Trump isi marcheaza teritoriul

Categoria Opinii

Ce se întâmplă  în Venezuela, deși e strigător la cer, nu este o noutate în viața politică internațională și nici în politica SUA. Nu a fost țară din lume, posesoare de resurse naturale de interes strategic sau pur și simplu american, în care polițistul planetar să nu își bage coada, mâna, nasul, trupele, serviciile, forțele speciale, picioarele și tot ce a vrut să își bage. Nu mai enumăr că aș lungi inutil articolul. America de Sud și cea Centrală, cu atât mai mult cu cât sunt în imediata apropiere a polițistului universal sau galactic, au făcut însă întotdeauna nu doar obiectul interesului mai acut dar și  al celor mai rapide și nejustificate intervenții, tocmai pentru că erau considerate în sfera de  ”responsabilitate” și imediat interes, ba de unii chiar siguranță a Statelor Unite ale SUA. Columbia, Mexic (din care au furat cu forța printr-un război ”istoric” Texasul și New Mexico), Uruguai, Paraguai, Chile, Honduras, El Salvador, Panama, Costa Rica, sunt tot atâtea state în care teroarea, loviturile de stat, războaiele civile, conflictele ”interne” alimentate extern, sărăcia, au ținut capul de afiș în ultima sută de ani datorită ”interesului” deosebit al SUA și amestecului acesteia în ”instaurarea democrației” , o democrație americană, așa cum pe vremuri se vorbea de ”pax romana” dar din păcate nu cu același efect benefic.

Recent, foarte recent, în Venezuela, o țară din cele mai înzestrate cu resurse din cele 3 Americi, Juan Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, fiind susţinut de SUA în ciuda faptului că există un președinte ales.

E  adevărat, Maduro a fost ales cu o majoritate fragilă, chiar contestată, dar rămasă definitivă iar actualmente opoziția  a preluat conducerea Parlamentului, așa cum în America oponenții lui Trump  au majoritatea și se opun cererilor lui Trump, la fel e contestat, la el acasă, ca și Maduro în Venezuela sau Macron în Franța.  Ce ar fi, dacă doamna Clinton sau alt reprezentant al opoziției s-ar autodeclara  președinte al SUA? Ar pleca domnul Trump? Ce ar spune dacă președintele unei alte țări ar declara că nu îl recunoaște pe el ca președinte al SUA și ar declara că pentru el președintele SUA  este altul? Probabil ar considera asta o dovadă de nesimțire, un amestec nepermis în problemele interne ale SUA, un atac impardonabil la adresa democrației și statului de drept American și ar întrerupe relațiile diplomatice cu statul respectiv, dacă nu cumva și-ar forța cățelușii să facă la fel și să instituie o blocadă economică, financiară, politică sau chiar militară, considerând că ar fi un stat agressor, terorist etc etc. Dar când el, Trump face asta, totul e ok, el are tot dreptul pentru că știe să își țuguieze buzele. Ce ar fi dacă s-ar trezi 10 indivizi care s-ar autodeclara președinți interimari ai statelor de care aparțin? Cui ar da domnul Trump girul? De ce mai există vot, alegeri, dacă fiecare se declară ce vrea el, doar pentru că a pupat mâna polițistului de stradă?

Țările europene, exceptând Rusia, tac, ”nu vede nu aude” deși situația în Venezuela este dramatică de luni bune,  acolo e un exod biblic, oamenii mor de foame și vor muri  și împușcați, tocmai pentru că SUA și-a băgat coada și a sprijinit și finanțat revolta împotriva lui Maduro.  La fel de adevărat este că reacția Rusiei nu se datorează unor principii de drept internațional ci tot unor interese în zonă, pentru că în definitiv SUA face prin America Centrală și de Sud ce a făcut și Rusia prin Cecenia, Abhazia, Kazakhstan, Kîrghistan,  Uzbekistan și alți stani, cu acordul sau ochii închiși ai acelorași  occidentali, pentru că imperialismul comunist sau capitalist tot imperialism este și asta încă de pe vremea lui Marx.  La rândul său,   ONU, marele organism internațional, în loc să analizeze situația și să impună o misiune de monitorizare și de sprijin umanitar care să ajute populația, organizând tabere pentru refugiați, doarme în cizmele lui Trump, pentru că în definitiv sediul lor se află  în curtea lui Trump. Europa se uită doar în curtea României și a țărilor care nu se supun directivelor bețivului cu doi pantofi de două culori, pe marii granguri europeni îi interesează să facă și ei în ”Statele Unite ale Europei” ce face SUA în cele două Americi de la Sud. Drepturile românilor în Europa sunt respectate așa cum sunt și ale venezuelenilor în America, sau chiar mai prost,  pentru că dacă în Venezuela se amestecă direct Trump, la noi dictează până și șoferul de la ambasada SUA, sau mă rog cine apucă să fie  prin ambasadă când cineva amenință interesele Exxon   prin Marea Neagră.  S-ar putea spune că este inexplicabilă reacția, sau mai bine spus lipsa de reacție a marilor ”democrații” europene față de această declarație sau nesimțire a lui Trump, dar atitudinea acestora este conformă cu cea afișată în toate celelalte cazuri similare petrecute de-a lungul istoriei: când polițistul a călcat legea, ”democrația europeană” a lăsat ciocu mic, că nu ea era la putere și s-a făcut că nu vede, dând astfel mână liberă polițistului să își joace cartea. Trump a declarat că ”toate opțiunile sunt pe masă dacă Maduro va folosi forța” dar nu și dacă o folosesc partizanii lui  Juan Guaido și nici  nu a făcut această declarație când Macron a folosit forța  împotriva vestelor galbene.  Așa că Europa se va face că nu observă,  pentru că atâta vreme cât nimeni nu vrea să vadă amestecul,  interesele, intervenția militară a SUA în zona Mării Negre, în EUROPA, cum ar putea să se amestece cineva în zona de ”responsabilitate”, în ”casa” americană? Ce principii, ce suveranitate, ce neamestec în treburile interne ale altui stat, ce autodeterminare, ce drept internațional? Alea sunt pentru propagandă.

Și uite așa, Istoria va consemna o nouă intervenție a ”democrației” în rezolvarea situației tensionate din … zonă iar oamenii care au murit, vor muri și rămân fără case, fără posibilități de subzistență vor rămâne simple statistici.

Anunțul lui Trump nu a fost decât o simplă ridicare de picior (cum face Nerro al meu când iese afară), prin care ”golanii de cartier” să înțeleagă că acolo el dictează, ăla e teritoriul lui.De asta a ieșit primul cu declarația, ca nu cumva să apuce cine știe ce visător că îi ia apărarea lui Maduro crezând că așa trebuie și ca să dea tonul în ceea ce privește poziționarea față de evenimente.

Să nu uit, pe 23 decembrie, în articolul ” SUA își sacrifică aliații”, legat de retragerea trupelor americane din Siria, spuneam : ”Oare de ce nu se întreabă nimeni de ce Trump, care este un instrument al marilor afaceriști americani adică cei care produc și comercializează armament, lovește în interesele acestora? Ce va urma, îi lasă pe bieții oameni pe drumuri? Eu zic că nu. Dacă ne uităm un pic pe cartea de istorie a războaielor și conflictelor SUA- care între noi fie spus este mai mare decât istoria politică a SUA- constatăm că niciodată SUA nu a încheiat un conflict undeva fără să înceapă altul. Răspunsul a venit acuma.

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

5 Raspunsuri la Trump isi marcheaza teritoriul

 1. Vladimir Putzin

  Din interesul starnit de subiect, am citit dintr-o sorbire articolul experimentatului ziarist Marin Neacsu frematand de nerabdarea de a ajunge si la paralela vizitei inopinate a „diplomatului” american Gordon Brawn la garajul in cera fusese surghiunit betivul nostru national pe perioada referendumului de demitete, atunci cand respectabilul (sanchi!) personaj, cu un hocus pocus! de mare iluzionist al mânăriilor de cea mai joasa speta, a hotarat de la sine putirință ca 2,7 milioane de voturi din cele 7,4 care-l trimteau pe alcoolicul marinrl la „dezalcoolizare”, erau violentate de-a binelea, deschizand si faza a doua si finala a revoltatoarei mânării, care in istorie va ramane sub rusinoasa denumire de, „Erata”.
  Dar, minune mare, Marinica nu mi-a oferit aceasta posibilitate, asa ca, fara voia lui, am reamintit-o eu, cu speranta ca interventia mea nu-l va supara prea tare, ci din potrivă.
  Si trecand la chestia zilei, vreau sa mentionez ca, asa cum consumul excesiv de zahar, sare si grasimi dauneaza grav sanatatii corporale, si puterea excesiva dauneaza grav sanatatii pacii mondiale. De la cea mai tare gasca de cartier, pana la cei doi mari jandarmi mondiali, unul domiciliat la miazazi si celalt la miazanoapte, si pe unde mai vor ei, mentalitatea in fond este aceeasi. Tot ce nu le este pe plac, trebuie reglat cu puterea muschilor, exact ca in cazul celei mai puternice gasti din cartier. Nici unii, nici ceilalți nu iarta nimic din ce nu le covine si isi impun punctul de vedere prin amenintare cu forta, neezitand ca la nevoie sa si faca uz de ea.
  Si cand unul dintre cei doi mai ne este si partener strategic, ma cuprinde o jena (ca sa nu-i spun aptfel, ca nu se face) si o tristete iremediabile.
  Si totul ar fi cum ar mai fi daca am avea o clasa politica matura din care sa putem alege in fruntea noastra niste conducatori autentici, cu coloană vertebrala dreapta, cizelati pe bancile unei temeinice si rafinate scoli de diplomatie, care sa nu se vanda cu obedienta cum o facura ultimii doi intronizati in jiltul cotrocenian. Asa, suntem expusi in bataia vantului, situatie care nu ne poate aduce nimic bun.
  Si, ca si cum cele prezentate mai sus nu ar fi fost de ajuns, mai zilele trecute se puse la Aachen de o noua putere ce vrea sa se nasca prin oficializarea concubinajului de pâna acum dintre cocosul galic si vulpea teutona, materializat intr-o autentica mezalianta care va incorda in mod sigur si mai tare scena politica internationala, daca a inceput sa ameninte in dreapta si stanga cu zanganit de armen, chiar din timpul ceremoniei casatoriei lor inca civile.
  Si noi, suntem pierduti undeva pe la mijloc, cu o zestre militara straina in curs de dezvoltare, care deja ne-a adus in colimatorul nuclear al marelui jandarm estic. Si toate astea pe fondul refuzului autist al partilor de a se aseza la masa tratativelor si a nu o parasi pana nu incep sa mijeasca macar primele semne de destindere, care sa fie baza unor tratative din ce in ce mai fructuase.

 2. @ Vladimir,
  Doar acum doua zile ii spuneam unui coleg pe facebook ca eu nu sunt si nu ma consider ziarist, pentru ca n am patalama la mana si nici nu sunt platit pentru prostiile pe care le scriu( ar fi si culmea nu?). Deci nu ma gratula cu calitati pe care nu le am. In rest, nu am ce reprosa interventiei tale.

 3. Vlaimir Putzin

  @ Marine,
  nici patalama de om n-ai si cu toate astea esti, si inca unul cu „O” mare, chiar daca nici pentru asta nu esti platit …
  Si te rog respectuos sa nu-mi mai fortezi mana sa-ti fac complimente, pentru ca asta a fost ultimul iesit din sussemnatu’.
  Parol !

 4. Sper sa te tii de cuvant!

Statistici T5