Caii de la bicicleta lui Oprea

Categoria Actualitate, De la MAPN, Opinii

ileana-vulpescu

 

Motto: ”Un popor care votează corupți, impostori, hoți și trădători, nu este victimă, este complice”-George Orwell

Ne e frică de adevăr?

Am ajuns să mă întreb dacă nu cumva tot ce știam și credeam despre români, despre trăsăturile care pot constitui tiparul unei națiuni, genotipul sau ADN-ul național este eronat și m-am amăgit o jumătate de secol crezând și sperând prea mult de la niște oameni care nu numai că nu sunt așa cum îi vedeam, ci chiar opusul. Zilele astea am primit pe mail, de la un amic, câteva concluzii ale unor oameni considerați de valoare ai acestui neam, concluzii care arată că locuitorii acestui pământ dacă nu toți, măcar în marea majoritate, își merită locul în care au fost aruncați și sunt păstrați de celelalte națiuni. Iată ce spun aceștia:

”România, o turmă de oi, mânate de niște ciobani tâmpiți.. într-o prăpastie.” Gral. Gheorghe Văduva

” Când am plecat de aici v-am lăsat săraci și proști… când am revenit v-am regăsit și mai săraci și mai proști” – Constantin Brâncuși

”Un tâmpit mai mare ca mine nu există. Să faci treisprezece ani de temniță pentru un popor de idioți.. de asta numai eu am fost în stare!”- Petre Țuțea

”În România, lingușirea și prostia sunt virtuți” –I L Caragiale

”Țară de secături, țară minoră, căzută la examenul de capacitate al Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandișt. Nu ne prăbușim de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită  morală!”-Octavian Goga

Citind, te întrebi fără să vrei dacă toți oamenii  ăștia au fost tâmpiți sau chiar au dreptate. Iar faptul că situația de astăzi este o reproducere fidelă, la copy-paste  a celei descrise de Goga nu poate decât să întărească concluzia că e ceva genetic.

M-am mai întrebat, nu odată, de ce indiferența asta a tineretului față de valorile neamului, față de istorie, față de ceea ce eu am crezut și încă mai cred că trebuie  cunoscut, respectat și apărat cu orice preț, de ce pleacă din țară fără nici o remușcare sau regret,  fără sentimentul că își abandonează țara sau neamul. Să o facă oare pentru că sunt mult mai deștepți, mai realiști și mai obiectivi decât noi, cei mai vechi, mai disperați, mai dezamăgiți, mai lipsiți de șanse și posibilități decât am fost eu la vremea lor,  sau să fie doar mult mai egoiști, mai ușuratici, mai indiferenți la partea sentimental-afectivă și mai deciși să obțină cât mai multe într-un timp cât mai scurt, fără să ia în calcul de unde și cum? Nu pot da un răspuns acum, nu îl știu, nu îl pot alege, totul e amalgamat.

 

Nu putem, sau nu vrem să vedem?

Dar văzând ceea ce se întâmplă, mai ales în ultimul timp pe malurile Dâmboviței, prin clădirile oficiale, tind să cred că au dreptate, și capetele luminate și tinerii de azi.

În lupta împotriva marilor corupți,  în cel mai mare și mai răsunător proces de fraudă instrumentat vreodată în România, dosarul Microsoft,  justiția română dă câte doi ani de închisoare celor care au intermediat și au făcut servicii umile beneficiarilor,  dar nu spune nimic nici despre cei care au mituit nici despre cei care au profitat de afacere. Nici nu știu de ce îi spune dosarului Microsoft, dacă nici măcar  un măturător de la această companie nu a fost implicat? Eu dacă aș fi un simplu lucrător la Microsoft, aș da statul român în judecată pentru atac la imagine aș cere daune morale  și aș câștiga la CEDO fără nici un dubiu.

Un ”mare buldog  politic”,mânuitor de fonduri de partid, aranjeur al campaniilor electorale ale partidului este… găsit brusc cu probleme moralo – juridice exact când președintele ”apolitic” al țării are nevoie de premier înscris în partid, ca să știe dacă poate conta pe el în viitoarea campanie electorală, Marele aranjeur  demisionează, dar partidul, în plină campanie de ”însănătoșire” consideră că omul trebuie păstrat, chiar dacă nu la vârf, pentru că actul lui de a-și da demisia arată că ”este un om de onoare”, mai bine spus un  hoț cu onoare,  deci merită tot respectul.  În fond, a fost sacrificat în interesul partidului, la ordinul președintelui neconstituțional  al partidului, cu sediul la Cotroceni.

Marele justițiar al țării, această ZORO încoronată de prietenul strategic și răsplătită cu medalii pentru lupta împotriva celor ce obțin foloase necuvenite, este în fapt o plagiatoare scoasă basma curată de aceeași  comisie care îl scosese în primă instanță doctor curat și pe Ponta. Ponta este ”rejudecat” și găsit vinovat, dar Zorro merge mai departe, în cazul ei orice insinuare că ar fi plagiatoare este un atac la adresa justiției, un atac al corupților care vor să scape de ”sabia dreaptă a justiției”.

Nemuritorul Oprea, salvatorul guvernelor

Pentru a îndrepta ochii lumii de pe lucrarea de doctorat a lui Zorro, un alt pion ”de sacrificiu” este scos la suprafață, omul care l-a salvat pe Băsescu, l-a salvat pe Ponta când s-a rupt de Antonescu,  apoi l-a băgat în mormânt bând cafele cu Iohannis, a îngropat și a format guverne, toate astea ”total dezinteresat”, din pur ”interes național”. Această scursură a politicii ultimilor 15 ani,  mituit și mituitor, șantajist și șantajat, plagiator și plagiat este din nou scos în față, de data asta pentru a acoperi prin ”noul scandal Oprea” scandalul Kovesi. La această nouă mascaradă își dau concursul domnii Iohannis și Motoc, adică doi oameni de forță ai națiunii, ultimul tocmai fotografiat alături de cele 3 F-16 aduse din Portugalia. Spun 3, deși el spunea 6, pentru că de fapt așa cum spunea un amic, fiind toate la jumătatea vieții, cele 6 fac abia cât 3 pentru că vor sluji armata României, ca și ”Frecatele” britanice, doar jumătate de normă.

Ei bine, lui Oprea i se pregătește un nou dosar, la fel de subțire și inutil ca și cel cu mașina, și jacuzzi, pentru o vină la fel de minusculă dacă nu chiar inexistentă în Codul Penal. Este învinuit că a primit o stea. Doamne mare îți e Grădina, acum cred cu adevărat că România este Grădina Maicii Domnului. Numai un tembel poate crede că poți face dosar penal sau poți învinui un om pentru că a primit prin decret prezidențial un grad și un alt tembel poate crede că i se poate lua  în alt fel decât în condiții legale. Gradul militar este un bun câștigat,  cu drept de proprietate și poate fi luat în condiții specificate de lege, nu le mai amintesc. Dacă ar trebui întrebat cineva, atunci  ar trebui întrebat cel care i l-a dat de ce și cum i l-a dat, dar acesta l-a dat la propunerea unei comisii care a analizat dacă acesta îndeplinește condițiile. Dacă cei din comisie  au analizat greșit și au încălcat legea, oficial ei vor trebui blamați, nu Oprea. Și atunci de ce se spune că e Oprea anchetat? De ce este aruncat Oprea în față? Ca să aibă prostul lui  Brâncuși, idiotul lui Țuțea, oaia lui Văduva, ce rumega în timp ce i se strânge lațul de gât.

 

Praf în ochi

Ministerul Apărării Naționale  prin reprezentantul său cel mai înalt se face părtaș la această mascaradă și ne anunță :

”Informație de presă

Ca urmare a sesizărilor şi solicitărilor de informaţii venite din partea jurnaliştilor privitoare la îndeplinirea condiţiilor legale pentru înaintarea de la gradul de colonel la cel de general de brigadă a generalului (r.) Gabriel Oprea, ministrul apărării naţionale a dispus constituirea, la nivelul M.Ap.N., a unei comisii care să analizeze aspectele semnalate.

Rezultatele acestei analize vor fi comunicate cu promptitudine către mass-media şi opinia publică.”

Domnul Motoc face jocuri politice, în primul rând  declarând singur că a deschis această anchetă la presiunea ”jurnaliștilor” deci nu că s-ar fi sesizat sau ar fi decis să curme o stare de fapt degradantă și o practică abuzivă în cadrul ministerului, iar  în al doilea rând pentru că,  deși știe că ancheta nu va scoate la iveală nimic ilegal din partea lui Oprea, pentru că nu și-a dat singur gradul, dar nici din partea altuia, pentru că asta ar însemna să arate că comisia generalilor a comis un abuz, iar atunci ar trebui reanalizate și reverificate, TOATE PROPUNERILE  FĂCUTE DE ACEA COMISIE, IAR MEMBRII EI SANCȚIONAȚI , instituie o comisie doar așa de ochii lumii, praf în ochii idioților, arătând cât preț  pune el pe dreptate.   Este posibil  să fie cineva găsit vinovat și pedepsit, dar mai ales să se schimbe ceva?  Bineînțeles că nu, deci și această  anchetă, ca și auditul lui Dobrițoiu, care cu adevărat găsise abuzuri  și ilegalități comise de Oprea, este praf în ochii celor enunțați mai sus iar lui Oprea după ce i s-a luat mașina dăruită de serviciile secrete ale MI, jacuzzi din birou, sirena și antemergătorii, acuma  i se vor lua caii de la bicicletă.  Doamne, cât va suferi Oprea și ce teamă îi e de această comisie, nici nu vreau să îmi imaginez.

Ei bine dacă românul va accepta și se va declara satisfăcut de toată această situație, de justiția lui Zoro  și anchetele lui Motoc, atunci Țuțea, Goga, Caragiale, Eminescu, Văduva și mulți alți ca ei, au avut dreptate, suntem un popor de oi, proști și idioți.

Ei bine dacă românul va accepta și se va declara satisfăcut de toată această situație, de justiția lui Zoro  și anchetele lui Motoc, atunci Țuțea, Goga, Caragiale, Eminescu, Văduva și mulți alți ca ei, au avut dreptate, suntem un popor de oi, proști și idioți.

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

19 Raspunsuri la Caii de la bicicleta lui Oprea

 1. gabi

  Nu Mihai Eminescu a scris poezioara aia din caseta de text, ci un oarecare Marian Bamboi, vezi http://verdenfata.com/poezie/eminescu-rasucindu-se-in-mormant/
  Chiar credeati ca Eminescu ar fi in stare sa scrie „rude-ati FII cu hunii” cu 2 de „i”??

 2. @Gabi,
  Chiar daca o scria el, vina ar fi apartinut celui care a pus-o pe net, ca nu cred ca Eminescu avea laptop. Oricum, multumesc pentru atentionare.

 3. Sergiu

  D-le Neacsu, ca individ care a „facut” cativa ani de Occident, va pot spune ca situatia noastra e similara cu a altor natii. Mai rau stam la capitolul resurse acaparate de altii, resurse expediate spre acele alte natii, menite sa mentina un nivel de trai mai ridicat intru evitarea revoltelor (situatie care a derapat de 4 ani incoace). Sunt destui romani de valoare macar literara care sa se planga de starea natiei, cum sunt destui englezi sau francezi pe care daca ii cautati veti gasi aceleasi pareri despre propriul popor. Desigur ca exista corupti – dar la acest capitol nu suntem singurii si nici macar cei mai mari. Nu cadeti in capcana intinsa la nivel european de denigrarea propriului popor – nu e utila. Exista prea multe voci care repeta acelasi cor halucinant cum ca „romanii e de porc” pentru a pune baza pe aceasta parere. Adaugati la aceasta chiar detaliul pe care l-ati mentionat – arestarea coruptilor, dar nicioadata a corupatorilor – si veti constata ca, poate, exista un interes in promovarea acerba a acestei imagini de corupti-din-burta-mamei. Despre tinerii care emigreaza: stiati ca suntem caz unic in lume? nivelul migratiei este comparabil cu al altor tari, cu conditia sa alegeti tarile sunt in razboi sau au razboi civil in teritoriu. Acest detaliu va spune ceva?

 4. @ Sergiu,
  Domnule Sergiu,
  Faptul ca exista coruptie si in alte state nu ma face sa ma bucur, pe mine ma intereseaza cea de la mine din curte.
  Faptul ca exista englezi sau francezi mai mici sau mai mari nemultumiti de ceea ce se intampla in tara lor, nu ma intristeaza, nici nu ma bucura. E treaba lor.
  Eu nu imi denigrez tara, eu doar analizez si eventual trag concluzii. Asa cum spuneam cuiva, urasc pozitia ghiocelului si politica strutului. Nu e patriot cel care trece cu vederea proasta situatie sau drum al tarii , pentru a ”o proteja”. Nu asa ne ajutam tara si nici nu schimbam ceva. Sa nu credeti cumva ca am scris ceea ce am scris cu placere, bucurie sau cu intentia de a ma alatura celor care ne lovesc. Am scris totul pentru a deschide ochii celor care nu vad si a-i face sa miste pe cei care considera ca asta e situatia, nu avem ce face, nu suntem singurii in situatia asta. Sunt convins ca nu voi reusi cu toti, dar daca macar unul se va trezi, este bine, avem un prost, idiot, sau oaie mai putin in tara. Despre migratie nu mai spun nimic. Faptul ca romanii sunt fortati sa migreze de un stat corupt pana in maduva, nu este intamplator, este legat si dirijat de cei care incearca sa aduca alti imigranti in locul lor.Stiu ca o sa spuneti ca asta se intampla si cu alta tari, dar eu nu ma consolez cu asta.

 5. geofreeland

  De ce nu pot sa postez domnule Neacsu?

 6. geofreeland

  O sa incerc sa postez pe bucati, pentru ca WordPress imi tot trimite refuzuri. Asa ca le voi sorta cu numere curente.

  1.Se pare ca buboiul este chiar inflamat. Cand un buboi depaseste prin presiunea interna rezistenta membranei el erupe.Adica se varsa, pute si creaza scarba. Imi cer scuze pentru exemplu dar buboiul cred ca l-a trait oricine. Si ceea ce spun e adevarat. „Buboiul” politic din Romania a inceput sa erupa:
  – presedintele tarii si premierul teleportat au ca sarcina sa privatizeze (cedeze) orice participatiune a statului in economie;
  – miliardarul influent, ungur la origine, are ca scop sucombarea Romaniei prin haos, asta e reteta aplicata, haos politic (infirmarea referendumului pentru demiterea lui Basescu, ruperea USL prin „cumpararea” lui Antonescu, impunerea Facebook a lui Johannis ca presedinte, incendiul de la #Colectiv, provocat, pretext emotional pentru platirea „tinerilor frumosi si liberi” (ce aberatie!) sa iasa in strada si sa provoace caderea lui Ponta, asmutirea DNA impotriva oamenilor politici pentru decredibilizarea clasei politice si a Parlamentului, eliminarea oamenilor care „stiu” ceva (Voiculescu in puscarie, Mencinicopschi in puscarie – ICA era singurul caine de paza in fata lui Codex Alimentarius), Marta, in scadalul Blejnar – motorina- bani PDL, Condrea – Hexifarma – dezifectanti spitale (decese prin infectii nocosomiale intraspitalicesti), scandalul E. Coli, moartea bebelusilor, dezintegrarea Institutului Cantacuzino – pentru a nu mai produce vaccinuri romanesti, eliminarea transportatorilor romani (pret fabulos al RCA), utilizarea la „liber” a pesticidelor in legumicultura si otravirea populatiei, poluarea enorma prin ploile ciclonice dinspre Baltica (Germania) si distrugerea recoltelor de legume, viticole, pomicole (cais, cires, visin, mar, par, gutui), starea deplorabila a drumurilor si, in general, a infrastructurii de transport (carosabil, poduri, utilitati rutiere), distrugerea capacitatii de aparare a tarii prin reducerea Armatei la cote sub nivelul minimal de raspuns (eliminarea serviciului militar obligatoriu, desfiintarea drastica a unitatilor operative, scaderea puterii de atac si riposta prin eliminarea armamentelor grele, cu bataie mare sau autopropulsate, distrugerea industriei de aparare, suport national pentru sustinerea armatei la razboi, distrugerea cercetarii in domeniul militar, „privatizarea” sistemului medical din Romania (ai bani, dai spaga, traiesti, nu ai bani, mori cu zile !), lipsa unui proiect politic de tara, in cadrul european, neelaborat de „conducatorii” nostri, este un act de inalta tradare, in sensul ca prin omisiune se intelege ca Romania nu va mai fi o tara…

  2.Haosul, miscarea browniana a politicii, atatarea, intretinerea, provocarea de scandaluri intre partidele politice, decredibilizarea institutiilor statului (justitie, SRI, SIE, DNA, Parchet general, Politie, Armata, ISU etc), „cumpararea” mass-media si jurnalisti care devin agenti politici si manipulatori de opinie, stimularea legala a delatiunii si protectia denuntatorilor, interceptarea permanenta, selectiva si ilegala a mijloacelor de comunicare personala, dubla masura fata de sentintele judecatoresti, atitudinea ipocrita fata de plagiat, un furt intelectual periculos si epidemic, lipsa de transparenta a activitatii Presedintiei si Guvernului, lipsa de control a activitatilor institutiilor statului si a Bancii Nationale, diminuarea voita prin ignorare crasa a rolului Curtii de Conturi, ANI si Avocatului Poporului, distrugerea capitalului romanesc prin arestarea, suprimarea, falimentarea oamenilor si firmelor romanesti de succes, lipsa investitiilor guvernamentale in infrastructura, atragerea fondurilor europene, stimularea exporturilor romanesti, facilitati fiscale pentru IMM-uri, stimularea firmelor prelucratoare de materii prime si resurse naturale, stabilirea clara a domeniilor economice cu impact strategic national…

  3.Nu stiu, as continua la infinit, cu domeniile educatiei si tineretului, sportului, al sanatatii, turismului, patrimoniului national, mediului, apelor, energiei, transporturilor feroviare, fluviale si maritime, culturii si artei…
  E o nemultumire generala, pot spune o nemultumire nationala fata de ceea ce se intampla in tara. Oamenii acestei tari, de la baba Safta la membrii ai Academiei, toti resimt o nemultumire latenta, apasatoare, chinuitoare, o neputinta captiva cu reflexe imputative… De ce se intampla asta? Ce vrem cu tara asta? Ce ni se intampla? Cine mai suntem noi? Ce vrem de la viata intr-o tara bolnava, cu politicieni marote si roboti, deposedati de ideea apartenentei la neam, insensibili si ignoranti, lasi si avari, simboluri ale unei tradari nespuse dar resimtite intuitiv zi de zi, ceas de ceas, in fibra oricarui roman. Ce se intampla? Unde se vrea a se ajunge? Un singur raspuns exista. Distrugerea Romaniei ca stat. Dupa Jugoslavia, urmeaza Romania. Toti din jurul nostru vor asta. Divide et impera. Sarbii vor asta? Desigur, Constantinescu a autorizat bombardarea lor dinspre Romania. Bulgarii vor asta? Bineinteles, un colos la nord nu le face bine, ca doar au avut niste Asani ca tzari prin Tara Romaneasca. Ungaria? Ce sa mai zicem? Rusia vrea asta? Bineinteles, doar d-aia finanteaza revansarzii unguri si pe secui, pe moldovenii pro-rusi. Ucraina? Ucraina e blocata de rusi, tradata de toti mai marii „civilizati”, lasata in mizerie pana la sucombare, exact ca Romania, pentru ca si Ucraina va fi redusa prin retrocedari teritoriale catre alte tari vecine.

  4.E un scenariu al conspiratiei? Nu cred. Vreau o dovada de romanism in politica damboviteana. Se insinueaza ocult ca regatenii sunt „mitici” si ardelenii nostri „vanduti” pun „botul”, ca „moldovenii” sunt un popor de la Carpati la Nistru, ca Banatul e „altceva” decat Romania… Orice, orice este in afara de romanism e bun, o incercarte repetata subtil zi de zi spre centrifugare in regiuni autonome, trasfrontaliere… Apocalipsa poporului roman se cheama Soros, UE si cozile lor de topor din tara. Acum ne conduc doi cetateni romani, unul neamt si unul francez. In fiecare zi vedem balacareli, scandaluri, sefa DNA, seful SRI, arestari, condamnari. Asta face Romania. O balacareala intretinuta, scandaluri provocate, plagiate, tradari ale serviciilor secrete care nu mai sunt nationale… O imagine din care, cetatenii acestei tari, nu disting nimic decat noroi, mizerie deprimanta si tristete. Zambetul unui nou nascut nu mai semnifica viitorul ci deceptia de a se fi nascut intr-o lume pe care noi nu suntem capabili sa i-o oferim. Ceea ce se intampla nu depaseste niciun inimaginabil ci este un plan bine pus la punct, orchestrat conjuctural, declansat la timpii stabiliti, cu etape, faze si momente, cu toata logistica media „cumparata” si institutii ale statului conduse de „oameni numiti”.

  4.Unde ne indreptam? Ce ni se pregateste? Temeri, necunoscute, frica. O frica organica, rece ca gheata, ne paralizeaza simturile. Refuzam sa gandim, refuzam sa credem ca ni se intampla asta, refuzam nu din bun simt ci din nepasare, lasitate si „oboseala”. Treziti-va, romani! „Premierul meu” si „Guvernul meu” nu vor ca tara sa mai fie intreaga la 100 de ani de la Marea Unire. Mihai Viteazul va fi invins de Soros, cu sprijinul cozilor de topor „alese” de noi.

 7. Sergiu

  Va citesc de ceva vreme, d-le Neacsu, si urmaresc articolele dumneavoastra mai ales pentru informatia continuta si pentru concizie. Nu sterg cu buretele „starea natiei”, doar observ ca fenomenul pe care il mentionati este repetat cam de 15 ani (cand l-am observat eu, posibil sa fie mai demult) – si nu doar la noi. Repetarea acelorasi nemultumiri in cel putin 3 natii cu care am luat contact direct mi-a dat de banuit (tinand cont ca studiile mele s-au axat pe comportamentul grupurilor sociale). A incercat Caragiale sa trezeasca pe romani – nu a reusit. Exemplul de care am eu nevoie – si, presupun, si altii – este cel al unui popa Tanda, nu al unui Caragiale. De aceea intr-adevar refuz sa repet generalizarea „romanii e rai\corupti etc.” si prefer nominalizarea coruptilor, nu generalizarea starii de coruptie. Matematic ar trebui sa existe opt cinstiti la un corupt, cu variabilele date de resurse avute si forta statului respectiv (nu sunt religios, dar pilda Sodomei si Gomorei tot ma bantuie). Este o deosebire doar de nuanta, dar una care ma pune in pozitia sa nu mai dau si eu un sut natiei noastre ingenunchiate prin varii metode – sunt destui care se ocupa de asta. Nici pe mine nu ma pasioneaza ce se intampla in ograda vecinilor nostri mai mari sau mai mici decat in masura in care ne afecteaza direct. Nu ma consolez cu proverbul legat de case mai mari, nici cu ceea ce se intampla in tara, dar consider ca deschid ochii unui sau altuia, asa, cu pasi furnicaresti, in absenta discursului vizand multi-defectelor poporului roman. In orice discutie care atinge subiectul incerc sa arat ca 1. discursul care surprinde permanent tarele romanilor este prea repetat pentru a fi ingenuu si 2. ne-au fost furati eroii, ca atare nu mai avem spre ce privi ca suport moral (tinta directa spre generatiile debusolate). Este un asalt, d-le Neacsu, si daca nu mai avem armata – de nici un fel – sa ne opunem, lupta de gherila e mai buna decat sa ma alatur inamicului. Pentru ca am vazut – parti bune SI rele – ce ne ofera Occidentul de Aur. Si nu numai.

 8. Domnule Sergiu,
  In nici un cay nu pot fi invinuit ca fac jocul altora, cu atat mai putin al tradatorilor de neam sau cumparatorilor de teritorii sau suflete. Daca am ascris asta am scris pentru a arata ca nu cei corupti , sau strainii sunt de vina cui noi, pentru ca dormikm pe coada si sa dormit in timp ce se intampla toate astea trebuie sa fii oare, idiot sau prosat .

 9. Sergiu

  Nu va banuiesc de asa ceva, d-le Neacsu (frunzaresc destul media pentru a face distinctia intre sursele care au ceva de spus si cele care vorbesc la comanda – ma ajuta si studiile ca atare). Daca as simti partizanat gaunos, probabil nu as mai vizita zona. Acestea fiind spuse, motivul pentru care am intervenit este ca nu consider ca suntem noi ca popor de vina. Sau, in orice caz, nu dupa modelul unor politicieni. Am cativa ani de cand studiez fenomenul. Este ca si cum un escroc il inseala pe un cetatean, iar grupul face zid in jurul cetateanului si ii repeta ca e vina lui ca s-a lasat inselat – fara a cauta sa-l pedepseasca pe escroc. Escrocheriile se fac de catre indivizi cu experienta, protectia impotriva lor exista in conditiile unei intuitii bune – sau a experientei. Ce anume a calificat poporul roman pentru a primi aceste epitete? A avut experienta fantasticului capitalism? A avut intuitia capcanei de aur? Ma-ndoiesc. Nu doarme nimeni, d-le Neascu, dar ni s-a furat dreptul de a vota (votatul intre 2 cetateni in egala masura respingatori nu e vot), si ni s-a furat dreptul de a protesta (cate proteste au fost deturnate pe parcurs in ultimii 2 ani? fabricarea consensului functioneaza – vedeti tinerii frumosi-si-curati care ies la comanda zeului facebook sa protesteze, ca doua luni mai tarziu sa uite de ce au iesit). Nu e somn – e amorteala. Si aici ma straduiesc sa intervin eu: situatia este ca atare, vad ce pot face sa atrag atentia unuia sau altuia asupra metodelor de manipulare subtila de auto-depreciere care duc la genul de discurs pe care l-ati prezentat. Sa ma iertati, situatia de fata imi aminteste de o replica a unui film de spionaj mai vechi (Coordonatorul: Care este cel mai bun agent secret? Invatacelul: Cel mai bun agent secret este cel care nu este prins. Coordonatorul: Nu. Cel mai bun agent secret este cel care nu stie ca e agent secret.) Are vreun efect? Nu stiu. Incerc sa ma pastrez macar informat despre ce se intampla in jurul meu – si transmit mai departe ce aflu. Asimilarea auto-deprecierii nu este un pas intru trezire, este capcana in care am pasit si eu acum cativa ani (chiar mai argumentat decat dumneavoastra) si din care am iesit gratie unui inginer care mi-a spus ceva deosebit. Ala a fost punctul meu de cotitura. De aceea nu sunt in acord cu ce spuneti aici.

 10. Nu domnule Sergiu, nu ne+a luat nimeni dreptul de a vota. Daca lumea ar iesi la vot,-DAR NU VREA SA IASA DINTRUN SPIRIT DE FRONDA PROST APLICAT- NU AR MAI INTRA NICI UDMR NICI NU STIU CE PARTIDUTE DE RAHAT IN PARLAMENT, PENTRU CA NU AR INSUMA PROCENTAJUL NECERSAR. Dar romanii stau acasa dand astfel posibilitatea unor neica nimeni sa faca 5% din numarul de voturi exprimate si celor care numara sau contabilizeaza, sa jongleze cu buletinele nefolosite. Deci ne intoarcem tot la ce spuneam. Nu ne+a furat niomeni dreptul de a vota, de a protesta, de a da cu ei de pamant. Ne furam singuri caciula… si asta numai un prost o face.

 11. Cand o sa aud ca 5 milioane de romani protesteaza in tara pentru ca nu mai vor sa fie mintiti, furati si asupriti, atunci o sa imi schimb opinia.

 12. Acum ceva timp am incercat sa adun laolalta, pentru a pune bazele unei miscari sau ma rog , opinii comune a rezervistilor pe cei care nu se vedeau repreyentati nici de partide, nici de asociatii ale militarilor, nici de altii. Dintre cei veniti, 3 erau de la diferite partide, incercau sa indrepte oamenii, creyand ca vor fi multi, catre partidele din care faceau parte, dar pe sest, 2 erau de la diferite asociatii ale militarilor si incercau sa ma convinga ca asociatia lor este singura care apara cu adevarat drepturile rezervistilor, ale militzarilor, cam 6-7 erau de la diverse servicii venite sa vada cine ce, caum cat, cand, pentru ce. Ceilalti, ca si mine pana la 19 cati am fost toti dupa ce 5000 dadusera like la ideea mea pe FB, ne intrebam cine este prostul , cel care a venit, sau cel care a stat acasa ?

 13. geofreeland

  @Sergiu
  Am citit, recunosc, cu placere opiniile dvs. Eliptice, generalizante, bine punctate. Am inteles, ca o anume obiectivitate, decenta, va bantuie. Dar ma intreb, de ce nu postati pe sleau, adica mai pe intelesul tuturor. E drept, ca cititul printre randuri e apanajul doctilor asa cum si a spune ceva printre randuri e o arta, dobandita, indelung exersata, pendinte diplomatiei. Daca iubim Romania nu trebuie sa nu avem retineri in a spune ca suntem patrioti, chiar daca rimeaza cu hoti, si sa spunem ce vrem, neaos, in semantica vulgului votant, platitor de impozite, traitor cu trei lei pe zi, amarat, furat, mintit, manipulat, deposedat, violat in drepturile sale, in bataia vantului si de joc a nu stiu cui parazit extern, insiduat intern prin pin-ul uneltelor de topor. Va astept, cu mare interes, pentru ca sunteti valoros. Ar fi pacat sa nu ne definim romaneste si, de ce sa n-o spunem, fara frica! Cu respect,

 14. Sergiu

  @geofreeland
  Motivul pentru care nu postez „mai pe sleau” este ca nu tin sa intru cu bocacii peste parerea d-lui Neacsu. Este una dintre sursele la care apelez pentru a-mi forma o imagine despre ce se intampla prin tara – si nu tin sa o temperez in exces. Nu am retineri in a ma numi patriot (nici diplomat nu sunt). Cititul printre randuri ma ajuta doar in cazul celor care sustin pe ascuns o cauza (deobicei cariera lor este un indiciu in acest sens). Aici revin, recunosc, pentru ca nu trebuie sa caut printre randuri, este relaxant sa gasesc si opinii reale, nu la comanda. Este pacat sa nu ne definim romaneste, dar va avertizez ca trebuie sa o facem subversiv. Romanismul nu se poarta, iar eu stiu ca soarecele se poate lupta cu elefantul, insa numai o data. Elefantii se sperie de soareci doar in filme. Politia germana deja intra in casele cetatenilor pentru ca acestia posteaza mesaje extremiste pe internet la adresa emigrantilor si/sau antiseminitice. Maine vor trebui sa poarte burkini.
  D-le Neacsu, chiar in ideea ca ati fi reusit sa formati un grup, in timp scopul sau ar fi fost deturnat. Scenariul s-a repetat des. Nu este vorba de prostie, ci de exasperare. Cand veti vedea 5 milioane de romani… ati vazut 7 milioane la votul anti-Basescu (mai adusi de partid, mai scarbiti de omul in cauza). Atunci s-au produs artificii de calcul, s-au modificat legi, d-na Merkel a vorbit de lovituri de stat iar reprezentantul ambasadei SUA a vorbit de coruptie. Si cu asta s-a incheiat orice urma de incredere ca romanii mai pot schimba ceva prin vot, chiar cu o baza atat de populara. Vot furat. Eu cel putin atunci am ajuns la aceasta concluzie. Cat despre alegeri – prezidentiale sau parlamentare – optiunile pentru vot duc la acelasi rezultat,indiferent de candidat. A da cu „ei” de pamant, d-le Neacsu, ne va oferi sansa unor reprimari probabil sangeroase (se suplimenteaza – din nou – fortele de politie in Romania, asa ca iau in serios ceea ce spuneti). Sau atentionari americane cu privire la steagul Harghitei. Unde se rupe pielea de leu, se carpeste cu piele de vulpe.

 15. @Sergiu,
  Este perfect adevarat ce spuneti, dar asta nu inseamna ca trebuie sa suflam in lamba si sa ne culcam pe o ureche sau doua, pe motiv ca orice am face, nu putem schimba nimic. Nici fortele de politie, nici cele ale NATO si nici marile cancelarii nu pot strivi un popor oricat de mic ar fi el, daca acesta nu se lasa strivit. Cineva ma atentiona sa fiu atent cand trec strada ca am fost luat eu in cuiul catarii. Pai odata si odata tot incheiem cu viata, fie ca mergem la doctor sau nu, dar mai conteaza si cum se intampla si cat de impacati suntem cu noi insine la trecerea Stynxului.

 16. Sergiu

  Aici sunt de acord cu dumneavoastra – atat in privinta culcatului pe o ureche, cat si in privinta impacarii. Fiecare face ce poate, eu mai putin ca dumneavoastra, dar speranta e ca, oricat de putin, poate fi buturuga mica ce rastoarna carul.

 17. Sergiu

  Ca sa va spun (intr-o nota mai optimista) si povestea cu inginerul – om umblat prin cateva tari. Sunt beneficiar a doua sisteme de invatamant – roman si britanic. Cel britanic este axat pe invatarea practica – sa stii sa utilizezi ceea ce ti se ofera, ca sunt concepte, ca sunt unelte, pe ei ii intereseaza sa stii sa aplici ceea ce inveti. Firesc, dupa ce am mancat 12 ani de invatamant romanesc, am fost extaziat de cel britanic si l-am laudat pe toate drumurile – pana am dat de respectivul, mergand cu trenul. Din vorba in vorba am ajuns si la diferentele dintre cele doua sisteme de invatamant. Eu am facut rapid diferentele si am concluzionat ca sistemul romanesc nu mi-a oferit nimic util. Omul a stat ganditor dupa care m-a intrebat care erau cei mai activi studenti la cursuri, apoi imi atrage atentia ca cei mai activi din cate i-am zis erau est-europenii. I-am dat dreptate, desi nu am inteles unde bate. Iar el mi-a spus ca sistemul romanesc antreneaza efectiv neuronii intru retentie mai buna (poezii si comentarii invatate pe de rost), eficienta (prin matematica si fizica) si altele asemenea. Sistemul romanesc pregateste elevii si studentii din perspectiva cerebrala sa asimileze si sa utilizeze informatia mai bine. Si cu aceasta m-a lamurit. Sistemul britanic ofera abilitati practice, dar in lipsa bazei umane formate intr-un sistem care sa o asimileze, merge in gol. Am 3 prieteni ramasi in UK, 2 dintre ei profesori care predau engleza acolo. Englezii au tot dreptul sa fie suparati pe est-europenii care vin si le fura slujbele: se pare ca au cu ce sa le fure.

 18. Sergiu,
  Cam la fel se intampla in sistemul Militar. La noi sistemul vechi te invata sa stii din toate cate ceva, dar nu te puteai numi specialist in ceva decat dupa ce batatoreai pamantul ani de zile pe o anumita specialitate. La fel si in armata, ofiterul roman invata cate ceva si din inmfanterie si din artilerie si din geniu si din transmisiuni. Cel americam invata doar ce il priveste pe el . Daca are in dotare statia de radio, mamnanca statia aia de radio pe paine. Daca insa ramane fara ea si trebuie sa foloseasca alta sau sa faca altceva se scar[pina dupa ureche. Fapt concret in Afganistan unde o patrrule americana se trezeste ca nu le mai merge masina. Soferul nu stia decat sa conduca masina, nimic altceva, reparatia masinii intra in sarcina elementelor de intretinere. Cum erau departe de orice baza, cer alta masina sa vina sa ii ia si se pregateau sa scoata de pe ea tot ce nu trebuia sa cada in mana dusmanului si sa o incendieze, conform procedurilor. Trece pe langa ei prin zona o patrula romaneasca cu cunoscutele transportoare. Iii intreaba despre ce e vorba si mecanicul conductor se da jos de pe tab sa se uite un pic la masina. Verifica daca scanteieste dar vede ca nu benzineste. O ia pe Arges in jos si constata ca era un racord fisura si nu mai alimenta. Cere niste banda izoliei, carpeste racordul porneste masina si le spune sa ceara schimbarea racordului cand ajung in baza. Asa e ca sistemul american de pregatire este mai bun ?

 19. Sergiu

  Cunosc, domnule Neacsu. Daca ai resurse de risipit (cunoasteti raportul populatie/consum resurse, SUA pe primul loc), merge si varianta americana. Oamenii care nu au resurse de aruncat improvizeaza mai eficient.

Statistici T5