Pe americani i-au ajuns blestemele românilor. După 27 de ani în care nu numai că nu au avut parte de preşedinţi aleşi de ei, ci de înaltele porţi dar nu s-au putut orienta nici măcar la nivel de primării să aleagă ceva mai ca lumea, fiind nevoiţi mereu să aleagă din cei aflaţi pe listă pe cel care le putea face mai puţin rău, tot privind către Înalta Poartă de peste ocean, românii au transmis poate chiar fără să vrea, poate prin subconştient sau poate ca un blestem, această stare şi situaţie şi prietenilor strategici.
Iată că în anul de graţie 2016, din voia Domnului şi cu ajutorul îmbârligăturilor necuratului, marele popor prieten de la Apus, a ajuns în situaţia românului, având de ales între doi candidaţi unul mai breaz decât celălalt, unul mai cucuiat decât altul, două marionete ale unor grupuri de interese (cel puţin aşa spun ei, unul despre altul iar eu nu am nici un motiv să nu îi cred ) sau dacă vreţi o parafrază la Minulescu, două jucării (deja) stricate.
Tot ca în România, campania celor doi a fost una de uşa cortului, fiecare axându-se nu pe propriul program sau propria ofertă, cât pe defectele celuilalt. S-au întrecut unul pe altul arătând lumii, nu de ce ar fi el mai bun, ci de ce ar fi celălalt mai prost, scoţând în faţa electoratului dar şi a întregii lumi, adevărata valoare a celor ce vor să conducă nu numai America ci şi întreaga lume în viitorii 4 ani. Sumbre perspective, jalnică prestaţie.
Şi tot ca în România, lupta pentru Casa Albă se dirijează din palatele administraţiei şi serviciilor secrete, care, iată, nu mai converg, ci merg fiecare pe mâna altui candidat. Cine va câştiga, Obama sau FBI-ul? Greu de spus, jocurile nu sunt încă făcute, abia acum se dau adevăratele lupte, nu la vedere, ci pe sub „birou” adică pe sub masă, cineva, nu ştiu cine însă, va fi pe post de Monica Lewinski.
Ei bine toate aceste asemănări cu lupta pentru ciolan din România mi-au adus în minte o întâmplare care se pare că a fost reală petrecută într-un magazin unde un bărbat vine să cumpere un pachet de ţigări. Era pe vremea când abia se impusese directiva europeană privind inscripţionarea pachetelor cu mesajele : „ atenţie fumatul poate ucide”, dar şi „ atenţie, fumatul poate cauza impotenţă”. Omul respectiv cere un pachet de ţigări şi primeşte unul pe care era mesajul cu impotenţa. Se uită omul la mesaj, se uită în galantar, vede un pachet cu celălalt mesaj şi zice: „ Daţi-mi vă rog un pachet care ucide.” Este inutil să menţionez că în fapt ambele pachete aveau acelaşi efect indiferent ce scria pe ele şi că omul, orice mesaj sau pachet ar fi ales, comporta aceleaşi riscuri, adică pe amândouă. Este interesant însă logica acestui om care credea că alegând acel pachet, cel puţin iluzoriu, nu alegea ceea ce credea el că ar dori mai puţin.
Ei bine, exact în această situaţie s-au aflat românii de 27 de ani încoace, iar acum, iată, şi bravul popor american care are de ales între tuse şi junghi uitând de altfel că tusea şi junghiul merg mână în mână. Alegătorii sunt acum puşi în situaţia fumătorului nostru şi indiferent ce vor alege efectul pare să fie acelaşi, accelerat însă pe o varianta sau alta, dar nu în funcţie de alegere ci de propriul organism, sau mai bine spus de propria percepţie. S-ar mai pune o întrebare: Ce vor alege cei care „nu fumează” adică cei care nu vor nici impotenţă şi nici deces, aşa zişii indecişi sau cei care nu s-au decis până la această oră să se prezinte la vot. Grea întrebare, pentru că ei, sunt cei mai năpăstuiţi ei sunt puşi în situaţia nefumătorului care fumează „pasiv”, adică ei inhalează fumul produs de alţii, iar unii doctori spun că fumatul pasiv este mai periculos şi mai dăunător decât cel real. Nu ştiu dacă e aşa, dar oricum toţi sunt la fel de inconşţienţi şi lipsiţi de realism, pentru că singura alegere corectă ar fi să interzică fumatul.
Cine să o facă însă, pentru că cei care fac legile, fumează în draci. Aceste rânduri e bine să fie citite şi în Decembrie, pentru că la români „fumatul” are rădăcini adânci.
– Doctore, impotenta se instaleaza asa dintr-o data ?
– Nu dragul meu, mai intai te face de cateva ori de râs …!
La cat s-au facut de ras cei doi catindati amerecani, impotenta le bate le use cu … pasi mari !
Si la cum decurge la aceasta ora vanzarea de voturi in iarmarocul electoral dintre Pacific si Atlantic, impotentul cel mai mare are cele mai multe sanse sa fie timp de patru ani Licuriciul Planetar.
La noi, in aceasta cheie, cea a absurdului electoral, pentru Dacian Julien Ciolos viitorul suna bine, in timp ce pe noi, populimea (termen lansat pare-mi-se de doctorul Sorin Oprescu si adoptat de multi sociologi renumiti), viitorul ne-a abandonat …
Zice astia la TV ca e gata – a castigat ala cu frizura lui Basescu. Si tot ei zice ca de Europa va fi cam nasol … americanii o vor lasa de izbeliste (adica nu mai au interes) de fapt la discretia rusilor! Bine ca – la Sibiu – ai studiat si limba rusa!
E un semnal ca americanii s-au cam saturat de sistemul corupt de la ei. Gittenstein, Klemm, Petit nu au niciun motiv de bucurie. Angelika nu sta nici ea prea bine. Frustrarea cetateneasca a dat in clocot si americanii au spus nu. Ne vrem demnitatea. Muncesti ai, nu muncesti nu astepta pomenile gen Obama. Nu stiu ce va spune presedintele nostru neamt. Nici premierul Julien. Ei au alta orientare a busolei dar sa nu uite ca acordul de liber schimb al Europei cu americanii nu a fost negociat.
Cum spuneam ieri, fii ploii, adica noi, nu ne putem salva decat „prin noi insine” si, pe undeva, ne prinde bine participarea noastra neconditionata alaturi de militarii americani prin teatrele lumii. Cel putin in perioada de dezmeticire mondiala dupa „surpriza” Trump.
E absolut hazardant acum, la cateva ore, sa analizam consecintele victoriei lui Trump in alegeri privind Romania. Problema vizelor iese din discutie. Refuzul de a o primi pe Nadia Comaneci ca sustinator oficial e concludent „Te iubesc, dar esti concediata!” Michael Douglas pomeneste de muncitorii romani din constructii care fac englezilor case pe care ei nu sunt in stare sa le faca, contrand opinia anti-imigratie a lui Trump. E o munca degradanta pentru englezi sau chiar nu se pricep. Sunt multe dovezi in istorie. Vezi si sistematizarea Londrei. Dar Donald nu ar trebui sa uite ca Guccifer, hackerul roman, care a dezvaluit mailurile lui Hillary i-au furnizat sanse mari de campanie electorala, asmutind FBI-ul si stricandu-i imaginea contracandidatei.
Ceva timp, Trump in campanie, referindu-se la tarile NATO, a spus clar ca va NATO va apara acele tari care au facut servicii Americii. Cu o Ungarie pro-rusa, dornica de revizuirea Trianonului, cu orice pret si acordul tacit nemtesc, cu o Bulgarie fatis pro-rusa, o Serbie pro-rusa, pe care am tradat-o barbar si americanii ar trebuie barem acum sa tina seama de ce i-am tradat pe sarbi in 1999, cu o Grecie pro-rusa, oaie neagra a UE, cu o Turcie prietena, aflata intre ciocanul rusesc si nicovala americana, dar evitata de actuala diplomatie ramaneasca, ma intreb ce ar trebui sa facem? Politica externa obedienta cu europenii de la care nu mai primim bani, desi le platim la greu cotizatia, ma inspaimanta prin diletantism si dezinteres pentru afirmarea intereselor nationale. Lumea nu mai stie cine suntem. Ne stiu doar ca suntem la coada Europei, tara paradoxurilor (crestere economica fara a avea bani si investitii, succese anticoruptie dar niciun ban recuperat de la corupti, guvern nerezultat din vot popular, cele mai scumpe alimente si carburanti din Europa). Si suntem la coada Europei. Adica suntem ambitiosi si vrem sa nu mai fie nimeni in clasament dupa noi.
Trebuie sa ne trezim! Chiar daca altii nu vor. Americanii au putut, „invingand” praful unui sistem. Si noi trebuie sa definim cu putere, clar si convingator. Nu mai putem face „foame” in tara plina de bogatii. Plan de tara, infrastructura, sprijin pentru IMM-uri, crearea clasei de mijloc, renationalizarea resurselor, industrializarea in etape, o noua conceptie agricola, facilitati in atragerea de fonduri si investitori, dezvoltarea capacitatilor portuare, crearea unei flote comerciale de transport greu fluvial, apropierea de vecini prin parteneriate mutual avantajoase, dezvoltarea potentialului turistic, protectia mediului conform normelor europene, alocarea de resurse prin parteneriat public-privat in domeniul cercetarii si inventicii etc. Si cate si mai cate.
Prin noi insine! Asta ar trebui sa fie deviza generala a alegerilor din decembrie! Nu fraze de dansii inventate, zise sloganuri, sau loganuri, tot un drac, mincinoase, seci si ipocrite. Sa traiti bine! v-a adus la sapa de lemn. Sau de os. Trebuie sa spunem asta americanilor. Vrem sa mergem cu voi, altfel politica duala a nemtilor cu rusii ne va distruge. Si istoria ne e martora.