneavoastra.

  11. Vladi Mir

    @Marin Neacsu @Nitu Constantin, permiteti-mi sa va spun in spiritul renumitului personaj din Buhusi ca, AMANDOI AVETI DREPTATE si va felicit pentru aceasta. Dar fiti de acord cu mine, ca ar fi un mare pacat ca cetateanul roman, Dr. Raed Arafat sa paraseasca infrant campul de lupta !

  12. @Vladi Mir
    Stimate coleg, repet, eu nu cer demisia lui Arafat, dar sunt suficient de realist incat sa inteleg(sper) ca intre el si sistem nu este compatibilitate si vrea nu vrea va fi infrant daca nu se va plia pe calapodul sistemului. IAR DACA SE VA PLIA(sau deja este pliat)ATUNCI CHIAR NU MAI ARE ROST SA STEA PENTRU CA A DEVENIT CEEA CE NU ESTE(de dorit sa fie). Ce solutie vedeti ?

  13. ionescu marcela

    DESPRE” „Evenimentele de la Clubul # COLECTICV din 30 oct 2015. ACCIDENT?? sau MINA CRIMINALA-ATENTAT DE SORGINTE TERORISTA??

    Meditati si analizati si dumneavoastra; autoritatile ascund multe!
    http://www.agerpres.ro/justitie/2015/11/29/sc-pionierul-sa-de-la-fabrica-de-incaltaminte-la-afaceri-imobiliare-19-05-44