Întâlnire istorică la MApN

Categoria Despre Armata

 

S-a scris istorie

Așa cum este prezentat în comunicatul nr 397 din 20.11.2017,”ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, s-au întâlnit luni, 20 noiembrie, la sediul Ministerului Apărării Naționale, cu  reprezentanți ai structurilor asociative ale personalului militar în rezervă și în retragere.

În cadrul discuțiilor au fost trecute în revistă teme de interes comun și proiectele pe care  Ministerul Apărării Naționale intenționează să le promoveze în domeniul social în beneficiul personalului militar și civil, cu referire atât la cadrele în activitate, cât și la militarii în rezervă și în retragere, ale căror asociații vor fi consultate în continuare pe parcursul etapelor de elaborare a actelor normative.”

Este, așa cum am titrat, o întâlnire istorică, pentru ca este, după câte știu eu, singura întâlnire de acest gen a conducerii MApN cu reprezentanții asociaților rezerviștilor. Iată lista asociațiilor invitate:

Menționez că este posibil să nu fie prezente în această listă toate asociațiilor rezerviștilor din Armată, dar  cum SMAp nu are o structură sau birou specializat, aceasta este lista primită de la Direcția Calitatea Vieții a ministerului și nu era actualizată. Se mai întâmplă, fostul șef al acestei direcții avea probabil probleme mai importante de făcut decât să actualizeze situații.

Poate noul șef se va apleca mai adânc, adânc, adânc până la ultimele sertare asupra problematicii deosebit de complexe pe care o are de rezolvat. Sau poate se va înființa la SMAp un birouaș mic mic, dacă tot există aici mai multă preocupare față de rezerviști decât la aproape tot departamentul domnului Nasta care se pare că nu înțelege prea bine problemele militarilor. Rămâne ca asociațiile care  nu apar pe listă dar vor să fie luate în evidență, să contacteze Direcția Calitatea Vieții a Ministerului în măsura în care  acestea funcționează conform legislației în vigoare și pot  face dovada acestui lucru cu o hotărâre judecătorească, pentru a nu rata viitoarele întâlniri.

Cum nu s-a făcut prezența iar personal nu i-am cunoscut pe marea majoritate a celor prezenți, nu pot spune câte asociații din cele invitate au onorat invitația. Dar pot spune că nu este singura activitate de acest gen, se are în vedere și o a doua întâlnire, undeva în prima jumătate a lunii decembrie, de data asta cu reprezentanții asociațiilor militarilor activi. Aviz amatorilor, luați măsuri și sunați la Minister să verificați dacă figurați în evidență, dar să aveți documentele de ”identitate” în regulă, conform noii legislații, că nu merge cu decizii de pe vremea răposatului cum au multe asociații, activând practic în ilegalitate.

Revenind la activitatea de ieri, pot spune doar că au fost prezenți 48 de reprezentanți ai asociațiilor, apoi șefii de structuri din componenta Departamentului pentru Relația cu Parlamentul și Calitatea Vieții și bineînțeles Șeful SMAp, generalul  Nicolae Ionel Ciucă și ministrul Mihai-Viorel Fifor, acesta din urmă o bună parte din program,  fiind prins și în alte activități, la Parlament.  Timpul este o mare problemă pentru cei doi oficiali și aceasta este și cauza divizării întâlnirilor și incertitudinea datelor.

Iată care au fost problemele supuse dezbaterii, așa cum au fost trimise cu câteva zile înainte de către domnul Colonel Nicolae Anghelescu, de la cabinetul domnului General Ciucă Nicolae, cel care a primit însărcinarea să inițieze colaborarea dintre SMAp și Asociații:

Activitatea a început printr-un cuvânt introductiv al domnului general Nicolae Ciucă, pe care îl puteți vedea aici :

După cum reiese din această introducere, scopul adunării a fost inițierea unei legături între conducerea SMAp și Asociațiile militarilor în rezervă,  care se dorește primul pas în calea realizării unei cooperări și coordonări, în primul rând între asociații și apoi  între acestea și conducerea armatei. Atât domnul general Ciucă, cât și ministrul Fifor au menționat  mai mult decât insistent că este nevoie de o unificare a punctelor de vedere ale  acestor asociații pe probleme ce țin de doleanțele, drepturile și obiectivele comune, pentru o mai bună și eficientă relaționare și rezolvare dar și cooperare cu conducerea Ministerului Apărării Naționale.

Este mai mult decât lăudabilă nu doar inițiativa întâlnirii ci și intenția declarată și constatarea faptului că datorită fărâmițării rezerviștilor în câteva zeci de asociații, glasul fiecăreia dintre ele este prea slab și prea puțin convingător pentru a fi auzit sau băgat în seamă chiar și de către cei care ar dori să îl  asculte. Acest punct de vedere, nu numai că îl aprob și susțin dar l-am evidențiat personal la toate întrunirile la care am participat în cadrul Forumului Asociațiilor Militarilor. Uite că nu sunt singurul care cere cu insistență acest lucru. Chiar și domnul Ministru Fifor, un civil, dar un civil aflat în fruntea MApN, a constatat necesitatea coagulării eforturilor asociațiilor în punctele de interes comun, pentru a forma o mai puternică și evidentă voce, așa cum se poate constata din această înregistrare.

Paltonul și cămașa

Ei bine, deși atât programul stabilit cât și exprimările celor doi șefi ai Apărării trimiteau către acest subiect pentru a putea fi realizate celelalte deziderate comune, în luările de cuvânt decât doi vorbitori au făcut referire la acest subiect și au cerut celorlalți participanți la discuții să ia o decizie sau sa se exprime pe speță. Ceilalți, în totalitate s-au limitat la a prezenta doar problemele asociațiilor lor, cu realizări sau nevoi, făcând din această întâlnire nu un prim pas în unirea eforturilor militarilor spre o mai eficientă și unică voce, ci o ocazie de a-și rezolva problemele individuale sau de grup, nefăcând absolut nici o referire la subiectul principal al întâlnirii. Ba mai mult, reprezentanții unor asociații au profitat de ocazie pentru a cere celorlalți să adere la asociația lor care –vezi Doamne- este mai bine cotată pe piață. Nu nominalizez, e suficient că le-am menționat gestul.

Se apropie iarna, vine frigul, toată lumea spune că avem nevoie de palton, dar când e vorba să îl îmbrace unii strâmbă din nas, că irită la piele, că mănâncă, că e incomod, că nu se pot mișca lejer, că e mai macho în cămașă.  Unul din reprezentanți, bănuiesc că disperat de lipsa de interes a celorlalți față de această inițiativă, a cerut domnului general Ciucă să facă domnia sa și al doilea pas și să stabilească o a doua întâlnire a asociațiilor, la care reprezentanții acestora să vină mai pregătiți și eventual cu soluții de punere în practică a ideii.

Din păcate domnul general prin însăși natura funcției nu poate nici să sugereze modalități sau soluții de rezolvare, fără a încălca principiul neamestecului în treburile interne ale asociațiilor. Tot din păcate, marea majoritate a celor prezenți, pe cât de autoritari și greu de înlocuit sunt de pe scaunele pe care s-au suit în cadrul asociațiilor, pe atât de inerți și de nemișcat sunt când trebuie să facă ceva spre o colaborare cu celelalte asociații și așteaptă să primească ordin și indicații privind ce e de făcut, rămași probabil cu acest obicei încă de pe vremea când erau activi. Dolce far niente !

Punctul 6, armata și politicul

Au fost luate în discuție, mai mult sau mai puțin, toate punctele de pe ordinea de zi, constatându-se complexitatea problemelor și necesitatea intervenției asupra unor prevederi legale, ordine sau legi, care sunt relative strâmbe. Când s-a ajuns la punctul 6, cel legat de modalități de abordare a politicului, discuțiile s-au încins și tocmai cel care era singurul în măsură să dea răspunsuri din partea gazdelor, respectiv ministrul Fifor a fost nevoit să plece la …Parlament.

A avut timp totuși să admită că s-au făcut greșeli de abordare a problematicii pensiilor militare și a promis că lucrurile nu vor rămâne așa cum sunt abordate acuma, că trebuie găsită o soluție și schimbat ceva privind actualizarea pensiilor, dar nu poate spune ce și cât. Întrebat de vicepreședintele ROMIL ce este și ce nu este adevărat din informațiile care au apărut vizavi de OUG 59 privind pensiile militare, domnul ministru a răpuns: ”Cred că a fost și greșit înțeleasă povestea asta cu pensiile. Această creștere este foarte foarte greu de suportat de bugetul statului și asta vă spun cu toată onestitatea acest lucru, că vă place sau nu vă place ce spun dar e de datoria mea să vă spun. Ar fi însemnat anul viitor, dacă s-ar fi păstrat această actualizare, un impact de  de 11 miliarde lei pe care efectiv bugetul statului nu îl duce, nu îl poate duce.  Și atunci s-a căutat o variantă, cum să rămânem la un nivel acceptabil de buget și să nu mințim oamenii,  vă dăm, nu vă dăm ….Dar există soluții să reglăm chestia în Camera Deputaților. Eu am avut o discuție  cu domnul secretar de stat Nicolae  Nasta, și i-am dat niște instrucțiuni, înțeleg că nu le-a înțeles foarte bine, o să mai discutăm, sunt aici colegii de la Casa de Pensii și o să discutăm din nou această problemă și vă spun că nu iese din Parlamentul României să fie chestiune nedreaptă. Vă asigur de chestiunea aceasta. Da, probabil că se va face o actualizare, probabil  se va face ca în civilie, trebuie să discutăm, pentru că trebuie să fie foarte clar, nimeni nu vrea să lezeze drepturile militarilor, înțelegeti-mă, dar nici nu putem să vă mințim și să vă spunem că se poate da ceva și nu se mai poate da la un moment dat.”

Să fiu sincer, declarația m-a uimit, nu știam că actuala conducere (de partid și de stat) se gândește atât de departe când promite ceva, adică își pune problema  dacă peste un an sau câteva luni, va avea banii pe care i-a promis, dar poate o fi o nouă abordare și nu știu eu,  sau așa ceva e valabil  doar când e vorba de militari, nu de aleși.

Întrebat dacă este posibil să se dea o prorogare a aplicării actualizării în forma legii 223, domnul Fifor a admis că nu e exclus să se cadă asupra acestei variante, dar deocamdată nu se știe nimic clar, legea se află în procesul de construcție în parlament se pot face oricând amendamente până la adoptarea formei finale.

Din răspunsul dânsului, un lucru este clar, NU SE RENUNȚĂ LA ORDONANȚA 59, PENTRU CĂ NU SUNT BANI. SCURT. Vor încerca să amelioreze lovitura cumva, să nu ne dea cu pumnul în plex nici cu palma peste față, dar ne vor lovi, că nu se poate altfel. Poate un cap în gură ceva…așa mai șmecherește. Nu se ține cont de faptul că ordonanța este neconstituțională, că încalcă art 5 din legea 346 din 2006, Decizia 20 din 2000 a CCR, dreptul la proprietate, principiul predictibilității, că astăzi iau ce au dat tot ei ieri. Ei știu doar atât, că nu au bani.

Apoi domnul ministru a plecat. Discuțiile au continuat cu probleme de interes  mai mult sau mai puțin comun. S-a pus întrebarea ce este adevărat în afirmațiile doamnei Olguța Vasilescu privind implicarea MApN în emiterea ordonanței, dacă Direcția Juridică sau Direcția Financiar Contabilă au fost consultate sau au contribuit la emiterea ordonanței IAR ȘEFUL DIRECTIEI JURIDICE A MENȚIONAT CĂ NU LI S-A CERUT AVIZ PE ACEASTĂ ORDONANȚĂ. Este foarte interesant răspunsul domnului colonel Dragu Aurel, deoarece doamna Vasilescu a menționat că ordonanța a fost chiar inițiată de MApN, iar domnul consilier al doamnei secretar de stat Doina Barbu a declarat pe data de 14 în Comisia de Muncă a CD, că ordonanța are avizul MApN.

Deci pe undeva se minte en gros și en detaille și este caz penal pentru că a fost încălcată Legea 346/2006, prin abuz având ca scop obținerea de foloase necuvenite și mă gândesc că poate fi vorba de constituirea unui grup infracțional în scopul realizării unor foloase materiale în interesul unui grup de persoane,  pentru că sumele ”economisite” de la pensionari în favoarea guvernului prin aplicarea acestei ordonanțe aud că s-ar ridica la 11 miliarde de lei.

Woooooooooooow. Parcă aș sesiza DNA-ul, zău așa!Codruța, uite la Olguța, își bagă mânuța!

După două ore și 35 de minute de discuții pe diferite teme, mai mult particulare, activitatea s-a încheiat, ca de obicei când e vorba de militarii români, fără nici o concluzie, fără nici un plan de viitor, fără nici o declarație comună (a asociațiilor), doar cereri și plângeri, dar fără angajament din partea celor care ar fi trebuit măcar  să mulțumească că au fost adunați laolaltă pentru prima oară totuși și fără să afirme careva că dorește să coopereze cu altcineva sau că e gata să formeze o structură comună în care el nu dorește să fie vioara întâi. NICI UNUL NU A SPUS, ”EU PROPUN SĂ NE REÎNTÂLNIM PESTE….10ANI (MĂCAR),  SĂ FACEM UN PLAN DE BĂTĂLIE”. Era prea mult, erau prea obosiți.

Toți vor să fie declarați  asociație de utilitate publică, ca și așa zisa Casă Regală, toți vor fonduri și dreptul de a propune avansări, de primi bilete de tratament, de a fi invitați la sindrofii, dar nici unul nu a spus ”EU VREAU SĂ MĂ UNESC CU ȚARA”.

Ăștia suntem, ăsta ne e sfârșitul (activității, bineînțeles).

În loc de concluzii

Eu închei cu două sentimente contradictorii: pe de o parte bucuria că la nivelul conducerii SMAp există dorință de dialog și cooperare, s-a încercat coagularea asociațiilor rezerviștilor, pe de altă parte dezamăgirea că nu suntem în stare să realizăm că asta este singura șansă să ne putem impune și să însemnăm ceva, că suntem mâncați de orgolii, dar mai ales de impotență. Să ne fie rușine !Poate cer eu prea mult, poate nu am văzut bine, poate sunt prea pesimist, poate totuși pana la urmă ne va veni mintea la cap, dar din ce am văzut, pulsul este slab, pacientul respiră cu dificultate, dacă e decuplat de la aparate nu are zile.  Păcat de efortul făcut de șeful SMAp.

Două lucruri am constatat  cu această ocazie la domnul ministru Fifor, pe care nu  le cunoșteam. Are un simț al umorului și o capacitate de a reacționa surprinzătoare (cel puțin pentru mine) ceea ce nu e rău și are obiceiul (probabil luat de la domnul prim ministru) de a-și certa supușii în public, de față cu alții, ceea ce nu e bine. Probabil asta a văzut unde a făcut armata, dar era un obicei neacademic, sau poate crede că așa trebuie să se poarte în armata sau cu militarii, dar se înșală. Copilul se pupă numai în somn, iar militarul, cu atât mai puțin când e vorba de un șef,  se ceartă numai între patru ochi domnule ministru, nu în fața subordonaților sau a celor mai mici în grad.

O altă observație sau constatare este aceea că în timp ce domnul general Ciucă a venit doar cu domnul colonel Anghelescu, care de altfel s-a ocupat (foarte bine) de această activitate, din partea ministerului au venit o grămadă de șefi de structuri care sunt convins că aveau o grămadă de documente de rezolvat(poate chiar de actualizat situații) dar au asistat doar la întâlnirea noastră. Sper că nu au fost aduși doar ca să vedem noi că ordonanța Olguța nu a făcut praf ministerul.

Adevărul este însă că SMAp nu are la această oră structuri, sau birou care să gestioneze legătura cu asociațiile militarilor și a fost nevoit să apeleze la cei subordonați ministrului. Motiv de reflecție și înființare,  în perspectiva reorganizării SMAp, a unui birou măcar, care să se ocupe cu aceste aspecte pe viitor, dacă tot se dorește permanentizarea acestui gen de activități care cu timpul, pe măsura dezvoltării vor necesita tot mai multe eforturi. Nu știu însă dacă chiar merităm atâtea eforturi.

Abia la poza de final am sesizat că a existat cineva care nu prea a văzut cu ochi buni activitatea organizată de șeful SMAp și pândește din umbră în chiar inima ministerului. Vnimanie, Vnimanie!!!!!

NOTA BENE: Domnul Fifor, cu gurița domniei sale a spus ca dacă vor lăsa actualizarea pensiilor militare așa cum prevede L223, ar însemna un impact de 11 miliarde de lei la bugetul statului. Adică această creștere ar fi de 11 miliarde lei.

Păi, (vorba celui din reclamă) așa ceva… nu se poate. Și o să explic de ce:

1. din datele oferite de chiar Ministerul Apărării naționale, la cererea mea, (date postate în articolul cu Ordonanța în date și cifre),  rezultă că plata tuturor pensiilor militare, inclusiv a restantelor din anii 2012 , 2013 și restanțe recalculări, ar fi de 3.304.626.255. TOATE PENSIILE MILITARILOR.

2. PĂI DACĂ TOATE PENSIILE ÎN 2017 au fost de 3 miliarde, cum să fie numai actualizarea din 2018 11 miliarde? Suntem în grota minții, nu în noapte.

3. Tot bugetul Apărării pe 2017 a fost de 16.322.232.000 , iar domnul Fifor ne spune că actualizarea pensiilor militarilor ar duce la un impact de 11 miliarde? Imposibil.

4. Chiar dacă ar încerca să spună că s-a referit la tot bugetul apărării nu ar fi bine pentru că asta înseamnă că vor să reducă bugetul pe 2018 și să nu se mai încadreze în cei 2% promiși.

ÎN CONCLUZIE , E MARE DANDANA DOMNULE MINISTRU, MARE RĂU.

Să nu spuneți că ați vrut să spuneți 11 milioane de lei vechi, că pe ăia îi plătim noi la buget, numai să nu scoateți actualizarea pensiilor cu veniturile activilor din lege. Batem palma ?

Pe ultimul rând, dar nu în ultimul rând țin să mulțumesc personal, căci nu am alte împuterniciri și nici competențe, tuturor celor care s-au implicat în organizarea și desfășurarea acestei activități.

http://www.mapn.ro/cpresa/15735_%C3%8Ent%C3%A2lnire-cu-reprezentan%C8%9Bii-asocia%C8%9Biilor-militarilor-%C3%AEn-rezerv%C4%83-%C8%99i-retragere

 

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

44 Raspunsuri la Întâlnire istorică la MApN

  1. GIM

    Generalul Gropan, presedintele Federatiei Militarilor din Romania; SA LASAM ORGOLIILE DEOPARTE!

    https://youtu.be/KZ_hhHgb8Qw

  2. dinca

    Domnule Neacsu va rog sa aveti in atentie,redactarea unei scrisori deschise (adresata guvernului si parlamentului),in care sa fie prezentate implicatiile reale ale actualizarii pensiilor militare,in scopul demitizarii cresterilor aberante prezentate public de unii comunicatori,in mod tendentios.

  3. Boștin

    Acum au alte probleme mai importante cum ar fi cine ia comisionul pe fierul vechi de 4 miliarde de euro ?

  4. gerula

    Curat murdar,coane Marine…mare dandana adevarat,pentru ca domnul ministru are acum iin brate un cortof fierbinte’legat de avizul la OG 59,si mai nou de cei 11 miliarde lei estimati de consilierii doamnei Olguta,adusi in minister fie de la parrtid unde au lipit afise’fie de la sindicatele aservite guver ului asa cum e cazul consilierului doamnei secretar de stat Daniela Barbu.Un lucru e clar,dl Ciuca a realizat in sfarsit,rolul si importanta rezervei armatei si corpului de cadre de rezerva,si afacut un pas mare spre asociatiile acestora,lucru pe care l-au inteles putini dintre participanti.Pentru prima oara in mandatul sau ‘am vazut un general constient de pozitia sa in stat,sigut pe el,deschis la dialog cu camarazii mai in varsta,care ii pot sustine proiectele.Asa da domnule sef al Apararii.

  5. MisuS

    Fisssssssssss !!!!!!!!!!!!!!
    La Comisia de munca au pus acum puțin timp pe ordinea de zi SUPLIMENTARĂ legea de aprobare a OUG 59/ 2017.
    Membrii USR si PNL din comisie s-au abținut.
    „Guvernarea” a votat forma de la Senat de inghetarea pensiilor militare!
    Ieri reprezentanții REZERVISTILOR au obținut „remiza” !
    Încă o promisiune nerespectată de coaliție si sateliții acesteia.
    Peste puțin timp vom avea textul adoptat de comisia de fond.
    Este „marțea neagră” pentru rezervisti!

  6. Ifrim

    Multumim pentru informare.

  7. gerula

    DacaOG 59 trece asa cum a e facuta de Olga,si militarii nu sunt scosi din aceasta mizerie de lege emanata de la un minister fara drept de initiativa in domeniul apararii,dl Fifor trebuie sa plece pt ca a mintit militarii si a tradat interesele acestora.

  8. Gerula,
    Odonanta a trecut in Comisia de munca a CD asa cum a vrut Olguta, astazi, desi cineva primise asigurari ca s-a amanat. Parca ti-am spus ca se va face pe ascuns. S-a facut. Pot pune pariu ca nu se va schimba nimic iar domnul Fifor nu vamai ”identifica de acum incolo nici un reper temporal” pentrua se mai intalni cu asociatiile. Punem pariu ?

  9. Nelu Constantin

    De citit

  10. ionel1920

    ORI NU STIU …ORI O FAC PE PROSTII…SOIDELE NU S-AU MAI MARIT DIN 2009…ASA CA PANA ACUM NU S-A PREJUDICIAT BUGETUL CU NIMIC…NU AM BENEFICIAT DE ACTUALIZARE…POVESTEA CU 11 MILIARDE…GOGORITA

  11. Achim

    Dar pentru Casa Regala cum se gasesc bani? Cum suporta bugetul plata catre niste venetici straini de tara si de popor? Eu imi platesc impozitele si utilitatile din pensie . Ei pentru Palatul Elisabeta , pentru Savarsin si alte locatii nu platesc nici macar 1 leu . RUSINE TARICEANU SI DRAGNEA pentru initiative voastra. Daca vreti sa le dati bani,dati-le de la Teldrum,de la Citroen , Ford si alte afaceri.Achi

  12. Alexandru

    Dar MAI nu exista in discutiile dvs? MAPN de bine de rau si.a primit diferentele iar acu la MAI ce sa vezi? Nu mai sunt bani…avem in schimb promisiuni….cu sacul..va simtiti nedreptatiti?noi cum ar trebui sa ne simtim cu asa un ministru dezinteresat si neimplicat?

  13. @Alexandru,
    A fost vorba de o intalnire a Asociatiilor din MApN.Ce voiati sa se discute aici despre MI sau pensiile lor? Daca cineva intreba mai e cazul sa va spun ce raspuns primea? In ceea ce priveste platle la MI va anunt ca cele doua institutii au bugete separate si militarii nu pot sa le spuna sefilor de la MI ce sa faca cu bugetul lor. Apropo, vizavi de multumire, dumnevoastra vi se dau bani de haine si de mancare, iar altii nu au nici casa, nici haine , nici mancare si vine iarna. Dumneavoastra va plangeti ? Cand va uitati la altii, iutati-va in toate directiile, nu numai in sus.

  14. gerula

    O intalnire istorica,care speram sa nu ramana numai. istorie,ci un inceput pentru un mare proiect de UNIUNE NATIONALA de care avem mare nevoie,atat pentru a ne apara drepturile legitime, cat si pentru a fi de folos Statului Majoral Apaararii in proiectarea si implementarea proiectelor legate de rezerva Armatei Romane.Aprecez noua deschidere a MApN,spre dialog cu rezervisti si sper ca si din partea azociatiilor acestota sa se manifeste acelasi interes. Uniunea Nationala a Asociatiilor Militarilor e o necesitate pt a ne face auziti,a avea un singur punct de vedere despre aparare,’armata si drepturile militarilor,dar mai ales pt a fi ascultati si bagati in seama.Cred ca trebuie sa preluam initiativa si sa constituim un nucleu,care sa organizeze viitoarea intalnire si care sa propuna un proiect de statut.

  15. gerula

    Ca un inceput ,un prim pas spre noua Uniune,asociatia ROMIL,propune ca de 1Decembrie la Bucuresti dar si in tara asociatiile militarilor sa depuna OSINGURA cloroana la festivitatiile organizate.Un gest marunt dar cu o semnificatie mare de unitate.

  16. Iulian

    Fifor a citit gresit nu le are decat cu milioanele de €, in lei îi pute!
    Repeta si el ceea ce i s-a spus la partid, in CEX!

  17. MisuS

    Acum avem niste certitudini. Macar am scapat de ceata care ne impiedica sa luam deciziile importante in baza carora sa actionam in viitor.
    -Legislatia actuala, Legea 223, statutul cadrelor militare si celelalte acte normative in vigoare ( nu carpelile alea de ordonante de urgenta – OUG 57, etc) sunt conform legislatiei internationale in domeniu si corespund intereselor nioastre. Cu acestea defileaza pUTEREA in fata organizatiilor internationale – NATO, CEDO.
    -Ele au fost alterate prin acte artificiale gen OUG 57/2015, 59/2017 etc., ordonante care reprezinta un refuz fatis ( in bataie de joc ) de a ni se achita drepturile recunoscute de lege;
    -Ministrul Fifor si-a insusit p.d.v.-ul conducerii superioare de partid si de stat, potrivit caruia DREPTURILE DE PENSII MILITARE LEGALE NU POT FI SUPORTATE DE BUGET (n.a.- bugetul lor). Altfel spus trebuie luate drepturile militarilor si distribuite altor categorii de persoane;
    – Pensionarii militari vor primi, prin bunavointa conducerii superioare de partid si de stat NISCAIVA FIRIMITURI, menite sa potoleasca spiritele, ca pomana, dar numai in cazul in care suntem cuminti;
    – Se doreste atragerea rezervistilor militari in actiuni publice, prin intermediul unor ASOCIATII ale acestora – actiuni care ar echivala cu ACCEPTAREA ACTUALELOR AMPUTARI DE DREPTURI ale pensionarilor militari.

  18. Ifrim

    Si nu s,a găsit nimeni sa dea cu graffiti pe fața dacului dement,chior și drojdier?

  19. gheo

    Domnule Neacsu … cu sau fara dl ministru al apararii, ”civilul” care este ”reprezentantul de partid si de stat” al puterii vremelnice, TOT nu am aflat nimic si nici nu vom afla, ”se pare ca ultimele promotii de pensionari, nici dupa 3 luni nu au primit NIMIC, nici decizii de pensie si nici pensie”, adica, cei norocosi in viata ca au o nevasta cu ”bani”, traiesc pe spatele nevestei, statul … cu ale lui iar noi, probabil ca vom astepta ”vremuri care nu mai vin” !.

  20. bazil

    Parafrazand un vechi proverb care spune ca unui calator ii sta bine cu drumul pot spune ca si unui rezervist ii sta bine cu drumul catre „DREPTATEA PANA LA CAPAT”, drum lung si anevoios din cate se vad acum.Asta deoarece:
    – toate legile pensiilor de dupa 2000 au avut modificari, adaugiri, completari care au permis unor grupuri restranse sa obtina pensii excesiv de avantajoase pe L164, L119, L263 ;
    – chiar si celebra L223 CARE SE ANUNTA A FI O LEGE REPARATORIE PENTRU TOTI REZERVISTII, DREAPTA SI ECHITABILA a fost modificata radical prin OUG 57/2015, M25/2016 , OUG 59/2017 astfel incat a permis unora (mai norocosi din fire) sa obtina pensii fff mari (in raport cu marea majoritate), lucru incorect din toate pdv , conducand la discriminari uriase intre militari cu vechime, functii, grade egale la data pensionariii insa cu pensii total diferite generate atat de data pensionarii cat si de OUG57 si M25 care pentru unii sunt MUMA iar pentru majoritatea CIUMA ;
    – In momentul de fata e un haos de nedescris la pensiile militare,declarate pe nedrept ‘Speciale”si cu perspectiva de a fi inghetate pentru mai multi ani .Cei ce le-au declarat „speciale” au luat in calcul existenta unor pensii de peste 10000 lei(poate cateva zeci sau sute, poate mai multe, poate mult mai multe , publicarea unor tabele ca prin 2010 cred ca se impune pentru clarificare !) si din cauza acestora au hotarat inghetarea la toate pensiile si pe cele de peste 10.000 lei si pe cele mult mai mici , nereptatile crescand exponential;
    – haosul provine si din faptul ca in momentul de fata exista pensii in plata calculate dupa L223(unele mici, altele modeste, altele mari provenind unele din sporurile de la pct.G samd), calculate dupa L119 si L263 (si ramase in plata pe principiul cuantumului mai avantajos) sau calculate dupa L164 (cu niste modificari speciale pentru speciali-cu precadere cei care au activat cam pe langa sistem dar care au obtinut pensii ff mari, ramase in plata tot ca niste cuantumuri mai avantajoase;
    – culmea,la recalculare unii dintre cei ce au activat cam pe langa sistem si-au tras pensii si mai mari prin celebrul M25/2016 noul cuantum depasindu-l pe cel vechi si asa mare , decalajul intre ei si rezervistii militari-militari crescand exponential;
    – cam asa se prezinta situatia. De aceea se zvoneste ca ministerele si institutiile din structura apararii au primit sarcina de a elabora o noua LEGE A PENSIILOR MILITARE(posibil bazata pe contributivitate sau cum spunea un confrate o struto-camila-combinatie intre L263 si L164), LEGE care sa fie incorporata in LEGEA UNITARA A PENSIILOR prin care sa se rezolve in final problemele spinoase, sa fie inlaturate decalajele foarte mari si nejustificate de acum iar cuantumul mai avantajos sa devina istorie;
    -pana la punerea in aplicare a noii LEGI se zvoneste despre impozitarea progresiva cu precadere a pensioarelor de peste 2000 euro !

  21. gerula

    Pentru Bazil.Vad ca esti la curent cu zvonistica de serviciu,si poate ne spui si noua de unde iti vjn infor matiile.Nu mai bagati jordeaua prin gard,si nu mai agitati spiritele.Prin actualizare,conform legii actuale se inlatura toate discriminarile intre generatii.Hai sa punem umarul si sa ne recastigam drepturile,folosind toatagama de mijlosce,mai putin umilirea in fata unor ,,neica nkmeni,,.

  22. Domnule Gheo,
    Copilul care nu tipa, nu primeste tata. Daca cunoasteti cazul unul militar care a iesit la pensie, de la MApN si nu a primit nici decizie, nici pensie dupa 3 luni, va rog sa imi spuneti numele, dragul, adresa si unitatea de unde a iesit si va dau un raspuns sin 24 de ore.

  23. gerula

    Urgente nr1 e unirea .Despre asta nu vreti sa discutam,sau gradul si portofica ne preocupa.

  24. bazil

    @gerula. Va dau dreptate in ceea ce priveste necesitatea unirii tuturor eforturilor , unirii asociatiilor, sindicatelor si ligilor , nu am vrut decat sa trag un semnmal de alarma cu viitorul care nu suna prea bine pentru rezervistii militari-militari! Zvonurile circula , ele pot fi simple nascociri insa din pacate de multe ori ce s-a zvonit s-a cam intamplat(ma refer la cele rele pentru rezervisti).Si nu e sub nici o forma corect ca pentru un grup restrans de rezervisti cu pensii avand cuantum excesiv de avantajos sa sufere marea masa a rezervistilor ! Ar fi bine ca prin actualizare sa fie inlaturate toate discriminarile intre generatii insa nu uitati ca actualizarea e pe cale de a fi anulata de OUG 59 ! Multa sanatate si aveti mila cu gerul! Si asa ne asteapta vortexul polar cu coduri rosii !

  25. Iulian

    Basil,
    La moda este acum impozitarea regresiva!

  26. gerula

    Primul atac la unirEa rezervistilor,si la crearea Uniunii Nationale,vine de la cel care a manipulat organizatia sindicala a r:-) ezervistilor,organizatie creata la ordin tocmai pentru a ne controla si manipula.APolitrucul specialist in manipulare ,isi aroga meritul de a fi schimbat vechea conducere a ANCMRR,si ii cere noului presedinte sa nu participe la formarea uniunii,in numele unei asa zise Echidistante.In realitate il sperie faptul ca organizatia lui se suptiaza si ramane numai cu militienii si agentii aserviti unor structuri. paralele.De ce ii e frica nu va scapa,eforturile sale de a boicota unirea raminind fara rezultat.

  27. geofreeland

    Numai gargara. In afara de, asa cum ma intreba unchiul meu, veteran de razboi, „ma, ne-o mai da, ma, astia, ceva la pensie?” nu mai vad vreun alt fond de discutie la asa-zisa intalnire „istorica”. Daca ma gandesc bine, subsemnatii am depus un juramant pentru tara si cred ca „apararea patriei”, nu ziarul, ar trebui sa ne framante. Si daca ma gandesc iar bine, noi am fost cei cu care „mai marii” au decis „reforma” armatei reducand-o la efective cat incape pe Arena Nationala. De tehnica, ce sa mai vorbesc, de industrie de aparare nici atat. Ca atare, ce-o fi „istoric” in sedinta de la MApN? Ramane cum am stabilit, zise Fifor, cu o ingenuitate demna de o bacanta. Cat de generos era acel plan de tematici de discutii! Punctual s-a stabilit ceva? Vechea poveste, vrei sa ingropi ceva, faci o sedinta. Nu v-ati prins? Pensionarilor militari li acorda atentia de lux cuvenita unei lingurite pentru cana cu ceai, pastrata in sertar, pe cand „ei” beau ceaiul direct din cana, pe fondul unei melodii „fost-ai lele, cat ai fost…”.

  28. gerula

    Ce nu stie,sau nu vrea sa spuna e ca Uniunea se va realiza nu pe langa ministru care e om politc,ministru cu care el si Pricina au negociat in vremurile trecute,ci pe langa Statul Major alApararii,autoritatea militara careia ii revin sarcini ii a organiza rezerva Armatei Romane.Primul rol al unei asociatii militare,inainte de a lupta pt drepturile militariloe,e acela de milita pt intarirea fortei combative a armatei si a capabilitatiilor ei.Noua Uniune se vrea un partener de dialog,pe toata gama de probleme militare,in primul rand cu Seful Apararii si apoi cu alti factori din societate,fara A Fi SUB PAPUCUL CUIVA,asa cum manipuleaza Guru.

  29. Geofreeland
    Istoric este pasul facut de o autoritate militara in directia unificarii eforturilor militarilor in rezerva de a isi apara drepturile si a se reprezenta in fata guvernantilor. Daca atata lucru nu ai vazut incep sa imi pun intrebarea daca e miopie sau doar reavointa.

  30. geofreeland

    Nici una nici alta. „Unificarea eforturilor militarilor” e o idee excelenta, greu de pus in practica. Din cauza universului concentrationar in care am trait o viata. Un univers plin de restrictii. La pensie, „libertatea” ca civil, prin „evadarea” din acest univers a creat psihologic nevoia unei busole in genul aceluiasi univers trait. Sefii se cred tot sefi, subordonatii se vor a fi tot subordonati. Orgoliile, de acum nejustificate, excerbeaza. De aici faramitarea, imprastierea.
    Sa ne imaginam o Banca a Rezervistilor. 80.000 x 100 lei =8.000.000 lei pe luna,cam 2.000.000 euro anual. Luna de luna, ani de ani, sume considerabile care pot fi investite eficient, in orice afacere. Am spus numai 100 de lei lunar. Poate fi si mai mult. Aici pot depune bani si militarii activi. O astfel de banca va uni membrii ei in numele unei singure asociatii a rezervistilor militari unde gradele nu mai conteaza, ci doar valoarea pregatirii. Un interes comun al tuturor. Avand in spate o soliditate economica, asociatia unica a rezervistilor se poate exprima concludent in raport cu politicul. Acum sa ne imaginam la ce vor fi buni acesti bani: investitii in industria de aparare pe baza unor contracte de achizitii pentru armata, participarea la proiecte majore de orice fel ale armatei (institutul de vaccinuri, de exemplu), cofinantari de proiecte europene, imprumuturi pe termen scurt cu dobanzi mici pentru deponentii sai, imprumuturi monitorizate etapizat pe proiecte fezabile etc. Discutiile „istorice” cu rezervistii ar presupune concret si cercetarea, dezvoltarea si inzestrarea armatei(tehnica, echipamente, alimente, servicii logistice).La decesul unui membru, optiunea e a urmasilor privind capitalul investit si dividendele.
    Rea vointa? Miopie? Nu, in niciun caz, oricum o idee de discutat decat lamentari. Nu poti avea forta in lumea cinica a banului mizand numai pe „patriotism”, „patrie”, „popor”. Da, aceste sintagme pot fi folosite ca impact de negociere in raport cu decidentii politici care au numai interese, ale lor sau ale altora. Asa se poate face unirea rezervistilor militari si a viitorilor rezervisti. Armata si scopul ei sfant, astazi, e desigur o afacere.

  31. Pingback: ” AZI ești, MÂINE, nu mai ești ” !!! | My Blog

  32. geofreeland

    Niciun comment. OK! Cititi despre OYAK. OYAK?http://www.oyak.com.tr/TR/kurumsal/oyak-nedir.html
    Militarii turci, rezervistii din toate structurile militarizate sunt membrii ai OYAK. Intr-o discutie, candva cu un ofiter turc m-a lamurit. OYAK e sprijinit de guvernul turc, de structurile armatei, se implica in proiecte majore, cu prioritate in domeniul armatei. Pe site puteti citi mai mult.
    Citez din site:

    OYAK 205 Numbered Canoe.
    OYAK is an autonomous, legal entity, subject to the provisions of private law, financial and administrative, within the framework of Law No. 205.

    Members of OYAK; Turkish Armed Forces, General Command of the Gendarmerie, members of the Coast Guard Command, as well as those who wish to participate voluntarily, including the civilians as stated in the Law.

    OYAK manages its Member Accumulations with the aim of profitability and efficiency.

    OYAK manages all of its members’ savings in accordance with profitability, efficiency and corporate investment principles as a foundation.

    Putem gandi dupa acest model varianta propusa.

  33. geofreeland

    Traduc totusi despre OYAK:

    Scop: Ca fond suplimentar de pensii ocupaționale; îndeplinirea celor mai înalte standarde de asistență și servicii pentru membrii săi, protejarea investițiilor membrilor prin investiții corecte și lărgirea lor într-o manieră durabilă și asigurarea satisfacției membrilor.

    Viziune: Sa raspunda așteptărilor membrilor săi; investitii profitabile și productive în economia țării.

    Valori comune:
    Onestitate și transparență
    Răspundere și responsabilitate
    Calitate superioară și competiție
    Creativitate și excelență
    Respect reciproc și dragoste
    Spirit de echipa
    Inovatoare și inovatoare

    Daca MApN doreste uniunea intregului ansamblului militar de personal, rezerva si activii, ca o solutie de consultare si interfata cu politicienii civili nu poate decat sa sprijine acest demers, ca o alternativa fie ca reinsertie sociala si ocupationala a rezervistilor, fie ca o motivatie ulterioara a personalului activ. Toate in scopul intaririi structurii armatei, dotarii si pregatirii ei, bazate pe transfer tehnologic sau cercetare in industria romaneasca de aparare.
    Discutam? Normal ca vor fi opozanti. Cine din mediul politic si din afara ar dori coagularea unei asociatii unice a rezervistilor militari, mai ales cu o baza solida economico-financiara? Consecintele unui astfel de demers ar fi chiar istorice. Ce ati zice ca o astfel de asociatie sa preia legal in patrimoniu elemente de productie existente in parcurile industriale, sa le finanteze si sa produca pentru armata, cu sprijinul armatei si cu comenzi ferme? A fost un exemplu. E, acum sa vedem ce ar spune nenea Fifor.

  34. gerula

    pentru prietenul ,,geo..fratele nostru,,care are idei valoroase.O Uniune care sa se bazeze pe un suport economico-financiar e idealul,numai ca pt a pune in practica o asa idee,trebuie sa ai o viziune mai mare ca si contabil,iti trebuie curaj si incredere in proiect,lucruri care lipsesc multora dintre noi.Eu unul,care pricep ce spuneti sunt dispus sa ma angajez in acest proiect,ddsi am unele gusturi amare fata de un proiect similar ,la un nivel mai mic ,cu un CAR pe care l-am fondat, in ideea de a tine uniti camarazii.La mintea pe care o mai avem,si la resursele financiare de care dispunem ,putem discuta orice proiect.Ce spuneti e chiar interesant si cred ca e o idee pertinenta si de luat in discutie.

  35. gerula

    Ideea nu e noua,in perioada interbelica armata avea o banca a cadrelor militate,iar dupa ,89 s-a mai incercat un proiect similar ,fara rezultate concrete.

  36. gheo

    Domnule Neacsu, persoana in cauza este ”un fost coleg”, despre care am aflat de la un alt fost coleg comun”, respectiv ca primul este nu numai suparat dar si alarmat ca dupa ce a iesit la pensie in vara, nici pana la aceasta data (cu fostul coleg comun am vorbit in urma cu 2 zile) nu a primit ”NIMIC”, doar daca ”obtin acceptul lui” ii pot da numele, altfel, chiar daca am fost colegi ani multi si intro oarecare masura si mai apropiati, ar insemna din partea mea un gest nepoliticos. Dar multumesc pentru bunele dvs intentii, va citesc de mult timp articolele si stiu ca sunteti un om care merita respectul, am fost plecat o perioada din tara dar chiar si de acolo, ”intram sa citesc noutatile prezentate de dvs. !”, cu respect.

  37. @Geofreeland,
    Si unde spune ca daca e greu de realizat trebuie sa nu incercam sau sa ne batem joc de idee?

  38. Nea Nicu

    Politica asta de a ridica probleme ” din auzite” a fost paguboasa mereu. E posibil sa se fi intarziat in emiterea deciziei de pensie a respectivului, cauzele probabile fiind doua.Una: nu s-a transmis de unitatea care a intocmit dosarul de pensie situatia soldelor nete pentru perioada aleasa de pensionar, lucru imputabil in principal angajatorului. A doua: ordonanta de plafonare a pensiilor la nivelul soldei nete a aparut suspect de repede si e posibil sa nu fie inca o metodologie/norme de aplicare, respectiv de intocmire a deciziei de pensie, lucru care deasemeni nu e imputabil pensionarului. Nu cred ca e vorba de rea credinta a cuiva sau lipsa de fonduri, cel putin la armata, intelegand ca e vorba de un cadru din Ministerul Apararii..

  39. geofreeland

    Nu, nu trebuie sa ne batem joc de idee. Trebuie s-o luam pe indelete. Sa inventariem voluntariatul rezervist: juristi, economisti, finantisti, ingineri IT, ingineri (proiectare, fabricatii, de la trupe), ofiteri Public Relations, contabili etc. Un sistem IT pertinent e absolut necesar. Juristii sa studieze cadrul legal de infiintare (forma, capital, cont bancar), crearea sistemului informatic de contabilitate, ca la orice firma sau banca, inventarierea oportunitatilor economiei de aparare in conservare, stabilirea de relatii cu MApN pentru acceptul patronarii unei astfel de idei in folosul armatei angajand rezervistii (militari ca si ei dar gresind ca s-au nascut mai devreme si au fost in locul celor de acum). Un studiu de impact trebuie obligatoriu realizat, impreuna cu alte ministere interesate. Rezerva militara (ma refer si la alte structuri) e vie, stie multe, are abilitati si la varsta pensionarii militarii erau prea tineri sa fie scosi, erau in deplinatatea afirmarii individuale date de o experienta de viata.
    1. Juristii si finantistii trebuie sa studieze, analizeze si sa prezinte cea mai favorabila varianta de organizatie, tip banca. Cerinte legale, forma de infiintare (lege, ordonanta, nu judecatorie), stabilirea statutului, regulamentul de functionare, actionariat al membrilor sai (daca e interes, plus statul prin MApN)
    2. Proiectul de obiective trebuie prezentat armatei pentru completare
    3. Stabilirea unor obiective comune cu armata si accesul personalului activ a aderare
    4. Problema e complexa si de studiat pentru ca organizatia are, DEOCAMDATA, doua obiective majore: 1.Sursa de venituri si job-uri pentru rezervisti, sursa de venituri suplimentare la pensie celor activi 2. Contributie la inzestrarea armatei, pe cerinte stabilite de armata, realizata de economia nationala de aparare

    Forma juridica, prin comunicate oficiale, bazate pe studii elaborate de membrii sai, poate opune obiectii de orice natura factorului politic si opinii strategiilor guvernamentale, inclusiv forului legislativ.

    Nu stiu, o aprofundare a subiectului, din start e si complexa si valoroasa. Un singur om poate gandi dar o angajare de idei in dezbateri poate concluziona constructia. In primul rand principiile de stabilit, relatiile dintre membri, structura de conducere-vizibila, pertinenta, transparenta- structura de control si supervizare, planul de desfasurare al obiectivelor pe etape, structura informatica de vot democratic in luarea deciziilor (investitii, venituri, contributii, donatii etc).
    Trebuie sa facem un draft de discutie pe subiect.

  40. @Gheo,
    Daca aflati datele si aveti acceptul lui, spuneti-mi va rog si o sa incerc sa aflu care sunt „cauzele motivului”. Dar nu aici, trimiteti-mi pe mail neacsum2005@gmail.com.

  41. comandor

    Am recunoscut in fotografii multi,prea multi lingatori de clante,purtatori de mape si slugoi inainte de 1990 ce pupau la inceputul si sfarsitul programului bombeul sefului.Fiind tanar ofiter apareau probleme inerente in viata de zi cu zi iar cand le cereai ajutorul te priveau de sus ca pe un gunoi,apoi te expediau umilindu-te sa nu-ti mai arda alta data sa vii.Cu acestia niciodata NU vor fi rezolvate problemele rezervistilor!

  42. Domnule comandor,
    Asa o fi, nu spun nu, dar este doar vina celor care ii aleg.

  43. gerula

    Domnule comandor,aveti dreptate. Vina apartine acelora care ii accepta si ii voteaza si care nu au taria sa le bata obrazul gros.Si eu am o problema cu unii care au musca pe caciula,fiind ieri mancatori de rahat la UTC,PCR(scosi din productie)iar azi mari propagandisti NATO.Bunul simt nu ne mai caracterizeaza,astia se cred mereu vesnici fiind cum spunea Petre dTutea,SE AFLA IN TREABA,ei aplicand zicala comunista,,nicio masa fara peste,,.

  44. Pingback: OUG 59/2017 TRIMISĂ LA CCR | In Cuiul Catarii