Codurile meteo, blestem sau binecuvântare?

Categoria Actualitate, Evenimente

cod-rosu-7324601

Un clasic în viaţă spunea că iarna nu e ca vara. Încep să am îndoieli. În România belele curg fie iarnă fie vară, dacă nu sunt zăpezi sunt ape, dacă nu sunt ape sunt incendii, dacă nu sunt incendii sunt crize, dacă nu sunt crize sunt cutremure, dacă nu sunt cutremure bate vântul, dacă nu bate vântul, nici iarba nu creşte.  Cert este că la noi,  fie soare fie ploaie, tot ne udă pân la coamă. Nu vreau să mai fac comparaţie nici cu Japonia nici cu vremurile când în România generalul iarnă nu făcea ce îl tăia pe el capul, că oricum degeaba vorbesc. Nu mă mai leg nici de folosirea la infinit a sclavilor societăţii, acei militari minunaţi cu lopeţile lor fermecate care sunt chemaţi în fiecare an să scoată din nămeţi politicieni grăbiţi,  maşini bengoase şi beţivi inconştienţi. Nici nu ştiu de ce mai fac administraţiile locale atâtea contracte cu firme de carton pentru întreţinerea şi deszăpezirea drumurilor, dacă până la urmă tot militarii şi jandarmii curăţă drumurile. Ba, să fiu sincer, ştiu, ştiu de ce se fac contractele, pentru noi degeaba, pentru cei care le semnează cu folos. În 26 de ani de democraţie şi liberalizare, dacă în fiecare an primăriile marilor oraşe ar fi cumpărat câte un dispozitiv din cele care circulă prin Canada pentru deszăpezire,  acuma nu am mai fi avut probleme. Dar e rost ar mai fi avut să dea bani pe tehnică, când munca la lopată a sclavilor de serviciu nu costă nimic?

Astăzi, primarii, mai ales primăriţele ies pe post şi acolo, în faţa camerelor îi iau la întrebări pe subordonaţi să raporteze ei în faţa naţiunii ce măsuri au luat cu ocazia zăpezii. Se dovedeşte astfel că în minunata noastră ţară totul este imagine, mai ales când urbea este condusă de o fostă purtătoare de cuvânt, specialist în “imagine”. Tot doamna respectivă, anunţa câte sute de maşini şi maşinuţe a scos pe trasee  şi câte persoane sunt implicate. De asemenea, pentru că de la Dragnea citire   se poartă munca peste program,  ne anunţă că toată lumea va lucra în regim Shhaideh. Domnule, am înnebunit sau chiar nu mai avem uzul raţiunii ? Păi ce contează, câte utilaje am scos, cât stau oamenii peste program, sau ce se face efectiv şi care sunt urmările? Degeaba aducem 500 de maşini dacă maşinile nu au motorină sau nu sunt utilate corespunzător. Degeaba aducem gredere dacă drumurile nu oferă posibilitatea introducerii acestora, aşa cum degeaba aducem 200 de maşini de pompieri la un incendiu la etajul 10 dacă nu avem sursă de apă sau apa nu ajunge până la etajul 10. Dar, aşa, ca să ne facem că lucrăm putem spune că toţi oamenii din primărie sunt la serviciu non stop. Nu contează că acolo beau cafele ceaiuri sau joacă table, ei sunt acolo şi cu asta doamna primar a făcut tot ce a ţinut de ea.  Apropo de munca peste program, după ce domnul Dragnea o propusese pe doamna Shhaideh ca prim ministru pentru că stătea la muncă peste program, moda s-a extins pentru că aflăm de la cercetatul penal Procuror şef al României domnul Lazăr Augustin, că şi-a propus  unul din adjuncţi pentru că lucra sâmbăta. Pe cine lucra  nu ne spune domnul Lazăr, dar asta nici nu contează important e că lucra sâmbăta, când nu ştia nimeni ce face el acolo.

Coduri de împrumut

Pentru a uşura activitatea edililor, cineva a avut ideea să împrumutăm de la alţii, nu utilajele, ci organizarea … belelelor pe culori. O belea mai mică e verde, o belea mai mare e roşie. Odată stabilită beleaua, aceasta este anunţată, se cheamă că autorităţile s-au achitat de cea mai importantă sarcină, au informat populaţia că e de rău şi gata. Cine  credea că această împărţire a belelor ne ajută cu ceva pe noi, cei pe capul cărora vin,  se înşeală. Această categorisire nu ne ajută cu nimic pe noi, dar îi ajută pe cei care  ar trebui să le gestioneze. În alte părţi, acolo de unde am preluat aceste planuri, situaţia stă aşa: cu cât este mai gravă situaţia, cu atât activităţile şi eforturile depuse de autorităţi sunt mai mari şi efectele mai vizibile.Practic, pe cod galben autorităţile stau acasă, dorm liniştite,  pentru că cei care au atribuţiuni specifice ştiu ce au de făcut şi au şi cu ce face. La codul roşu apar şi ei prin zonă şi se asigură că cei care trebuie să rezolve situaţia o rezolvă, iar ei, marii edili decât dau aprobările  necesare dacă  nevoie de ceva peste plan. Asta se întâmplă în ţările civilizate.  Dacă e cineva care crede că aceste coduri şi măsuri sunt gândite la noi, de specialiştii noştri, cu aplicabilitate locală, se înşeală. Intraţi vă rog pe pagina ANM şi acolo la fiecare document vă veţi lovi de indicaţia : (adaptare dupa Federal Emergency Management Administration – SUA) . Nu e aşa că e frumos? Dar  în ceea ce priveşte modul de acţiune, la noi situaţia stă invers. La noi cu cât situaţia este mai gravă, cu atât autorităţile răsuflă mai uşurate. O să mă explic. Menţionez, înainte de orice, că, aşa cum scrie în pagina oficială a ANM, avertizarile hidrologice sunt emise de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (click aici).

Cine le gestionează

Nu repet ceea ce veţi găsi pe paginile oficiale ale instituţiilor şi regiilor menţionate. Găsiţi în linkuri tot ce doriţi.După ce primeşte datele care duc la concluzia că urmează fenomene extreme sau se schimbă codurile, conducerile regiilor şi agenţiilor informează în primul rând autorităţile statului care trebuie să ia măsuri de contracarare. În mod normal aceleaşi agenţii ar trebui să contacteze apoi media şi să informeze populaţia, indiferent de ce decid sau cred autorităţile. În fapt, nici o informaţie nu apare în presă fără avizul autorităţilor care decid dacă e bine sau nu să afle şi populaţia pentru că toate măsurile, inclusiv cele care ţin de informarea publică sunt aprobate de autorităţi, iar dacă ele consideră că nu e cazul să “sperie populaţia”  aceasta nu este informată.

În al doilea rând, spuneam că în funcţie de codul de culoare al fenomenului, eforturile, implicarea şi măsurile se amplifică, cel puţin teoretic.La noi însă spuneam că nu e ca în America, chiar dacă am preluat documentaţia de la ei. Nu a aşa, pentru că noi avem doar documentaţia lor, nu şi tehnica, dar mai ales oamenii. La noi, autorităţile respective, primăriile şi prefecturile, prefecţii, se sperie de fenomenele mai mici, pentru că fiind de intensitate mai mică este de aşteptat să fie rezolvate de ei şi nu au nici o scuză dacă nu le rezolvă. De aceea prefecţii transpiră efectiv la codurile galben sau portocaliu pentru că acelea sunt cu adevărat controlabile şi sub puterea lor de gestionare. Dacă nu fac faţă unei situaţii de cod galben şi se inflamează lumea, se poate ajunge la demitere.

Altfel stă situaţia la cod roşu. La cod roşu, situaţia este deja scăpată de sub control oficial, din definiţie, iar ei nu au altceva de făcut decât să îl anunţe, să iasă pe posturile de televiziune, să se ia cu mâinile de cap, “vai vai vai sunt contemporan cu un fenomen extreme, ce mă fac” , să cheme armata, pompierii, smurdul, jandarmii, extratereştrii, pe oricine e prin zonă, aceştia trebuie să facă tot ce ţine de ei să rezolve situaţia. Colegii cu care au semnat contractele bănoase stau şi ei la sedii şi beau ţuică fiartă, salvaţi de lopeţile fermecare ale  scalvilor naţionali, toată lumea politică e mulţumită. “Slavă domnului, e stare extremă deci nu ţine de noi, Dumnezeu cu mila, nu ne poate reproşa nimeni nimic”. Ba, mai mult, legea le dă dreptul să taie dreptul de deplasare al cetăţenilor, blocând drumurile ca şi cum asta ar fi o fericire pentru cetăţeni. Atâta fac efectiv autorităţile, blochează drumurile şi apoi spun “treaba voastră, noi v-am anunţat.“

Cine le suportă

Oameni buni, în ce ţară trăim?  Sarcina lor,  a autorităţilor este să ia măsuri ca oamenii să circule normal inclusiv în condiţiile de cod roşu, tocmai pentru asta se instituie atâtea echipe şi comisii, pentru ca activităţile să se desfăşoare normal, aşa se procedează în ţările civilizate dotate cu administratori responsabili. La noi însă nu, la noi prefecţii, primarii, când apar astfel de situaţii declară podurile sau drumurile închise iar cine este prins pe drum sau pleacă, pentru că trebuie să ajungă la muncă, este făcut de ocară de televiziunile care îl prezintă ca pe un criminal pentru că a plecat de acasă când i s-a spus că drumul e inchis de nişte impotenţi. Ba, în unele cazuri mai sunt şi amendaţi sau puşi să plătească intervenţia salvării sau a armatei. Nu e aşa că la noi e bine să fii reprezentant al autorităţilor în situaţii de urgenţă?

Nu la fel de bine este însă să fii cetăţean al acestei ţări. Dacă ai apucat să te naşti şi să trăieşti în România, eşti mâncat. Eşti mâncat, pentru că indiferent cu cine votezi, în parlament ajung aceiaşi oameni sau copii, finii, pupilii, pupilele sau pilele lor. Eşti mâncat pentru că indiferent ce ai vrut tu când ai votat, parlamentarii, primarii, prefecţii, fac ce vor ei şi votează sau aplică legile în folosul lor. Drumurile sunt făcute pentru ei, pentru cei ce au jipane sau maşini de serviciu, care primesc bani pentru combustibil şi li se schimbă maşina din doi în doi ani, li se măresc salariile, primesc indemnizaţii mai mari decât salariile şi pensiile, iar când sunt prinşi cu mâna în ciubărul cu miere se vaccinează cu un ser imunologic şi gata.  Eşti mâncat pentru că drepturile tale sunt un lux, iar tu ca cetăţean nu mai poţi nici să mergi la spital sau la serviciu pe cod roşu, pentru că administraţiile locale şi de stat nu ştiu să facă altceva decât să declare drumurile blocate şi să aştepte lopata armatei sau a lui Dumnezeu să înlăture zăpezile sau apele, după caz. Eşti mâncat pentru că dacă te prinde codul roşu undeva în afara localităţii se poate întâmpla să ajungi acasă doar cu lumânarea la cap.

De asta spuneam eu că la noi, spre deosebire de  alte locuri, nu pot spune alte ţări, pentru că noi nu suntem o ţară, noi suntem o aglomerare de inconştienţi impotenţi care nu mai sunt în stare nici să reacţioneze, codul roşu este o binecuvântare pentru edili, pentru că pot da vina pe oricine, de la armată la Dumnezeu,  iar ei pot face orice,  bloca drumuri, interzice trasee, opri trenuri, sechestra sau rechiziţiona orice, au drept de viaţă şi de moarte,  dar nici o obligaţie, pentru că, nu e aşa, iarna nu e ca vara, iar cu codul roşu nu te pui. Ba mai mult, in asemenea situaţii se mai cheltuiesc nişte bani aşa mai fără strigare, se mai trece peste legi, că e doar situaţie de urgenţă şi toată lumea închide ochii. Cine mai ştie câte oi au murit luate de ape şi câte luate de primar?

Aştept să mă convingă cineva că nu e aşa.

 

http://www.libertatea.ro/stiri/stiri-interne/care-este-semnificatia-codurilor-de-culori-pentru-atentionarile-meteorologice-735996

http://prefecturacluj.ro/DepartmentFileHandler/0/0/2992.pdf

http://anm.meteoromania.ro/meteoinfo/infonowcasting.aspx

http://www.inhga.ro/

http://www.secundatv.ro/studiu-de-caz/augustin-lazar-numit-procuror-general-desi-avea-dosar-penal-la-dna-50064.html/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

23 Raspunsuri la Codurile meteo, blestem sau binecuvântare?

  1. geofreeland

    Mda, e un punct de vedere. Dam in autoritati. Pai dam, nu trebuia sa fie cineva de vina in lupta pierduta cu generalul iarna? Copil fiind, in vacanta de iarna la bunici am prins o zapada de 4 metri. Mergeam pe casa si coboram pe scari de zapada sa intram in camera „la foc” acolo unde era vatra, unde sfaraia mamaliga in tuci, invartosita de bunica si viscolul urla prin hornuri. Bunicul a luat lopata si si-a croit drum la animale,la grajd, la pasari si fantana. Apoi, intre doua fierte tuici, cu palmele lui batatorite, a dat zapada din curte si a pus la caruta, cu un vecin, un plug de lemn in V, a injugat boii si a mers pe toata ulita satului, dintr-un cap intr-altul. Asa faceau si cei de pe alte uliti. Nu venea nicio autoritate. Nu dadea nimeni interviuri. Oamenii isi luau lopetile si, pe toata deschiderea de la drum, curatau zapada pe „zoana” (trotuarul satesc) ca sa treaca lumea. Era o mare rusine daca nu-ti dadeai zapada in dreptul casei tale. In sectorul 5 nu au intervenit autoritatile! Nebunieeee! Mama lor de hoti! Nu fac nimic astia! Uoooo! Zise unul „Nene, da’ mata nu ai lopata” Da-ti zapada la o parte din dreptul curtii, ce mai astepti?” ” Cine, ma, eu? Nu platesc impozit la astia?” si intra in curte injurand. In alte tari, e ca la noi. Chiar si in America. Iernile poate sunt mai grele la ei. Dar, japonezii, si americanii si nemtii, si altii, sunt destepti. Au utilaje, au solutii de degivrare, au chiar sosele incalzite. Fara niciun comandament de iarna, fara tam-tam. Si oamenii ies cu lopetile in maini si muncesc ca soldatii in fata vitregiei. Despre ce vorbim?

  2. @Geofreeland,
    Şi la mine la tara era la fel,fiecare satean isi curata yapada in batatura ssi in dreptul portii, tata mare mai intai facea poteca catre grajd la vite, cum spunea el, apoi pentru noi, copii. Cunosc si eu plugul de lemn pentru yapada, am avut unul in curte pana mai dăunăzi.Numai că atunci bagai plugul si pe stanga si pe dreapta fara probleme, zapada se ducea in sant si acolo statea pana se topea. Acuma unde pacatele mele sa bagi plugul, ca lovesti in masinile boierilor si platesti pentru tot neamul.Iar autoritatile alea de ne iau taxele, nu au treaba cu utilajele ei isi pun neamurile sa isi faca firme cu care fac apoi contract. Parca mai an citeam de un orasel de prin Brasov sau Ploiesti parca, care facuse contract cu o „firma” pentru deszapezire, dar firma nu avea decat un angajat si nici un utilaj, dar la randul ei tocmise o firma din Satu-Mare la juma de pret, să faca munca pe care o tocmise ea . Ei, ce zici, nu e asa ca e ingenios romanu?

  3. Iulian

    Marine,
    La societatea civila se plateste interventia pt situatii de urgenta! Conducere, coordonare, monitorizare, executie! Se plateste dublu si orele peste program sau wek! Exista lege!
    La MApN, NU! Nu a dorit muschii prietenului comun DUSA!

    PS-am folosit majuscule pt scoaterea in evidenta, nu pentru merite! Alea le-a avut la Ac. Stefan Gheorghiu!

  4. Neacsum

    &Iulian,
    Din informatiilemele, exista o lege care spune in ce conditii si pentru ce se scoate armata si tehnica in afara unitatii. Acolo se precizeaza ca armata poate desfasura activitati in folosul societatii contra cost. Fac exceptii starile de urgenta sau necesitate, atunci cand sunt declarate oficial. Psrtea proasta este ca legea nu se aplica, iar organele locale fac abuz, apeland la armata in orice situatie, ca in starile de urgenta. De vina aici sunt si comandantii de unitati, gernizoane, dar si cei ai structurilor centrale ale armatei, care se fac pres in fata politicului, pastrandu_si scaunele sau cucerindu-si gradele cu munca sclavilor.

  5. bazil

    Ehei dragii mei iata ca incet incet Romania noastra intra in normalitate .Incep sa apar comentarii „realistice”……..cu oameni care merg la crasma in loc sa puna mana pe lopeti asteptand ca armata si jandarmii sa le curete zapada din curte.Asa au fost ei invatati de 27 de ani ca altcineva trebuie sa le rezolve problemele, ei doar sa stea la taclale pe la birturi, cu halberica in fata si sa comenteze ce s-a mai intamplat in politichie ori ce vraji a mai facut nu stiu ce mare diva, ori ce ispravi a mai facut nu stiu ce parnaias cu bani multi si mai presus de toate sa iasa la vot si sa voteze cu cine trebuie.

  6. geofreeland

    „Cât despre viitorul rezervat României, lucrurile scrise în raport sunt halucinante: „o colonie furnizoare de materii prime şi forţă de muncă”. De ce? Pentru că, mai scrie în raport, „există destul capital în Reich, care caută oportunităţi şi care, printr-o organizaţie centrală de intermediere în mod planificat, să fie orientat către România”. (Miron Manega)
    Raport german din 4 noiembrie 1940″

    Cititi cu atentie si veti vedea ce inseamna ” o altfel de politica”, de ce vrea „guvernul meu”, „noi vrem puterea” Eu si noi sunt doua cuvinte de ordine ale lui KWI. Obstructiile presedintelui, opunerile lui si lupta lui cu poporul roman ne conduce la concluzia ca al nost’ pres vrea aplicarea europenizata de merkelica a acestui plan? Nu-l decora el pe ambasadorul neamt de curand? De ce mai murira ostasii romani prin cele doua razboaie provocate de nemti? Uite de ce!

    http://www.activenews.ro/prima-pagina/Raport-nazist-din-1940-despre-Romania.-Planul-de-colonizare-pus-in-aplicare-abia-in-zilele-noastre-107870#at_pco=smlrebv-1.0&at_si=58712af35ae4f548&at_ab=per-2&at_pos=9&at_tot=4

  7. Mihai Dumitru

    Domnule Neacsu, va citesc articolele cu aviditate, constatand ca ceea ce scrieti este exact ceea ce vad si eu zi de zi in sarmana noastra tara (daca mai e tara). Va rog sa ma credeti ca atunci cand va citesc, am impresia ca mi-ati furat de sub perina paginile pe care le-am scris aseara. Va apreciez foarte mult si in consecinta, va rog,sugerati-ne ce putem face pentru a detona odata si odata impostura{Klaus), hotia, badarania etc. etc…..

  8. Iulian

    Da, ceea ce spui tu este pt prestat servicii punctuale!
    Interventia in Sit. de Urgenta Civila (inundatii, deszapeziri, alte catastrofe naturale), intra la in alt domeniu!
    CL se recupereaza prin HG, dar in MApN nu se plateste resursa umana care, in majoritatea situatiilor lucreaza 16-18 ore/zi! Nici centralizat de guvern, nici individual de catre minister!
    Cand executa lucrari punctuale se intocmeste o conventue-Tip, in care se prevad costuri: materiale, motoKm, consumuri/ora, uzura, cazare, masa, regie…etc!

  9. Neacsum

    Tocmai de aia Iuliane, ca nu se fac aceste documente atunci cand trebuie si din cate stiu eu situatia de urgenta e una, iar codul rosu e alta.

  10. Vasile

    In rezumat, codul rosu la noi, in Romania, inseamna cam ceea ce a scris Mircea Dinescu intr-o poezioara cu titlul tot Codul rosu publicata in Catavencii prin anul 2012!!!

  11. geofreeland

    Vine o varsta cand nesimtirea (o forma de aparare proprie, de protectie impotriva excesului de adrenalina prin implicare, daruire, intr-o actiune personala) exersata de-a lungul unei vieti se transforma in aroganta, ignoranta si neimplicare, sau, cu sacii-n car, un fel de lasitate dulce, de genul ” nu ma bag, de ce? s-o faca altii!”. Spun asta la indemnul dlui Neacsu, voalat, acum ceva vreme, cand se intreba retoric ” Ce fac, romanii?” isi raspundea dezarmat „Dorm”. Am gasit mai multe raspunsuri explicatie acestei stari de somnolenta: 1. Refuz al socialului inconjurator, ca manifestare schizoida 2. Incapacitate de a intelege un potential risc 3. Frica de a iesi cu lopata la zapada in strada 4. Frica de a recunoaste aceasta frica 5. Deformare profesionala I, cand „am inteles, sa traiti!” inhiba orice initiativa proprie 6. Deformare profesionala II, cand inchideam gura plecam acasa, unde ne plangeam, cat de obiditi eram 7. Lasitate, cand „noi cei din linia-ntai” erau altii 8. Narcisism 9. Teama de refuz sau opinii contrare 10. „Mi-am trait traiul si-mi mananc malaiul!” Oare, zic eu? Bineinteles ca nu, tacerea multora nu insemana ca nu traiesc implicati si nu iau atitudine in fata unui rau. Dimpotriva, tac si asteapta. Cand durerea neamului romanesc n-o va calma niciun analgezic, neamul romanesc se va muta in strada. Pentru ca acasa nu inseamna numai o casa, ci o tara intre granitele ei, si paduri si rauri, si munti si campii, si strazi si ulite, si liniste si munca, si colinde si inmormantari, si copii de vis, bucuria bunicilor. Acasa suntem noi toti, impreuna.

  12. @Geofreeland,
    Da-mi si mie te rog un exemplu, unul singur, cand romanul, acest adormit prin definitie, a iesit in strada, sau s-a mutat in strada, sau s-a rasculat, singur, neimpins de la spate, nemanipulat, neinfluentat de alte miscari prin alte parti. Un singur exemplu din toata storia noastra mi-ar fi de ajuns. Dar eu iti dau cate exemple vrei cu situatii in care romanii, cand nu au mai putut duce in spinare, au plecat in bejenie, in padure, sau in pesteri.

  13. Magda

    @Marin Neacșu

    Demențial ultimul comentariu,prin REALISMUL de care dă dovadă :)))))

  14. Magda

    @Marin Neacșu

    Referitor la peșteri, poate d-aia ne-am ”învățat” cu neanderthalienii din politică…atunci când ieșim din peșteri (aia, a MUIERII…) nebăgând capul la fund sau în nisip, chiar dacă struțul (mascul) cică rage precum leul, dar neavând coamă, nici carnasierii necesari pentru a sfâșia… doar fuge mâncând pământul!

  15. geofreeland

    Ceea ce se intampla acum nu difera cu nimic de mii de ani: jefuirea resurselor naturale ale acestui pamant. Italienii, ei nu altii, spun clar adevaratele motive ale razboaielor daco-romane, jefuirea prin crime si atrocitati. Perfid, rafinat, cu alte metode astazi.
    Priviti ce spun strainii despre adevar. Noi il adulam pe Traian.
    https://www.youtube.com/watch? v=BvbmJQFF92

  16. geofreeland

    In fond de ce se tot tergiverseaza demiterea Lulutei? Cand 47 de dosare intocmite (stim cum) si ai 47 de ratari in justitie ce mai poti spune de eficienta unui DNA? KWI tremura, Luluta e singurul lui sprijin, e varful de lance al legiunii „lui”. Doctorita 4,9% „in drepti”, Luluta unica, are o imagine jalnica. Cine confunda justitia cu Luluta are o problema cu tete-ul. E greu, pentru ca medaliata paralimpica a ambasadelor straine, e cocotata pe soclul unui taboo. Scandalosul razboi intre „dubla masura” si „independenta justitiei” pun in pericol nu numai democratia ci si forma de stat, dictatura prezidentiala sau republica parlamentara. Oricum #Colectiv a constituit motivul „fabricat”, elaborat cu premeditare, pentru lovitura de stat prin caderea guvernului Ponta.”Trebuia sa moara oameni…”. Emotionalul e o forma de manipulare practicata pe scara larga, vezi „atrocitatile sarbilor” in razboiul de secesiune jugoslav, „armele chimice” ale lui Saddam, „terorismul” lui Ghaddafi, „genocidul” lui Bashar, „60000 de morti” in Revolutia Romana, „2000000 de voturi furate” la referendum in 2012, „plimbatul cu catuse” tipic metodelor DNA cu, dovedit apoi, nevinovati, condamnari in premiera mondiala pe probe „telepatice” (Voiculescu), pe probe „indirecte” (Nastase), pe probe false (Remes), rechizitorii intoarse la DNA de instante (Vasilescu) etc etc. Suntem de Guiness Book cu aceste experimente judiciare si bineinteles fara o legislatie care sa includa „prezumtia de nevinovatie” stipulata obligatoriu de UE. La noi „libertatile sunt un lux” ca de aia trebuia sa „muncim pe doi lei!”. Stupefactia strainilor e similara cu aceea la privitul unui laborator unde simularile, testarile pe viu, rezultatele si rateurile sunt analizate prin reactia publica si eficienta. Dar, ciudat, orice defect stabilit prin feed-back al experimentului nu duce automat la negarea experimentului ci la elaborarea altor „fineti” de upgradare intr-o alta versiune si continuare a acestui experiment. Cum am mai spus, chirurgii sunt ultima solutie de tratament al buboaielor cangrenate. KWI e deja o boala cronica a sistemului nostru democratic.

  17. geofreeland

    @Neacsu
    Poate 1907, asta imi vine in minte. Taranii din Flamanzi, din saracie, s-au ridicat impotriva arendasilor, de regula evrei. Asta era in Moldova. Dar in Oltenia si Bailesti, arendasii erau greci, bulgari. E posibil cum spunea Alvin Toffler al doilea val a fost lupta intre feudal si industrial, 1907, in extenso. Indivizii singuri, ca si lupii, nu ataca. Dar o miscare de adepti duce la Revolutii 1789, 1848. 1821, Tudor Vladimirescu. Haiducul Jianu, fiu de boier, nu? Doja si Horea! Stiu, conditiile din caietul de sarcini impus prin „acest adormit prin definitie, a iesit in strada, sau s-a mutat in strada, sau s-a rasculat, singur, neimpins de la spate, nemanipulat, neinfluentat de alte miscari prin alte parti.” sunt chiar restrictive istoric. In general, „curajul” de protest individual inseamna ultima forma a neputintei. Ca si greva foamei. Si poate de aceea sunt reprezentative pentru ceea ce am afirmat prin „cutitul la os’.

  18. geofreeland

    „Insistența Germaniei asupra austerității în zona euro a lăsat Europa mai divizată ca oricând, iar o dezmembrare a Uniunii Europene nu mai este de neconceput, a declarat vicecancelarul german Sigmar Gabriel pentru revista Der Spiegel, transmite sâmbătă Reuters, citată de Agerpres.” http://www.realitatea.net/vicecancelarul-germaniei-admite-dezmembrarea-ue-nu-mai-e-de-neconceput_2019913.html#sthash.01TWSfHQ.dpuf
    Noi ne confruntam cu aceeasi situatie. O lupta intre afirmarea capitalului nationalist (capitalisti romani bagati in inchisoare) si „globalizarea” exploatarii resurselor din alte tari prin admiterea in UE (Austria – banci, petrol, paduri din Romania)prin metode judiciare. Cine pe cine reprezinta? Dragnea, cu votul popular in spate si KWI, cu multinationalele pe umeri. Guvernarea „lui”, tehnocrata, Ciolos, a demonstrat falimentul unei politici antinationale. Asistam la o revolutie, fara sa fie revolutie clasica. „Cutitul la os” a determinat aceasta revolutie „alba”, populara in fond. Gata. Punct si de la capat. Tradarea, furtul, jaful extern, duse sub marota anti-comunista, anticeausista, nu mai tin. Poporul intelege ca bunastarea lui, dovedita prin munca si capacitatea lui, ii revine prin responsabilitatea lui si nu a altora. Nu multinationalele fac pretul muncii, energiei si asigurarilor sociale in tara noastra ci capacitatea noastra economica de a ne exprima in raporturile comerciale de asigurare a consumului intern si export. Nimeni nu neaga UE dar ca parteneri egali in drepturi ca obligatiile ni le-am asumat.

  19. @Geofreeland
    Rascoala din 1907 a inceput din cauza unui administrator de mosie, Gheorghe Gh. Constantinescu care a chemat oamenii sa discute invoielileagricole pentru vara ce trebuia sa vina, adica „contractul”, dar el nu s-a mai prezentat la locul de intalnire. Oamenii s-au suparat,pana la urma administratorul a venit, unul dintre ei a devenit mai violent si l-a bruscat apoi au sarit mai multi sa il altoiasca. Starea de nemultumire s-a pastrat mai mult timp, a fost chemata armata, apoi .. se stie ce a urmat. S-a dus vorba ca taranii se rascoala, s-au inmultit nemultumirile, dar si autoritatile au ripostat exagerat, tocmai de teama de a nu se generaliza. Este adevarat, in Moldova, unde a inceput primul conflict, arendasi erau evrei, in Flamanzi era unul Fisher. Este adebvarat, conform unor martuirii si rapoarte ale vremii, documente oficiale, rezulta ca de fapt rascoala nu a fost chiar atat de taraneasca, la ea au participat si oraseni si chiar militari, si era indreptata ( cel putin in zona Botosani Dorohoi,) impotriva arendasilor si patronilor evrei.Istopricul Stefan Cervatiuc spunea: „Răscoala de la 1907, din judeţul Botoşani, aşa cum o arată documentele vremii, a fost una antievreiască. Nu aveau nimic cu Guvernul sau cu boierii pământeni. Au fost moşii ale boierilor români apărate de răsculaţi. Revolta a fost îndreptată împotriva arendaşilor evrei“. Asta nu s-a invatat in istorie, nici nu se va spune pentru ca nu dadea si nici acuma nu da bine. In ceea ce priveste revolutiile din 1848 si 1921, sa fim seriosi. Nu romanii au initiat revolutiile din Franta si Europa din 1848, ei au fost doar influentati si au preluat inclusiv slogabul Liberte Fraternite Egalite. Cea de la 1821 se stie cine a initiat-o si cu ce scop, Tudor fusese capitan in oastea ruisa si acolo il cunoscuse pe Ipsilanti care l-a manipulat si apoi omorat. Sper sa nu spui acuma ceva de 1989.

  20. Domnule Mihai Dumitru,
    Daca ceea ce cititi aici este exact ceea ce scrieti dumneavoastra seara, atunci sunt convins ca nu mai aveti nevoie sa va spun eu ce e de facut.

  21. ifrim

    Reporterul catre un tataita supravietuitor al rascoalei din 1907: Si cum o fost tataie la rascoala o fost greu? Aaaa? Te intreb daca a fost greu la rascoala? Daaa greu taaare.Si zici ca au tras in voi?Aaaa? Te intreb daca au tras in voi? Aaa pai da am tras ca asa am primit ordin!