O situație imposibilă cu final imprevizibil

Categoria Despre Armata

Credeam că nu o să mai scriu despre epopeea  prelungirii mandatului șefului SMAp  și promisesem că voi aștepta până la rezolvarea legală și definitivă a situației, dar continuarea batjocoririi noțiunii de armată și a întregului sistem național de apărare îmi provoacă mâncărimi la degete. Nici nu știu cu ce să încep. O să încep cu un eveniment aparent fără nici o legătură cu …  armata. Astăzi la București s-au desfășurat lucrările Reuniunii informale a miniștrilor apărării din UE, sub conducerea  de Înaltului reprezentant al uniunii pentru afaceri externe și politici de securitate, dna Federica MOGHERINI, Secretarului general NATO, dl. Jens STOLTENBERG, și Ministrului apărării României , dl. Gabriel LES. La activitate au ”participat” și o parte din militarii rezerviști membri ai Forumului Structurilor Asociative ale Militarilor, dar nu în sediul Palatului Parlamentului ci la poarta instituției, unde au organizat un protest având intenția să și înmâneze niște documente înalților oaspeți, prin care să atragă atenția asupra soartei jalnice a armatei române. Mă și gândeam că o să fie învinuiți bieții participanți că au ”făcut de râs armata” mergând cu jalba în băț la Înaltele porți, iar presa ne va face praf. ”Slavă Domnului”, am scăpat de critici datorită grijii domnului Ministru Leș. Mulțumim domnule ministru! Nu știu dacă s-au luat măsuri ca presa să se facă că nu vede protestul rezerviștilor personal înclin să cred că au fost deturnați către alte activități, jurnaliștii au fost aduși la reuniune prin catacombele Casei Poporului sau au fost desantați, dar nici unul nu s-a împiedicat de protestatari, salvând astfel onoarea rezervei.

Suntem Unici

Dar chiar dacă nu s-au sau nu s-ar fi luat măsuri de ”protejare” decizia Curții de Apel București pe dosarul decretului de prelungire a mandatului generalului Ciucă a luat caimacul zilei, așa că presa chiar dacă ar fi văzut, ar fi uitat instantaneu și definitiv, cu ”executare imediată” de proteste. Bănuiesc că și înalții oaspeți au rămas ”Bouche bee” văzând că Reuniunea a fost onorată cu suspendarea șefului SMAp. Fără îndoială, toți vor fi de acord că a fost o zi ISTORICĂ și nimeni nu va uita că România a început reuniunea cu un șef al SMAp și a încheiat-o fără. Ei da, le-am rupt gura. Suntem unici.  Nici nu vreau să mă îmi imaginez ce e în mintea miniștrilor participanți ca să nu spun că nu știu ce ar fi răspuns oricare din ei dacă era întrebat ce părere are despre această surpriză. Și eu care credeam că acțiunea rezerviștilor va fi taxată drept ”nepotrivită”. Hai să fim serioși, protestul este ca un fir de nisip pe o plajă. Decizia  Curții de Apel bate orice știre. Aparent MApN nu are nici un amestec, dar pentru cine e suficient de isteț pentru a citi sau judeca dincolo de aparențe și urmărește modul în care s-au derulat lucrurile în instanțele de azi căci au fost două procese pe rol, pe același subiect, în care unul cerea suspendarea iar celălalt anularea decretului prezidențial, la două complete diferite, este clar că MApN a jucat (probabil cu ajutor din partea unei .. instanțe)  suspect. Nu vreau să spun mai mult, dar mie mi se pare că s-a manevrat  doar că neavând probe, mă limitez la a ridica semen de întrebare. Au apărut deja articole care explică sau încearcă să explice cum s-a jucat și cum s-a manevrat această decizie. Nu le comentez, mi-ar lua prea mult, în plus sunt la vedere, cine vrea poate să citească și să tragă ce concluzii dorește sau poate. După cum se vede din informațiile date de Ziare.com, MApN a .. jonglat cu cele două procese, în unul din ele respingând conexarea celor două dosare, în celălalt declarând că ambele au același subiect, pentru a forța o decizie identică celei din primul proces pe care îl câștigaseră  aparent, sau parțial, obținând suspendarea decretului până la judecarea cauzei pe fond. Nu se poate spune că nu se pricep la tertipuri și chichițe.. juridice domnii de la MApN, așa că aviz celor care se judecă cu Ministerul. În prima fază, se poate spune că MApN a câștigat, dar meciul nu e jucat. S-au văzut seturi pierdute la tenis, și de la 5-1. Eu nu înțeleg totuși ce justiție e asta care.. nu judecă o cauză pe fond, dar decide , fără a judecat cazul să suspende efectele unui decret care nu a fost încă dovedit ilegal? Păi și justiția dă decizii ilegale? Cum vine asta? Adio, dar rămâi cu mine?

Coincidență, sau premeditare

Fără a afirma cu certitudine sau a învinui pe cineva ceva, eu nu pot, mai ales după citirea celor scrise în Ziare Com, că totul pare .. premeditat. Sunt câteva ciudățenii care dau de gândit:

 1.  Ieșirea la pensie a generalului Tonea, locțiitorul lui Ciucă, mai ales în condițiile scandalului cu prelungirea mandatului, în condițiile în care legea dă dreptul ca (în situații deosebite, și era cazul) să se poată prelungi perioada de activitate. Nu știu de ce am impresia că acesta a fost ”ajutat” să plece. Mi se părea normal ca în condițiile date, și  mai ales  cu România la conducerea Consiliului UE, să rămână măcar la conducerea armatei un militar cu experiență care să aibă continuitate la comanda SMAp.
 2. Numirea, cu numai două zile înainte de decizia din instanță, ca și cum ar fi știut ce va urma, ministrul Leș în numește pe generalul locotenent Anastasof Laurian în locul proaspătului pensionat. Să îmi fie cu iertare, dar având în vedere că în ultimii doi ani acesta a fost ”omul” miniștrilor numiți politic deci practice a fost implicat mai mult politic decât militar în problemele armatei, căci e clar că a fost mai aproape de ministru decât de șeful SMAp, NU POT SĂ NU MĂ ÎNTREB CÂT DE APOLITIC VA FI ACESTA PE NOUA FUNCȚIE. Este ciudat și cum de un general active a deținut o funcție politică, pentru că funcția de consilier este politică, orice ar spune și cel mai imparțial judecător.
 3. Faptul că judecătorul care a judecat în primul proces a fost la rândul lui suspendat și cercetat pentru corupție, dar a și ”jucat” în dosarul lui Dragnea, mă face să mă întreb dacă toți judecătorii au astfel de probleme  încât nu au avut cum să repartizeze acest dosar unui om fără pată, sau a fost ales intenționat?
 4. Faptul că s-a judecat mai întâi cazul  în instanța lui Bica cel care era .. sensibil la problemele teleormănene ca apoi să se poată manevra și folosi de decizia sa în al doilea dosar, care a și fost amânat.

Sunt numai câteva semne de întrebare și ciudățenii care dau de gândit oricărui om cu mintea la purtător.

Ce urmează?

Aparent, și repet, aparent, se pare că MApN a marcat, are 1-0 și mulți s-ar grăbi să spună că va câștiga meciul, dar lucrurile nu sunt așa. De-abia de acum încolo lucrurile se complică și din păcate sub ochii tuturor liderilor militari europeni. Nu că aș da doi bani pe opiniile lor, dar să îmi fie cu iertare, cu toate fondurile asigurate de guvernanți ”înzestrării armatei!” care de fapt se limitează la ”înzestrarea” firmelor clientelare ale Licuricilor cu bani din bugetul României, și cu asigurările că România se va achita de sarcinile ce îi revin pe frontal de Est, armata României a fost adusă prin acest scandal la postura de cârpă. Cineva, un fost SRI-st spunea că a fost decapitată armata și niciodată conducerea armatei nu a fost așa de … vulnerabilă. Aiurea.. domnul respectiv a uitat ordonanța lui Olguța  din 2017, care care a scos la pensie mii de ofițeri, cei mai mulți din structurile de conducere, când la nivelul marilor structuri nu mai era nici un șef pe  post, iar direcțiile și departamentele erau și ele decapitate. Aia decapitare, nu asta. La SMAp rămăseseră doar șeful și locțiitorul său pe scaun, în rest , locțiitori, șefi de structuri, birouri, canci. Acuma nu atât suspendarea lui Ciucă este dramatic, cât modul în care s-a ajuns aici, ambițiile și jocurile politice care ne arată că nimeni nu dă doi bani pe armată.  Și așa cum spuneam, jocurile nu s-au terminat. Ce va urma ? Hai să judecăm la rece. Se pare că Anastasof va asigura funcția. Nu comentez pregătirea sau capacitatea sa, eu mă întreb doar cât de supus ministrului va fi.

Ce se va întâmpla cu Ciucă? Ce va face? Este suspendat, deci la dispoziția ministrului. Va sta într-un birou așteptând terminarea procesului? Va fi luat de ministru pe lângă el ca un cățeluș și purtat în lanț, așa ca să fie umilit? Probabil ministrul asta va vrea să facă, drept răzbunare pentru că  nu a plecat de bună voie. Nu aș vrea să fiu în locul lui.

Ce va face .. Iohannis ? Cine crede că frânarul va sta degeaba, nu îl cunoaște. Băsescu a fost răzbunător dar el știa și să iasă zâmbind într-o confruntare în care a primit capete în gură. Iohannis nu poate admite așa ceva, el se va răzbuna crunt. Pe PSD, pe Dragnea, pe Leș, pe Bicu, pe Anastasof? Poate pe toți, poate doar pe unii, poate pe cineva apropiat lor, dar să fiți siguri că nu va sta cu mâinile în sân, cazul este departe, foarte departe de a se apropia de deznodământ. Nici unul din cei implicați în acest caz, nu poate dormi liniștit și asta nu pentru că Iohannis l-ar iubi pe Ciucă, între ei nu e nimic, Ciucă e doar instrumentul prin care Iohannis vrea să lovească în PSD, pentru că el nu este pesedist, dar nici liberal, cum insinuează alții. Oricum, nu m-ar mira să se redeschidă dosarul lui Bicu sau să se nască un altul, să apară martori, etc etc. Dar să nu uităm că domnul Bicu urmărește o oarece funcție prin ICCJ, iar domnul Iohannis face numirile. Așa căăăăăăăăă nu vă grăbiți cu concluziile. Când în rezolvarea unor cazuri problemă sunt implicați oameni problemă, aceștia vor naște probleme. Una peste alta, Armata României a ajuns de tot râsul, ministrul se războiește cu șefii armatei, și cel militar și cel civil, un război fraticid din care Armata nu are cum să nu piardă. Cineva spunea că Putin își freacă mâinile, vezi Doamne , pentru că a rămas armata fără șef al SMAp. Aiurea, armata nu mai este de mult condusă de șefii autohtoni, așa că Putin nici măcar nu se uită la astfel de știri. Eu nu îmi mai pun de mult problema securității naționale și apărării teritoriului. Astea au rămas povești, eu mă rog doar să nu mai apară conflicte prin alte zone în care zeloșii noștri politruci să trimită soldații la moarte că m-am săturat de fotografii cu trupurile neînsuflețite ale cadavrelor celor decedați.

Și totuși…

Și totuși… decizia Curții de Apel, duce către o situație… imposibilă. Decizia Curții a anulat prelungirea mandatului, deci situația revine la starea de dinainte de … decret. Care era aceasta? Păi care să fie, nu cumva în lipsa unei propuneri de înlocuire, șef al SMAp era și rămâne… generalul Ciucă, mai ales că decizia Curții nu face referire la demiterea sa sau încheierea mandatului, ci doar la suspendarea decretului de prelungire. Ciucă practic încă este șeful SMAp, până la judecarea pe fond a cauzei, pentru că înainte de semnarea decretului, EL ERA ȘEFUL SMAp ȘI NICI MĂCAR NU I-A FOST DECLARAT MANDATUL ÎNCHEIAT ÎN ȘEDINȚA CSAT. Ce spunea Zegrean despre legi?

În toate aceste îmbârligături, gestul celor care au protestat azi în fața Parlamentului a trecut neobservat. Măcar noi, colegii lor să le mulțumim, oricât de … inutil ar părea că a fost gestul lor. Eu le mulțumesc pentru tenacitate și puterea de  nu depune armele. Ei sunt cei care mai țin totuși imaginea spiritului milităresc în viață.

http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/generalul-ciuca-suspendat-de-instanta-armata-fara-comandant-299611.html/
http://www.ziare.com/stiri/magistrati/schimbarea-sefului-armatei-cum-a-jonglat-mapn-cu-dosarele-pentru-ca-decizia-sa-fie-luata-de-judecatorul-vasile-bicu-1547935

Daca ti-a placut articolul trimite-l mai departe!

Google1DeliciousDiggGoogleStumbleuponRedditTechnoratiYahooBloggerMyspaceRSS

16 Raspunsuri la O situație imposibilă cu final imprevizibil

 1. Dan

  Ce rost mai are armata (imbracata de politicieni in uniforme asemanatoare ospatarilor) intr-o colonie de sclavi lași deposedata cu salbaticie de toate resursele (subsolului,naturale etc) ?Sclavi lasi carora nici apa de ploaie nu le mai apartine desi platesc taxe impovaratoare strainilor(Apa Nova etc) pana și pe apa pluviala .

 2. Dan

  Ciolanis a avut dreptate, ospatarul Ciuca trebuia lasat in functie era bun in meserie servea bine (si in tacere) la mesele stâpanilor care detin in totalitare colonia de sclavi.Ospatarul Ciuca a uitat ca la mese servirea se face intodeauna prin stanga.

 3. Vladimir Putzin

  Incă o lacrima însângerată pe blazonul armatei române: ieri, 30 ianuarie 2019, la Curtea de Apel Bucuresti s-a desfasurat un nou episod din tragedia ARMATA CA O PRADA.
  Protagonisti: Iohannis, Les, Ciuca, trei Doamne si toti trei, unul mai orgolios ca altul, unul mai chitit ca altul pe distrugerea armatei, mai pe scurt spus, unul mai nesimtit ca altul.
  Si daca din aceasta nosocomailala troica cineva putea iesi totusi barbateste, acesta era nimeni altul decâ generaLasul Ciucă_care nu numai ca a ratat cu gratie ocazia s-o faca salvandu-si cinstea si demnitatea de militar profesionist dar, prin incapatanata de a ramane cu mandatul expirat in functie, a amplificat si mai mult conflictul politic dintre cele doua nuci pe cat de tari, pe atat de seci, facand ca prejudiciul adus armatei sa ia dinensiuni nemaiîntâlnite.
  Tot ieri, dar seara, bățosul jurnalist autodeclarat si mare specialist militar mare, Radu Tudor, pe fondul imaginilor de la nemaiîntălnita megaceremonie de iesire la pensie a generalului Adrian Tonea, clama unitatea de actiune a cadrelor de la varful armatei, incercuin-ui intr-o e_lipsă (sic) rosie pe generalii Ciuca, Tonea si Atanasof. Hai sa fim seriosi! Asa analist militar, asa unitate de monolit la varful armatei! Ce unitate poate fi intre trei atat de instelati domni, unul cramponat nefiresc in functie, altul imbrâncit din spate de pe functie pentru a-i face loc unuia din gratiile politrucului Les si nu numai, si al treilea care, dupa o nobila si onoranta cariera de pilot de vanatoare, accepta sa fie pionul de sacrificiu al resapatului ministru al apararii „mai trage o dată”. Si daca in linia intâia a armatei lucrurile stau asa cum stau, este lene de inchipuit cum stau ele prin esalonul doi.
  Iohannis, Les, Ciucă,….Ciucă, Tonea, Atanasof, doua jenante troici, care supravietuiesc datorita unui personaj comun care, repet, daca ar fi avut barbatia de a parasi cu demnitate militara acest absurd teatrul de lupta, le-ar fi putut curma cu usurinta existenta.
  Si asa s-a ajuns ca ieri, 30 ianuarie a anului de gratie 2019, sa cada inca o lacrima insangerata pe blazonul armatei române ..,

 4. Ionica Florian

  Nea Marine,ai scris cu / din patriotism local. Nu Justitia, nu presedintele,nu Guvernul au facut aceasta situatie. Nea Nicu Ciuca ! Acum 4 ani tot un Guvern politic era si acelasi presedinte. Mandatul sefului SMG, pe atunci, acum SMA, tot 4 ani era. Asa cum „s-a amestecat politicul” atunci , tot asa acum LA TERMINAREA MANDATULUI. Eu nu-l gasesc vinovat in aceasta situatie decat pe nea Nicu. A actionat fara fler, caci strategie este prea mult spus. Intre Craciun si Anul Nou , un adevarat SEF AL MILITARILOR ar fi trebuit sa declare public: VA MULTUMESC MULT. MANDATUL MEU CA SEF SMA S-A INCHEIAT. AM ONOAREA SA VA SALUT! TRAIASCA ROMANIA. TRAIASCA ARMATA ROMANA. N-a facut asa. Acum sa suporte consecintele. Este intre barci / palate. Va lua „apa”. Stati linistit ca tot un militar a scris care n-a reusit sa-si incheie mandatul,spre deosebire de nea Nicu. Cu toata stima si aprecierea ce v-o port. Eu am fost ieri la protest.

 5. @Ionica Florian,
  Vezi, d’aia ziceam io ca nu mai scriu despre sobect, pen ‘ca se uita ce am scris si fiecare intelege ce vrea sau se leaga de ce stie. Io m-am iesprimat de la primu’nceput, ca daca ieram in locu lui don’ Ciuca, nu aceptam sa fiu ciuca batailor si ma demisionam .Iote colea, negru pe alb: http://www.in-cuiul-catarii.info/2018/12/30/o-prelungire-cu-extensii-15318
  Dar, pentru ca nu am fost, nu am demisionat. Nici el, si riscul, asa cum spuneam si-l asuma. Daca ar fi facut-o in decembre, ar fi avut armata la picioare. Acuma, e el la picioarele altora iar armata il considera pres, ma refer la cei care totusi nu il cunosc ca persoana. Dar io aici, vorbeam nu de el ca persoana, nici de Les ca cadavru, nici de Iohannis ca dulap, io vorbeam despre principii, reguli, legi si legislatie. Poate o sa spui ca traiesc in nori, ca sunt idealist, dar astea sunt singurele … reguli pe care le accept si in baza carora trebuie sa judecam si analizam .

 6. Vladimir Putzin

  @ Marin Neacsu,
  inaintea oricaror legi ale Țarii, pentru un militar autentic sta, ONOAREA SI DEMNITATEA MILITARA , singurele valori care nu sunt supuse posibilelor imperfectiuni sau interpretari ale legii.
  Ori acest Nicolae Ciuca despre care se vorbeste si se scrie deja nemeritat de mult, s-a sters la cur cu aceste doua linii de despartire de nedepasit, bagandu-se singur si nesilit de nimeni in cocina legislatiei dambovitene, urmand sa fie mancat de ele. Si acest mancat a inceput, asa ca, sa-i fie de bine, si pana i s-o termina suspendarea sa stea la catr o cafeluta cu femeia de serviciu, in biroul acesteia..
  Iar cine o mai face ca el, ca el sa pateasca.
  Si umbland asa creanga prin codrii Facebucului, vazui cum vazusi si tu, ca si acest Atanasov preacuratul salvator al smap-ului, are si el o pata urat mirostoare pe b(l)azonul lui de general. Aia cu „ejacularea” din armata a tanarului locotenent din subirdine (tot o fapta de onoare si demnitate militara), cand fu mare comandir de unitate de avionari pe la cea Campie a Turzii, fapt pentru care a luat-o si el in barba tot de la justitia romana impreuna cu Interesul National, aflat atunci la carma armatei.
  Cum, cine si unde i-o gasi pe toti astia Doamne …
  Noapte buna Marinica, tie si cititorilor tăi !

 7. @Vladimir,
  Si mai e o problema, care se imparte in doua, cea privind ejacularea lui de la comanda fortelor aeriene si cantonarea in sfera politicului, militar activ fiind, in siajul ministrului apararii(oricare ar fi fost el) din 2017. A fost fezandat, instruit si convertit pentru propasirea intereselor de partid, ca ale armatei nu mai sunt bagate in seama.

 8. Dan

  Trebuia sa tina cont macar de cei disponibilizati din motive neimputabile lor, asa cum a fost in cazul fostilor militari angajati care au fost disponibilizati conf.lg.384/2006 in perioada (2006-2010) in care cadrele militare disponibilizate au beneficiat de salarii compensatorii ( ordonante de zeci si sute de milioane) cu doar o vechime efectiva de 20 de ani din care 10 ani vechime in specialitate. Ce parere aveti?E SAU NU DISCRIMINARE ? CREDETI CA E NORMAL SA LUCREZI IN ROMANIA 32-35 ANI FARA A BENEFICIA DE SCADEREA GRUPEI DE MUNCA DIN VARSTA STANDARD DE PENSIONARE DIN ARMATA SAU DIN VIATA CIVILA DOAR PENTRU SIMPLUL FAPT CA 19 ANI DIN CEI 32 DE ANI IN CAMPUL MUNCII, AU FOST LUCRATI IN MApN CA MILITAR ANGAJAT IN GRUPE DE MUNCA (SI MISIUNI INTERNATIONALE) SI AI FOST DISPONIBILIZAT DIN MOTIVE NEIMPUTABILE CONF.LEGII 384/2006 ,FARA A PRIMI SALARII COMPENSATORII SAU ALTE DREPTURI.

 9. raul

  De onoarea lui Ciuca v-am mai scris si eu cand a acceptat niste coeficienti de cacao pt armata prin Legea nenorocita (va las pe voi sa hotarati care e nenorocita -legea sau …)a Olgutei ,inclusiv pt el ,echivalent director teatru de papusi!A recunoscut cred prin asta ce-a fost ,o marioneta!Il asteptam la mitinguri peste cativa ani cand o sa vada si el cum scade puterea de cumparare a pensiei ,care ca a tuturor ,se va duce naibii cu indexarile astea de rahat!Ciuca pa ,fara regrete!

 10. Geofreeland

  Cine crede că armata poate face politică ori e in dobitoc, ori e prost. Spun asta pentru că o armată dacă nu e a țării, cu scopul de apăra țara, nu mai e armată. E o formațiune de mercenari, utilizabile oriunde sunt interese, bine plătite. Parteneriatul cu ricanii înseamnă interesul lor, gaze în mare, sulă în coasta rușilor, controlul Orientului Apropiat. Poziția noastră geografică, dintotdeauna a fost revendicată de marile puteri. Armata noastră e urmașa armatei poporului dac, viețuitor prin scopul lui Dumnezeu în acest areal civilizator al întregii Europe și nu numai. Armata de azi e anihilată prin toate metodele să nu apere poporul român. Imperii, popoare migratoare jefuitoare, câte nu au năvălit peste obiditul nostru popor! Numai în scop de jaf. Istoricii spun altceva? De ce oare au venit toți? Pentru că nu aveau resursele acestui pământ. Armata, de fapt poporul, le apăra cu prețul suprem, și azi încă fiind aici. Germania, neinteresată de colonii, a pierdut startul, alții mai săraci, spanioli, englezi, portughezi, francezi, olandezi, belgieni au plecat să caute resurse. Cu armatele lor au colonizat o lume, aducă au jefuit-o macabru și au acumulat bani și putere, au tehnologizat lumea. Care e țara cu resurse azi în Europa? România. Gaze, petrol, aur, uraniu, alte metale rare, neferoase, caolin, bauxită, păduri, sare, cernoziom, energie hidrografică, forță de muncă superioară, genetică diversă și viabilă, cultură înaintea altor culturi. Dacă asta e averea acestui popor, armata e cea care prin impotența politicienilor, la nevoie, cu poporul poate apăra darul lui Dumnezeu. Armata e ținta: să fie slabă, să fie controlată, practic să fie desființată ca scop, ruptă de popor. Emigrația poporului tânăr, apt combatant, demotivarea patriotică, slaba dotare, utilizarea în misiuni patrulare, umanitare și pacifiste, sunt departe de misiunile reale de luptă ale necesităților țării. Imediat la gestul arbitrar al președintelui referitor la Ciucă am intuit clar ca unică posibilitate de evitare a implicării politicului ca fiind demisia de „onoare” a aceștui Ciucă. Ca militar s-a exclus din valorile istoric militare expunându-și armata acestei monstruoase mascarade având ca scop slăbirea unității de comandă a armatei. Am comentat atunci. Implicarea juridicului în regulamentele militare și prevederile Constituționale sunt etape concertate ale scăderii încrederii poporului în propria sa armată ecpunându-l unei vulnerabilități voite de alții. Scopul? Resursele țării, lupsa de reacție, capabilități de apărare reduse. Sun Tzu e viabil și azi. Legile și utilizarea forței militare sunt aceleași. Nimic nu s-a schimbat, numai că atunci nu era Nobelul. Istoria e martoră a tot. Imixtiunea perfidă în armată e un subiect de siguranță chiar națională. Atunci eliminați sintagma de „siguranță națională” din legi, Constituție, coduri juridice, CSAT. Om fi fraieri dar nu proști. Și dacă ne referim la „valorile europene” numite Merkel și Macron, ce rol ar avea armata UE? Va fi un fel de „gardă națională” ca în SUA. Iar țara noastră va avea o divizie simbolică, nu va lupta cu nimeni, va interveni în situații de urgență, revolte, calamități, acțiuni umanitare. Deci? Ciucă a dat tonul, la comandă, împotriva oricăror cutume istorice și militare. Nu știu ce scuze poate avea în interior. E prea mic pentru un joc atât de mare, alt adevăr nu e.

 11. geofreeland

  V-ati intrebat, probabil, de ce nu a demisionat Ciuca? Io am cel putin cinci motive. Ar fi nedeontologic sa le enumar. Fiecare poate avea propria parere. Consecintele de azi sunt tararea armatei in jocuri politico-judiciare neacceptabile. Suspansul lor dauneaza armatei, oamenilor ei, capacitatii de…lupta? Aiurea. Malitios as zice, care lupta? Pierderea busolei, sau a sextantului, sau a giroscopului, sau a ce vreti, ca mentine o directie, inseamna ratacire, imposibilitatea orientarii in spatiu, panica, demobilizare. Cam asta a facut Ciuca. A pierdut busola armatei. De ce? Chiar de ce? Pentru ce? Pentru cine? Si iar intrebari. Generalul „suspendat” temporar e compromis total. Cum sa fie un general suspendat? Si daca aia magistrati cu lefuri absolut nesimtite si revoltatoare zic ca el nu mai e suspendat? Adica, uite generalul, nu e generalul! Ce armata e asta? A cui? Suntem la Vasilica si Marioara in targ? Jucam la Tandarica? Daca armata nu e, nimic nu e! Repet, daca armata nu e, nimic nu e!Si Elvetia care e neutra de cand lumea (deh, au banii lumii!) are armata, dar ce armata, a poporului cu pusca la indemana, si fac pregatire militara, voluntariat din convingere, ma intreb, noi ce facem? Guvernul, ministerul se judeca cu presedintele. Dar armata, ce face? Se uita la victima colaterala Ciuca, activa prin neimplicare de onoare, la comanda politica si duce armata, de fapt, intr-un derizoriu pervers strain misiunilor sale sacre. Cine atenteaza la siguranta nationala, mai, magistratilor?

 12. geofreeland

  Copil fiind, vara, ca toti copiii satului gaseam revigorarea scaldatului in garla, ca pe o bucurie a inocentei greu de descris. Exact ca si intrarea noastra in UE, sa ne bucuram de marea garla si revigoranta a valorilor europene, dupa atata arsita de comunism gregar. Ne jucam, inotam, racoarea apei ne transpunea intr-o inefabila socializare a pubertatii. Cand am iesit din garla, unul din baieti, urla speriat la mine: ai lipitori pe spate! Altul: si pe mana, ai una si pe picior! Speriat, gol pusca, am alergat tipand, in curte catre mamaia, invartind un tuci de mamaliga. Ce e, ma, de urli asa? Lipitoareeeea, lipitoareeea! urlam. Mamaia lasa facaletul si lua un pumn de sare din butoiul din magazie si presara pe lipitori. Sarea le-a zbicit si, cate una, au cazut de pe mine, lasand in urma lor cate o pata rosie,in locul unde isi fixasera ventuzele avide de sange. O imagine din copilarie. Azi, ma gandesc ca Romania are cele mai multe ocne de sare. Lipitorile europene nu ar avea nicio sansa mai ales ca inca nu ne-au luat si sarea aia romaneasca, buna in bucate.

 13. Ifrim

  @Geo.Mamaița d-stra nu a fost inspirata,sarea costa bani daca tot avea facaletul la indemana trebuia sa omoare lipitorile cu acesta,sa va invatati minte a merge la scalda far’ de voie!Șaga de week end,am onoarea.

 14. Titi

  Statul roman inca mai detine 51% din actiunile Societatii Nationale a Sarii..!

 15. Pingback: Întâlniri de taină, cu miros de mită, la MApN | In Cuiul Catarii

 16. Pingback: Este bine de ȘTIUT de toată LUMEA ………………….. | My Blog

Statistici T5