Concluzii post-votare

Categoria Electorale

votat

Primele concluzii

Chiar daca nu s-au anuntat încă rezultatele oficiale ale scrutinului pentru alegerile parlamentare 2016, din datele transpirate din  exit poll-uri, se pare că sunt cele mai dezastruoase alegeri  sub toate aspectele:

1.       Participarea la vot de 40% este catastrofală şi confirmă ceea ce spuneam în articolul anterior, adică a fost cea mai anostă şi mai lipsită de nerv campanie, cea mai săracă în oferte din toate punctele de vedere , din partea tuturor partidelor;

2.       PNL a făcut cea mai  penibilă, dezastruoasă şi jalnică campanie şi nu este de mirare, dacă avem în vedere că preşedintele partidului s-a adresat copiilor şi a ales ca principală temă de campanie  sandvişul pe care il lua Dragnea copilului. La aşa campanie, aşa rezultat. Prin acest clip Alina Gorghiu a dovedit că nu are mintea mai sus de cea a copilului pe care îl asigura că  nu îi va lua Dragnea pachetelul. Tot despre mâncare a vorbit şi domnul Falcă, şeful de campanie al Alinei, care avea probleme cu pizza. Cu aşa teme de campanie nici nu e de mirare că judeţele unde au candidat cei doi sunt codaşe în prezenţa la vot.

3.       PSD-ul, deşi a făcut şi el o campanie săracă, nu doar ca oferte materiale ci şi spirituale, candidaţii  mulţumindu-se să trimită calendare şi mesaje frumos colorate prin cutiile poştale  iar în dezbateri să arate cât de răi sunt Iohannis şi Cioloş a reusit sa isi pastreze votantii.  De fapt PSD putea să nici nu mai dea banii pe propaganda vizuală, la cât de prost s-au prezentat peneliştii la nivel de vârf, castigau oricum.

4.       Celelalte partide, liliputanii,  au mers şi ele pe acelaşi stil, iar rezultatele lor nu sunt surprinzătoare. De remarcat  este faptul că dacă românii ar fi participat la vot mai consistent, nu am mai fi vorbit decât de 3 partide în Parlament. Surprinde pentru unii scorul USR, dar pe mine nu mă miră, m-am aşteptat la asta, am şi spus în precedentul articol că va fi un partid surpriză, fără a spune care. Rezultatul USR nu este însă real el a fost umflat şi pregătit încă dinainte de alegeri prin aşa zisele sondaje, ca să poată fi prezentat acum ca  fiind conform cu sondajele de opinie. USR a fost ajutat de aceiaşi specialişti care l-au ridicat şi pe Iohannis cu 20 de procente între turul 1 şi 2 din 2014.

5.       Prezenţa slabă a celor din Diaspora ne spune că pe de o parte rezultatele si aşa zisa participare masivă de la alegerile precedente au fost umflate cu pompa şi pe de altă parte faptul că Iohannis şi partidul său au pierdut încrederea celor care mai sperau în ei. Practic slaba participare se datorează în totalitate lui Iohannis în care multă lume îşi pusese speranţele dar care a demonstrat că este un ZERO sub toate aspectele.

6.       Acest vot a fost un vot anti Iohannis, fără nici o îndoială şi orice om cu capul pe umeri în locul lui, ar trage concluziile de rigoare şi şi-ar schimba stilul. Nu va fi cazul la Iohannis, acesta va lovi cu barda în stânga şi în dreapta, va da vina pe toţi numai pe el nu, se va încăpăţâna să creadă că el şi numai el are dreptate şi va da ordine de care se vor îngrozi şi cei mai apropiaţi oameni ai lui.

Ce se va întâmpla?

1.       PSD-ul, chiar dacă este marele câştigător, are sub el, exceptând ALDE, numai partide neprietene. PRU este sub limită şi sunt convins că indiferent ce rezultat va avea la exit-poll, după numărarea voturilor nu va fi confirmat cu cele 5% necesare, ceea ce face ca  PSD să aibă un singur aliat cu care să poată obţine majoritatea în parlament. Dar, asta va fi la exit-poll. După numărare se va vedea că PSD şi  ALDE nu vor putea obţine împreună 50% plus unu.

2.       Rezultatele exit-pollurilor dau PSD cu 45%, ALDE cu 6% , iar PRU cu 2.5%. Deci, PSD poate conta pe ALDE şi ar mai putea să obţină sprijinul UDMR. Dar să nu uităm că UDMR va fi mult mai bine ofertat de Iohannis şi convins să nu ajute PSD la majoritate. Se confirmă astfel ce spuneam în articolul precedent, că majoritatea parlamentară se va face de către micile partide, în cazul nostru PMP, USR, UDMR, şi PNL pentru că începând de astăzi, PNL va deveni un partid mic.

3.       Este se aşteptat ca prin şantaje şi dosare, mulţi dintre aleşii din PSD şi ALDE   sa fie fortati să treacă în barca PMP sau USR, pentru că printre ei sunt mulţi fripturişti sadea. Dragnea degeaba se bucură, va păţi şi el ca Geoană cu toate procentele lui, nu va reuşi să obţină majoritatea doar cu ALDE.

4.       Iohannis va face tot ce îi va sta în putinţă pentru a forma majoritatea parlamentară cu cine vrea el pentru a avea parlamentul lui şi guvernul lui. Va urma o perioadă în care românii îl vor regreta pe Băsescu.

5.       Conducerea PNL nu îşi va recunoaşte înfrângerea, Alina va merge pe ideea că PSD nu va reuşi să formeze majoritatea parlamentară iar asta este o mare victorie pentru PNL, deci ea nu îşi va da demisia, în schimb va demite pe toţi liderii de filiale care nu îi convin. PNL-ul are toate şansele să se spargă,  vor intra  în PMP sau USR. Cei fideli lui Iohannis sau mai bine spus supuşi lui Iohannis probabil vor migra către USR care până la finele mandatului actualului parlament va depăşi ca număr de parlamentari PNL-ul. Este posibil ca din tot PNL-ul să mai rămână doar Quintus.

 

Iată care sunt rezultatele prezentate la exit-poll.

EXIT POLL CURS-AVANGARDE, prezentat de Antena 3:

PSD – 45,50 la CD şi 45,20 la Senat

PNL – 21,70 la CD şi 21,90 la Senat

USR – 8,50 la CD şi 8,90 la Senat

ALDE – 6,00 la CD şi 6,50 la Senat

UDMR – 6 la CD

PMP – 6 la CD

PRU – 2,50 la CD

SONDAJ IRES, prezentat de Digi24:

PSD – 45,80 la Camera Deputaţilor şi 45,9 la Senat

PNL –  20,80 la CD şi 25,7 la Senat

USR – 9,30 la CD şi 9,3 la Senat

UDMR – 6,7 la CD şi  6,8 la Senat

ALDE – 6,3 la CD şi 6,4 la Senat

PMP – 4,6 la CD şi 4,7 la Senat

PRU – 2,5

Rămâne de văzut ce va ieşi până la urmă după numărare dar mai ales cum se va face redistribuirea, dacă după redistribuire, PSD şi ALDE pot forma majoritatea. Eu înclin să cred că se vor trage toate sforile să nu poată face pentru că dacă vor reuşi, asta ar însemna că Iohannis să dea în icter.

Iohannis va face tot ce ţine de el şi serviciile subordonate lui, ca PSD-ul să nu poată forma majoritatea parlamentară cu ALDE şi de asemenea, ca PRU să nu intre în Parlament. De aici încolo are mână liberă să numească premier pe cine vrea el.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

2 Raspunsuri la Concluzii post-votare

  1. Cel mai bun agent electoral al PSD – Alina Gorghiu-Dej!

    Sunt de „Cea!” și cea mai cea!

    Uite-așa, de conivență
    Urc pe panta mai abruptă
    Și dovedesc consecvență
    Cu cei de „hăis” în luptă!

    CEA interj. Strigăt cu care se mână boii spre dreapta. ♦ (Substantivat) Partea dreaptă; dreapta. Sursa: DEX ’09 (2009)
    HĂIS interj. Strigăt cu care se mână boii înjugați pentru a merge spre stânga. ◊. Sursa: DEX ’09 (2009)
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1297401056968008&set=a.480960975278691.105170.100000943785302&type=3&theater

  2. geofreeland

    Mai avem de rezolvat cu „hoata 4,9%” care striga hotii! Asta nu trebuie lasata asa. Pana si strainii incep sa se sesizeze ca s-a ajuns prea departe cu sanchi! „anticoruptia” incat DNA a ajuns prea aproape de fosta Securitate. Strainii, ca de astia ascultam zic, ma, nene, ce e la voi, cu coruptia asta? Politicieniii si doctorii sunt tinte predilecte. Ca atare, de rezolvat:
    -legea raspunderii magistratilor (si procurorilor)
    -legea nerespectarii promisiunilor electorale
    -legea padurilor (auzi, Cod Silvic!): cine taie un pom, sadeste doi, clar?
    – legea redeventelor (pentru orice UM de resursa exploatata,redeventa sa fie de 20% minimum)
    – legea exploatatiilor agricole (pamantul apartine cetatenilor romani, exploatarea de catre straini se face prin plata redeventei, terenurile agricole trebuie sa produca, functie de zona, un barem minim obligatoriu stabilit de recolta la hectar, statul sa infiinteze compania de irigatii care sa vanda agricultorilor apa pentru culturi – la inceput, cinci ani, statul s-o subventioneze)
    – legea lobby-ului
    etc etc

    Meseria de medic trebuie incadrata in ocupatiile de siguranta nationala deoarece practicarea ei e absolut necesara mentinerii starii de sanatate a cetatenilor. Ca atare, cine vrea sa devina medic, trebuie obligat prin lege sa practice meseria in tara. Cine vrea sa o practice in afara tarii sa se scoleasca, pe banii lui, in afara tarii. Exodul medicilor in strainatate este o crima impotriva propriului popor si trebuie categorisit ca tradare. Restul discutiilor sunt gargara ieftina.