Cum a evoluat România

Categoria Opinii

 

În perioada în care Octavian Goga a fost prim ministru nu exista televiziune. Aparate de radio erau puține trăsurile sau taxiurile  nu aveau stație radio la bord, iar ziarele se vindeau la prima oră, ca telefoanele de ultimă generație sau tigăile la promoție astăzi.   Așa ca oamenii nu-i prea cunoșteau pe politicieni decât din ziare, sau auzite, în Poiana lui Iocan.

 

În plus, demnitarii nu aveau mașină sau măcar trăsură la scară, nici diurnă de deplasare, nici gratuitate pe avion, nici birjar personal. Pentru deplasări prin urbe sau țară, foloseau mijloacele folosite de pălmași, dar ajungeau de la Cotroceni la Victoria mai repede ca acum.

 

Octavian Goga care a fost prim ministru cu o lună mai puțin decât primul ministru de mare viteză al zilelor noastre, MRU,  urma sa vorbească la radio. A luat un taxi pana la Casa Radio. Ajuns acolo, l-a rugat pe șofer să-l aștepte. Soferul i-a spus că nu poate să-l aștepte pentru că se grăbește să ajungă acasă să-l asculte pe primul ministru care urmează să vorbească la radio. Atunci Octavian Goga i-a dat un bacșiș gras (Sper  să nu citească și Luluța articolul, că nu aș vrea să îi facă DNA Ploiești dosar).  Văzând bacșișul, șoferul i-a spus primului ministru: „Îl bag în pi*** mă-sii pe primul ministru! Eu vă aștept pe dumneavoastră!”

 

Ce vremuri domnule, ce vremuri!!! Pe atunci puteai să îl trimiți pe primul ministru (sau alt prim) la origini, din greșeală,  drept în față fără să se supere,  să îți dea și bacșiș și să îți și mulțumească. Păi azi mai poți face așa ceva și să te scuzi eventual că nu ai știut cu cine vorbești?

Nu ai cum, este exclus, pentru ca toate televiziunile postează nu numai fotografiile demnitarilor, dar și ale caprelor, pup-pilelor, concubinelor, bonelor, consilierelor, loc-țiitoarelor  acestora,  de la grădiniță până la senectute. Păi nu mai departe de recentul Congres al PCR, cel de zilele trecute, la care și Constantin Pîrvulescu ar fi aplaudat de frică,  rândul 1 era aproape tot ocupat de găinile cocoșului național.

Păi mai poți să îl iei cu taxiul și să îi spui că îl bagi undeva pe stăpânul belinelor în ziua de azi ? Nici o șansă. Sau, mai poți să spui că mergi acasă să îi asculți discursul? Păi nu te-ar crede nici dracu, sau ți-ar face un semn la tâmplă, cum i-a făcut Berlusconi matolitului.  Alte vremuri domnule, România a evoluat, nu mai merge cum mergea, nu mai iese  cum intra, acum intră cum ieșea. Te pui cu tehnica ?

E adevărat, azi poți să înjuri pe oricine, să spui despre el ce vrei, dacă te întreabă cineva spui că a fost un pamflet, sau că a fost o declarație politică, dar asta nu e pentru orice birjar, e numai pentru biciușcarii din media și Parlament, adică  e așa, ca în armată pe vremuri, glume ostășești.  Dar nu e ca atunci când îi spui direct că te doar în dudă de el fără să știi că e el.

Cu toate astea, ceva ceva tot a rămas ca pe vremuri. Clasa politică e aceeași, nu s-a mișcat nici măcar cu un centimetru.Păi dacă tot îl amintii pe Octavian Goga, iată ce spunea acesta în anul de grație 1916, despre politicianul român:

 „România, țară de secături, țară minoră, căzută rușinos la examenul de capacitate în fața Europei. Aici ne-au adus politicienii ordinari, hoții improvizați astăzi în moraliști, miniștrii care s-au vândut o viață întreagă, deputații contrabandiști. Nu ne prăbușim nici de numărul dușmanului, nici de armamentul lui, boala o avem în suflet, e o epidemie înfricoșătoare de meningită morală.”

Citind cele scrise de Goga acum 102 ani, ai zice că a participat la cel puțin unul din Congresele de partid din zilele astea.  Ce vizionar a fost, ce minte și dragoste de țară a avut. Pe versurile scrise de el s-au compus 23 de cântece. Numai Eminescu îl întrece și Păunescu, cel care scria versuri pe bandă  pentru cenaclul și nu numai.

 

Acuma ce ziceți, am evoluat nu ?

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

8 Raspunsuri la Cum a evoluat România

 1. Geofreeland

  Singurul om care VREA sa facă un proiect de tara, proiect de tara am zis, proiect pana in 2040, ceea ce nu a făcut nimeni din ’89 pana acum, este „penalul” Dragnea. Daca ați urmărit ce a spus la RTV luni seara, poate ca cei care mai simt romaneste, au înțeles importanta acestui proiect politic, care va fi supus dezbaterii poporului, partidelor, societății civile si pana in decembrie sa devina lege. Nu mai insist, cred ca e singura speranță pe care o mai avem. Restul sunt vorbe si interese străine neamului. Nu proslăvesc nimic atrag numai atenția. Restul e cancan mârlănesc, lobby si presiuni corporatiste, minciuna si diktat bruxellez, năimire si trădare. Tocmai, e momentul a spera sa schimbam ceea ce a spus Goga acum 102 ani. Dar si Tutea.

 2. @Geofreeland,
  Ai vrut sa spui singurul om care declara ca vrea un proiect de tara, dar si tara asta sa fie a lui. Imi vine greu sa cred si nici nu incerc macar, ca un om ca tine nu face diferenta intre propaganda si intentie. Ce a facut Dragnea cu programul de guvernare? Sezi bland, Dragnea nu are nici un interes sa schimbe situatia de astazi, situatie care l-a adus si mentinut la putere.El vrea sa schimbe niste butoane si eventual niste niste proprietati.

 3. Vladimir Putzin

  @Dragul meu prieten Geo,
  cica, unul care VOIA si el sa castige ceva milioane de euro pe la 6 din 49, Loto, Ruleta, la ceva acolo, inalta zi de zi cate o ruga fierbinte bunului si atotmilostovului Dumnezeu.
  – Doamne, Dumnezeul meu, fa si pentru mine o minune, cum facusi pentru atatia altii si milostiveste-te cu un castig zdravăn pentru a-mi putea scoate si eu familia, nemurile si prietenii din saracie, ca ti-oi ramane in vecii vecilor sluga credincioasa ! Ajuta-ma Doamne, ajuta-ma … !
  Când, intr-o bună zi, din inaltul cerului se auzi o voce gravă, de neconfundat.
  – Da joaca si tu mai omule …, joaca si tu …, macara odată …

  Cat despre bancul ala cu tanara acuzata pentru profanare de cadavre pentru ca fu gasita in dormitorul unuia cu vo’ 30 de anisori mai in varsta ca ea, cand individul era plecat la inmormantarea primei lui mari iubiri, Israela, te las sa-l citesti liber din tabloidul CAM, CAM …

  Vezi ca-ti trimit un mail cu taiatul de primavara al pomilor si vitei de vie. Lu alde Neacsu nu, pentru ca, cum ai vazut si tu, el (nu dânsul, ca nu-i moldovan, n-are oi mai multe mandre si cornute, ci niste catței si nu vo’ doi trei, ci o haita-ntreaga, ca n-avu’ de treabă), ca toti oltenii, le stie pe toate …
  Si acum, că am reusit sa mi-l pun si pe el in cap, va pup pe amandoi si inchei,
  Vladimârrr…!!!
  Cat despre ce ti-am scris noi doi, adicatelea Marinica si cu mine, cred ca nu ne-oi lua-o in nume de rau si sa ne pedepsesti cu tacerea, ca al dracu’ de bine le mai zici.

 4. Geofreeland

  Ok, Dragnea vrea sa schimbe niste butoane. Pentru ca nemernicii securiști au toate butoanele.Am spus securiști. Acești securiști fac dosare de genul ca „nu ai declarat ca acum 10 ani ca te-ai plimbat cu iahtul in Egee” si ești penal. Daca ți-a fătat vaca ai venituri si trebuie sa fi impozitat. Inducerea sentimentului de vinovăție ca exiști, cam asta e politica in Romania. Io zic ca ceva se schimba in tara asta. Talibanii, năimiții si psihopatii nu au capacitate de adaptare. Ei zic Dragnea a furat. Ce dreak a furat Dragnea? Tudose a băgat pe șest amendamente la o lege prin care străinii ne fura legal toate gazele off-shore si nu e complice sau trădător. La Base veneau valize cu bani, 10 milioane valuta pentru Slatina, zicea procurorul Iacobescu. Flota ne-a fost furata cu complicitatea noastră, Petromidia la fel…ce rost mai are sa vorbim de furaciuni. Ne lăsam furați, ne plângem de mila, lucru pe care animalele nu-l fac, si când vine cineva si schimba o foaie de parcurs a tarii noi sărim ca orbii si zicem ca asta e hot.Dă-o dreak de tara, s-o fure toți, dar pe Dragnea să-l suspectam așa din rărunchi ca vrea puterea. Asta e mentalitate? A unora da. Cum e romanul, iese unul si zice ceva normal si-i ii dam in cap: cine e asta,ba, penalu’ asta? Minte, fura, decapati-l! Nu contează ca făcu ceva asta, e penal si gata, restul nu contează. Paranoia nu am inventat-o io. Oamenii o au fara sa știe pentru ca nu citesc dex-ul. Prezumția de patriotism e penala in Romania. Aici am ajuns.De 28 de ani am uitat de Kafka. Unitatea de comanda e legea armatei.Cam asta a fost la Congresul PSD.Aiurea, baaaa, asta vrea puterea! Urla unii. Si io zic, foarte bine, tara l-a votat, sa ia puterea! Romanul nu poate trai fara a fi condus cu mana forte. Istoria si Basescu ne-au demonstrat-o.De aia si Tutea a spus ce a spus.

 5. Geofreeland

  Cum a evoluat Romania? La fel de bine se poate spune si Cum a involuat Romania. Io nu stiu cum mai apare pe sticla poliglotul si expertul in fluide Petre Roman care a semnat cu mânuță lui distrugerea platformei de vârf Băneasa. Cu el a început totul si acum ne da lecții. Cui la mai da? Culmea e ca unii il si cred si sa nu uit de acel sobolan tot Petre, Mihai Băcanu din Homaraciu care ne acuza ca ca am construit o tara de fier vechi. Când poporul roman a avut o mana de fier la conducere era ca un rău de munte iar când a avut conducători slabi a fost ca o mlaștină de smarcuri, fetida, o lume a broaștelor. E drept, unele țestoase, in delir. Coagularea unui neam înseamnă unitate in credință, valori si iubire de aproape. Salvarea noastră ar fi ca, in democrație, unitatea sa insemne tot credință, valori si iubire de aproape. Asta e involuția reala: defăimarea credinței, a valorilor si inlocuirea iubirii cu egoismul cinic. Caritatea a ajuns mila, bucuria existentei e înlocuita cu teama de a fi. Uitati-va in jur si spuneți daca mai vedeți oameni zâmbind. In afara de bani de unde mai vine bucuria?

 6. @Geofreeland,
  In asta consta maretia Romaniei, că merge inainte orice ar fi. Ion Iliescu aomorat oameni la Revolutie si Mineriade.Ei si ? Acuma ne da lectii dee democratie. Viata merge inainte, este merci bine, pana sa se afle ce si cum, va trece in lumea celor drepti, ca Mihai si vom vota un palat si pentru urmasii lui. Daca nu are, vom inventa.
  Despre Petre Roman nu mai vorbesc, ma doar gatul.
  Adrian Nastase a dat tonul furtului institutional. A facut un pic de puscarie si acuma ne da lectii de demnitate.
  Basescu a vândut flota, a vandut suveranitatea tarii, a calcat in picioare toate normele de drept și a făcut din procurori si SRI arma politica nr 1. Acuma ne da lectii de justitie.
  Iohannis a ajuns unde a ajuns cu ajutorul serviciilor secrete straine, dupa ce a facut trafic cu copii, (parca asa se numeste cand intermediezi vanzari de copii nu ?)fals in declaratii și in acte, și a preluat tradițiile unor organizații naziste.Acuma ne dă lectii de morală și spune că penalii nu mai au voie în viața politică. De ce ar face Dragnea exceptie? Pentru ca crezi tu ca a furat, mintit, tradat mai puțin decât ei? Care este limita de la care trebuie sa ii consideram nemernici ?

 7. Geofreeland

  Limita e acolo, cum spune poporul, când furi un ou! In Islanda, daca îți încui mașina e o Rușine. In Japonia, daca un om care vine de la munca in metrou, toti pasagerii păstrează liniștea. Si mai sunt exemple. Respectul pentru celălalt e cheia socială a evoluției unei nații. Munca e a doua cheie care o susține pe prima. Susținerea nemuncii de către guvern prin pomeni, mite electorale, sub așa-zisele ajutoare sociale, este cancerul imoral care distruge respectul intre oameni. Nu închisorile sunt soluția reeducării ci oprobriul public, izolarea de către comunitari si excluderea. Opinia publica de impact e media care in loc sa promoveze valorile, pentru rating, adică bani, îsi fac deadline-urile numai din expunerea hoților, crimelor si teoriilor conspiraționiste. Prezentându-le bombastic, efectul e invers, pai daca si mai marii fura, eu de ce sa nu fur? Gustav al Suediei, ca si la musulmani, tăia mâna prea lunga. Țepeș se știe ce făcea. Haiducii furau de la aia care furau. Endemica hoție a nației, ajunsă azi la vârful statului, încurajată prin șantaj de mai marii lumii, întrece celebra exploatare marxista, dovedește inutilitatea justiției, cu legi lozinci, inutilitatea reeducării penitenciare, inutilitatea inoculați fricii de Dumnezeu, toate contopite in marea ipocrizie naționala-politica. Rafinamentul spolierii statului, a noastră de fapt, ne-a redus la a fi sclavii propriei noastre neputințe. Căutam vinovați, fără a începe cu noi, toti, care dam șpagă peste tot, întreținând o boala de care nu vrem sa ne facem bine. Tara e cum suntem noi. Cultura poporului e infestata de hoție si care face parte din ea. Uitați-va in jur si numărați de câte ori nu ați reacționat la un act imoral al unui aproape, prieten, vecin, șef. De la „cățelușul cu parul creț care fura rata din coteț” pana la plagiat de doctorate, toate înseamnă nemunca, nonvaloarea personală si paranoismul delirant, violent si molipsitor. Națiile învinse, nemții, japonezii au săvârșit catharsisului renașterii prin munca. Si au evoluat. Adică sunt nații puternice. Prin munca.

 8. tudor marian

  A evoluat ?

Statistici T5