România, grădina (zoologică) a Maicii Domnului?

Categoria Opinii

ce te uiti ba asa

Scriam acum câteva luni  un articol numit ”atelier de educație animalieră”despre modul în care o doamnă muzeograf din Craiova făcea educație copiilor veniți în vizită de ”studii”și cum sunt folosiți termenii în necunoștință de cauză.

Secretul lui Polichinelli

Subiectul mi-a fost amintit de un studiu al Uniunii Europene care  a constatat că în România anului 2017, 40% din elevi   citesc un text fără să îl înțeleagă și unul din doi va fi analfabet profesional. Așa și ? Care e problema? Traian Băsescu a ajuns președinte deși nu a strălucit la învățătură. Mihai a ajuns rege și gângăvește și acuma.  Valeriu Zgonea a fost repetent de două ori, dar a fost colegul lui Mihai Viteazu și președintele Camerei Deputaților, Crin Antonescu a fost și el repetent un an la Facultate dar a ajuns președinte de partid și al Senatului, Dragnea a fost și el repetent în facultate pe care doar el știe cum a făcut-o și uite-l, ditamai dirijor al Guvernului, Iohannis a ajuns și el președinte fără să știe cum, dar mai ales fără să știe sa vorbească dar a știut să își cumpere case prin fals și uz de fals pentru că a avut noroc.  Să mai amintesc de sutele de parlamentari de meserie frizeri, lăcătuși, auto, șoferi, țiitoare, lingăi, etc etc, ?

Qui prodest?

Păi dacă se poate ajunge așa sus fără școală, având noroc, fără să fii în stare să vorbești nici românește, că engleză oricum vorbești imediat ce ajungi ministru, sau dacă poți ajunge premier sau șeful DNA plagiind, de ce să mai meargă la școală elevul român sau de ce să mai învețe? Și se mai pune întrebarea de la cine să învețe, de la profesori care iau 2 și 3 la titularizare sau sunt prinși copiind?Păi așa ajung învățători, doamne care refuză să plătească vasele sanguine comandate la Zepter.

Sau de ce să se mai chinuie profesorii să învețe pentru a fi titularizați dacă e suficient să se înscrie în partid, să facă bocancii  directorilor de instituții de învățământ sau inspectorilor șefi? Hai să fim serioși, cine e prost să mai învețe atâta vreme cât plagiatul și hoția te fac domn în România? Nu sunt de vină  elevii, și  profesorii, de vină sunt cei care schimbă miniștrii din 3 în 3 luni și fiecare vine cu propria lege a învățământului, proprii specialiști,  analfabeți de partid, cu dublă calificare și doctorate obținute la private  în pupinturism și turnătorie, și devin invitați permanenți  la televiziuni să ne dea lecții de conduită.  Elocvent este cazul domnului Vișan Gelu, fost pedagog la un liceu din Craiova, căutător pe sub fustele elevelor, eliminat din învățământ pentru viol, judecat pentru aceeași faptă, luat sub aripa profesorului Berceanu cel care a vândut Israelului planurile avionului ce se construia la Craiova  și grațiat de Băsescu pe care îl slujește acuma cu ardoare. Nu m-ar mira să îl văd pe domnul Vișan într-un viitor guvern de ”coaliție națională”, ministru la Educație sau chiar Justiție, de ce nu? Dacă se poate și așa, de ce să mai învețe sau să se perfecționeze profesorii?

Propuneri de ochii lumii

În aceste condiții propunerea UE de a fi evaluați sau plătiți profesorii români după rezultatele elevilor sau orice altă propunere care este viabilă într-o țară civilizată, în România va fi sortită eșecului, sau va fi și mai falimentară, pentru că se vor găsi ”soluții” de ieșire din criză. Se vor aplica diverse metode care vor face ca elevii proști, dar cu ”dedicație” să fie primească note mai mari, vor fi promovați toți, indiferent de nivelul cunoștințelor, numai să nu fie profesorul ”bun”sancționat,  iar profesorii”răi”recalcitranții care nu participă la viața politică a țării, care nu se vor înscrie în partid sau nu vor ”achiesa” la metodele directorilor vor fi sancționați sau nu vor fi promovați, etc etc. Ce va face UE atunci, va veni să  schimbe directorii de școli, inspectorii sau primarii? Absurd. Ceea ce poate face UE  acum este să nu mai dea girul papagalilor din fruntea țării și să nu mai laude toți baschetbaliștii  care vin să le vorbească în romglish despre lupta anticorupție în România.

Apropo de papagali, se  spune că noi românii trăim în  Grădina Maicii Domnului, dar mă întreb dacă nu cumva Maica Domnului avea o Grădină Zoologică, pentru că românii în ziua de azi, grație sistemului educațional avansat, se poartă ca măgarii, beau ca porci, ies la  vot sau proteste  ca oile, muncesc ca boii, se uită la un radical ca vițelul la poarta nouă, vorbesc ca papagalii, se îmbracă ca maimuța, urlă ca leii și fug de răspundere, ca dracu de tămâie.  Ce ne mai trebuie educație?

Concluzie

Ceea ce se întâmplă acum în învățământul românesc, rezultatele elevilor și ale profesorilor, analfabetismul care  câștigă teren pas cu pas, toate acestea, nu țin în fond  de moștenirea genetică a românilor, nici doar de lipsa de implicare a părinților, elevilor și profesorilor, ele sunt în principal  rodul și consecința politicii educaționale a celor ce ne-au condus de 28 de ani încoace, a repetenților, ”modelelor” branconerilor, sâsâiților, rârâiților, bâlbâiților, almanahilor, maneliștilor, cocalarilor,  care ne-au invadat Parlamentul, Guvernele,  viața politică, socială  și emisiunile tv și au arătat copiilor unde pot ajunge dacă fac ca ei. Ce poate face un părinte sau un profesor bine intenționat  în fața copilului, cum să îi spună că are nevoie de carte și educație ca să reușească, când copilul îi spune: ” dar ce, Băsescu, Zgonea, Vanghele, Becali, Guță, Mutu, Columbeanca,  Eba, au fost fruntași la învățătură?” Și ce poate să facă UE în fața acestei armade anti-cultură? Și să fim  totuși realiști, acest lucru convine de minune Uniunii Europene, pentru că cu cât vom fi mai analfabeți, cu atât vom fi mai ușor  de prostit, dirijat, supus, furat  și exploatat. Studiul  nu este făcut pentru a ne ajuta ci pentru a arăta și altora de ce România trebuie condusă ”de la centru”, așa cum prietenul strategic ne conduce spre război. Acesta  mai întâi ne-a pus să ”restructurăm” armata, apoi să distrugem industria națională de apărare, pentru că nu era compatibilă,  apoi să ne trimitem copii să lupte pentru ei pe pământuri străine, apoi să cumpărăm tehnică second hand din cimitirele lor militare, iar în final   ne-au pus să îi rugăm să ne  ocupe țara cu baze militare, tehnică și personal,  pentru că noi nu suntem în stare să ne apărăm singuri așa cum cei care conduc UE au constatat acuma  că nu suntem în stare să ne mai ”educăm” e nevoie de legile lor de îndobitocire. Până la urmă o să ne  ceară să ne desființăm sistemul educațional  național, pentru că oricum scoate proști cu diplomă sau tâmpiți, cum spunea președintele tuturor tâmpiților și să ne trimitem copiii să învețe la Paris cum se face nodul la cravată. Istoria se repetă.

Si ca o exemplificare finala, va ofer discursul deputatului Adrian Mihaita (cum se putea altfel, decat alinntat, baiatul mamii) Tudoran.

http://www.b1.ro/stiri/politica/cum-sa-te-faci-de-ras-in-parlament-discursul-unui-deputat-pmp-o-insiruire-de-gafe-si-balbaieli-cu-un-final-epic-video-184183.html

http://www.in-cuiul-catarii.info/2016/10/29/atelier-de-educatie-animaliera-plastica-la-craiova-11530

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

16 Raspunsuri la România, grădina (zoologică) a Maicii Domnului?

  1. ifrim

    Sunt licee in tara unde promovabilitatea bacului este 0, imposibil sa fie in totalitate vina elevilor comozi,lenesi,chiulangii ci si a dascalilor care primesc salariul integral la timp si cu pretentii de majorari.Daca unii au noroc chiar si far’ de carte ce ne facem cu cei si fara de noroc?

  2. Dan

    Culpa privind analfabetismul/agramatismul cetatenilor si al copiilor acestora revine in primul rand guvernarilor de pana acum, caci au incurajat ineficienta dascalilor de la oricare nivel de studii.
    Apoi, lipsa deontologiei profesionale a educatorilor, invatatorilor si profesorilor, bine „garnisita” cu dezinteresul parintilor, a contribuit decisiv la decaderea invatamantului romanesc de toate gradele, desi, in anii 1980, elevii si studentii romani erau apreciati pe plan mondial pentru vasta lor cultura generala.
    Unde parintii isi dau mana cu lectorii copiilor lor, in domenii aplicate, mai apare, din cand in cand, vreun „boboc” (sau cativa), medaliat si premiat la concursuri internationale, care, de regula, este angajat imediat de catre granzii economiei mondiale.

  3. dora

    Atâta timp cât în guvernul României avem foști zugravi (a mai căpătat și gradul de general, Onțanu parcă), și alte meserii (așa cum a spus și d-nul Neacșu), indivizi care au trecut prin școală mai ceva ca gâsca prin apă, în mod cert oamenii politici nu au interesul unui învățământ de calitate. În egală măsură vina aparține cadrelor didactice, elevilor și, mai ales, părinților. Cadrele didactice se bat în parte cu elevii, mai vin și părinții să le dea o mână de ajutor copiilor. A fost o perioadă -parcă anii 2004, când era o frică generală atât în privat cât și la stat când trebuia musai să ai facultate că altfel te dădea afară de la muncă. Ce și-au mai frecat mâinile de bucurie profesorii! Poți urma o facultate și fără să fii prezent și fără să ai bacul. Ai banul, ai diploma! Nu am văzut profesori să se revolte față de modul actual de admitere la facultate (pe bază de teste, grile). Oare câți ar mai intra dacă s-ar da admitere? Scris, eventual și oral. Oare câte facultăți s-ar închide? Nu contează ce ai fost, ce ai făcut, contează cine ești!

  4. Neacsum

    @Dora,
    Vizavi de testele pe care le propui, sunt in dubiu. Nu stiu daca sa le dam oral sau nu, pentru ca sunt multe domnisoare ajunse sus sus de tot tocmai pentru examenul oral. Dar eu parca le-as da si oral, asa sa vad daca chiar sunt tari la proba asta.

  5. dora

    @D-nule Neacșu,
    Am făcut referire la anumite facultăți: Academia de Teatru și Film (fostul I.A.T.C), Facultatea de limbi străine, Filologia. Or mai fi și altele. Chiar și așa, credeți că ar face față?. La examinare mă refer.

  6. ifrim

    O carte citita un gratar pierdut!

  7. geofreeland

    Orice meserie, bine facuta, e o munca, indiferent ca e serviciu, prestatie, consultanta. Nestiinta se plateste. Ti se strica chiuveta, chemi instalatorul. Vrei un tuns, platesti. Vrei o faianta, chemi zidarul. Ce-ti trebuie carte pentru asta? Si culmea, toate se invata fie in scoli de ucenici, fie furand de la parinti indeletnicirea. Iliescu prin 1990 chiar spunea ca Romania va avea peste 65% din ocupational, servicii. Ai un proces, angajezi un avocat, vrei sa vinzi/cumperi actiuni, iei un broker, vrei asigurare la casa, vine agentul de asigurari, vrei ce vrei chemi expertul. Orice nevoie umana e o marfa, se plateste. Nu? Si la Crucea de Piatra.
    Deci, invatamantul trebuie adaptat la nevoi. Vrei un pod peste Dunare, angajezi proiectanti cu facultate, vrei sa te relaxezi la teatru platesti actorii, banii pe o paine ii dai celui care o face, brutarului. Cati au nevoie de studii superioare? Cat vrea piata, altfel absolventi de facultate se fac make-up-isti, taximetristi (mai mult tristi) etc.
    Toata lumea vrea facultati, copiii lor sa faca medicina (sa plece afara), sa se faca avocati (poate ajung notari, judecatori, procurori, consilieri juridici), altii vor sa fie ingineri de aeronave (si ajung instructori de parasutism). E drept ca tot raul pleaca din haotismul necorelarii statistice a perspectivei nevoilor de angajare cu cifrele de scolarizare ale institutiilor de invatamant, de stat sau private. Ministerul invatamantului si, auzi, educatiei, doarme de 27 de ani si latra ca profesorii au lefuri mici. Da, invatatori si profesori, o tagma selecta, pentru ce? Atata timp cat scot absolventi fara loc de munca e ca si cum ai bate cuie in pereti, ca ne-o trebui candva.
    O solutie ar fi ca cifrele de scolarizare sa fie chiar gestionate de guverne pe politici a fortei de munca pe cel putin 10 ani. Altfel, noi producem tineri scoliti superior pentru UE, pe banii nostri, sau, ma rog, si ai babacilor lor. Si ne miram ca nu avem doctori. Pleaca toti. Daca astia din guverne le dau bani sa stea e o mare porcarie. Cresc serviciile medicale. Nu vedeti ca daca nu ai bani, in Romania mori cu zile? De ce? Pentru ca statul de azi e aservit strainilor si romanii, ai carui cetateni sunt, nu ii mai apartin ca fiind sensul statului lor, conform Constitutiei, ci sunt o sursa exploatabila in interesul altora (nu mai avem vaccinuri, ne paste infringementul pentru limitarea exportului de medicamente deficitare romanilor, nu mai avem preventie, medicii de familie sunt niste scriptologi deprofesionalizati si aglomerati ca la gara si hartii, operatiile grele, adevarate, costa o SPAGA ENORMA (DNA doarme ca asa vrea ea si se pisa pe romanii amarati, cetateni platitori de impozite ca statul sa existe, inclusiv ei, cu lefuri SUPERBABANE). Nu mai continui ca ma enervez.
    Invatamantul, ca programa e bun. Auzi, curicula! Ce smecherie cu creditele astea, masterate, doctorate, rahaturi cu perje. Ca profesori e discutabil. Dar ca absolventi? Un rahat, inutilitati sociale in lipsa locurilor de munca, descalificari prin angajari fortate sub limita pregatirii, exod extern, somaj. Cine sa le monitorizeze pe toate? Statul? Puschea. Politica de azi o fac procurorii, nu politicienii. Politicienii, de oriunde ar proveni ei, soferi, frizeri, avocati, fermieri (adica fermi) etc, nu mai conteaza. Iar procurorii indeplinesc ordine. Ma, da’ ala care da ordine, chiar nu-i pasa de tara asta? Pai nu-i pasa, de fapt il doare la basca. Si ce? E treaba voastra, dar stati capra si nu ridicati capul, ca sabia…
    Cam asta e. Cu regret, desi sunt mandru de o elita adevarata care se strecoara vicisitudilor si se formeaza, prin ambitia parintilor, prin profesionalismul daruit al unor dascali, prin talentele de netagaduit si ravna unor copii de a ajunge sus, cu propriile forte, restul de peste 70% e o viitoare populatie mediocra cultural si chiar analfabeta. Ce-ti trebuie carte daca stii sa dai cu drisca si sa fii security (adica paznic bataus)? Manca-ti-as!

  8. Neacsum

    @Dora,
    La asya m-am gandit si eu si as fi curios sa stiu.

  9. geofreeland

    @Ifrim
    Din putul gandirii, o carte citita daca e citita ce s-o mai citeasca si altii? si ca atare, un gratar pierdut, e de fapt uitat, prin poienita, ca era ceata etilica. D-aia nici nu mai poti citi, darmite sa mai tii minte unde ai facut gratarul. Oricum gluma asociativa a cititului unei carti cu regretul pierderii unui gratar cu fleici bericite e chiar o nazbatie chiar de nespus. Ma gandeam la cartea de atu si atunci inteleg. Si extinzand, cine are carte, are parte. Aici e o dilema: care parte? aia sau ailalta? Dracu stie ce parte, departe, imparte, desparte, aparte… Oricum la Mamaia, in clubul de fite, sampania se vinde cu roaba, oamenii muncii, scoliti de statul romanesc, se bucura paradisiac, adica au parte…Toti vrem sa avem parte, dar ceva ne desparte, fericirea nu se imparte, ne e tot mai departe, ceva iluzoriu si aparte. Deci, ce-ti mai trebuie carte?

  10. Neacsum

    @Geofreeland,
    Nu ai prins sensul si nici directia comentariului lui Ifrim.

  11. geofreeland

    @Neacsu
    Ce sa fac domn’ Neacsu? Invatai io de vectori, da’ daca luai bac-ul invatai ca sens si directie le au vectorii astia. Mai trebuia adaugat ceva despre modul si punct de aplicatie. Asa ca nu avui decat doua elemente din patru si nu ma prinsei. Asta e. Asta cu grataru’ o invatai mai tarziu dupa ce citisem o tona de carti. Oricum e un punct de vedere. Depinde cine, de ce si cum il digera. Uneori mai bagam si-un Triferment ranchiunos.

  12. ifrim

    Stimati colegi am vrut, vreau sa spun ca ESTE nevoie de carte muuulta, sa ma explic si de ce.Avand un singur baiat odorul lui tati doar l,am indemnat sa citeasca carti orice, nu conteaza fara sa,l joc in picioare ca pe minge, fara sa,l strivesc pe cap precum pe sarpe dar sufletelul lui tati a inceput de citit unele carti dar nu a terminat niciuna iar acum cand stam de povesti imi vine sa ma dau cu capul de pereti ca nu am facut cele de mai sus pt. a nu fi nevoie sa intuiesc ce vrea sa spuna avand vocabularul de cca 100 cuvinte inclusiv cele uzuale paine,apa,mancare,somn etc.Drept consecinta cu mahnire in suflet promit urmatorului odor,sufletelul lui tati tratamentul cu mingea si sarpele dar nu prea mai am asigurare materiala, am facut buba s,a vindecat locul si nu ajung la cele din cui.Week-end placut sa aveti iar cu calm,tact, rabdare puneti nepotii sa va citeasca cu voce tare,intonatie carti pana la ultima pagina!

  13. dora

    @Ifrim,
    Aveți încredere în copilul dvs. O să vină vremea când va trebui să citească, o să vedeți.

  14. geofreeland

    @Ifrim
    E momentul sa-mi cer scuze. Durerile psihice le intrec pe cele fizice. In lungul drum al vietii de militar, chiar lung si apasator, plin de renuntari si motivatii patriotice, prezentate drept scuze familiei, e normal sa nu fi fost alaturi de familie, poate in clipele cheie. Rezultatul, cum spui e o mahnire, durere profunda, fara de leac. Privatiunile, de orice fel, neinteligibile unui civil, conflictele de constiinta zilnice, cateodata renuntari la simpla masa, odihna sau liniste, bucuria ca nu te mai bate un bocanc, ca o masea nu te mai doare ca i-ai dat un algocalmin, ca la doctor puteai merge peste sapte zile de aplicatie, somnul intr-un cort unde nu intra apa, pufoaica soioasa la guler spalata cu benzina, unghiile negre pe degete pline de uleiuri si motorine, lumina unor felinare (doar era camuflaj) amintind plamanilor ca gazul lampant trebuie dramuit, conservele: CPF, tocana si substitutia carnii cu slanina, fasolea vesnic pomenita si cate si mai cate delicii ale vietii de militar. Nu conta. Un telefon acasa sotiei insemna, ce face baiatul? invata? pune-l sa-si faca temele! ca singura grija placuta ce te facea sa suporti toate astea.
    Cine sa stie astea? Politicienii? In destele carora atarna recunoasterea prin pensie a tuturor acestor privatiuni. Nu vreau sa ma uit la unii care au pensii absolut nesimtite. Nu-i pomenesc ca m-as injosi numai citindu-le cuantumul. Vine o varsta cand nu te mai intereseaza materialismul vietii ci numai sanatatea. Care e atat de scumpa in lumea de azi.
    Sunt alaturi de tine, stimate coleg, bucura-te ca „odorul lui tati” e sanatos. Asta conteaza si drumul lui prin viata sa-si fie plenar. O viata avem. Bucuria e amandorura, fiindu-va si, fara nicio mahnire sau critica. Si acum, chiar eu indemn, lasati cartea, faceti un gratar! Sa nu treaca ziua degeaba. Pacat ca ploua in weekend-ul asta, dar cu fiecare zi se nimereste si una cu soare. Cum am vrea sa ne fie mereu.

  15. dora

    @Geofreeland,
    Distinse domn, ce știu politicienii despre rigorile vieții de militar? Ei se îmbracă frumos de 1 Decembrie, zâmbesc frumos, vorbesc în termeni laudativi despre armată, se pozează alături de invalizi…. și cam atât. Nu își merită locul in societate! Sunt niște gunoaie! În ceea ce privește viața unui militar și urmările privațiunilor asupra familiei, eh, aici fiecare ar avea multe de povestit, mai ales că sunt multe familii unde amândoi sunt militari, iar unul se mai află și în misiuni. Nu toți au sprijinul părinților în supravegherea/creșterea copiilor. Și chiar și așa copilul simte lipsa părinților și, din păcate, mai fac și greșeli. Dar aveți dreptate! Să fie sănătoși (și noi pe lângă ei), să putem merge cât mai des la grătare. O dată și o dată tot vor pune mâna pe carte. Măcar atunci când vor trebui să le citească copiilor lor povești sau să le răspunde la întrebările acestora asupra temelor. Dacă se va mai face școală.

  16. ifrim

    Multumesc pentru imbarbatari!Am onoarea sa va salut!

Statistici T5