Întâlnirea

Categoria Actualitate, Despre Armata

DSC_0461

Pe data de 22 12.2012, aşa cum am promis am făcut o plimbare prin Cismigiu. Aşa cum mă aşteptam, un număr restrîns de militari a răspuns invitaţiei lansate în ziua de 18 Decembrie, dar a fost totuşi mai mare decât credeam eu că va fi, având în vedere faptul că nu se dădeau prime, nu se înfiinţa nici o asociaţie, aşa cum am spus, deci nici funcţii nu se dădeau, nu se făceau propuneri de avansare ca la SCMD şi ANCMRR şi în plus, mai trebuia să se şi discute şi să se vină cu propuneri, aşa că totul explică prezenţa a doar 19 persoane la ceas.

Exif_JPEG_420

Asta fără să numărăm pe cei veniţi acolo încă înainte de ora stabilită, din care unul ocupase un loc strategic pe banca din stânga ceasului. Nu ştiu de când aştepta sărmanul observator acolo, dar până să venim noi i s-a făcut foame şi tot mânca dintr-o pungă, probabil cornul şi laptele copilului, că cei de la servicii abia din 2016 vor avea bugetul mai mare încât să asigure şi masa infiltracilor.
După ce am aşteptat sfertul academic, un „localnic” a propus să ne mutăm într-un loc de unde să putem fi „protejaţi”fără probleme şi să poată pleca şi băiatul cu punga acasă. Aşa s-a întâmplat, cum am stabilit mutarea în alt loc, cum s-a ridicat omul şi ne-a predat prin pungă celor din capătul celălalt al parcului.Acolo erau doi, îmbrăcaţi în paznici ecologici, care nu aveau altceva de făcut decât să se uite la noi. Din când în când câte unul mai intra în chioşc, să verifice dacă merge banda.
Dar să revenim la scopul şi durata adunării. Spuneam că aproximativ 20 de militari au venit la “plimbare”. Ajunşi într-un loc în care puteam discuta şi sta mai grupir, am început să dezbatem problemele care a considerat fiecare că trebuiesc discutate.
Ideea principală este că nici unul dintre cei prezenţi nu se simţea reprezentat de nici una din asociaţiile care fiinţează în numele şi pentru militari, fie ei activi sau rezerviştim, sau mai bine spus de conducătorii acestor asociaţii.
S-a pus în discuţie chiar şi varianta formării unei noi asociaţii, dar s-a căzut de acord că deocamdată încă o asociaţie în plus nu ar face altceva decât să disipeze efortul de rezolvare a problemelor militarilor iar dorinţa tuturor celor prezenţi era de unire a acestor eforturi, nu de segregare. După 3 ore de discuţii au fost stabilite următoarele :

1. S-a decis să se poate discuţii în cadrul asociaţiilor existente din care făceau parte fiecare şi să se încerce convingerea colegilor şi conducerilor asociaţiilor de a forma o Uniune Naţională a Militarilor, sau Confederaţie nu contează cum i-o spune, din care să facă parte toate organizaţiile, fără pretenţii de ierarhizare sau conducere, aceasta fiind coordonată de un Consiliu al reprezentanţilor asociaţiilor respective, care să aibă sarcina de a identifica probleme comune şi de interes naţional privind problemele armatei, ale apărării ţării, nu numai cele legate de pensii sau salarizare şi prezentare a acestor puncte în faţa conducerii armatei şi a ţării, ca venind din partea tuturor asociaţiilor. În primă urgenţă s-ar afla legile sau pachetul de legi pe care fostul guvern se angajase că le va rezolva privind Apărarea, printre care şi Statutul Cadrelor Militare dar şi al SGP-ilor, al rezervistului voluntar, care trebuiesc elaborate, discutate şi convenite în primă urgenţă. Există pericolul ca, dacă statutul cadrelor militare va fi adoptat în varianta propusă în actualul proiect, nu numai că militarii angajaţi nu vor beneficia şi ei de OMM dar chiar şi cadrele militare vor pierde procentele ce se acordă în prezent, pentru că în proiectul înaintat de MApN acest aspect nu mai este prevăzut şi cum nu este prins nici în Legea-223, se va da o nouă lovitură armatei.
2. De asemnenea toţi participanţii au fost de acord să sprijine orice iniţiativă care se face în interesul militarilor, indiferent din partea cui ar veni, inclusiv participarea la proteste sau alte forme de manifestare pentru că numai uniţi putem să ne impunem.
3. A fost analizată posibilitatea sprijinirii unei asociaţii care se va manifesta mai intens în susţinerea intereselor militarilor. Nu voi nominaliza aici variantele puse în discuţie pentru a nu crea animozităţi sau a discrimina unele din ele, concluzia este că sunt foarte puţine cele care oferă la această oră o largă reprezentare sau – prin conducerea lor- încredere în rândul militarilor de toate gradele şi specialităţile.
4. S-a pus în discuţie înclusiv varianta iniţierii şi participării la un protest mut, fără vuvuzele, fără lozinci, fără scandări, în uniformă, la sediul MApN, Guvernului şi Preşedinţiei în varianta în care alte forme de abordare şi discuţii nu vor fi acceptate sau nu vor duce la consens între militari şi conducerea Ministerului şi a ţării. Această formă de protest însă este ultima variantă dar nu se va încheia până când cei avizaţi nu vor accepta o discuţie cu reprezentanţii TUTUROR ASOCIAŢIILOR MILITARILOR nu doar a celor conduse de ghiocei sau lideri care urmăresc doar interese personale sau fac jocurile altora. Se cere din partea Ministerului o transparenţă reală în procesul de consultare a militarilor activi şi în rezervă în ceea ce priveşte legislaţia de profil, nu aşa cum a fost trâmbiţată şi “realizată” la L 223 şi OUG 57. Poate citind aceste rânduri, şeful SMG va iniţia la începutul anului viitor o întâlnire cu reprezentanţii tuturor acestor asociaţii pe care să le invite să îşi dea mâna şi să îl sprijine în activitatea sa spre binele tuturor. Asta în varianta în care ar fi cu adevărat interesat de problemele armatei şi ar face politica Armatei nu a politicienilor.
5. Participanţii au decis să întocmească liste de cereri şi propuneri care să fie înaintate conducătorilor armatei, începând de la MApN până la preşedintele României, incluzând Senatul, Camera Deputaţilor şi Guvernul, pentru fiecare, conform sarcinilor şi atribuţiunilor legale, liste care să cuprindă toate problemele care ţin de Apărare, plecând de la selecţia cadrelor şi militarilor angajaţi, învăţământ, cariera militară, drepturi şi îndatoriri, dotare, înzestrare, rezerva armatei, pensii, protecţie socială, protecţie medicală şi tot ce ţine de viaţa militară. Primul lucru care ar trebui făcut însă, este DEPOLITIZAREA ARMATEI. Armata trebuie controlată, de politicieni şi Parlament, nu condusă de pupinturişti, pupili şi pupile nubile. Este inadmisibil ca România să fie prima ţară care este gata să exporte oricând şi oriunde carne de tun care să hrănească războaiele lumii, care să lupte în numele unor angajamente pe care le-au semnat toate ţările membre NATO, dar să fie ultima în ceea ce priveşte salarizarea, echiparea,dotarea, protecţia socială. De vină pentru această stare de fapt sunt toate guvernele şi partidele care au condus ţara din 89 până în prezent şi au transformat Armata într-o vacă de muls de la care se ia mereu şi nu se pune nimic. Dar de vină sunt şi militarii, de la cel mai mic până la cel mai mare care s-au lăsat cumpăraţi, manipulaţi, apoi “îndosariaţi” de dragul unor funcţii sau grade, sau de teamă. Faptul că toţi şefii SMG din 89 până în prezent (mai puţin motanul Dănilă, care va cădea odată cu unchiul şi submarinul Marin, care deşi nu a intrat la apă, simte briza mării) au o condamnare, spune totul. Din aceste motive cei prezenţi au decis să folosească toate formele legale pentru a sensibiliza şi determina clasa politică să înceteze să mai batjocorească Armata.
6. S-a convenit ca până la noua “ stagiune” parlamentară să se întocmească documentele ce urmează a fi trimise forurilor menţionate, într-o formă care va fi convenită, poate pe mai multe canale pentru a se evita “ pierderea” documentelor prin sertarele câte unui secretar de stat sau consilier adormit.
7. Personal am transmis celor prezenţi răspunsul domnului general Chelaru la dorinţa celor peste 5000 de militari care îl acceptă ca reprezentant al lor pentru apărarea drepturilor şi readucerea Armatei pe locul pe care îl merită în sociatate, nu doar ca încredere ci şi ca preţuire şi respect concret. Domnul general a spus că este gata oricând, aşa cum a făcut mereu, să apere drepturile militarilor, prestigiul armatei şi interesele naţionale, dar deocamdată, datorită problemelor pe care le are cu justiţia, nu doreşte să aducă prejudicii celor pe care va trebui să îi reprezinte sau să dea ocazia la comentarii răutăcioase care ar putea umbri nu numai intenţiile şi buna sa credinţă ci chiar şi ale celor pe care îi va reprezenta. Speră ca la începutul anului ce va veni să rezolve aceste aspecte şi apoi să dea un răspuns direct şi practic. Până atunci este însă gata să sprijine orice iniţiativă demnă privind problematica militară şi să facă tot ce ţine de dânsul personal în această direcţie.
Toţi cei care sunt de acord cu cele expuse mai sus sunt rugaţi să îi contacteze pe cei care au participat şi care pot fi identificaţi din fotografie.

DSC_0467

Nu le trec numele sau adresele de contact pentru că vreau să le las celor care ne-au “protejat” fără discreţie, să o facă ei, ca să îşi justifice ziua de muncă. Apropo de cei care ne-au făcut “siguranţa”, am un mesaj pentru o persoană pe care am văzut-o în punctul de “observare” : Cristi, nu ştiam că ţi-ai mutat “biroul” în Cişmigiu. La mai mare! Să mă inviţi şi pe mine la avansare. Poate când vei fi general nu vei mai fi nevoit să asiguri “sonorizarea” prin parcuri.

Cam atât deocamdată. Vă doresc un An Nou cu bucurii şi legi drepte, nu ca până acuma. Am auzit că guvernul Soloş are în vedere pentru anul următor o nouă lege a salarizării, pe care domnul Dogaru deja a validat-o şi apoi o nouă lege a pensiilor. Deci stay tunned, distracţia abia începe. S-ar putea să nu intre în aplicare nici legea 223 şi vom discuta despre o nouă lege a pensiilor. Se pare că se doreşte scoaterea pensiilor “speciale”. Ghiciţi care lege va fi considerată “specială” şi va dispărea? Nu vă spun, vă las să petreceţi Revelionul cu speranţă.
La mulţi ani!

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

20 Raspunsuri la Întâlnirea

  1. Gabi

    In toate tarile Nato doar militarii si politisti( atat) au pensii ocupationale diferite de civili datorita risccurilor grave si ingradirii drepturilor constitutionale In Romanistan e exact invers .Doar militarii au pensii mai mici (65% ) ca civilii ( ssmecherii cu relatii in sparlament) .Si fu..ti si cu banii luati .

  2. One

    Guvernul mason a lui Soros a atacat la CCR pensiile speciale.Slugile perciunatilor imbuibatii de la CCR au primit ordin sa taie la toti pensiile speciale ( exceptie chiar ei magistratii care sunt ”speciali” pentru ca ei hotarasc pentru prostimea lasa) .Oricum pentru militari nu-i nici o paguba dupa aparitia OUG 57.

  3. ifrim

    Chiar daca poarta fular tip flacara violet d-ul g-ral Virgil Balaceanu sigur se zbate pt. binele militarilor are creier brici probabil si din cauza parcurilor calibrate in pas alergator!

  4. Dumitriu

    Sper sa fie primul pas dintr-o calatorie cu final fericit.

  5. fiducius55

    Sanatate in noul an.NIHIL SINE DEO 

    NORME METODOLOGICE din 23 decembrie 2015 privind încadrarea în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice personalului militar

    EMITENT: MINISTERUL APĂRĂRII NAŢIONALE

    PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 982 din 30 decembrie 2015

    Data Intrarii in vigoare: 01 Ianuarie 2016

    ————————————————————————-

      ART. 1

      În sensul prezentelor norme metodologice, noţiunea de personal militar este cea definită la art. 3 lit. a) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare.

      ART. 2

      (1) Locurile de muncă şi activităţile ce dau dreptul personalului militar din Ministerul Apărării Naţionale la sporuri de vechime în serviciu pentru stabilirea pensiei, în sensul Legii nr. 223/2015, cu modificările şi completările ulterioare, sunt cele prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001 privind stabilirea locurilor de muncă şi activităţilor cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice pentru cadrele militare în activitate, cu modificările ulterioare.

      (2) Denumirile locurilor de muncă, unităţilor, activităţilor şi/sau ale funcţiilor care se încadrează în prevederile anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, menţionate la alin. (1), sunt prevăzute în anexa nr. 1*).

    ──────────

      *) Anexa nr. 1 la normele metodologice nu se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, fiind clasificată potrivit art. 6 din Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.

    ──────────

      (3) Locurile de muncă şi activităţile care nu se regăsesc în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, se încadrează în condiţii de muncă potrivit legislaţiei anterioare şi în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.

      ART. 3

      Perioadele lucrate în aceleaşi condiţii de muncă se însumează, obţinându-se o cifră ce reprezintă ani întregi efectiv lucraţi. Pentru perioadele mai mici de un an, rămase după însumare, se ia în calcul un spor de vechime proporţional cu timpul lucrat.

      ART. 4

      (1) Perioadele în care personalul militar se află în incapacitate temporară de muncă, concediu de odihnă anual, concediu de odihnă suplimentar, se consideră ca fiind lucrate în condiţiile locului de muncă în care cei în cauză şi-au desfăşurat activitatea la data ivirii acestor situaţii.

      (2) Concediul de risc maternal, concediul de maternitate, concediul pentru creşterea copilului, concediul pentru creşterea copilului cu handicap, concediu de studii, învoiri, permisii, concediul fără plată, suspendarea din funcţie ca urmare a cercetării şi judecării în stare de arest preventiv şi perioada de predare a funcţiei după trecerea în rezervă/retragere nu se iau în calcul la stabilirea timpului efectiv lucrat în condiţiile locului de muncă în care personalul militar şi-a desfăşurat activitatea la data ivirii acestor situaţii.

      (3) Evidenţa perioadelor prevăzute la alin. (2) se ţine în Fişa de evidenţă a timpului care nu se ia în calcul la stabilirea timpului efectiv lucrat în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 2.

      ART. 5

      (1) Locurile de muncă în care personalul militar desfăşoară, permanent sau temporar, activităţi în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii sunt stabilite, de regulă, o dată pe an, prin Ordinul de zi pe unitate nr. 1 şi atunci când intervin modificări în statele de organizare şi/sau în fişele posturilor, de către comandantul unităţii, la propunerea comisiei formate din:

      a) locţiitorul şefului/comandantului sau, după caz, directorul/ directorul adjunct sau şeful de stat major pentru structurile militare unde nu este prevăzută în statul de organizare o astfel de funcţie;

      b) şeful fiecărui/fiecărei modul/entităţi organizaţionale din care fac parte locurile de muncă ce urmează a fi încadrate în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii;

      c) ofiţerul cu activitatea de personal;

      d) ofiţerul cu activitatea financiară;

      e) responsabilul cu securitatea şi sănătatea în muncă;

      f) medicul unităţii.

      (2) În cazul în care membrii comisiei prevăzute la alin. (1) nu se regăsesc în structura organizatorică a unităţii militare, responsabilitatea îndeplinirii atribuţiilor corespunzătoare revine celor care îndeplinesc sarcinile în domeniul respectiv.

      (3) Pentru perioadele în care personalul militar se poate încadra concomitent atât în condiţii de muncă deosebite, cât şi în condiţii de muncă speciale şi alte condiţii, se iau în calcul sporurile de vechime în serviciu cele mai avantajoase.

      ART. 6

      (1) Evidenţa perioadelor în care personalul militar lucrează în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii se ţine de către structura de resurse umane pe Fişa cu locurile de muncă care dau dreptul la încadrare în locuri de muncă şi activităţi cu condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3, denumită în continuare fişa de evidenţă, şi se certifică prin semnătură de către şeful structurii de resurse umane prin menţiunea „certific exactitatea datelor”.

      (2) Fişa de evidenţă se înregistrează şi se păstrează în memoriul original/dosarul personal şi se aduce la cunoştinţa personalului militar, anual, de regulă în perioada luării la cunoştinţă a aprecierilor de serviciu sau în perioada efectuării consilierii individuale, pe bază de semnătură în locul destinat din fişa matricolă.

      (3) Înscrierea în fişa de evidenţă se face la începutul activităţii în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, precum şi la încetarea activităţii în aceste condiţii.

      (4) Fişa de evidenţă se completează de către fiecare unitate militară, numai pentru perioada în care personalul militar se află în evidenţa acesteia.

      (5) Pentru perioada anterioară intrării în vigoare a prezentelor norme metodologice, unităţile militare actualizează, după caz, fişele de evidenţă pentru întregul personal militar, urmând ca după mutarea din unitate să se procedeze potrivit alin. (4).

      (6) Fişa de evidenţă se întocmeşte pe baza documentelor de evidenţă a personalului, a înscrisurilor din memoriul original/ dosarul personal, a extraselor din ordinele de zi pe unitate, a fişei postului, a adeverinţelor eliberate de unităţile militare, a altor documente din care rezultă locurile de muncă şi activităţile care dau dreptul la încadrarea în condiţii de muncă sau, după caz, a carnetului de muncă. Adeverinţele se solicită de către persoanele interesate unităţilor militare în care au fost încadrate ori structurilor care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate, numai pentru situaţiile în care condiţiile de muncă deosebite, condiţiile speciale şi alte condiţii nu rezultă cu certitudine sau nu au fost evidenţiate în memoriul original/dosarul personal.

      (7) Centrele militare sau structurile militare care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale eliberează, la cerere, personalului militar trecut în rezervă/retragere din structurile Ministerului Apărării Naţionale, precum şi celui transferat şi trecut în rezervă/retragere de la celelalte instituţii din sistemul naţional de apărare naţională, ordine publică şi securitate naţională ori urmaşilor acestora, fişele cu locurile de muncă/adeverinţele privind încadrarea activităţilor şi a locurilor de muncă în condiţii deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, numai pentru perioadele cât au desfăşurat activitatea în Ministerul Apărării Naţionale.

      (8) Pentru situaţiile în care condiţiile de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii nu rezultă cu certitudine, nu au fost evidenţiate în memoriul original/dosarul personal ori încadrarea în acestea a fost reconsiderată, centrele militare/ structurile militare care au în păstrare memoriile originale/ dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cerere, întreprind toate demersurile necesare în scopul obţinerii adeverinţelor de la unităţile militare în care acestea au fost încadrate ori de la structurile care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate.

      ART. 7

      (1) Încadrarea întregii perioade de muncă a personalului militar în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii se face potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, şi se consemnează în fişa de evidenţă.

      (2) În situaţia în care locurile de muncă în care a lucrat personalul militar în activitate şi activităţile desfăşurate de acesta nu se mai regăsesc în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, se încadrează ca locuri de muncă şi activităţi în alte condiţii, condiţii speciale, respectiv condiţii deosebite, în funcţie de sporul de vechime care se acordă până la intrarea în vigoare a hotărârii.

      (3) Dovada încadrării în locurile de muncă şi activităţile prevăzute la alin. (2) se face cu documente de evidenţă a personalului, înscrisuri din memoriul original/dosarul personal, extrase din ordinele de zi pe unitate, fişa postului, adeverinţe eliberate de unităţile militare, alte documente din care rezultă locurile de muncă şi activităţile care dau dreptul la încadrarea în condiţii de muncă sau, după caz, cu carnetul de muncă potrivit reglementărilor anterioare intrării în vigoare a Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.

      ART. 8

      (1) Condiţiile în care a lucrat personalul militar şi care a fost încadrat, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa a II-a de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii speciale sunt stabilite pentru întreaga perioadă de lucru a personalului militar în activitate ca locuri de muncă şi activităţi cu condiţii speciale.

      (2) Condiţiile în care a lucrat personalul militar şi care a fost încadrat, potrivit prevederilor legale anterioare, în grupa I de muncă, iar potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, sunt prevăzute ca fiind locuri de muncă cu condiţii deosebite sunt evidenţiate distinct ca perioade lucrate în grupa I de muncă până la 9 aprilie 2001.

      ART. 9

      (1) Personalul militar care urmează cursurile de zi ale unei instituţii militare de învăţământ poate beneficia de condiţiile de muncă stabilite de către conducătorii acestor instituţii, în raport cu activităţile de instruire şi pregătire pentru luptă la care participă.

      (2) Personalul militar care urmează cursuri sau se află la misiuni ori posturi permanente, stagii de practică/pregătire, în străinătate, poate beneficia de condiţii de muncă dacă desfăşoară activităţi prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare.

      (3) Personalul militar specializat nominalizat în echipele de asanare, instruit conform legislaţiei, pe baza pregătirii profesionale şi conform atribuţiilor funcţionale/fişei postului, beneficiază de încadrare în alte condiţii de muncă pe toată durata anului calendaristic dacă execută cel puţin o asanare în acel an, aşa cum este definită potrivit reglementărilor în vigoare, pe baza documentelor legale justificative.

      ART. 10

      (1) Perioadele în care personalul militar este detaşat la alte unităţi militare, instituţii militare de învăţământ sau în afara Ministerului Apărării Naţionale şi desfăşoară activităţi ce se încadrează în condiţii de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii se înscriu în fişa cu locurile de muncă de către unitatea în evidenţa căreia se află.

      (2) Personalul militar detaşat în afara Ministerului Apărării Naţionale beneficiază de condiţii de muncă specifice funcţiilor din care a fost detaşat sau funcţiilor asimilate/similare, după caz.

      (3) Personalul militar pus la dispoziţie în vederea încadrării, trecerii în rezervă/în retragere ori ca urmare a cercetării şi judecării în stare de libertate beneficiază în aceste perioade de încadrare în condiţiile de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii, specifice locului de muncă şi activităţii pe care o desfăşoară.

      (4) Înscrierea perioadelor în fişele de evidenţă pentru personalul militar prevăzut la alin. (3) se face de către unitatea în care acesta este încadrat, pe baza documentelor de personal, a înscrisurilor din memoriile originale/dosarele personale, a adeverinţelor eliberate de unităţile militare, a extraselor din ordinele de zi pe unitate şi a altor documente din care rezultă locurile de muncă şi activităţile care dau dreptul la încadrarea în condiţii de muncă şi, după caz, a comunicărilor unităţilor în care cei în cauză îşi desfăşoară activitatea.

      (5) Certificarea exactităţii datelor înscrise în fişa de evidenţă se face de către comandantul/şeful unităţii militare şi persoana care face înscrierea, prin semnătură şi aplicarea ştampilei unităţii, la mutarea personalului militar din unitate sau la întocmirea fişelor cu locurile de muncă/adeverinţelor de către centrele militare pentru personalul militar în rezervă/retragere.

      ART. 11

      Personalul militar care lucrează în condiţii de muncă deosebite sau condiţii speciale potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, beneficiază de încadrarea în condiţii de muncă potrivit legii.

      ART. 12

      Pentru perioada 1 ianuarie 2011-31 decembrie 2015 fişa de evidenţă reflectă conţinutul „Declaraţiilor privind evidenţa nominală a personalului militar asigurat în sistemul public de pensii şi a obligaţiilor de plată către Bugetul asigurărilor de stat” depuse de către ordonatorii de credite şi condiţiile de muncă pentru care s-au plătit contribuţiile de asigurări sociale.

      ART. 13

      Centrele militare sau structurile militare, care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cererea acestuia, înaintează fişele cu locurile de muncă/adeverinţele caselor de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii sau celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

      ART. 14

      Direcţia management resurse umane şi Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale verifică modul de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, şi ale prezentelor norme metodologice, în toate structurile Ministerului Apărării Naţionale.

      ART. 15

      Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.

      

  6. ifrim

    La multi ani catanelor!

  7. ion savel

    Stimate Domn, a trecut și cumpăna dintre ani… Sunt idei noi, care cer o anumită poziție din partea celor care mai cred în armată… A apărut ideea unirii într-o singură mișcare a tuturor militarilor din rezervă și retragere… Printre inițiatorii mișcării îi văd și pe câțiva din cei care au fost la acțiunea „Cișmigiu”! Eu am încredere în modul în care interpretați evenimentele importante din viața Oștirii.oare vă deranjez întrebându-vă ce părere aveți???

  8. BeceTraian

    Domnilor, dupa OUG 57 si noile criterii de incadrare in grupele de munca, conf. L 1294/2001, putine pensii vor creste in urma aplicarii legi223/2015, majoritatea vor ramane cu cuantumurile avantajoase, chiar si disponibilizatii. Fostele pensii nesimtite ale disponibilizatilor (loviti de Oprea, Seitan Boc Basescu) calculate in baza L 164, platite in baza L241, majorate cu 5% sunt mai mari decat cele ce rezulta prin aplicarea L 223 datorita plafonul mai mare (100%) si celor doua (si nu unul) procente acordate pentru anii in plus. Cei loviti de OUG 57 si de noile criterii de incadrare in grupele de munca nu sunt cei pensionati pana la 31.12.2015, care pot opta pentru cuantumul avantajos, loviti sunt cei care vor fi pensionati dupa 01.01.2016. OUG 57 si noile criterii de incadrare in grupele de minca, incalca principiile legii, art. 2 a), b), f),introducand diferente in privinta egalitatii, diferente de tratatament si discriminari intre pensionarii, intre acestia si cei care vor devenii beneficiari ai unei pensii militare.
    Asa ca pe 24 la lupta!

  9. Ion Savel

    05,26,27,28,…01,02, 04???

  10. neacsu marin

    Domnule Savel,
    Indiferent care ar fi opinia mea, eu ma intreb ce opinie ati avea dumnevoastra fara un impuls. Dar pentru ca ati intrebat eu o sa raspund:Am cerut unirea tuturor asociatiilor militarilor intr-o UniuneNationala a Militarilor sau oricum i-om spune de 5 ani tuturor liderilor nationali sau ai unor filiale ale asociatiilor cu care am intrat in contact inclusiv la celebra intalnire din februarie anul trecut cand au fost prezenti sefii a aproape 35 de asociatii. Eu am vorbit eu am auzit. NICI UN PRESEDINTE DE ASOCIATIE NU DORESTE ASTA, PENTRU CA FIECARE SE CREDE BURICUL PAMANTULUI SI ASA VREA SA RAMANA.Daca s-ar uni toti intr-o Uniune ar insemna ca toate doleantele militarilor ar fi reprezentate de acea forma de asociere si atunci, cine se mai uita la ei? Toti sunt constienti ca nu au suficienta valoare prestanta si recunoastere la nivel national intre militari, pentru a se putea impune sau a fi alesi in fruntea unei Uniuni Nationale asa ca prefera sa fie in sat fruntasi. Chiar si la intalnirea din Cismigiu am cerut unei persoane, care era director al unei asociatii militare, sa accepte sau sa initieze formarea unei uniuni cu o alta asociatie care stiu ca nu ar fi spus nu unei asemenea intentii iar propunerea mea a primit un raspuns evaziv, daca cunoasteti adevaratul inteles al cuvantului. Motivul e acelasi pe care l-am spus mai sus, nimeni nu vrea sa isi piarda rolul de prim solist. Asa se face ca acest deziderat nu va prinde viata niciodata, nu din cauza dusmanilor ci din cauza orgoliilor.

  11. Dan

    Fiecare asociatie a militarilor e infiltrata la varf de politruci pupincuristi .Cum sa ii unesti pe astia? Si trebuie un fund mare ca sa il linga toti .

  12. @Bece Traian

    Sunt de acord cu dv. ca pensiile actuale sunt mai avantajoase dar punem pariu ca ele vor fi platite pana la recalcularea tuturor pensiilor militare? Dupa recalculare, cand se va constata ca noile cuantumuri sunt mai mici decat cele in plata, agreate de rezervisti, guvernul ve emite o noua OUG cu un singur punct : se abroga art. 111 din Legea nr.223/2015 (cel care se refera la plata pensiei cele mai avantajoase), urmand a se plati pensia recalculata. Caci traim in Rromanica…

  13. @Dan

    Aveti perfecta dreptate, la conducerea filialelor ANCMRR s-au infipt majoritatea politrucilor (fosti secretari, adjuncti si membrii in consiliile politice PCR) din MU si U? Vreti exemple? La filiala din Cluj_Napoca : col. Trasca, col. Duduiala, col. Cireap, , lt.col. Nicolescu, etc. Rusinea a murit demult !

  14. pontonieru ion

    Domnilor, domnilor disponibilizati, ce spuneti de mesajul juristului de la ANCMRR, cdr.(rez), adresat ministrului? Suntem oare lipsiti de onoare ca ne cerem drepturile castigate si cuvenite. Domnule cdr.(rez), oare daca legea nu prevedea plata cuantumul avantajos, prevedere de care disponibilizatii nu au beneficiat, ati avea „onoarea” sa va plecati capul?
    Nu domnule, nu. Asa ca eu nu am onoarea domnule, in nici un fel.

  15. Daniel

    Asa cum am scris si pe blogul „http://neacsum.blogspot.ro/2016/01/intalnirea.html#comment-form” si comentariul nu a primit aprobare de afisare… initiativa foarte buna, doar ca persoana care sa reprezinte militarii nu cred ca este cea mai potrivita, consider ca generalul Chelaru nu poate reprezenta interesele tuturor militarilor ci doar pe acelea ale ofiterilor, poate ar trebui cineva care are in sfera de interes si subofiterii, maistri militari si SGV.

  16. N.GROPAN

    Pornind de la materialul aparut pa site-ul SCMD din 08.01.2016

    TENTATIVE DISPERATE ALE PUTERII DE CONTRACARARE A MITINGULUI DIN 24 IANUARIE 2016
    – In atentia tuturor membrilor loiali ai SCMD –
    De obicei nu imi plac discutiile sterile si contradictiile verbale sterpe si nu raspund atacurilor fanteziste. Totul are insa o limita.Sunt convins ca domnul Dogaru, istoric aparator ale adevarului, cunoaste foarte bine ca activitatea la care face referire in text este organizata de Federatia Miliitarilor din Romania
    Textul incrimnat scoate insa in relief nu meritele istoricului ci pe cele ale specialistului in manipulare,dezinformare si diversiune.
    Din dorinta a fi mereu in atentie „don doctor” reuseste marea performanta ca intr-o fraza sa emita trei perle care sigur vor duce la unirea in actiune a rezervistilor, bineinteles cu binecuvantarea si aprobarea distinsului si unicului presedinte:
    „Cine are timp de pierdut se poate duce, cu conditia sa sustina doar initiativele de unire in actiune a ONG-urilor rezervistilor in interesul acestora si nu al politicienilor.”
    Cat despre ozitie „Tot M.Ap.N. anunta organizarea, prin slugile la dispozitie, in speranta ca va pacali ONG-urile militare, a unei sedinte de vorbe inutile la Parlament in perioada 08-11 ianuarie a.c” il rog pe singurul, inegalabilul si unicul aparator al rezervistilor, sa ne spuna si noua de unde pana unde a tras aceaste concluzii?
    Atat ati inteles din activitatea din 10.12.2015, organizata tot de noi si la care ati participat? Cum se face ca atunci si dumnevoastra si domnul Pricina ne-ati felicitat pentru tematica,modul de organizare si desfarsurare?!?
    Cand ati fost sincer?
    Oare nu cumva ati gresit „adrisantul”?
    Logic aceste aspecte ma fac sa ma intreb si sa va intreb: OARE ALE CUI INTERESE SLUJITI DOMNULE DOGARU? Prin astfel de manifestari nu faceti nimic altceva decat sa ii dezbinati si mai mult pe oameni. OARE DE CE?
    Eu recunosc ca cei 37 de ani de militar adevarat m-au transformat in sluga a ROMANIEI , A ARMATEI ROMANE SI A SLUJITORILOR EI IN HAINA MILITARA.
    Eu cred cu adevarat in unirea reala a militarilor fara orgolii nemasurate. De altfel acesta a fost si dezideratul infiintarii Federatiei Militarilor din Romania, singura structura asociativa conform legislatiei in vigoare in care afiliatii isi pastreaza patrimoniul , personalitatea juridica si specificul.
    N.Gropan
    P.S. Imi pare rau ca in ziua intalnirii nu am fost in Bucuresti

  17. Domnule N Gropan,
    Inteleg ca nemultumirea dumnevoastra este legata de comunicatul , sau cum s-o numi, emis de domnul Dogaru prin care pensionarii sunt aburiti ca s-a speriat Cabala de el si il roaga in genunchi sa nu se mai adune. Trecand peste aberatiile acestuia pe care nu le mai comentez pentru ca as pierde timp inutil nu inteleg de ce ma certati pe mine pentru ceea ce sustine vuvuzeaua Dogaru. Eu stiu ca pe pagina de blog a SCMD nu se accepta comentariile, stiu asta dinaintea dumnevoastra, dar ce vina am eu in toate astea incat sa postati un material critic fara chiar a mentiona ca de fapt va adresati domnului Dogaru si nu mie ? Deci cu tot respectul, cand mai aveti de rezolvat dispute cu domnul Dogaru, ori dati un comunicat pe pagina FMR, ori pe pagina SCMD, eu nu sunt depozitarul celor nemultumiti de Dogaru. Bineinteles ca puteti, ca oricare alt cetatean sa va expuneti opiniile aici, dar nu sa va adresati domnului Dogaru pentru ca ar fi in stare sa afirme ca eu v-am invatat sa va legati de el si ma trezesc dat in judecata.
    la multi ani !

  18. GIM

    Discriminarea in armata e generata chiar de ministrul ei, care azi este numit politic.

    Militarii se lupta cu inamicul
    Si fiindca, mai au sange comunist,
    Au ramas bolsevici, ca bunicul,
    Si-atunci; sa ne conduca un apv-ist!

Statistici T5