Motoc, Ciucă și colegii

Categoria Actualitate, Despre Armata, Politica

colegii

O serie de știri aparent nevinovate au trecut cam neobservate în ultimul timp sau nu au fost disecate suficient. Așa se face că ne trezim apoi cu urmări ale acestora și ne întrebăm cum de nu am sesizat sau cum de am scăpat esențialul.

Pe drumul de costișe

Una din știrile aparent nevinovate este aceea că  armata va reintroduce serviciul militar dar nu obligatoriu (în prima fază, cred eu)ci voluntar, sau pregătirea militară pentru elevi și studenți, sau va introduce formarea rezervistului voluntar. De ce spun sau…? Pentru că nici cel care vine cu propunerile nu prea știe despre ce vorbește.  Informația a fost dată de domnul Mihnea Motoc după ce a participat la aniversarea Diviziei 4 Infanterie Gemina. Declarația domnului Motoc, capul – teoretic – politic al armatei, este atât de confuză și halucinantă, încât merită reprodusă  și analizată în amănunt.

„Chiar pe drumul spre Cluj am avut o discuție cu domnul general Ciucă și alți colegi despre această idee pe care o găsim foarte bună, este o formulă de antrenare cu titlu voluntar a celor interesați de o perioadă concentrată de pregătire, instruire militară. Este un element de bun augur pentru constituirea rezervei voluntare de care avem nevoie și este un element de interfațare cu societatea în ansamblul ei, care este binevenit pentru armată. Ce am dori noi este, însă, este să facem acest lucru cu o privire asupra întregii țări, asupra întregului sistem, să vedem cum putem avea asemenea inițiative peste tot unde ele sunt cerute și dorite. Este vorba și de o anumită planificare a resurselor și de o anumită estimare integrată a necesarului armatei”

În ce costă ideea venită de la Cluj?Iată ce declara comandantul Diviziei, generalul Manci:

”Au trecut opt ani de la renunțarea la serviciul militar obligatoriu. La nivelul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” am constituit un grup de lucru, cu implicarea instituțiilor de apărare, ordine publică și securitate națională, Prefectura Cluj, ISJ și UBB, și am demarat un proiect pilot de pregătire militară a tinerilor, liceeni și studenți, pe bază de voluntariat. Eu susțin ideea potrivit căreia tinerii noștri să participe la un asemenea program. Perioada de pregătire ar dura două-trei săptămâni și ar avea loc la finalul anului școlar, în perioada de tabere și școli de vară pentru liceeni și în perioada de practică pentru studenți, tinerii urmând să fie încazarmați într-o unitate militară. Pentru sănătatea poporului român, pentru sănătatea tinerilor, cred că ar fi benefic un asemenea program de pregătire militară voluntară. Programul de antrenament s-ar adresa în egală măsură băieților și fetelor și presupune pregătirea acestora într-o unitate militară, de la ora 5:30 până la 22:00. Tinerii și-ar începe ziua cu o serie de exerciții de înviorare, urmate de activități organizatorice cum ar fi curățenia în dormitoare sau a sălii de mese, dar și un program de pregătire militară.”

Discuție între colegi

Și acum să vedem ce ne spune domnul Motoc. Domnul ministru ne anunță că a discutat pe drumul înspre Cluj cu generalul Ciucă și alți colegi. Să fiu sincer nu știam că ministrul Motoc  este coleg cu generalul  Ciucă. După părerea mea și ”altor specialiști”, această afirmație nu poate avea decât două variate: ori Motoc a făcut grădinița, școala generală, liceul militar,  școala militară, ori academia militară cu generalul Ciucă, ori generalul Ciucă este coleg de partid cu Ministrul Motoc. Numai că nici despre Motoc nu știm din ce partid face parte. Nu încă, pentru că mai nou,  domnul  Cioloș a dat dezlegare la   înregimentare politică a miniștrilor în vederea alegerilor din iarnă, deci vom afla curând. Oricum, domnul Motoc, este mic, are un coleg mai puțin celebru decât colegul domnului Zgonea.

Al doilea aspect ciudat al declarației sale este faptul că discută astfel de aspecte, legate de strategia de pregătire a rezervei armatei, pe drum, așa între două porții de picoteală, cam ca povestea cu bicicleta galbenă a lui Marin Moraru. Eu știam că militarii pe navetă spre Cluj  pun de o cruce, un filcău ceva, nu stabilesc planuri de acțiune. Pe vremuri generalii  discutau problemele armatei,  în special de încadrare,  pe drum, cu șoferii, dar acum trăim alte vremuri. Oricum este bine că cei doi capi ai armatei, mai găsesc timp, între vizite oficiale, comemorări și ședințe foto pe la câte un eveniment organizat de doamna Otilia, să discute și problemele armatei. Numai că mă tem că soluțiile nu vor veni de la ei, ei doar discută, chibițează, jocurile le fac alții.

Al treilea șoc pentru mine este faptul că domnul Motoc discută despre planificarea apărării, constituirea rezervei, necesarul de forțe ca și cum acum ar fi auzit prima oară și i se pare, așa cum declară, o chestie interesantă, adică ”Da bă, e interesant, ce ar fi să facem asta? ” Alooo, domnul Motoc, undeați fost până acum? Dar colegul Ciucă? Problemele astea se discută în cadrul Statului Major General,  nu pe capra șaretei, ca biciușcarii. Apropo, aud că o altă minte creață a decis schimbarea denumirii SMG în Statul Major al Apărării. Nu știu cine a avut ideea, cum o justifică, dar numai cine nu știe ce implică asta, face schimbări așa de dragul schimbării. Să înțeleg că vom avea și un   stat major al atacului, al retragerii, al manevrei, al staționării și al deplasării? Sau se intenționează remilitarizarea internelor și vom avea și un stat major al afacerilor interne? Îmi amintesc că pe vremuri actualul  Minister al  Apărării Naționale se numea MFA, adică  Ministerul Forțelor Armate. Poate se va reveni  și la MFA, adică Ministerul Fostelor Armate. Mă mir  că nu s-a schimbat încă, pentru că ar fi mai potrivit.

Țară, țară, vrem premilitară !

Despre propunerea domnului  general Manci ce să spun? Nu știu dacă îl animă oarece amintiri de pe vremea când se făcea ”premilitara”, dacă vrea să repopuleze poligoanele vara cu tinere studente dar  eu cred că mai întâi ar trebui să ne asigurăm că elevii din liceele militare și  academiile militare   fac armată, nu doar ”management” pentru că la ora asta, prin învățământul militar se face 85% pregătire ”civilă”. Dacă ideea domnului Manci de a reintroduce pregătirea militară, fie ea și voluntară în licee, va fi adoptată oficial, nu ar fi exclus să ne trezim că după cele 2-3 săptămâni de premilitară, liceeni vor ști mai multe despre armată decât absolvenții de școli militare. V-ar mira? Pe mine nu, pentru că de pregătirea elevilor se vor ocupa militarii profesioniști, cei care mai au habar de armată și care practic îi învață pe tinerii ofițeri meserie după absolvirea instituțiilor de învățământ militar. Cine lucrează prin armată știe ce spun. Sub acest aspect, reintroducerea pregătirii militare în licee este binevenită și poate domnul general Manci s-a gândit și el la asta, chiar dacă nu a spus atât de deschis și direct. Sper ca pregătirea tinerilor, în viziunea domnului general, să nu se limiteze  sau axeze pe  înviorare și sectoare. Oare să stea salvarea țării (sau a NATO?) în  tinerii de 18 ani  sau va fi nevoie să mergem mai jos, să pregătim armata viitoarelor misiuni prin Siria, Iran sau Coreea,  înființând, sau mai bine spus instituționalizând taberele de scouts, după modelul scutelnicilor de la Deveselu?

Încadrarea rezervei sau a armatei active?

Mai declară domnul ministru cu aceeași ocazie că din 2017 se va pune în aplicare și Legea privind Rezervistul Voluntar, o ideea pe care am comentat-o încă de acum 2 ani și nu mi-am schimbat opinia. Spune domnul Motoc cum că vom forma cam 2700 de rezerviști voluntari. Puțini domnule Motoc, puțini, păi numai deficitul de militari angajați și subofițeri ai armatei depășește dublul cifrei la această oră. Sunt unități militare care sunt încadrate sub 50% la această oră, și asta și datorită  noii legi a pensiilor militare  modificată de dumneavoastră ilegal și anticonstituțional cu o HG.  Nici la ofițeri nu stăm bine,  avem unități care nu au comandanți, funcțiile sunt duse prin cumul, prin ”împuternicire” , avem  comandamente de  mari unități și unități incomplete de ani de zile, datorită incompetenței celor care fac politica de cadre, politizării armatei și lașității factorilor de conducere din armată. Iar dumneavoastră domnule ministru, discutați pe navetă cu colegul Ciucă, printre impresiile de călătorie la diferite ”oficiale”, strategia armatei. Domnule ministru, mai lăsați plimbările, încadrați mai întâi unitățile militare, dotați-le, faceți din meseria armelor o meserie atractivă, oferiți protecție socială reală și stabilă personalului armatei, schimbați învățământul militar și faceți din el o școală a apărării, nu școli de manageri paraleli cu armata sau doctori la copy-paste, opriți politizarea armatei, scoateți cozile de topor din sistem, încă mai sunt militari adevărați prin armată, profitați de ei și promovați-i, nu mai promovați nulitățile propuse, moștenite sau sugerate politic, și discutați problemele armatei cu militarii, organizat, chiar și cu cei din rezervă, chiar dacă nu vă va place ce veți auzi. Apropo, rezerva armatei nu există, nu s-a mai lucrat la actualizarea efectivelor de ani buni. Poate vă interesați din ce cauză, cine a avut interes ca România să nu aibă nici armată activă, nici de rezervă? Sau asta nu vă interesează?

http://ziuadecj.realitatea.net/eveniment/ministrul-apararii-de-acord-cu-propunerea-venita-de-la-cluj-tabere-militare-pentru-elevi-si-studenti–149976.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Motoc, Ciucă și colegii

 1. gore

  Nimic de legea pensiilor militare?

 2. @Gore,
  1.Ce se mai poate spue despre o lege votata?Ce altceva decat s-a spus -degeaba- inainte de a intra in vigoare? Fiecare va simti pe pielea lui avantajele si sau dezavantajele ei. Nici faptul ca anumite articole vor fi modificare prin interventii nu va fi nou. Daca, asa cum spuneam, am dormit cand trebuia sa iesim in strada, acuma ce rost mai are sa discutam?
  2.Atata timp cat nu ne intereseaza decat punga, fara sa vedem ca se duce pe rapa apararea si viitorul natiei,parca nici nu meritam o lege a pensiilor corecta. La asa conducere, asa armata, la asa armata, asa pensionari, la asa pensionari, asa lege, la asa lege, asa pensie.

 3. ONOFRIEVICI Marian

  Felicitari!

 4. Dora

  Domnule Neacşu, nimic nu mişcă ceva în această ţară fără decizia politicului.Am rămas surprinsă când, la scurt timp de la numirea în funcţia de ministru al apărării, d-nul Motoc, a procedat la modificarea Legii pensiilor militare,invocând o serie de motive. Cred că a fost o palmă dată tuturor membrilor comisiilor care, pe o perioadă de trei ani, au muncit la elaborarea acesteia. Oare, nici unul nu a luat în calcul eventualele urmări ale aplicării legii (ieşiri la pensii, discrepanţe privind cuantumul pensiei între categoriile de pensionari din MAN, MI, etc.). Vedeţi, d-nul Motoc a sesizat imediat! Avem o societate foarte bonavă, mai bolnavă decât sistemul medical. Uitându-mă la ştirea privind retragerea titlului de doctor pentru Ponta şi alţii, mă întrebam, dacă cei care au semnat referatele lucrărilor respectivilor, precum şi membrii comisiilor care au validat lucrările, păţesc ceva? Nicio persoană avizată nu a sesizat plagiatul? Zic şi eu. Felicitări pentru material.

 5. Vasile

  D-le Neacsu,
  Ca de fiecare data trebuie sa spun ca aveti perfecta dreptate!

  Si pentru ca cineva a intrebat de pensii ii sugerez sa citeasca articolul de mai jos scris de Andreea Paul si VOOOOS.

  http://www.stiripesurse.ro/cate-pensii-speciale-se-platesc-in-romania_1149612.html
  Comentarii la articolul cu pensii nu mai fac intrucat m-am saturat de acesti politicieni submediocrii din toate punctele de vedere!!!!

 6. Dora

  @Vasile
  Am citit articolul d-nei Andreea. Ar trebui ca d-nul ministru Motoc(dacă înţelege despre ce este vorba), să ia atitudine. Ar trebui…., dar are alte treburi. Păi ce, este uşor să fii ministru?

 7. geofreeland

  Eu stiu de ce ne cramponam in Motoc asta. Din iarna nu mai e. A facut el ceva pana acum in guvernul asta „tehno”? Adica ceva bun? Pentru el da, pentru armata nimic. El nu e ministru al armatei, el e al apararii. Vrajeala, apararea nationala e in atributiile si ale MAI, si ale SRI, si ale cui vreti. Nu e vina lui ca l-a pus cineva p-acolo. Poate ca o fi avand el ceva idei, dar nu concorda cu ordinul primit de la nemti de Joha. Pai ce, nemtii uita asa usor? Si d-aia ministerul asta al apararii, e un fals sa spunem „nationale” ci al apararii proprietatilor si investitiilor germano-americane-austriece-franceze-olandeze-etc. Baba Rada, din satul Rascaieti, nu trebuie aparata de Motoc. Cum de altfel Motoc nu apara pe nimeni. Ca nu are cu ce. Nu stiu daca a vorbit ceva prin Guvernul asta care contabilizeaza gaura facuta de el. El, Motoc, e trecator, un meteor la care Ciuca strange din buci cand ia pozitia de drepti. Atat si nimic mai mult. Cam asta e relatia intre cine ar trebui sa fie „creierul armatei” – seful SMG, si la care nimeni sa nu aiba replica si un ministru, care habar nu are ce e acela un transeu, ala banal, din „ne-a acoperit pamantul lui Dumnezeu” cum zicea Camil Petrescu. L-o fi citit? Nici nu stie de unde e citatul. Si atunci, ce e, de ce, pentru ce si ce face acest ministru in afara de parazi, onoruri, drapele si trompete. Fanfararonada e destula, nu mai e nevoie chiar de fanfara.

 8. iorga

  Domnule … *sunteti TARE*, chestia cu re-amintirea *…Pe vremuri generalii (inclusiv comandantii de unitati …) discutau problemele … *militare* pe drum cu soferii …*, soferi de *comandanti* care stiau mai *mult decat stiau cadrele unitatii !!!*, ciudat si *mai mult decat anapoda … uneori afland lucrurile importante de la SOFERUL comandatului*, dar asta era ciudatul adevar. Apoi … cu MFA – ministerul FOSTELOR armate …*, de, la romani inclusiv *prostia nu doare*, au introdus *militarul profesionist* fara a crea cadrul legislativ concret, ce faci cu el, pana cand il tii in armata si ce conditii ii creezi dupa …*, ajungandu-se la *procese inutile pentruca *prostii care au creat si aplicat ideea *schimbarea militarului de rand* au uitat sa creeze toata metedologia de aplicare a *schimbarii*. Iarasi prostia … degeaba ca tot nu doare*, au ajuns tarziu la concluzia ca se duce *ori la pensie, deci inutili sau … la *popa*, rezerva armatei si … trebuie sa importe *africani sau arabi sa completesze la mobilizare ca aia se tot razboiesc de zeci de ani si *stiu cum sa traga cu arma, aruncatorul de grenade AG 7, 9 … si tunul*. Si … s-au dus vremurile cand *Stefan cel Mare se cerea *Vrancioaiei sa-i trimita cei 7 feciori sa-i bata pe turcii !*. Dumnezeu mai stie *ce vremuri traim ca, cei care ne conduc sigur *nu stiu* iar noi, suntem la fel de prosti ca ii lasam *sa ne conduca ASA !* adica … nu se stie incotro … !. Cu respect, pentru articolele dvs.

 9. csj

  Armata cu cai de lemn.De cand ni s-a promis umbrela protectoare a disparut grija pentru a avea o armata nationala puternica.Noi cei trecuti in rezerva suntem tinuti la distanta pentru a nu vedea gunoiul de sub pres.Am avut si ministri cu pregatire militara _vedeti Oprea si Dobritoiu-unul atist altul cu practica la Institutul militar de medicina-si totul a fost un fas.Inviati-l pe Milea.

Statistici T5