Poate nu aș mai fi scris, așa cum am promis și m-am jurat în sinea mea, despre Simona Halep, dar ieșirile septuagenarului Ilie Năstase cu ocazia investirii sale ca consul al Cehiei, ( nu am vrut să evit kako fonia cu bună intenție, pentru că e meritată) care este mentorul spiritual al Simonei, ca și ultimul rezultat al Simonei la Wuan, mi-au ridicat din nou mingea la fileu și tensiunea. Pe Năstase nu îl mai comentez, se comentează singur păcat de talentul lui, l-am idolatrizat ca jucător, îl detest ca om. Eu l-am scos de mult din tribuna competițiile și interesul meu, e prea bătrân ca să îl mai învețe cineva ce înseamnă decența, bunul simț, respectul. Nu merită.
”Vreau și eu cu Simona”
Simona în schimb este în creștere, din păcate nu și de formă. Ceea ce nu înțeleg eu este cum poate un jucător, sau mă rog, jucătoare ca ea să fie nr 2 mondial jucând așa de prost și având rezultate atât de slabe. Explicația nu poate fi decât aceea că tenisul feminin este în regres, nu mai există valori certe, se câștigă turneele după adaptarea la fusul orar, ciclul lunar,sau contul bancar, nu după talent sau profesionalism, antrenamente, etc. Au dispărut locomotivele, vagoanele merg din inerție, nu le mai trage nimeni înainte, nici măcar nu le mai împinge ”la cocoașă”, e un fel de ”Dumnezeu cu mila” în tenisul feminin la ora asta. Despre Simona am mai scris de atâtea ori, dezamăgit de jocul, dar mai ales de atitudinea ei, de spiritul ei de jucător și de instabilitatea ei emoțională sau incapacitatea de a se concentra, de a se monta, de a face ceea ce știe să facă, dar numai când iese soarele pe strada ei.În două rânduri am crezut că și-a revenit, dar a fost numai de moment, nimic serios. Ea nu știe să joace ”pe ploaie” sau ”în condiții vitrege” mental, dacă lucrurile nu ies cum vrea ea din primele schimburi de mingi devine un copil râzgâiat supărat că i s-a stricat jucăria și se supără pe toți, și pe jucărie și pe cel care i-a cumpărat-o și pe cel care îi spune că ea a stricat-o. Asta nu e performanță, asta nu e sport, asta nu e profesionist, cu tot locul doi pe care îl ocupă. Ea are pretenția ca toate jucătoarele sub ea în clasament să se dea la o parte când intră ea pe teren, pentru că ea e Simona Halep,”campioana noastră”. Uite că nu e așa, se pare că în ultimul timp jucătoarele da la poziția 20 la 100 în clasament se roagă să nimerească cu Simona, ca să se poată lăuda și ele că au bătut nr 2 mondial și să meargă în turul următor.
Vreau și eu antrenor
În meciul jucat azi cu Daria Kasatkina, noul ”coach!” Andrei Pavel a intrat să îi dea indicații în setul 2 la 1-4, când era clar că va pierde din nou, Andrei îi spune : ” Încearcă să o pui pe ea să alerge, acum te aleargă ea… Să o alergi, nu cu viteză, cu periatele, gândește-te că tu ai avut minge de ghem, ai avut și un pic de ghinion acum.… hai …trage un pic de ghemul ăsta și vreau să văd că .. cum.. când… cum e la.. dacă areeee.. ce trebuie să terminăm meciul… da nu îi da tu, țin’ te de ea. Dacă e să termine ea, să termine ea, dar nu îi da tu!” A fost ceva în genul ”să ne fie bine, să nu fie rău”. Să mă ierte Dumnezeu dar dacă asta spune un antrenor elevului său și asta îl învață când el e dărâmat psihic, mă fac și eu antrenor, psiholog, consigliere, orice, că nu e cine știe ce filozofie. Simona, mă auzi ? Cer mult mai puțini bani decât Pavel, eventual doar cheltuielile de călătorie și cazare că mai mult nu cred că face nici Pavel. Ei i-aș fi spus:” Simona , din acest moment, uită cine ești tu, uită cine e ea, uită unde ești, șterge tot, nu ai nimic de pierdut, doar de câștigat. Joacă tenis fără să te gândești la rezultat gândește-te doar la ceea ce trebuie să faci să câștigi punctele. Relaxează-te, trage aer în piept, joacă calm, știi să joci tenis, arată-le și celor care te privesc că știi. Nu e mai bună ca tine!”
Rezultate ”a la Simona”
Și pentru că se vor găsi destui, ca și până acum, să spună că sunt eu prost, că ea e pe locul doi și asta spune ceva, că e a doua jucătoare a lumii, hai să îi vedem performanțele de anul acesta:
1 Ianuarie, Shenzen – O victorie în turul întâi apoi învinsă în turul doi de Siniakova
16 Ianuarie, Australian Open Melbourne –pierde în primul tur la Shelby Rogers
30 Ianuarie, Petersburg – câștigă două meciuri, pierde în turul 3 la Natalia Vikhlyantseva
07 Martie Indian Wells, California –câștigă un meci, îl pierde pe al doilea la Kristina Mladenovic
21 Marie Miami-câștigă 3 meciuri, pierde în sferturi la Johanna Konta
24 Aprilie Stutgard –câștigă dpuă meciuri pierde pe cel de-al treilea la Laura Siegemund
6 mai Madrid – câștigă 5 meciuri, câștigă în finală cu Mladenovic
14 Mai, Roma –câștigă 4 meciuri, pierde în finală la Elina Svitolina
28 Mai Roland Garros – câștigă 6 meciuri pierde în finală la Jelena Ostapenko
25 Iunie Eastbourne –câștigă două meciuri pierde la Caroline Wosniacki
3 Iulie Wimbledon – câștigă 4 meciuri pierde în sferturi la Johanna Konta
31 Iulie Washington –câștigă două meciuri, pierde la Ekaterina Makarova
7 August Toronto – câștigă 3 meciuri, pierde la Elina Svitolina
13 August Cincinnati – câștigă 4 meciuri, pierde la Garbine Muguruza
28 August US Open – pierde în primul tur la Bunica Șarapova
24 Septembrie Wuhan – pierde în primul meci cu Kasatkina.
Deci exceptând meciurile din Fed Cup, a participat la 16 competiții, a câștigat o finală, de 3 ori finalistă, de doua ori semifinalistă, de trei ori în sferturi dar și de trei ori ieșita din primul tur, de trei ori la al doilea meci, de trei ori la al treilea meci, situațiile de mijloc nu le mai bag în calcul. Raportul meciuri câștigate meciuri pierdute e irelevant, pentru ca poți câștiga o finală amărâtă nu știu pe unde, ai făcut 5 victorii și să pierzi 4 alte turnee din primul tur, apoi să te lauzi că ai golaveraj pozitiv.
Dacă ăsta e parcurs de mare campion sau de locul doi mondial, atunci ori trebuie să schimbăm definiția campionului, ori tenisul feminin a scăzut la un nivel care nu își merită banii. Cu așa nivel, în țara orbilor orice chior e împărat.
Simona și declarațiile
Ce mă mâhnește pe mine este că talent are, știe tenis, dar stă dezastruos la capitolul mental, e îngâmfată, încăpățânată, îi plac laudele și se lipește doar de lingăi, pe cei care îi spun că și mai ales unde greșește îi îndepărtează. O parte din vină o poartă și televiziunile care o lăudau de exemplu la Roland Garros că cea mai bine îmbrăcată jucătoare, ca și când ea s-ar fi dus să prezinte moda acolo. Dar asta e. Sper să nu ajungă la 70 de ani o altă Năstase, că înseamnă că școala românească de tenis de câmp scoate numai campioni înfumurați, lipsiți de bun simț. Și declarațiile de după eșecuri, cu care ne-a obișnuit deja, cum că a făcut ce a putut, că adversara și-a dorit mai mult victoria, sau că a avut o probleme de sănătate ba la nas, ba la stomac, ba la glezna, ba la călcâiul lui Heracles, tot de bun simț țin. Dar de unde nu e …. Declarația lui Halep după ultimul meci este identic cu toate declarațiile date după fiacre înfrângere rușinoasă. Sunt șabloane învățate de la consilierii de PR. „Nu am mai jucat de vreo lună. Este greu să revii și să joci meciuri. Este greu să intri în ritm în câteva ghemuri. Poate a fost o greşeală că nu am jucat, dar aveam nevoie de odihnă după US Open. Cred că Daria a jucat foarte bine şi i-a ieşit totul. Dar nu a fost cea mai bună zi a mea. Este greu, dar iau lucrurile aşa cum sunt. Nu este nicio dramă. Dar cu siguranță voi discuta despre acest meci şi voi învăţa multe din el” Proști consilieri are. Cum dracu să ai nevoi de odihnă după un turneu în care ai jucat doar un meci? Păi Șarapova a stat pe bară cam doi ani și când a revenit i-a tras-o Simonei cu strigături și la propriu și la figurat. Auzi, Kasatkinei i-a ieșit totul.Păi da, că ea aleargă la antrenamente de îi ies ochii.Nu știu dacă îi ies și clătitele la fel de bine, dar o poate ajuta Simona că le are cu tigăile.
Kasatkina și Ostapenco sunt viitoarele stele ale tenisului. Dacă le lasă Șarapova. Apropo, auzeam acum câteva zile un comentator specializat în tenis că nu îi place de Ostapenko, pentru că nu e sensibilă, cică e prea serioasă pe teren, ”nu zâmbește la el când joacă”. Păi aia nu intră pe teren ca să facă clipuri publicitare, aia când intră joacă tenis.
https://www.youtube.com/watch?v=ZU8r2uNA0ZM
http://www.espn.com/tennis/player/results/_/id/936/simona-halep
27seotembrie1991, data nașterii Simonei. In ziua meciului de la Wuhan curbele bioritmice la fizic si intelectual erau la minimum. Deci curba intelectual înseamnă atenția, intuiția, distribuția atenției, concentrarea, ceea ce nu s-au văzut in meci. Curba fizicului la minim înseamnă capacitate de efort minima, lipsa de reacție, forța de lovire mică, ceea ce s-a văzut. Pentru cine vrea, dacă vrea bineînțeles, poate citi despre bioritmuri. Sunt o știința fabuloasa, pe vremuri la IEFS se preda la studenți. Citiți totuși si veți STI multe, când se întâmpla accidentele-in zero intelectual, când nu scoți o măsea in zero fizic, când nu ai chef de a face ceva in zero psihic. Citiți. Eu la aplic din 1977.
Zi-le domnu Geo!
Simona o bate pe Sharapova la China OPEN. Ce spun bioritmurile? Simona: fizic, plus maxim, psihic, plus maxim, adică jocul ei s-a bazat pe forța si determinare maxima. Sharapova, 19.04.1987, fizic in limita minima, lovituri slabe, parabile deși determinarea si intuiția ei erau pe plus. E gluma? Citiți despre bioritmuri. Oricum, Simona e pe plus încă 5 zile de acum si mai ales ca forța si determinarea vor fi dublate de curba intelectului, atenție si intuiție, care intra pe plus.
@Geofreeland,
Ia vedeti, cum va fi la turneul campionilor?
La WTA Champion Race 2017, Singapore, 22.10-29.10, Simona este pe plus la emoțional (psihic) si începând cu 22.10 trece in plus si la fizic. In schimb, ca si la China OPEN, este pe negativ la intelectual (distribuția atenției, intuiție). Ce înseamnă asta? Dacă nu joaca in ziua de 22, periculoasa fiind in zero (punct critic), Simona, dacă s-a odihnit suficient, poate juca, crescendo, intrând in ritm, cu multă forța, cu multă determinare. Un joc fără intuiții riscante, clasic, de pe linia de fund, cu servicii si retururi puternice, bine plasate, poate învinge. Chiar si ieșiri la fileu, după un retur puternic, pot fi un Argument de joc. Cert e ca forma fizica si mai ales determinarea, după 2-3 meciuri, pot face din Simona o reduta greu de surprins. Fiind pe minus la intelect, trebuie sa nu riște nimic, sa aștepte mingea, si sa răspundă in forța.
Victoria Simonei cu Kasatkina s-a datorat forței loviturilor (e pe fizic maxim plus) si pe o determinare medie (după 6 oct intra la psihic pe minus) dar a intrat in plus la curba intelectului-distributivitatea atenției, intuiție, previziune. Pregătirea psihică trebuie accentuată in pauzele dintre meciuri. Doar talentul ei o poate ajuta de acum pana in finala, fizic poate, joc intuitiv si reacție buna poate dar motivațional poate avea căderi in plasa delăsării, mulțumindu-se si trenând șansele in contul unora viitoare renunțând la deciziile tranșante.Daca Simona câștiga Beijingul, profitând de absenta unora pe măsura, e o mare campioana.
Liderul, nr 1 mondial! Bravo fetițo! Ai talent si meriți bucuria împlinita! Jocul Simonei cu Ostapenko se încadrează perfect bioritmului. Forța in primul set. In al doilea set, fizicul s-a diminuat, dublat de curba psihicului pe negativ. Salvarea jocului ei a fost curba intrata pe plus a intelectului când Simona a fost mai lucida, atenta si creativa. Ostapenko bioritmic a fost in minimul fizic, psihicul pe plus, dar talentul Simonei a învins. In finala Simona va avea probleme, fizicul deși încă pe plus e in scădere, psihicul e pe negativ, numai curba intelectului e pe maxim. Odihna multă, pregătire psihică intensa, încât jocul ei trebuie sa fie dozat fizic, sa fie pragmatic, inteligent, sa-si plimbe cât mai mult adversara pe linia de fund si sa se concentreze pe serviciu, sa evite greșeli neforțate. Calmitate, răbdare si inteligenta, asta e soluția bioritmica, resursele fizice fiind aproape epuizate.