Plecarea Blaiului

Categoria Actualitate, Despre Armata, Evenimente, Stiri Interne

P4263827

Marti 26.04.2016 la Comandamentul Bg 2 Infanterie Rovine a avut loc ceremonia de predare –primire a comenzii Brigăzii 2, cu ocazia plecării domnului general Blaiu Dorin. Acesta a fost însărcinat cu alte atribuțiuni, la Rezervele Statului fiind detașat pentru această nouă funcție în cadrul Ministerului de Interne. Conducerea Brigăzii a fost acordată temporar colonelului Dan Ionescu, comandantul B 26 Neagoe Basarab care a fost cu aceeași dată împuternicit sau detașat în vederea mutării cum se spunea odată, pe funcția de locțiitor al viitorului comandant al Brigăzii, deoarece fostul locțiitor,  colonelul Claudiu Mihail Sava a fost însărcinat cu comanda Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată Focșani.

P4263820

Totodată, domnul general maior Petrică Lucian  Foca, comandantul Diviziei 2 Getica, cel care a făcut onorurile citirii ordinelor de numire/împuternicire și schimbului de ștafetă a citit și ordinul împuternicirii pe funcția de șef de stat major al Brigăzii 2, a colonelului Cornel Scurt. La ceremonial au luat parte oficialități politice reprezentând C J și Prefectura Dolj,  comandanți de unități ale armatei și MI din garnizoană, dar și reprezentanți  ai asociațiilor de rezerviști din garnizoană.

Fără a exagera cu nimic, pot afirma că activitatea domnului general Blaiu a fost una benefică, aducând un climat de liniște în activitățile desfășurate de unitățile din subordine. A fost un comandant echilibrat, corect,  care a știut să obțină rezultate fără să folosească biciul și să își cunoască foarte bine subordonații în scurtul timp în care a activat în Craiova. În plus, ceea ce trebuie remarcat, a tratat cu reală imparțialitate  toate asociațiile militarilor activi și în rezervă, fiind cel care a inițiat  Cupa Rezervistului, la trageri, organizată cu diferite ocazii,  de Ziua Forțelor Terestre, sau Ziua Armatei. Pentru aceasta atitudine cu adevărat camaraderească, cred că sunt în asentimentul colegilor rezerviști din Craiova în a-i mulțumi, a-i dori sănătate și a-i ura succes în toate funcțiile și activitățile ce le va avea și  desfășura în continuare.

IMG_20151022_141840

Din partea ROMIL  domnul general a primit cadou o mini-opincă,  care să-i amintească oriunde ar fi,  de opinca căprarului Bivolaru urcată pe catargul Parlamentului Maghiar în 1919 de sergentul Iordan de la Craiova. Asta ca să știe că oltenii nu uită și nu lasă nerăsplătit nici răul, dar nici binele.

 

P4263823

Toate bune și frumoase și nu doresc să stric frumusețea momentului, dar e ceva ce chiar nu pot înțelege, sau înțeleg dar nu pot să accept. Despre plecarea domnului General Blaiu, aflasem și eu de mai bine de o lună. Despre cei care erau propozabili și ”se băteau” pentru funcție știe toată brigada.  Practic într-o zi toată comanda  Bg 2 a fost schimbată. Dacă se știa la minister de această plecare  de mai bine de două luni,  nu pot pricepe ce e atât de greu în a numi pe cineva în funcție odată cu plecarea celui promovat sau pensionat, după caz?

Mă întreb oare ce este așa de greu la cei care se ocupă de aceste numiri, să găsească un om potrivit pentru această funcție sau să decidă cine e cel mai bun în timp util, încât să existe un numit în ziua în care pleacă titularul? De ce trebuie să o mai lălăie, o săptămână, o lună, sau mai știu eu, poate un an?  Păi dacă o astfel de numire nu se poate decide în două luni, cum pot lua acești comandanți și șefi o hotărâre în caz de război când trebuie să reacționeze la minut? Slavă domnului că nu avem și noi valiză strategică,  că cine știe, o mâncau păianjenii până să ia cineva decizia în caz de Doamne ferește. Ce i-a oprit să numească,un comandant de brigadă, în loc să  să împuternicească un împuternicit pe funcția de locțiitor? Cine se scarpină oltenește prin conducerea armatei?
Le plac ceremoniile astea și vor să mai organizeze una odată cu numirea viitorului comandant? Nu au găsit încă omul potrivit? Se bat atâtea propuneri sau mai bine spus așa de mulți politicieni să propună un comandant de brigadă încât nu se mai înțeleg între ei și se așteaptă alegerile ca să se vadă ce partid câștigă ”localele”? Adevărul e că e cam greu acum cu numirile, toate partidele mari sunt în fierbere, nu au fost în stare să își stabilească nici candidații la primăria Bucureștiului, au stat așa până în ultima zi, schimbând câte 4 candidați. Sau  poate cineva pe la cadre așteaptă vapoarele? O fi licitația deschisă sau în plic? Oare ce l-o recomanda pe viitorul comandant, talentul, fotografia unchiului, sau CV-ul de partid?   Prost manageriat la nivel de activitate de cadre, proastă viziune a politicii de cadre, prost interes arătat unităților care așteaptă să le vină un comandant și practic asistă la bătălii și concurs de interese. Indiferent cine ar fi factorul decident,  vina este fără îndoială și a celor desemnați cu activitatea de selecționare și propunere a celor ce urmează a fi promovați. Este clar că nu există o politică reală în acest sens, că se lucrează după ureche, că se așteaptă să se vadă cine e factorul politic decident și că practic se bat propunerile partidelor , nu ale șefilor de structuri, ca indiferent cine pe cine propune, decizia se ia politic iar acum tocmai s-a schimbat… decidentul. Era să uit,  în fruntea direcției de resurse la SMG tronează un factor de întârziere în plus, prietenul Dumistrăcel, cel care a venit la Craiova să lămurească pensionarii că 85 este egal cu  sau mai mare decât 100. Probabil acum lucrează la   prezentarea în Power Point a candidaților la funcție. Mai are de lucru, că asta e muncă grea.

Până acum politica de cadre în armată era asigurată de Oprea, nu se făcea nimic fără acordul lui. Acum că  Oprea nu mai e vizibil, fiind în concediu de refacere .. a imaginii, UNPR-ul nu mai face cărțile în armată, până și cumnatul lui Oprea, Nicuț Valeriu a fost mazilit, se restabilesc  funcțiunile și în minister și în  SMG. Din păcate pentru armată PNL-ul umblă beat, la PSD se ascut săbiile, a ajuns și ambasadorul SUA să spună cine trebuie să fie în fruntea PSD, nu îi ajung justiția și ministerul apărării, acum vor să numească și șefii de partide.  Ăsta da partener. Ce ne facem la o eventuală mobilizare, așteptăm să se pună de acord șefii partidelor cine să ia comanda unităților  care se înființează ca să rechiziționeze și ei câte ceva?   Sau vor face și ei ca Maniu și Brătianu  în 1940 când speriați de situația pe care ar fi trebuit să o stăpânească, au refuzat cu lașitate să își asume formarea guvernului, forțându-l pe Carol al II-ea să îi încredințeze conducerea țării  lui Ion Antonescu, singurul care a avut curajul să se înhame la una din cele mai dificile sarcini ale istoriei României?  Păi dacă nu sunt în stare să numească un comandant de brigadă, cum să conducă o țară?  Domnule Klemm, nu numiți dumneavoastră un comandant la Brigada 2, că uite pe aici mai e un pic și  îl dezgropăm  pe sergentul Iordan că ăla și mort are mai multă inițiativă și se mișcă mai natural decât toți cadriștii și generalii din armată. Sau cumva numirea lâncezește  pe biroul Cotroceanului, care și-a luxat umărul bătând mingea la perete?

Drum bun domnule general Blaiu, scurtă așteptare, militari ai Bg2 Infanterie.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

4 Raspunsuri la Plecarea Blaiului

 1. pedro

  Toate functiile de general si chestor sunt politice si se asteapta avizul celor din umbra ptr. inaintarea propunerilor!Ex.ce cauta un fost purtator de vorbe sef la RU al SMG!!!

 2. geofreeland

  I-auzi! Meritocratia! Câta vrăjeala! A propos, pe Duda când il avansează?

 3. Mărin

  Stimate domnule Marin Neacșu, voi încerca să vă ajut să găsiți răspuns la întrebările pe care vi le-ați pus. Nu este greu să găsești oamenii potriviți pentru anumite funcții! Există niște proceduri foarte clare în aceste privințe. Eu cred că alta este cauza. Dacă stăm să analizăm puțin vom vedea că municipiul Focșani (a se înțelege Bg.282 I.) este elementul comun al unor persoane: gl. Ciucă, gl. Tonea, gl. Uifăleanu, gl. Blaiu. Primii doi au fost comandanți (în ordinea expusă), iar ceilalți doi, locțiitori ai comandantului. Cei patru alcătuiesc prima generație! A doua generație este în formare, compusă din col. Ionescu și col. Sava (poate vor mai fi si altii). Aceștia, împreună cu prima persoană din prima generație au altceva în comun: plaiurile oltene și comenzile batalioanelor 20 și 26, precum și funcții în cadrul Brigăzii 2 Infanterie. Dacă extragem numitorul comun vom avea unele surprise! Să fie doar o pură coincidență sau nu?! Poate găsiți dumneavoastră răspunsul! Halal meritocrație!
  P.S. Am auzit că se reînființează Colegiul Militar Liceal din Craiova! I-auzi, muică!

 4. @Marin
  Adica vrei tu matale sa spui ca toate bramburelile astea sunt coapte si servite conform meniului de Plenita? Nu cred. L-am vazut in cateva randuri in fata mai marilor politici, inclusiv la prin filmarile din CSAT. Atitudinea domniei sale nu era nicidecum a unui tip care taie si spanzura, dimpotriva, mi s-a parut ca nu stia cum sa se dea mai la o parte sa treaca nu stiu ce secretar de partid sau ciocoflender ajuns bagator de seama prin guverne sau partide. Asa ca sa ma scuzati nu cumpar varianta. Cred ca isi poate permite mutari si numiri pe la categoria SGV si nici acolo 100%. Daca ar fi fost dupa socoatele sale, eu cred ca ar fi facut propunerile din timp pentru ca stie ce inseamna o unitate fara comandant. Sunt multi care au comandat fara a fi comandanti.

Statistici T5