Centenar decent la olteni

Categoria Despre Armata

 

Prolog

Sărbătorirăm și noi, oltenii craioveni, MAREA  UNIRE DE LA 1 DECEMBRIE, în anul 2018, la 100 de ani de la înfăptuire. Mulți ani înainte Românie !!!

Ziua a început neașteptat de frumos. Dimineața, la 8.30  Soarele deja ieșise și își trimitea razele spre inimile românilor, doar-doar o mai dezgheța gerul și tristețea. Se prevedea o frumoasă zi de Decembrie, cu zăpadă pe jos, gheață pe crengile copacilor și multă lumină. Deja se auzea cum troznește gheața pe crengi sub acțiunea razelor de soare.

Când s-a apropiat ora începerii festivității din centrul orașului, am plecat să văd ce și cum. Mă așteptam să văd peste tot drapelul României, fluturând prin curțile oamenilor, pe balcoanele blocurilor, pe mașini. Nu. A fost totuși așa cum credeam. Una din 20 de mașini dacă avea steag la geam, iar în curțile oamenilor, la balcoane, rufe întinse pe sârmă și atât. Să fie din cauza faptului că în magazine, în marile Mall-uri nu se găseau, deși cu  o lună înainte călcai pe ele? Unde au dispărut? Le-au cumpărat patrioții pe toate, sau au fost retrase? Mister. Oricum, mă așteptam ca pe drum să dau de lume bucuroasă, gălăgioasă mergând puhoaie spre  primărie, cu drapele și vuvuzele,  nu neapărat  ca la meciurile Craiovei  dar nici ca la meciurile echipei lui Mititelu.

Cuprins

Am ajuns în centrul orașului. Mai era ceva până să înceapă oficial evenimentul. Lumea se deplasa liniștită către Primărie.

Militarii, sosiți acolo cu ceva ore înainte, își frecau mâinile și se mișcau pe loc, nu de mulțumire, nici de nerăbdare ci de frig. Bine că aveau mănuși….unii măcar.

Se dădeau ultimele ordine, se aștepta începerea activităților de fapt sfârșitul lor, ca să poată merge și ei acasă.

Sper ca cei care îi comandau să fi avut înțelepciunea să  fi selecționat alți militari pentru retragerea cu torțe care urma să aibă loc mai spre seară, să nu țină aceiași  militari o zi întreagă pe cancerul ăla.

În fața primăriei, multă lume, ca în vremurile bune, probabil și soarele a avut meritul lui, mulți copii, steaguri, dar mai multe …. Oficiale, sau ale organizatorilor, decât la cetățeni. Nu știu, poate sunt eu prea pretențios, dar mă așteptam ca fiecare respirație  să fluture un steag. Nu era doar Ziua Națională, era ZIUA NAȚIONALĂ 100 și așa ceva este unic.

Pe scările primăriei toată floarea investită a prezentului apus, politruci pe care scara nu putea să îi încapă, adunați la o măslină, scobitoare, la agapă.

A început activitatea, cum era normal,  cu vocea preotului militar Lulă, o voce care de ani buni mă cheamă să iau Lumină la fiecare Paște. Să mă ajute Dumnezeu să ascult această voce încă 60 de ani.

Au urmat discursurile oficiale. Primul a fost prefectul, care a anunțat că va transmite mesajul doamnei premier. În acest moment, s-a auzit, e adevărat timid, dar în mai multe locuri, un UUUUUUUUUUUUUUUU prelung. Spre liniștea liderilor din partidul de guvernământ, totul s-a oprit aici, mulțimea nu a continuat, nu a amplificat, doar a marcat momentul. Acum nu pot jura, dar mi s-a părut că mesajul este același cu cel auzit cu o zi sau două mai devreme în parlament iar dacă este așa, poate domnul prefect ar fi trebuit să specifice că mesajul e același cu cel prezentat în Parlament, cine vrea, să îl asculte pe http….Ar fi fost mult mai bine, mai ales că a reușit marea performanță de a da citire mesajului cu poticnirile și bâlbele guvernamentale, de parcă ar fi făcut antrenament special în acest sens. Sau nu????

Spre bucuria celor prezenți, din cauza gerului au pur și simplu pentru că s-au săturat și ei sa mai mimeze pe termen lung patriotismul și frazele sforăitoare dar seci, discursurile au fost scurte și foarte,foarte puține.

Un lucru aș menționa: priviți fețele ”distinșilor” oficiali, din rândul cărora nu a lipsit cuplul .. senatorial- Olguța /Manda și nu puteți să nu constatați că nu există nici cea mai mică ”umbră” de bucurie pe el, nici un zâmbet, de parcă ar fi venit la priveghi, la înmormântare, nu la o sărbătoare istorică, deși sunt la putere, la ciolan( cu sau fără fasole) la manșă, au curțile casele, conturile, garajele pline, nu le lipsește nimic.  Să fie de frig, sau de frică?

Depunerea Coroanelor

A urmat depunerea coroanelor. Aici organizatorii sau poate doar spikerița, au dat-o în bară. În primul rând  că au reușind să facă un talmeș-balmeș din ordinea de depunere a coroanelor, amestecând partidele cu asociațiile,  au băgat partidele înaintea Garnizoanei, culminând cu botezarea unor asociații. Concret, Asociația Elenă care se referea la etnicii greci a fost botezată   Asociația Elena. Asta ca să nu spun că legea 215/2016 a lăsat la latitudinea oficialităților, a umorilor personale ale organizatorilor să stabilească ordinea dar și modalitatea de depunere a coroanelor  de către alte entități sau persoane prevăzute la art 16(4) , unde scrie: ”după încheierea ceremoniei Oficiale pot fi depuse coroane și din partea altor entități sau persoane”. În aceste alte entități, sunt cuprinse și partidele politice, care au depus însă coroane imediat după oficialitățile cuprinse în anexa la lege care stabilește ordinea de precădere. Nu se specifică în lege ce înseamnă ” după încheierea ceremoniei oficiale”, nici care este ordinea acestor alte entități care cuprind asociații ale militarilor, sindicate, partide politice, ONG-uri, Instituții culturale, educative, etc și nici măcar dacă acestea beneficiază de militari la depunerea coroanelor, sau le depun singure și dacă acestea le depun imediat după ce depun oficialitățile, sau după ce lumea începe să se împrăștie. Legi românești care dau posibilitatea fiecărui primar sau prefect să facă ce vor mușchii lui.

În fine, să vedem cum a fost la Craiova. Au fost depuse coroane de toți cei care au dorit, după   oficialii menționați de lege, ordinea a fost fără ordine, sau poate a fost alfabetică și nu am sesizat eu.

Am remarcat câteva aspecte:

  1. Reprezentanții primăriei au spatele … mare( dar nu merg în cadență) ;

  1. Parlamentarii (PSD) sunt îngândurați(oare de ce?);

  1. Liberalii încearcă să mai zâmbească (dar … nu e zâmbetul de antărț);

  1. Reprezentanții USR sunt puși pe fapte mari, au venit și cu șoimii patriei, dotați cu armele din dotare(deocamdată, până la votarea noii legi privind portul armamentului, de jucărie). Probabil că viitorul deputat mitralieră va fi … membru USL.

  1. Până și masonii sunt divizați( deci canci unitate, deși ambele loje prezente sunt naționale);
  2. Asociațiile militarilor au ținut de data asta să depună fiecare separat coroane (ca să fie mai multe);

  1. Numai militarii( activi) au depus o singură coroană pe garnizoană (bine că nu a depus fiecare companie sau batalion, că ne apuca Crăciunul).

Aș fi vrut să văd o coroană depusă din partea… pandurilor  Colegiului Național Militar din Craiova, care au fost prezenți în număr mare și ca spectatori și ca …  executanți ai programului ce a urmat. Sunt convins că ar fi fost aplaudați la scenă deschisă de toți cei prezenți. Sau poate ar fi trebuit ca,  câte un ”PANDUR” să fie prezent în fiecare… delegație care a depus coroane.

Și așa unele cadre de partid au venit cu copii proprii pe care i-au băgat în delegația oficială de partid. Nu zic nu, e frumos să participe copii la astfel de ceremoniale, dar să îi incluzi în delegația oficială a partidului, și cu ”pistolul mitralieră”de gât mi se pare  de prost gust.

Arcul de Triumf și  Calul Troian

După depunerea coroanelor a urmat defilarea. După cum spuneam, mă așteptam și anul acesta – urmând ”tradiția” ultimilor ani, să avem o premieră.

La București aceasta s-a numit ”Patriot”. Snobism  la maxim. Să inviți la paradă reprezentanți ai altor armate”prietene”, e una, să depună coroane,  în semn de omagiu, reprezentanți ai altor armate și state este frumos, dar să treacă pe sub Arcul de Triumf,  tehnică și militari străini, este o prostie, știindu-se ce reprezintă ARCUL DE TRIUMF, care este Poarta onoarei unei armate. Pe acolo trebuie să treacă numai armata țării, orice trupe străine fiind considerate profanatoare. Se știe că nemții au avut ambiția să fie … primiți prin aceste Porți în toate țările pe care le-au ocupat cu arme sau ”prietenește”. Napoleon avea pretenția să se bată clopotele când intra într-un oraș și să îl întâmpine mai marii orașului la intrare cu cheia orașului. Orice trecere de trupe străine prin Arcul de Triumf, fie el inamice sau prietene este un act de supunere. Ultima trecere pe sub Arcul de Triumf înainte de 89, a avut loc în 1945, dar trupele române, au trecut pe sub el fără armament, pentru că în țară existau alte trupe, nenaționale care practic guvernau. Arcul de Triumf este un simbol al victoriei, al independenței, al neatârnării, de aceea trecerea altor trupe pe sub el înseamnă ocupație, fie ea impusă sau acceptată.

Dacă anul ăsta noutatea a reprezentat-o o instalație Patriot, la anul ce vom avea, o ogivă nucleară second – hand, rămasă neexplodată prin Los Alamos, că asta a mai rămas ???!!! Arcul de Triumf este pentru orice națiune ca poarta cetății Troia, nu trec pe sub ea decât armatele proprii. Noi am spart singuri această poartă, fără să ne păcălească nimeni. Ne-am păcălit singuri. Arcul de Triumf este Sacru, ar trebui ”sigilat” și deschis doar la evenimente cu adevărat istorice. Anul acesta a fost cu adevărat istoric, dar tocmai de aceea trebuia să rămână al românilor. Din păcate am făcut și din el un instrument  al orgoliilor, plăcerilor și circului. Nu m-ar mira să aud că a fost închiriat pentru nunțile celor care au cu ce plăti, așa cum un ales al neamului propusese să se vândă gradele militare, cică pentru a finanța armata.

Defilară și penitenciarele 

La Craiova, noutatea a reprezentat-o defilarea… luptătorilor din penitenciare. Păi ce să facem, polonezii deveniseră deja de-ai noștri, nu mai impresiona pe nimeni, Patriotul de la Deveselu plecase la București, așa neoperațional, dar măcar prezent fizic, așa că găselnița a fost .. pumnul legii. Dacă ne uităm atent la ei constatăm că sunt mai bine.. construiți chiar și decât luptătorii din trupele antitero. Păi e și normal, ei sunt de fapt trupele antitero, că ei luptă zilnic cu ”teroriștii” condamnați pentru cine știe ce găinării, sau ”nevinovații corupți”.

La anul ce va urma? Eu sugerez să defileze și ”Trupele” DNA, să auzim cătușele zornăind la fiecare pas, că oricum le vedem la aproape fiecare emisiune de știri.

Au defilat steagurile garnizoanei. Alt element de noutate la Craiova a fost defilarea unor ”trupe” ale lui Mihai Viteazu  cu o copie a drapelului acestuia (Cel salvat de Sergiu Nicolaescu în  filmul Nemuritorii). Nu a fost rea ideea ca cei prezenți să vadă cum arătau lefegii fostului Ban al Craiovei.

De asemenea a defilat și un pluton de ”panduri” LM-iști îmbrăcați în ținutele militarilor din 1918. Săracii copii ce frig au tras. Așa se călește oțelul nu ?

Cineva a întrebat care sunt elevii de liceu. Răspuns: ăia fără mănuși,  ca la 1918.

După trupe a urmat tehnica de luptă, la poliție și SRI nouă, parcă nefolosită, la armată proaspăt vopsită sau unsă cu seu, dar  cu ”urme ” adânci ale anilor și  folosirii.

Fiecare cu ce are, după grija și interesele  stăpânirii.

Oare cât o să plătească armata de pe urma lor după ce se bagă iară taxa pe poluare? Nu ar costa mai puțin schimbarea lor?

Primul care a investit în ”organe”, până să fie cerut afară,  a fost Băse. Întrebat de un apropiat de ce bagă bani în pușcării și nu în școli, acesta ar fi răspuns în stilu-i caracteristic: ” dar ce bă,crezi că eu după ce plec de la Cotroceni mă duc la școală? ” Domnule Băsescu, sunteți așteptat. Hai, că vă încălzește  Elena patul….

Dar nu-i bai, onoarea Craiovei a fost spălată de Cislău.. acolo edilii au scos la defilare mașinile de… gunoi.La mintea lor până la urmă o să scoată și vidanjele….Ăștia ne sunt conducătorii, tomberoniști…

Epilog

După defilare, fără alte fițe, o parte din spectatori au plecat să sărbătorească în grupuri mai restrânse sau familie.

O parte din spectatori și cei însărcinați cu desfășurarea unor activități culturale, au rămas să tremure oficial mai departe, iar ”aleșii” s-au retras strategic într-o sală a primăriei unde cânta în surdină o ceată de ceterași.

Dacă ascultau muzică la difuzor, aleșilor le rămânea mâncarea în gât, a trebuit să vină lăutarul să le cânte la ureche, deși urechea lor era în altă cameră.

Nu știu cât de veselă a fost atmosfera, nu am avut nici măcar curiozitatea să văd cine, ce, cum, eu am intrat într-o sală  alăturată și am încercat să iau câteva cadre de la etaj, de unde se vedea mai  bine coregrafia spectacolului.



Deci la Craiova fu o sărbătoare liniștită, fără strigături, fără fluierături, mult prea liniștită pentru sângele năvalnic al oltenilor, dar mai bine, chiar nu voiam să văd ură și priviri piezișe, huiduieli și urări ”de bine”. Am auzitără că pie la Bârlad, mai marii urbei s-au coperit de ocară, lumea blagoslovindu-i cu creștinești ziceri și trimiteri. Îi driept, ascultându-le voroavele cu care voiau să rupă inima târgului, îț vinie cam greu să tie stăpâniești pentr că bolborosau oarece cu o limbă die lemn de care moldovienii se cam dezvățaseră. Nu laud reacția lor dar o  înțălieg. Solomon așiela nu prea  mierită altșieva. Imagini AICI.

La Sighii, sau Hermanstadt cum le place unora să îi zică, doi parlamentari din opoziție s-au înscris pe lista de depunători de coroane, au fost anunțați că depun dar ei nu și nu.Una din cele două persoane a fost guraliva Raluca Țurcan.  Probabil doamna Țurcan  crezut că e suficient să vorbească, nu trebuie să mai și facă ce promite. Defect de politician. Proba, AICI.

Ei,  pe lângă aceștia, craiovenii fură cuminți, da cuminți rău de tot!

Așa a trecut și 1 Decembrie 2018 .

Și pentru că tot e ziua românilor oriunde ar fi ei, voi dedica acest articol unui român care deși italian, născut și crescut apoi restabilit în Italia, s-a afirmat și a trăit mulți ani în România devenind mai român decât mulți din cei care de 1Decembrie ”recită” discursuri patetice dar lipsite de inimă. Dedic acest articol, această zi bunului prieten, maestrului Evandro Rosetti, fost membru al cenaclului Flacăra căruia  îi mulțumesc pentru românismul din el și îi doresc viața lungă și sănătate!

Celor care nu l-au cunoscut și nu îi cunosc viața le recomand citirea articolului https://www.in-cuiul-catarii.info/2012/07/13/173-173

LA MULȚI ANI TUTUROR ROMÂNILOR!

 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=134&v=XBy8NYy1FnM

https://www.youtube.com/watch?v=glaEDZZnQT4

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

10 Raspunsuri la Centenar decent la olteni

  1. Dragos Icleanu

    Doctorul Evandro Rosetti.Asa il prezenta Adrian Paunescu. Imi aduc aminte cum era ovationat si primit pe scena Cenaclului Flacara.Un mare roman!

  2. Dragos Icleanu

    Doctorul Evandro Rosetti.Asa il prezenta Adrian Paunescu.Imi aduc aminte cum era ovationat si primit pe scena Cenaclului Flacara.Un mare cantautor!Un mar roman!

  3. sei

    Poate un raspuns la intrebarile nespuse ni le da „distinsul” jurnalist *in link). Si eu mi-as fi dorit sa vaz vro 50 de profesorasi, ceva bibliotecari, balerini, mai multi functionarasi de primarii care sa-si sufle in pumni pe gerul asta, cu ceva antrenamente in precedent cu tehnica din dotare, asa cam o luna cate 4-5 ore pe zi (nu pe saptamana dupa cum presteaza stimatii).
    Iar apoi cu mandrie nedisimulata sa treaca invingatorii de ei pe sub Arcul de Triumf in ovatiile multimii recunoscatoare pentru sacrificiile aduse, in strigatele mirate ale pruncilor:”Uite mama, trec profesorii!”.
    Asta in timp ce militarii nostrii, de abia iesiti de la caldurica claselor si birourilor sa balangane niste flori si sa se bucure de inca o zi libera de sarbatoare.

    https://www.digi24.ro/opinii/intrebarea-saptamanii/intrebarea-saptamanii-florin-negrutiu-2-1040832

  4. Mirea Costinel Venus

    Frumase cuvinte. Frumos tabloul zilei de 1 decembrie 2018 la Craiova. Multumesc domnule colonel Marian Neacsu pentru descriere. Eu nu am putut fi prezent. Nu ma pot abtine sa nu completez cu ceva. Pe sub Arcul de Triumf au trecut oficiali. Presedintele Frantei, Generalul Charles de Gaulle este unul dintre ei.

  5. tudor marian

    BRAVO !

  6. Titi

    Si totusi observ si fete zambitoare, elevele detasamentului de defilare al Liceului Militar Tudor Vladimirescu din Craiova, emotionate pentru prima lor participare la Parada Centenarului..!

  7. @Titi,
    Ele inca nu realizeaza ce le asteapta.

  8. Geofreeland

    Un adevărat președinte român, în zi de centenar, ar fi ieșit pe toate posturile media cu un mesaj către țară. Ar fi mulțumit poporului român că are privilegiul de a-l îndemna să se bucure și ar fi spus că e mândru că este român. Apoi ar fi intrat printre oameni și s-ar fi prins în Hora Unirii. Ar fi mers mai înainte prin casele românilor, întâmpinat cu pâine și sare, prima Doamnă ar fi dăruit lucruri utile copiilor din Centrele de orfani… Președintele ar fi îndemnat la unitate, mândru că este român, s-ar fi obligat să apere interesele românilor, spre bunăstarea lor și ar fi jurat, din nou, credință neamului românesc. Ați văzut ceva din toate acestea în zi de an centenar românesc? Și atunci, ce tot ne ferim de adevăr? Slavă neamului românesc era tot ce voiam să aud. Degeaba vreau eu.

  9. @@@
    Cum te cheamă pui de dac?
    ###…………:)))

  10. Ifrim

    @Geo.Pai daca facea cum recomandati d-stra se lipea si de al IIlea mandat,deci e mai bine asa mai economiseste bugetul niste fonduri din naveta!