Proteste de amploare în Craiova

Categoria Actualitate, Magazin, Politica, Stiri Interne

manifest protest 12.05.2016

Joi, 12.05.2016 în Craiova,  în piaţa sau faţa Prefecturii,  au avut loc proteste organizate  de sindicate uniuni şi federaţii sindicale din sistemul sanitar, învăţământ  şi, cel puţin teoretic, pentru că practic nu i-am văzut,  şi interne. Aşa cum se vede şi din manifestul  postat aici, 7 astfel de organizaţii sindicale şi-au adus oamenii la proteste şi după numărul de organizaţii,  titlul este justificat.

SINDICATE 1 P5123856

Dacă însă ne uităm la numărul de protestatari prezenţi, se poate spune că a fost o manifestaţie la care sindicaliştii au participat prin reprezentanţii lor,  pentru că nu cred că au fost mai mult de 150 de protestatari, ceea ce ar face cam 20 din fiecare sindicat. Având în vedere numărul, protestul a fost o caricatură.

- Multime P5123869

Sindicaliştii solicitau în principal, cel puţin pe hârtie, schimbarea legii dialogului social, modificarea şi unificarea contractului colectiv de muncă şi salarizare unitară în sistemul bugetar. În fapt, el mai mult  cerea demisia guvernului. Stând strâmb şi judecând drept, eu cred că sindicaliştii, cei puţini câţi mai sunt cu adevărat, ar trebui să ceară schimbarea conducerilor  sindicatelor pentru că de cam 7 ani de când eu cu Nerro participăm la astfel de activităţi,  am constatat că în fapt liderii sindicali sunt subordonaţi liderilor politici, fiecare partid cu sindicatele lui, fiecare confederaţie, federaţie sau uniune sindicală ieşind la proteste atunci când “interesele de partid” o cer, nu când sunt atinse drepturile sau interesele sindicaliştilor.

Lider sindical P5123857

Că am dreptate, o dovedeşte şi numărul mare de foşti lideri sindicali care s-au ajuns, sau s-au cocoţat pe funcţii de partid şi de stat de-a lungul timpului şi dau exemple pe Mitrea, Băsescu, Ciorbea, Radu Vasile,  ca să pomenesc numai pe cei ajunşi mari la nivel naţional. În aceste condiţii ne mai miră că protestele în fapt urmăresc schimbări politice şi nu rezolvarea unor probleme sociale, sau că oamenii nu sunt nici informaţi nici dirijaţi şi nici lăsaţi să protesteze cu adevărat, ci numai aşa în numărul şi scopul stabilit de liderul de sindicat dirijat la rândul lui de  tovarăşii de la partid?

sINDICATE P5123862

După eminarea protestelor m-am întîlnit cu  o persoană  care lucra în învăţământ,  care s-a arătat foarte mirată şi surprinsă, pentru că ar fi dorit să participe la protest, dar nu aştiut de el: “păi de ce nu ne-a spus şi nouă, milogul ăla de şef de sindicat?” a fost întrebarea retorică pe care sărmanul om a pus-o. Ete aşa, pentru că mişcarea era organizată aşa, ca să se marcheze momentul ca să nu zică sindicaliştii că ei, liderii  sindicali nu îşi merită privilegiile şi banii , aşa cum  partidele organizează din când în când moţiuni de cenzură la care nici oamenii lor nu vin să voteze, dar îşi pavoazează faţada considerând că astfel şi-au făcut datoria faţă de alegători.

CETATETNI P5123871

Pe lângă jocurile politice pe care le fac liderii de sindicat, de vină pentru slaba participare a oamenilor la proteste, mai este şi proasta activitate de racolare dar şi de organizare şi de convingere a aceloraşi oameni, lipsa coeziunii în rândul sindicatelor dar şi între sindicate, pentru că de cele mai multe ori şefii de sindicat nu fac absolut nimic pentru întărirea forţei propriilor sindiocate sau convingerea oamenilor că dacă nu sunt uniţi nu vor face nimic. De ce să muncească ei să ducă muncă de convingere, atâta vreme cât primesc aceiaşi bani indiferent de numărul de cotizanţi sau obiective atinse? Sau de ce să se chinuie ei să lupte împotriva sistemului şi jocurilor de partid sau guernamentale, când stand cuminţi şi executând sarcini de partid, primesc şi ei câte un os de ros, copii băgaţi prin administraţiile de stat sau locale, neveste angajate secretare pe la diverse regii, dezlegare la mici sau mari afaceri, ochi închişi la mici sau mari încălcări ale legii, sau mai bine spus protecţie financiară şi juridică ?

Pe lângă aceşti lideri mai mult sau mai puţin vânduţi celor împotriva cărora se fac că luptă, o egală parte din vină o au chiar cetăţenii, nu doar sindicaliştii,  ci şi cei care nu se înscriu în sindicat fie de teamă că îşi pierd serviciul, fie din comoditate, pentru că cei mai mulţi îşi spun că oricum nu se face nimic, sau chiar dacă se face ceva se face şi fără ei, dar mai ales şi pentru ei, că aşa e în democraţie, unul moare cu mâna pe sirenă, beat sau împuşcat, altul beneficiază de drepturile pentru care a murit Roaită.

Acuma chiar şi eu, privind numărul mic al participanţilor şi auzind că scandează împotriva corupţiei din sistem, mi-am spus că dacă sunt atât de puţini înseamnă că,  fie ceilalţi care nu au venit sunt de acord cu corupţia fie chiar fac parte din ea  şi atunci protestul este inutil, pentru că în Craiova cel puţin, în sistemul bugetar a mai rămas doar  o mână de oameni cinstiţi, ceilalţi fiind fie corupţi, fie mulţumiţi cu corupţia.

Cu aşa oameni,  lideri sindicali şi sindicalişti, nu e de mirare că marele protest a adunat atât de mulţi oameni sau că cei care mai erau prin zona protestului îşi vedeau liniştiţi de treabă, inclusiv cei aduşi –uneori chiar mai mulţi deât participanţii, – să asigure paza manifestaţiilor, care înjură în gând pentru  că pentru “rahatul ăla de protest”  nu au stat ei lângă familii.

MESAJ P5123859

Până şi Nero  mi-a mărturisit că dacă îl mai aduc degeaba la proteste din astea fâsâite, el îşi pune coada pe spinare şi pleacă. Îmi e greu să recunosc, dar are dreptate. El renunţă la siestă în vreme ce românii dorm unii în faţa televizoarelor sau cu mâna  pe mouse dând like.  Parcă nu e în regulă.

PS:M-am consultat cu Nerro şi am decis să înfiinţăm Liga Profesională a Protestatarilor Protestatari de Profesie. Vom face o cerere de admitere a profesiunii de protestatar în Codul Muncii , apoi vom cauta aderenţi şi ne vom pune serviciile la dispoziţia sindicatelor, sau partidelor care vor să organizeze proteste pe orice subiect sau împotriva oricui, contra cost. Ne vom echipa cu materiale de propagandă, megafoane, ţinute de sezon, căşti de protecţie etc şi vom protesta contra cost oricât şi oriunde, la comandă,ca şi actualii şefi de sindicate, la preţuri  corespunzătoare cererii dar măcar o vom face pe faţă, legal, nu vom minţi pe nimeni pretinzând că sunrtem ceea ce nu suntem.  În felul ăsta, sindicaliştii guralivi, ca Dogaru, care se laudă că scot în stradă mii de oameni, îşi pot atinge şi ei numărul propus sau promis, dar cu condiţia să aibă fondurile deblocate. Pentru curve sindicale cerem plata înainte, ca la curve.  Cine se bagă ?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

6 Raspunsuri la Proteste de amploare în Craiova

  1. bebe58

    Sa vezi ce suturi o sa-ti iei de la iubitorii de animale ca l-ai bagat pe Nero in treaba asta.
    Mai vorbim noi…..

  2. @ Bebe,
    Sa vezi ce suturi isi ia Nerro de la liga pensionarilor anonimi, ca el m-a bagat pe mine acolo ..

  3. Pannduru Lunetistu

    Numai de la cei cărora le era adresat articolul și nici de la cei împotriva cărora era organizat protestul n-o să iei șuturi. Motivul? te-au bifat acolo ca protestatar și au zis: cât timp ne mai înjură cineva ( fie el și pe net) înseamnă că existăm și ne mai invidiază ceilalți ! Când n-o mai zice nimeni nimic de noi, înseamnă că am murit (măcar dpdv politic). Așa că, de data asta… nici un șut !

  4. Eu m-am dus si ca protestatar si ca simplu cetatean, ca sa parafrazez clasici in viata, dar protestele astea au ajuns un fel de hai sa ne facem ca protestam, cel putin in mintea liderilor sindicali. Din cauza asta, o parte din cetateni nu mai le baga in seama, ca cei carora le sunt destinate oricum nu se sinchisesc.

  5. instalatoru

    Marine d, mi-a plăcut de Nero, dar sunt un pic medumerit de unele afirmații făcute de tine. Cand a fost Băsescu sindicalist? Și Radu Vasile? Primul a fost comamdant de navă, ministru, primar general, etc, dar sindicalist???? Al doilea e civil și probabil că a fost membru de sindicat: a fost Directorul Institutului Național de Statistică (poate am stalcit denumirea, scuze)și apoi ministru Finanțelor și apoi Prim minisstru… Era sa uit, Domnul să îl odihnească, este decedat de ceva vreme… Da mai bine scrie despre Nero, este adorabil…

  6. „Instalatoru,
    Da, ai dreptate, Nici Radu Vasile nu a fost desi eu asa stiam ca am avut dopi prim ministri fosti lideri de sindicat, si nici Basescu desi undeva in subconstientul meu Basescu figura ca sindicalist la transporturi. Dara fost doar ministru si acuma imi ami9ntesc ca a fost odata in gara la o greva a ceferistilor dar atunci ca ministru si le-a dat periutza. Decio iara am comsi-o. Ce sa ii faci batranetele …. Nici Nerro nu mai e copil .. trebuie sa il rog frumos a vina cu mine, are 77 de ani.