Pensionari militari fericiţi că li s-au mărit pensiile(acestia sunt singurii „pensionari militari” care au pensii speciale).
Astăzi despre M-123/2015
Aşa cum spuneam acum câteva zile, nici nu a început bine anul şi Ministerul Apărării Naţionale ne-a bombardat cu ordine şi precizări privind calcularea pensiei, normele de aplicare, etc etc. Trebuie să recunoaştem că e mai bine decât nimic, aşa că gestul în sine este de apreciat şi nu ne cade nasul să spunem asta. Numai că atunci când documentele respective sunt incomplete sau propagandistice sau conţin unele prevederi neplăcute, parcă nu îţi mai vine să te bucuri.
Am luat la puricat Ordinul Ministrului numărul 123/2015 ca şi Informaţiile esenţiale privind aplicarea L-223 şi am constatat unele aspecte care m-au pus pe gânduri.
1. Prima întrebare pe care mi-am pus-o este de ce a simţit nevoia domnul ministru să elaboreze alte norme privind încadrarea în condiţiile de muncă. Iniţial am crezut că acestea se schimbă sau că vom avea în sfârşit ocazia să aflăm şi noi, pensionarii, în ce grupe de muncă ne încadrăm, care sunt criteriile şi cine beneficiază de ele, deci că se va desecretiza celebra anexă 1. Canci ! Păstrând prostul obicei introdus de Oprea et Co, actualul ministru, probabil sfătuit de aceiaşi consilieri continuă să trateze pensionarii cu secretomanie, deşi MODUL DE CALCUL A PENSIEI NU CONSTITUIE UN SECRET DE STAT , NICI MĂCAR DE SERVICIU. Şi atunci se pune întrebarea de ce se păstrează acea anexă la secret? Conducerea ministerului ar spune că nu e bine să ştie civilii care sunt aceste criterii, pentru că vezi Doamne, ar isca discuţii. Ce discuţii ? Este ceva ilegal în ele? Este ceva gen pensiile parlamentarilor? Nu. Oricum, civilii ar trebui să înţeleagă că aşa cum militarii nu pot beneficia de unele drepturi la care toată societatea civilă are acces, au şi drepturi care să compenseze aceste interdicţii şi cu asta basta. Dacă însă vom continua să păstrăm o secretomanie prost aplicată, vom alimenta insinuările sau atacurile la adresa pensiilor militare pe care unii le cataloghează drept pensii speciale. Să fim serioşi şi să clarificăm acest aspect odată pentru totdeauna: pensii speciale sunt cele ale magistraţilor, parlamentarilor, „aleşilor neamului” ŞI NU AU NICI LOGICĂ NICI BUN SIMŢ ŞI NIMIC SFÂNT şi nici corespondent în nici o ţară din lume. Militarii au pensii militare aşa cum există şi în alte ţări membre NATO. Adevărul este că acea anexă este ţinută la secret pentru a se putea face cu ea ce s-a făcut în perioada Oprea când pensiile au fost calculate după bunul plac al condeierilor sau apartenenţa la UNPR.
La fel de adevărat este că aceleaşi norme mai prevăd şi unele aberaţii prin care unele funcţii ale celor din servicii sau de pe la birouri privilegiate au fost încadrate la „alte condiţii” sau speciale fără nici o justificare, doar aşa pentru că ochii albaştri si-au impus punctul de vedere.
Această anexă este practic secretizată pentru a nu şti militarii, nu civilii ce conţine şi a nu se isca discuţii interne. Aşa s-a făcut că datorită unui ordin interpretativ dar ilegal al domnului -îmi vine greu să spun general- Seserman mulţi pensionari nu au putut beneficia şi nici măcar avea cunoştinţă de prevederile HG-1019 CARE COMPLETA, NU MODIFICA ŞI NICI ÎNLOCUIA HG -1294. Datorită acestor secrete şi secretizări, pensia multor militari a fluctuat fără nici o explicaţie, după cum bătea vântul iar deciziile de pensionare curgeau câte 2-3 într-un plic. Este timpul să se pună capăt acestei bătăi de joc şi să se dea dreptul militarilor să ştie cum li se calculează pensia, FIE CĂ SE DESECRETIZEAZĂ ANEXA ŞI TOATE DOCUMENTELE PRIVIND CALCULUL PENSIEI, FIE CĂ ACESTE DOCUMENTE SE PUN LA DISPOZIŢIA PENSIONARULUI, SPRE STUDIU, ÎN CMZ-uri, pentru că ESTE NECONSTITUŢIONAL SĂ CALCULEZI SALARIUL SAU PENSIA CUIVA FĂRĂ A-I DA DREPTUL SĂ VERIFICE DACĂ DOCUMENTELE ŞI CALCULELE SUNT CORECTE.
2. Faţă de precedentul ordin, M116/2012, abrogat prin prezentul ordin, se constată următoarele date, unele pozitive, altele negative, după cum urmează:
Pozitive:
a. Art.5(1) prevede că locurile de muncă în condiţii deosebite, speciale şi alte condiţii se stabilesc de comandantul fiecărei structuri, la propunerea unei comisii din care fac parte 6 ofiţeri. În vechiul ordin, această comisie nu exista, comandantul având drept de viaţă şi de moarte.
b. Art6(1)specifică faptul că veridicitatea datelor din fişa cu evidenţa locurilor de muncă ale personalului este certificată de şeful structurii resurse umane a fiecărei unităţi, cu semnătură şi notarea „certific exactitatea datelor” ceea ce duce la o asumare a răspunderii de către cineva, nu ca până acum, când nimeni nu era responsabil şi nu putea fi tras la răspundere pentru greşelile în calculul pensiei.
c. Art.9(1,2) dă dreptul celor care participă la cursuri de specialitate să beneficieze de condiţiile specifice locului unde şi-au desfăşurat cursurile şi activităţilor desfăşurate. Până acum, cei care participau la cursuri sau specializări, erau trecuţi pe perioada respectivă la condiţii normale, indiferent că erau cursuri DIU, de bucătari sau cursuri unde se făcea paraşutism, alpinism sau scufundări.
d. Art 9(3) prevede că cei care au făcut parte din comisiile de asanare beneficiază pe tot anul de „alte condiţii” dacă au efectuat cel puţin o astfel de activitate în anul respectiv.
e. Art.10(5) prevede de asemenea că certificarea datelor cu privire la locurile de muncă transmise de unităţile unde a fost detaşat militarul se face atât de şeful de cadre cât şi de comandantul unităţii, cu semnătură şi ştampilă, asigurând astfel o mai mare responsabilitate pentru cel care până acum semna ca primarul.
Negative :
a. Art 6(6) prevede că fişa de evidenţă cu locurile de muncă se întocmeşte pe baza documentaţiei existente la unitate (pentru cei care urmează să iasă la pensie) sau a adeverinţei eliberate de unităţile deţinătoare de arhive sau memorii, (pentru cei deja pensionaţi) la cererea beneficiarului. „ Adeverinţele se solicită de către persoanele interesate unităţilor militare în care au fost încadrate ori structurilor care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate, numai pentru situaţiile în care condiţiile de muncă deosebite, condiţiile speciale şi alte condiţii nu rezultă cu certitudine sau nu au fost evidenţiate în memoriul original/dosarul personal.” Întrebare de baraj pentru domnul ministru Motoc, cel care a semnat acest ordin verificat juridic- probabil – de domnul Maciu: de unde ştie beneficiarul pensionar dacă datele “ nu rezultă cu certitudine sau nu au fost evidenţiate în memorial original,, atâta vreme cât nu este deţinător de arhivă şi nici nu are acces la criteriile de stabilire a condiţiilor de muncă, anexa fiind secretizată? Domnule ministru, ce spuneţi nu stabiliţi o responsabilitate şi pentru cei care semnează ordine fără să le înţeleagă?
b. Art.6(8) prevede că : „Pentru situaţiile în care condiţiile de muncă deosebite, condiţii speciale şi alte condiţii nu rezultă cu certitudine, nu au fost evidenţiate în memoriul original/dosarul personal ori încadrarea în acestea a fost reconsiderată, centrele militare/ structurile militare care au în păstrare memoriile originale/ dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cerere, întreprind toate demersurile necesare în scopul obţinerii adeverinţelor de la unităţile militare în care acestea au fost încadrate ori de la structurile care au preluat arhivele unităţilor militare desfiinţate, transformate sau redimensionate.” Aici intervin două aspecte.
Primul este că nu se specifică cine trebuie să facă cererea şi cui anume.
A doua problemă este ca şi în cazul de mai sus- că cel care se presupune că ar trebui să facă cererea, respectiv pensionarul, nu are de unde să ştie dacă datele sunt corecte/complete sau nu, pentru că nu are la dispoziţie nici datele, nici anexa despre care vorbeam. În această situaţie, pensionarul rămâne cu situaţia întocmită greşit sau incomplet. Poate îi spune cineva domnului ministru să facă necesarele corecturi, pentru că noi pensionarii nu putem pune în practică prevederile art 6.
c. Art.13. prevede că „Centrele militare sau structurile militare, care au în păstrare memoriile originale/dosarele personale ale personalului militar în rezervă/retragere, la cererea acestuia, înaintează fişele cu locurile de muncă/adeverinţele caselor de pensii sectoriale ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii sau celorlalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională.” Întrebare: de ce este nevoit pensionarul să facă această cerere? Ne întoarcem la situaţia din 2010?Nu cumva şi doamna Lupu a rămas pe undeva prin structuri? Domnul Motoc nu cunoaşte sau nu îşi aminteşte scandalul generat de trimiterea pensionarilor pe la unităţile deţinătoare de arhivă? ASTA ESTE REFORMA ŞI REPARAŢIA PE CARE O PROMITE GUVERNUL CIOLOŞ ŞI O APLICĂ DOMNUL MOTOC? Sau domnul Motoc speră ca unii pensionari să nu cunoască sau să nu mai fie în măsură să facă aceste cereri şi astfel bugetul ministerului să aibă “de suferit” cât mai puţin? Sunteţi cinic domnule ministru şi începeţi să semănaţi cu Boc.
3. Există în lege un articol care ridică mari semne de întrebare. Ori eu nu înţeleg şi atunci îmi cer scuze pentru incompetenţă, ori ne aflăm în faţa unei declaraţii ciudate. Art 11 al Ordinului M-123 spune că : „Personalul militar care lucrează în condiţii de muncă deosebite sau condiţii speciale potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, altele decât cele prevăzute în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.294/2001, cu modificările ulterioare, beneficiază de încadrarea în condiţii de muncă potrivit legii.”
Întrebări:
– Care sunt acele prevederi, altele decât cele prevăzute în anexa 1 a HG 1294 ŞI DE CE UNII BENEFICIAZĂ DE UNELE PREVEDERI IAR ALŢII NU? Uită domnul ministru că unul din principiile L- 223 pe care spune că o aplică este EGALITATEA DE TRATAMENT? Să fie oare acele prevederi, cele conţinute de HG-1019? Dacă da, de ce se aplică numai celor ieşiţi la pensie în baza Legii 263 şi nu tuturor pensionarilor aşa cum ar fi trebuit şi cum specifică chiar Legea 223, pentru că aceasta menţionează că toţi pensionarii aflaţi în plată beneficiază de prevederile HG1294 CU MODIFICĂRILE ŞI COMPLETĂRILE ULTERIOARE, deci inclusiv HG-1019, care completează, nu anulează HG-1294. Se face din nou discriminare? Eu ştiam că Seserman a ieşit la pensie, sau a fost reîncadrat pe funcţie civilă, ca alţii, nu spun cine, cumnaţi importanţi.
– Ce înseamnă că aceştia beneficiază de “încadrarea în condiţile de muncă potrivit legii” ? Din modul în care este formulat articolul, rezultă că ori doar ei beneficiază de încadrarea în condiţiile de muncă conform legii, iar ceilalţi nu, ori că aceştia nu au beneficiat până acuma de condiţii de muncă conform legii şi de acuma vor beneficia. ORICUM AR FI, ARTICOLUL RIDICĂ MARI SEMNE DE ÎNTREBARE VIZAVI ATÂT DE INTENŢIILE CÂT ŞI DE EXPRIMAREA CELUI CARE L-A CONCEPUT.
4. Şi acum un alt aspect foarte ciudat, EU I-AS SPUNE PENAL. Deşi nici L-223/2015, nici Ordinul M 123/2015 şi nici OUG 57/2015 nu prevăd nimic despre categoria celor pensionaţi înainte de 2011, PRIVIND CONDIŢIILE DE MUNCĂ, pe pagina MApN la rubrica pensii militare, acolo unde găsim informaţiile privind documentele care dirijează pensiile militare, găsim printre precizările Casei de pensii Sectoriale a MApN la punctul 1, „Informaţii esenţiale pentru beneficiarii Legii nr. 223/2015″, la punctul 5, există indicaţia ca cei care au fost pensionaţi înainte de 1 Ianuarie 2011, să “adreseze o solicitare centrelor militare în a căror rază teritorială îşi au domiciliul, în vederea REÎNCADRĂRII ACTIVITĂŢILOR DESFĂŞURATE ÎN CONDIŢII DE MUNCĂ similar prevederilor aplicabile militarilor în activitate, în conformitate cu legislaţia actuală.” HOPA HENŢ! Cum prevederea respectivă nu este trecută nici în lege şi nici în ordinul ministrului, dar nici explicată, solicit pe această cale celor care au făcut precizarea să specifice în baza cărui ordin au cerut ceva neprevăzut în lege şi nici în metodologie.
Cum mintea încă mă mai duce, pot intui care este motivul acestei cereri. Cei ieşiţi la pensie până în 2011 nu au beneficiat –ÎN MOD ABUZIV ŞI ILEGAL – de prevederile HG -1019 iar acum se urmăreşte –probabil- repararea acestei ilegalităţi, DAR FĂRĂ A SE RECUNOAŞTE OFICIAL CĂ S-AU COMIS ABUZURI. M-aş bucura să fie aşa, dar nu este suficient, pentru că în baza aceleiaşi HG-1019 regimul Oprea, MApN, prin domnul colonel – în rezervă în acest moment, dar şef al CMZ Bucureşti în acel moment- Viorel Stoica a emis în anul 2012 o serie de documente ILEGALE, cu caracter penal numite „completare la fişa cu locurile de muncă” prin care pensiile unor pensionari, care scăzuseră considerabil în urma recalculării şi revizuirii, au fost „ajustate” în aşa fel încât să nu provoace scandal în masă în rândul pensionarilor şi să amelioreze şocul. Numai că odată cu schimbarea regimului, după luna Mai 2012 o comisie a noului ministru a constatat că documentele erau întocmite ilegal pentru că CMZ Bucureşti nu avea nici un drept să elibereze astfel de documente pentru persoane care nu îşi desfăşuraseră activitatea în zona sa de activitate şi astfel începând cu luna Mai pensiile acestora au fost din nou ciuntite şi ei puşi să dea banii înapoi deşi nu ei comiseseră ilegalitatea. Sper că pensionarii îşi mai amintesc calvarul deciziilor din perioada respectivă, calvar datorat aplicării acestei HG după cum ordona partidul de suflet al domnilor Pricină şi Iliescu. Deşi comisia respectivă a constatat emiterea unor documente ilegale, (contrare art 1. Alin 2 din OG1/2011), nici până în ziua de azi emitentul şi semnatarul acelor documente, care au cauzat drame în unele familii, nu a fost tras la răspundere, iar personajul sau personajele îşi mănâncă liniştiţi pensia ca şi domnul Vişinescu până acum un an. Se gândeşte cineva să facă lumină şi dreptate în acest caz domnule Motoc sau mergeţi pe burtă ca şi până acum cu doamna Oti la timonă?
Deci nu cumva această indicaţie venită din partea Casei de Pensii Sectorială a MApN este menită să corecteze greşeala sau abuzul generat de neaplicarea HG-1019 celor pensionaţi înainte de 2011? ÎN ACEST CAZ, REPARAŢIA NU ESTE COMPLETĂ, PENTRU CĂ PENSIONARII TREBUIE SĂ PRIMEASCĂ NU NUMAI DREPTURILE CUVENITE DE ACUM ÎNCOLO CI ŞI PE CELE DE CARE NU AU BENEFICIAT ÎN PERIOADA 2011 -2016, RESPECTIV DIFERENŢELE DINTRE SUMELE DATORATE APLICĂRII HG-1019 ŞI CELE PRIMITE ÎN PERIOADA 2011-2016.
De aceea eu consider că şeful casei de pensii este dator cu lămurirea acestui aspect a acestui punct 5 din informaţiile postate pe pagina MApN, cu atât mai mult cu cât nici în Legea 223/2015 şi nici în OG-57/2015 sau ordinul M-123/2015 nu se face referire la această obligaţie sau prevedere. CINE RĂSPUNDE? Dar pentru ilegalităţile comise şi pierderile de vieţi datorate acestor abuzuri până acum ?
Poate cei care se vor întâlni luni 11.01.2016 pentru a discuta prevederile OUG-57 sau pentru a celebra nu ştiu câţi ani de la înfiinţare, sau pentru a marca o nouă activitate şi a se felicita, vor pune în discuţie şi acest subiect şi vor găsi printre activităţile viitoare şi o sesizare către domnul ministru prin care să solicite lămuririle ŞI REPARAŢIILE de rigoare.
Sugestii :
Având în vedere cele expuse mai sus, sugerez celor care vor să pună în aplicare instrucţiunile, sfaturile şi prevederile ultimelor documente să facă aceste cereri şi să ceară în ele, atât şefului Casei de pensii cât şi şefilor CMZ să aplice prevederile L223/2015, OUG-57/2015 şi ordinului ministrului apărării naţionale M-123/2015 cu privire la calcularea pensiei, fără a specifica ce date trebuie să le înainteze sau să transmită, pentru a nu se trezi cu răspunsuri gen”Datele cerute nu sunt prevăzute în lege, vă rugăm reveniţi cu precizări” sau „datele nu se regăsesc în baza noastră de date, faceţi altă cerere prin care să vă căutăm datele”. Practic, nu e nevoie de aceste cereri atâta vreme cât pensionarul nu ştie ce date există la CMZ sau dacă sunt complete sau nu şi nu ştie nici în ce condiţii beneficiază de condiţii de muncă, anexele fiind secrete, iar Casa de Pensii şi CMZ ul ştiu ce date sunt necesare şi unde să le găsească, din memoriul personal. Cerând însă să aplice prevederile legii, îi obligaţi să îşi ia toate măsurile şi să caute toate datele fără a mai fi nevoie de altă cerere, pentru că ea este acoperită de cererea de a fi respectată legea.
Numai că cei care au întocmit aceste ordine absurde speră ca militarii să nu facă aceste cereri sau speră că până să le „găsească” ei şi să dea răspuns cererilor, pensionarul trece în lumea celor drepţi şi aşa scutesc statul de plata unor drepturi cuvenite.
Pentru a evita acest neajuns recomand celor care fac aceste cereri ( mai ales celor care fac cerere pentru recuperarea unor sume) să specifice în cerere că în cazul în care din motive obiective nu vor putea intra în posesia drepturilor cuvenite, acestea să fie înmânate unuia din membrii de familie, specificând numele şi datele de identificare ale acestuia. În felul acesta Casa de Pensii este obligată să dea aceste drepturi moştenitorului în cazuri de deces. Altfel, aceştia nu vor primi nimic pentru că cererea este făcută în nume personal iar pentru a intra în posesia sumelor (sau a unei părţi din ele) moştenitorii vor trebui să facă şi ei altă cerere, dar legea nu specifică ce se întâmplă în acest caz şi pe acest viciu legislativ contează şi legiuitorul să mai „recupereze” unele sume.
http://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Doc223/Ordinul%20ministrului%20apararii%20nationale%20nr.%20123%202015.pdf
http://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Doc223/Informatii%20esentiale%20pentru%20beneficiarii%20Legii%20223%20din%202015.pdf
http://lege5.ro/en/Gratuit/gmydcmjt/hotararea-nr-1294-2001-privind-stabilirea-locurilor-de-munca-si-activitatilor-cu-conditii-deosebite-conditii-speciale-si-alte-conditii-specifice-pentru-cadrele-militare-in-activitate
http://www.huhurez.com/2014/03/anexa-nr1-la-hg-12942001-cu-conditiile.html
http://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Doc223/OM%201%20%281337%29%206%20-%2012%20.pdf
http://cps.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/Doc223/Informatii%20esentiale%20pentru%20beneficiarii%20Legii%20223%20din%202015.pdf
Informații esențiale
pentru beneficiarii Legii nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, modificată şi completată prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare
…
,,4. În vederea recalculării pensiei, beneficiarii acestor drepturi trebuie să transmită la Casa de pensii sectorială a Ministerului Apărării Naţionale O CERERE PRIN CARE SĂ ALEAGĂ 6 LUNI CONSECUTIVE DIN ULTIMII 5 ANI DE ACTIVITATE. În caz contrar, recalcularea se va face din oficiu, în raport cu baza de calcul aferentă ultimelor 6 luni de activitate, desfăşurată în calitate de militar.”
??? – Pe ce bază va alege militarul în rezervă (pensionar) cele 6 luni din ultimii 5 ani dacă, mai întâi, CMJ nu va pune la dispoziţie, la cerere, situaţia cu aceste venituri ???
In conditiile in care plafonul maxim este de 85%, din care 9% este pensia suplimentara, pe unii nu-i mai intereseaza prea mult procentele date de conditiile de munca! Nu procentul de 65% este „imoral” , ci acel plafon maxim de 85%. Unii o sa arunce cu multe procente pe jos!In special cei ce au lucrat mai mult in armata!
24 de luni! Care mai scapam! Viaţă, viaţă!
https://www.youtube.com/watch?v=K1nCXHzACTU
@Nitu Constantin
Pe asta conteaza si ei, ca pana sa plateasca banii, jumatate din pensionari pleaca la loc cu verdeata …Lor isi voteaza pensii incepand cu luna in care au introdus legea in parlament sau a fost depusa ca proiect iar la altii, la doi ani dupa ce s-a stins lumanarea …
@mrv
Este de asteptat ca pensionarii sa se ghideze dupa situatia cu veniturile peimita pentru recalculare, dup[a ordinul de recalculare/ revizuire al lui Boc. Problema este insa ca unii au primit mai multe astfel de situatii si acuma nu stiu care din ele este cea corecta. Ar trebui ca CMZ-urile sa trimita acuma alte situatii, care sa fie certificata, asa cum prevede Ordinul M123 de catre comandanti si cadristi sub semnatura. Ar putea face un efort , nu e nevoie de toata cariera militara, ci doar ultimii 5 ani.
@robinson crusoe
Probabil pe insula in care sunteti naufragiat procentul de 65% vi se pare moral.Dar mie, disponibilizat care nu am avut sansa unei evolutii firesti in cariera mi se pare nu imoral ci de-a dreptul criminal acest procent.Pentru informarea dumneavoastra ,chiar cu procentul de 80% voi primi drepturi mai mici decat pe contributiva.Ce spuneti de asta?
Ma mir ca aveti internet pe insula in care va aflati afli. Oricum apele de pe acolo sunt tulburi ,foarte tulburi…
D-le Neacsu,
LA MULTI ANI!
Dati-mi voie sa fac o observatie la punctual 4. Nu CPS este de vina ca noua, celor iesiti la pensie inainte de 2011, nu ni s-a aplicat HG S 1019 ci ticalosu’ de Oprea pentru ca nu a prevazut in continutul hotararii o prevedere in acest sens. Acum CPS spune corect intrucat trebuie sa aplice prevederile Art. 11 alin.(3)/L.223 si deoarece celor iesiti la pensie dupa 2011 li s-au aplicat prevederile HG S 1019 am ramas numai noi cei iesiti inainte de 2011 sa ni se aplice aceste prevederi.
Tot de vina pentru neaplicarea prevederilor HG S 1019 mai sunt si juristii lu’ peste prajit, in frunte cu MACU aflat in subordinea tovarasei Otilia care au dat o interpretare eronata art. 28 si art. 29 din legea 263/2010. Am citit aceasta interpretare inclusiv in dosarul de la Tribunalul Bucuresti. Pentru orice om cu o judecata normala prevederile celor doua articole precum si ale art. 30 se puteau aplica fara nicio problema.
Eu am in schimb o alta nelamurire: daca este scris in lege ca recalcularea se face ” in raport cu vechimea valorificata prin ultima decizie de pensie” la ce mai trebuie sa cerem centrelor militare Fisa cu locurile de munca cand in ultima decizie vechimea este data de HG 1294 fara modificari??!! Cum se valorifica modificarile aduse HG 1294 prin HG S 1019??!! Poate ma lamureste cineva!!
@Vasile,
Hai sa iti spun un secret: Cu toata secretizarea lui Oprea, s-a aflat ce continea Anexa 1 ca si HG 1019 si din continutul ei reiesea clar ca si cei pensionati inainte de aparitia HG 1019 au beneficiaza de prevederile ei. Vina celor de la CPS consta in faptul ca desi stiau si ei acest lucru, au preferat sa execute un ordin verbal ilegal si o dispozitie la fel de ilegala a lui Sseserman, desi legea 80 punctul b alin 3 prevede : „Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor.” Acuma pricepeti de ce sunt suparat eu si pe cei de la Casa de pensii ? Nu le mai luati apararea, au tacut si au executat ordine ilegale de teama sa nu isi piarda functiile. Dar pentru faptul ca nu au dat nici un raspuns la miile de contestatii si solicitari ale pensionarilor tot nevinovati sunt? Hai sa fim realisti si sa punem punctul pe I.
D-le Neacsu,
Nu le iau apararea celor de la CPS intrucat nu am niciun motiv, dar absolut niciunul! Mizeria la care au fost supusi ceilalti colegi am fost supus si eu! Mi s-a dat cu flit si de catre ministru si de viceprim-ministru inclusiv de primul ministru Ponta, ca sa nu mai vorbesc de justitia romana!
Dar eu consider ca la mizerie sa nu raspundem cu mizerie si sa nu intram in aceeasi cloaca cu ei si sa demonstram ca suntem corecti!!!
Dle Vasile,
Eu am fost corect, nu am invinuit pe nimeni fara vina si am aratat in ce a constat vina.Desi aproape imposibil practic, teoretic exista varianta neexecutarii ordinelor ilegale si a demascarii magariilor pe care au fost pusi sa le faca, inclusiv cand s-au folosit abuziv si discriminator de 0G1019. Nu poate spune nimeni ca nu au stiut ce fac sau ca au avut pistiolul la gat cand au facut-o sau cand au emis cate 3-4 decizii de pensie pe zi pentru o persoana. Am un coleg care a primit 3 decizii diferite intr-un singur plic.
Chestiunea este ca, recalcularea ….in raport cu vechimea din ultima decizie de pensie .. si prevederile art.11,referitoare la incadrarea in grupele de munca, (3) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile si militarilor, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare care au trecut în rezerva/retragere, respectiv au încetat raporturile de serviciu, pana la data intrarii în vigoare a prezentei legi – se pot bate cap in cap. Aceasta incadrare a tuturor p.m., pe baza acelorasi criterii este absolut necesara. Problema este ca precis prin M 123 au umblat la anexa1 si cu siguranta in jos. O noua reincadrare va da cu siguranta o vechime (efectiva ) mai mica. Si daca este asa s-a dus …in raport cu vechimea ..din ultima decizie si iar procese tribunale si iar… Si apoi, daca le trece prin cap sa recalculeze cuantumurile (cele avantajoase) conform noii vechimi ca se fie asigurat un tratament egal?
Presupun ca va fi ca nuca in perete intrebarea mea si tardiva fata de posturile anterioara insa o voi pune…
Perioada scolii militare este considerata / asimilata cu vreo grupa de munca? Daca da, se poate insuma la reducerea varstei de pensionare ? Trebuie facut ceva in acest sens, nu stiu, vreo solicitare catre cineva pentru anumite inscrisuri?
Am cautat raspunsuri insa nu am gasit nicaieri.
Multumesc anticipat pentru eventualul raspuns/raspunsuri.
Cu stima.
Daca veti cauta situatia cu grupele de munca pe care banuiesc ca ati primit-o de la CMJ in 2011 si probabil si acuma, actualizata, veti vedea ca perioada cat ati fost in scoala militara este inclusa la conditii normale.
Multumesc. Inca sunt activ, sper sa mai fie doar pentru cateva luni si imi incropesc un cumul de sporuri pentru reducerea varstei si voiam sa stiu daca ma pot baza si pe perioada scolii dar se pare ca nu. Momentan in sistem e o vraiste de informatii incomplete si in mare parte denaturate, asa e de cand nu mai sunt profesionisti, intrebi, soliciti si cu aia ramai, nu te lamureste cu nimic. Multumesc.
Va mai solicit un punct de vedere.
Pentru reducerea varstei de pensionare se ia exeact ce scrie in Anexele 1 si 2 din legea 223 si nu se tine cont si de continutul art.3 din normele de aplicare ale M-123?
Cazul meu:
– am 11 ani 11 luni si 15 zile realizati in conditii de munca speciale
– In anexa din L223 referitoare la reducerea varstei gasesc pentru 11 ani intregi o scadere de 5 ani si 6 luni.
– Ce se intampla cu cele 11 luni si 15 zile?
– Ma duc la Normele din M-123 la art. 3 si scrie asa … Perioadele lucrate în aceleași condiții de muncă se însumează, obținându-se o cifră ce reprezintă ani întregi efectiv lucrați. Pentru perioadele mai mici de un an, rămase după însumare, se ia în calcul un spor de vechime proporțional cu timpul lucrat …
Acele 11 luni si 15 zile care raman peste anii intregi intra in incidenta acestui art. si se poate calcula o perioada care sa se adauge la cei 5 ani si 6 luni care se pot scadea?
Dumneavoastra cum vedeti aceasta situatie?
Multumesc anticipat.
Domnule Slepac,
Eu nu sunt in acest moment in totalitatea fortelor, pentru a va verifica situatia si a confrunta cu legea si nici nu sunt finantist. Dar va pot da un sfat: Nu va mai luati dupa ce spun televiziunile sau unii politicieni la tv. Daca legea prevede intr-un fel sa fiti convins ca va fi aplicata legea, indiferent de dorintele noastre. Puteti trimite intrebarea catre CPS a MApN si veti primi raspuns calificat.