Loading

departamentul pentru relatia cu parlamentul
În plin boom rezervisto-pensionăresc legat de Legea Pensiilor şi OUG 57, cu ochii pe siluirea continuă a militarilor mai mult sau mai puţin activi, tocmai când menţionam că cele mai multe documente supuse transparenţei şi discuţiilor publice sunt legate de terenuri şi clădiri ale armatei dăruite primarilor, pe pagina MApN apare un document peste care eşti tentat să treci uşor cu vederea pentru că se referă la o categorie în care nu se bagă toată lumea, uneori nici cei care se bagă nu ştiu în ce intră sau ce caută pe acolo. Este vorba de Proiectul de ordin al ministrului Apărării- pe scurt domnul Motoc- pentru aprobarea instrucţiunilor privind activitatea de informare şi relaţii publice in MApN.

 

Nu treceţi peste
Aşa cum spuneam, cei care nu prea au treaba cu activitatea celor din trustul de presă sau doar citesc când apare câte un subiect legat de drepturi si eventual obligaţii, trec peste acest document pentru că este ceva de ordine internă a celor din presă şi ştiu ei ce trebuie să facă. Da, cam aşa ar trebui să fie, să ştie ce au de făcut şi să facă bine. Numai că şi ei sunt militari ca toţi militarii şi români ca tot românii, aşa că fac şi ei de multe ori ce pot, ce sunt lăsaţi să facă sau ce li se spune. Am putea vorbi de conştiinţă, de necesitatea de informare a cititorilor, de deontologie profesională, dar hai să fim serioşi, într-o ţară în care nici aşa zisa „presă liberă” nu este liberă şi mai ales nu este tocmai curată, fiind împănată de agenţi, turnători, informatori în loc de formatori de opinie, pupincurişti de profesie, a cere presei militare să fie echidistantă şi să prezinte adevăratele probleme ale armatei şi nu fotografii cu ministrul asistând la aducerea trupurilor cadavrelor celor decedaţi ar fi o glumă. Sau a fost până acum.

 

E pur si muove
Şi totuşi nu ştiu, parcă-parcă ceva se întâmplă. Acum o lună, mai precis pe 11 Ianuarie, scriam un articol, „Armata faţă în faţă cu reacţiunea” legat de protestele care se prefigurau printre rezervişti vizavi de OUG 57 dar, remarcam cu oarecare surprindere şi îngrijorare şi apariţia unui articol al colonelului Sperlea Florin în chiar „Observatorul Militar”, ziarul armatei. Mă miram atunci că articolul său a văzut lumina tiparului şi mai ales eram îngrijorat pentru soarta lui, pentru că articolul nu prea cădea bine peste conducerea MApN. Am crezut însă că este un caz izolat, sau că Sperlea a băut cucută şi vrea să iasă la pensie mai devreme. Uite că m-am înşelat, sau poate a comis neglijenţa să lase paharul pe birou şi după el au băut şi domnii colonel Ion Ciontea şi comandor Alexandru Leaua. Acestor 3 oameni li s-a urât cu binele în armată şi au îndrăznit să spună că pe undeva prin respectivele instrucţiuni există unele aberaţii.  Am citit şi documentul şi articolele celor 3 din numărul 6 al Observatorului de anul acesta (paginile 18 şi 19) şi fără a mai intra în amănunte,  le dau ceea ce au, adică DREPTATE.
Să fiu sincer, atitudinea lor este pe cât de dreaptă pe atât de riscantă, dar mai ales onorabilă şi deşi nu am activat ca jurnalist militar, (chiar dacă am mai trimis ceva articolaşe de prin Angola, publicate în ziarul mai sus menţionat prin 96), mă simt apropiat de această ceată a celor din presă, în special presa militară, prin prietenii pe care îi am şi prin abordările mele, chiar şi aşa neprofesioniste cum sunt, dar în mare parte cu tematică militară. Mă bucur că măcar ei au curajul să spună ce gândesc, chiar şi în ceasul al 12-lea, mai ales că o fac într-un ton mult mai domol şi mai puţin critic decât aş fi făcut-o eu.

Regim stalinist?

Şi totuşi, pentru o societate în care nu mai ai voie să strănuţi cu telefonul la gură, sau în faţa calculatorului, pentru că îi dai gripa stimatului ascultător, sau chiar partenerului strategic, sau în care politicienii pro-pun nu doar botniţe câinilor de la stână ci şi cetăţenilor şi presei printr-o lege a „defăimării”, a ieşi tu, militar activ al armatei române, să spui că legea presei militare propusă de ghioceii din preajma capului lui Motoc, este şchioapă şi abuzivă, mi se pare de o „gravitate” extremă. Nu ştiu dacă Stalin ar fi admis aşa ceva, dar Motoc, sau Otilia Pauker în mod sigur nu vor înghiţi. Spun Otilia, soţia domnului Sava de la băieţii cu ochiul şi timpanul, şefa departamentelor etc etc, pentru că de la un timp încoace armata română asistă la transformări istorice, pe care nu mulţi le sesizează.

Pentru cine  se pregăteşte ?

Poate unii îşi mai amintesc de perioada când domnul Oprea, zis fixativ, zis izmană, zis ospătarul, zis girofar, zis cum îi vine fiecăruia la gură, pompa cu frenezie structuri şi departamente, comandamente şi servicii în structura logistică a domnului Zisu, zis Cătălin, până a ajuns să o facă o nouă categorie de forţe a armatei, numai şi numai pentru a îi putea pune lui Cătă, tot atâtea stele câte are şi cârnăţarul de la sectorul 2. Ei bine, hai să spunem că totuşi logistica, „spatele” este foarte importantă, pentru că fără ea rămâi ca Rommel în deşert şi o furi cu strigături, dar să faci dintr-un departament politic acela al relaţiilor cu Parlamentul pe care îl conduce un om politic nu contează sexul – mai ales în dragoste- un ditamai mastodontul care să acapareze tot ce înseamnă legătura ministrului, de fapt a armatei, cu lumea externă vie sau moartă, mi se pare deja prea mult. Nici Goebels, marele ministru al propagandei naziste nu a avut atâta putere în mâna sa, nu dirija şi nu „coordona” chiar toate uşile şi ferestrele lui Hitler câte controlează acum doamna Otilia. Cel mai recent şi-a subordonat şi casa de pensii ca să poată închide gura şi rezerviştilor. Deci tot ce poate ţipa sau scoate un zgomot uman în armată se află în mâinile doamnei Otilia. Domnule Motoc, un sfat gratuit: nu daţi prea multă putere unui om, că s-ar putea să prindă gustul sau să nu se mai sature şi nici nu ştiţi ce pierdeţi. Sau, mai pe româneşte, nu-i da nas lui Ivan, că se şterge cu el la cur.

departament-organizare

O nouă categorie de forţe?

Priviţi organigrama acestei structuri şi spuneţi dacă a rămas ceva necontrolat de doamna Sava sau de domnul Sava, că nici eu nu mai ştiu cine cântă pe acolo. Tot ce se face în minister începând de la activităţi de propagandă, imagine, presă, veterani, eroi, morţi, răniţi, pensionari, contestaţii, rezervişti, viaţă socială, reclamaţii, sesizări, monitorizare media, intrări, ieşiri, până la zboruri militare, pământuri şi clădiri ale MApN, nu se mişcă fără avizul doamnei Otilia. Păi la câte acte are de semnat, ar trebui să nu mai aibă mână şi nici timp să îşi vadă familia. Şi totuşi sărmana femeie îşi găseşte timp să facă fotografii cu diferiţi răniţi, veterani, sau câteva fetişcane în uniformă, cadeţi şi tot ce dă bine la imagine. Probabil şi renumitele slide-uri ale domnului contraamiral Dumistrăcel erau avizate tot de ochiul de cerber al doamnei Otilia sau aveau câteva imagini cu mecla coordonatoare. Doamne, ce am pierdut, o să îmi dau palme toată viaţa.
Şi totuşi eu mă întreb cine şi de ce urmăreşte să pună atâta putere şi forţă în mâinile acestui departament sau ale acestei delicate doamne, care chiar dacă se plângea recent că mai are câteva luni şi îi expiră mandatul, nu cred eu că e îngrijorată, că doar domnii Cioloş şi Motoc abia au prins gustul puterii şi cum poate să lipsească marţea din post? Aşa cum Iohannis are nevoie de doamna Motoc, şi domnul Motoc are nevoie de domnul Sava. După cum se vede, noua putere face schimbări majore la nivelul structurilor de forţă şi control. Deci doamnă,  eu vă întrevăd o carieră lungă cu sau fără Oprea, dar eu cred că şi cu Oprea, pentru că nu e aşa, e în interesul naţional să nu păţească nimic. Unii ar fi tentaţi să spună că totuşi transferarea DDI din mâinile lui Zisu în gingaşele mâini ale DRPIP ar fi un semn că Zisu nu mai este la modă, dar eu mă întreb dacă nu cumva se pregăteşte trecerea în rezervă a lui Zisu şi promovarea lui ca civil în locul doamnei Otilia care va primi o nouă însărcinare pe undeva prin afară, sau chiar ministru plin, că de putut poate şi vrea. Oricum ar fi, bine nu este pentru armata română, nu e bine pentru că s-a decis închiderea gurii presei militare.

 

Şi totuşi
Un lucru însă este pozitiv şi anume faptul că unii militari, plecând de la Curtea de Argeş până spre Bucureşti, nu mai sunt dispuşi să tacă, îşi asumă riscuri, responsabilităţi spun lucrurilor pe nume, arată ce nu e bine, vor ca armata să nu mai fie Marea Mută. Este de datoria noastră, a rezerviştilor să fim lângă ei, să urmărim acest proces care poate să nu însemne nimic, sau poate să însemne un început, dar în mod cert este un semnal peste care nici conducerea armatei dar mai ales nici noi, nu putem trece.
Eu zic că toate acele puncte foarte bine sesizate şi prea uşor condamnate de domnul colonel Ciontea, sunt ticluite cu scopul de a pune frâu libertăţii presei dar mai ales oamenilor din presa militară, de a le limita iniţiativa şi liberul cuget, de a îi speria şi subordona pe plan emoţional dar şi conceptual, mergându-se până acolo încât li se sugerează ce anume ar trebui să scrie şi mai ales despre cine. Atunci când li se cere să abordeze lucruri de „actualitate”, fără a se specifica nici ce înseamnă actualitate, nici a cui actualitate, sau când li se spune că articolele, subiectele nu doar planurile trebuiesc avizate ca pe vremea odiosului Cabinet doi , de fapt li se îngrădeşte nu doar gândirea ci şi exercitarea profesiei, respectarea deontologiei profesionale, li se atinge demnitatea, li se contestă aptitudinile şi pregătirea, li se ia dreptul de a informa cititorii cu subiectele care sunt de real interes, sugerându-li-se sau impunându-li-se subiecte şi evenimente care gâdilă în mod plăcut urechile conducerii politice. Probabil Doamna Otilia consideră că nu îi sunt reflectate în totalitate zâmbetele şi toaletele cu ocazia vizitelor oficiale sau private pe care le face. Codoiul nu a murit, codoiul există în armată prin doamna Otilia. Domnia sa a declanşat Jihadul împotriva tuturor militarilor din structurile din subordine, care nu îi pun la dispoziţie fondurile şi resursele pentru mesele oficiale pe care le dă cu diferite ocazii.Au căzut şi or să mai cadă capete de ofiţeri urmăriţi  inclusiv la domiciliu de slugile doamnei Otilia, pentru a vedea dacă sunt bolnavi sau nu.   UNDE EŞTI TU Stalin, unde eşti tu Ana Pauker, unde eşti tu Elena Ceauşescu, să vedeţi, să vă bucuraţi că nepoatele voastre trăiesc, şi încă bine, şi fac, ca şi voi, mult rău.
Rog pe toţi colegii condeieri, şefi de asociaţii, filiale ale militarilor şi nu numai, să nu lase ca efortul acestor oameni să fie călcat în picioare, să nu dea voie ca politicienii să facă din trustul de presă al armatei un organ de slăvire a puterii, e şi aşa prea îngenuncheat. SCOATEŢI ARMATA DIN MÂNA CIVILILOR, DIN MÂNA PARTIDELOR, DIN MÂNA CORUPŢILOR, DIN MÂNA TRĂDĂTORILOR!

Armata faţă în faţă cu reacţiunea

http://www.presamil.ro/ultimul_nr/#18/z

12 comentarii la „Şi activii se sacrifică nu-i aşa ?”
  1. Marine, te pup pe chelie, ca stiu ca o ai, pentru articol. Bravo! Madam Otilea (eu nu pot sa-i spun Otilia) este o mincinosa fara scrupule. Spun asta pentru ca am trait-o pe propria-mi piele. Prin februarie 2014 am cerut o audienta la invizibilul, impotentul si incompetentul Dusa, iar Otilea, delegata fiind de mai sus-pomenitul sa rezolve cererile, m-a mintit de fata cu o intreaga comisie afirmand ca pana la sfarsitul lui 2014 legea pensiilor militare va fi in vigoare si pensionarii militari nu vor mai fi vitregiti de drepturile lor.
    In alta ordine de idei, seful ei politic este izmanaru’ de interes national, iar consortul ei, o stie toata lumea, este fost(?) ofiter SIE. Atunci, te miri de ce capata puteri nemarginite in MApN? Pai, cineva trebuie sa tina haturile si sa duca mai departe „idealurili”…sa tina plebea in tarana.

  2. Marine, nu poate lipsi „martie” din post, nu „martea”. Martea tin post numai catolicii.

  3. Ce diferente gasiti intre Suzana Gadea si Otilia Sava ? Parca zici ca s-a reincarnat Suzana Gadea si Ana Pauker intr-o singura persoana .Din pacate decat a decazut armata acum nu poate sa mai decada .E pe fundul prapastiei si acum a ajuns si sub fustele basoldinei Otilia poreclita de cunoscuti ”capra”.De ce nu stiu .Poate ca ii place laptele mai gros.

  4. Marine,
    Eu am mai postat ca sunt structuri in subordinea altora decat a sefului SMG!
    Hai sa facem ceva, sa luam maimutelor briciul din mana!
    Zisu voia sa ia si departamentul pt armamente si sa i se faca functie de secretar de stat (ss)!
    Numai Dobritoiu i-a dat peste maini, dar rau, apoi Gabitza l-a repus in sa!
    Te intreb…pe la alte armate/NATO se poarta asta,… cu…dubla subordonare?

  5. O mare magarie chestia cu ”cantaretii la trompeta si scriitori de cantece” care trebuie sa ia 50% in plus la pensie( de ce?) ca sunt ”creeatori ”.Singura idee buna a guvernului Soros e taierea celor 50% nemunciti la ”creatori” Si avem 171 000 de ”creatori” pensionari civili si militari .Ce ma enerveaza e altceva. Civilii raman cu cei 50% nemunciti in plus la pensie in timp ce doar la militari , politisti si pompieri s-a taiat ”ca ei e mai prosti ”
    Si da va scriu imediat o poezie da cine imi da si mie 50% in plus la pensie ? Si Becali care scris mai multe carti decat a citit nu e ”creeator” ? Si toti infractorii care au scris ( adica cumparat ) carti in puscarii nu sunt ”creeatori ” ? Sparlamentarii care ”creeaza’’ legi de taiere a pensiilor pentru militari nu sunt si ei creeatori ? Sa adauge 50% in plus si la pensiile speciale ale sparlamentarilor (in plus fata de cele normale) ca doar ”creeaza ” legi care nu exista nicaieri in lume exemplu: Legea 223 modificata criminal cu OUG 57 (care devine si ea lege in curand .)Nu mai discriminati sparlamentarii chiar daca sunt tradatori de colonie tot ”oameni” sunt si ei .

  6. Vrem nu vrem armata va fi in mainile civililor.Nu aceasta este problema ci faptul ca civilii care conduc armata sunt de doi bani. Consecinta pai se vede ca si armata este tot asa.Ar trebui insa sa ne uitam si spre militarii care au competente mari in armata ca si ei sunt de doi bani si asta aste cel mai grav.Daca erau ofiteri adevarati prevedeau si nu era nevoie acum de atatea diligente pentru a intra pe drumul cel bun.Din pacate la romani lucrurile intai se strica si apoi se incearca repararea.

  7. E trist ce se intampla.Problema de baza nu este la ministrul civil al apararii,ci la seful SMG .Acesta este seful armatei .Deci el trebuie sa fie de partea armatei.Sa o sustina permanent, avand in vedere ca el stie f.bine toate problemele armatei.El este apolitic.Sunt multe de spus…

  8. @Matei,
    Problema nu este la seful SMG ci la cum sunt selectionati seful SMG. De la Chelaru incoace clasa politica s-a reorientat si nu a mai ales decat persoane care asigurau ?pacea si securitatea” interna…adica a partidelor si guvernelor..

  9. Nu am vazut nici un sef SMG care sa se opuna in CSAT unor masuri luate impotriva armatei si chiar a spararii tarii desi au fost nenumarate. Asa ca nu mai avem ce comenta . Toti isi apara gradele scaunul si fundul, in rest, nu ii intereseaza nimic.

  10. Domnule Neacsu prin noiembrie cineva posta un comment:”Se pare că doamna Sava, în goana ei după imagine, calcă totul în picioare. A mai „luat gâtul”, la ceas de seară, unor generali și ofițeri de carieră, cum sunt: general Voicescu, coloneii Barbu, Mihalcea, Gavrilă, Ungureanu. Toți sunt cu ștate vechi în armată și rezultate meritorii. Iar lista victimelor nevinovate poate continua. O altă victimă e ziarul „Observatorul Militar”, pe care vrea să și-l subordoneze pt a-l influența.”
    A reusit sa „ia gatul” si colonelului Anghelescu de la Directia Calitatea Vietii Personalului si presedinte executiv al Asociatiei de caritate din armata Romaniei – CAMARAZII ( Asociatie ce urmeaza a fi capturata de catre distinsa (sinistra) doamna datorita conturilor destul de valoroase pe care le poseda). N-ar strica sa va aplecati un pic asupra problemei sau cel putin sa o aveti in atentie.
    Daca urmariti pagina de facebook a doamnei veti vedea ca problemele ostirii, dar ce zic eu, ale tarii ii ocupa timpul de la desteptare pana la stingere, uneori si-n somn.

  11. baaaa,ma bucur ma ca ne-o trage,o sa poata si mai mult,ce sefi de SMG,pai nu vedeti citi sunt condamnati?

Comentariile sunt închise.