Comunicate ale MApN

Categoria Magazin

Două comunicate date unul după altul de sectia de presă a MApN aduc două informații pe care le consider demne de a fi cunoscute. Iată-le așa cum au fost emise, apoi le voi comenta pe rand:

“Nr. 354

12 octombrie 2017

,,Cadet pentru o zi”

Ministerul Apărării Naţionale organizează, în premieră, între 12 și 14 octombrie şi 27 și 28 octombrie, în contextul sărbătoririi Zilei Armatei României, seria de acțiuni ,,Cadet pentru o zi” în colegiile militare liceale din Alba Iulia, Breaza, Câmpulung Moldovenesc și Craiova, dar și la Academia  Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

În cadrul acestui eveniment, elevi selecţionaţi pe bază de voluntariat din instituţii civile de învăţământ sunt invitaţii elevilor și studenţilor militari pentru a se familiariza cu activităţile desfăşurate într-o instituție militară de învățământ. Programul zilelor de curs va fi comun – ore la clasă, activități extracurriculare, dar și rapoartele de dimineață și de seară.

”Cadet pentru o zi” își propune să realizeze schimburi de experiență între instituţii militare şi civile de învăţământ, contribuind la extinderea celor mai bune modele şi practici didactice, la valorificarea valenţelor formativ-educative ale interacţiunii elevilor din diferite instituţii de învăţământ, în sprijinul conturării opţiunilor profesionale ale acestora.

Proiectul se va desfășura după următoarele coordonate:

–  Colegiul Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza care, în zilele de 12 și 13 octombrie, va primi vizita a 25 de elevi din clasele a VII-a, însoțiți de trei  profesori, de la Şcoala gimnazială “Matei Basarab”, din Târgovişte. Persoană de contact Graţiela Mihăescu, tel. 0723004003.

– Colegiul Naţional Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia va fi vizitată, în perioada 12-14 octombrie, de 20 de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a, împreună cu doi profesori, de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, din Alba Iulia. Persoană de contact Daniela Filimon, telefon 0744850818.

– Colegiul Naţional Militar “Ştefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc va primi vizita, în zilele de 19 și 20 octombrie, a 10 elevi din clasele a VII-a, împreună cu un profesor, de la Şcoala Gimnazială “Bogdan Vodă”, din Câmpulung Moldovenesc, şi a 10 elevi din clasele a VII-a, însoțiți de un profesor, de la Şcoala Gimnazială nr. 3, din Suceava. Persoană de contact Elena Jora, tel. 0746923563.

– Colegiul Naţional Militar “Tudor Vladimirescu” din Craiova va fi vizitat, în zilele de 27 și 28 octombrie,  de 20 de elevi din clasele a VIII-a şi de doi profesori de la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti”, din Craiova. Persoană de contact Ioana-Cristina Lădaru, tel. 0722286247.

– Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanţa va fi gazda, între 12 și 14 octombrie, a 20 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, împreună cu doi profesori, de la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, din Brăila. Persoană de contact Mihaela Zabolodni, telefon 0770530560.

În funcţie de necesităţile de promovare a profesiei militare identificate de structurile specializate ale M.Ap.N., evenimentul special ,,Cadet pentru o zi” are potenţial de extindere în anii următori la toate instituţiile militare de învăţământ.

 

 

„Nr. 355

12 octombrie 2017

Prin ordin al ministrului apărării naţionale, Mihai Fifor, generalul de flotilă aeriană Viorel Pană a fost împuternicit, începând cu data de 11 octombrie, la comanda Statului Major al Forţelor Aeriene.

Începând cu aceeaşi dată, generalul-locotenent Laurian Anastasof a fost împuternicit în funcţia de consilier militar al ministrului apărării naţionale.

Generalul de flotilă aeriană Viorel Pană a îndeplinit funcţii ca pilot de vânătoare pe MiG-21 în escadrile ale Forţelor Aeriene din anul 1989 până în anul 1992, când a făcut trecerea pe avioane de transport, începând cu AN-24 și continuând cu Hercules C-130 și C-27J Spartan, în cadrul Bazei 90 Transport Aerian, la comanda căreia s-a aflat din anul 2014.

Are peste 3.000 de ore de zbor şi este instructor pentru C-130 Hercules şi C-27 J Spartan. A efectuat peste 200 de misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Afganistan, Bosnia şi Kosovo, a comandat şi participat în numeroase misiuni în ţară şi în străinătate (Libia, Muntenegru, China, Mali).”

 

Primul comunicat mi se pare o inițiativă buna, care ar fi bine să aibă continuitate, să nu fie doar o acțiune de ”sărbători”, pentru că la ora aceasta datorită conducerii haotice și legilor anti-armată ale vuvuzelelor de partid,  meseria armelor a devenit nu doar neindicată ci total contraindicată pentru tinerii dotați ai zilelor noastre. E posibil ca ea să fie atractivă pentru cei care nu au alte șanse de afirmare în altă parte, sau cred că la armată carte multă nu se cere, dar nu mai ține. Dacă în rândul vârstnicilor se mai știe ceva despre armată, cei mai tineri, care nu au și așa decât foarte rar timp să vadă ce se mai întâmplă prin armată, știu despre armată doar ce au auzit pe ici pe colo, unii de la părinți, că armata înseamnă îndobitocire, căprărie și plimbarea valizelor prin dormitor, sau, din media,  că militarii sunt nesimțiții de serviciu ai societății, că toată lumea îi înjură prin mijloacele de transport în comun și că li se va pune frâu, că are ea grijă Olguța de ei și le va face viața și anii de pensie un calvar.

Era nevoie deci de ceva pentru ca cei care mâine vor candida  la instituțiile de învățământ militar să știe ceva mai mult și mai realist despre armată. Dar, am spus, este recomandat ca astfel de activități să se deruleze in baza unui plan continuu, nu doar odată pe an și am înțeles că asta este și intentia. Să fie într-un ceas bun!

Al doilea comunicat are două părți, una bună și una proastă. Cea bună este că la comanda SMFA a ajuns un militar foarte bine pregătit profesional  și la fel de corect și cinstit. L-am cunoscut personal în două ocazii și am avut ocazia să constat că este un profesionist adevărat și un caracter fără cusur. Sper și cred că nu s-a schimbat.Felicitări și succes în continuare domnule general!

A doua parte, vestea proastă, este că fostul șef al SMFA a ajuns consilierul militar al ministrului Fifor, adică practic cel mai important om după ministru, cel care dirijează și filtrează tot si care, așa cum îl știu eu(dacă nu cumva îl confund și deci mă înșel, caz în care îmi cer scuze de acum), va încerca să îl încalece și pe Șeful SMG. De data asta sper să mă înșel, dar nu mi s-a mai întâmplat de mult. Mă întreb doar de ce domnul Fifor nu a ales un general din rezervă, dacă avea nevoie de consilier, de ce a fost nevoie să îl deconspire pe domnul Anastasof, când era plină rezerva de generali din toate partidele politice. L-ar fi putut lua chiar pe domnul Iliescu, că și așa va pierde șefia ANCMRR. Oricum, dacă ritmul schimbării miniștrilor la Apărare va merge la fel ca până acuma, domnul Anastasof a făcut o alegere proastă, pentru că va cădea cât de curând,  odată cu ministrul. Asta e cutuma.

Una peste alta, să zicem că totuși partea bună din aceste comunicate este predominantă.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Comunicate ale MApN

 1. geofreeland

  Pilotii militari sunt averea nationala a oricarei tari. Daca un pilot militar a fost imputernicit (!) si nu numit inseamna ca locul de sef este destinat altcuiva. Aducem un profesionist, face treaba si punem apoi un altul. De ce? Omul asta a vazut „din aer” ce le trebuie fortelor aeriene. Daca nici el nu mai stie, inseamna ca punem un altul care „mai stie” ceva. Daca avioanele zboara si-si indeplinesc misiunile inseamna ca fortele aeriene isi fac treaba. Restul e logistica, mentenanta, observare, pregatire pentru lupta, antrenament etc. Pilotii militari sunt averea nationala a oricarei tari. Cateodata, acolo in aer, pilotii iau decizii cruciale. Nimeni nu stie asta, nimeni nu a fost acolo, decat ei, minunile de oameni, cu aripi pe morminte.

 2. Tot ce mai vede la ora asta un pilot de sus sunt dealurile si multii dezbracati si eventual convoaiele de camioane transportand lemnul catre holzindustrie.

 3. Vladimir Putzin

  Cred ca aviatia noastra militara cu pilotii ei de ieri si azi, poat vorbi cel mai bine despre ce a fost si ce-a ajuns armata Romaniei.
  Daca nu ma credeti, intrebati-i pe ei pilotii si daca din nobila mandrie n-or sa vrea sa va raspunda, mergeti dragi prieteni in Cimitirul Militar Ghencea si priviti locul de vesnica odihna a nemuritorului pilot de vanatoare DORU DAVIDOVICI …

 4. Iulian

  Marine,
  Problema pare si este complexa si trebuie decriptata cu o keie:
  -functia de consilier nu da prerogative peste Seful Apararii;
  -daca numea un pensionar, sarea LOV si Carmen Dan, ca incasaza si pensie si solda;
  -imputernicirea este pt o perioada limitata, cam 6 luni (poate omul stie ceva tenis, dar trebuie sa-si imbunatateasca „serviciile”);
  -numirea lui SOF consilier inkide practic si legal aspiratiile la sefia apararii (Seful Apararii este numit din randul sefilor CFA sau loctiitorilor acestuia si nu fostilor!);
  -ar mai fi o keie…conform unui principiu Ta/Op/S …. se numeste scoaterea personalului/fortelor de sub loviturile inamicului! (poate fi citit si „lipsa comunicarii”-SOF etaland ades aerul din stratosfera, ceva Ozon, care nu mereu este si sanatos, depinde de proportie si repetabilitate)

 5. @Iulian
  Problema este simpla si nu are nevoie de cheie decat pentru mintile incuiate:
  1. Chiar daca funstia de consilier nu este peste prerogativele celei de sef al SMG, se stie ca intotdeauna, oamenii din apropierea stapanului sunt mai tari decat primii lor slujitori. Sa luam exemplul sfatuitorilor de taina ai lui Mihai, Brancoveanu care le schimbau deciziile, eunucii din seraiurile sultanilor care au schimbat viziri,garda pretoriana la Romani care a schimbat imparati, etc etc.
  2. Daca numea un pensionar, nu sărea Olguta, pentru ca legea nu e inca in vigoare, Fifor e om din casa, nici la Carmen Dan nu a sarit Olguta, a sarit presa, si in plus a mai fost incadrat un pensionar tot la Fifor si nu a sarit nimeni, chit ca acela chiar merita si face toti banii. Deci stai linistit, nu era revolutie.
  3. Imputernicirea se poate prelungi, ca doar se poarta meciurile in prelungiri.In plus e posibil ca nici Fifor sa nu stea 6 luni ministru.
  4. Nu fii chiar atat de sigur, la noi nici legile nu sunt respectate, dar cutumele.
  5. Am auzit si eu ca omul transpira cam mult si ca avea mintea prin nori, dar nu cred ca asta e cauza. Cred ca a realizat ca ii e mai bine acolo, in jungla sau mocirla politica. Poate acolo se simte mai bine, cine stie. Un militar adevarat ar fi refuzat cu modestie si mandrie, spunand ca viata si cariera lui au fost juruite armatei, hainei militare la care tine ca la ochii din cap. Nu a fost cazul.

 6. Iulian

  Marine,
  Să așteptăm prima ședință CSAT și să vedem dacă va fi numit, împuternicitul!
  Am cunoscut destui Gl…. consilieri! Erau pe ultimul drum…, adică cu pas, a la poker!

 7. Vasile

  Parerea mea este ca Gl. Anastasof a fost tras pe linie moarta, adica retrogradat si nu avansat prin aceasta numire. probabil ca a calcat pe bec sau s-a pus de-a curmezisul la ceva. Jalnic si penibil!!

 8. Nea Nicu

  Se pare ca este la moda imputernicirea pentru perioade limitatesub noul ministru de rezbel. La inceputul saptamanii s-au mai facut doua: Colonelul Constantin Luca. Directorul Casei de Pensii Sectoriale a fost imputernicit la sefia Directei Audit Intern, in locul dumnealui fiind imputernicita doamna colonel Mihaela Andritoiu, care a lucrat o buna perioada de timp si la unitati din Craiova. Deci varul Marin ar trebui sa stie cate ceva despre noua directoare de la Casa de Pensii. Cei doi sunt de formatie finantisti,cu scolile la zi, foarte buni profesionisti, structurile in cauza cred ca vor castiga prin aceste mutari.Eu ii felicit pe amandoi si le urez succes!

 9. @ Iulian, e posibil, dar nu stiu de ce cred eu ca nu e asa.

 10. @Vasile,
  Indiferent care ar fi motivul,ca a calcat pe bec, ca a manevrat gresit, ca ca a scuipat in sus sau s-a pipit in jos, indiferent care este scopul, ca este un sut in cur sau un pas inainte, isi va continua obiceiurile pentru in orice situatie, nu are nimic de pierdut.

Statistici T5