Demisia lui Oprea sau scuturarea copacului

Categoria Actualitate, Opinii, Politica, Stiri Interne

Oprea, nu fi chitra

Întrebare la radio Erevan : Cum a căzut guvernul gabonez ?
Răspuns : A fost scuturat copacul.

După mine, demisia lui Oprea din UNPR este evenimentul politic al anului. Nu importă că tot el va conduce de facto – cât va mai putea – cel puţin o vreme, nu contează că a fost lăsat înlocuitor la comandă Onţanu generalul de hârtie… igienică, care numai moacă de mare conducător de oşti nu are, demisia lui Oprea de la cârma partidului este un semnal pe care fiecare îl interpretează cum vrea dar este semnalul că începe o nouă epocă în viaţa politcă românească. Vrem nu vrem, izmenar sau general, Oprea a fost un mare bolovan politic un bolovan de care s-au împiedicat toate guvernele de când a apărut UNPR. Unele l-au luat în căruţă, altele au incercat să îl ocolească dar nici unul nu l-a spart.
Dar de ce măi Opreo?
Oprea ne spune că gestul este unul de dragoste faţă de partid, şi l-a făcut pentru a nu fi aruncată anatema anchetării sale, asupra UNPR copilul lui de suflet, opera lui şi lumina naţiunii. Dar dacă e aşa eu l-aş întreba de ce acuma şi nu imediat ce i s-a deschis dosarul , de ce la atâtea luni după, şi mai ales de ce abia acuma imaginea lui pătează imaginea partidului, dar până acuma aceasta a fost imaculată? Păi să recunoască Oprea aşa simplu că a ajuns să fie o povară pentru partid, el, lumina luminilor? I don’t buy it!
Unii ar spune că prin asta Oprea a demonstrat că este un om de onoare. Hai să fim serioşi, Oprea şi onoarea sunt ca şinele de cale ferată.
Alţii ar spune că a primit ordin să tragă pe dreapta şi neavând Gigină în faţa maşinii a fost nevoit să se conformeze. Da, este o parte de adevăr aici, întrebarea este însă cine l-a tras pe dreapta, pentru că nu oricine îl poate trage pe dreapta pe Oprea. A doua întrebare este pentru cât timp. A treia întrebare este dacă e doar mustrat, amendat, dacă i se suspendă permisul o perioadă sau îl pierde definitiv? Ei bine asta depinde de gravitatea faptelor iar eu înclin să cred că a fost tras pe dreapta tocmai pentru ca faptele să fie mai puţin grave. O să mă explic.
Mulţi ar fi tentaţi să spună că va plăti pentru Gigină, alţii că plăteşte pentru Colectiv, alţii că plăteşte pentru Audi, pentru Jacuzzi, sau mai ştiu eu ce găinării. Păi vorba cuiva, pentru aşa ceva nu se dă jos din pat nici un procuror. Ca să poţi spune tot ce a făcut Oprea pe lângă lege de la trecerea în rezervă până în prezent, ar trebui să scrie toţi “savanţii”din fotbal cărţi non stop până cad zidurile Jilavei. Nu au toţi verii Becali oi câte dosare ar trebui să i se facă lui Oprea. A menţiona una sau câteva din ele ar fi un gest de discriminare şi o mare nedreptate faţă de celelalte.
Unii spun că “ întoarcerea lui Beja “ nu este întâmplătoare, că şi acesta ar fi fost “sacrificat” pentru a se ajunge la un peşte mai mare şi probabil va beneficia de iertare dacă spune tot ce ştie, nu pentru că alţii nu ar şti, dar pentru că e nevoie de “mărturii” ca să poţi învinui pe cineva de ceva ce ştii că a făcut dar nu poti dovedi. Este un sâmbure de adevăr, pentru că aşa cum toţi cei cu care a cooperat Oprea au căzut cu ajutorul lui, şi el va cădea mai uşor cu ajutorul unui fost apropiat, mai ales că e vorba de nişte mineriade, acolo unde… de mult se spune că a fost mână “militaro- securistă” dar pe atunci se dădea vina pe Vadim. Ete că Vadim nu mai e, a rămas Oprea. Săracu Vasile ce palmă a luat atunci.
Şi totuşi de ce cade şi de ce acuma ?
Părerea mea, este că pe Oprea l-a pierdut orgoliul. A crezut, încă mai crede şi mai ales mai speră, că nu poate fi atins pentru că el a făcut afaceri cu toate partidele, cu toţi preşedinţii de partid, are protocoale semnate cu fiecare guvern la care a parrticipat, discuţii “tete-a-tete” cu toţi preşedinţii de partide, de ţară, premierii care au condus de când a înfiinţat el UNPR-ul, başca afaceri, dinainte, grade şi doctorate date tuturor reprezentanţilor clasei politice de toate culorile. A crezut că asta îl va ţine mereu la suprafaţă, ca undelemnul. Cu un singur preşedinte nu a apucat să discute prea mult tete-a- tete şi nici să semneze convenţii şi protocoale, nici să îl facă doctor, pentru că acesta nu are nici un partid în spinare, nu are nici o obligaţie faţă de nici un partid, deci nu poate fi “sensibilizat” de colegi. Acesta nu se teme decât de cei care l-au pus, de servicii şi de justiţie, dar cum serviciile şi justiţia sunt direcţionate, chiar subordonate tot de cei care l-au pus, ştie că pe el nu îl poate constrânge nimeni din ţara asta. Ghinion de neşansă pentru Gabriel.
Să fie ăsta sfârşitul lui Oprea? Nu ştiu, înclin să cred că nu, va rămâne în continuare liber, orice s-ar întâmpla nu va fi împuşcăriat, cel mult va fi ţinut pe dreapta ŞI ASTA PENTRU CĂ ÎN ORGOLIUL SĂU A CREZUT CĂ E INTANGIBIL şi a continuat să joace la două capete, ba că merge pe liste cu PSD-ul, ba că el sprijină politica preşedintelui ţării. Ei bine, cu Iohannis nu ţine. La el, dacă eşti cu el, dansezi pentru el, cânţi pentru el, te îmbeţi pentru el, cum a făcut Orban, nu te ţii de mână cu Dragnea, îl pupi pe Ponta şi te uiţi la Cotroceni. Asta e greşeala lui Oprea, a crezut că poate juca şi cu Iohannis cum a jucat cu ceilalţi.
Shaking the tree
Şi totuşi rămâne întrebarea de ce şi-a dat demisia de la conducerea partidului? Ei aici e marea problemă. Lui Oprea i se mai instrumentează un dosar în afară de cel cu girofarul, este vorba de cel legat de relaţia cu DIPI. Bineînţeles că gulgutele cu maşina şi Jacuzzi sunt de faţadă, problemele sunt mult mai complexe şi sunt legate de amestecarea serviciilor secrete ale MI şi MApN în activităţi în folosul … UNPR , recte Oprea. Că domnul Oprea construise un sistem de “pază şi protecţie” militarizat propriu care în unele cazuri, de mulţi ani, preluase obiective de pază ale Jandarmeriei, se ştia de mult, dar s-au închis ochii. Ce mai făcea acest serviciu şi altele, inclusiv cele oficiale în folosul lui Oprea şi deci al partidului său, se ştia dar se păstra tăcerea, pentru că toţi cei care au tăcut până acuma erau ţinuţi în lanţul politic al majorităţii la care partidul lui Oprea punea osul.
Ei bine, de data asta se pare că cineva, nu spui cine, a decis să scuture mai tare pomul pentru că poama se ţinea bine agăţată în încrengăturile Marelui Copac al cârdăşiilor politice şi nu voia să cedeze. Acuma însă când se pune problema ca întregul partid să fie amestecat în acest dosar care miroase până la Polul Nord a trădare şi folosirea seviciilor interne în interesul unui partid, Oprea a fost nevoit să se lepede de Satana, pentru că aşa e mai bine pentru toţi. Una e să scrie în dosar că serviciile secrete ale MI şi Armatei au fost folosite în interesul unui partid politic, ceea ce ar însemna decapitarea sau practic decimarea celor două servicii, alta să se spună că un vice-prim- ministru a abuzat de funcţia de vicepremier pentru probleme de apărare şi interne, plimbându-se cu maşina cumpărată de un serviciu secret. Un fleac. În termeni juridici acest procedeu poartă denumirea de „disjungere”.Numai că partea legată de UNPR nu va fi niciodată abordată, pentru că,  nu e aşa,  nu poţi să bagi la puşcărie UNPR-ul cum nu poţi să bagi Rasdaq-ul.  Aşa că a fost nevoie să fie despărţit Oprea de UNPR pentru ca acuzaţiile, să se refere numai la Oprea, beneficiarul informaţiilor să fie “oficial” doar Oprea, vina serviciilor fiind astfel trecută în spinarea a doi-trei şefi impactul mediatic, dar şi efectele să fie mai bânde şi asta, cu adevărat şi pentru prima oară, în INTERES NAŢIONAL. Se poate spune că până la urmă interesul naţional l-a doborât pe Oprea din fruntea partidului, bineînţeles nu din voia lui, ci pentru că aşa e mai bine pentru ţară. Este LMC că vor fi maziliţi nişte capi ai celor două servicii implicate în relaţii prea intime cu Oprea, dar nu va fi dezonorat întregul sistemu. Se vor găsi motive de suprafaţă, vor cădea toţi cei care l-au ajutat şi slujit pe anumite funcţii, pentru că e nevoie de oameni noi la timpuri noi, nu pentru că s-ar urmări pedepsirea vinovaţilor, pentru că şi cei care vor veni vor face la fel, dar pentru alt stăpân.

Ce va urma?
Şi cu toate astea eu rămân la părerea că Oprea nu va face puşcărie, va trage pe dreapta şi atât, va rămâne ca şi Berceanu, cu afacerile lui, dar nu va mai putea să schimbe majorităţi. În definitiv ăsta este scopul. Nu ştiu dacă va rămâne Onţanu la butoane, dar dacă ar rămâne UNPR ar ajunge cu adevărat de râsul lumii, nu pentru ce va face cu Onţanu la putere ci tocmai pentru că l-a lăsat pe el, cel mai “nevinovat” din toţi membrii la butoane. Cred că Nicolicea şi Bica râiază.
Odată cu plecarea lui Oprea de la şefia UNPR s-a terminat cu “unitatea” indestructibilă a partidului, parlamentarii, consilierii şi primarii vor cădea pe capete, nu sub securea lui Coko, ci la cea mai mică bătaie de vânt pentru că partidul este plin de frunze în vânt pe care îi ţinea împreună scutul Oprea. Acuma odată luat scutul din faţa partidului, “gradaţii” vor face după cum va considera fiecare că e mai bine ca să îşi scape pielea şi afacerile. De acuma fiecare cu propriul interes naţional.
Este interesant un aspect. La Ponta, a fost nevoie mai întâi să i se taie legătura cu partidul, ca să poată fid at jos-şi cu ajutorul lui Oprea- şi abia apoi a pierdut şefia guvernului. La Oprea a fost nevoie mai întâîi să i se taie legăturile cu ministerele ca să poată fi dat jos de la partid. De ce? Pentru că pe Ponta îl sprijinea partidul, iar pe Oprea oamenii din administraţie. Ce ţi-e şi cu politica asta. Ştiu pe cineva, unu mic şi chel care îşi râde în barbă. Şi el a pus osul la reevaluarea lui Oprea şi a fost trădat. Nici el nu e străin de ce se întâmplă prin viaţa politcă acuma. Doamne, ce alegeri vom avea, dar ce preludiu.

La propunerea unui prieten,  mai inserez o dedicaţie.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

12 Raspunsuri la Demisia lui Oprea sau scuturarea copacului

  1. Vladimir Putzin

    Generalul Gabi Oprea-i un politician matur
    Nici de stanga, nici de dreapta, doar de stanga imprejur !

  2. Geofreeland

    Bag seama ca Oprica al nost’ nu prea are adepți. Un muppets general. Ce atâta zarva? Încet, încet, Go west, cu „partidul meu”.

  3. r.r

    Nu știu ce sa zic dar cred ca a fost ultimul bastion care a mai sustinut cît de cît militarii printre hienele politice. Restul militarilor înhamati prin politica nu prea fac mai mult doi lei. Să vedem cine ne mai sustine prin hatisul politicii ”civile” sau daca mai apare un boc? Apoi tragem concluziile .

  4. @rr,
    Asa se spune si despre Dogaru. Daca Oprea voia sa faca cu adevarat ceva pentru armata, nu oo compromitea, nu o umplea de gradati de partid, nu schimba decizia privind achizitionarea de avioane suedeze cu sicriele F16, nu lasa guvernul Boc sa isi bata joc de armata si sa taie salariile militarilor, nu vindea tot ce putea vinde din armata inclusiv gradele si decoratiile militare, nu anula amendamenetele propuse de Senat la L 223, nu facea multe. Ce a facut el a fost o ameteala, dupa ce a taiat armata a venit cu dezinfectant, pretinzand ca il ingrijoreaza durerile acesteia. Oare sa fim chiar atat de orbi, sau am ajuns sa ne multumim cu atat de putin incat orice firimitura de paine ni se pare festin ?

  5. geofreeland

    Mai grav decat de demisia lui Oprea, e altceva si vad ca toata lumea o lasa moarta. Firma aceea de la Bradet, afacerea de familie a unor oameni care au investit enorm in utilaje, furaje, productie, distributie etc cu piete si in afara, a fost adusa rapid in faliment prin simpla declaratie a unui ministru habauc al guvernului asta plin de paduchi tehnocrati. Copiii care au murit de infectia cu Ecoli de datoreaza branzeturilor fabricate la Bradet. ANVSA respinge categoric cu probe acest lucru. Bun, dar firma ce face? E in faliment. Si ministrul ce face? Eh, e bestelit putin de Ciolos si e plecat putin la munte. Asa si? Si ce, aia e! Nu, nu e asa! E revoltator: 1. Demisia habaucului care nu stie ce inseamna mirosul de balega 2. Sesizare penala impotriva ministrului habauc pentru distrugerea unei firme si solicitarea de daune materiale. Daca ministrul nu demisioneaza sau Ciolos nu-l demite, e dovada clara ca Guvernul distruge cu buna stiinta afacerile romanesti. E revoltator!

  6. r.r

    d-l marin,am trecut cu acele momente prin mari emotii cu fibrilatii pina m-am dumirit ca se imparte la 20 si nu la 30. Al cui este meritul ca mi-a crescut pensia fata de L 223 cu vreo 200lei nu cunosc. Nu am cochetat niciodata cu politica si nici nu ma intereseaza.
    Adevarul este ca in activitate am beneficiat de multe sporuri salariale care pe L 164 nu se luau in calcul. Nu ma pronunt daca este corect sau nu dar daca se impartea la 30 eram chiar nenorociti cu totii.Asa prin impartire la 20 s-a mai diminuat din nenorocire.
    Mie imi este frica ca si L 223 va avea soarta L 164.

  7. r.r

    PS
    corectez< fata de L 164 in loc de fata de L 223

  8. @rr, Deci sa ii multumim lui Oprea si sa ne bucuram ca a acceptat o favoare, care de fapt este normala si se aplica si in alte sisteme militare, trecand peste faptul ca ne-a luat alte drepturi ? Eu nu achiesez. Repet, daca ar fi fost cu adevarat de partea armatei ar fi dat militarilor o lege corecta si demna, nu ar fi amanat pana nu s=-a mai putuit si nu ar fi anulat niste asmendamente propuse de comisia de aparare a senatului. Cu o floare nu se face primavara, dar uneori ajunge un par la un car de oale. Cu alte cuvinte, poti omora un om dintr-o lovitura, dar nu il poti vindeca cu un simplu masaj .. si la piciorul de lemn .

  9. Col.(r.) Vladimir Nussem

    Domnule rr, nu sunteti singurul care va simtiti obligat acestui impostor pursange, crezand ca datorita lui si numai lui, vi s-a mai pus ceva in pensie, si uitand cum si de ce s-a facut asta si mai ales cu ce pret pentru imaginea armatei! Sa fim oare asa de orbi incat sa nu vedem raul facut Romaniei in general si armatei romane in special?! Oar cate procente ii tevin lui, din procentele smulse din capacitatea armatei, pana cand acestea au ajuns la mizerabilul 30% echivalent cu nimicirea ei. Dar imensa bogatie „agonisita” pe cale „civila” si malversatiunile politice ale „domniei” sale de ce sa ne lase reci? De ce sa-l adulam pentru ciozvarta aruncata unora in praful existentei noastre de pensionari de lux cu pensii nesimtite, uitand de adevaratele borne kilometrice ale vietii de militar, numite DEMNITATE si ONOARE ?
    Uitati stimate domnule rr ce intrebari va recomand sa va puneti dumneavoastra si cei asemeni dumneavoastra cand va duceti lunar la bancomtul din coltul strazii sa va ridicati pomana facuta de acest brav stejar al armiei romane si cand dati fuguta, sontac, sontac, cu reteta compensata la farmacia Stelutei si Arsinelului, ca la alea ale M.Ap.N.-ului, cu hapuri garantate de lege, daca nu esti Dumnezeu, nu ai ce cere!
    In incheiere, va asigur ca nu am nimic personal cu dumneavoastra si va doresc o pensie luga cu sanatate, fericire si belsug!

  10. ANTI

    Bre nea’ Marinelu, la ultima postare, cu se trage, se retrage, a-i uitatat sa-mi
    raspunzi, de ce oare????? Ca se uita, ca nu se discuta, matale stii!

  11. @Anti,
    Nu tin minte sa fi ramas dator cuiva cu ceva pana acuma .. dar o sa verific.

  12. @Anti,
    Am verificat, nu ai pus nici o intrebare, toate erau clare, aveai probleme cu organul olfactiv, in rest nimic deosebit.Daca inca mai miroase ceva pe undeva, uita-te mai aproape si mai adanc, nu e de la mine ..