Să îmi fie permis să iau o pauză politico-socială , că tot e vacanță parlamentară și să îmi văd și eu de concediu, ca orice premier/ parlamentar/ magistrat care se respectă. De două zile mă aflu pe meleaguri turcești, că am auzit că trage Trump să înăsprească sancțiunile împotriva Turciei și am zis să vin să mă documentez să văd ce și cum în problema sancțiunilor și cât de mult suferă turcii de pe urma rățoiului Trump. Până la ora asta am văzut un pui de cămilă care era atât de afectat de sancțiuni încât a asfaltat imediat zona.
Dar să revin.
Cum spuneam, după vizita de anul trecut din Thassos, anul ăsta am adăstat la Turci, în Antalya, Alanya, la Lonicera Resort & Spa. Bilet comandat anul trecut prin noiembrie, prin Chistian Tour, 1240 Euro de famelie 7 zile. Am făcut rezervarea cu același prieten cu care am fost și la greci anul trecut, nu de alta, dar mi-am zis că dacă tot e să mă bârfească cineva, măcar să fie unul care deja mă știe și nu prea mai are multe de spus.
Primii pași
Locația, de fapt zona, se află în litoralul cel mai sudic al Turciei, aici temperaturile sunt mai mari cu câteva grade decât în restul litoralului și din proprie experiență, pot spune ca umiditatea este ridicată, confortul termic mai scăzut, ca să folosesc termini de profil. Plecare de pe Otopeni cu un avion al Blue Air, s-a făcut în stil pur românesc, cu o jumătate de oră mai târziu.
Bineînțeles, nici în aeroport nici în avion nu s-a obosit nimeni să explice sau să își ceară scuze, că doar suntem în România și problemele de genul ăsta nu mai miră pe nimeni. Zborul a decurs totuși fără incidente, bine că fenomenul Balotești nu a devenit o normalitate. După câteva ore de zbor, am ajuns în Antalya. Am tras din zbor câteva fotografii și la un moment dat, aproape de sosire am observat la sol niște”clădiri” sau construcții mai ciudate.
La aterizare am constatat că nu erau construcții, ci solarii din cele în care se cultivă legumele și fructele care se vând în România.
Urma să aflu de la ghidul care n-ea transportat de la aeroportul din Antalya la hotelul din Alanya, că Antalya reprezintă pe lângă o zonă turistică și una agricolă foarte importantă, care hrănește nu numai Turcia ci și Europa. Confirm!
La aeroportul din Antalya ne aștepta un reprezentant al firmei de turism prin care făcusem rezervarea, un moldovean din Chișinău, pe numiele său Sergiu, care vorbea româna cu accentul specific (rusiesc).
Acesta s-a chinuit timp de cam două ore, cât am mers cu autocarul, să ne explice ce urma să facem noi în cele 7 zile de concediu și cam ce ar trebui să știm. O să încerc să vă reproduc din memorie câteva date. ”După cum viedeț suntieț în Turcia, nie deplasăm către Alanya. Deci în aproximativ câteva orie vom ajungie. Ceea ce viedeț este Turcia deci noi ne deplasăm acuma către destinația noastră. Cum ajungiem acolo, dar mai bine să vă spun deci în câtieva cuvinte ce trebuie să știț. O să facieț o iexcursie unde putieț să înotați cu delfinii, dar și cu rechinii, sau să facieț rafting, cei care reușesc o să primească un ciertificat care le dă voie să meargă singuri. Șeia ce vidieț în stânga sunt munții Taurus, înalț de 3800 de euro.Deci eu am făcut o glumă acuma, cried că vă daț seama. Șeia ce trebuie să mai știț este că aici se dă bacșiș. Deci să nu vă fie rușini, aici toată lumea dă bacșiș, că noi de la ei am învățat. Deci pieste tăt se dă bacșiș. ” Cam două ore așa au decurs explicațiile ghidului care practic nu ne-a spus nimic.
Pe drum spre Alanya am făcut o haltă cam cum fac microbuzele noastre pe ruta București- Craiova, adică la locații unde se poate mânca și bea ceva contra cost, iar ghidul sau șoferul autocarului are și el parte de un ce profit comestibil, gratuit, că doar aduce clienți nu?
Din cele observate pe drum pot spune că exceptând drumul, sau șoselele, care erau ireproșabile, traseul mi nu mi s-a părut o frumusețe, am văzut hoteluri, sau zone cu construcții și plaje amenajate de 4-5 stele dar și zone infecte, în imediata vecinătate.
Cred că turcii sunt experți în a amenaja oaze de basm în mijlocul unor gropi de gunoi. Sub acest aspect, pentru mine a fost o dezamăgire.
Prea puțin interes pentru amenajarea regiunii, ei lucrează punctual, pe ce îi interesează strict. Dacă fac un hotel de 5 stele în mijlocul unei mlaștini, ei amenajează drumul până acolo, locul unde vei sta, dar împrejurimile rămân în starea inițială, nu e treaba lor, tu vei sta la 5 stele rupt de ceea ce e pe lângă.
La ajungere la Hotel, desi pe bordul autocarului era un coșuleț pentru”tip”, adică bacșiș, rumunii nu s-a înghesuit să lepede acolo bacșișul tradițional, deși ghidul insistase pe acest subiect, iar șoferul autocarului s-a postat la ușa autocarului cu mâna întinsă, precum știm noi cine. Nu mi-a venit să cred. Nici lui nu i-a venit să creadă că nu s-a slobozit nimeni de mărunțiș, dar cred că e cazul să le spună cineva că în România se duce o luptă acerbă împotriva bacșișului, mitei, peșcheșului și corupției de tot felul și acesta este motivul pentru care a rămas cu coșulețul gol, nu zgârcenia. Am văzut apoi că în hotel erau postate fel de fel de cutii pe care scria ”tip”, semn că treaba e serioasă și nu suportă împotrivire. Mi-am adus aminte de faza cu Kevin și bagajistul din ”Singur acasă”.
Una peste alta, nu tot litoralul este amenajat, sunt zone de plajă neamenajate, chiar urâte, deci cine are bani de investit, are unde. Pe traseu am mai constatat că populația chiar și în zona turistică nu trăiește ca în sânul lui Mahomed, îi batem la capitolul mașini, turcii de rând nu dau doi bani pe lux sau fițe, mașina pentru ei este doar un mijloc de locomoție și trebuie să fie utilă, nu frumoasă.
Numai la noi, nu ai unde dormi dar îți tragi mașină de fițe, o tunezi, iar mulți chiar se înmormântează în ele.
Lonicera Resort-români, vă ordon: învățați limba rusă!
Am ajuns la Hotel după 12 ore de la plecarea din Craiova, deși zborul cu avionul a durat cam 2 ore între București și Antalya. Practic, am făcut cât făcusem anul trecut cu mașina până în insula Thassos, la greci. Odată ajunși în hotel am avut neplăcuta surpriză să aflu că deși făcusem rezervarea pentru două camere standard, recepționerul încerca să ne bage pe gât mie și familiei cu care am venit, un suite cu două dormitoare și 4 băi, ”minunat” de care o să fim foarte mulțumiți. Am spus ferm, ”thanks, but NO, THANKS” așa că până la urmă ne-am primit camerele separate, la etaje diferite, dar ce mai conta. A două surpriză a fost că toți angajații hotelului vorbesc foarte bine limba rusă, unii chiar și turcă, câțiva ciupeau româna de fund, dar foarte puțini engleza. Și eu care credeam că fac față în orice situație. A fost un mare semn de întrebare pentru mine, am crezut inițial că și-a băgat Putin sau Abramovich coada și pe aici, dar mi s-a explicat, de către un chelner din Chișinău, că cei mai mulți turiști sunt din Rusia sau sateliți, apoi din Germania, România, Polonia. Deci, ca să îl parafrazez pe Sergiu, se angajează personal care să cunoască obligatoriu rusa, să poată face față întrebărilor turiștilor, apoi germana și româna. Deci cei mai mulți angajați, de la recepționeri, bagajiști, chelneri, ospătari, oameni de serviciu, sunt din Kîrghistan, probabil Turmenistan, iar cei angajați de Christian Tour sunt Moldoveni din Republica Moldova, care se descurcă și cu româna și cu rusa, probabil rup și ceva engleză.
El e Andrei, din Chișinău, un barman și roldovean de treabă.
Oricum limba rusă stăpânește Lonicera Resort & Spa și probabil cam toată Alanya.
Camera este fără reproș.
Dar dacă vine cineva ca fraierul de mine prima oară, trebuie să știe că chiar dacă aerul condiționat nu are cablu cu ștecher, e conectat la curent, dar nu plecă decât dacă ai cardul băgat în locașul de la intrare, ca să pornească curentul și ușa de la balcon închisă. Nea Mărin, în prima noapte, neștiind chestia cu ușa de la balcon a făcut saună, pentru că umiditatea este foarte ridicată și… ca să facă față căldurii din cameră, a … lăsat ușa de la balcon deschisă….după ce a butonat ca mister Been telecomanda până i-a căzut un rând de piele de la buricele degetelor.
Cine a văzut Nea Mărin Miliardar, nu a văzut nimic.
Așadar, condițiile de cazare sunt ireproșabile, dar dacă totuși apare ceva și vrei să întrebi sau să reproșezi ceva la recepție, să nu te aștepți la amabilitatea occidentală pentru că cei de acolo ori nu știu engleza, ori îți spun că nu e treaba lor, ori te trimit de la unii la alții până te lași păgubaș.
Există un serviciu relații cu clienții, dar turca și rusa sunt înțelese, cu engleza mai rar, româna doar moldovenii și o parte din buticari, care au auzit de Hagi și Lucescu. Așa se întâmplă când serviciile sunt asigurate de est-europeni care odată ajunși șefi își impun legea lor.
Masa
Aici chiar nu ai ce să le reproșezi turcilor, sau mă rog gazdelor, sălile de mese sunt imense, ca să poți mânca trebuie să îți asiguri cam două ore.
O jumătate de oră îți trebuie să faci turul sălii, ca să vezi ce au de mâncare în toate tăvile, castroanele, bolurile și sub toate cupele cu mâncare gătită.
O jumătate de oră trebuie să îți aduci aminte ce te-a atras, apoi altă jumătate de oră să îți pui în farfurie.
Mănânci totul în 10 minute, apoi timp de 20 de minute regreți că nu ai luat și aia și aialaltă și îți promiți că data viitoare le vei încerca. Nu mai pun la socoteală jumătatea de oră în care nu te poți mișca de atâta mâncare și te întrebi dacă să mergi la piscină să plutești cu butoiul în sus chiar dacă nu știi să înoți, sau să mergi la cameră să răsufli un pic. Oameni buni, dacă veniți pe aici, luați de acasă colebil, la greu.
Sunt zeci de farfurii, boluri, vase, cu zeci de feluri de: salate, produse de panificație, brânzeturi, crème, măsline, fierturi, prăjeli, gemuri, dulcețuri, prăjituri, că numai privindu-le ori te saturi, ori mori ca măgarul lui Buridan, neștiind ce să alegi.
Cam asta după prima zi în Antalya- Alanya. Vă las să vă delectați cu fotografiile. Eu nu mă mai uit la ele că mi se face poftă.
Concediu placut ,nu va puneti mintea cu bucataria si frigiderul ca pierdeti lupta v,o spune un pațit!
Si ce bine ne simtim!!!!
Marinică, ia de la moșu niște știri fierbinți, ca să ți se mai ostoiască dorul de casă.
1. Cică la București, dacă scri pe covor MUIE PSD, ți-l bat jandarmii.
2. Pentru ce fu pe 10 in fața guvernului, parchetarii lu’ Știrbei Vodă Lăzărică Ocrotitorul de Luluță anchetează la greu pe ăia de la DISTRIGAZ.
3. Sunt indicii serioase că in seara aceleași zile, in Piața Victoriei, s-ar fi folosit cocteiluri MOLOTOV – RIBENTROP … , că ce mai e pentru „unii” SUTA în ziua de azi …
Concediu plăcut. Uite că mai sunt și din ăștia ca tine care spun adevărul nu numai partea bună a lucrurilor. Spun asta pentru că unii s-a învățat să spună câte în lună și în stele despre ceea ce este în afara granițelor, deși au trecut prin niște situații vai mamă.
Ai grijă cu bronzul că tu și așa ești cam ars de soare.
@Bebe,
Lasa ca inca nu ai auzit nimic, asteapta partea a doua. Daca mai traia Saizeszcu facea film.. In ceea ce oriveste chestia cu arsul, ai grija, eu fac plaja, dar TU te-ai ars…
Concediu placut !
Un concediu cât mai plăcut!🌞🌜⛺👍⚽
Salutari. Odihna placuta si sa va faceti gimnastica de dimineata la sala,apoi sa nu ratati saunele cu aburi sau cele uscate,iar in final spectacolele de seara.