Periodic, când guvernarea merge prost, nu mai sunt bani prin buget, lumea începe să îşi pună întrebări pe probleme care nu trebuie să preocupe prostimea, în spaţiu public sunt scoase probleme cu armata. De ce ? Simplu, am mai spus, pentru că armata, (deşi Recomandarea 1572 din 2002, aprobată în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei din 3 septembrie 2002 specifică dreptul) , nu are sindicat dar mai ales nu poate face grevă şi nu poate bloca nici drumurile, nici anul de învăţământ, nici sistemul de sănătate, nici apărarea. Să fiu sincer nici să vrea, militarii nu pot să mai blocheze ceva, sau să mai scadă capacitatea de apărare a ţării prin proteste şi eventuale demonstraţii pentru că mai mult decât au făcut-o politicienii şi guvernele din 89 încoace, nu se poate, oricât ar fi încercat chiar şi Putin, sau Stalin.
Dar armata a rămas o portiţă de scăpare pentru guvernanţi în toate situaţiile de criză indiferent de natura lor. De la armată se pot tăia salarii, pensii, drepturi, fără nici un risc pentru că nu are cine să le revendice drepturile. Asociaţiile militarilor sunt atât de multe, atât de divizate, şi atât de prost conduse încât chiar dacă ar vrea primul ministru, indiferent de unde ar fi el, să vorbească sau să negocieze ceva referitor la drepturile militarilor, nu ar şti şi nu ar avea cu cine, pentru că aproape toţi dăogarii din fruntea diferitelor forme de asociere se cred cei mai reprezentativi şi sar de cur în sus dacă nu sunt chemaţi ei la negocieri. Să ne amintim că primul proiect de lege a pensiilor militare iniţiat de Dobriţoiu a fost boicotat de şefii celor două „mari” forme asociative, SCMD şi ANCMRR, ai căror şefi şi-au dat în cap şi la gioale până a murit copilul cu buricul netăiat. La fel s-a întâmplat şi cu al doilea proiect, devenit lege, unde aceleaşi personaje se înghesuiau care să pară mai deştept şi să pună mai multe frâne proiectului. În aceste condiţii e normal ca toată lumea să dea în armată, mai ales că partea activă a armatei este de mult trecută în rezervă, practic nu se mai vede, nu se mai aude, nu se mai simte nici un generalisim activ care să dea peste nas politicului cum a făcut-o pe vremuri Chelaru. Armata nu mai are vârfuri, are cel mult rotunjimi.
Ţară ţară vrem rezervişti
După aprobarea legii privind statutul rezervistului voluntar, când toată lumea credea că se va umple armata de meseriaşi voluntari, situaţia nu e prea roză şi nici nu va fi chiar dacă se vor înghesui tinerii frumoşi şi protestatari să se îmbarce şi îmbrace militari, pentru că legea este atât de proastă iar selecţia atât de lipsită de posibilităţi reale de selecţie încât ne vom trezi cu rezervişti „profesionişti” de calibrul (mai ales la propriu) celor care încadrează poliţiile locale sau firmele de pază, adică băieţi cu ceafa rotundă, pe care mai bine îi ocoleşti decât să îi sari. Cine se va înscrie? Cei care nu au nici o altă soluţie sau nici un chef să muncească real, dar vor să aibă şi ei nişte haine cu care să impresioneze, o legitimaţie militară ca domnul Turcescu, cu care să se laude că este undercover şi nişte bani pe care să îi primească fără să facă nimic. Cei mai norocoşi, sau cu pile pe la partide, vor fi transformaţi, graţie aceleiaşi legi, în militari activi sau vor prinde o misiune prin Afganistan sau Siria, dar nu ca luptători, pentru că ar trebui să îşi schimbe izmenele din oră în oră, ci pe unele posturi la fereală, că nu degeaba au fost selecţionaţi. Cine pierde aici? Armata, bineînţeles, pentru că se va umple de nulităţi, doctori în tăiat frunză la câini iar militarii vor fi de acum comparaţi sau asimilaţi acestor „profesionişti”, aşa cum românii sunt asimilaţi în Europa, rromilor.
Din nou despre „salariile nesimţite” ale militarilor
Un alt cal de bătaie de bătaie este scos din nou din manejul canalelor media, salariile şi pensiile nesimţite ale militarilor. România tv anunţa astăzi cu surle şi trâmbiţe că vor creşte cu peste 2650% salariile poliţiştilor „şi militarilor”. Este interesant, ori de câte ori trebuie lovit în „pensiile speciale” se pomeneşte despre militari dar când trebuie să crească salariile şi pensiile celor cu statut special, totul se face pe şest, militarii nu le creşte nimic, doar capătul răbdării. De unde o fi auzit Creţuleasca asta că vor creşte salariile militarilor nu ştiu, dar când o văd cum îşi desface ea buzele a pricină cu astfel de ştiri, parcă parcă i-aş recomanda o întâlnire cu nenea ăla cu mitraliera la purtător, parcă Rădulescu îl cheamă. Cum spuneam şi pe FB acest individ dovedeşte faptul că ţara asta are o resursă inepuizabilă de Canachei, „auto”, funerii, mareani , etc etc. Auzi ce spune hahalera, da-i-aş un şut în brăcinari, că cic-ar scoate mitraliera, să tragă în protestatari. Şi se mai laudă “stimatul”c-a fost cu ea în 89, că a făcut pe democratul, ca să ne fie bine nouă. Eu cred că s-a umplut paharul, ce, ţară-i asta, de rahat, să spânzuri şi protestatarul şi să te dai şi democrat?
Oricum, doamna Creţulescu vorbeşte pe nas, pentru că de fapt chestia cu salariile alea mărite este ca în bancul cu Volga, nu li se dă, li se ia şi nu Volgă, ci bicicletă. Eu am auzit că prin noua lege a salarizării unice, singurele categorii de bugetari care vor pierde din nou, sunt militarii. Până acuma nu m-am prea înşelat în ceea ce am spus. Sper să mă înşel acuma.
Jianu, haiduc sau zapciu?
Probabil însă că doamna Creţulescu o fi citit comunicatul de presă nr. 74 din 11.03.2017 al Ministrului Apărării Naţionale privind zvonurile cu legea salarizării şi a pus botul. Păi numai o minte creaţă mai pune botul la asemenea comunicate. Iată cam ce spune acest comunicat de adormit copii : “În cadrul tuturor negocierilor și discuțiilor purtate pe tema viitoarei legi a salarizării unice, atât la nivel politic, cât și între experții instituțiilor implicate, Ministerul Apărării Naționale a susținut constant principiul nediscriminării între corpurile de cadre și categoriile de personal care îndeplinesc funcțiuni și misiuni similare în instituțiile din sectorul public.
Pe parcursul întregului proces de negociere și elaborare a noii legi a salarizării unice, Ministerul Apărării Naționale va milita pentru implementarea unor principii juste în salarizarea personalului militar și civil, în concordanță cu specificul misiunilor încredințate, riscurile asumate și restricțiile impuse prin lege.”
Frumos spus, mai să îmi vină să plâng aflând câtă grijă va avea fostul secretar de stat ajuns ministru, de armată. Da, dar uite că rana din pulpă nu mă lasă.
Iată ce aflăm de fapt din presa mai puţin oficială şi care e realitatea:
“Militarii profesionişti au primit astăzi o lovitură teribilă, chiar de la şefii lor din MApN. Aflaţi la negocieri la Ministerul Finanţelor, reprezentanţi din conducerea MApN s-au opus la acordarea salariului minim pe economie de 1.450 lei, fără sporuri şi indemnizaţii, militarilor profesionişti. Surse aflate la negocieri ne-au declarat că generalul Florin Jianu, şeful Direcţiei financiar-contabile din MApN, a precizat că Ministerul Apărării nu achiesează la aplicarea HG1/2017 şi pentru militarii profesionişti, al căror salariu minim este în prezent de 900 lei.
Ca de fiecare dată, din partea SGP nu a participat niciun reprezentat la întrevederi sau negocieri.”
Păi cum se îmbucă asta cu acel frumos comunicat de presă şi cu mărirea salariilor militarilor cu peste 250%? Eu zic că nu se îmbucă, iar domnul Jianu este zapciu în toată regula. Numai Creţuleasca şi Leş văd lucrurile altfel. Apropo de domnul ministru, după croitoraşul Duşa, cel care l-a adus pe Leş prin MApN şi care s-a preocupat de cadavrele trupurilor celor decedaţi, leşul mai lipsea la apărare. Nu mă miră că domnul Leş i-a întors favoarea numindu-l pe Duşa pe o funcţie similară celei pe care fusese şi el numit, de secretar de stat. Aşa se fac afacerile în familie şi poate domnul Leş se referea în comunicatul său la salariul şi drepturile domnului Duşa. Chiar şi-aşa!
Apropo de negocieri şi discuţii privind legea salarizării, pe surse am auzit că în timp ce discuta cu Coarnă despre salariile poliţiştilor, Olguţa a întrebat :“dar din partea militarilor cine negociază”, întrebare rămasă fără răspuns. Ceea ce făcut domnul Jianu (şi nu de capul lui, sunt convins) nu a fost negociere, a fost lovitură sub centură.
Aceeaşi gargară
Şi pentru ca lucrurile să fie şi mai clare, pe 14 Martie 2016, adică acum un an, s-a discutat în Senat şi s-a votat mult discutata OUG 57/2015 cu mult hulitul articol 40 despre care se dăduseră (pe surse) asigurări că nu va fi votat pentru că o OUG nu poate modifica o lege organică. Ete că se poate, Senatul a aprobat-o, e drept cu ceva amendamente faţă de varianta propusă de guvern, dar nu vă bucuraţi, nu e obligatoriu ca varianta aprobată de Senat să fie aprobată în C Deputaţilor, forul decizional. mai ales că nici acum nu se ştie care e soarta ei, nu mai apare pe nicăieri. Vă amintiţi de legea 223 cum a fost aprobată de Senat şi apoi modificată de Oprea în C Deputaţilor? Cred că istoria se va repeta. Curios este faptul că membrii guvernului nu ştiu ce votează în şedinţele de guvern pentru că unul din ei declara că habar nu a avut de prevederile art 66 din Legea Bugetului. Păi vot de foc, cum ar spune Olguţa în limba lui Şecspir, şi acolo să se voteze tot la deget ca în Parlament?
Uite curveta, nu e corveta
Citesc şi mă minunez că MApN a declanşat “operaţiunea Curveta “, adică anularea HG 906/ a fostului Guvern Cioloş din Noiembrie 2016 prin care o firmă olandeză trebuia să ne dea nişte copăi în genul celor primite de la Briţi. Acuma nu că m-ar întrista vestea, dar nu pot să nu întreb , retoric, ca orice român:
1. Propunerea de achiziţionare nu a fost aprobată de CSAT? Dacă da, ce va face CSAT-ul acuma ?
2. Propunerea de achiziţionare nu a fost discutată şi analizată de “specialiştii” în achiziţii ai MApN în Noiembrie anul trecut? Dacă da, ce aviz au dat şi ce aviz vor da acuma şi DE CE?
3. Cine era secretar de stat la Departamentul de Armamente din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi ce poziţie a avut privind achiziţionarea acelor corvete în Noiembrie 2016?
4. Cât o să mai fie Armata bătaia de joc a politicienilor şi câţi vor mai face averi şi afaceri de pe urma contractelor MApN?
5. Dacă afacerea cu corvetele a fost o afacere proastă, cine va plăti oalele sparte, rezilierea contractului sau anularea proiectului, cine va fi tras la răspundere penal pentru această bătaie de joc ŞI TRĂDAREA INTERESELOR DE STAT?
În final, la fel de retoric întreb: oare mai avem oameni responsabili în MApN, oameni care să se gândească la interesele naţiunii , oameni cu coloană vertebrală dreaptă, nu cocoşată de grade şi trasă în jos de şunci, există în Armată un general , măcar unul, care să îşi dea demisia demonstrativ, pentru incompetenţa şi iresponsabilitatea cu care este condus acest minister şi să refuze să se mai facă părtaş la actul de trădare naţională?
A.R.U
P.S. Aud că s-a perdut documentele prin care a fost avansaţi domnii Oprea şi Onţanu, “fala” armatei române. Domnul Leş, nu investighează nimeni cine şi cum pierde documente în armată sau nu e voie?
http://www.mapn.ro/cpresa/15408_COMUNICAT-DE-PRESA
http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-vesti-proaste-pentru-militari-mapn-se-opune-acordarii-salariului-de-baza-minim-de-1450-lei-pentru-sgp-314182
https://www.senat.ro/legis/lista.aspx
https://www.senat.ro/legis/PDF/2015/15L665FS.pdf
http://www.asociatiaromil.ro/filiale/filiala-bucuresti.html
http://www.gandul.info/politica/armata-a-initiat-abrogarea-hotararii-de-achizitie-a-corvetelor-dragnea-il-grabeste-pe-grindeanu-sa-reia-procedura-raspunsul-premierului-16193019
Domnul Dragnea cel cărunt
A ales iar fara greş
La un minister defunct
Cel mai bun ministru-i Leş
Daca exista clauza in contract in caz de reziliere dauna enorma mai bine le cumparam ca nu avem de la cine recupera paguba chiar daca ajung la bulau 2-3 indivizi! Daca meseriasii din minister au stabilit ca sunt bune corvetele poate sunt !
Ce să facem cu bărcuţele acelea când americanii au fugit cu port-avionul din zona Siriei în urmă cu doi ani de frică să nu-l scufunde sirienii cu rachete antinavale ruseşti, denumite de americani”ucigătoare de port-avioane”, sau când marele distrugător american Donald COOK a fost paralizat complet în 2014 când a intrat în”năvodul reusesc” din M.Neagră şi au mai şi făcut mişto ruşii de el.Din moment ce ruşii pot scufunda flota NATO din M.Neagră în 10 minute, noi altă treabă n-avem, decât să cumpărăm corvete şi fregate pentru ce?Mai bine construim autostrăzi şi spitale, nu nave aiurea.
Nu stiu cine esti domnule Necsu si sincer nu prea ma intereseaza, dar esti total dezinformat si dumneata si sursele dumitale. Eu in locul lui Jianu as angaja un avocat si te-as da in judecata pentru calomnie. Cei care au fost la finante sau chiar personalul din minister poate confirma cine a fost la sedinta de la finante si care a fost „lupta” cu cei de la finate pentru 1450 lei. Cred la la punctul de intrare in finante se afle inregistrate persoanele participante la sedinta si care afost modul de abordare al familiei ocupationale si cei de la finante.
Cred ca inainte de a publica asemenea stiri ar fi bine sa aveti informatii reale, certe si sa nu mai dezinformati cititorii. Sa va fie rusine si jena pentru articolul publicat care nu are baza bazata pe realitate.
In locul celor incriminati v-as intenta un proces de toata frumusetea avand la baza argumente reale si dupa pronuntarea hotararii prin care s-ar solutiona speta as publica hotararea peste articolul dumneavoastra. Rusine pentru minciunile pe care le publicati.
Daca tot publicati stiri verificati la nr. 9 din documentul care se afle pe site-ul senatului Romaniei- https://www.senat.ro/legis/lista.aspx – raportul comisie sesizate in fond – 17L002CR
@Ifrim,
Stii ce spun specialistii din minister? „Sa traiti am inteles, daca trebuie, trebuie1” Ce, sunt tampiti sa spuna nu, cand primesc ordin DE LA MINISTRU? Pai mai prind ei posturi afara, sau grade si functii daca se pun contra? Sau mai bine spus, sunt pusi ei acolo unde sunt, daca nu sunt obedienti? Stii cum a fost votata achizitionarea avioanelor de la portughezi? Negativ. Stii cum a ajuns votul a doua zi? Pozitiv, desi specialistii votasera pentru Grippen.Pe vremea aia mai erau si generali care aveau coloana la un unghi mai mic. Peste noapte Oprea a convocat ceata de pupincuristi si au mai votat odata, fara cei care se opusesera. Si asa s-a batut palma cu portughezii. Sa spuna DGR daca nu e asa.
@Stela,
linkul pe care l-ati indicat nu arata nimic. Puteti fi mai explicita , sau eventual sa dati un copy paste la punctul de interes?
@Cubic,
Daca ati fost acolo, spuneti dumneavoastra cum a fost si ce anume a sustinut domnul Jianu.Citatul dat de mine poate fi gasit in media, am dat linkul catre sursa.
Nicu,
Cunosc multi ca tine ….kiar si mai experti si nai expliciti!
Da sa incepem 7 autostrazi si sa nu terminam nici makar una! Si multe gradinite/scoli, pe langa sali de sport, piscine si stadioane in oanta de cel putin 30°!
Dar…..de ce tinem primari oe 3 catune depopulate nu scrii!
Asa ca nu imi pierd timpul cu tine si te incadrez simplu: #NICU!
https://www.senat.ro/Legis/PDF/2017/17L002CR.pdf
…adresa corecta la care cred ca s-a referit @stela – o lista cu amendamentele propuse si de actualul ministru Les, respinse de comisii (de pe la pct. 6 incolo…)
„Vă asigur de buna credință a conducerii ministerului și de interesul real ca dvs sa nu mai părăsiți sistemul și sa va puteți duce zilele în mod decent. Vă respect profesionalismul și dedicarea cu care alegeți sa rămâneți în Armata României în momente dificile.” D-na Otilia !
http://www.cugetliber.ro/stiri-eveniment-secretarul-de-stat-in-mapn-otilia-sava-precizari-despre-salariile-militarilor-1450-lei-salariu-minim-cu-sau-fara-sporuri-314215/pagina-comentarii-2
…cu dedicatie pentru cei care s-au refugiat in turnul de fildes ! (realitatea doare !? mai ales cand „trebuie sa-ti duci zilele”)
@ Cubic
Stimate domnule, la urma urmei nu mai conteaza ce si cum s-a discutat punctual la un moment dat. Ce conteaza si doare cumplit, este umilinta la care de ani de zile sunt supusi cei care si-au incheiat contractul facut prin juramant cu tara. Daca sunteti pensionat de ceva timp, uitati-va in dosarul in care va tineti hartoagele legate de pensie. Daca nu, intrebati un pensionar „veteran” si veti afla ca are vreo 6 – 7 decizii de pensie, cel putin si o droaie de copii dupa documentele cu care a tot cerut ce i s-a impus printr-o cascada de legi, ordonante de urgenta si acte normative, unul mai tembel ca altul.
Daca stiti asa de bine cine au fost prin comisiile, comitetele si ceapeurie unde au fost stabilite criteriile de acordare a acestor pensii, intrebati-i cum de se face ca un militar iesit la pensie mai aproape de zilele noastre are o pensie de doua ori mai mare decat un pensionar mai varstnic, care a parasit armata de pe o functie identica. Oare tot asa de indignat ati fost si cand fostul ministru Motoc se plangea ca, dupa intrarea in vigoare a noii legi i s-a cam golit ograda de bravii lui slujbasi, care facura ce facura ca pensia sa le fie cat mai favorabila, de restul, adicatelea, de cei care i-au invatat sa stea in bocanci, sa nu-si stearga nasul cu maneca vestonului si sa ia linia de ochire, durandu-i in partile moi si nevazute de soare ale organismului.
Ce sa mai spun si de faptul ca multi dintre noi nu mai apucam sa ni se dea inapoi ce ni s-a retinut in mod abuziv si nici macar sa vedem cam cat ar fi ultima pensie in plata, pentru ca luam, din ce in ce mai multi si mai des, „Drumul Cooperativei” (strada care duce la Cimitirul Militar Ghencea III).
Asa ca mult stimate domnule Cubic, lasati-ne in boii nostri si nu va mai dati rotund in apararea celor care n-au facut decat sa-si reprezinte propriile interese, atat in ceea ce priveste cariera, cat mai ales a marimii pensiei personale.
Si daca va tin bracinarii, amenintati-ma si pe mine cu oarece procese ca si aceasta noua forma de intimidare este la mare moda.
Va doresc multa sanatate cu zile senine si pensie pe saturate !
@ cubic
Un cap patrat nu poate fi decat cubic. Dar nu e nicio problema, fiecare poate avea ce cap vrea. Inteleg ce vrea acest cubic rubik sa spuna, ca s-au luptat cu finantele, ca la Marasesti, pentru acei 1450 de amarati de lei. Recunosc, stiu cum e sa negociezi cu cerberii finantisti si ii inteleg si supararea. Dar nu ii inteleg amenintarea cu procese, chestii etc. Inteleg ca adrenalina uneori intrece si bulverseaza hormonalul, dezechilibrandu-l total. Prin hormonal intelegand ceea ce intuneca mintea cetateanului viabil: serotonina, endorfine, noradrenalina, histamina etc. Adica toate vin gramada si te fac furios, pornit, erect violent. Si atunci explodezi: va arat eu, voua, va… asa si pe dincolo. Totul e de inteles si cred ca acest domn Cubic, nu e deloc cubic, e un om patimas, justitiar si corect. Cred ca acum, la rece, dupa ce va fi numarat pana la 10, s-a calmat. Nu? Ok! Daca e asa asteptam o reactie civilizata.
Nu este o amenintare cu procesul este crudul adevar atunci cand publici in spatiul public un articol sau un comunicat care nu poate fi dovedit. Mi se pare corect ca atunci cand aduci in discutie o persoana eu, tu sau altul si publici in spatiul public sau mai mult cum spune domnul Neacsu ca a preluat-o din alte surse neverificate sa actioenez in instanta….. Eu unul asa as proceda si imi mentin parerea si in acest moment. Nu mi se pare normal si corect sa fiu acuzat de ceva ce nu am facut mai ales prin presa, media, etc. si cred ca nimanui nu i-ar pica bine acest lucru. Eu ii pot sugera domnului Neacsu ca sa terminam cu incertitudinile sa solicite oficial de la MFP cine a participat la sedinta. Banuiesc ca in calitatea dumnealui poate solicita acest lucru si lamurim si enigma Otiliei….
@ Cubic
Respect punctul de vedere. Probabil ca dl Neacsu, nu poseda toate intimitatile unor negocieri, practic nefiind acolo. Daca alte surse dau informatii, nu eronate, dar ambigue sau interpretabile, normal ca speculatiile sunt la liber. Sunt onorat ca apelul meu la o anume conduita, intre noi, ca militari, sau, ma rog, colegi, poate constitui o punte de adevar cum de altfel numai noi militarii o stim. Militar fiind, un neadevar ordonat inseamna moarte. Si stim bine acest lucru. Militarul este singura categorie sociala care are ca meserie sa plece in misiune cu riscul vietii. Restul sunt comentatori si ar fi pacat sa ne fie comentatori necrologi.
Oricum, fiind in miezul problemei, cu calm si distinctie, adica respect pentru preopinent, orice afirmatie cu sustinere labila poate fi elegant inlaturata fara viscerala pornire, nespecfica noua militarilor care, in situatii extreme, putem lua decizii de care depind vieti. Nu? Cum zice francezul gentilom, chapeau Cubic!