Încep „negocierile”

Categoria Actualitate, Despre Armata, Social

negocieri
Un anunţ postat pe pagina ASOCIAŢIEI ROMIL ne inştiinţează  :
“Comandantul Garnizoanei Craiova, domnul general de brigadă BLAIU DORIN invita militarii in rezerva si retragere, din garnizoana Craiova sa participe la o intalnire cu loctiitorul pentru resurse la Statul Major General, contraamiralul Catalin-Silviu Dumistracel. Printre problemele abordate vor fi si Legea pensiilor militare precum si modul de aplicare a acesteia.
Intalnirea va avea loc, luni 8 februarie 2016, ora 10.00, la Cercul Militar din Craiova.
Va rugam sa confirmati participarea la numărul de telefon 0766339190 sau personal la sediul Asociatiei RO.MIL – filiala Craiova, str. Simion Barnutiu nr. 5, pana cel târziu vineri 5 februarie 2016 ora 10.00.
Pentru o cât mai mare eficiență în aflarea răspunsurilor la problemele pe care le întâmpinăm, vă rugăm să trimiteți întrebările dumneavoastră pe adresa de e-mail : office@asociatiaromil.ro
Va asteptam in numar cat mai mare.
Biroul Operativ al Asociatiei RO.MIL – filiala Craiova”

 

Nu vreau să speculez, nici să anticipez, deşi cam ştiu ce scop are această întâlnire, dar uite ca să nu zică lumea că sunt cusurgiu mă fac că nu văd ceea ce văd şi apreciez activitatea, deocamdată, ca pe un lucru teoretic bun. Cum se va finaliza, ce scopuri urmăreşte fiecare, vom discuta după. Deocamdată să apreciem faptul că cel puţin formal se marchează o activitate de informare sau marcheting managerial. De la omul al dracu, iei ce îţi dă, spune un dicton oltenesc.

Eu cred că ce vor pensionarii se ştie, este mai puţin ştiut –pentru unii – ce vor cei din conducerea armatei. Dacă această întâlnire, care din câte ştiu eu  va avea continuări  prin mai multe garnizoane se doreşte o informare privind politica de cadre sau privind pensiile militare a SMG, sau doar o încercare de lămurire a pensionarilor că nu e cazul să se impacienteze, vom afla după întâlnire. Eu mă mir însă de ce nu participă şi militarii activi, că noua lege a pensiilor dar mai ales OUG57, lor li se adresează în mod special, ei vor fi loviţi mai mult. Bănuiesc răspunsul dar ma abţin deocamdată. Măcar acuma mizez pe prezumţia de nevinovăţie a partenerilor.
Invit pe cei care au ceva de întrebat şi nu pot veni sau nu sunt încă în rezervă, să spună aici, pe cuiul catarii,  sau pe pagina oferită de ROMIL tot ce ar dori ei să afle sau să îi informeze pe distinşii organizatori. Cei care nu vor ca intrebările lor să apară afişate, să menţioneze,in comentariul sau mailul lor,  dar problemele  să fie reale, serioase, iar eu le voi ridica în plen sau voi înmâna o hârtie cu toate aceste probleme celor veniţi să ne lămurească de ce e bine să plecăm de la 65% şi nu de la 80 ca civilii sau de ce nu ni se spun toţi factorii care intră în calculul pensiei.

Dacă domnii vor veni cu power- pointuri pline de grafice şi tabele frumos colorate, mesajul va fi clar.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

24 Raspunsuri la Încep „negocierile”

 1. ifrim

  In oferta educationala facuta in scoli de CMZ privind LM, scoli, academii pe langa onoare,demnitate,patrie ce model de pensionare este preconizat viitorilor militari?

 2. Iulian

  Dar fierbe ceva la Craiova de vine specialistul dumistracel?
  Urmeaza vre-o plecare in TOpEx?
  Este de bezna mintii daca blaiu si dumistracel vor lumina cadrele din Craiova!
  Si chiar stiu ce scriu si scriu ce stiu!
  Ar rade si amiralul submarineanu!
  Cauza exista si va ramane, dar efectul va fi 0!
  Are scris si aprobat mandatul!…..va citi ce i s-a dat!

 3. pedro

  1-De ce art. 40 din OUG nr. 57/2015 a fost introdus intr-o OUG care reglementeaza probleme salariale si nu a fost inclusa separat intr-un act normativ.Suna ca si cum ar fi introdus-o pe FURIS!! -Prevederile OUG 57 contravin spiritului Legii pensiilor militare si nu reflecta realitatea din continutul motivatiei preambulului acesteia care se refera mai mult la forma si de fapt propune modificari de fond ale legii!
  2-De ce militarii rezervisti pensionari nu beneficiaza de acelasi tratament ca pensionarii din sistemul public in privinta acordarii sporului pentru contributia la pensia suplimentara? Acest spor se aplica diferit,LA MILITARI 3;6;9% iar in baza Legii 263/2010, „Art.168 – (1) Asiguratii care au contribuit la Fondul pentru pensie suplimentara cu 2%, 3%, respectiv 5% beneficiaza de o crestere a punctajului, determinat prin aplicarea urmatoarelor procente la punctajele lunare realizare in aceste perioade astfel:a) 16% pentru periada 01.01.67 – 01.01.73; i) 17% dupa 01.02.99” desi au la baza acelasi istoric ce il legifereaza: Este vorba de Legea nr.27 din 1966 care prevede:
  “Art.70 Cu incepere de la 1 ianuarie 1967 se instituie, in afara pensiei de asigurari sociale, pensia suplimentara, care se bazeaza pe principiul MUTUALITATII intre angajati “
  “Art.75 (2) Pensia suplimentara se plateste deosebit de pensia de asigurari sociale si de ajutorul social, INDIFERENT DE CUANTUMUL ACESTORA DIN URMA”
  Tot in acea lege se spune ca Fondul pentru pensia suplimentara se pastreaza intr-un cont special si este purtator de dobanzi.”
  3.Ce calcul a stat la baza diminuarii bazei de calcul de la 80%(cum e prevazut la toate legile ce reglementeaza asemenea categorii de pensii)la 65%,si de ce categoriile de venituri reduse in OUG fata de ce era prevazut in lege si care nu faceau parte din baza de calcul(ex.diurna;contravaloarea echip.sumele compesatorii sau ajutoarele)au fost expuse ca motivatie de ARMONIZARE a legislatiei(ca sa induca in eroare inamicul?)
  4.In urma modificarii art.30 si art.108 prin OG 57/2015:“Art.30 – Pensia stabilita, recalculata si actualizata in conditiile prezentei legi NU POATE FI MAI MARE DECAT 85% DIN BAZA DE CALCUL prevazuta la art.28 putem sa ne consideram discriminati fata de categoriile de pensionari care beneficiaza de acelasi calcul(judec.curtea de conturi;proc.)??Prin aplicarea modificarilor si actualizarii grupelor de munca la personalul militar din MapN,si blocarea la 85% din baza de calcul militarii rezervisti pierd si sporul dat de contributia suplimentara!!
  5.Pentru colegii din conducerea centrala a ANCMRR-De ce sustin cu rautate ca sporul dat de L80/1995 pentru OMM sa fie inclus in L,223/2015?

 4. geo

  Marine, de data asta esti fix pe solutie. Eu nu sunt asa caustic ca si Iulian sa-i critic pe Blaiu si Dumistracel fara sa am cunostinta de mandatul lor (il cunosc personal pe unul dintre cei doi si nu este las), dar tu ai dreptate, daca este posibil mai mult decat 100%, atunci cand spui ca toata lumea stie deja ce vor pensionarii militari si, mai ales, ca cei mai afectati de OUG 57/2015 vor fi militarii activi care urmeaza sa se pensioneze. Sa dea Dumnezeu sa tina cont politrucii si securistii de la MApN de ce spun si vor pensionarii si activii care vor participa la intalnirea de care se face vorbire.

 5. Gabi

  Activii actuali vor crapa de foame la pensie cu aceasta OUG 57 si art 40 Urmeaza in vara ( cel tarziu in toamna) si pentru cei deja pensionati disparitia cumulului avantajos din legea 223 . O noua OUG e deja pregatita.

 6. Iulian

  Geo,
  Cand scrii despre opusul lasitatii, caci despre asta faci vorbire, in fapt scriere, sunt tare mandru gandindu-ma la paricipantii pensionari si/sau activi si in niciun caz la unul din cei doi preopinenti, care, in treacat vorbind, fac de f. mult timp deliciul barfelor cazone!
  Cei doi poarta caciuli a la Axinte, de vina nefiind ei, ci aceia care i-au pus sa le poarte!
  In fapt, un prieten si coleg imi spunea, cu ceva timp in urma: nu ei sunt de vina, ci cei care i-au lasat sa ajunga col./cdor – M/Av!

  PS- CV este inventat ca sa insele frumos aparentele!
  – nu am nimic cu alogenii!… nici macar compasiune.

 7. Vasile

  D-le Neacsu,
  Rog sa participati la intalnire. Ce este de spus stiti foarte bine!
  Puneti tot pe hartie, argumentat, si puneti hartia in bratele celuia care are ceva impotriva amiralilor! Daca aveti posibilitatea si timpul necesar prezentati si verbal. In particuler spuneti-i contraamiralului ca pentru functia de loctiitor sef SMG era musai sa fi absolvit si A.M.(U.N.Ap.)! Poate o face de aici inainte!!!

 8. Iulian

  Vasile, dar pt functia de UTC veros si tzucalar notoriu ce trebuie absolvit?
  Sau pt cea de ghiocel nativ?
  Hai, ca m-am incalzit, dar imi trag fermoarul!

 9. adi

  1. plecare de la 80% si nu de la 65%
  2. cuantum 100% si nu 85%
  3. contributia pt pensia suplimentara sa se aplice la cuantumul rezultat al pensiei
  4. meritul militar sa se aplice la cuantumul total ( cuantum pensie + cuantum pensie suplimentara)

  In L 164 se stabilea cuantumul pensie, se adauga cuantum contributia pt pensia suplimentara si apoi la totalul celor doua se adauga cuantumul ordinukui meritul militar

 10. Iulian

  Adi,
  Corect, vad ca tu ai inteles unde am fost furati…., iar papagalii au tacut! Unii ani la rand, dar minciunile si pactul cu hotii incep sa iasa la iveala!
  Felicitari….si cu +++, daca mai esti si activ!
  Noi, nu aveam informatii…cand ne furau!

 11. sergiu

  Ce se aude cu HG privind restituirea sumelor cuvenite?(tb. deja aprobata si publicata)
  Cum ramane cu depunerea cererilor,personal sau prin posta?

 12. Jon

  O adunare asemanatoare a fost anuntata si la Braila marti 09 februarie ora 09.00.Nu cunosc cine participa dar am fost anuntat de alti colegi

 13. Vasile

  Iulian, cine este UTC-istul si cine este tucalarul precum si ghiocelul ??!! Ti-o spun cu toata sinceritatea ca nu stiu la cine te referi!

 14. Vasile

  Luata de pe un alt blog pentru informarea dumneavoastra!!!

  Cum a nationalizat Guvernul CDR Fondul Pentru Pensia Suplimentara

  ORDONANTA DE URGENTA Nr. 31 din 5 noiembrie 1998
  privind unificarea fondurilor componente ale bugetului asigurarilor sociale de stat, precum si a celor pentru plata pensiilor cuvenite asiguratilor din unitatile cu atributii in domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale
  ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI
  ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 419 din 5 noiembrie 1998

  In temeiul art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

  Guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta:

  Art. 1
  Incepand cu luna noiembrie 1998 se aproba, in domeniul organizarii si finantarii asigurarilor sociale, urmatoarele masuri:
  a) indicatorii bugetului Fondului pentru pensia suplimentara din sistemul asigurarilor sociale de stat si indicatorii bugetului Fondului pentru plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, aprobati pentru anul 1998, se cuprind, atat la venituri cat si la cheltuieli, in bugetul asigurarilor sociale de stat;
  b) indicatorii bugetelor fondurilor pentru pensia suplimentara gestionate de institutiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, aprobati pentru anul 1998, se cuprind, atat la venituri cat si la cheltuieli, in bugetul de stat.
  Art. 2
  (1) Veniturile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt formate din contributiile datorate, potrivit reglementarilor legale in vigoare, asigurarilor sociale de stat, Fondului pentru pensia suplimentara gestionat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si Fondului pentru plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, precum si din subventii de la bugetul de stat.
  (2) Veniturile bugetelor fondurilor pentru pensia suplimentara gestionate de institutiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, stabilite potrivit reglementarilor in vigoare, se fac venituri la bugetul de stat.
  Art. 3
  (1) Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat sunt destinate achitarii tuturor obligatiilor care, potrivit dispozitiilor legale, se suportau din bugetul asigurarilor sociale de stat, din bugetul Fondului pentru pensia suplimentara gestionat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale si din bugetul Fondului pentru plata pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor.
  (2) Cheltuielile care, potrivit dispozitiilor legale, se suportau din bugetele fondurilor pentru pensia suplimentara gestionate de institutiile din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale se suporta de la bugetul de stat.
  Art. 4
  (1) Reglementarile legale privind stabilirea drepturilor de pensie, precum si masurile de protectie sociala acordate in raport cu pensia de baza si cele privind corectia lunara a pensiilor nu se modifica.
  (2) Incepand cu luna noiembrie 1998, pensiile suplimentare existente in plata, precum si cele care vor fi stabilite potrivit dispozitiilor legale se includ in drepturile privind pensia de baza.
  Art. 5
  Incepand cu data de 1 ianuarie 1999, contributia individuala pentru pensia suplimentara, atat in cazul asiguratilor din sistemul asigurarilor sociale de stat, cat si al celor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, este de 5% .
  Art. 6
  In aplicarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca, la propunerea Ministerului Muncii si Protectiei Sociale si a institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale care gestioneaza bugetele fondurilor pentru pensia suplimentara, modificarile care se impun asupra bugetului asigurarilor sociale de stat si bugetului de stat.

  PRIM-MINISTRU
  RADU VASILE

  Contrasemneaza:
  Ministrul muncii
  si protectiei sociale,
  Alexandru Athanasiu

  Ministrul finantelor,
  Decebal Traian Remes

 15. apv-istul

  Dupa revolutia din decembrie 1989 si in special dupa anul 2010 armata si, mai ales pensionarii militari, a devenit bataia de joc a politicienilor si societatii civile. Apreciind ca este un bolovan prea greu pentru economia tarii, acestia au taiat in carne vie, reducand-o la un „mare nimic”, au vandut cazarmile, terenurile, poligoanele, au dat tehnica la fier vechi, iar la conducerea ministerului au adus oameni de paie, care, cu exceptia D-lui Tinca, mai mult au incurcat. Ce sa mai spun de pensiile militare, facute harcea-parcea de niste neica-nimeni gen besescu sau boc? Vinovatii? Noi, manati de orgolii prost intelese, orgoliosi si mandri, preocupati de a plati polite demult uitate. Iar generalii nostri, facuti la apelul bocancilor, au stat in espectativa, dovedind aceeasi linguseala, lasitate si pupincurism ca si-n activitate, etalandu-si „vitejia” si vipustile la diferite evenimente. D-le Neacsu, spuneti-le celor doi care vin la Craiova ca ar fi cazul sa se teama. Nu doar de faptul ca poate vor iesi si ei la pensie ci de, fereasca D-zeu, de o mobilizare sau razboi. Chiar cred ca cei cca 50.000 rezervisti chemati sub arme, vor executa ordinul lor? Oare ce vor face ei cu armamentul si munitia din dotare? Se zice ca patria este acolo unde ti-e bine. Oare noua, rezervistilor militari ne e bine? Putem noi sa ne dam sangele si viata pentru tara? Care tara? Si pentru cine sa ne sacrificam? Marita? Nu este o amenintare ci un avertisment. Cine trebuie sa priceapa va pricepe, cine nu, sa-i fie de bine. Scuze pentru limbaj, dar toate au o limita. Mai ales ca, la o anumita varsta, nu mai avem ce pierde.

 16. Iulian

  Vasile,
  Cei doi!
  Cum gandeai altfel?……

 17. Iulian

  Vasile,
  UTC este marinarul care nu a vazut marea!

 18. Gabi

  Nu conteaza ca nu a vazut marea.A navigat oricum in ape tulburi si a sarutat in zonele unde nu se bronzeaza multi politicieni .Asa se iau toate gradele de general sau ”contraamiral de pamant”.

 19. Vasile

  Iulian,
  Inseamna ca este personajul principal din opereta „Plutasul de pe Bistrita” de Filaret Barbu !!!

 20. Iulian

  Nu ma pricep asa bine la opera/opereta, dar recunosc!
  A fost mereu tzucalarul am. Marin si ulterior al celorlati!

 21. Prohasca Bujor

  Domnilor politicieni, aveti grija ca a-ti cam intins coarda cu armata de rezerva!!

 22. Vasilake

  Pe data de 08.02.2016 14.00 si la Constanta va avea loc o intalnire cu loctiitorul sefului SMG,Generalul maior Cernea…pe aceeasi tema. Au fost convocate 70 de cadre in rezerva,la Muzeul Marinei Romane.Voi prezenta aici concluziile.La intalnire se pare ca va participa si comandantul garnizoanei si al Flotei,Contraamiralul de flotila Capatana…Suntem curiosi si…foarte nerabdatori sa-i ascultam…!!!

 23. tizul

  De acord cu propunerile lui adi , 05.02.orele 12.21. Iar OUG trebuie modificata in sensul celor spuse de adi, nu anulata. La urma urmei, OUG vine cu precizari foarte bune pentru aplicarea unitara a L223 . CEI CU PENSIILE FOARTE MARI PE L164, L119…L241 sa fie multumiti ca le ramane cuantumul foarte mare(excesiv de avantajos), basca mai si primesc din urma jdemii de lei pentru acel cuantum excesiv de avantajos.Sa fie sanatosi dar sa nu mai faca valuri pentru a impiedica aplicarea prevederilor mai favorabile la toti!

 24. militaru vasilica

  Cu OUG57 sunt si alte probleme; la 01.01.2016 pensionarii militari au obtinut drepturile prevazute de L223/2015, asa cum a fost promulgata de presedinte, de la aceiasi data, (prevederile art 40/oug57, au intrat in vigoare la 01.01.2016)aceste drepturi castigate au fost in parte anulate si inlocuite cu altele, calculate pe baza unor reguli dezavantajoase. Asa ca este vorba de aceiasi poveste ca la recalcularea boc, taierea „drepturilor castigate”.

Statistici T5