Un nou an școlar la Colegiul Național Militar din Craiova

Categoria Despre Armata

După cum se știe, pe data de 10.09 a început noul an de învățământ preuniversitar. Mânat de curiozitate dar și de oarece impulsuri de cumetrie, m-am prezentat dimineața la 8.30 la sediul din Făcăi al Colegiului Național Militar ”Tudor Vladimirescu” din Craiova. După cum se știe acesta a fost înființat din ordinul și  în prezenţa Regelui Carol I, în anul 1885, iar apoi evacuat la Iaşi, în timpul Primului Război Mondial, și re-locat în Craiova în anul 1918. De-a lungul timpului, unitatea de învăţământ a fost desfiinţată în anul 1948, re-înfiinţată 30 de ani mai târziu şi închisă din nou în 1998 pentru a fi reînființată în 2016, cu larga contribuție a actualului Șef al Statului Major al Apărării, absolvent și el al colegiului.

Date și informații

 

Anul acesta colegiul a avut a doua sesiune de examene de admitere. S-au prezentat peste 600 de candidați din care aproape jumătate  au fost eliminați în faza de preselecție care a avut loc la CMZ Craiova și Alba Iulia, adică testul  psihologic, vizită medicală, probe sportive.

Au fost admiși în final 120 de elevi, din care 45de fete și 75 băieți. O noutate o constituie faptul că anul acesta și fetele și băieții au concurat pe aceleași locuri, nu ca până acuma, când fetele aveau un număr fix de locuri. Unii pot spune că e bine așa, că sunt șanse egale, alții ar spune că nu e bine așa, pentru că pregătim o armată de bărbați care să apere țara, nu de fete care să umple birourile. Să fim obiectivi și să înțelegem că, pe de o parte chiar dacă în liceu condițiile și pretențiile pot fie gale, mai departe e nevoie de ceva mai multă… bărbăție iar egalitatea sexelor nu are nici o legătură cu apărarea țării, iar pe de altă parte suntem departe de a cere fetelor aceleași performanțe  fizice ca și băieților, cum este de exemplu în armata SUA. Dacă toate probele, inclusiv cele sportive ar fi egale,iar testele aceleași, da, nu ar trebui să ne intereseze dacă luptătorul e fată sau băiat, dar la noi, dacă există o discriminare în armată, există în favoarea fetelor, pentru că au alte bareme, dar concurează pe aceleași locuri.

Având însă în vedere că fetele sunt mai conștiincioase mai silitoare la învățătură, dacă vom păstra acest egalitarism prost aplicat și interpretat, ne vom trezi cu o armată de fete.

Subiectul poate fi dezvoltat, nu e locul și nici scopul acuma.

Ce se întâmplă cu actualii fericiți cadeți?

Aceștia au fost împărțiți în cinci clase/plutoane și își vor desfășura toate activitățile în cazarma Făcăi până în anul 3 când se vor muta în cazarma de bază din Vasile Alecsandri. După cum se știe, anii 1 și 2 se fac în Făcăi, 3 și 4 în cazarma fostului Regiment de transmisiuni, din lipsă de spațiu în cazarma mamă.

Elevii au (aceleași) condiții bune de cazare, hrănire instruire și învățământ în ambele cazarme,asta înseamnă săli de clasă, dormitoare, săli de mese, săli de sport  și specialitate, în ambele cazarme. Mai dificil este cu profesorii care trebuie să se împartă între cele două cazărmi, dar printr-o planificare atentă, problema e rezolvată. Actualmente elevii sunt cazați în dormitoare de câte 7-8 paturi, câteva având însă și 11 locuri. Nu e mult, dacă ne gândim că înainte erau dormitoare de 30 de paturi, cu paturi suprapuse în care era greu să te miști.

 

Partea frumoasă este că a început construcția unui nou pavilion în cazarma din Vasile Alecsandri, cu 480 de locuri, care va fi pe 4 nivele și va cuprinde dormitoare, săli de clasă, dormitoare de două locuri, cu grup sanitar propriu, infirmerie, sală de sport și sală de festivități, prelegeri, spectacole, sau amfiteatru, cum i-o spune. Numai că mai e de așteptat, cam patru ani, cât este planificată .. construcția. Apoi va urma probabil utilarea, dotarea, finisarea, amenajarea, deci cam 5 ani în cel mai fericit caz. Actualii elevi nu vor prinde vremurile, dar important este că proiectul a demarat și până acuma totul e în grafic. Voi mai fi întârzieri datorate unor avize, aprobări,descărcări de fonduri, inflații, etc etc, că doar suntem în România nu? Să sperăm că nu începe un nou război, să mutăm iarăși liceul la Iași, sau, cine știe, poate Iașiul de va muta la Craiova, cine știe?

Ce ar mai fi de spus?

 

Absolvenții din acest an, în număr de 37 au luat toți bacalaureatul deci CNM ”Tudor Vladimirescu” a fost primul colegiu din Dolj cu 100% promovabilitate la Bac. Bravo lor și profesorilor, în LM încă se face școală. Sper că nu se .. promovează ordine. Din cei 37 de absolvenți, unul singur nu a fost admis în învățământul superior, adică în una din Academiile Militare, ci a fost repartizat, ca urmare a mediei  obținute, la Școala Militară de Maiștri Militari din Pitești, ca urmare a propriei opțiuni.

Trebuie spus că după terminarea colegiului, elevii dau examen de admitere în Fostele Școli Militare de ofițeri, actuale Academii Militare, iar cei care nu reușesc să obțină medie de admitere sunt ”vărsați” în baza propriei opțiuni, în una din școlile de maiștri sau subofițeri, deci rămân, dacă doresc, tot în sistemul militar. Nimic nu îi oprește să încerce și anii următori. Revenind la programul din colegiile militare, trebuie spus că pregătirea militară a elevilor se desfășoară în limita a 2 ore săptămânal, axându-se pe probleme de regulamente militare și instrucție de front. Nu au același program pe care îl aveau în fostele Licee Militare, pentru că programa de învățământ este adaptată și aprobată de Ministerul Învățământului fiind integrată învățământului național.

Despre festivitatea de deschidere

Să fiu sincer, mi-a plăcut. M-a impresionat și surprins în mod plăcut prezentarea activităților făcută de doi elevi, un băiat și o fată și am apreciat  ”profesionalismul lor”. Am participat la multe ceremonialuri sau spectacole, cu prezentatori titrați, dar cei doi copii îi bat la fund pe mulți din cei cu pretenții. Felicitări doamnei Ioana Cristina Lădaru, cea care prin fișa postului are în responsabilitate relațiile cu publicul/presa, deci a fost maestru de ceremonii. Mulțumiri totodată pentru amabilitatea de a îmi furniza date pentru întocmirea acestui articol.

Pentru că nu aș fi eu dacă nu aș strâmba din nas puțin, nu pot să nu remarc faptul  că de data aceasta ”înalții oaspeți” s-au îngrămădit să țină discursuri, unele excesiv de lungi și inutile, poate ca un preambul la viitoarea campanie electorală. Năravul din fire(a). Din partea conducerii armatei, au luat cuvântul gl.col Adrian Țonea  locțiitor al Șefului SMAp și col. Gigi Fulga, care a dat citire mesajului ministrului Fifor.

Voi reveni poate, cu un alt articol, ilustrat cu imagini care să probeze condițiile de cazare și școlarizare din cele două cazărmi, dacă mi se va permite.

A, să nu uit. Am asistat fără să vreau la o probă de responsabilitate, orientare și decență, capacitate de a lua o decizie și modestie. Pe timpul activității, unei boboace s-a făcut rău, probabil emoțiile, o noapte mai stresantă, nu contează. Înlocuitorul la comanda plutonului, o elevă de anul 2 probabil, a văzut sau a fost anunțată și ușor, fără să facă un caz din asta și să se panicheze,  dar și fără să atragă atenția, și-a luat colega mai tânără, a condus-o către coada plutonului, acolo probabil a predat-o altcuiva să o ducă la ambulanță sau să o ajute să se liniștească, iar ea s-a întors la fel de discret în flancul drept al plutonului. Mi-a plăcut modul în care a acționat fătuca, nici nu se putea mai bine.

Felicitări, își merită locul în flancul drept  al unei subunități.

Felicitări bobocilor pentru reușită, succes tuturor și spor la învățătură!

Și acuma, din partea mea o dedicație cu bătaie, pentru cei mai tineri militari ai armatei române:

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Un nou an școlar la Colegiul Național Militar din Craiova

  1. alma

    nu era rau daca se facea un antrenament…la citirea mesajului

  2. Ifrim

    Succes nastureilor!

  3. neacsu marin

    @Alma,
    Asa e cand esti nevoit sa citesti minciunile altora….

  4. Geofreeland

    Când mă uit la copiii ăștia, mă cuprinde o emoție nebună. Parcă îmi dau viață. Sincer să fiu, poate am și ochii umezi, de drag.

  5. dora

    Felicitări pentru material! Cu ceva timp în urmă,citeam, pe internet, un material (nu mai rețin bine în care ziar) referitor la rezultatele unei viitoare absolvente de colegiu militar, cu șanse mari de a deveni șefă de promoție. În articolul respectiv, autorul materialului consemna și rezultatele foarte bine ale unui alt absolvent care fusese admis la Academia Militară West Point. Domnișoara, dorea să susțină examen de admitere la Academia Tehnică Militară (dorea continuarea studiilor în domenniul IT-ului). Comentariile?. Mai bine nu le citeam!. A, zicea unul, ăștia sunt viitorii asistați sociali. De pensii ce mai vorbim!. Domnule Neacșu, nicio persoană aflată în funcție și pusă să vorbească cu ocazia evenimentelor importante din viața armatei, nu a pus piciorul în prag punând la punct asmenea derapaje. Păcat!.Măcar atunci.

  6. neacsu marin

    @Dora,
    Ura si invidia au devenit sporturi de masa.

  7. Conducătorii noștrii iubiți,își aduc aminte de noi numai atunci când sunt interesați.Adică,de 1 Decembrie și la câteva evenimente din cursul anului.Mai ales când aceste evenimente coincid cu/în preajma alegerilor.
    Atunci,nu mai ai loc de aceștia pentru că stau cât mai în față să-i vadă populimea aducătoare de voturi.
    În schimb,ură cât cuprinde
    ,dacă ar putea ne-ar trimite în Gulaguri.
    Sper,că acești copii de care faceți refrire în art.să apuce vremuri mai bune decât noi,să se
    pregătească și mai bine decât noi,în vederea apărării patriei!

  8. LIVITA ADRIAN

    MA BUCURA FAPTUL CA A FOST REINFIINTAT LICEUL MILITAR LA CRAIOVA. AM TERMINAT SI EU ACEST LICEU IN ANUL 1981. AM FOST A DOUA PROMOTIE DE LA REINFIINTAREA DIN 1977. CONDITII FOARTE BUNE, PROFESORII CEI MAI BUNI, VIATA FRUMOASA, INVATATURA SI REZULTATE PE MASURA APOI. SUCCES NOILOR ELEVI.

Statistici T5