Aniversare OLTENEASCĂ

Categoria Actualitate, Despre Armata, Evenimente, Stiri Interne

unavem III

Joi 24 şi vineri 25 Martie,  Batalionul 26 Infanterie Neagoe Basarab sărbătoreşte 20 de ani de la plecarea în prima sa misiune peste hotare, prima misiune de menţinere a păcii, în Angola în cadrul misiunii UNAVEM III. Exact pe 25 Martie pleca primul eşalon.

Joi şi vineri au loc activităţi care încep pe data de 24 la Cercul Militar, printr-un simpozion la care vor fi invitate oficialităţi , apoi o depunere de coroane  la Cimitirul Sineasca. Vineri la sediul Batalionului va avea loc ceremonialul oficial de marcare a momentului, urmat de Ziua Porţilor Deschise.

 

Cum până în acest moment nu a fost dat nici un comunicat oficial din partea organului de presă al Brigăzii 2,nu mă pot substitui celor îndreptăţiţi să dea detalii sau să lanseze invitaţii aşa că mă limitez în a da această scurtă informaţie.   Ştiu doar că va fi probabil un bun prilej pentru cei care au depus eforturi la reuşita acestei misiuni, să se reîntâlnească şi să depene amintiri, în măsura în care au cunoştinţă despre acest eveniment. La misiune au participat atunci şi militari ai altor unităţi atât din Craiova cât şi din alte garnizoane, printre care chiar un detaşament compact de militari de la Iaşi. Nu ştiu dacă măcar comandanţii acestora au fost anunţaţi dar este bine să afle,  totuşi atât ei cât şi  toţi cei care au făcut posibilă această misiune, că există oameni care nu i-au uitat şi care acuma, după 20 de ani le mulţumesc pentru modul în care au contribuit la reuşita misiunii.  De acolo, din această misiune, militarii B26 şi-au luat numele de „Scorpionii roşii” nume dat taberei de la Lobito, „Tabăra Căpitanilor” . Cum nu am nici date oficiale şi nici căderea de a invita pe cineva, îmi fac datoria de onoare de a anunţa măcar,  pe cei care ar dori să vină, să încerce să contacteze comandamentul Brigăzii sau cunoscuţi din B 26, pentru a afla detalii. Sper totuşi ca cei care au participat la misiune şi încă se mai află în Craiova, în unităţile brigăzii, să fie înştiinţaţi şi lăsaţi să participe la eveniment.

LA MULŢI ANI DRAGI COLEGI, ORIUNDE V-AŢI AFLA!

 

ERATA:

Am intrat pe pagina de FB a Bg 2 Rovine şi am găsit postat încă de pe data de 18.03 un mesaj legat de acest eveniment. Iata mesajul care cuprinde şi programul activitatii :

„Pe 25 martie militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” sărbătoresc împlinirea a 20 de ani de la participarea la prima misiune internaţională, misiunea „UNAVEM III” din Angola.
Cei 600 de militari craioveni, sub comanda locotenent-colonelului Ion Pâlşoiu, au făcut parte din cea de-a doua structură care s-a confruntat cu mediul specific coastei de vest a continentului african. Pe timpul desfăşurării acestei misiuni Armata României a pierdut un camarad: Slt.(pm) Leoveanu Gheorghe-Valentin.
La ceas aniversar, militarii Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” au onoarea să îi invite să fie alături de ei pe toţi cei care au participat la misiunea „UNAVEM III”.
Programul manifestărilor dedicate acestui eveniment este următorul:
24.03.2016:
– 10.00-12.00 – Simpozion la Cercul militar Craiova;
– 12.30-13.30 – Ceremonial de depunere coroane de flori la mormântul Slt.(pm) Leoveanu Valentin (Cimitirul Sineasca);
25.03.2016:
– 10.00-11.00 – Ceremonial militar la sediul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”;
– 11.00-14.00 – Ziua Porţilor Deschise.”

Iată şi linkul catre pagina:

https://www.facebook.com/events/1533913856904124/

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

7 Raspunsuri la Aniversare OLTENEASCĂ

  1. Vasile Ronea

    False flag la Bruxelles. Scenariul sta cam asa: Globalizarea merge cu viteza shinkansenului. Adica este necesara globalizarea urgenta a religiei, securizarea continentului Europa si America (cel putin) impotriva propriilor cetateni, adica crearea unui control perfect a populatiei cu armata si politie si alte forte de ordine, controlul tuturor libertatilor cetatenesti, colonizarea populatiei in regimente de sclavi muncitori -producatori. Cel mai rapid aceste obiective se realizeaza prin crearea unui climat de teroare si insecuritate a cetatenilor, astfel incat acestia sa-si doreasca singuri protectie armata si supraveghere stransa, continua si eficienta. Mai departe….actele teroriste sunt conforme planurilor FPH (Falsilor Profeti ai Haosului). Daca nu veti intelege asta acum, mai tarziu va fi prea tarziu. O mana de oameni vor ramane dizidentii necipati din caverne, luptatorii impotriva Noii Ordini Mondiale. Nu exista ” atentate”, exista planuri realizate!

  2. Dragos Marin

    În anul 1995, Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” a primit misiunea de a participa sub egida ONU la operaţiunea de menţinere a păcii UNAVEM III din Angola. Această misiune a reprezentat prima participare a unei unităţi combatante române la operaţiuni în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial. Tot Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni” a participat cu un detaşament la încheierea operaţiunii NOUA de menţinere a păcii din Angola, finalizând cu succes misiunea începută în anul 1995.

  3. Da domnule Dragos, asa este, B 2 a fost primul.

  4. Domnule Colonel Crampita,
    Ati postat mesajul dumneavoastra pe .. fotografie. Imi permit sa il un aici cu CP cu scuzele mele dar si multumiri pentru frumoasele cuvinte ! Va doresc sanatate !

    „Col. (r) ing. Crâmpiță Ioan-Cristian
    23 martie 2016 – 13:23 #

    Salut din toată inima și cu adânc respect sărbătoarea ”Scorpionilor Roșii”.
    O fac în calitate de camarad de misiune UNAVEM III.
    Informațiile privind modul îndeplinirii misiunilor specifice și modul de coportare al efectivului în teatrul de operații, au fost mereu elogioase.
    Contactul meu nemijlocit cu batalionul a fost sporadic – Comandam Regiunea Militară Sud-Est, Cuando-Cubango – dar la adunările bilunare, la Comandantul Forței, rapoartele privind batalionul le ascultam, cu mândrie.

    La Mulți Ani, camarazi!

    Col, (r) ing. Cristian Crâmpiță”

  5. Col(r) IVANEL Nicolae

    La multi ani stimati camarazi! Regret ca nu am stiut de aniversarea voastra; as fi venit cu multa placere, mai ales ca in 27.01.2016, am participat, impreuna cu fostul commandant, D-l gen. mr. Palsoiu, la intalnirea cu seful SMG, d-l Gen. CIUCA, pe tema clarificarii termenului de „veteran in teatrele de operatii”. Din pacate, in aceasta sintagma, pana acum, sunt considerati numai participantii la misiunile din Irak si Afganistan. Sper sa se solutioneze aceasta neclaritate din lege si sa fie inclusi toti militarii participanti la misiuni in afara teritoriului national, indifferent sub ce umbrella/comanda participa.
    De asemenea, sper sa se analizeze oportunitatea includerii pe lista eroilor incrustati pe placa de marmura a monumentului din fata Palatului Copiilor din Bucuresti si a Slt.(pm)LEOVEANU Valentin, care si-a pierdut viata in misiune, in timp ce eram Comandant al Regiunii S-E (Cuando-Cubango) si senior al contingentului roman. A fost un moment greu pentru mine cand D-l commandant, Lt.col PALSOIU, m-a informat despre pierderea vietii acestui erou. Dumnezeu sa il aiba in paza!
    Va doresc sanatate si la multi ani!
    Col.(r) IVANEL Nicolae (0755 222 155; nicolaeivanel@yahoo.com)

  6. Domule Colonel Ivanel,
    Din cate stiu eu, titlul de vteran este acordat tuturor celor care au o misiune de cel putin 12 luni in afara granitelor, nu doar celor care au participat la misiunile din Afganistan si Irak. Unul din noi este in eroare. Sper ca nu eu. Cititi prevederileL 121/2011, art2 si trei pentru a vedea ce se intelege prin misiuni si operatiuni care intra in calcul si veti fi surprins sa aflati ca inclusiv exercitiile depregatire amisiunilor sunt luate in calcul. Apoi intrati pe art 2 alin 2 al Legii 150/2014 care specifica faptul ca prin actiuni militare se intelef si cele prevazute de articolele mentionate de mine mai sus. Apoi intrati pe art 4 alin 1 al aceleiasi legi care spune ca ”(1) Personalului armatei care a participat, cel putin 12 luni, neintrerupt sau cumulativ, la actiuni militare, i se confera titlul onorific de Veteran.” Deci beneficiati de acordarea titlului de veteran.

Statistici T5