23 Aprilie este ziua în care până acum, în fiecare an, românii ortodocși sărbătoreau Ziua Forțelor Terestre, a pedestrașilor cum li se spunea pe vremuri, de Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, omorâtorul Balaurului. Asta până în anul acesta, an plin de ordonanțe și decrete unicat. Cum Biserica trebuia să se alinieze și ea societății, sau mai bine spus guvernării și guvernanților, prea sfințiile lor au decis să dea o bulă a la Bulă și să schimbe ziua sfântului Gheorghe pe data de 29 deoarece și fiindcă că se suprapuneau o sărbătoare cu o comemorare și nu voiau să creadă lumea că iar a făcut Olguța nuntă în zi de post. Așa că Sfântul Sinod al BOR a prorogat termenul de sărbătorire a Gheorghilor pentru a doua zi după paști. Să fie primit!
Din ce în ce mai….
Deci pe 23 aprilie, în România mai aplicat, în armata română, se sărbătorește Ziua Forțelor Terestre. Cum sărbătorirea acestei zile era strâns legată de Sfântul Gheorghe, ocrotitorul Armatei, mă întreb dacă nu cumva trebuia amânată, sau prorogată și sărbătorirea Zilei Forțelor Terestre, pentru că această zi a fost stabilită prin lege pe 23 Aprilie tocmai datorită sărbătoririi Sfântului Gheorghe și atunci, ca urmare dacă s-a prorogat Sf. Gheorghe, era normal să se proroge și sărbătoarea legată de el. Dar asta e altă treabă, e mai puțin important.
La Craiova ca în fiecare an, Ziua Forțelor terestră a fost marcată de activități în Cimitirul Sineasca. Ca în fiecare an, au participat militari din garnizoana Craiova, oarece oficialități și reprezentanți ai asociațiilor militarilor. Au fost și reprezentanți ai partidelor, ai cetățenilor, alții decât militari, mult, mult mai puțini. Cu fiecare an, lumea politică, presa, oamenii de rând, acordă din ce în ce mai puțină atenție, importanță și respect militarilor, armatei, apărării țării. Dacă vom continua în acest ritm, în câțiva ani va întreba lumea pe stradă, văzând militarii, ” muică, cine e ăia îmbrăcați toți aproape la fel?„ Și așa, la plecare, o doamnă destul de în vârstă, venită să aprindă o lumânare sau să curețe iarba la un mormânt m-a întrebat: ”da ce e cu ăștia aici, le-a murit un barosan?”Deci deja aglomerările sunt justificate în mintea unora cu prezența sau dispariția unui ”barosan”, un Dragnea, un Iohannis, o nuntă sau o înmormântare.
Dar anul acesta, față de anii trecuți absenteismul ”oficialilor a depășit limitele bunului simț, pentru că:
Asta este importanța pe care societatea, politicienii o acordă la această oră armatei. Am numărat persoanele civile, cu rezerviști cu tot, prezente la activitate: au fost 55 de persoane.
Și dacă tot vorbim de rezerviști, pentru a avea imaginea completă a stării ”rezervei”, chiar și rezerviștii prezenți au stat grupați atât înainte de a începe activitățile, cât și pe timpul acesteia, grupați pe.. bisericuțe, pe ”asociații” deși erau doar 5-10 din fiecare. Nu puteau sta toți la un loc, că tușeau. Păi atunci ce să mai cerem altora să vină?
Activitățile s-au desfășurat după tipic:
Primirea prefectului, ca fiind cel mai înalt demnitar
Intonarea imnului național
o scurtă slujbă religioasă
apoi discursurile. A început președintele ANVRR Dolj care a menționat că pe data de 29 se sărbătorește și Ziua Veteranilor de război. Printre altele domnia sa a menționat faptul că numărul membrilor asociației este în scădere, că din 1355 de membri mai puțin de o treime o reprezintă veterani, ceilalți membri fiind de fapt văduve de război în Craiova mai fiind în viață 32 de membri. În curând și această categorie de personal va fi uitată cu totul, și atunci să te ții comentarii la adresa militarilor, de genul: ” dar ce mai vor și ăștia, ce au făcut de vor atâta respect?”.
Au mai luat cuvântul prefectul județului, scurt, foarte-foarte scurt, câteva rânduri acolo, apoi președintele Consiliului Județean, în stilul caracteristic, parcă același discurs cu orice ocazie și în final reprezentanta primăriei, o doamnă responsabilă cu asistații social. Spune și această alegere ceva, pentru că înseamnă că au trimis exact persoana al cărei departament se ocupă de armată, militarii fiind considerați de guvernanți, asistați social. După ce a transmis mesajul domnului primar, doamna și-a luat locul în formație bucuroasă că nu s-a ”dăncilit”.
A urmat momentul depunerii coroanelor.
Spre surprinderea mea nu a mai fost înghesuială, partidele politice de guvernământ sau din opoziție au dat pas, considerând probabil că decât să dea banii pe o coroană sau să tremure de frig, mai bine la căldurică, făcând promisiuni la tv.
Au strălucit prin lipsă însă, și membrii SCMD filiala Craiova. Nu i-o fi lăsat de la centru? Singurul partid care a onorat activitatea cu prezența a fost ALDE.
Din cadrul instituțiilor statului, s-a evidențiat Primăria Craiova, cu două persoane care au depus însă două coroane, una în numele Primăriei, alta în numele Consiliului Local. Să bifăm cu 4 persoane?
A trecut și asta, s-a bifat la activități.
Păcătoasa politică
În timp ce scriam acest articol, am auzit la tv expresia: ”să nu facem politică în Săptămâna Mare”. Woooooooooooow, expresia aparține unuia din invitații domnului Barbu, la B1 Tv iar acesta era politician. De ce nu e voie să faci politică în Săptămâna Mare? Păi, dacă ne luăm după ”cutume”, în această perioadă nu ai voie să te veselești, să vorbești sau să faci prostii și să păcătuiești. Cum activitatea politică, dacă privești ce e prin Parlament, numai veselie nu este, rămân ca justificare celelalte variante. Iată cum gura păcătosului mare adevăr grăiește: POLITICA ÎN ROMÂNIA ESTE CONSIDERATĂ DE CHIAR FĂURITORII EI, UN MARE PĂCAT DE LA CARE TREBUIE SĂ SE ABȚINĂ MĂCAR ÎN SĂPTĂMÂNA MARE. Mă întreb dacă distinsul oaspete a realizat ce mare adevăr a spus sau a făcut-o, așa cum fac de regulă ei, fără să își dea seama. Și l-aș întreba, dacă politica domniilor lor este un păcat, de ce nu renunță la ea? Vor să ajungă în Iad?
"Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte; neexecutarea ordinelor in aceste conditii nu atrage raspunderea penala si civila a subordonatilor."
NOTA: Decizia de publicare a mesajelor dvs. apartine administratorului siteului In Cuiul Catarii. Responsabilitatea juridica pentru continutul mesajelor postate va revine in totalitate. Va rugam sa folositi un limbaj civilizat.
Sectiunea de comentarii din site este moderata. Mesajul dvs va fi afisat in site doar daca va fi activat de catre un moderator.
Politicienii noștri tratează armata ca pe o grădiniță de țânci unde vin bunicii și mămicile la câte o serbare de sfârșit de an.
Asta e respectul pentru brațul înarmat al țării,aici s-a ajuns.Pt.ei contează voturile,pentru a nu pierde ciolanul suculent.Îi interesează doar de ei,de neamurile și cunoștințele lor,să fie puși pe funcții bine plătite.De armată,Dumnezeu cu mila!
Nu vreau să spun vorbe prin care să rănească și mai rău suflarea ostășească,dar un lucru se conturează destul de evident,averea este mai importantă decât apărarea țării!!?? Și ne mai mirăm că noi militarii în rezervă suntem marginalizați,ajungând
aproape de periferia societății.Că ne merităm soarta,asta e altă poveste.
Totuși,să-i mulțumim d-lui colonel pt.articol,care face cât toți ziariștii care nu au fost azi prezenți la eveniment.
Am Onoarea!
Io n-am inteles de ce ziua Fortelor Terestre in Craiova se sarbatoreste in cimitir. Ca eroi, ca niste coroane, ca veteranii sa se obisnuiasca, ca era mai liniste, ca era zi poprita de la bucurie, ca e pacat sa defilezi – a propos, popa de ce nu defileaza cu trupa? eh… Numai la noi e posibil asa ceva. Nu se mai fac comenzi online, nu mai merg curieratele, functionarii deja sunt in vacanta, lumea alearga cu gaurile din buzunare dupa niscaiva ceva de miroase a miel, injuraturile si mascarile politice se dospesc la foc mic, lumea e coplesita de patimile Domnului, mai ipocrit, mai de nevoie, mai din convingere, un fel de asteptare in tot si toate, un status nedefinit civic, o saturatie de atata mizerie si poate, o nevoie de aer curat… o berica, un gratarel, o uitare, o fuga de lumea dezlantuita, o nevoie de inchis sterile, ca o penitenta savarsita, un fel de catharsis neobisnuit sau necesar dupa atata dat in gard cu oistea a orice…E ca si cum am astepta spasiti un cutremur sa ne curate ca un potop de farisei, hoti, mincinosi si intriganti, slugi si pupincuristi, beizadele si naimiti… Parc-am fi in balciul desertaciunilor… Ne-a incalecat Ioropa si ne-a ingropat in valorile ei de nu mai putem respira. Noi nu mai avem bani, munca noastra se duce afara, toata, pe bunurile si dobanzile vestului, resursele ni se iau pe degeaba, iar statul, statul pune bir pe tot si se imprumuta sa-si plateasca functionarii. Cam asta e cu linistea asta inainte de „cu moartea pre moarte calcand” o disolutie statala pana la nefiintare de la care, noi, credinciosii, cetatenii, nu mai asteptam nimic.Politica se rezuma la pensii, justitie si hotul striga hotul. Toata mascarada asta, intretinuta, e un circ la a nu vedea ca suntem jefuiti, tradati, maculati, saraciti, zi de zi, ceas de ceas, am ajuns niste orbeti alergand dupa bani sa dam la doctori, la popime, la amenzi, taxe, impozite, comisioane, sa le mai dam copiilor ca nu le-ajunge… Ziua Fortelor Terestre! Ce amintiri frumoase, cand erau Forte! Treceau catanele, duduiau ferestrele, o forta interioara cuprindea o natie, treceau catanele, vajnici aparatori ai patriei, pamantului si bogatiilor lui, viata oamenilor traitori si muncitori, iubitori de copii si viitor… Ziua Fortelor Terestre in cimitir e ca un parastas…
Nu inteleg..Care armata ? Ce ”forte terestre ”? Glumiti nu ? Ca cei cativa rezervisti speriati,incâ necasapoti moral si financiar de interlopul Drac-nea,se grupeazâ (prin cimitire) in grupulete de 5-6 pentru barfa moale exact ca resturile fostei armate e absolut (a)normal.Obisnuinta de cand erau activi si barfeau la popote.Asta e tot ce faceau majoritatea si atat stiu sa faca .Exceptiile confirma regula si aici.Cu cateva exceptii nu incropesti o armata.Armata care oricum nu ar avea ce mai apara.Din pacate.In ochii stapanilor coloniei de sclavi lasi vietile romanistanilor nu reprezinta nimic.Suntem exterminati si fugariti de pe aceste teritorii bogate pe care nu le (mai) meritam.Noi ? Tot struti.
Mai vin si vesti cat de cat bune pe frontul pensiilor militare. Un comunicat al ANCMRR spune ca pe 07.05.2019 , CPS va prezenta Grupului de lucru 2 variante de actualizare a pensiilor militare de stat cu impactul bugetar la fiecare varianta. Tot e bine deoarece in ultimii aproape 3 ani au existat numeroase propuneri si interpelari ale asociatiilor , comitetelor si comitiilor, fara nici un rezultat iar lucrurile au evoluat din rau in mai rau. In toata acesata perioada singurii care au avut de castigat au fost norocosii /baftosii cu pensie de 5 cifre la activ. In asta timp pensiile civile au crescut binisor, cu peste 20% (in 2-17-2018 ) si ma refer doar la cresterea efectiva a punctului de pensie nu la artificii gen scaderea impozitului. E bine ca ele au crescut insa de ce sa fie pedepsiti pensionarii militari? Pentru o mana de smecheri cu pensii de pensii, de 5 cifre? O fi bine , coane Fanica? Acum , sa asteptam variantele din 07 mai a.c. si sa vedem despre ce e vorba. Iar pentru cei ce s-ar speria de impactul bugetar si ar intra in vrie neuronica, probabil ca se va solicita aplicarea impozitului progresiv la toate pensiile , in mai multe trepte, cu procente mai mici pana pe la 5000-7000 dupa care vor urma cresteri mai mari, cu precadere la cei cu pensii de peste 15.000 lei. Nu cred ca ar fi neconstitutional si nici un furt ori o confiscare , un procent de 45-55 % pentru pensiile care depasesc 15.000 lei ! Se procedeaza la fel si in multe state vestice de la care am avea multe de invatat!
@Bazil
Așa este!Impozitare progresivă începând cu cei care au pensia și salariul mai mare decât SMBE,adică Salariul Mediu Brut pe Economie,care anul acesta se preconizează că ar fi peste 6000.
Alții,după ce au ieșit la pensie sau angajat pe alte funcții la stat cu salarii mai mari ca pensia,sau egale.
PCR,încă funcționează .
Alții,camarazi de-ai noștrii,nu au pensie nici cât este pensia medie,adică 3400.
O să ne depășească civilii când se va aplica noua lege a pensiilor in 2021.
În timp ce prețurile să u dublat la unele produse de baza față de anul trecut,noi am primit indexare,bătaie de joc,de 1,3%.
O fi bine,d-le Chestor?
P.S.Cei cere vor să înjure,să aștepte după Paște și aici mă refer la vis a vis de această postare.
Și încă ceva,impozitarea progresivă,să fie aplicată tuturor pensiilor și salariilor din orice domeniu,adică la toată suflarea,nu numai militarilor!Să fie clar!Dacă vor să se facă dreptate.
Bazil.Nu se poate.Talharii ciumei rosii nu vor ceda un leu din pensiile lor superspeciale de peste 15000 lei.Vor ramane pana la capat in lux excesiv (cu saracimea de gat) pana cand mamaliga se incinge si crapa.