Atenție, săriți la cap, se dau grade !

Categoria Despre Armata

Unele asociații ale rezerviștilor, în special din cele cu lideri interesați, dar și ”orientați”,  în plină luptă pentru apărarea sau recuperarea  drepturilor ciuntite de guvernele noastre, s-au orientat la situație. Văzând ei, liderii dar și colaboratorii lor mai noi sau mai vechi, că nu sunt șanse să câștige cine știe ce în plan legislativ, au ”negociat” –poate- prețul tăcerii, sau pur și simplu s-au gândit să obțină măcar atâta cât pot de la conducerea de partid și de stat. Și ce poate acorda această conducere, fără să coste nimic dar,  mai ales, să creeze și obligații și eventual ștampile pe buletinul de vot? Ați ghiciiiiiiiiiiiiiit, grade. Așa că unele asociații, bine conduse, cu lideri având ca simbol două flori, ghiocelul și floarea-soarelui, și-au făcut socoteala că acum, la an centenar,  este numai bine să trimită către conducerea ministerului cereri de înaintare în grad, pentru ”cei mai merituoși” membri ai lor. Fiind un an aniversar,  de o puternică încărcătură patriotică, sărbătorind un eveniment la care armata a fost vioara întâi, cine ar îndrăzni să refuze ”eroilor patriei” această favoare care s-a împărțit și se va mai împărți cu larghețe slujitorilor de partid dar în special celor ai UNPR? Nimeni, mai ales că urmează un alt an important, unul electoral.

Așa că cei orientați au trimis deja, de mult, liste cu solicitări de înaintare în grad. Ferice de liderii de asociații care apleacă urechea la cererile ambițioșilor cotizanți, căci a lor este opțiunea acestora, când se fac alegeri în cadrul asociației. Dar ce credeați voi, că e așa ușor să ajungi lider de asociație? Nu neneeeeeeeeeeeee, trebuie să știi de cine te înconjori, cui dai bilete de tratament, cui dai grade, cine ia primul un împrumut la CAR, cine vrea o funcție în biroul filialei, cine dă o masă la restaurant, și câte și mai câte. Nu e ușor. În plus, trebuie să mai și mimezi preocuparea pentru apărarea drepturilor și să lustruiești clanțe, să analizezi situația politică și să îți faci relații pe la partide, să te faci că vrei să intri în partid dacă te pun pe listele de aleși, indiferent pe ce poziție, dar să candidezi și tu acolo, să ai ce trece la CV. Cine crede că a fi lider de asociație  e un lucru simplu, se înșală. Găsesc această inițiativă a unor lideri de asociații ca fiind lăudabilă, e  o dovadă de patriotism, s-au gândit ”să pună și ei umărul” la centenarul Unirii. Bravo lor !

Ei bine, socoteala de acasă nu se cam îmbucă cu cea din târg. La cererile de avansare, SMAp, prin semnătura domnului general-locotenent  Adrian Tonea, a răspuns nefavorabil cererii uneia din cele mai ..”active asociații” care are zeci, poate sute de participări la ateliere de lucru, simpozioane, acțiuni și activități de împădurire, maratonuri, aniversări, schimburi de experiență, expozeuri, expoziții, etc etc. Cum să nu răspunzi favorabil unui lider de asociație care atunci când este refuzat și tratat cu dispreț și i se taie dreptul de actualizare a pensiei, spune că el este dispus să negocieze? Ei ? Păi un asemenea om nu se refuză când cere și el niște grade acolo, că doar magazia de grade este inepuizabilă, mai avem un pic și numărul generalilor îl depășește pe al subofițerilor, iar al coloneilor pe al militarilor angajați.  Și uite așa, se va schimba raportul de forțe, nu va mai putea spune nimeni că soldații reprezintă talpa armatei, se schimbă piramida, coloneii și generalii vor fi câtă frunză și iarbă, iar caporalii vor fi mai rari ca capra neagră.

Iată răspunsul SMAp, la  propunerile  de înaintare în grad trimise de o asociație:

Din răspunsul domnului general Tonea eu înțeleg câteva lucruri:

 1. Vor fi înaintați în grad doar 100 de rezerviști, militari în retragere sau veterani;
 2. Având în vedere că sunt aproape 100 de asociații cunoscute, sau în evidența MApN, asta înseamnă că fiecărei asociații i se va aloca un avansat, maxim 2;
 3. În răspuns se spune că înaintările în grad se fac ”ca o recunoaștere a meritelor și sacrificiilor pe câmpurile de luptă ale celui de-Al Doilea Război Mondial sau în teatrele de operații”, deci nu vor fi înaintați cu acest prilej, rezerviști care nu îndeplinesc aceste condiții;
 4. Punctul 3 este parțial susținut și, la fel de parțial însă, contrazis de precizările care se fac privind..recomandările  privind criteriile de bază, pentru că pe de o parte sunt ”criterii de bază”, dar pe de altă parte sunt doar sugerate, deci nu mai sunt criterii și nici măcar de bază. Domnule Tonea, dumneavoastră când emiteți sau dați ordine, le dați sau le sugerați? Dacă stabiliți o regulă de bază aceea trebuie să fie regulă, dacă doar sugerați, atunci nu mai e criteriu de bază, e o sugestie așa la oha, ca să puteți de fapt să aprobați ce vreți.

Și acum câteva întrebări pentru domnul general Tonea:

 1. Cine va stabili și pe ce criterii, câți -să le zicem la modul general rezerviști – vor fi înaintați de la fiecare asociație?
 2. Cum se face selecția acestora ? Vor fi înaintați pe baza principiului ”primul venit primul servit”, sau ați repartizat un anumit număr de locuri pentru fiecare asociație? Veți aproba numărul de locuri în funcție de numărul de membri ai asociației, procentual, după activitatea asociației, sau gradul de ”colaborare și sprijin” al liderilor de asociații?
 3. Ați informat toate asociațiile privind această decizie și ”criteriile sugerate” sau doar pe cei mai docili  și ascultători?
 4. În afară de aceste criterii, v-ați mai gândit și la altele? Adică la eventuale calificative, dosare de cercetare, discuții prin consilii de onoare, etc etc?
 5. Dacă o asociație a venit doar cu 10 propuneri din care doar 1 este veteran, și le-ați aprobat, ce faceți cu cei care vin mai târziu cu propunerile dar se încadrează în ”criteriile sugerate” dar nu mai sunt locuri?
 6. Există un termen până la care se fac propunerile? A fost anunțat?
 7. Există o comisie care să analizeze toate propunerile și să facă o selecție riguroasă, sau se aprobă în ordinea trimiterii și apoi se închide lista? Ce faceți cu cei care nu au fost informați că ați deschis teledonul avansărilor?
 8. V-ați gândit să publicați lista cu propunerile și apoi cu cei nominalizați, ca să vadă și membrii asociațiilor cine pe cine a propus și cum s-a făcut selecția? Chestia asta se numește transparență.
 9. Și ar mai fi o întrebare. Deși de principiu, având în vedere evenimentul aș fi de acord să fie avansați doar cei care au participat la el, chiar toți, nu văd ce legătură au cu evenimentul celebrat cei care au participat la operațiuni în slujba partenerului strategic? Recompensăm slugărnicia în apărarea interesului american? Păi atunci suntem la fel cu cei care după 44 îi promovau  numai pe cei care veniseră pe tancurile rusești cu cele două binecunoscute divizii. Când ne lăsăm de astfel de obiceiuri? Deci cei care au slujit țara acasă ”scapă neavansați” iar cei care au slujit interesul american sunt  mângâiați pe creștet?  Ceva pute aici. Și, zic eu, să mai terminăm cu medaliile și diplomele ”de participare” și  să le acordăm pentru fapte de merit, sacrificii, servicii aduse militarilor, armatei. Iar politicienii, ziariștii, chiar sportivii, fără merite militare să fie scoși de la genul de recompense militare.

Eu cam atât am avut de spus, aștept răspunsurile domnule general, sau cine o vrea să răspundă din SMAp  sau MApN, sunt convins că vi se va aduce la cunoștință problematica. Poate la întâlnirea cu domnul Nasta de poimâine vom primi și unele lămuriri în acest sens, că vă dați seama că băieții abia așteaptă.

Hai băieți, săriți la cap!

P.S. Nu am văzut publicat nici pe pagina oficială a AORR și nici pe pagina de Facebook acest răspuns, pe care ar fi trebuit ca liderul asociației să îl aducă la cunoștința cotizanților și nici nu știu dacă aceștia știu cine sunt fericiții care au fost propuși și aprobați deja.

Eu dacă aș fi președinte de asociație, oricare ar fi ea, aș convoca adunarea generală și aș spune: ” fraților avem ocazia să înaintăm în grad niște oameni, cu ocazia Centenarului. Faceți propuneri și votați!” La noi la români însă, astfel de propuneri se fac în cerc restrâns, în locuri cât mai ascunse, de regulă la restaurante.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

37 Raspunsuri la Atenție, săriți la cap, se dau grade !

 1. kis viorel

  Asa procedeaza si ANCMRR, care nu are nici macar o initiativa sau o interpelare referitoare la nedreptatile privind pensiile noastre. Pai cum altfel daca sefii acestei organizatii(subversive la adreasa pensionarilor militari, inclusiv naivilor care fac parte din ea) s-a vandut pe un pumn de …grade si cateva locuri la tratament(cam 3% din nr de membri) unde poti fi scutit de 600 de lei pentru 12 zile si mergi unde-ti „canta’ ei. Apoi , smecherasii au mai facut o ghidusie, noi, astia de la tara nu avem medici de familie militari si suntem arondati cu deconturi de la plata medicamentelor pe la alte Sp Militare din alte judete, iar pana anul trecut , acesti baieti au tinut secret zicand ca doar membri lor trebuie sa afle, asta pana s-a „rasuflat ideea”. Nu spun de chefuri semisponsorizate , chefuri care se fac dupa depuneri de coroane (in general pe ploaie si frig) acolo participand, fara absenta , sarguinciosii lor membri .Oare merita sa te vinzi pentru un blid de fasole si o cinzeaca de ‘ciuica” de corcoduse ,primite de pomana?
  Daca v-as mai spune ca..eu mi-am tocit ghetele si am facut „scurta ” la maini si la picioare , salutand si defiland de pe la 15 ani, apoi 3 ani Sc militara…9 ani maior ca n-am avut ‘fonctie” si vine un tov sg.maj.care trece ca rapidul prin gara vre-unui satuc , prin toate gradele si acuma este „colinel”, pardon ,isi spune „comandor” cu toate ca nu a fost navigant.
  As spune ceva ,da ,ma „taxeaza” domnii de pe aici.

 2. Geofreeland

  Grade pentru scris pe cruce. Apoi, peste doi-trei ani, năpădită de buruieni… Stăbunicul meu, Ion, a luptat la Plevna. Bunicii mei, Marin și Ilie, au fost veterani de război. Primul. Tata și fratele lui, Marcel și Barbu, au fost veterani de război. Al doilea. Nu le-dat nimeni niciun grad după lăsarea la vatră și nici nu au beneficiat de onoruri militare. Ca alte milioane de veterani. Și ei, români bravi au luptat pentru țara asta frumoasă, mama lor. Deja ș-au dus, neștiuți, discret, colb în istorie. Doar eu, încă fiind, îi pomenesc celor vii și ei se bucură, de acolo, de soarele nostru. Adică țara încă e întreagă.

 3. Geofreeland

  @Kis Nu, pentru cele ce spui nu te taxează nimeni. Spui o realitate crudă, trăită de marea majoritate. Ești un împătimit al armatei și asta se vede din avion. La o bază aeriană am întrebat pe tinerii piloți câte ore de zbor au într-un an. Cel mult 10 ore, că nu mai aveau loc de șefii lor, că de, prima de zbor erau bani. Nu mai răscolesc anomaliile de state sau promovările. Așa e în toate armatele, cert e că am trăit o viață în armată, cu toate privațiunile ei și vine CCR, beleaua națională și atribuie magistraților privațiunile militare în scopul obținerii de pensii fabuloase. Degeaba ne văităm, pe 20 la Marea Mermeleală se dă și suc.

 4. Geofreeland

  Absolut fabulos. Părintele Aldea, un popă ca toți popii spune ce au zis pe patul de moarte mii de oameni pe care i-a spovedit. Toți regretă viața scurtă din motivul irosirii ei. Marea majoritate regretă că nu au avut copii sau au făcut prea puțini. Dar aproape toți regretă că nu au făcut binele pe care l-ar fi putut face semenilor. Dacă înțelepțim mai bine la aceste concluzii mă întreb de ce atâta ură, răzbunare și manipulare prin care oameni nevinovați suferă, copiilor li se refuză un viitor dedicat trăirii frumoase a vieții, bătrânilor anii binemeritați fără probleme financiare, în general liniștea din țară…De ce? Pentru că fenomenul de paranoia se poate aplica și oamenilor care par normali. Orgoliile, vanitatea exacerbată și egocentrismul întreținut, desfid Decalogul biblic în care credem ca organizare socială. Orice deviație de la el, prin goana pentru putere, înseamnă o discriminare cruntă a semenilor, un delir al puterii care nu poate fi decăt violent față de alți oameni. Răul în lume nu e Diavolul ci pur și simplu acei oameni fără credință și iubire de semeni. E simplu.

 5. @Geofreeland,
  Nu e nimic extraordinar aici, eu spun de foarte mult timp ca raul pe care il faci te otraveste si ca daca nu poti face bine, macar nu fa rau.

 6. Geofreeland

  Armata sârbă se dotează cu drone de atac din China plus know-how tehnologic. Capabilități de cercetare, localizare și lovire a țintelor, ziua și noaptea, cu rachete și bombe dirijate. Există o vorbă, sunt prea sărac să-mi iau lucruri ieftine și proaste, sau mai bine zis, second handuri. Puține țări au astfel de tehnică. De la Nicolae Milescu Spătarul, românul numit de țarul rus ambasador al Rusiei în China, acum 350 de ani, am avut nu numai respect pentru chinezi dar și invers am colaborat în multe lucruri. Azi, China e pentru noi interzisă și de UE și de NATO. Năstase a sucombat pe chestii chinezești, Ponta la fel, ca și Oprescu ce voia artere suspendate făcute de chinezi. Tabuul chinez e portul Constanța. Uitați-vă la China de azi! De la revoluția culturală maoistă când a asigurat un bol de orez fiecărui chinez la roverul lunar și robotică, puteți vedea și singuri minunea chineză, mă întreb, de ce noi românii, printre puținele state prietene ale Chinei, nu avem deschidere față de această mare putere a lumii? Atât ne-ar trebui. UE ne-ar termina mai rău decât am făcut-o și până acum. Trebuie să rămânem aceeași colonie subdezvoltată a Europei, mina ei de aur de resurse, piața ei de desfacere. Frica de China a Europei ne sufocă. China ar putea fi doar ipotetic salvarea României. Noi trebuie să fim veșnic blamați ca fiind corupți, o etichetă pe care ar trebui să o pasăm colosului olandez ING Bank, nemților cu noxe de automobile falsificate, norvegienilor cu somoni otrăviți cu antibiotice etc etc. Chinezii dacă erau corupți nu ajungeau mare putere a lumii. Poate învățam de la ei, nu de la europenii care s-au ridicat prin jefuirea coloniilor istorice. E altul adevărul? Să-l spunem atunci!

 7. @Geofreeland,
  Cu serviciile secrete controlate si dirijate de americani, Romania nu mai poate fi prietenul Chinei.

 8. kis viorel

  „Antenele” mi-au „sugerat” sa va fac atenti la unele evenimente de maine. N-am voie sa dau decat cateva indicii ;
  -in legatura cu OUG-urile potrivnice noua
  -denigrarea noastra
  -ce spune legiuitorul suprem…
  Si o sa ajungeti la vorba mea,nu mai incercati sa faceti treaba cu trepadusii, mergeti direct la…”inima”.
  Fara suparare, noi, pilotii, lucram la precizie in franturi de timp, nu aveam ‘spatiu de manevra” cu incercari si taraganari >> asa trebuie sa fie si in viata, asa procedam si acuma, bineinteles , nu toti.Unii habar n-au pe ce lume traiesc, au ramas atarnati prin …nimbostratus!

 9. Bostin

  Si eu dau grade ( doar la politruci) de colonel si mai ales de general si chestori cam o data la doua zile.Apoi ma șterg la fund cu hartie igienica aspra militara adevarata.Apoi dau onorul generalilor -ospatari.Ta ta ta….Se rasucesc in mormant strabunii nostrii in ce hal de depravare morala am ajuns cu toti.

 10. @Kiss,
  ”Vorba ta” nu e o noutate, tu vinzi castraveti la gradinar. Cand eu ceream sa se doarma pe lacul Belina tu te injurai cu altii pe R 2650. In fine, nimic din ceea ce spui nu e nici noutate , nici asa mare secret. Antenele tale sunt invechite.

 11. Bostin

  Geo.In China esti executat daca mita( spaga , parandaratul) a depasit 32 000 de dolari.Peste 10 000 dolari devin vietasi.In colonia noastra de sclavi lasi asta ar duce la disparitia intregii clase politice cu tot cu ospatarii lor imbracati in generali..

 12. kis viorel

  @Neacsu, numele meu este KIS, schimbat din KISS in urma unei aventuri din anul I de „nasturas” de Campulung , in alta ordine de idei nu ma bag in „itzele” Belinei sau altele, pe mine ma intereseaza Dragnea atata timp cat ne va face dreptate, iar in acest moment este singurul in masura s-o faca.
  Ce am spus acum „X” ani nu stiu daca mai este valabil, sunt schimbator ca vremea , nu sunt robot si nici fundamentalist, viata m-a invatat sa „driblez”
  In legatura cu „castravetii” , scuze, dar le-a cam sarit randul , nici nu banuiesti despre ce este vorba si nici nu am vorbit „in dodii’. Maine se vor intampla niste chestii importante pentru noi , pozitive sau nu.La Gelu ma injuram cu „ciobanasii” care mai frecventau acel blog, nu prea suport nedreptatea , minciuna si prostia!

 13. kis viorel

  Si ca sa mai scot un „castravete”, pana pe 26 sept 2018 va cadea guvernul lui Veorica Vasilica.

 14. Geofreeland

  N-auzirăți, bre, că la întâlnirea aia se dă și suc? Nu numai apă plată. Iar nu înțelegeți, plată, bre, cum făceau caravanele în deșert, plata era cu apă. Faptul că se dă și suc e o mare victorie. Lăsând gluma la o parte, cu OUG vor fi doar promisiuni pentru că nu se poate acum, trebuie studiu de impact financiar, rectificarea e făcută, poate cu noul buget să se prevadă ceva la bugetul apărării, dar mă îndoiesc, avem altele de plată. Deci zero barat. Nori cumulonimbus. Despre denigrarea armatei iarăși promisiuni de doi lei. În rest, transpirație, cuvântătorii cu colindul, fluturași pe epoleți. O treabă serioasă e la vârf, la Belina, la ski pe Șureanu, trepădușii vor să vadă incisivitatea intervenției și să facă poze. Sunt 41 de întrebări pertinente care încă așteaptă un răspuns. A da un răspuns în dorul lelii e ca și cum ai zice “Na, că le-am zis-o!” Treaba e că există un departament juridic care poate descâlci limbajul cifrat insidios din ordonanțe dar au ordin să fie avocați politici că altfel nu-mi explic lipsa de cooperare, poate că ei nu poartă kaki.

 15. kis viorel

  Tocmai , ca nu au tangenta „intalnirea ” de pe 20 sept cu maine cand este 19 sept…ne intelegem precum cucul cu vrabia.

 16. Geofreeland

  @kis E posibil ce spui. Trump îi trimite scrisori lui KWI, SPP fură mireasa de pe aeroportul Băneasa, cum zise Roșca Stănescu, Viorica nu fu invitată la Summit, mai mult acuzată că nu dădu bani de suc pentru Kitarovic, Dragnea va fi condamnat, PSD în degringoladă, guvern neacceptat de preș, blocaj politic, sar europenii cu un guvern al lor, o struțo-cămilă care face bugetul pe 2019 în viteză și nebăgare de seamă, alegeri europarlamentare fraudate la ordinul șefilor bruxellezi apoi anticipate. Un scenariu crunt, distructiv, lege offshore pentru ei, nu noi, legile justiției ca în tren, SRI exultă, SPP fură mirese. Da’ noi? Care noi, bre? Cum care noi, ăștia câți mai viețuim p-acilea! Voi? Ciocu’ mic, mai cumpărăm încă o dată Cumințenia Pământului. Da’ noi?

 17. Știe cineva care este salariul Brut/Net in lei echivalent dolari al actualului Președinte?

  Până primesc un răspuns,vă
  spun care era salariul întâiului președinte al țării:15.000lei/530$.
  Huo!A supt sângele poporului!

  În ceea ce privește soarta OUG 59 art.VII,se duc lupte grele, în sensul că
  s-ar dori eliminarea prevederilor ne actualizări cu creșterea sold./sal. activilor.
  În schimb,plafonarea netului va rămâne.

 18. @Kis,
  Si pe mine m-au injurat cativa, inclusiv prietenul tau Cezar, dar nu m-am coborat la nivelul lui. Tu insa ai intrat in troaca de mult… de ani de zile, as putea spune ca iti place sa te balacaresti cu ei. E alegerea ta, dar aici nu e permis.

 19. kis viorel

  @Marine , mai usor cu pianul pe scari, ca nu ai pus tu coada la pruna ,iar cu „troaca” s-a cam terminat deoarece ne-a invaluit gripa porcina. Mult mai periculosi au devenit cei carora le cam lipseste bunul simt si cate o…tigla pe casa!

 20. Stelian P.

  @Neacsu
  Ceva nu e in ordine cu sondajul de opinie. Azi in culmea vitezei am votat din nou si am constatat ca votul meu e acceptat. Deci ai un DA in plus.

  @Nicolae
  Pe vremea aia dolarul oficial era de aprox. 5 lei dar daca voiai (cu aprobarile de rigoare) sa cumperi dolari atunci cursul era de 15 lei dolar.

 21. @Stelian,
  Nu e nimic anormal. Programul nu are posibilitatea sa identifice votul multiplu. Asta o voi face eu la sfarsitul sondajului. Si eu am identificat ceva voturi ale aceleiasi persoane, pe nu, dar voi face curatenie la sfarsit. Deocamdata il las sa mearga asa, oricum nu va folosi decat ca material de discutie.

 22. Bostin

  Intr-o colonie moarta ( si in care se moare cu zile) asemanatoare iadului din apocalipsa , condusa de satana Drac-nea voi insistati ca sunteti inca vi. Bateti la ochi…

 23. @ Bostin,
  Nu te mai uita la filme cu vampiri.

 24. Bostin

  Armata romana a fost deja distrusa si infometata de ciuma rosie prin OUG 59/2017 Acum suntem obligati sa cumparam armament tip fier vechi cu miliarde de euro de la stapanii coloniei de sclavi lasi care mai detine doar resturi de armata conduse de colonei si generali ospatari model râma .

 25. @Bostin,
  aceasta politica nu a fost introdusa in ultimele zile, mergem pe drumul asta de 29 de ani timp in care am trecut prin toate ciumele si pestele sau gripele posibile. Asa ca nu ii mai lauda doar pe cei care sunt acuma laputere, fii mai darnic, vorbeste despre toti, inclusiv cei pe care ii tii sub camasa.

 26. Bostin

  Marin.Nu ma uit la nici un fel de film ( de multi ani) imi ajunge filmul horor ”Romanistanul colonia tradatorilor ( cu zeci generatii de sclavi lasi ) mereu in genunchi in
  fata strainilor ” . Serial de groaza exceptional de educativ .Ultimul episod acum la centenar cu ciumatul rosu satanistul Drac- nea regizor principal . Dar imi place de tine ca inca mai poti uita (cu cinismul tau chiar putin obosit) ca cimitirul e plin de optimisti.

 27. Geofreeland

  Cred că ne-am prostit de tot. De fapt, e normal. Unul urlă cu ciuma roșie, altul bagă “ castraveți” secreți, alții stau cu mâinile în poală. Io, ca țăranul cu mâinile crăpate, mă întreb, ce vrem noi? Și dacă gândim, adică gândim, și nu ne lansăm ca orbeții în exhibări de opinii că io sunt vigilent al dracu’ și nemulțumit de mine până la, să fiu blând, zic Dumnezeu, iar mă întreb numărând pănă la zece, ce vreau eu pensionar militar de la statul ăsta? Că pensia mea e de stat, nu? Care e interesul meu politic? O pensie decentă, asta vreau! Atât și nimic mai mult. Restul sunt comentarii ca la meci, urlu să mă descarc de neputința că nu mai pot fi în teren. Adică îmi refuz condiția reală a neputinței neacceptate și măcănesc non stop. “De-o fi una, de-o fi alta…” dar scopul meu politic înseamnă ce am spus. La o vârstă a neputinței trupești, normală, nu prea te interesează politicul altora, ci doar al tău, grăunte de nisip al politicii. Că, prin experiența unei vieți de militar, te doare rostul de azi al armatei, e o suferință comună. Ciudat și interesant, față de alte armate, armata română a construit și nu a distrus. Și ce a construit știm cu toții, ce au vândut și distrus politicienii la aquisurile vesticilor și îmbogățirea șmecherilor, tot cu sprijinul politico-juridic. Că de, totul să treacă de la stat, bun al întregului popor, la privați. Era o rațiune să formăm capitaliști autohtoni, capital românesc, dar la comenzi, a fost distrus complet. Nu contează culoarea politică, roșie, galbenă sau verde, toți au distrus o economie, o educație, idealurile iluzorii ale nației române, acceptând o Revoluție normală dar cu preț de sânge aiurea. Revoluția a fost o promisiune trădată. Suferim acum. Și vom mai suferi. Poporul român a fost și este trădat de o clică națională în detrimentul cetățenilor români, indiferent de etnie sau naționalitate. Toți suferim. De ce? Căutăm vinovați? Ar fi o prostie să ne luptăm cu trecutul sau fapte deja făcute. Singura șansă e ce putem face pentru viitor. Că nu mai avem timp. Bostin ne-a căpiat cu ciuma roșie. Îi amintesc că materialismul istoric s-a născut în comuna primitivă și a generat etape de sclavagism, feudalism și capitalism. Materialism care îl trăiește azi și îl doare. Sâmburele răului din om e egoismul zicea Schoppenhauer. Deci? Atitudinea omului spre bunăstare înseamnă egoism primar, concurență și putere. Asta e lumea de azi. Dar, nu în detrimentul demnității umane și libertății lui native, drept al omului. Azi întreb cine vrea independență energetică a țării bazându-se pe resursele pământului plin de oasele istorice ale neamului? Energia va costa în viitor enorm. Cine? Revenind la militari, o castă socială garantă a independenței unei nații și argument politic suprem, de ce e blamată, batjocorită și umilită legal? De cine? De proprii politicieni, vânduți pentru viitorul odraslelor lor, fără patriotism și spirit creștin. Dăm jos o majoritate politică, așa cum e, și ce punem în loc? Patrioți? Români? Cam asta e marea întrebare. Și poporul ce spune? El spune că vrea bunăstare, dar nu are unde să lucreze la această bunăstare, pleacă afară, vinde pământul și bea să uite de neputința aleșilor lui. Ce țară e asta? A cui? A românilor în an centenar? Nu, în anul redeșteptării naționale sugrumat de marile puteri “civilizatoare”. Nici Imperiul Otoman nu ne-a jefuit atât. Le dam birul și trăiam. Acum birul e însăși ființa națională. Do you understand?

 28. Geofreeland

  @kis Mâine e ziua cea mare, ne ziseși? Nu ne ziseși nimic, de fapt. Că nu vrei să divulgi sursele. Adică noi, proștii, să stăm cum ai zis, în nimbostratus. E drept unii au rămas în stratosferă. Da’ la câțiva G în plus până acolo, cu forțaj, e normal să accepți că un costum de suprasarcină face față cu greu. Uneori lasă urme în corpul uman. Ca și la magistrați de au pensii celeste. Da’ nu de asta vorbim. Ci de secretomania care cucerește România. Baba Safta la drum, pe lavița de la poartă, îi spune alteia, Didina lu’ Dode:”Auziși, fă, ce-i făcu’ a lu’ Chiorete lu’ Frosa?” “A lu’ Cărtacă?” “Da, fă. O prinse ăla cu vaca în porumb” “Așa și?” crăpă de curiozitate cealaltă. “ Păi îi zise de aia!” “Și?” “Și ce? Păi a venit aia cu vaca acasă numa’n ciomege!” “De ce, fă?” marjă Didina cu ochii cât cepele. “Păi pămpălăul ăla mai mult a-ntărâtat-o.” “De ce zici?” “ Păi nu știi că ăla nu poate de când a căzut de pe cal!” După o așteptare cu sens Didina o căină “Săraca!” Safta o avertiză ferm “Da’ nu știi de la mine, Didino, că mă supăr!”. Revenind, informația e putere. Unii și-o arată. Dar nu e putere. E o formă comună de perversiune a tot ce se face prin astă țară. Pe șest adică. Ce era secret dacă știam ce se discută pe 19 înainte de Marea Mermeleală? La noi transparența, adevărul și cinstea nu are brevet. Și ca-ntre militari, întreb, cui folosește secretomania? Cu ea mori pe câmpul de luptă. Vezi invazia și retragerea de La Calais.

 29. kis viorel

  Intrebati-o pe Olputza voastra…sunt satul de mistocacarelile voastre!!!

 30. kis viorel

  Ighen, step by step! Vedeti voi pe dracu’ discipoli de-ai lui Tutea (Petre ).
  Maine, daca cumva vine Fifor, ciracii de prin sala vor multumi din inima partidului , apoi el va binecuvanta „multimea”( vreo cativa ), acolo, si va spune ca-l cheama datoria dar sa-i faca o nota raport a discutiilor si propunerilor, fituica care nu va mai fi citita-n veci, ajungand la primul cos de gunoi de pe coaja Pamantului!

 31. kis viorel

  https://www.facebook.com/TopRadio997/videos/1894090370650031/

  Cam asta va fi maine, cei cu plangerile vor lesina…de placere si emotie.

 32. Vladimir Putzin

  Cuiva îi tot dă brănci prostatita să ne stropeasca si ne stropeste.
  Păcat, mare păcat pentru spiritul paginii !

 33. Site-ul,.Gazeta Oltului,dezvăluie care este cea mai mare pensie,zic ei,din EU.
  Această pensie de 51.233(Net),este a unui magistrat.
  Citiți de pe acest Site cât avea înainte de mărirea din iunie.

 34. Geofreeland

  Te uiți la tv și nu mai dormi. Încerci să înțelegi ce cari pot roade Copacul lui Aurelian Andreescu. O colcăială, o foșgăială, secrete, ca vulcanii noroioși. Adormi printre gânduri. Veni unul p-aici, dădu târcoale. Și îmi veni în minte un Lamborghini super lux ce parcă în fața unui supermarket. Bineînțeles lumea uimită privi bijuteria auto dar și câinele de pripas care îi spurcă roata din spate. Proprietarul, unul cu lanțuri la gât, înjură câinele și încercă să-l scoată de sub o Dacie unde se pitise. Se aplecă ăla, furios, și îi plesni pantalonii între buci. Puse mâna, văzu dezastrul, apoi spășit se duse la mașină și demară în trombă. Unii, de-ai dracu, aplaudară câinele, pus anume să facă show aviatic la sol. În război, una din loviturile eficiente este lovirea punctului de comandă al adversarului. Azi, PSD. Când punctul de comandă e pe o creastă de munte nu îl poți lovi decât de pe altă creastă de munte. Dar nu poți veni cu artileria grea, n-o poți urca pe culme. Atunci apelezi la mârțoage și cari, cu samarul, tunuri de munte, piesă cu piesă. Cu unul nu faci nimic. Cumperi și aduci mai multe. Și tragi din creastă în cealaltă creastă. Unii, pitiți prin păduri, observă și reglează tirul. Numai că, mârțoagele de caraulă, în loc să se bucure de aerul ozonat ajunseră carne de salam. Cam asta e. Știind astea, nu te mai uiți la tv, citești o carte din bibliotecă, poate Arta Războiului a lui Sun Țzu și constați că după o mie de ani e la fel de valabilă, aplicabilă și în conflictele, poate, cu Extratereștrii. Dar un gând nu-mi dă pace, ce-o mai face câinele ăla din parcare…Ori marchează alte ținte ori doarme pe vreun prag.

 35. D-le Neacșu,ce se aude despre întâlnirea de azi cu stăpânirea?
  Ori nu a mai avut loc?
  Mulțumesc!

 36. kis viorel

  @Nicolae Pretendentii la „scaun” s-au ciondanit intre ei. Au fost putini, era de prevazut. A venit doar aparatorul nostru de la USR, a stat putin si a plecat, ciracii lui Tutea nu au participat si nu vor participa,s-au blazat cu totii, nu mai exista vointa si putere de lupta iar problemele noastre vor fi rezolvate doar de conjunctura nu in urma luptei ! Speranta? Vreo 20%.Sa fim sanatosi ca s-ar putea sa fie si mai rau.

Statistici T5