Miros de tămâie și pușcărie

Categoria Despre Armata

accident-3

Evenimentul Zilei publica sub semnătura Olguței Solomon(bine că nu Vasilescu), un articol(preluat, sau prelucrat din Buzoienii.ro) intitulat : ”PREMONIȚIE UIMITOARE a românului mort în Afganistan: „Am fost păcălit, tras pe sfoară…” cu trimitere la ultimul erou al Armatei Române-sper din inimă să fie ultimul de acest gen, în astfel de misiuni-, articol scris în stilul jurnaliștilor de azi, cu titluri care să ia ochii și conținut fără nici o legătură cu titlul. Nu că m-ar fi șocat metoda, eu despre altceva vreau să scriu, că despre pseudo-jurnalism e inutil, câinii latră, ursul trece, e plină țara de Rifaice.

Domnița ne spune că Mădălin Stoica, proaspătul sub-loconetent post-mortem, fie-i țărâna ușoară, nu prea ar fi vrut să meargă în misiune, că era practic angajat la unitate pe timp de pace  ca sanitar, deci nu luptător, că i-ar fi fost frică să mai meargă în misiuni, că nu era practic un ”viitor erou” înnăscut,  el în ranită nu purta bastonul de mareșal, ci spirtul și feșe de tifon. Nu comentez, am văzut destui ofițeri care nu aveau ce căuta în armată, nu numai în fruntea subunităților, fiecare cu aptitudinile sale, pregătirea, instruirea specifică,nici acesta nu este subiectul articolului meu.

Nu mă leg nici de faptul că după unii  ca Olguța Vasilescu, militarii pleacă în misiuni pe bază de voluntariat, bucuroși, că se bat care să plece și că se umplu de bani, când de fapt situația este exact invers.  În fapt nici o sumă din lume nu acoperă prețul unei vieți pentru nimeni.

Nu discut faptul că unii votează sau decid și alții mor, mi s-ar răspunde că asta e viața, nimeni nu e profet în țara lui, unii sunt născuți să decidă, alții să fie batjocoriți  și am mai vorbit oricum despre faptul că atunci când domnii din guvern, Parlament sau CSAT votează  o nouă misiune pentru soldații României, ar trebui să facă primii inaugurarea, ca să vadă ce gust are sărutul glonțului, sau al minei, dacă chiar e dulce dulce până la sânge, cum spun cei de la Carla’s Dreams.

Nu o să comentez nici faptul că militarul era supus consecințelor propriului jurământ și angajament conform cărora trebuia să meargă acolo unde îl trimitea ”țara” și unde avea nevoie armata de el, deși aici nu e vorba numai de asta, era vorba și de postul pentru care era pregătit.

Un alt aspect mi-a captat atenția și dacă situația e așa, și nu e ceva spus într-un fel și înțeles sau prezentat altfel, atunci situația e gravidă și prezintă umflături.

Spune autoarea articolului că militarul respectiv nu a dorit să plece în misiune, că îi era teamă și că a și menționat că el nu merge ca luptător, că el este sanitar și merge dacă e trimis, sau selecționat, CA SANITAR. Până aici totul bine, nu doar că avea dreptul să fie încadrat pe funcția pe care era pregătit, dar șefii lui aveau chiar obligația să respecte acest deziderat. Că i s-a promis că așa va fi, e iarăși normal, deci până aici toate bune. De aici încolo lucrurile încep să pută de-a dreptul, dacă stau așa cum sunt expuse.

Militarul este anunțat, probabil după ce statul fusese aprobat, că de fapt nu va merge cu compania lui, ci cu altă companie, dar nu pentru că funcția sa nu mai era necesară la misiune, ci pentru că pe locul lui fusese năimită o duduie militar, ca să nu spun milităreasă, care (cred eu, nu am de unde să știu dar pot paria că nu mă înșel) era pila cuiva, și voia să merge și ea pe acolo să scoată un ban cinstit. Mergând pe firul logic, duduia (parcă văd că nu era încadrată la pace sanitar) nu că i-a luat locul, că dacă i-ar fi luat locul lui Mădălin,acesta ar fi rămas acasă și toată lumea ar fi fost mulțumită, ci s-a făcut schimb de locuri, a fost el trecut pe funcția ei și ea pe a lui, că doar pupila nu putea să meargă în misiuni, deși se spune că au aceleași drepturi și aceleași îndatoriri ca și militarii bărbați. Deci cineva a cerut, a intervenit iar altcineva și-a băgat creionul și a făcut schimbarea modificării. Ei bine, aici e buba. Este indubitabil faptul că indiferent cine ar fi fost acolo în momentul respectiv ar fi avut aceeași soartă, Armata ar fi suferit o pierdere la fel de grea, DAR AR FI FOST ALTĂ FAMILIE ȘI, MAI ALES, NU S-AR FI COMIS O ILEGALITATE SAU UN ABUZ.  Legat de asta, se mai pune întrebarea dacă schimbarea s-a  făcut înainte de etapa pregătirii pentru misiune și dacă a parcurs această etapă ca sanitar sau ca luptător, căci dacă el s-a pregătit ca sanitar și apoi a fost numit și anunțat ”pe scara avionului” cum se spune, că pleacă pe post de combatant, atunci clar s-a comis o ilegalitate și cineva trebuie să răspundă juridic.

 

Pe vremea lui Ceașcă erau foarte dese cazurile în care copii cu probleme mari de sănătate fizică sau mentală făceau armata pentru alții ai căror părinți, sau rude,  sau vecini, sau chiar militari mânjiți de prin comisii sau CMJ-uri interveneau și înlocuiau –la număr – recruții și așa ne trezeam cu handicapați care apoi măcar erau dați la Gaz sau cine știe prin ce posturi de pază.

Sistemul de încartiruire s-a schimbat, dar metoda de lucru nu,  și uite că un militar este dat la o parte pentru a face loc altuia. AICI E BUBA. Bineînțeles că părinții lui Mădălin cunosc mai bine ca oricine cât anume e adevărat din tot ce a scris domnișoara în articol și știu dacă copilul lor a murit pentru că așa i-a fost sortit sau a murit în locul altcuiva. Nu vreau să torn gaz peste foc, dar dacă situația stă așa cum e prezentată în articol, cineva trebuie să răspundă pentru încălcarea deontologiei, nu știu dacă a fost încălcată o lege, sau doar un regulament (care între noi fie spus are tot caracter de lege) nu știu dacă e vorba de o vină juridică, dar una morală este sigur, pentru că nu e normal să schimbi destinul unui om, încadrarea lui la misiune, doar pentru că a intervenit cineva să pună pe un post mai călduț pe altcineva, indiferent de sex, orientare religioasă sau politică. Aici s-a comis un abuz și trebuie constituită o comisie, cercetat cazul iar vinovatul demis fără drept de pensie,  în funcție de caracterul vinei și judecat.

Domnul Șef al Statului Major General, CA CEL MAI MARE MILITAR ÎN GRAD, trebuie să aibă grijă ca ancheta să se desfășoare fără influențe de nici un fel, fără părtinire, pentru că deja subiectul a apărut în presă și de acum orice evitare a subiectului sună a cocoloșire și nu de asta are nevoie nici Armata, nici domnia sa.

Este inadmisibil să se mai facă astfel de presiuni și intervenții pe pile cunoștințe și relații, care, iată, merg până la schimbări de destine și pierderi de vieți omenești. Ajunge, având în vedere consecințele cazul trebuie tratat cu maximă seriozitate și corectitudine, indiferent cine a intervenit pentru schimbare. Sunteți dispus domnule general să cereți o anchetă dreaptă ? Eu vă acord credit.

Sper din toată inima să se instituie o comisie de anchetă și să se afle adevărul, iar cei vinovați, indiferent de rang, grad sau poziție militară sau politică să suporte consecințele în cel mai înalt grad, pentru că e timpul să se înceteze cu intervențiile mai ales când vorbim despre misiuni de luptă. Mai cunosc două cazuri petrecute cu mult timp în urmă în care s-a intervenit cu aceleași consecințe.

Unul petrecut cu un subofițer care voia să meargă și el în misiune, chiar dacă  funcția sa nu făcea obiectul statului de misiune.  Soția lui a venit în audiență, au adus argumente și până la urmă a fost acceptat, a fost introdus în stat și a plecat în misiune. Ghinion, ca să folosesc un termen prezidențial, a avut loc un accident al cărui protagonist a fost subofițerul respectiv și s-a întors acasă sub drapel. Nu vreau să fiu în locul comandantului care a cedat presiunilor și a zis” Bine mă, te trec pe ștat”.

Un alt caz povestit mie de un medic psiholog, cu un militar angajat a cărui mamă sau soacră a mers la ghicitoare cu ceva timp înainte de a-i pleca subunitatea în misiune. El figura pe statul de plecare la misiune. Ghicitoarea i-a spus femeii că e ceva în neregulă cu băiatul, că îi apare ceva cu negru, termeni de ghicitoare și că ar fi bine ca băiatu să nu plece în misiune. Femeia, cu soția militarului îl conving să nu mai plece, era pe vremea când era pe bază de voluntariat, militarul își retrage opțiunea, e luat altul în locul lui, mai ales că pe vremea respectivă se dădea șpagă  ca să pleci, nu ca să rămâi. ( sper să nu sară cineva de tur în sus să spună că așa ceva nu s-a întâmplat în armata română, că armata e încadrată cu sfinți, că nu cumpăr.) Ei bine, mergând pe firul întâmplării, militarul rămâne acasă, în ziua în care subunitatea a plecat la îmbarcare, după plecarea colegilor din unitate, el a ieșit peste drum să cumpere ceva de la chioșc. Neatent și bucuros probabil că a scăpat de belea, a trecut prin fața unei mașini care nu l-a putut evita și de ce i-a fost scris nu a scăpat. Nu sunt adept înfocat al fatalismului, dar nu poți să nu te întrebi măcar dacă nu cumva există ceva predestinat. În acest caz se poate spune că militarul și-a făcut-o cu mâna lui dar în cel al lui Mădălin Stoica, el nu are chiar nici o vină. Cine e vinovat de schimbarea ștatului, dacă s-a comis  cu încălcarea regulamentului, se face vinovat de moartea acestui militar. E timpul, așa cum spuneam să se oprească astfel de practici. AJUNGE! Vom plânge și vom ține inutil discursuri la căpătâiul ultimului erou, dacă vom lăsa să se mai întâmple astfel de lucruri.

Închei spunând că nu a fost vorba de nici o premoniție, pur și simplu militarul a cerut să se respecte legile și să fie trimis pe postul pentru care era instruit. Cineva a considerat că altcineva trebuie să îi ocupe locul, iar el să ocupe un alt loc. Acel sau acei cineva trebuie să răspundă, nu pentru că a murit un militar, CI PENTRU CĂ A MURIT EL. Mă întreb cum se simte pupila acum. O fi bucuroasă că a scăpat ?

Se cere o anchetă.

http://evz.ro/premonitie-uimitoare-madalin.html

http://www.buzoienii.ro/am-fost-pacalit-iata-de-ce-sustinea-militarul-buzoian-ca-a-fost-tras-pe-sfoara-de-catre-armata-inainte-de-plecarea-in-afganistan/

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

22 Raspunsuri la Miros de tămâie și pușcărie

  1. Dobre

    Citez ” Cine e vinovat de schimbarea ștatului, dacă s-a comis cu încălcarea regulamentului, se face vinovat de moartea acestui militar.”
    Zau domnule Neacsu? Deci, dupa domnia voastra, talibanul este nevinovat…
    Poate indrazniti sa afirmati ca se moare in Afganistan pentru ca nu se respecta legea in Romania?
    Nu cumva ati pierdut firul rationamentului?

  2. Vladimir Putzin

    Stimate domnule Dobre,
    daca autorul articolului de mai sus nu are inca timp sa „îndrăzneasca” (in ghilimele, ca dacă il citeați cu atenție vedeați ca a indraznit cu mult mai mult decât ce-i cereți dumneavoastră …) sa va dea răspunsul cuvenit, cutez sa o fac eu, cu singura condiție de a-mi spune dumneavoastră, distins și a tot cunoscător al legilor românești, care din legile țării noastre obligă sa moara vreun roman la mii de kilometrii de vatra sa stramoseasca și care alta lege a țării noastre poate învinovăți și pedepsi vreun taliban pentru vreo vinovatie.
    Va sfătuiesc bătrânești și cu tot respectul sa renuntati la neproductivul rol de „Gică Contra”, asumat prin „insolitele” dumneavoastră postări, care au început deja sa deranjeze cititorii obișnuiți ai acestor pagini, recomandându-va alte publicații unde va puteți manifesta cu mult mai mult succes frustrările inclusiv, prin înjurături nevoalate.
    In rest, va doresc multă sănătate, fericire și belsug, pentru a va continua fericit viața in actuala dimensiune, dar fără a va jigni fără motiv conationalii !

  3. @Dobre,
    Mataleori tii cu ursu, ori chiar esti urs. Te faci ca nu intelegi depre ce se vorbeste in propozitie. Nu ma apuc sa desezez, ca sa nu te consideri jignit.

  4. @Vladimir,
    Este a nu stiu cata oara cand repet ca orice persoana care comenteaza decent este binevenit aici, indiferent de culoare, sex, religie, stat de plata, IQ sau directie. Deci domnul Dobre poate comenta cat pofteste atata vreme cat o face civilizat. Daca o face cumva tendentios sau face pe trollerul, o face pe riscul sau, in cel mai rau caz va vorbi singur. Sper sa nu fie cazul.

  5. Geofreeland

    I-auzi una! Veni un, cine pușca mea o fi, și zise așa: „poate îndrăzniți să afirmați că se moare în Afghanistan pentru că nu se respectă legea în România”. Așa exprimare nu am mai întâlnit de mult. Poate… Îndrăzniți… Să afirmați…că se moare… În Afghanistan…pentru că… Nu se respectă legea… În România… Mă crucii și scuipai în sân, piei drace! Și după ce „măă-ă dusei să trec la O-Olt” mai citii și alte suspine postări de adânci cujetări în același stil ochiometrico-psihotic. Mă lămurii pe de-a-ntregul. Sfertodocția refulând masiv ca un lichid mlăștinos plin de decrepitudine. Asta e! Oamenii sunt cum sunt ei, sau puși să recite. Așa că talibanului sus menționat îi doresc însănătoșire grabnică. Că mă enervai cu capul.

  6. Liviu Teodor Blaga

    Mergand un militar pregatit pe functia de luptator poate s-ar fi evitat incidentul,nu spun ca accidentul i se datoreaza militarului decedat dar cu siguranta nu este permis sa trimiti in lupta un sanitar astfel punand in pericol atat viata lui cat si a echipei din care facea parte.

  7. @ Liviu, Sa nu fim absurzi,gradul, pregatirea sau functia lui nu au nici o legatura cu consecintele atacului sau chiar cu atacul. Nu stiu ce rani a suferit, da a intrat un vehicol minat în vehicolul lor, numai sansa si Dumnezeu te poate scapa sau feri de asa ceva. E posibil ca altul, alta constitutie fizica, alta pozitie luata pe locul und ea stat, sa fi fost mai norocoase, dar asta nu are nici o legatura cu incadrarea lui. Dar are legatura cu faptul ca a fost mutat de pe functia lui pe care fusese incadrat initial, pentru a se face loc altcuiva. Este interesant de stiu pe ce functie a fost incadrat inainte de plecare si ce pregatire a facut inainte, pe postul de sanitar sau pe celalalt. Asta nu pentru ca r fi putut sa scape daca era instruit pe functia respectiva, ci pentru ca daca nu a fost instruit pe functia pe care a fost trimis , S-A COMIS O ILEGALITATE.

  8. Aromânesei Radu

    După părerea mea, este posibil orice. Inclusiv schimbarea încadrării caporalului, pentru a face loc altcuiva. Şi asta nu ar fi tocmai legal, ca să nu mai spun altceva.
    Dar totuşi, în momentul în care te-ai încadrat în Armată, de bună voie şi nesilit de nimeni, te poţi aştepta la orice. Nu cred că devii militar numai pentru anumite misiuni, instituţia militară nu reprezintă o sinecură. Ştim că în istoria Armatei Române au fost cazuri când inclusiv preoţi militari au luptat alături de camarazii lor. Şi nu era deloc treaba lor…

  9. @Aromanesei Radu,
    Daca in razboi, in situatie de criza, un preot sau orice persoana neantrenata poate sa foloseasca o arma fie pentru a se apara fie pentru a apara un camarad sau pe altcineva fara ajutor, este una. Dar cand schimbi incadrarea unui om si il trimiti la lupta fara a fi pregatit, antrenat, instruit sub toate aspectele, inclusiv mental, psihic, pentru asa ceva e altceva. Nu stiu daca s-a intamplat asa ceva sau nu, dar trebuie investigat si lamurita situatia, pentru ca daca a fost asa, cel care a facut-o trebuie sa raspunda, altfel, se va intampla in continuare, cu aceleasi efecte.

  10. ifrim

    Nu poti fi sanitar militar fara pregatirea militara generala, bombele nu fac distinctie intre specialitati militare, daca o familie e distrusa in prezent datorita nefericitului eveniment dupa o ancheta riguroasa nu stiu daca e bine sa fie mai multe destine de militari distruse din cauza de arestari,demisii,demiteri!

  11. @Ifrim,
    1. Principiul asta se aplica si criminalilor?Adica daca cineva ia viata cuiva, il lasam in libertate ca sa nu mai facem rau si altei familii ?
    2. Fiecare specialitate militara are specificul ei si cerintele ei fizice si emotionale. Daca dumneata esti infanterist si te trimite cineva sa cercetezi o zona la deminare, este o incalcare a legii, iar daca mori din cauza sta este caz penal, pentru ca ai fost trimis sa executi o misiune pentru care nu erai instruit. Daca te pune cineva sa lpesti un fir la antena statiei radio sau tv si te curentezi, cel care a dat ordin si nu a trimis electricianul, chiar daca era o chestie de minima interventie, este responsabil si poate raspunde penal. Despre asta e vorba. Daca a fost cazul. De asta am spus ca trebuie sa se ancheteze imprejurarile in care s-a facut numirea, apoi mutarea la alta subunitate dar si pregatirea pentru misiune. De ce tot incercati sa ascundeti gunoiul sub pres? Daca este gunoi trebuie scos afara si aruncat la ghena de gunoi, nu ascuns dupa usa.

  12. Geofreeland

    1.Un sanitar, la război, este ca SMURD: in linia I, evaluează rănile , acorda primul ajutor, stabilește prioritățile, evacuează răniții. Repet, in linia I. 2. Pregătirea lui implica si instrucția individului ca militar. Nu are competente de lupta cu grupa, plutonul, cercetarea, geniu etc. 3. El ca funcție trebuia sa plece numai ca sanitar. Orice alte misiuni de lupta, patrulare, observare in teren, deminare etc nu fac obiectul lui de activitate. Cine l-a încadrat altfel o facut-o pe propria răspundere.

  13. dora

    Cei care au comis asemenea ileglități să fie dați afară din armată și fără drept de pensie. Așa este în alte țări (armată, poliție, servicii).

  14. diclor-difenil-tricloretan

    Art. 5. – Soldaţii şi gradaţii voluntari au următoarele îndatoriri principale:

    e) să participe necondiţionat la misiuni internaţionale, în funcţie de cerinţele Ministerului Apărării;

    Nu ca daca-i sanitar nu poate face si serviciul de garda prin patrulare (ceea ce se face in Afganistan) !

  15. @DDT,
    DA, ASTA E DATORIA MILITARULUI, IAR DATORIA COMANDANTIULUI ESTE SA NU TRIMITA MILITARI NEINSTRUITI SAU NEPREGATITI IN ZONA DE RAZBOI, SA IL PREGATEASCA SI INSTRUIASCA CONFORM SPECIFICULUI MISIUNII.

  16. EF

    Nimic nou sub soare. In 2012, am fost martorul unei marsavii similare. Un subofiter a fost inlocuit cu altul mai „bazat”, chiar in timpul exercitiului final de repetare a misiunii. Omul facuse practic toata pregatirea dar cel nou venit avea „pedigree” superior. Atat ca asta a scapat cu viata. Si cu banii, desigur.

  17. @EF
    Cred ca nu cu toti. O parte a trebuit sa-i cedeze biefacatorului.

  18. ifrim

    Eu tin minte in felul urmator: mortii se acopera cu pamant, viii cu documente.Inainte de fiecare activitate cu risc ridicat din PPL (trageri,grenade,trotil,ATTL ) in cate locuri semna personalul de luarea la cunostinta a NTSM? Multe. Asa ca si cei de la personal, dupa atatea evenimente tragice cu decese ,raniti,mutilati au pe o coala A4 semnatura cu acceptul (acordul) militarului plecat in TOEx.In fata onoratei instante stiti cum devine situatia!

  19. Geofreeland

    Și la doctor e la fel, semnezi ca să te operezi. O tâmpenie, doctorii să se apere de malpraxis și militarii de moarte. Nu știu de ce militarii trebuie să semneze. Ei executa ordinul, de luptă, nu de făcut bocancii altora. Ciudățenia e alta. Ce înseamnă ordinul unui comandant militar față de ordinul ministrului apărării care e un civil. Chestia asta trebuie reglată. Ordinul militar te trimite în luptă funcție de situția tactică din teren pe când ordinul ministrului e un act pur administrativ. De aici și chestia cu semnatul, inventată din frica juridică. Ai semnat, mortul e de vină.

  20. gerula

    Camasa mortii e riscul asumat al fiecarui militar de pretutindeni.Indiferent de functia din stat riscurile raman aceleasi.Daca a fost incadrat pe o functie fara a avea pregatirea necesara,cei vinovati sa raspunda.
    Problema pilelor in armata e veche si inca ne rezolvata.Vaaloarea profesionala nu conteaza,studiile deranjaza’,pt ca ptomovarile se fac pe pile iar sefii nu apreciaza elite.le autentice.Cancerul din societate a cuprins si armata

  21. IONITA TODERITA

    BUNA ZIUA! CEL CE A SCRIS ARTICOLUL STIE FOARTE BINE DESPRE ACESTE PRACTICI!
    SUNT FOST SUBOFITER DIN FOSTA BRIGADA 30 GARDA MIHAI VITEAZU, VREAU SA SA CONFIRM FAPTUL CA INCA DIN PRIMA MISIUNE INTERNAIONALA DIN 1996 ANGOLA S-AU PRACTICAT ASTFEL DE SMECHERII!
    RECOMAND CELOR CE NU STIU CU CE SA MANANCA LUCRURILE ASTEA ,SA STEA DEOPARTE!
    (PENTRU CEI CARE COMENTEAZA FARA SA CUNOASCA PASUL DE FRONT)CADENTA,112-114 PE MINUT!

  22. IONITA TODERITA

    BUNA ZIUA! CEL CE A SCRIS ARTICOLUL STIE FOARTE BINE DESPRE ACESTE PRACTICI!
    SUNT FOST SUBOFITER DIN FOSTA BRIGADA 30 GARDA MIHAI VITEAZU, VREAU SA SA CONFIRM FAPTUL CA INCA DIN PRIMA MISIUNE INTERNAIONALA DIN 1996 ANGOLA S-AU PRACTICAT ASTFEL DE SMECHERII!
    RECOMAND CELOR CE NU STIU CU CE SA MANANCA LUCRURILE ASTEA ,SA STEA DEOPARTE!
    (PENTRU CEI CARE COMENTEAZA FARA SA CUNOASCA PASUL DE FRONT)CADENTA,112-114 PASI PE MINUT!