Moto:” Niciodată să nu te bucuri când SUA își retrage trupele de undeva: întreabă-te unde le va reloca.”

Retrageri și demisii

Acum două zile Trump a anunțat pe Twitter că SUA a învins în lupta împotriva ISIS așa că își va retrage trupele din Siria. Pentru unii, Trump și-a pierdut mințile (dacă e cineva care să creadă că ar avea așa ceva) dar nu știu dacă spun asta pentru că își retrage trupele din Siria sau pentru că a anunțat decizia  pe twitter. Ce important a devenit internetul! La noi sunt anunțate pe twitter sau Facebook demisiile, arestările, numirile în guvern, sau rezultatele alegerilor prezidențiale. Dar noi suntem mici, noi nu începem și nu încheiem războaie, noi doar participăm la ele, alții decid când și unde.

Anunțul lui Trump, considerat chiar la el în țară, dă către o aproape jumătate din țară drept cel mai iresponsabil președinte ever, nu a rămas fără urmări. Până acum trei oficiali SUA și-au prezentat demisiile ca urmare a acestui anunț. Este vorba de  Șeful Pentagonului, James Mattis,   Tom Shannon, subsecretar de Stat pentru Afaceri Politice  și  Emisarul SUA pentru coaliția internaţională antijihadistă Brett McGurk.

În aceeaşi zi în care liderul de la Casa Albă a informat Pentagonul despre decizia sa de a retrage trupele americane din Siria, Donald Trump a luat și decizia de a retrage un număr „important” de trupe din Afganistan. Practic SUA își înjumătățește prezența în Afganistan, de la 14000 la 7000 de militari.

Presa încearcă să explice, având diferite surse, atât decizia cât și de ce a decis Trump să ia aceste măsuri brusc  fără alte pregătiri, în pași atât de bruști. Unii spun că ”retragerea este o promisiune făcută de Trump în campanie. În aprilie a fost convins să o amâne, dar de această dată preşedintele Turciei i-a oferit pretextul perfect. Turcia vrea să lanseze o ofensivă împotriva kurzilor susţinuţi şi înarmaţi de Statele Unite pentru a lupta cu ISIS. Asta făcea să apară riscul unor incidente între soldaţii americani şi turci, care sunt aliaţi în NATO.”

Presa turcă anunță că între Trump și Erdogan a avut loc o discuție telefonică în care Erdogan i-a spus lui Trump că organizaţia teroristă Statul Islamic a fost învinsă și i s-a plâns că sprijinul oferit de SUA kurzilor din cadrul Unităţilor de Protecţie a Poporului (YPG) subminează securitatea Turciei, la care Trump i-a spus: ”Știi ceva? ESTE A VOASTRĂ! PLEC!

De reținut expresia, ESTE A VOASTRĂ. La modul cel mai clar, Trump nu își retrage trupele pentru că a învins în lupta împotriva ISIS care între noi fie spus, este copilul CIA, ci PREDĂ  SIRIA, ca pe o marfă, TURCIEI, LUI ERDOGAN PERSONAL. Asta a făcut Trump, oricât ar încerca el să coase cu ață albă decizia sa fluturând drapelul grijii față de tinerii americani.

Ei bine, o parte din presa americană, în special opozanții lui Trump fac scandal, blamând însă doar faptul că procesul retragerii este brusc. Că lupta împotriva ISIS este victorioasă sau nu, nu mai interesează pe nimeni. Îmi amintesc cum a fost cu retragerea trupelor din Irak și cât de mândru era Barack Obama când a anunțat că misiunea militară a SUA s-a încheiat victorioasă. A fost atât de încheiată și victorioasă încât și acuma Bagdadul colcăie de bocanci made în SUA. La fel a declarat și Trump acuma, că lupta împotriva ISIS a triumfat, că SUA nu mai are ce face, ISIS nu mai există. Dar dacă este așa, de ce îi cere lui Erdogan să nu renunțe la lupta împotriva ISIS când îl întreabă :  „Atunci o să eliminaţi ce a rămas din elementele Daesh (Statul Islamic) dacă noi ne retragem din Siria ?”. Realizați că de fapt totul e o minciună și că de fapt practic Trump își retrage trupele pentru a-i da mână liberă lui Erdogan în Siria? Cui? Lui Erdogan pe care întreaga ”lume civilizată” îl consideră satrapul actualelor timpuri, Sadam Hussein, Stalin,  al secolului 21. Cine face asta? Donald Trump președintele polițistului planetar, SUA.

Soarta kurzilor pe mâna turcilor

Știți însă ce e cel mai condamnabil aici ? CRIMINAL EFECTIV, ÎN CEL MAI PUR SENS ESTE CE FACE TRUMP CU KURZII DE CARE S-A FOLOSIT ȘI ÎN IRAK ȘI ÎN SIRIA. Trump  pleacă din Siria pentru că Erdogan vrea să îi bombardeze pe kurzi, foștii aliați ai SUA, cei care și-au pus viețile și speranțele în mâinile SUA luptând, culmea, cu forțe înarmate tot de SUA, pe care trupele americane doar se făceau că le atacă, trimițând însă în linia întâi  pe post de carne de tun,   bieții kurzi. Trump, SUA își trădează și sacrifică proprii aliați, de dragul unor înțelegeri între doi dictatori. Aviz amatorilor, aviz liderilor țărilor europene care consideră SUA un aliat de nădejde, un partener strategic, atât de strategic încât te lasă cu curul în baltă când ai mai mare nevoie de el. Când eu spuneam acum câțiva ani că scutul de la Deveselu, înainte de a încerca să ne apere de cineva va fi un obiectiv strategic al dușmanilor SUA, lumea spunea că vorbesc prostii. Acum 10 zile a spus-o un oficial militar rus și lingăii de serviciu  ai partenerului strategic au sărit în sus, că Rusia ne amenință. Nu Rusia ne amenință, noi de batem cuie în talpă acționând în interesul altui stat.  IATĂ CE PĂȚESC KURZII ACUMA,  DUPĂ 20 DE ANI DE SPRIJIN ACORDAT SUA, SUNT DAȚI PE MÂNA TURCILOR, CEI MAI MARI DUȘMANI AI LOR. SUA își retrage trupele din  Siria pentru ca Turcia să îi poată bombarda pe kurzi. Acesta este cel mai simplu și crud adevăr.

Puțină istorie

Cine crede însă că aici se termină povestea acestei retrageri,  se înșeală. Adevăratele  întrebări și consecințe abia de aici încolo se pun. Întrebarea esențială este CE OFERĂ ERDOGAN ÎN SCHIMBUL ACCESULUI LIBER LA KURZI. Această întrebare nu o pune nimeni, nu o spune nici Trump, nici Erdogan și nu se întreabă nici generalii demisionari  iar la noi în țară, marii analiști politico-strategici nu abordează nici măcar subiectul retragerii trupelor, pe ei îi interesează dacă iese Elena Udrea din pușcărie până la Crăciun. Oare de ce nu se întreabă nimeni nimic? Oare de ce nu se întreabă nimeni de ce Trump, care este un instrument al marilor afaceriști americani adică cei care produc și comercializează armament, lovește în interesele acestora? Ce va urma, îi lasă pe bieții oameni pe drumuri? Eu zic că nu. Dacă ne uităm un pic pe cartea de istorie a războaielor și conflictelor SUA- care între noi fie spus este mai mare decât istoria politică a SUA-  constatăm că niciodată SUA nu a încheiat un conflict undeva fără să înceapă altul. Că a fost vorba de Corea –Vietnam- Irak –Bosnia-Afganistan- Siria, (ca să pomenesc numai ce este mai cunoscut ) strategia a fost aceeași. Niciodată militarii americani nu au avut timp să se plictisească, au luat poate un concediu de câteva luni cel mult, au schimbat mediul, părul, dar nu năravul. Întrebare de baraj: care, unde va fi viitorul conflict, dar mai ales, ce amestec ar avea Erdogan aici ?

Eu nu știu, dar îmi amintesc că acum ceva timp ziarele românești erau în extaz, politicienii aplaudau la știrea că SUA vrea să își trimită o navă de război în Marea Neagră, pentru a ”urmări cu atenție” conflictul ruso-ucranian. SUA informase Turcia că urma să își trimită o navă militară în Marea Neagră, pentru că conform tratatului de la Montreux, cum am mai spus, Turcia supraveghează ca nici o navă militară de mare tonaj  aparținând unei țări neriverane să nu treacă prin Bosfor.  Pe data de 06.12.2018, ieșise în presă un comunicat al Departamentului de Stat al SUA care spunea că :  “Statele Unite îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Montreux. Cu toate acestea, nu vom comenta despre natura corespondenţei noastre diplomatice cu guvernul turc.” Deci SUA nu comenta,  sau pe românește, NU DĂDEA EXPLICAȚII ORICUI, cu privire la relațiilor  cu Turcii. Ei bine, se pare că în urma negocierilor purtate în condițiile anunțate de Departamentul de stat, adică fără să dea socoteală nimănui, s-a căzut la un acord: Turcia primește  acces la kurzi, SUA primește acces la Marea Neagră.

Bineînțeles că nimeni nu va întreba și nici nu va comenta acest subiect, pentru că nu face bine la ten, dar rețineți că armata americană nu va șoma, indiferent unde se închide un conflict, pentru că marii dealeri de armament americani  au copii cu nevoi imense.

adev.ro/pk6p25

https://stirileprotv.ro/stiri/international/trump-a-anuntat-pe-twitter-ca-a-invins-statul-islamic-si-retrage-trupele-din-siria.html

https://www.mediafax.ro/externe/deciza-lui-trump-de-a-retrage-trupele-din-siria-provoaca-demisii-in-lant-reprezentantul-sua-in-coalitia-anti-isis-se-alatura-secretarului-apararii-jim-mattis-17795062

https://www.digi24.ro/stiri/externe/presa-turca-trump-a-decis-retragerea-trupelor-din-siria-intr-o-convorbire-cu-erdogan-ce-i-a-promis-liderul-de-la-ankara-1053398

https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/ministrul-american-al-apararii-si-a-prezentat-demisia-1053121

https://www.cotidianul.ro/administratia-trump-confruntata-cu-o-noua-demisie/

https://adevarul.ro/international/statele-unite/din-culisele-discutiei-erdogan-s-a-lasat-trump-convins-statul-islamic-invins-decis-sa-si-retraga-trupele-siria-1_5c1f5d3adf52022f75cf99bf/index.html

https://www.hotnews.ro/stiri-international-22881551-reprezentantul-sua-coalitia-anti-isis-demisionat.htm

De

18 comentarii la „SUA își sacrifică aliații”
 1. Unul din butoanele primelor doua valize nucleare (sau cum naiba le-o mai zice) ale lumii sta in mod fatal la indemana unui dezechilibrat mintal. Si cand o apasa pe el, nu o sa mai citim nici pe Twiter, nici pe Facebook si nici pe alt mijloc de socializare in masa, ci doar pe pielea, care se va duce fasii, fasii, de pe eventualii supravietuitori.
  Cu mult timp inainte, a aparut cartea, „Acei oameni bolnavi care ne-au guvernat” (denumire aproximativa), unde se aratau bolile de care au suferit unii din cei care au tinut in mainile lor soarta planetei. Din cate imi amintesc, niciunul, dar absolut niciunul din cei care au facut subiectul acestei carti, nu a prezentat nici pe departe gravele simptome care-l bantuie pe acest Trump.
  Si cand te gandesti ca in fruntea cardinalului nostru partener strategic, care ne-a transformat cu voia noastra imbecila, intr-un sâcâitor spin in coasta marelui Urs, sta un om de la care nu sti la ce sa te astepti, viitorul nu suna prea linistitor.
  Si totusi, sa multumim istoriei, ca ne-a dat sansa, de a nu avea in acelas timp la carma celor doi giganti nucleari, pe Boris Eltân si Donald Tramp, ca dracu’ ne lua mai demult …

 2. @Vladimir,
  Mai avem unul, suferind de aceeasi boala, dar cu manifestari reduse, pe masura tarii pe care o conduce…si el tot pe internet s-a promovat si el e la fel de megaloman, prost si fudul.

 3. @ Marin
  Da, dar individul de care vorbesti, pardon!, de care faci vorbire, are la indemana doar butonul butoiului de varza murata ramasa de anul trecut, din care, din cand in cand mai sfideaza simturile olfactive ale romanilor. Doar ale romanilor, pentru ca pe plan extern este privit exact ca un ciorap de unica folosinta folosit in exces.

 4. @Vladimir,
  Varza murata o avea miros puturos, dar are efecte terapeutice neexploatate inca suficient, dar persoana nu are absolut nici o ]ntrebuintare, nici o functie, nici macar pe cea de reproducere pe care a refuzat-o ca sa poata avea noroc in cariera, dupacum singur s-a exprimat.

 5. Ce sa vezi? Acuma ca Isis a fost infranta, renaste Al QAeda. Britanicii anunta ca a fost reactivata Al Qaeda.Pai trebuia sa existe un motiv de ingrijorare si manipulare, ca doar nu ne luptam ca prostii cu fantome nu ? Deci alt copil al CIA renaste din propria cenusa. Parca si Al Qaeda fusese anihilată nu ? Traiasca victorioasele armate americane care anihilieaza tot dar nu sunt in stre sa castige nici o lupta. Nicimacar impotriva drogurilor. Doamne, ce se mai lupta soldatii americani cu drogurile….

 6. Normal, drumul drogurilor e în Afghanistan. Împart cu rușii, juma-juma și ce rămâne cu Iranul. Dacă ăia n-apucă, de oftică, fac atomice.

 7. Referitor la plăvanul Dealului, ăsta chiar crede că noul an îi va aduce încă un mandat. Că poporul ăsta e chiar prost zice stafful lui nemțesc. Îl mai votează zombii poate, că noi nu. Ducă-se la mama lui în Nemția lui dragă! Nu am altă urare din suflet.

 8. Galbenă gutuie viața noastră, aroma copilăriei! Tuturor, bucurii și sănătate! Galbenă gutuie, dulce amăruie, zi de zi, un spectacol mirific plin de iubire.

 9. Tuturor,celor care a îmbrăcat o uniformă militară și care s-au sacrificat prin prisma serviciului militar,iar în prezent sunt umiliți cu o pensie de mizerie,le doresc un,Crăciun fericit!
  La mulți ani,dragi camarazi!

  Aceste urări,le transmit în special șefului Blogului,domnului col.Marin Neacșu!
  Să trăiți că ne trebuiți!

 10. Domnule Neacsu, NOI, tarile romane, am fost striviti si la propriu si la figurat intre valurile imperiilor vecine si chiar dezmembrati in functie de interesele si impartelile facute tot de ei „la mica intelegere”, „noi nu ne amesteca, acolo sau dincolo” … va dam mana libera, in compensatie, VOI ne lasati sa „muscam din curate sau cutare bucata din tarile valahe !!!. Ce noutate mai poate exista in ziua de astazi care sa nu fi avut precedent in trecut ?. Ca si ieri, si astazi suntem „tot carne de tun” in mainile sau pentru interesele unora sau altora” dar niciodata ale noastre, vanduti sau tradati de policienii mizerabili care ne conduc, dezbinati si imprastiati in diverse opinii contrare pentru ca acestia sa nu poata avea nici o opozitie credibila, contrara, atunci cand „ne vand”.

 11. Am văzut pe site Pro tv,că armata germană recrutează mercenari,inclusiv români.
  Este o știre pentru cei interesați.

 12. Fiind in direct la RO TV, pe tema OUG publicată, ministrul Teodorovici a fost interpelat de către realizatorul Ciutacu în legătură cu „înghețarea” pensiilor militare; ministrul a explicat că partea tehnică a „inghețării” a revenit finanțiștilor de la MApN, MAI și SRI, care n-au avut obiecțiuni in realizarea dezideratului guvernului.
  Așadar, iată cum niste idioți si-au pregătit terenul pentru următoarea lor avansare în grad și/sau funcție.

Comentariile sunt închise.