Domnule Președinte Iohannis

Categoria Opinii

Vă scriu în triplă calitate de simplu cetățean, ofițer în rezervă și român, dumneavoastră, Klauss Werner Iohannis în tripla calitate de președinte al României, șef al CSAT și vorbitor de limbă germană. Vă scriu pentru a vă semnala un fapt  dar și pentru a vă solicita o reacție, fie ea și pur formală și totodată a mă asigura că ceea ce am citit este corect lingvistic, istoric și diplomatic.

În data de 1 Decembrie 2018, de Ziua Națiunii Române când dumneavoastră vorbeați atât de frumos, dar plat, fără inimă,  despre Marea Unire și felicitați românii de pretutindeni cu ocazia Zilei Naționale, un  post tv german, ZDF, a prezentat o  știre  în care evenimentul centenar pe care noi îl sărbătoream era prezentat drept un act samavolnic, prin care România și-a mărit teritoriul cu o treime anexându-și o fostă ”provincie maghiară”. Ciudat mod de a prezenta un eveniment istoric,  al reprezentanților unei națiuni care pretinde și dorește să conducă Europa. Spre ce, spre un nou imperiu Habsburgic sau Austro-ungar?  Vă rog să citiți și dumneavoastră  textul, și cum e scris în limba germană sper să reușiți să îl înțelegeți mai repede decât legile scrise în limba română.

 

Acum, vă rog să îmi dați niște lămuriri.

  1. Ca cetățean vorbitor de limbă germană, vă rog să:

–  îmi spuneți dacă traducerea făcută de autorul articolului românesc este corectă sau este o interpretare ”nefericită”,  neconformă cu sensul cuvintelor scrise de ziaristul german;

– faceți traducerea corectă a textului dacă cea prezentată în ziarul Cotidianul este incorectă;

– traduceți dumneavoastră în limba germană textul de mai jos, pentru că vreau să îl trimit prestigiosului oficios german spre cunoaștere, constatând că autorul este, dacă nu rău intenționat, atunci necunoscător al istoriei atât a României cât și a Europei. Vă cer acest favor pentru că sunteți nu doar vorbitor nativ de limbă germană ci și un mare cunoscător al istoriei, așa cum ați încercat să ne spuneți aceste zile dar, mai ales,  președintele nostru, al tuturor românilor, al României pe care am înțeles că tocmai ați luat-o înapoi acum câțiva ani, dar nu știu de la cine. Dacă nici în președintele nostru nu pot avea încredere că va traduce corect, atunci în cine să mai am ? Iată deci ce aș vrea să traduceți în germană, iar dacă o veți face promit să vă dau votul meu:

Armata România a avut ocazia în cel puțin două rânduri să cucerească nu numai Budapesta, ci și Ungaria, dar nu a făcut-o. A lăsat acolo o opincă, pe Parlamentul ungar, ca să nu uite că îi putem călca oricând,  dar armata nu s-a purtat ca o armată învingătoare deși era, și nici cotropitoare, pentru că nu am urmărit asta niciodată. Ne-am făcut de fiecare dată că nu știm ce au făcut ei la Ipu și în toate orașele și satele transilvane de-a lungul istoriei. Ei, ungurii, cetățenii de etnie maghiară, nu au în istoria lor nici un Horea, nici un Avram Iancu, nici un Gheorghe Doja tras pe roată, asasinat, batjocorit de români, fie ei autorități sau simpli cetățeni. Noi nu am cucerit Transilvania, nici nu am primit-o cadou de la alții,  noi ne-am născut, am suferit, am învățat să citim, să scriem, să iubim și să murim aici, nu ne-a adus sau sprijinit nici Rudolf, nici Carol Robert, nici Hitler. Când după Șelimbăr, secuii i-au adus lui Mihai capul lui Andrei Bathory, Viteazul nu l-a batjocorit ci l-a onorat în primul rând ca om, inamic dar om, apoi ca fost principe. Ce păcat că din această lecție de omenie, slujbașii  imperiului Habsburgic ( german parcă) nu au învățat nimic,  ba,  din contră, l-au pedepsit, arătând cât de civilizați și civilizatori sunt,  omorându-l mișelește, despărțindu-i capul de trup și batjocorindu-l. Așa trebuia să facem și noi cu urmașii habsburgilor în România? Apoi, istoricește vorbind, când în cele două războaie armata română, urmându-și interesele naționale a trebuit să lupte cu foștii aliați sau să îi trimită acasă, nu le-a înfipt soldaților germani sulița în spinare, ci le-a notificat poziția României și le-a cerut să se retragă de pe teritoriul românesc,  acordându-le timp, cavalerește. Că nu au vrut să o facă de bună voie, nu a mai fost alegerea noastră. Din câte cunosc eu, există și o datorie istorică rămasă de prin anii 40 pe care Germania nici până acum nu a plătit-o. Poate ar trebui că fiecare stat să își plătească datoriile.  Și pentru ca Redacția ZDF să nu se mai neliniștească, vă rog domnule președinte să le spuneți că România Mare este mai mare decât cea pe care o avem acum, iar Dacia lui Burebista a fost  și mai mare. Dar dacă Germania, prin condeierii ei,  privește Unirea românilor ca pe un act de anexare (anschluss) noi cum ar trebui să vedem spargerea Zidului Berlinului când una din Germanii s-a dublat? Vă rog să le cereți să explice,dacă a fost și în cest caz Anschluss,  că eu  am crezut că a fost vorba de Unificarea Germaniei.

Cam asta v-aș ruga domnule președinte să le traduceți distinșilor co-etnici. Vorbind de istorie, Miron Costin spunea despre fapta germanilor la 1601,   cam așa : „Și  așea s-au plătitu lui Mihai Vodă slujbele ce-au făcutu nemților”  Mai știu eu  că și dumneavoastră ați făcut oarece slujbe  Germaniei, atât ca primar al Sibiului cât și ca președinte al României, că altfel nu vă decorau ei doar așa pentru  ochii  frumoși. Nu știu ce bine le-ați făcut, am constatat doar că vă țineți foarte aproape de doamna Merkel și să fiu sincer, istoric gândind, nu pot să nu privesc înapoi și să nu mă îngrijorez pentru dumneavoastră.  Sper să nu treceți prin Câmpia Turzii cu vreo gardă străină, că așa mi se zbate ochiul stâng de numa –numa, că am auzit că Basta a lăsat urmași!

  1. Ca Șef am Armatei și al CSAT vă rog:
  • Să nu uitați niciodată că sunteți român, așa cum spun și versurile unui frumos cântec popular;
  • Să dotați și armata, nu doar Jandarmeria, că în Afganistan ne mor soldații, nu rezistenții;
  • Să întrebați pe cei care au achiziționat avioanele F-16 dacă știau când au semnat contractul că acestea nu au prevăzute ”cauciucuri de iarnă” sau măcar All seasons, că uite, rușii nu sunt ca turcii care nu plecau în campanie iarna,  ei se antrenează prin Siberia și dacă le plecă o rachetă din aia anti-balistică din greșeală spre Deveselu, nu mai avem ”supremație aeriană” din lipsă de cauciucuri;
  • Să vorbiți cu Liviu și Viorica să dea un OUG( dacă o numeați pe Olguța, era mai ușor că aia percuta imediat, fără să gândească, ca de obicei) să nu mai facă autostrada aia Iași-Târgu Mureș, că ne atacă Rușii. Acum doar drumurile noastre proaste îl mai țin pe Putin acasă, dar dacă faceți autostrada suntem în aer… nu nu în aer, că nu putem decola, scuze, suntem în …. Ca de obicei.
  1. Ca președinte al României, vă rog să
  •  Priviți la ce se întâmplă în Franța acum și să îl rugați pe Macron, cu care tocmai v-ați văzut și cu care ați și semnat un parteneriat strategic, să vă împrumute din când în când jandarmii lui că ai noștri s-au moleșit rău de tot și nu știu să acționeze în pur spirit european;
  • Îi chemați la o cafea (dau eu cafeaua, că știu că nu aveți de unde, nu aveți decât câteva case) pe domnii Meleșcanu și Cord Meier-Klodt, Ambasadorul Germaniei la București și să îi lăsați să vorbească unul cu altul până înțelegeți și dumnevoastră ce a vrut să spună ziaristul ăla  de la ZDF, cine l-a pus să scrie și din ce carte de istorie se inspiră. Știu că domnul ambasador spunea acum un an,  pe 3 octombrie, când își sărbătorea 27 de ani de la reunificarea Germaniei, că Ziua Unităţii Germane ne îndeamnă să ne reamintim şi modul în care Europa noastră de astăzi s-a format, pornind de la căderea Zidului Berlinului şi a Cortinei de Fier, în 1989, Europă care se confruntă acum, mai cu seamă după Brexit, cu o nouă şi majoră probă de foc.” Spuneți-i dumneavoastră domnule președinte, că Istoria Europei, totuși, nu a început cu căderea zidului Berlinului dar nici cu Diktatul de la Viena.
  • Rugați respectuos pe excelența sa Meier-Klodt să ne spună și nouă care este poziția sau opinia Mutherlandului privind Unirea României de la 1918, eventual ce învață copii germani în școli despre România și dacă nu cumva este cazul să ne întrebăm cine ne sunt prietenii și cine dușmanii, că uite, Putin tocmai spunea anul ăsta că e de acord cu revenirea Moldovei la patria mamă;
  • Chemați la negocieri liderii partidelor parlamentare și să le sugerați cum numai dumneavoastră știți, să se exprime în plenul parlamentului pe acest subiect dar și pe altele asemănătoare venite tot din direcția Vest sau orice punct cardinal, cu oarece pași ce trebuie făcuți, dar fermi și deciși care să se materializeze într-o lege sau măcar OUG care să dea replică și să ia măsuri și greutăți în astfel de cazuri.
  • Trimiteți o scrisoare la fel de deschisă, chiar dacă mai scurtă, către frau Merkel, prin care să îi explicați că între reunificarea Germaniei și cea a României, juridic, istoric și semantic nu este nici o diferență pentru că ambele divizări au fost DIKTATE  de alții iar reîntregirile s-au făcut pașnic PRIN VOINȚĂ POPULARĂ NAȚIONALĂ.

V-aș mai scrie stimate domnule președinte, dar mă tem că vin colindătorii și nu-i auziți din cauza scrisorii mele.

Cu speranță că veți citi CU DEOSEBITĂ ATENȚIE scrisorea mea, vă doresc Gutten Nacht!

https://adevarul.ro/international/europa/mesajul-ambasadorului-germaniei-bucuresti-cord-meier-klodt-ziua-unitatii-germane-1_59d205ec5ab6550cb8bbffe0/index.html

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

9 Raspunsuri la Domnule Președinte Iohannis

  1. COL(R)CIUPERCA COSTEL

    Toata stima si respectul pentru articol ,dle Neacsu-LA CIT ESTE ROMAN SI SIMTIT sunt convins ca nu il va citi in acest an !

  2. Iulian

    Cu o obiectie…..micul nobil, Gh. Doja, era putin secui! Asta nu l-a impiedicat sa lupte si pt drepturile romanilor, celor multi si obiditi, nerecunoscuti ca identitari majoritari!
    Astea, kiar îi maresc aura de conducator al rascoalei!
    Si tocmai de asta l-au kinuit in drumul spre nemurire!
    Nu stiu daca un cap al BOR sau bisericii catolice/greco-catolice s-a gandit sa-l martirizeze si sa-l declare sfant! Dar Brancoveanu si fii sai sunt declarati sfanti?

  3. @Iulan,
    Nu era vorba de nationalitatea celor caresufereau ci de a celor care îi împilau. Că maghiarii au tras pe roata si romani si secui, nu e o supriza, eu spuneam ca romanii nu si-au batut joc de altii.

  4. Titi

    Chiar daca citeste acest articol, nu sunt convins ca si pricepe ceva..! Oricum in ultimii ani Anormalul a devenit Normal si…Invers.

  5. MisuS

    Stimate coleg,
    Nu uita ca Germania, Austria, Ungaria & Co. au fost tari invinse in Primul Razboi Mondial. In concluzie Conferința de la Paris din 1919 ( finalizata cu semnarea Tratatului de la Versailles cu Germania (28 iunie 1919) și a următoarelor tratate cu Austria (la St. Germain), Ungaria (la Trianon), Bulgaria (la Neuilly) și Imperiul Otoman – la Sèvres) au avut prevederi contrare intereselor lor. Neincheierea unor tratate de pace dupa al Doile Razboi Mondial (s-au semnat doar armistitii ) deschide calea contestarii si repunerii in discutie a acestora. Contextul actual este de asa natura incat permite orice revendicare, a oricareia dintre parti, functie de interese. Nu ei sunt anacronici. Noi, romanii, nu ne-am gasit „calea” corecta pentru a ne apara interesele.

  6. Vladimir Putzin

    Dupa ce va hraniți cu citirea, mă rog, lecturarea, acestui tragicomic expozeu al prietenului nostru Marincă Neacșu, va recomand ca desert articolul Nistorescului „CE FEL DE IOHANNIS AVEM” din cotidianul on line „Cotidianul”, din care va rog sa-mi permiteti sa citez: „Nu cred ca in toata istoria Romaniei si in tote momentele solemne traversate de tarile democrate, presedintele sau regele acestora sa se fi lasat inconjurat de atata lume din serviciile secrte. Rusinea este enorma. Presedintele Romaniei s-a inconjurat de cei cate l-au ajutat sa urce pe treptele puterii”.
    Va doresc tuturora o zi bună !

  7. Geofreeland

    Numai dacii au ajuns pe la nemți, in Danemarca, unii zic ca si in Anglia, odată cu romanii. Nemții au năvălit peste noi cu două războaie crunte. Peste un milion de morți. Nici cu turcii, apărând Europa, nu au murit atâția. Agresivitatea nemților e deja fățișă. La nivelul cel mai înalt. Neamțul nostru președinte face jocul nemților. Mimarea lui patriotică la Centenar a fost o blasfemie istorică. Nu se mai poate așa. Diktatul de la Viena este activat de Reichul european. Mă întreb, asta e Europa? Cred că da, nu se va schimba nimic, niciodată. Jaful e o valoare europeană. Exportul de corupție o alta. Până când? Ipocrizia politică europeană e un eufemism deja. Iar președintele nostru tace. E singura lui calitate pe lângă cea de plăvan. Cam asta e „o altfel de politică” în țara „lucrului bine făcut”. O mare porcărie antinațională internațională.

  8. Titi

    Se pare ca acest ZDF a inlocuit astazi cuvantul „anexare” cu ADERARE..!

  9. Sunt curios dacă dă președinția măcar un comunicat, dar mă îndoiesc! Nori de furtună se adună peste Europa. Austria și Germania stăpânesc deja Transilvania, unde începe să investească Ungaria. Felicitări autorului! Și priviți și o hartă care circulă pe site-urile de socializare (facebook) din postarea următoare: http://lenusa.ning.com/profiles/blogs/c-l-torii-geodezice-ungaria-ix-13