scutire-impozit

Pe 15 Ianuarie anul acesta informam  colegii militari activi si în rezervă, cu trimitere la cei care erau veterani sau participaseră la misiuni în teatrele de operaţii din afara ţării, că noul cod fiscal pe  anul 2016 le acorda dreptul la scutire de impozit pe casă şi teren prin articolele 456 alin 2 litera p si art 464 aliniatul 2 litera u. Detalii se pot găsi pe articolul „Ordine şi precizări ale MApN –partea a patra” din data de 15 Ianuarie. Eu personal am făcut cerere către CMZ, am primit adeverinţa, am fost la Directia Taxe şi Impozite,  a  oraşului, am depus cererea de scutire alături de copia după adeverinţă si după CI şi am aşteptat să fiu anunţat că mi-a fost rezolvată cererea. În luna Martie am primit bineînţeles decizia de impunere şi tot bineînţeles nu fusesem scutit de impozit. Am aşteptat până în Decembrie să primesc răspuns la cererea mea şi neprimind nimic m-am deplasat la direcţia sus amintită unde o tovarăşă m-a informat că voi fi scutit de impozit începând cu anul 2017. Am întrebat de ce şi mi s-a spus că aşa prevede legea, că scutirea se face în anul următor depunerii actelor. Nefiind handicapat am luat legea în mână , am studiat-o şi am constatat că la articolele  456  şi 464, alin 3  prevăd că : 3) Scutirea sau reducerea de la plata impozitului/taxei, stabilită conform alin. (2), se aplică începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care persoana depune documentele justificative”

 

Conform acestui articol, eu, şi odată cu mine toţi cei care se încadrează în articolele amintite mai sus nu facem  obiectul aliniatului 3 al respectivelor articole, pentru că noi aparţinem de alineatele 1,  nu de alineatele 2.

Mi s-a spus apoi că de fapt Normele de aplicare a Legii 227 /2015 prevad faptul că beneficiem de scutirea de impozit începând cu anul următor. Am cautat normele de aplicare a legii şi acolo, la Capitolul II Impozitul pe cladiri si taxa pe clădiri  Secţiunea a doua, Facilităţi şi scutiri pagina 175  la art. 21 scrie: “21. (1) În aplicarea art. 456 alin. (1) din Codul fiscal, scutirea de la plata impozitului pe clădiri se acordă pe baza documentelordoveditoare, valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, care atestă situaţia respectivă, cu excepţia contribuabililor care sunt deja cuprinşi în baza de date a unităţii administrative ­teritoriale.”

Similar, impozitul pe teren, este reglementat pentru noi, la art 71, pagina 179 care prevede că : “ 71. În aplicarea art. 464 alin. (1) din Codul fiscal, scutirea de la plata impozitului/taxei pe teren se acordă pe baza documentelor doveditoare, valabile la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior, care atestă situaţia respectivă, cu excepţia contribuabililor care sunt deja cuprinşi în baza de date a unităţii administrative ­teritoriale.”

 

Dacă citim superficial articolul suntem tentaţi să dăm dreptate inspectorului care a spus ca ni se aplică scutirea din 2017, pentru cei care au depus cererea în 2016, pentru cei care am înaintat cererile şi adeverinţele în 2016, dar totul depinde de modul în care este interpretată sintagma „pe baza documentelor doveditoare”Având în vederea că documente doveditoare  că facem obiectul scutirii  sunt în fapt documentele care dovedesc faptul că  am participat la misiuni în afara ţării, deci ordinele de plecare în misiune, atunci scutirea trebuie acordată inclusiv pe anul 2016, pentru că  de fapt ordinele de plecare în misiune, sunt emise  înainte de 31 Decembrie 2015.  Dacă se consideră ca acte doveditoare data emiterii adeverinţei de către CMZ,  atunci are dreptate doamna inspector. Cert este că suntem la mâna inspectorilor sau, pentru cei care vor să se judece în instanţă, la mâna judecătorilor.

Dar, pentru a putea să înfrângem birocraţia, mai avem o şansă. Să mergem, activii  la unităţi iar  rezerviştii la CMZ să solicităm copie după actele care dovedesc că am participat la misiuni în teatrele de operaţii respectiv copie după ordinele de misiune, sau fişa cu activităţi din care va rezulta că am participat la aceste misiuni şi să ducem aceste copii la direcţia impozite şi taxe pentru a demonstra că există documente doveditoare  emise încă înainte de Decembrie 2015.

Ar mai fi un aspect, acela că o lege nu poate fi modificată prin normele de aplicare, ori,  cum legea prevede că numai cazurile cuprinse în alineatul 2 se scutesc din anul urmator, de ce normele de aplicare a legii includ şi cazurile din alineatul 1 ? Întrebare retorică.

Ce e de făcut? Având în vedere ambiguitatea legii, pentru cei care au depus cererile în 2016, scutirea se va aplica începând cu anul 2017, DAR, ATENTIE, CU CONDITIA CA PREVEDEREA PRIVIND SCUTIREA DE IMPOZIT SĂ FIE VALABILĂ ŞI ÎN ANUL 2017, RESPECTIV NOUL COD FISCAL PE 2017 SĂ NU SCOATĂ PREVEDEREA RESPECTIVĂ DIN ART 456 ŞI 464.

SI MAI MARE ATENTIE:
Cei care însă nu şi-au obţinut încă adeverinţele de la CMZ (SAU DE LA UNITATI, PENTRU ACTIVI), dacă vor să beneficieze de scutire de impozit pe anul 2017, să facă bine să obţină adeverinţele respective până la finele anului şi să înainteze cererea de scutire către administraţia taxe şi impozite  până la finele anului, altfel nu vor fi scutiţi nici în anul 2017 de impozit.

 

Pentru cei care nu au facut încă cererile la CMZ , sau la unităţi,  pot cere să se specifice în adeverinţă şi care sunt actele doveditoare şi cand au fost emise, eventual fisa cu activitatile, sau pentru activi nr ord de zi .Astfel, CMZ-urile sau unitatile sa mentioneze .. baza .. oz nr din , sau .. fisa cu acticvitati .. etc

Chiar si cei care deja au depus cereri pentru anul 2016, este indicat să meargă la Direcţia Taxe şi Impozite şi să facă cerere pentru scutirea de impozit pe anul 2017, menţionând că au depus deja adeverinţa doveditoare, pentru a fi scutiţi de surprize.Cu prostul nu te pui, că are mintea odihnită.

  Pentru cei care se încadrează în prevederile legilor enunţate mai jos, respectiv veteranii de război, văduvele de război şi urmaşii lor, ca şi cei persecutaţi de regimul comunist, a fost modificată legea la articolul ce îi nominalizează, iar scutirea de impozit se aplică şi pentru partea ce revine sotului-soţiei.

s) terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor prevăzute la art. 1 al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, şi a persoanelor fizice prevăzute la art. 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 189/2000, cu modificările şi completările ulterioare;
***
Lit. s) a alin. (1) al art. 464 a fost modificată de pct. 3 al art. I din LEGEA nr. 112 din 27 mai 2016, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 408 din 30 mai 2016, care modifică art. V din ORDONANŢA DE URGENŢĂ nr. 41 din 30 septembrie 2015, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 733 din 30 septembrie 2015.
Dar ca să vă meritaţi scutirea de impozit trebuie să mergeţi la vot.

http://www.in-cuiul-catarii.info/2016/01/15/ordine-si-precizari-ale-mapn-partea-a-patra-10526

http://codfiscal.net/media/2015/09/Legea_277_2015_MO688-2015.pdf

http://lege5.ro/Gratuit/gezdomrugi4q/ordonanta-de-urgenta-nr-46-2016-pentru-completarea-legii-nr-227-2015-privind-codul-fiscal

http://codfiscal.net/media/2016/01/HG-1-2016-norme-cod-fiscal.pdf

De

10 comentarii la „Scutirea de impozit pentru militari”
 1. Nu prea mă interesează scutirile de impozite, nici vreo medalie care va împovăra sertarele copiilor ori nepoților, dar m-aș întreba, ca unul care nu a prea citit legea, noi cei care am participat la acțiuni de luptă – fiind încazarmați prin OZU și în alarmă de luptă din 17 decembrie 1989 și până pe 20 iunie 1990, nu am putea fi asimilați cu „participanți la acțiuni PE TERITORIUL ȚĂRII ” ?!? Dacă cei ce s-au dus prin Asia ori prin Jugoslavia PENTRU BANI sunt asimilați veteranilor, noi, toți militarii activi din acea perioadă, care am mai și contribuit la desfășurarea în siguranță a acțiunilor… „revoluționarilor și ale urmașilor lor” nu putem fi și noi „asimilați” ? Legea nu zice nimic de asta? Dacă da, de ce nu știm și noi ? Dacă NU, de ce nu scrie ?!?

 2. Pai cei care au luptat pentru Romania nu sunt premiati, sunt premiati numai cei care au luptat, vrand nevrand pentru interesele altora. Punct. Asta ca sa ne fie invatatura de minte.

 3. Ma poate lamuri si pe mine cineva mai informat ce se intampla? Am depus cerere de recalculare pe 8 ian 2016 si mi-au trimis instiintare ca au solicitat ei la fostul meu loc de munca situatia cu soldele pe cele 6 luni.Pina aici totul e in regula. Numai ca actul a fost trimis in 18.11.2016 catre CSP a MI iar acestia spun ca nu a primit-o nici in ziua de azi(dupa o luna). Deci unii sa jura ca au trimis-o iar ceilalti ca nu au primit-o. E posibi asa ceva? si de ce ar face asta cineva?unde ar fi putut sa se piarda?are cineva vreo raspundere asupra corespondentei MI?Multumesc .

 4. Doamna, in primul rand , daca ati trimis cererea cu optiunea dumneavoastra si ati avut intelepciunea sa trimiteti recomandat cu confirmare de primire, si eventual sa mai si pastrati o copie, mergeti du nr recipisei si confirmarea de primire la seful casei de pensii si puneti-l sa respecte legea. Daca nu aveti cu ce dobedi ca ati trimis optiunea, sunteti la mana lor. In ceea ce priveste corespondenta MI ati lucrat in sistem si stiti ceum merge treaba. Da, in posta interna exista registre de expeditzie in care trebuie sa figureze si documentl cu cererea situatiei dumneavoastra. Cereti sa vi se spuna ce numar de exăeditie a purtat cererea CPS apoi vedeti cine a semnat de primire dincolo. Dar dupa cum puneti problema si intrebarile se pare ca activitaea dvs in MI a fost mai mult cu numele, daca nu cunoasteti mersul si nici posibilitatea de a verifica sau solicita un drept. Poate din cauza asta vi se si intampla ce se intampla.

 5. Multumesc frumos de raspuns, nu iau in seama afirmatiile usor rautacioase spunandu-va ca eu nu am ce sa dovedesc. Fostul loc de munca a trimis (spun ei) hartia cu soldele pe cele 6 luni cerute de mine. Cei de la CPS spun ca nu au primit-o. Pe romaneste dau vina unii pe altii si eu ce sa dovedesc?Mi-au spus sa revin saptamana viitoare cu un telefon la ei sa-mi dea numarul lucrarii sa vad ce pot sa fac cu el ca ei nu recunosc ca au primit ceva. oricum multumiri pentru bunavointa. Cu stima!

 6. &rodica,
  Nu ii lasati asa trimiteti o cerere catre comandantul unitatii care a trimis situayia si cereti sa va informeze cu nr de inregistrare, data trimiterii si persoana cate a trimis documentrul catre csp, dar si persoana care a semnat de primirea corespondentei. Indiferent cate sanse aveti sa vi se raspundeti, intrebati. Daca nuvi se raspunde sau vi se da un raspuns de doi lei, actionat-i in judecata pentru nerespectarea legii 223dar si a legii privind raspunsul la sesizari si cereri.

 7. Domnule Neacsu, oare de ce *NU* transpira de nicaieri prevederile referitoare la modul de aplicare a acelor 5,25 % indexare valabil si pentru pensiile militare pentru ianuarie 2017, la *valoarea in plata a pensiei sau … valoarea recalculata dupa Legea 223/2015 !!!.

 8. … ar putea incepe guvernarea *social-democrato-neoliberala(Tariceanu) cu o gaura in promisiuni ?*.

 9. Buna ziua ! Exista o ASOCIATIE a MILITARILOR VETERANI si VETERANILOR care au participat in teatrele militare dupa 1990? Stie cineva unde are sediul,nume de contact, telefon?
  Mii de multumiri!

Comentariile sunt închise.