Lecția turcă
Acum aproximativ 700 de ani, odată cu Căderea Imperiului Bizantin, la Istanbul se înscăuna Sultanul Mehmed al II-lea care a pus baza unui imperiu care va dura până în 1920. Pe timpul cât otomanii au condus, cucerit, stăpânit, dirijat Europa, spre Turcia au plecat nu numai grâne, aur, alimente și giuvaeruri, ci și fete, băieți, copii, care au fost turciți, convertiți, siluiți, transformați în eunuci,iar apoi, dintre ei, mulți au început să ajute loviturile de palat, unii la ajuns mari generali de oști, viziri, sau chiar sultani. Astfel marele imperiu a devenit un al doilea Babilon. În multitudinea de cetățeni, credințe, naționalități, națiunea turcă s-a transformat într-un puzzle care a supraviețuit atâta timp cât Turcia a păstrat dezvoltat spiritul de mare putere dacă nu mondială, cel puțin zonală. Capitala țării este împărțită din punct de vedere religios și al culturii în două, partea europeană și partea musulmană iar partidele care se bat pentru putere pedalează pe sentimente și promisiuni naționaliste sau ”europene”, în funcție de jocurile sau schimbarea puterii între marile puteri actuale ale lumii. La această oră Turcia începe să își piardă rolul de mare putere zonală, mai ales de când SUA prin mâna sa înarmată NATO, încearcă să se insinueze și în Marea Neagră, acolo unde existau doar doi jucători majori. Această schimbare de paradigmă nu putea să nu ducă la nemulțumiri în rândul celor care nu vor să renunțe fie la independență, fie la putere, fie la orgoliu. Lovitura de stat- încă neterminată – din Turcia nu este chiar atât de străină de schimbările ce se doresc în zona Mării Negre și chiar dacă nu este băgată mâna lui Fethlullah Gulen în acest puci, este cert că alta este. Întrebarea nu este cine ar avea de câștigat de pe urma căderii lui Erdogan, ci cine ar avea de pierdut dacă acesta rămâne la putere. Implicarea bazei de la Incirlik, bază militară NATO, în acest conflict ne arată că este ceva putred în Danemarca. Învinuirile care au curs în numai două zile dinspre Ankara înspre Washington și invers, chiar amenințările cu excluderea din NATO sau intervenția armatei Turce în baza semi-americană de la Incirlik ne arată că teoriile nu sunt doar teorii, lucrurile sunt grave și oricum se va termina cearta sau scandalul, de acum încolo Turcia nu va mai fi atât de liniștită dar nici atât de atașată de mărețele idealuri americane.
Ceea ce s-a întâmplat în Turcia nu este legat doar de orgoliul lui Erdogan sau ambițiile sau interesele unor sau altora ci și de istorie și istoric, de probleme care țin de cultură și renașterea unor sentimente ale primilor cetățeni ai Turciei. Nici timpul, nici dictaturile, nici trasmutările de popoare, nici influențele din afară nu vor reuși să scoată din conștiința unui popor rădăcinile de neam. Aceasta este lecția pe care marile puteri trebuie să o învețe din ceea ce s-a întâmplat în Turcia, cu atât mai mult cu cât nu este prima oară, așa cum secole de stăpânire otomană asupra unor teritorii supuse prin forța armelor, transformate în raiale și Pașalâc, nu au putut scoate din memoria acestora conștiința de neam. În ciuda declarațiilor puterii de la Ankara, situația nu este nici calmă, nici sub control, nici măcar stabilă, iar lucrurile nu se vor termina așa, mai ales dacă Erdogan va deraia pe axa Moskova – Tel Aviv fie și doar declarativ. Trecând peste măsurile pe care Erdogan le va lua împotriva puciștilor, care este clar că vor fi exemplare, situația din Turcia interesează în cel mai înalt grad SUA, care nu poate lăsa Turcia pe mâna cuiva care nu cântă cum vrea Washingtonul, indiferent cine va fi el. Am spus într-un articol anterior că nu este exclus să asistăm la un maidanătătă prin Bulgaria. Nu ar fi exclus să ne trezim și cu un maidanciuk și prin Ankara, sub influența ”societății civile” conduse de Gulen sau oricine altcineva, dar ”democratic”, după modelul Kiev.
Lecția franceză
Ceva mai târziu, pe la 1800, dar mult mai intens,Franța devenea mare imperiu colonial la început militar, apoi teritorial și economic, măsurând în perioada de glorie 13 milioane de kmp.
Politica francezilor a fost cam aceeași cu a turcilor, pentru că nici un stat cucerit sau ”civilizat”de cuceritori nu se lasă spoliat cu bucurie. Ca și turcii, francezii și-au ”tras” femei, bărbați și copii pe care i-au cetățenit crezând că odată cu cetățenia aceștia vor deveni buni francezi, așa cum pieile roșii prin America de Nord deveneau buni americani după ce erau uciși. Aparent politica a dat roade, Franța s-a umplut de maghrebieni, unii sunt cetățeni francezi de generații, dar așa, pentru cultura generală a mamei adoptive, aceștia nu vor uita niciodată cine le este adevărata mamă. Am văzut la tv, recent, un reportaj cu o fată, româncă, adoptată de o americancă, fată care nu își cunoscuse tatăl natural și nu își văzuse mama naturală de la adopție. Deși crescută în America, cu educație americană, bănuiesc în condiții optime, deși tatăl ei natural o părăsise pe mama naturală chiar înainte de a se naște ea, deși el era un om amărât așa cum tind să devină aproape toți românii care nu candidează sau nu sponsorizează partidele politice, la vederea tatălui, fata a fost copleșită de emoție. Era totuși tatăl ei.
Franța e plină de ”copii” adoptați, iar cine crede că dacă aceștia stând de generații în Franța au uitat de unde au plecat, se înșeală. Nu se știe niciodată când și cum unul din ei, citind o poveste, o știre, despre ”mama” naturală, simte nevoia să o răzbune. Nu încerc să caut scuze criminalului care a intrat cu camionul în mulțime dar nici nu putem să trecem peste astfel de evenimente, să spunem .. ”a trecut un terorist pe aici!” și să dăm pagina mai departe fără a încerca să căutăm implicațiile sociale ale unor politici pe care istoria vrea să le închidă considerând că ce a fost făcut a fost făcut, să privim înainte. Unii se uită și înapoi și chiar cu destulă mânie. Franța care se spune că în 50 de ani va deveni majoritar musulmană, riscă să se confrunte cu tot mai multe astfel de evenimente, trecutul nu iartă, și oricât vor încerca oficialii americani sau francezi să dea vina pe ISIS, după ce un deceniu au pus totul în spinarea lui Osama Bin Laden, adevărul este că și Franța, ca și Turcia sunt tributare propriilor politici coloniale. Eu nu voi mai apuca, dar tare îmi e teamă că peste 100 de ani vom asista la atentate de genul ăsta, dar puse la cale de naționaliști francezi, împotriva ”colonizatorilor” africani, iar ”cetățenii” francezi de origine africană vor cere ajutorul UE sau UA. Sunt curios doar când se va schimba imnul francezilor pentru că în curând ”francezii” nu se vor mai simți reprezentați de un imn care nu are nici o legătură cu patria lor mamă.
Lecția română
În România nu știu când se va reschimba imnul, dar stema drapelului s-a schimbat deși am privit toate emisiunile lui Cabral, nu am văzut în nici o emisiune să fi întrebat măcar el, dacă nu Iohannis, 100 de români, cum vor să arate stema României. La noi faptele, nu și vorbele președintelui merg pe repede înainte și pe mutește. Românii se fac că nu văd și nu reacționează, stau cu ochii pe turci și francezi și nu văd ce se întâmplă în țară. De 27 de ani țara este sub teroarea guvernelor și a politicienilor dirijați, conduși, sfătuiți, luminați de guverne, imperii financiare și servicii interne și externe, de 27 de ani românii sunt schingiuiți, împilați, traumatizați, terorizați de propriile guverne, de proprii guvernanți, li s-a luat dreptul la sănătate, dreptul la educație, dreptul la suveranitate statală și militară, dreptul la viață dreptul la muncă și totuși ei se uită cu îngrijorare la francezi și turci plângând de grija lor. Ori Țuțea a avut dreptate și suntem un popor de idioți, ori Dumnezeu l-a clonat pe Iisus și a trimis toate clonele în spațiul Carpato-Danubiano- Pontic pe post de români și acestea, clonele întorc obraz după obraz, salvează vieți după vieți dar se lasă crucificați de parcă nu sângele lor ar curge. Ciudat este că nu numai că românii nu reacționează dar nici nu vor să învețe din ceea ce se întâmplă pe lângă ei, ceea ce nu intră în codul genetic al Învățătorului.
Lessons learned
Din lecția turcă, românii ar putea învăța că bazele americane pot deveni la un moment dat cuibul de viespi sau șerpi care să genereze sau adăpostească, sub acoperirea SOFA, a uzanțelor diplomatice, sau tratatelor internaționale sau bilaterale, lovituri de stat împotriva conducerilor care nu mai convin celor ce le-au susținut sau instaurat mai mult sau mai puțin democratic. Interesant este că Administrația Americană, prin John Kerry a amenințat că dacă Turcia mai vorbește despre amestecul SUA în lovitura de stat, riscă să fie scoasă din NATO. Aici sunt două aspecte: 1 De ce vorbește John Kerry în numele NATO, (nu că nu aș ști, dar să spună el cu gurița lui) și 2, îmi e teamă ca la această oră SUA are mai multă nevoie de Turcia în NATO, decât Turcia de SUA, indiferent câte maidane vor organiza băieții unchiului Sam. Să nu uităm de asemenea că prin Mai 2015 Turcia anunța că își va dota sistemul de apărare cu rachete chinezești, care nu vor fi integrate în sistemul NATO. De atunci se punea problema retragerii Turciei din NATO. Să fie acest puci și o urmare a acelei declarații a ministrului turc al apărării? Dacă ar fi așa, România, și cu ea toate țările membre NATO, ar trebui să învețe că odată intrat în horă cu SUA, ieși când vrea Unchiul Sam si cum vrea el, nu când vrei tu. Deveselu, Kogălniceanu, Câmpia Turzii, Cincu, se aude?
Din lecția franceză românii ar putea învăța că facerea de bine înseamnă ceva legat de mamă, iar aducerea în țară și ”civilizarea” sau integrarea forțată a unor ”copii” numiți eufemistic refugiați, va duce mai devreme sau mai târziu, mai ales în actualul ritm demografic al României, la ceea ce se întâmplă în Franța. Sper din inimă să nu apuc zilele, sper ca nici un român să nu treacă prin astfel de experiențe, indiferent unde ar fi ei, dar uite că totuși se întâmplă și nimeni nu învață nimic.
Unde ești tu Tuțea, Doamne?
http://www.mediafax.ro/externe/john-kerry-secretarul-de-stat-al-statelor-unite-turcia-risca-excluderea-din-nato-in-cazul-abandonarii-principiilor-democratice-15531547
http://www.bursa.ro/international/tentativa-de-lovitura-de-stat-din-turcia-premierul-yildirim-putem-pune-sub-semnul-intrebarii-rela…&articol=302774.html
Cam aşa este d-nule Neacşu, „românii nu mai sunt români”, pentru că nu sunt şi nu au fost conduşi în cei 27 de ani, de şefi de stat adevăraţi (fără aluzie la etnia actulului şef de stat). Ţuţea, are dreptate.În scurt timp vom deveni într-o mare măsură un popor de idioţi. Cei mai în vârstă nu au cum să mai riposteze (ei se gândesc la lucruri mai importante pentru ei:sănătate, loc de veci, cine le face parastasul), cei mai puţin în vârstă (să zicem, 52-60 de ani), se gândesc cât timp vor mai putea primi pensia, iar pe cei tineri, chiar nu îi interesează aceste aspect „mărunte”. Apropo se mai predă istoria în şcoli? Ei sunt „prinşi” cu munca în marile corporaţii, pot fi conduşi şi de dracu, dacă le merge bine. Şi apoi, de ce ar fi interesaţi românii dacă in timp, scenariile din Turcia şi Franţa, ar putea avea loc şi la noi? Păi nu suntem noi un popor de inimoşi, primitori, ospitalieri? Cum ar zice vecina/vecinele soacrei mele (seara la bancă), lasă-i să vină maică, poate cumpără casele alea părăsite, pământurile nelucrate,să avem şi noi vecini, că deh, avem români plecaţi în Italia, Spania, care nu se gândesc să aibă grijă de ele. Cine nu mă crede să vină în Vrancea să le vadă! Cred că voi isca furtuni, iar se va lua cineva de mine şi o să spună că am ceva cu cei care alimentează bugetul ţării. Nu pentru mult timp! Şi mai cred că Ţuţea este lângă Dumnezeu şi râde cu gura până la urechi. Idiot popor!
E o boala romaneasca sa dai explicatiile simple deoparte si sa clocesti scenarii cu radacini istorice, in sine dificil de combatut fara a intra intr-o polemica sterila.
Erdogan, ca orice dictator care cauta sa elimine orice concurenta potentiala, isi face dusmani puternici, care cauta momentul potrivit pentru a-l inlatura. Asta este istoria tuturor dicatorilor. Unele puciuri reusesc, altele nu. Fara indoiala ca poti sa adopti orice pozitie in raport cu legitimitatea lui Erdogan. Dar nu poti sa anulezi din condei pe aceea care spune ca este legitim sa darami un dicator si sa redai Statului independenta in raport cu un politician sau altul.
Restul este scenarita.
@Ahos,
E boala tiganeasca sa iti pui nume de eroi de vodevil, Pardailan, Mannix, Izaura,etc. Dar fiecare cum ii place. In ceea ce ma priveste, nu am clocit scenarii, dimpotriva am incercat sa le descalcesc. Ca nu va place dumnevoastra, va priveste. Iar eu nu am spus despre Erdogan ca a facut sau face ceea ce face din orgoliu.Ca Erdogan este dictaotor sau patriot, musulman sau proeuropean este problema lui si a celor pe care ii conduce, in nici un caz nu am murit de grija lui. Dumnaevoastra vad ca ii purtati sambetele. Eu zic sa lasam poporul turc sa stabileasca cine ii va conduce si sa ne vedem de dictatorii nostri. Sa nu spuneti ca la noi nu exista, ca nu va cred.
Prea tarziu baieti.Romanistanul mai exista doar la tv.Nu mai e nimic de salvat .Corul robilor e adevaratul imn national.
1.Categoric nu suntem un popor de idioti. Tutea a folosit expresia cu un „daca” inaintea etichetarii. Idiotul lui Dostoievki este „romanul unei perpetue surprize, al nehotaririi si al reactiei convulsive a umanului fata de faptele unei societati violente care, in lipsa ratiunii, se conduce dupa instinct si patimi” ceea ce nu difera prea mult de societatea noastra, fracturata ca interese individuale si patimi politice, absolut straine unele de altele.
2. „Limba romana e patria mea” a spus Nichita Stanescu. Lucrul acesta e valabil pentru toate limbile. El se referea la limba materna, la limba in care gandesti si prin extrapolare, dadea un sens spatiului geografic al traitorilor romani. Stiti cine e Robert Ficheux? „Omul căruia România îi datorează graniţele de azi. Ficheux a fost unul dintre cei mai mari geografi francezi, un foarte bun vorbitor de limba română şi un mare prieten al României.” Si ca sa inchei „Cine isi uita istoria, e condamnat sa o repete/
3.Daca citim despre cauzele Razboiului Crimeei aflam, citez „Războiul Crimeii a început în urma unei dispute legate de regimul religios al locurilor sfinte din Ierusalim, care era parte a Imperiului Otoman, deja socotit prin cancelarii „bolnavul Europei”. Imperiul Ţarist proteja interesele ortodoxe, Franţa pe cele catolice cînd venea vorba despre administrarea Locurilor Sfinte. Aproape de chestiune se afla şi Anglia, nu neapărat din considerente religioase, ci pur pragmatice: vroia să-şi consolideze dominaţia în estul Mediteranei şi rolul de „jandarm global” pe care singură, dar cu oarece temei, şi-l asumase. Sultanul nu a putut „naviga” abil între presiunile celor trei puteri şi, într-o chestiune punctuală care ţinea de drepturile pelerinilor, a dat dreptate francezilor. Ţarul Nicolae s-a gîndit că e cazul să sancţioneze Imperiul Otoman cu o incursiune militară de pedepsire în zona controlată de aceştia. În 1853, trupele ruse au intrat în Principatele Române şi au ajuns la Dunăre. Imediat, otomanii au masat şi ei trupe de partea cealaltă a Dunării, dar această mişcare rusească a atras îngrijoare şi reacţie europeană: francezii au trimis flotă de război în Marea Neagră, iar austriecii (care iniţial se anunţaseră neutrii în chestiune), au masat trupe în Transilvania gata să intervină dacă ruşilor le-ar fi trecut prin cap să urce în amontele bătrînului fluviu. Aşadar, situaţiunea s-a complicat. După un şir de episoade de război desfăşurate în jurul Bucureştilor (Olteniţa, Caracal etc.) dar şi la Silistra şi prin sudul Dobrogei, ruşii s-au retras sub presiunea forţelor franceze, dar ţarul nu a acceptat condiţiile politice puse de europeni (printre altele, liberalizarea navigaţiei pe Dunăre şi renunţarea pentru totdeauna la rolul de protector al ortodocşilor pe teritoriul otoman). Militar retraşi, dar politiceşte neînvoiţi, ruşii au constituit pe mai departe beligeranţi pentru franco-britanici, aşa că aceştia au trecut la asediul Sevastopolului. Atunci, ca şi astăzi, Sevastopolul era baza navală principală a ruşilor în Marea Neagră. După un asediu de un an, Sevastopolul a căzut. Oraşul a fost practic distrus, iar populaţia s-a refugiat, în condiţii grele, spre nord. Stimulaţi de acest succes, franco-britanicii au continuat ofensiva înspre Marea Azov, ajungînd la doi paşi de Rostov-pe-Don, de unde au fost respinşi, în cele din urmă. Acest episod istoric, se zice, a forjat pentru totdeauna neîncrederea ruşilor în europeni.”
Nu vi se pare ca spatiul geografic de azi e inflamat ca acum o suta si ceva de ani? Numai ca actorii nu sunt francezii, voitori a stapani bazinul mediteranean, ci turcii, care isi amintesc de nordul mediteranean al Africii, aceeiasi rusi care s-au desfasurat in Creta si litoralul sirian si „jandarmul universal” american plonjat in jugulara euxina ruseasca. Coroborata cu emigratia violenta islamica, un fel de razboi de ocupatie „pasnic” impus merkelian europenilor, lupta dintre interesele americane, rusesti si turcesti pentru petrol, in general pentru resurse si politic cu tinta clara pentru slabirea Rusiei, se concretizeaza prin desfasurarea de forte de presiune pe flancul estic al NATO. Logic si la vedere, actiunile rusesti si americane, escaladeaza spre un conflict diplomatico-militar in zona. Erdogan, cu toate riscurile, considera ca e momentul a contra Europa. Are peste trei milioane de turci in Germania, o lume paralela societatii germane, detine cheia Bosforului maritim si tranzitul petrolier dinspre Asia, Grecia este slabita (cititi despre Sakarya, razboiul greco-turc). Efemera dictatura ce o vrea instaurata nu va avea viitor iar sansele unei repozitionari turcesti in raport cu NATO si Rusia (consecinta si a Brexitului, Anglia nevrand a avea armata subordonata UE) sunt discutabile cu ambele parti, de maniera, „daca nu ne acceptati in UE, trebuie totusi sa tineti cont de noi!”
4. Dar noi? Noi suntem arena gladiatorilor, noi suntem copiii de mingi, noi coloram harta cu un spatiu inca intreg.
Miza intregului joc geostrategic din zona, la o analiza atenta, pare sa indice o excludere a americanilor din Europa. Rusia, China, Iranul, acum Turcia, dublata de atitudinea Germaniei si Frantei la summitul NATO referitoare la desfasurarea de trupe si crearea flotei pontice, atitudinea proruseasca a Greciei, Ungariei, Bulgariei si Serbiei etc semnifica o infrangere a politicii americane, mascate sub sigla NATO. Cred, fara a aminti de politica externa romaneasca dinainte de ’89, ca Romania are o sansa fabuloasa de a a se relansa pe plan diplomatic in zona. Deveselu ar fi o moneda de schimb buna, numai ca e baza americana. Problema Balcanilor devine de acum una europeana, ca dintotdeuna, acest butoi de pulbere mocneste latent ca Vezuviul. Abilitatea noastra de a construi intelept ne poate readuce la masa, previzibila, a unui viitor summit euxin, cu un statut aparte. Personal nu cred ca vom avea capacitatea de a face acest lucru avand misiunea gornistului.
@Geofreeland,
1. Tutea nu a spus ”daca”, el a spus: ”Am suferit 13 ani în temniță pentru un popor de idioti”.https://www.bing.com/videos/search?q=petre+tutea…+popor+de+idioti&&view=detail&mid=A27C21672779F88F636FA27C21672779F88F636F&rvsmid=A27C21672779F88F636FA27C21672779F88F636F&fsscr=0&FORM=VDMCNL
2. Da,istoria se repetă. Am fost, suntem si vom fi carne de tun si teatru de razboi pentru jandarmii lumii si in nici un caz Romania nu are cum sa profite de situatia actuala, pentru ca are la conducere o clica de tradatori si in componenta un popor de idioti.
Imi iubesc tara, neamul, asa cum sunt ele, cu bune si rele. Venerez radacinile acestui popor, sunt mandru de varfurile istorice, culturale si intelectuale ale neamului, dar intre ele exista o multime de tradatori, hoti, puturosi, lasi si idioti mai ales in ultimul timp. Nu sunt mai putin roman sau mai putin patriot daca vad, admit si recunosc realitatea.
Foarte bun articol!
Am tot avut noroc… Cand se va termina norocul asta chior,vom regreta ca ne-am nascut .N-avem cum scapa. Prea ne-am pus rau cu toata lumea din jurul nostru si prea ne dam importanta ca am ramas intregi,desi n-avem noi nici un merit la asta…Norocul nostru se va epuiza daca america incepe sa piarda teren in Europa,ceea ce-i o probabilitate mare in anii imediat urmatori si nu va accepta asta. Atunci va intoarce pe dos tot ce va putea in Europa,iar Romania nu are nici o aparare ,dar nici macar una teoretica impotriva americii…
Asta înseamnă să nu ai şefi de stat capabili, diplomaţi de carieră (nu jurnalişti, comentatori/prezentatori de ştiri, şi alte beizadele afiliate politic, deci diplomaţi care „mănâncă” diplomaţie pe pâine), servicii de informaţii de calitate conduse de profesionişti şi, mai ales, o clasă politică cu adevărat responsabilă, compusă din oameni de calitate care să aibă ca unic ţel, bunăstarea ţării. Zic şi eu!
Nu stiu daca toate se leaga dar, tot suntem pe aproape, * chiar si dupa 1990 cand am strigat in gura mare *a venit democratia* si aveam libertatea alegerii, *tot acolo am mers*, ne-ma ales *alesii dupa chip si asemanare*. Ori unde naiba dai, tot acolo ajungi, *fosti UTC-cisti, fosti PCR-isti, ca, ce sa negam, peste jumatate de Romanie era *comunizata*, toti sunt infratiti la *ciolanul puterii*, si *nici Praslecii* care vin dupa ei nu se dau batuti, le urmeaza exemplul cu toata vointa lor tinereasca. Vorbind de *Acvila Romana*, o *mana de netrebnici vanduti* au torturat-o incatusandu-i capul cu acea coroana de tinichea, relicva a istoriei, care trebuia respectata pentruca face parte din istoria noastra, dar trebuia sa ramana acolo. Iluzia unor idioti care vor neaparat *o paiata molaie * in fruntea piramidei, vor sa readuca *fantasmele trecutului* in realitate, un mos de peste 90 de ani, cu o fiica de aproape 70 de ani, maritata cu un mascul mai tanar cu 11 ani si … fara urmasi, cine vine dupa ei ?, Dumnezeu cu mila, atata timp cat *idiotii hrapareti* isi vor realiza visul de a nu avea pe nimeni care sa le puna frana o perioada*, ii bine. Romanii, umbla *dezlegati prin toata Europa*, cautand un loc de munca bine platit sau … ceva de ciordeala, cei de acasa, daca au burda cat de cat plina, fie ce o fi … , la o intrebare despre *un candidat VOTAT*, un roman in varsta, om serios de altfel, a raspuns, pai … *apoi de, ii de-a nostru*, nu conteaza daca-i corupt, hot, mincinos si tradator, romanii nu stiu *toate istoriile pentruca, citesc in general etichetele de pe sticle, nici macar cele cu multe E-uri toxice nu le citesc* d-apoi adevarul despre *alesii lor !*. Ce mai conteaza …, intradevar aveti dreptate, *NICI Presedintele Johannis si nici vre-un parlamentar nu au intrebat, nici macar 10 nu 100 de romani daca vor si accepta *sa le fie schimbata STEMA de Stat a Tari LOR*, in Romania nu conteaza *ce vor romanii !*, conteaza ce vor *smecherii care-i conduc* si care nici ei nu stiu bine incotro merg, astepta *directive*. Cum poate *dormi asa o tara, cum poate vegeta asa un popor ?*, grea intrebare. Doar ca, lectiile istoriei, daca nu le inveti, te vor costa scump, ca si prostia, daca nu i-ai invatat lectiile si o repeti.
„Imi iubesc tara, neamul, asa cum sunt ele, cu bune si rele. Venerez radacinile acestui popor, sunt mandru de varfurile istorice, culturale si intelectuale ale neamului, dar intre ele exista o multime de tradatori, hoti, puturosi, lasi si idioti mai ales in ultimul timp. Nu sunt mai putin roman sau mai putin patriot daca vad, admit si recunosc realitatea”. Extraordinar de simplu dar eficient spus! Ca de la roman la roman ( ma refer aici la adevaratii romani nu la „tradatori, hoti, puturosi, lasi si idioti „).
Văd că şi madam „Dora” joacă în aceeaşi ligă cu amicul „cozubas”. Liga trolilor muscali care vă gâdilă la coarda diareii verbale, înrru obținerea unor debite patriotice. Vorba vine….
@Juvet Marlon,
Domnule ma dezamagesti. Nu te tii de cuvant.
Ma Neica, stai linistit! Cand o pleca lovitura aia de stat de la Deveselu sa ia personalu’ de cinci doujsidoi … ala de merge la Bucuresti … se fasaie de plictiseala si o ia-napoi!
Oameni buni, nu vedeti ce se intampla? O tooot tinem langa cu ineptii nostri conducatori de …sareta. Europa e sub asediu. Nisa si Munchen, morti nevinovati, o stare de alterare generala a securitatii cetatenilor. Se pun doua intrebari: 1. Atentatele sunt provocate de cei care vor haos? Via recomandari Soros. Consecinta, controlul strict al persoanelor si ingradirea drepturilor cetatenesti 2. Atentatele au conotatie islamica? Cine sunt teroristii nu ni se spune, pentru ca daca e asa, Merkelica trebuie sa plece urgent la cratita, impreuna cu craiul de verde Hollande.
Incet, incet, insecuritatea va deveni o obisnuinta. Asta e Europa, mult visata? Cu printipurile ei, cu smecheriile alor bogati, cu coruptie de unde luam lectii. Cert e ca Europa e in razboi. Nu suntem constienti ca deja „dezertarile” europene (Anglia si Grecia), Turcia de la candidatura, Polonia si Ungaria (emigrantii, politicile fiscale, securitatea), viitor referendum in Cehia sunt un semnal grav de alarma pentru autarhii europeni care in disperare de cauza vor reactiona ambiguu. Semnalul dat de Trump privind apararea colectiva numai functie de „obligatiile” partenerilor fata de SUA e deja un santaj serios intre interesele americane (prin NATO) si interesele Germaniei si Frantei fata de Rusia. Turcia e intr-o zona de derapaj nemaintalnit provocat de viziunile gulleniste si islamismul voalat al erdoganilor in detrimentul constitutional al lui Kemal Ataturk. Turcia e in razboi cu ea insasi, cu Europa, cu democratia. Insuportabilitatea coranica fata de crestinismul european desantat e un motiv real al ciocnirii civilizatiilor. Pe asta se mizeaza de catre grupul Bildenberg – haos, teama, insecuritate – alocare de bani publici pentru institutii de control si monitorizare-adaptare legislativa pentru un juridic restrictiv – deturnare de bani publici catre capitalizarea bancilor de traditie dar neperformante datorita creditelor preferentiale si negarantate (furturi efective) – trecerea in era digitalizarii a orice (persoane, economie, resurse, social, administratie, fiscalitate, un fel de Matrix incipient.
Buboiul copt datorita diletantismului unor conducatori ca Merkel, Sarkozy, Berlusconi, Hollande, Baroso etc ametiti de victoriile incorporarii unor state in jugul exploatarii de resurse si crearii de piete prin limitarile facil obtinute ale economiilor acestora, o infrangere de bunavoie si acceptul unei cuceriri fara lupta, e un buboi purulent si urat mirositor. Adevarata fata europeana in actuala forma pute fetid. Ce ofera ea cetatenilor europeni? Dupa cum se vede insecuritate, saracie, pierderea identitatilor nationale, xenofobie, dirijism statal, eliminarea optiunilor democratice. In curand evolutia paneuropenismului va demonstra fragilitatea unui castel de nisip construit prin furt. Valorile europene, care? Intre teorie si practica e un jeg epidemic. Vezi neadmiterea Romaniei in Schengen pe criterii politice. Unde scrie asta? Nicaieri. Nu vrea muschi lu’ tanti Merkel. Si atunci? Cati din banii facuti in Romania de straini raman in Romania? Nici 5%. Si atunci? Unde sunt oamenii de afaceri romani din sectoarele cheie ale economiei foste romanesti? La puscarie si banii confiscati. Si atunci, ce capitalism e in Romania fara capitalisti romani? Semnalul dat de englezi, in ceasul al doisprezecelea, a plasat-o intre marile puteri ale lumii. Independenta, capabila de propria gestiune statala a intereselor ei mondiale, fara controlul germano-francez, Anglia a iesit din furnicarul rapace care o putea devora.
De ce spun toate astea? Pentru ca tara noastra e in mare pericol. Fara o economie capabila, fara armata puternica, fara cetateni valizi, fara prieteni, fara diplomatie de marca, fara sentiment national, roasa de ambitii politicianiste imbecile, cu lideri impusi de afara, cu politici impotriva bunastarii cetateanului – singura ratiune politica, cu o politie politica fatisa, cu un Parlament absolut paralizat de rostul lui legislativ suprem etc tara noastra e in mare pericol, al statalitatii ei ca si concept constitutional cat si efectiv. Viitorul nostru e tulbure. Garantiile americane si europene nu au functionat in cazul Ucrainei. Relatia noastra cu Turcia ar trebui sa fie una prioritara. Relatia noastra cu Rusia la fel. Relatia cu Germania ne-a adus doua razboaie. Relatia cu Franta e ca fiind fata in casa de care ii e mila cateodata. Relatia cu Anglia e neinteresanta pentru englezi. Daca nici acum Romania nu adopta o pozitie cinstita fata de vecinii sai, daca nu initiaza ea un du-te vino diplomatic intre capitalele statelor din zona, daca nu negociaza ferm interesele romanesti va intra intr-o zona periculoasa de turbulente care nu va garanta nicio securitate europeana la est, la marea asta neagra de atata petrol, si nici ei insasi ca entitate statala. Umbrela americana nu va fi vesnica pe aici.
Către d-nul Juvet Marlov,
Comentariu sărac în idei, neinteresant, nici măcar nu vă ridicaţi la înălţimea articolelor d-nilor Marin Neacşu, geofreeland, Victoria, iorga, cozubaş. Fiecare cu cât a fost dotat din naştere. De educaţie nu mai poate fi vorba.
C
Cutreierat de zisele Sfantului Petre Tutea, ma uit in dreapta, ma uit in stanga, ma uit de jur imprejur si ma intreb si eu ca tot romanul, ce-ar zice tatal Cuminteniei Pamantului, coloana vertebrala a Coloanei Infinitului, nascatorul Pasarei Maiestre, mandrul fiu al Hobitei Oltenesti, romanul romanilor si cetateanul Pamantului, Hristosul Artei Moderne, daca acum ar reveni printre noi…, cand in urma cu zeci de ani, intors pe pamantul natal din bejenia pariziana, a zis: „CAND AM PLECAT, V-AM LASAT SARACI SI PROSTI, ACUM VA GASESC SI MAI SARACI SI MAI PROSTI … !!!”
@Vladimir Nussem,
Cred ca as spune:”AVEA DREPTATE ȚUȚEA!”
Ucraina va avea nevoie de încă 20-25 de ani pentru a adera la Uniunea Europeană și NATO, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, citat de DPA.
Mesajul lui Juncker ar trebui citit în special în cheia integrării europene a Moldovei, dar și a rolului României în zonă, au precizat pentru FLUX 24 analiști diplomatici.
Mesajul e devastator pentru Moldova, au spus același surse.
Dacă Ucraina are nevoie de 25 de ani atunci Moldova va avea nevoie de 40, au subliniat sursele citate.
Dar mesajul se referă și la România, care astfel nu își va putea spori influența în Moldova, au mai subliniat sursele citate, și nici că mai poate spera, așa cum dorea, să securizeze Ucraina și Moldova pentru a-și garanta securitatea, au mai precizat sursele citate.
Dorința de a avea legături mai strânse cu UE se află î
„Juvet Marlon”, este varianta americanizată a lui Mărin Juvete din „Nea Mărin Miliardar”. Marlon, reiau, pentru uzul lu’ madam Bovary care semnează „Dora”. Cucoană, îmi arăți şi mie care sunt articolele alea semnate de „cozubaş”? Aşa le spui, articole.
Juvet Marlon este pseudonimul unui tip care nu are curajul raspunderii si care dupa ce si-a americanizat constiinta isi americanizeaza si numele sau porecla, pentru ca ii e rusine fie cu numele lui, fie sa stie lumea cine e de fapt.
@ Juvet……,
Nu sunt madame ( se pune e, nu ştiţi franceza), Bovary şi nici cucoană. Simplu, Dora. Nu vă voi mai acorda dram de atenţie. Sunteţi NESEMNIFICATIV!