Unirea și Cocuța Vogoride- Conachi

Categoria Magazin

( Unirea de ieri pe înțelesul românilor de azi)

Acum trei ani scriam despre Vasile Boerescu, românul care și-a convins colegii electori  în 1859 să îl treacă pe Alexandru Ioan Cuza pe buletinul de vot ca propunere,în Muntenia  după ce acesta fusese ales în Moldova. Inițiativa și insistența lui au dat acea lovitură de grație dușmanilor unirii din țară și de peste hotare, care ceruseră alegeri separate în ambele țări române, dar nu se gândiseră că poate fi ales același om. Boerescu a găsit această soluție și a insistat la punerea ei în practică, lăsând Europa în fața unui fapt împlinit, respectând condițiile puse de chiar cei care nu voiau unirea.

Puțini știu însă cum a fost ales Cuza în Moldova. Și acolo, ca și în Muntenia, erau mai mulți candidați, mai multe curente, partide, împărțite practic în două mari părți : pro și contra unire. Cel mai mare dușman al unirii era însuși Caimacamul Moldovei, Alexandru Vogoride, omul turcilor, dar și cu sprijin austriac, care bineînțeles că nu voiau unirea. Cum el era omul puterii, era clar că avea șansele cele mai mari la alegeri, pentru că era practic reprezentantul puterii. Numai că spre ghinionul lui, era însurat cu Cocuța Conachi, fata logofătului Costache Conachi și a Smarandei Negri, două familii influente din Moldova.

Căsătorită cu Alexandru Vogoride, Cocuța cunoștea nu numai simpatiile  politice ale acestuia ci și aproape toate contactele și îi citea chiar corespondența cu Înalta Poartă ( pe atunci Înalta Poartă era la Istanbul, nu la Washington, iar mica poartă la Moskova, ca și acum)  și dușmanii unirii. Casa lui Vogoride urma să joace din nou, ca și în 1857  rolul sufrageriei lui Oprea ca să vorbesc pe înțelesul românilor de azi. Cocuța practic a acționat ca un hacker și i-a violat inboxul lui Vogoride. Aflând ce intenții avea scumpul ei soțior, că voia să propună ca domnitor o persoană ostilă unirii, Cocuța a recurs la șantaj în cel mai pur înțeles (un fel de lobby de azi) atrăgându-i scumpului soț atenția că dacă va propune un candidat antiunionist, ea va divorța și îl va lăsa cu șalvarii în vine, sau în curul gol cum ar veni în zilele noastre, pentru  că îi va cere să îi dea înapoi zestrea cu care ea venise în afacere, zestre pe care Vogoride o pierduse deja prin speculații defectuoase(contracte cu Bechtel, investiții la FNI și alte chestii de genul ăsta).  Iată cam cum se exprimase Cocuța:  „Ai venit în ţară sărac lipit pământului, n-ai altă avere decât zestrea ce ţi-am adus-o eu. Îţi iert risipirea ce ai făcut-o, dar nu-ţi voi ierta trădarea faţă de neamul, faţă de ţara care ar fi trebuit să devie şi a dumitale. Cum nu ai astăzi altă avere decât a mea, aş putea, printr-un divorţ, să te aşez din nou pe paiele de unde te-am ridicat”.

Vogoride, investitor prost dar nu chiar atât de prost încât să nu știe că nu se poate pune cu Olguța, pardon, Cocuța, a cedat șantajului și nu a mai propus și nici susținut pe nimeni, sau, pe înțelesul românilor de azi, a nominalizat  propunerea majorității parlamentare. Bineînțeles că a făcut asta pentru ” siguranța statului și stabilitatea leului” dar și pentru liniștea familiei.  Din scrierile vremii, se pare că Vogoride ar fi declarat într-o conferință de presă: ” Am cântărit toate argumentele și am ajuns la concluzia că asta e varianta pe care trebuie să o accept”. Întrebat de un reporter, Vogoride  a adăugat că nu i-a fost teamă de divorț.

Cocuța nu s-a mulțumit cu promisiunile, că doar știa ea de ce sunt în stare strategicii așa că, pentru a fi  sigură că nici manevrele serviciilor secrete ale  Partenerului Strategic al vremii ( a se citi Turcia, nu altceva) cu sprijinul imperiului Habsburgic ( pentru tinerii care nu au citit istorie și nu cunosc termenii imperiu și habsburgic, fac precizarea că e cam ca un fel de OMV și   Holzindustrie Schweighofer la un loc bașca alți ”investitori” mai mici ) nu vor reuși, Cocuța a trimis corespondența dintre Vogoride și aceștia, cu dovezile mânăriilor din 1957, cu ajutorul lui Costache Negri  către Bruxelles (același Bruxelles) pentru a fi publicate în ziarul «L’Étoile d’Orient». Avizate de aceste dovezi de amestec în treburile interne ale principatelor, marile puteri au exercitat presiune asupra Înaltei Porți pentru ca aceasta să nu se mai amestece și să recunoască alegerile libere. Hârtiile trimise de Cocuța au făcut deliciul clasei politice europene sub denumirea de ”Estract de scrisori secrete trimise caimacamului Moldovei de deosebite feţe politice.”( un fel de wikileaks al zilelor noastre). Așa a fost blocat contracandidatul lui Cuza. Unde ești Codruța, pardon, Cocuța?Dacă pe vremea aia ar fi existat o Codruță, în mod cert Cocuța ar fi stat la Beciul Domnesc pentru colaborare cu cei de la Black Kube,” inițierea  și constituirea  unui grup infracțional organizat în scopul comiterii mai multor infracțiuni, respectiv infracțiuni de hărțuire și infracțiuni informatice,ca și de  violarea secretului corespondenței, copierea și transferul fără drept a conținutului acestora”. Norocul ei că nu se juca baschet în România pe vremea aia.

Ce s-a mai întâmplat cu Cocuța? După alegerea lui Cuza l-a părăsit pe Vogoride și a plecat în lume. (Probabil la fel va pleca și Codruța după alegeri dacă nu va ieși cine  vrea Înalta Poartă).  În mod cert avea gratuitate pe caleașca ferată și avea și viza Shengen, că a cutreierat cam toată Europa până a ajuns în Italia și, după moartea lui Vogoride de care nu divorțase, dar nici cu el nu a mai stat, s-a recăsătorit cu un principe italian, Emanuele Ruspoli, un apropiat al regelui Victor Emanuel al II- lea. Și în Italia a militat pentru Unire, dar a  regatelor italiene cum o făcuse și în Moldova.

Așa se face istoria. Boieroaicele  zilelor noastre fac altă istorie, o istorie neagră de care nu știu ce vor scrie ziarele peste 100 de ani. Astăzi însă, să ne bucurăm și să fim mândri că am avut și femei care s-au luptat pentru unire și țară, nu doar pentru scaun și președinte.

Hai să dăm mână cu mână !

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Unirea și Cocuța Vogoride- Conachi

  1. geofreeland

    Acum ori niciodata! Azi e ziua fratiei. De la Marea Vanzoleala din ’89 am uitat de toate. De demnitate, de bun simt si omenie. Asa cum si cainele tinut in lant fuge trei zile-n sir in bucuria libertatii. Apoi ne-am trezit. Ne-am instrainat de neamuri, de prieteni, de vecini. Am uitat de noi si ne-am pitit dupa garduri, ne-am cocotat pe mormane de bani sau am cazut in groapa fara de fund a datoriilor. Am constatat, traind, ca lumea banului,lumea capitalist cinica,ne-a prins nepregatiti sa-i intelegem tarele. Egoismul rabufnit din strafundurile genei supravietuirii, invidia ca motor al exacerbarii eului, snobismul mascat in forme paranoice de putere, obedienta cruda si servilismul politic, toate ne-au infundat in mocirla unei fete morgana, iluzie poleita cu ipocrite valori imprumutate cu forta si ne-am vandut tara, ne-am uitat eroii, ne-am lepadat de radacinile sacre, am uitat de noi.
    Irisii cresc in mocirla fetida incantand lumea extaziata de acest spectacol unic al infloririi. Din mocirla in care suntem e momentul sa renastem. Cum? veti spune. Cine sa ne conduca? Mare greseala in aceste nedumeriri. Nu vom renaste decat in noi, prin noi si pentru noi si toti un neam, un popor o tara. Fiecare, intelegand ca singura salvare e in noi. Help yourself! E atat de simplu! Sa vrem, si daca nu vrem, barem sa vedem cum vor cei de langa noi. Sa incepem cu vecinul, da-i buna dimineata, zambeste-i, intreaba-l ce face, spune-i lucruri optimiste. Suna-ti prietenii si nu le cere nimic, intreaba-i ce fac, invita-i sa fiti impreuna in momente de viata aniversare, concedii, ajuta-i fara plata in proiecte, fa-i sa fie veseli. La serviciu, intra zambind, lasa figura mohorata si intelege de ce esti acolo, cu cine esti acolo, ce trebuie sa faci acolo, zambeste clientilor, zambeste colegilor, zambeste sefului si multumeste oricui, la terminarea programului fii vesel, ca de o datorie implinita, nu pentru tine ci pentru cei de langa tine. In drum catre casa aminteste-ti ce bucurie le-ai face a lor tai, cum s-ar bucura nevasta, cum ti-ar surade copii, ce le-ar incanta existenta intrand pe usa. Iubeste-ti parintii, fi langa ei, viziteaza-i cu nepotii, ajuta-i cu iubire, ei te au numai pe tine. Si nu uita, dimineata, multumeste-I celui care ti-a dat in dar viata, bucuria sa-i simti frumusetea, cu oamenii fara de care viata ar fi un tren fara nicio gara.
    Acum e momentul. Sa ne fim unii altora, sa ne iubim aproapele, sa ne traim toti alaturi, deschizandu-ne sufletul ca o carte.
    Sa ne dam mana cu mana, ca in hora eterna, pe plaiuri de vise! Sunati-va prietenii, amintiti-le ca e soare si priviti-va in oglinda ochii aceia care va confirma din strafundul lor ca nu va sunteti degeaba. Dimpotriva, avem ceva de facut, impreuna, sa ne facem o tara si copiii sa ne vina acasa, de dragul gradinii cu flori romanesti!

  2. Nea Nicu

    1. O mica rectificare, ati zis in doua randuri anul 1957: e vorba de anul 1857. 2.Ca o recunoastere a meritelor aparte ale lui Vasile Boerescu, la doar cativa ani de la moartea sa, in anul 1889, a luat fiinta la Rm.Sarat (Slam Ramnic ) Gimnaziul de baieti „Vasile Boerescu” . Dupa infaptuirea Marii Uniri, incepand cu anul scolar 1919-1920, acestuia i se schimba denumirea in „Regele Ferdinand”, in prezent institutia scolara numindu-se Colegiul National „Alexandru Vlahuta”. 3. In locul Cocutelor , s-au inmultit peste numar in zilele noastre cocotele.Mai ales cele de gen masculin…

  3. Stie cineva cum o cheama pe sotia caimacamului Vogoprea? Vreau sa ii trimit o scrisoare…

  4. @Nicu ,
    Multumesc pentru observatie. Da , s-au inmultit cocotele masculine, dar tot cele feminine sunt fruncea.

  5. Ifrim

    Cucoanele moderne vor si ele unirea dar cu vecinii de la trei,parter,iar Vogoride reincarnat le feliaza ca pe salam in saloanele de hair stilyng!

  6. geofreeland

    Iar nu intra comentariile. Sunt cuvinte cheie care cenzureaza.

  7. geofreeland

    Cuvintele cheie sunt Johannis si Luluta. Domnule Neacsu,fara comentarii, ca site-ul e sub control.

  8. geofreeland

    1. In Romania, Luluta si Johannis sunt virusii care franeaza o tara. Cine nu vede asta, fie ca are miopie avansata platita, fie ca e complice lor. Ce tot o frecam la rece? Spuneti, un singur exemplu prin care plavanul cetatean Joha s-a dovedit a fi presedinte al sufletului romanesc sau un exemplu prin care doctorita Luluta s-a dovedit femeie romanca? La mesajul de ziua Unirii presul nostru proslaveste manifestarile neautorizate ale sorosistilor iar independenta sefa dna deschide dosare de zeci de ani ca pericol public taman azi. Cine sunt acesti indivizi? Muste pe rahatul puterii zbarnaind carora le tine hangul alti pioni pusi in fruntea unor institutii de forta.

  9. geofreeland

    2.Ce spune presedintele, i-auzi:”Manifestaţiile paşnice şi democratice arată o faţă frumoasă a României de astăzi”. Asta spui tu, cetatean roman de etnie germana, „ales” presedinte al tarii romanesti? Atat ai de spus? Asta e Romania? Asta e fata frumoasa a Romaniei? Romania e alta, nu „tagma jefuitorilor”!

  10. @Geofreeland,
    Nu a fost cenzurat nimic, m-am uitat la spam. Vad ca a intrat comentariul cu Iohannis si Luluta.